pieluchy-i-sliniaczki
08.10.17, 03:54
...wypowiedź tego gierkowszczyka: "Widzę w SN tych samych sędziów, którzy skazywali moich kolegów na więzienie", zainspirowała mnie. Postanowiłem sprawdzić w papierach IPN, kto to są koledzy Morawieckiego Mateusza.
No i mam kwiatek:
"W dn. 03.03.1987 zarejestrowany w Wydz. "C" WUSW Wrocław pod nr. rej. 54509 przez Inspektorat 2 WUSW we Wrocławiu jako Osoba Zabezpieczona (OZ). Brak możliwości ustalenia powodu zabezpieczenia. Zdjęto z ewidencji w dn. 18.01.1990. Materiały zniszczono w jednostce operacyjnej."
Acha, materiały zniszczono. Ciekawe, dlaczego.
Słowniczek IPN: "Osoba zabezpieczona (zastrzeżona) – określenie wieloznaczne, bez akt sprawy nie pozwalające określić charakteru zainteresowania daną osobą przez SB. W praktyce ewidencji z czasów SB, gdy tego rodzaju materiały składano do archiwum, zostały wpisywane do dziennika archiwalnego sieci; wydaje się, iż jest to kategoria najbliższa kandydatowi na tajnego współpracownika."
katalog.bip.ipn.gov.pl/slownik/
Poza tym karta opozycyjna w przeciwieństwie do treści wpisów w Wikipedii, gdzie jest zwyczajnie nakłamane na temat "walki" towarzysza Morawieckiego, prawie żadna.
katalog.bip.ipn.gov.pl/informacje/54494?katalog=2
To których to kolegów tawariszcza Mateuszka Morawieckiego skazywali sędziowie SN? Tych co go "zabezpieczali"? Bo innych nie widzę.