Dodaj do ulubionych

Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij?

15.10.16, 14:13
D'Amato, z którym ja twierdzi Bartosz "Widelec" Kownacki, Macierewicz nie ma żadnych związków, jest jednocześnie lobbystą Polskiej Grupy Zbrojeniowej nadzorowanej przez Macierewicz oraz koncernu Lockheeda Martina, producenta śmigłowców Black Hawk w Mielcu, których zakup Macierewicz publicznie zapowiedział.

Oto co mówił Macierewicz o kontrakcie z francuzami tuż po ogłoszeniu wyników przetargu:

„Francuzi uznają ten śmigłowiec za odpowiedni dla Polski czy Kazachstanu, ale nie dla swojego wojska. Ten przetarg to skandaliczna sprawa, która pokazuje moralną korupcję decydentów w naszej armii. Decyzja o zakupie caracali ma charakter polityczny, nie realizuje potrzeb wojska, za to niesie katastrofę dla polskiego przemysłu zbrojeniowego i polskich finansów. 13 mld zł wydane we Francji, a zabrane polskiemu przemysłowi obronnemu, polskim pracownikom, inżynierom i konstruktorom – to skandal” – uważa Antoni Macierewicz.

Wiceprezes PiS powiedział, że śmigłowiec Caracal nie spełnia co najmniej ośmiu parametrów technicznych.

„Teza o tym, że Świdnik i Mielec nie odpowiadały kryteriom formalnym, a Airbus tak, jest nieprawdziwa. Zakup pięćdziesięciu śmigłowców za 13 mld zł, z czego co najmniej 20 maszyn ma być w całości wyprodukowane we Francji – to skandal. My będziemy mogli co najwyżej domalować na nich szachownicę i to będzie cały wkład polskiego przemysłu lotniczego” – podkreśla Macierewicz.

„Bez względu na to, czy będziemy w opozycji, czy po wyborach Prawo i Sprawiedliwość będzie odpowiadało za decyzje rządu – na ten zakup się nie zgodzimy.

Czy to wtedy Antoni Macierewicz i Alfonse D'Amato, były senator USA, figurowali na stronie internetowej amerykańskiej organizacji Friends of Poland jako jej prezesi?

No cóż, D'Amato ma opinię bardzo skutecznego lobbysty. Widać zasłużenie, tak wyrolować francuzów rączkami Macierewicza...

A tu o możliwych związkach D'amato z mafią rosyską;

Friedman pisze, że pranie pieniędzy rosyjskiej mafii w Nowym Jorku nadzorował niejaki Sam Kislin (w Rosji znany jako Siemion). W 1999 r. gazeta "New York Post" podała, że Sam Kislin był wśród sponsorów kampanii wyborczej D'Amato do Senatu.

Stąd paniczne zacieranie śladów po związkach z Macierewicza z D'Amato?
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 15:27
      Antona bardziej obchodzą jego związki z Rosją, mafią i rosyjskimi służbami:

А вот какие у него позиции в России?
      Ale jaka jest jego pozycja w Rosji?

«Кислин сегодня человек второй, третий в России...»
      "Kislin to dziś drugi, trzeci człowiek w Rosji ..."

Наша газета располагает магнитофонной записью телефонного разговора нашего бывшего соотечественника Кислина со следователем А.Барановым. Запись этого разговора сделана с соблюдением всех формальностей и приобщена к уголовному делу. Здесь мы приводим только некоторые отрывки:
      Nasza gazeta dysponuje nagraniem magnetofonowym rozmowy telefonicznej naszego byłego rodaka Kislina ze śledczym A.Baranowym. Zapis tej rozmowy dokonany został z przestrzeganiem wszystkich formalności i jest dołączony jako dowód w postępowaniu karnym. W tym miejscu publikujemy tylko niektóre fragmenty:

«С. Кислин: Кислин владеет сегодня алюминиевым бизнесом в России. Кислин сегодня человек второй, третий в России... Я хочу сказать, теперь ты понял, что я не простой? Правильно или нет?
      "S. Kislin: Kislin włada dziś aluminiowym biznesem w Rosji. Kislin to dziś drugi, trzeci człowiek w Rosji ... Ja chcę powiedzieć, ty teraz zrozumiałeś, że ja nie jestem zwykłym człowiekiem? Dobrze powiedziałem czy nie?

А. Баранов: Да, Сэм, я никогда не думал, что Сэм Кислин простой.
      Baranow: Tak, Sam, ja nigdy nie myślałem, że Sam Kislin to prosty człowiek.

С. Кислин: Лучше ты арестовал бы тогда грузина, а потом арестовал бы этого «Союзконтракт», которому ты все отдал без разговора... Они бы все в кусты ушли и молчали, в ж... были бы.
      S. Kislin: Lepiej żebyś aresztował tego Gruzina, a potem aresztował tego "Sojuzkontrakt", któremu oddałeś wszystko bez słowa ... Oni by wszyscy schowali się w krzaki i byłby spokój.

А. Баранов: Сэм, вы же можете прекрасно загнать всех в кусты — и гоните! И решайте в кустах свои вопросы. Но при чем здесь я?..
      Baranow: Sam, wy może przepięknie sami pognać wszystkich w krzaki - no to gnajcie! I załatwiajcie swoje sprawy w krzakach. Ale po co w tym wszystkim ja? ..

С. Кислин: Я с генеральной не разговариваю, я с генеральной никакого отношения не имею. У меня есть люди, люди которые могут идти к генеральному и говорить с ним. Я лично к нему не хожу. ...
      S. Kislin: Ja z [prokuraturą - bul] generalną nie rozmawiam, ja z generalną nie mam żadnych związków. Mam ludzi, ludzi którzy mogą iść do [prokuratora - bul] generalnego i porozmawiać z nim. Ja sam osobiście do niego nie chodzę. ...

www.rospres.com/specserv/5774/

--
      Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot
      • buldog2 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 15:57
        Dalej, znajdujemy potwierdzenie na to, że tak samo, jak Kaczyńscy, Anton jest pod opieką rosyjskich służb specjalnych.
        Kilka razy pisałem, że po wygranej przez PiS parlamentarnej i prezydenckiej kampanii '2005 z rosyjskiej części Internetu niezwykle skrupulatnie pousuwano wszystkie doniesienia na temat agenturalnej przeszłości Kaczyńskich (nie do końca się udało, ale to inna sprawa). Doniesienia, których było takie zatrzęsienie, że, zdawało się, nie warto ich gromadzić, czy zwracać na nie uwagę.

Dziś podobnie. Obie rosyjskie wyszukiwarki narodowe, Yandex i Go.mail nie pokazują żadnych, za wyjątkiem jednej, odpowiedzi na pytanie o frazę "D'amato Macierewicz". Może z sympatii do opozycji? Śpieszyli się bardzo i przesadzili z ochroną Macierewicza, bo taka nieobecność wskazuje na te związki bardziej, niż standardowe wyniki, np. z Google.pl
        A ta wspomniana jedna jedyna odpowiedź, jaką dała najbardziej patriotyczna wyszukiwarka Go.mail.ru, kieruje do dementi wydanego przez Friends Of Poland o tym, że nazwisko Macierewicza umieszczone było bez jego zgody, wszystko walka przeciw patriotycznemu rządowi IV RP

www.friendsofpoland.org/alfonse_d_amato

Nie John Zagame powinien był podPiSać to oświadczenie, ale Sam Kislin. Ale ten nie lubi występować publicznie osobiście. Używa do tego ludzi.
        Mamy tylko nadzieję, że w polskiej Prokuraturze Generalnej takich bezpośrednich możliwości nie ma.

--
        Cos mi wslazuje,ze buldog2 mial"odwiedziny". ...mam satysfakcje nawet nie jestes w stanie wyobrazic jaka - 141288bs (o własnym donosie do ABW)
        • pies_na_czarnych Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 16:58
          Faktycznie to wyczyszczenie informacji jest podejrzane.
          • indeed4 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 17:01
            Typowe dla ruskiej agentury! Wszystko jasne.
          • buldog2 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 17:29
            W sumie logiczne. Chodzi o kształtowanie opinii statystycznego użytkownika rosyjskiego, to na pierwszym miejscu. Że zorientowani w temacie się połapią, to ma mniejsze znaczenie, a poza tym ich i tak się nie przekona. Podobnie, polska opinia publiczna, ma dla nich mniejsze znaczenie, co pomyśli, niż opinia publiczna w Rosji.

--
            Cos mi wslazuje,ze buldog2 mial"odwiedziny". ...mam satysfakcje nawet nie jestes w stanie wyobrazic jaka - 141288bs (o własnym donosie do ABW)
      • aniechto.only Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 16:25
        A najśmieszniejsze jest to,że to Antoni próbuje wrobić Tuska w spisek z Putinem.
        • indeed4 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 16:31
          Ruski agent Macierewicz próbuje wrobić najumiłowańszego Tuska w spisek z Putinem?! Patrzcie państwo, co to się wyrabia...

:-)))
          • aniechto.only Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 16:36
            Umiłowałeś Tuska? Faktycznie, ale się porobiło.
            • indeed4 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 16:58
              Ktoś musi, prawda? Skoro większość z was tutaj go nienawidzi :-P
        • yoma Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 16:45
          Jeśli pisi krzyczą "łapaj złodzieja", to wiadomo, gdzie złodziej. Mogliby już zmienić modus operandi.
      • mara571 wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br. 15.10.16, 17:08
        twoj link Rosji jest datowany na 3 sierpnia.
        Radze przeczytac wywiad z Krzesimirem Debskim w Polska/TheTimes z Krzesimirem Debskim.
        Stamtad pochodzi ten cytat:
        "Swoją książkę „Było sobie miasteczko. Opowieść wołyńska” Pana ojciec wysłał do ukraińskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Był jakiś odzew z tamtej strony? No, nie. Pierwsze informacje, jakie się w ogóle pojawiały w gazetach na temat Wołynia, zwłaszcza w „Gazecie Wyborczej”, opowiadały o polskich krzywdzicielach; pisano o polskich kolonistach i polskich przewinach wobec Ukraińców. Ojciec zwykle z tymi faktami polemizował. Natychmiast wysyłał listy, na przykład właśnie do „Gazety Wyborczej”. Nigdy nie dostał żadnej odpowiedzi."

www.polskatimes.pl/opinie/a/rzez-wolynska-krzesimir-debski-wciaz-mamy-jakies-zludzenia-jesli-chodzi-o-ukraincow-wywiad,10740336/2/
        • indeed4 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 17:13
          Haha, nie wierzę - Stasiński naprawdę gdzieś tak powiedział? (sygnaturka)
          • mara571 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 17:45
            napisal w liscie do Ordo Juris.
            twitter.com/jerzKwasniewski/status/774248437357355008?lang=de
            • indeed4 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 18:03
              Rany boskie, jeśli takie byki GW strzela w oficjalnych pismach to kondycja Agory jest dużo gorsza niż myślimy.
              • adam111115 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 18:32
                A w jakiej kondycji musi byc pan który mówi: "głosując na Platformę pomagacie sobie, pomagacie Polsce"?
          • yoma Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 17:50
            >Stasiński naprawdę gdzieś tak powiedział? (sygnaturka)

Prawie. Poza tym, że miedziane czoło pominęło malutki przyrostek "nie".
            • mara571 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 19:05
              podala link do zdjecia pisma Stasinkiego.
              Tam nie ma zadnego NIE.
              • adam111115 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 19:27
                "głosując na Platformę pomagacie sobie, pomagacie Polsce"?

Wiesz kto to powiedział?
                • mara571 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 20:07
                  pamietam to jako haslo kampanii PO, ale nie pamietam ktorej.
                  • adam111115 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 20:15
                    Inteligenta to ty nie jesteś...
                    • mara571 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 20:22
                      zapamietywanie hasel propagandowych jako test inteligencji?
                      W miedzyczasie sprawdzilam: to haslo PO z roku 2014, kampania do PE.
                      • adam111115 Re: wypowiedz Macierewicza pochodzi z 11 lipca br 15.10.16, 20:33
                        no to proszę a propos przejęzyczeń lub pominięcia. Vide stasinski
    • indeed4 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 15:37
      Sugerujesz, że skoro Sam Kislin był jednym z setek sponsorów kampanii wyborczej D'Amato to znaczy, że D'Amato jest ruskim agentem? Uwielbiam pelikany z FK... :-)
      • buldog2 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 15:39
        Mówimy, indyk, o tym, że agentami są Anton i JAR.
      • indeed4 Dziecko drogie 15.10.16, 15:53

powiedz mi, czy wam biedactwa z GW można jeszcze jakoś pomóc?

"Macierewicz o rzezi wołyńskiej: Rosja jest źródłem. Rosyjski MSZ odpowiada"

wyborcza.pl/1,75399,20392030,macierewicz-o-rzezi-wolynskiej-rosja-jest-zrodlem-rosyjski.html
        • buldog2 Re: Dziecko drogie 15.10.16, 16:03
          Indyk, samo najbardziej patriotyczne, autorytatywne Go.mail.ru potwierdza wersję Macierewicza. Czy może być lepsze poświadczenie tego, że Anton "zdes' ni pri cziom"?

Na PiS.orgy powinna się znaleźć stosowna informacja.

--
          Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot
        • aniechto.only Re: Dziecko drogie 15.10.16, 16:14
          indeed4 napisał:

> powiedz mi, czy wam biedactwa z GW można jeszcze jakoś pomóc?

Pomyłeś adres, biedactwo z tłiterka.

> "Macierewicz o rzezi wołyńskiej: Rosja jest źródłem. Rosyjski MSZ odpowiada"

Indyczku, skup się, mowa o związkach Macierewicza z lobbystą firmy od której Macierewicz chce kupić bez przetargu helikoptery , uwaliwszy poprzednio na chama umowę z francuzami.
          • indeed4 Re: Dziecko drogie 15.10.16, 16:16
            > lobbystą firmy

jaka to firma, słoneczko?
            • aniechto.only Re: Dziecko drogie 15.10.16, 16:26
              Nie doczytałeś , indyczku?
              • buldog2 Re: Dziecko drogie 15.10.16, 16:37
                Indyk obrał już strategię "to nie moja ręka", nic nowego nie powie. W ogóle nie widzi ani wątków Piqa, ani moich, tu pewnie też się nie doPiSze.
                Sytuacja wygląda tak, że cały PiS to jedna wielka jaczejka, w której udziały mają różne służby. Przede wszystkim rosyjskie, których obecności w kierownictwie PiS indyk będzie zaprzeczał i bronił tego jak relikwii Wolski.

--
            • indeed4 Re: Dziecko drogie 15.10.16, 16:28
              "18 kwietnia 2003 r. rządy Polski i Stanów Zjednoczonych podpisały kontrakt na dostawę 36 jednomiejscowych samolotów bojowych F-16C i 12 dwumiejscowych samolotów szkolno-bojowych F-16D w latach 2006-2008. Samoloty te zostały wyprodukowane przez zakład Lockheed Martin Aeronautics Company w Fort Worth w Teksasie".

Znów bezmyślnie łykacie bzdety swojej ulubionej gazetki? Brawo.
              • indeed4 Tell me, my dear 15.10.16, 16:35
                słyszałaś kiedyś w ogóle o F-16 i firmie Lockhead Martin? Wygląda na to, że nie :-)))
                • indeed4 Zaraz się okaże 15.10.16, 16:38
                  że poprzedni kontrakt z Lockheed Martin też wcisnął nam ruski agent Macierewicz :-)))

PS. Muszę znikać, narka.
                • aniechto.only Re: Tell me, my dear 15.10.16, 16:39
                  Indyk, uwaga , skup się , wątek, o he-li-kop-ter-rach , nie o F-16.
                  • indeed4 Re: Tell me, my dear 15.10.16, 16:41
                    Helikopterach jakiej firmy, słoneczko?
                    • indeed4 Re: Tell me, my dear 15.10.16, 16:44
                      Biedactwo nie doczytało? A stoi w umiłowanej gazetce jak byk:

"D'Amato pracuje m.in. dla koncernu Lockheeda Martina, producenta śmigłowców Black Hawk w Mielcu"

Bye.
                      • aniechto.only Re: Tell me, my dear 15.10.16, 16:53
                        Gratuluję, dotarło do ciebie wreszcie o czym mowa.
                        • indeed4 Re: Tell me, my dear 15.10.16, 16:57
                          A o czym mowa, o tym?

aniechto.only napisała:

> Indyczku, skup się, mowa o związkach Macierewicza z lobbystą firmy od której Macierewicz chce kupić
                          > bez przetargu helikoptery , uwaliwszy poprzednio na chama umowę z francuzami.

Słucham więc, co z ową firmą jest nie tak?
                          • aniechto.only Re: Pa, pa 15.10.16, 17:03
                            indeed4 napisał:
                            >PS. Muszę znikać, narka.

I tego się trzymaj.
                            • indeed4 Re: Pa, pa 15.10.16, 17:10
                              Jeszcze raz doradzam samodzielne myślenie i wnioskowanie, zamiast bezrefleksyjnego łykania wszystkiego jak leci :-)

Miłego wieczorku
                    • pies_na_czarnych Re: Tell me, my dear 15.10.16, 17:01
                      Od 2003 roku wiele wody w Wołdze upłynęło.
                    • yoma Re: Tell me, my dear 15.10.16, 17:52
                      Ależeś indyk zniknął na trzy minuty :D
                      • indeed4 Re: Tell me, my dear 15.10.16, 17:56
                        Chciałem zakończyć temat, bo w najbliższych dniach znów harówa - pracuję nad patentem, jeśli dobrze pójdzie kobiety w całej Polsce (i nie tylko) będą używać tego, co wymyśliłem :-P
                  • buldog2 Re: Tell me, my dear 15.10.16, 16:47
                    Nie tylko szkoda na to czasu, ale odpowiadanie indykowi jest wręcz niewskazane.
                    Jego robota sprowadza się do rozmydlania i kierowanie wątku na boczny tor i manowce, to nic więcej.

--
                • buldog2 Re: Tell me, my dear 15.10.16, 16:42
                  Indyk, za to na okrągło słyszymy o Lockheed, Sikorsky, Friends Of Poland, Park Strategies, damato, kislinie i macierewiczu.
                  A, jeszcze coś. Czytałem rosyjski komentarz, że słusznie Caracali nie kupiliśmy, bo mają "uzkij fiuzelaż".
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 16:56
        Skoro fotografia na premierze filmu wystarczała by wiązać Komorowskiego ze SKOKiem Wołomin...
        • aniechto.only Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 17:10
          Antoni najpierw oświadcza ,że nigdy w życiu PiS nie kupi caracali, a rok później, ze negocjacje zerwane z winy Francuzów. Jak tępym pisdakiem trzeba być, żeby mu uwierzyć?
          • indeed4 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 17:18
            Kłamca i ruski agent! Bo tylko ruski agent zamiast od socjalisty Hollande chce kupić śmigłowce od Obamy i USA.
            • indeed4 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 17:30
              Dzieko drogie, zrozumże wreszcie, że opinie Antoniego są mało istotne, bo to nie on prowadził negocjacje, tylko Ministerstwo Rozwoju. O tym też nie wiedziałaś, prawda?
              • indeed4 PS. 15.10.16, 17:44
                www.defence24.pl/467426,black-hawk-dla-specjalsow-i-co-dalej-analiza

Tu sobie poczytaj o Black Hawkach i helikopterach, jakich obecnie potrzebuje nasza armia. Nie słyszałaś co mówił Szeremietiew, że Caracale to helikoptery transportowe (przydatne np. w misjach poza granicami kraju) a my w ostatnich miesiącach zmieniliśmy priorytety i dziś stawiamy na śmigłowce szturmowe? Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.
                • indeed4 Ten fragment obowiązkowo: 15.10.16, 17:50
                  "Kwestią otwartą pozostaje jednak wyposażenie i uzbrojenie polskich Black Hawków. Amerykanie wykorzystują różne wersje specjalne tego typu śmigłowca, ale są to kosztowne warianty dostosowane do specyficznych wymagań. Używane w USA, należące do sił powietrznych HH-60 Pave Hawk i MH-60L/K Black Hawk wojsk lądowych to maszyny charakteryzujące się dość znacznym kosztem. Nie jest znana konfiguracja, cena czy uzbrojenie Black Hawków, przewidywanych do wprowadzenia na wyposażenie Wojsk Specjalnych, dlatego w obecnej chwili trudno w sposób jednoznaczny ocenić wiropłaty, jakie trafią do WS. Wykorzystanie w tym rodzaju sił zbrojnych wymaga jednak specjalistycznego wyposażenia i uzbrojenia.

W obecnej chwili nie wiadomo jak dużo śmigłowców Black Hawk zostanie zakupionych przez MON ani w jakim trybie. Ze względu na to, iż umowa musi zostać podpisana przed końcem bieżącego roku, prawdopodobna jest tak zwana „pilna potrzeba operacyjna”. W takim trybie zakupiono między innymi 5 śmigłowców Mi-17W na potrzeby PKW Afganistan. Są to maszyny doposażone m. in. w karabiny wielolufowe Minigun i eksploatowane przez 7. Eskadrę Działań Specjalnych. W takim trybie zakup nie wymaga realizacji procedury przetargowej, ale obłożony jest innymi obostrzeniami. Powinien wynikać z potrzeby zaspokojenia braków w wyposażeniu które nie mogą czekać. Inną możliwością jest zastosowanie trybu ochrony podstawowego interesu Bezpieczeństwa Państwa w formule zamkniętej z jednym oferentem.
                  "
                  • buldog2 Re: Ten fragment obowiązkowo: 15.10.16, 19:26
                    Znakomicie pasuje do specoperacji "Ekspres Wieczorny" i "Telegraf" - "Oni kupili akcje zgodnie z prawem".

--
                    Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1
                    Oni ukradli Express Wieczorny zgodnie z prawem
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 16.10.16, 09:25
              A jak Rzepliński jedzie do Chin to na pewno dlatego że jest komunistą!!!
          • buldog2 Re: Po nitce do kłębka? Czy do kłębowiska żmij? 15.10.16, 17:41
            Do tego kupuje niezgodnie z wymaganiami określonymi przez armię, bez offsetu i, oczywiście, bez przetargu.
            Siły specjalne, które powinny mieć sprzęt najlepszy, dostaną gorszy niż wybrany w standardowej procedurze przetargowej. Anton dostanie kolejne odznaczenia państwowe i GRU.

--
    • alistair-p Czekam na wieści z Paryża 15.10.16, 16:07
      Francuzi nie odpuszczą,ani Caracali,ani widelców.Nie ma co tropić powiązań Szalonego Antka,dostaniemy go na tacy od Francuzów.Niedługo.
      • buldog2 Re: Czekam na wieści z Paryża 15.10.16, 16:29
        Powinniśmy życzyć im powodzenia i w miarę możliwości dołożyć się do tego.
        Znane są systematyczne próby uczestnictwa rosyjskich służb specjalnych w walce wyborczej w USA. Wygląda na to, że brali w niej udział także "dostojni i poważani" - bratva Macierewicza.

--
      • mara571 co znaczy nie odpuszcza? Wypowiedza nam wojne? 15.10.16, 19:03
        pamietam lata 70-te. Sprzedali nam wtedy licencje na autobus Berliet. Gierek uratowal wtedy firme na pare lat, ale do polskich warunkow autousy byly przystosowane. Cos tam mozna bylo zmienic i zmieniono, ale Ikarusy lepiej sobie radzily. Nastepne nieszczescie sprowadzone z Francji to technologia budowy domow mieszklanych z betonu.
        Gospodarka francuska niezle sie tez w Polsce oblowila przy okazji tzw transformacji.
        W ramach podzialu rynkow w polskiej kolonii Francuzi dostali sektor handlu i Telekomunikacje Polska. TPdokladnie w tym momencie, kiedy zakonczono prierwszy etap modernizacji central telefonicznych i kabli. Przez lata Polacy placili najwyzsze rachunki za rozmowy telefoniczne w Europie, a dzisiaj placa haracz w wysokosci 1mld zl rocznie:
        "W kwietniu 2005 roku Orange Polska oraz Orange Brand Services Limited (UK) podpisały umowę licencyjną, na podstawie której Orange Polska uzyskała prawo do prowadzenia działalności pod marką Orange dla usług komórkowych. Zawarta umowa licencyjna przewiduje, że opłata licencyjna z tytułu używania marki Orange dla tych usług oraz dostępu do rozwiązań w zakresie roamingu i połączeń międzysieciowych, technologii, zaawansowanych telefonów komórkowych i usług doradczych wynosi 1,6 proc. przychodów operacyjnych z usług komórkowych - informuje spółka w raporcie rocznym. W 2008 r. została zawarta podobna umowa dotycząca telefonii stacjonarnej. Opłata jest na takim samym poziomie, jak w przypadku usług komórkowych."
        Zdziwienie, ze po raz pierwszy polski rzad powiedzial: DOSC TEGO?
        • alistair-p Zrozumiało co napisałem? 15.10.16, 19:30
          Po cholere tyle pisaniny,zna chociaż jednego Francuza,czy tylko tak sobie pieprzy?
        • adam111115 Re: co znaczy nie odpuszcza? Wypowiedza nam wojne 15.10.16, 19:39
          Zaduch goowna z niemieckich starych pampersow uszkodzil ci permanentnie mozgownicę. Taką umowę handlową ma 27 państw świata gdzie Orange jest obecny.
        • yoma Re: co znaczy nie odpuszcza? Wypowiedza nam wojne 15.10.16, 19:49
           >w polskiej kolonii Francuzi dostali sektor handlu

O czym dobitnie świadczy Lidl, Biedronka, Tesco, Pepco...
          • mara571 skleroza? 15.10.16, 20:16
            pierwsze wielkie sklepy otwieraly Carrefour, Giant (wycofal sie niedawno), Auchan, Castorama i Leroy Merlin. Ich konkurentem bylo brytyjskie Tesco i niemiecki Real (tez sie wycofal).
            Biedronka byla na poczatku polska. Fundacja Schwarzow (Lidl i Kaufmann) i Plus pojawily sie dopiero w Polsce po roku 2004. Jeszcze pozniej Aldi. To sa sieci dyskontow, ktore wypieraja skutecznie supermarkety w calej Europie.
            • alistair-p To nie zmienia roli Szalonego Antka n/t 15.10.16, 20:39

• yoma Re: skleroza? 15.10.16, 21:50
              Nie odwracaj kota ogonem - są francuskie?
    • indeed4 Czekam, kiedy porażająco inteligentny T. Piątek 15.10.16, 16:15

zajmie się "rosyjskimi powiązaniami" kolejnej ruskiej agentki - Anny Fotygi. Razem z Macierewiczem jeździła do USA, więc coś w tym musi być! :-)))

"PE ostrzega: uwaga na propagandę Rosji i tzw. Państwa Islamskiego. Europosłowie przyjęli krytyczny raport autorstwa polskiej europosłanki Anny Fotygi"

wiadomosci.wp.pl/kat,8771,title,PE-ostrzega-uwaga-na-propagande-Rosji-i-tzw-Panstwa-Islamskiego,wid,18537855,wiadomosc.html

• erte2 Re: Czekam, kiedy porażająco inteligentny T. Piąt 15.10.16, 16:23
        indeed4 napisał:

... zajmie się "rosyjskimi powiązaniami" kolejnej ruskiej agentki - Anny Fotygi. Razem z Macierewiczem jeździła do USA, więc coś w tym musi być! :-)))
        Nie żuczku, fotyga jest po prostu głupią babą, bezmózgim tworem przypadkiem tylko obleczonym w ludzkie ciało. Rozwielitka ma więcej mózgu od niej, a strach na wróble więcej wdzięku.
        • yoma Re: Czekam, kiedy porażająco inteligentny T. Piąt 15.10.16, 16:54
          Na cholerę ty gadasz z tym czymś.
          • buldog2 Re: Czekam, kiedy porażająco inteligentny T. Piąt 15.10.16, 19:47
            Skasowali wątek o Dylanie (i Baez). Szkoda...

--
            • yoma Re: Czekam, kiedy porażająco inteligentny T. Piąt 15.10.16, 21:49
              Jest na Społeczeństwie.
    • czekam.na.lewice no i rzeczywiście mamy kłębowisko żmij 15.10.16, 17:01
      W tym wątku.
    • mara571 trwa kampania zemsty autorow ustawionego przetargu 15.10.16, 17:22
      i dezinformacja opinii publicznej.
      Piotr Smielak opublikowal na lamach portalu pressmania.pl druzgococa analize calego przetargu na smiglowce dla polskiej armii.
      JAK KUPUJEMY NAJDROŻSZE ŚMIGŁOWCE ŚWIATA
      Tezy autora:
      – grubo przepłacamy na tle innych państw za kupowane śmigłowce o ok. 20-30% i więcej procent.
      – innym krajom w oparciu o podobny kontrakt udało się stworzyć mechanizm wsparcia własnej gospodarki i eksportować sprzęt.
      – istnieje w zasadzie identyczny kontrakt jak nasz włącznie z offsetem, gdzie zamawiający płaci o 1,5 mld Euro mniej.
      – o offsecie, który w przeciwieństwie innych państw praktycznie skończy się niczym dla polskiej gospodarki.
      – spadku potencjału Wojska Polskiego po tym przetargu.
      pressmania.pl/?p=13733
      pressmania.pl/?p=13729
      Warto przeczytac w calosci.
      Kto i ile wzial za na szczescie nieudana probe sprzedania najdrozszego na swiecie Caracala pewnie sie nigdy nie dowiemy.
      • buldog2 Re: trwa kampania zemsty autorow ustawionego prze 15.10.16, 18:01
        No i przeczytałem, drugą część, i na tym zakończę. Różnica jest duża, ale bez specyfikacji nie sposób powiedzieć nic konkretnego. Przykład, który kiedyś stał się powodem do stawiania zarzutów: ten sam (nazwa) aparat do znieczulenia kosztował raz 170, a po raz drugi - 70 tys. zł.
        Oczywiście, nie przesądzam niczego. Ale bez specyfikacji nie da się powiedzieć nic, a jeśli kto próbuje, to tylko hochsztapler.

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1
        Oni ukradli Express Wieczorny zgodnie z prawem
        • buldog2 Re: trwa kampania zemsty autorow ustawionego prze 15.10.16, 18:10
          W komentarzach jest jeszcze odnośnik do tego:
          cakj.pl/wp-content/uploads/2016/06/Potrzeba-nowej-strategii.-Wnioski-z-analizy-przetargu-na-%C5%9Bmig%C5%82owce-wielozadaniowe.pdf

Nie czytałem całości, ale to jakaś beletrystyka. Wnioski z doświadczeń ukraińskich wręcz zmieniają całe rozumienie tematu i kładą na łopatki wszystkie sztaby, wszystkie armie świata oddadzą duże śmigłowce transportowe na złom! A serio - podobny poziom dyletantyzmu niełatwo spotkać, szkoda to komentować.

--
        • buldog2 Re: trwa kampania zemsty autorow ustawionego prze 15.10.16, 20:41
          Nie znam szczegółów, ale przyszło mi do głowy coś takiego:
          Gdyby rzeczywiście był jakiś straszny przekręt (a priori nie wykluczam), to Anton grzmiałby o tym na całą Polskę, JAR i TVPiS też. Od razu przecieki. A czego się doszukali? Że zamówienia nie pójdą do polskich fabryk w Mielcu i Świdniku. I że offset za mały.
          To teraz będzie taki jak trzeba. Tak jak oficer prowadzący przykazał! Zero.

Powyższe z dużą, bardzo dużą pewnością siebie pozwala przypuszczać, że praktycznie wszystko było OK.
          Jaczejka dostała rozkaz uwalić kontrakt, relacje z Unią i relacje z Francją, tak jak kiedyś ostatecznie uwaliła lustrację.

I poszła na rympał.
          Kiedyś przyjdzie za to jaczejce odpowiedzieć.

--
          • buldog2 Re: trwa kampania zemsty autorow ustawionego prze 15.10.16, 20:55
            Kolejne spostrzeżenie potwierdzające poprzednie.
            Gdyby tam było złodziejstwo, jeszcze na taką skalę, nikt nie zapomniałby o ostatecznym zawarciu kontraktu nie zostawiałby dokończenia sprawy i zawarcia transakcji kolejnemu rządowi.

I to by było na tyle.

--
      • x2468 Re: trwa kampania zemsty autorow ustawionego prze 15.10.16, 23:23
        Tak głupolu. Kupujemy tanie bo bez wyposażenia takiego jakie miały mieć Caracale. Jeśli Kongres USA pozwoli na sprzedaż rosyjskiej agenturze jaką jest dzisiaj MON nowoczesnego, dodatkowego wyposażenia takiego jakie miały mieć francuskie to nadal będą one przestarzałe i do tego droższe od Caracali.
        • buldog2 Re: trwa kampania zemsty autorow ustawionego prze 16.10.16, 10:08
          Gdyby tam było coś nieprawidłowego, "niezależna" patriotyczna prasa Putina i TVPutina zaraz by się o tym dowiedziały. A jakoś nic nie mają i tylko offset. I kłamią że nie w polskich fabrykach produkcja. Bo u Lockheeda to w polskiej fabryce.
          Wczoraj w Trójce PiSowiec kłamał, że dla kraju lepiej montować starocie u Lockheeda, bo ta fabryka już jest, a gorzej jeśli powstanie nowa, w której będzie produkcja. Tak powiedział.
    • indeed4 GW pisała o tym 5. października 15.10.16, 18:32

wyborcza.pl/1,75398,20793320,po-decyzji-ws-caracali-zwiazany-z-macierewiczem-lobbysta-d-apos-amato.html

zamierzają odsmażać stary kotlet i ogłupiać naiwniaków co 10 dni?

• buldog2 Re: GW pisała o tym 5. października 15.10.16, 18:41
        Indyk, idź na Niezależną, czy RT, odradzam Regnum - tam trzeba wykazać się czymś więcej.

--
      • religijnych.uczuc.obraza Re: GW pisała o tym 5. października 16.10.16, 14:35
        Coś jak z odsmażaniem kotleta pn. afera reprywatyzacyjna.
    • kylax1 Oto pan Sam Kislin. 15.10.16, 19:22
      www.linkedin.com/in/sam-kislin-00763868

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka