Dodaj do ulubionych

Waloryzacja emerytur

26.03.17, 20:55
Waloryzacja emerytur jest wyliczane na podstawie wskaźnika inflacji ogłaszanego przez GUS. GUS wylicza ten wskaźnik inflacji na podstawie zmiany ceny t.zw. "koszyka emeryta". Szukałem i nie mogę znaleźć informacji co zawiera ten "koszyk emeryta". Chciałbym wiedzieć ile tam jest chleba, mięsa, wędliny, biletów komunikacyjnych itd. Czy te produkty są średniej jakości czy też brane są pod uwagę tylko najtańsze w danej grupie towarowej. Gdzie mogę znaleźć dokładną zawartość takiego "koszyka emeryta" ?
Obserwuj wątek
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Waloryzacja emerytur 26.03.17, 21:20
      ww.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-wciaz-przyspiesza-GUS-zmienia-koszyk-7504426.html

w tym linku masz również tabelkę z podanymi cenami, jakie brane są pod uwagę do wyliczenia tego " koszyka"
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a i jeszcze... 26.03.17, 21:28
        swaid.stat.gov.pl/WarunkiZyciaLudnosci_dashboards/Raporty_predefiniowane/RAP_DBD_WZL_1.aspx
        • albwu Re: i jeszcze... 26.03.17, 21:50
          Dziękuję
          O to mi chodziło.
      • pies_na_czarnych Re: Waloryzacja emerytur 28.03.17, 00:56
        Oczywiście teraz biorą pod uwagę cenę Mercedesa, telewizorów OLED powyżej 75` :o

– Oczywistym jest, że obecnie nie notuje się np. bardzo popularnych w przeszłości telewizorów czarno-białych, pralki „Frani” czy samochodów fiat 126. Notowane są natomiast m.in. ceny komputerów, iPadów, tabletów itp. – dodaje GUS.
      • pies_na_czarnych Re: Waloryzacja emerytur 28.03.17, 00:56
        Poprawny link
        www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-wciaz-przyspiesza-GUS-zmienia-koszyk-7504426.html
    • stasi1 Re: Waloryzacja emerytur 27.03.17, 10:22
      Dziwne ale czemu ZUS wiedząc że w tym roku emeryci będą mieli mniej pieniędzy do dyspozycji niż w roku nie dał jednorazowego dodatku? Większość emerytów w tym roku dostaje 10zł podwyżki. Razy 12 wynosi to 120 złotych więcej niż w roku ubiegłym. w roku poprzednim był 200złotowy dodatek więc w tym roku emeryci są stratni w porównaniu do ubiegłego o 80zł
      • alaias11 Re: Waloryzacja emerytur 27.03.17, 11:30
        forum.gazeta.pl/forum/f,37412,Forum_emerytow_i_rencistow_.html
      • marbor1 Re: Waloryzacja emerytur 27.03.17, 12:24
        Coś ci się pokićkało. W ub. roku wskaźnik waloryzacji wynosił 0,24%, zaś w tym 0,44%.
        Nijak nie wychodzi, aby w ub. roku waloryzacja była wyższa niż w bieżącym roku.
        • stasi1 Re: Waloryzacja emerytur 28.03.17, 10:58
          Przecież wcale nie piszę że w ubiegłym roku była wyższa rewaloryzacja. W tym roku emeryci dostaną to co normalnie w ubiegłym roku plus 10zł podwyżki. Wychodzi to 120 zł na rok(emerycki rok zaczyna się w marcu). W ubiegłym roku dostali normalnie to co dostali a w marcu był dodatek 200zł. Więc w tym roku jest to co w ubiegłym oraz różnica 200-120 =80zł. Więc w tym roku(przez 12 miesięcy) emeryci będą stratni 80zł(nie wspominając że mama ubezpiecza dom a składka wzrosła o 50zł)wobec poprzedniego roku
    • privus Wierzysz w ten PiS przekręt? 27.03.17, 17:26
      Ile wynosi inflacja wg. GUS?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka