Dodaj do ulubionych

Zachód nie pomógł w czasie powstania warszawskiego

23.03.17, 17:43
Dlaczego mamy żal, że "zachód" nam nie pomógł w czasie powstania warszawskiego, skoro my innym tez nie chcemy pomagac?:
krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,21539160,prezydent-majchrowski-odmowil-pomocy-dzieciom-z-syrii.html#MTstream
Obserwuj wątek
    • adalberto3 W jaki sposób miał pomóc ? 23.03.17, 18:11
      Celność bombardowań była wprawdzie lepsza niż początkowa, ale daleka od oczekiwań. Pierwotnie jako sukces określano, gdy przy bombardowaniu z pułapu 6 km 1% bomb upadał w promieniu 1 km od celu. W sierpniu 1944 było już lepiej, ale też trudno powiedzieć by można było trafić w część miasta zajętą przez powstańców. Churchill wysyłał lotników-ochotników i to wszystko co mógł zrobić.
      Wydaje mi się, że do tej pory nie potrafiliśmy uczcić polskich lotników zestrzelonych podczas nocnych bombardowań Niemiec. Nazwiska nieco ponad tysiąca poległych są znane.
      • j-k W jaki sposób miał pomóc ? 23.03.17, 20:19
        adalberto3 napisał:
        W sierpniu 1944 było już lepiej, ale też trudno powiedzieć by można było trafić w część miasta zajętą przez powstańców.
        Churchill wysyłał lotników-ochotników i to wszystko co mógł zrobić.

istotnie.
        tak bylo.
        • kfugktru23 Re: W jaki sposób miał pomóc ? 23.03.17, 20:23
          Raczej takich którzy brali amfę...
          • adalberto3 Re: W jaki sposób miał pomóc ? 23.03.17, 23:29
            Podczas nocnych lotów prawdopodobnie wszyscy w samolocie brali amfetaminę. Być może takie były zalecenia medyczne, chociaż nie jestem tego pewien.
    • qwardian Re: Zachód nie pomógł w czasie powstania warszaws 23.03.17, 18:29

Masoński Zachód był sojusznikiem Stalina i Związku Radzieckiego, a nie katolickiej jaśniepańskiej Polski...
      • rozbiciedzielnicowe Re: Zachód nie pomógł w czasie powstania warszaws 24.03.17, 09:46
        qwardian napisał:

>
        > Masoński Zachód był sojusznikiem Stalina i Związku Radzieckiego, a nie katolick
        > iej jaśniepańskiej Polski...

A obecna jaśniepańska Polska czyim jest teraz sojusznikiem?
    • rzewuski1 Re: Zachód nie pomógł w czasie powstania warszaws 23.03.17, 18:31
      Ja nie mam żalu ze nie pomógł , co mógł to zrobił.
      Żal mam do Okulickiego i Bora za podjecie tej samobójczej decyzji.
      • wariant_b Re: Zachód nie pomógł w czasie powstania warszaws 23.03.17, 19:53
        rzewuski1 napisał:
        > Ja nie mam żalu ze nie pomógł , co mógł to zrobił.
        > Żal mam do Okulickiego i Bora za podjecie tej samobójczej decyzji.

Ale przywódcy Powstania nie liczyli na pomoc Zachodu.
        Liczyli na Stalina i na to, że Ruskie wejdą do Warszawy.
        • adalberto3 " Liczyli na Stalina ......" 23.03.17, 20:14
          Mogli przynajmniej jako pierwszy cel ataku wyznaczyć mosty na Wiśle. Wtedy pomoc na szczeblu taktycznym miałaby sens.
          • kfugktru23 Re: " Liczyli na Stalina ......" 23.03.17, 20:20
            Ale oni nie chcieli wejścia sowietów. Wysyłano broń z Warszawy. Za to AK sprowadzało... drut kolczasty. Plan zdaje się był taki: Niemcy uciekną przed powstańcami a wtedy AK się okopie i będzie czekać na sowietów w wyzwolonej przez Polaków stolicy.
    • m.c.hrabia Re: Zachód nie pomógł w czasie powstania warszaws 23.03.17, 20:02
      co w tym dziwnego ?
      czuby robią na własny koszt.
    • alistair-p Re: Zachód nie pomógł w czasie powstania warszaws 23.03.17, 20:07
      Nie mam pretensji do Majchrowskiego,miasto to nie jego prywatny folwark,a jego wiążą uregulowania prawne.Co mógł to zrobił.
    • kfugktru23 Re: Zachód nie pomógł w czasie powstania warszaws 23.03.17, 20:18
      Po pierwsze to dlatego że było za daleko. Samoloty nie mogły też lądować po stronie sowieckiej - najbliższe utwardzone lotnisko było zdaje się gdzieś w rejonie... Kijowa. Zresztą nic dziwnego - Niemcy dawali pola byliby idiotami zostawiając sowietom lotniska. Panowała doktryna spalonej ziemi.
      • adalberto3 Operacja Frantic 02.06.44 - 18.09.44 24.03.17, 00:03
        W ramach tej operacji amerykańskie samoloty mogły lądować na ukraińskich lotniskach (Poltawa, Mirgorod, Pirjatin). Startując z Włoch bombardowały cele na terenie Węgier i Rumunii. Lądowanie na Ukrainie, tankowanie, załadunek bomb i ponowne bombardowanie w drodze do Anglii lub Włoch. W ten sposób lotnictwo było lepiej wykorzystane - ekonomia wojny też ma swoje prawa.W nocy 22/23 czerwca doszło jednak do ataku niemieckich samolotów na lotnisko w Połtawie. Amerykanie stracili wówczas ok. 70 samolotów B-17 (zniszczone, uszkodzone). Ostatnie lądowanie odbyło się 18 września 1944 po zrzucie pomocy dla Powstania Warszawskiego. Na więcej nie zgodził się Stalin.
        en.wikipedia.org/wiki/Operation_Frantic
    • mariner4 Re: Zachód nie pomógł w czasie powstania warszaws 24.03.17, 07:31
      A jak miał pomóc?
      Teraz też wyraźnie widać, że Polakom nie warto pomagać. Szkoda pieniędzy zachodnich podatników.
      M.
    • zapijaczony_ryj Bredzisz! 24.03.17, 07:56
      www.sppw1944.org/index.html?http://www.sppw1944.org/powstanie/powstanie_zrzuty.html
    • niegracz Podłość Stalina/ZSRR wobec powstania warszawskiego 24.03.17, 17:52

gdy kilkanascie bomb spadło na Madryt w 1936 darli mordę na cały świat
      wysłali wojsko i pomoc choc odłegłośc była parę tysiećy km
      -
      gdy w Warszawie cywile gineli tysiacami, dziesiątkami tysiećy
      byli nie tylko obojetni ale zacierali i ręce z zadowolenia
      choc byli nie dalej niz kilkanascie km od centrum Warszawy

wiecej:
      forum.gazeta.pl/forum/w,539,105173828,105173828,podlosc_sowietow_wobec_Powstania_Warszawskiego.html#p115600839-------------
      oczywiście Powstanie bylo błędem
      ale
      moralnym obowiązkiem każdego
      jest pomoc/ ochrona cywilów\

gdy morduja ich faszyści

no chyba że się jest sowietami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka