danillko
26.07.17, 14:48
"Gazeta Wyborcza": rządowy program zagrozi polskim lasom
Program "Mieszkanie plus" potrzebuje gruntów. Tereny pod inwestycje mają dostarczyć Lasy Państwowe. Chodzi o nawet 600 tysięcy hektarów, które dziś służą mieszkańcom miast lub są cenne przyrodniczo i kulturowo - czytamy w dzisiejszej "Gazecie Wyborczej".
178
‹ wróć
Strata tak znacznej ilości lasów zmniejszy lesistość Polski o 4 proc.
Leśnicy obawiają się, że deweloperzy zabudują użytki ekologiczne i parki krajobrazowe
Krajowy Zasób Nieruchomości może w przyszłości sprzedawać cenne lasy deweloperom
Ustawa o Krajowym Zasobie Nieruchomości może okazać się katastrofalna dla polskich lasów. W miastach, w których planowana jest realizacji programu budowy tanich mieszkań pod wynajem, samorządy starają się znaleźć tereny pod inwestycje.
W wielu miejscach zagrożone są więc tereny leśne, które do tej pory były zielonymi płucami tych terenów. W Trójmieście zabudowana może zostać część Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego i Wyspy Sobieszewskiej, we Wrocławiu mieszkania mogą stanąć na terenie Lasu Rędzińskiego.
wiadomosci.onet.pl/kraj/gazeta-wyborcza-rzadowy-program-zagrozi-polskim-lasom/jj9kep2
Mam nadzieję, że to przedwczesny fejk. Bo jeżeli nie, to sam zorganizuję manifę w mojej wiosce... do tej pory nie byłem upierdliwy dla władzy.