Dodaj do ulubionych

Czy Jerzy Kuberski

22.09.17, 14:08
Działacz PZPR, minister oświaty i wychowania w rządach Piotra Jaroszewicza.minister-kierownik Urzędu do Spraw Wyznań w rządach: Edwarda Babiucha, Józefa Pińkowskiego i Wojciecha Jaruzelskiego .Ten od TPPR /Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Radzieckiej/, i Nowych Dróg / polski miesięcznik ideologiczny, „organ teoretyczny i polityczny” KC PZPR / ma już pomniki ?
A jeśli nie, to Jasław/polskezbaw , i Wy PiSdzielce zwyczajnie zapominacie co i komu zawdzięczacie
Obserwuj wątek
    • f.a.q Re: Czy Jerzy Kuberski 22.09.17, 14:13
      No to zasłużył! I niech mu sowieci w Moskwie obelisk na placu Czerwonym postawią.
      To kompromisowe rozwiązanie bowiem w tym układzie, w dalszym ciągu będzie blisko Lenina.
      • snajper55 Re: Czy Jerzy Kuberski 22.09.17, 14:36
        f.a.q napisał:

> No to zasłużył! I niech mu sowieci w Moskwie obelisk na placu Czerwonym postawią.

Dlaczego w Moskwie ma mu Kaczyński stawiać obelisk??? Chyba raczej w Warszawie, w Alei Szucha, zgodnie z nową pislamską tradycją stawiania pomników przed miejscem pracy honorowanego pomnikiem.

Oddajmy głos naszemu Wodzowi (niem. Führer), Jarosławowi Kaczyńskiemu:

"Niewiele brakowało, a nie zdałbym z dziesiątej do jedenastej klasy. Postawiono mi dwóje z polskiego, angielskiego (...) i przysposobienia wojskowego. (...) Wyraźnie chciano, żebym nie zdał. Rodzice się odwołali do kuratora - był nim późniejszy minister Jerzy Kuberski.
        Ale los tego odwołania zależał ostatecznie od rady pedagogicznej. I rada pedagogiczna głosowała za oblaniem mnie. A mimo to Kuberski spowodował, że klasy nie powtarzałem. "

"Zdaje się więc, że prawdopodobnie nielegalnie skończyłem 11. klasę i zdałem maturę, a potem poszedłem na studia."

natemat.pl/217473,afera-z-promocja-jaroslawa-kaczynskiego-do-nastepnej-klasy-to-nie-nowosc-zastanawiajace-jest-zupelnie-cos-innego

S.
        • erte2 Re: Czy Jerzy Kuberski 22.09.17, 15:08
          snajper55
          Zacytowałeś fragment który jest bardzo charakterystyczny dla mentalności tego gnoma:

Niewiele brakowało, a nie zdałbym z dziesiątej do jedenastej klasy. Postawiono mi dwóje z polskiego, angielskiego (...) i przysposobienia wojskowego. (...) Wyraźnie chciano, żebym nie zdał.

Szczególnie warte uwagi jest to ostatnie zdanie; ten kurdupel od zawsze węszył jakieś spiski wokół siebie, tropił jakieś ciemne siły które już wtedy miały przeszkodzić jego wspaniałej karierze politycznej. I oczywiście zawsze musi się znaleźć jakaś insynuacja, jakiś taki "kaczy smród" puszczony gdzieś bokiem ale sugestywnie.
        • ave.duce Prawy i sprawiedliwy dr K. Jarosław 30.09.17, 12:17
          "Zdaje się więc, że prawdopodobnie nielegalnie skończyłem 11. klasę i zdałem maturę, a potem poszedłem na studia."

A doktorat też nielegalny - wszak żadnego języka obcego "lewy" magister nie posiadł.
          • pkt4a Re: Prawy i sprawiedliwy dr K. Jarosław 30.09.17, 16:38
            bananowa młodzież partyjna nie musiała się uczyć , wszystko załatwiały plecy rodziców i plenum KD PZPR Warszawa-Zoliborz
            --
            www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,115167,22346464,male-kompendium-zaangazowania.html?disableRedirects=true
      • jola.iza1 Re: On pierwszy docenił Jarosława 22.09.17, 14:36
        A Ty mu w Moskwie pomniki chcesz stawiać ?
        Jawnie przyznajesz, że PiS to jaczejka ?
        • f.a.q No i.... 22.09.17, 15:02

Bo rozumiem, że miał być to taki żarcik ale nie doszukałem się puenty. Odjechana abstrakcja.
          Czyli starając się rozwikłać meandry Twojego myślenia jeżeli was naucza Michnik, to jesteście Żydami? Tak?
      • erte2 Re: Czy Jerzy Kuberski 22.09.17, 15:00
        f.a.q napisał:

No to zasłużył! I niech mu sowieci w Moskwie obelisk na placu Czerwonym postawią.

No cóż wielgusku - celowo albo przypadkiem trafiłeś w punkt. Bo towarzysz Kuberski umożliwił dalszą karierę (w tym polityczną) osobnikowi który albo już był, albo został wytypowany na sowieckiego agenta który jak umie najlepiej wywiązuje się właśnie z zadań postawionych mu przez sowieckich oficerów (GRU, NKWD albo jeszcze inna Czerezwyczajka).
        Zastanawia mnie tylko jedno - kiedy to się zaczęło? W słynnym Arteku, czy może trochę później? I jaka była przyczyna - ideowa, finansowa czy może (co najbardziej prawdopodobne) - obyczajowa? Ostatecznie Lech Wałęsa wiedział co mówi....
      • ukos Re: Czy Jerzy Kuberski 01.10.17, 12:09
        f.a.q napisał:

> niech mu sowieci w Moskwie obelisk na placu Czerwonym postawią.

Skoro Sowieci mają postawić patronowi matury Jarusia, to i Jarusiowi niech oni postawią.
    • pkt4a Re: Czy Jerzy Kuberski 22.09.17, 14:32
      tarzyszka Maria 007 była mocno hm hm... ustosunkowana i załatwiała to i owo po linii i po bazie
      --
      www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,115167,22346464,male-kompendium-zaangazowania.html?disableRedirects=true
      • snajper55 Re: Czy Jerzy Kuberski 22.09.17, 14:38
        pkt4a napisała:

> tarzyszka Maria 007 była mocno hm hm... ustosunkowana i załatwiała to i owo po
        > linii i po bazie

Chyba raczej Jadwiga Starachowicka.

S.
        • 99venus Re: Czy Jerzy Kuberski 22.09.17, 15:52
          Nie żartuj z kobiety,która bohatersko walczyła w Powstaniu Warszawskim w Starachowicach.
    • pkt4a Re: Czy Jerzy Kuberski 30.09.17, 11:52
      potrzebna interpelacja poselska dotycząca poziomy wykRZtaucenia posła J.Kaczyńskiego .
      czy on jest formalnie kolesiem który ma formalnie ukończone 3 klasy ogólniaka a reszta to lipa i popelina załatwiana na plenach śp nieboszczki PZPR ?
      --
      • cronny Re: Czy Jerzy Kuberski 30.09.17, 23:01
        pkt4a napisała:
        > ... ma formalnie ukończone 3 klasy ogólniaka a
        > reszta to lipa i popelina załatwiana na plenach śp nieboszczki PZPR ...

Ma formalnie ukończone nie trzy, a jedynie dwie klasy ogólniaka. Ósmą i dziewiątą. Klasy dziesiątej nie ukończył, bo miał 3 dwóje na koniec roku, a poza tym coś razem z bratem bliźniakiem musieli takiego paskudnego przeskrobać, że za to ich obu wywalono. Formalnie zaliczył więc 9 lat edukacj szkolnej. Ówczesną podstawówkę, która miała siedem klas. I d3wie klasy liceum. Teraz - licząc tak jak przed PiS-owską reorganizacją - miałby sześć klas podstawówki i trzy klasy gimnazjum.
        Gimbaza rulez!
        • erte2 Re: Czy Jerzy Kuberski 01.10.17, 11:38
          cronny napisał:
          Teraz - licząc tak jak przed PiS-owską reorganizacją - miałby sześć klas podstawówki i trzy klasy gimnazjum.

...czyli, wg przedwojennych kryteriów, tzw. "małą maturę". I jest to nader adekwatne, bo w tak nikczemnym opakowaniu "duża" by się nie zmieściła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka