10.10.17, 05:28
Mamy jedno prawo i tysiace interpretacji tego prawa. Mamy jedno prawo i biegunowe wyroki. Problem w tym czy czy stan tego prawa to złe prawo czy ludzie wypaczają jego sens? Moje wąty dotyczą tego czy należy zmienić prawo czy pozbyć się osobników którzy wykorzystują to prawo w nikczemnych celach. Logicznie rzecz biorąc wszystko zależy od sędziów i żadna zmiana czy kosmetyka prawa niczego nie rozwiązuje. Musi być bat i ścisła kontrola! Jeśli tego zabraknie to możemy stworzyć najlepsze zapisy które zostaną tylko zapisami.
Obserwuj wątek
    • j-k nie ma prawa. w UE jest Polityka. 10.10.17, 05:30
      - gdy sobie to uswiadomisz - bedzie Ci lzej.
      • 99venus Re: nie ma prawa. w UE jest Polityka. 10.10.17, 14:56
        Ty tak na zamówienie,z głupoty czy niewiedzy?
      • prawdawaszaboli Re: nie ma prawa. 11.10.17, 16:34
        przepisy prawne, które Najwyższa Kasta interpretuje jak chce , bo koledzy z KRS krzywdy nie zrobią...
    • m.c.hrabia Re: logika 10.10.17, 15:48
      Musi być bat i ścisła kontrola!

Wzorcem do którego trzeba dążyć, to Koreańska Republika Ludowo Demokratyczna pod rządami
      Kima, nasz kacz-kim czerpie z tego wzorca pełnymi garściami.
      • matigrypl Re: logika 11.10.17, 05:59
        Nie macie tuzowie logiki merytorycznych argumentów? Chyba po ostatnim rewelacyjnym jak na mój gust występie noj mana w którym było wszystko co najlepsze w peło czyli histeria, teatralny ton wypowiedzi, szeroko rozumiana historia peło, wróżby o bliskim końcu naszego kraju i propaganda sukcesu pełowskiego. No i najlepszy kawał; jak zdobedziemy władzę???????????

Znowu w statystykach kilka procent w dół! Radzę się oszczędzać bo nie na długo wam tych procentów wystarczy! No i co charakterystyczne to tak jak w wypowiedziach powyżej dziewięćdziesiąt procent nie na temat. O samym budżecie z trudem można się tam doszukać paru słów. Ocipienie powyborcze betonu pełowskiego trwa w najlepsze.
        • x2468 Re: logika 11.10.17, 13:19
          Całkiem jak NSDAP i Bolszewicy. Na początek ledwo-ledwo, a potem nieustający wzrost poparcia.
    • sverir Re: logika 11.10.17, 07:58
      "Logicznie rzecz biorąc wszystko zależy od sędziów i żadna zmiana czy kosmetyka prawa niczego nie rozwiązuje. Musi być bat i ścisła kontrola!"

A kto w takim razie będzie kontrolował kontrolujących?
      • eiran Re: logika 11.10.17, 08:10
        Do niedawna myślałem, że minister Ziobro, ale obecnie uważam, że Ziobro zostanie odstrzelony z dnia na dzień, a ministrem sprawiedliwości, kontrolującym za pomocą bata wszystkich sędziów, będzie jakiś - obecnie bliżej nieznany - poddany Jarosława Kaczyńskiego.
        • sverir Re: logika 11.10.17, 11:57
          A jego kto będzie kontrolował? Bardzo mnie interesuje zdanie matiego, bo jest szczerze zaangażowany i chyba naprawdę mu zależy na tym, żeby w Polsce było dobrze. Z cała pewnością nie zaakceptuje sytuacji, w której jakiś polityk pozostaje poza całkowitą kontrolą organów państwa.
          • eiran Re: logika 11.10.17, 12:03
            Taki, na ten przykład, Mariusz Kamiński, jest w jakikolwiek sposób kontrolowany przez organy państwa? Bardzom ciekaw opinii, ale raczej nie matiego, mniejsza o to dlaczego.
      • inocom Suweren 11.10.17, 23:03
        sverir napisał:

> "Logicznie rzecz biorąc wszystko zależy od sędziów i żadna zmiana czy kosmetyka
        > prawa niczego nie rozwiązuje. Musi być bat i ścisła kontrola!"
        >
        > A kto w takim razie będzie kontrolował kontrolujących?

Konstytucji nie czytałeś?
        • sverir Re: Suweren 11.10.17, 23:46
          "Konstytucji nie czytałeś?"

Załóżmy, że nie czytałem. Co tam jest o kontroli kontrolujących?
    • piq mylisz się, podstawowym problemem wymiaru... 11.10.17, 16:41
      ...sprawiedliwości w Polsce jest fatalne prawo, albowiem podstawą systemu "rzymskiego" jest kodeks jako ścisła instrukcja, a sędzia jest od jej stosowania. W systemie "anglosaskim" kodeks to nie instrukcja, a wytyczne, a wymiar sprawiedliwości to sędzia. System prawny RP jest w całości do zmiany, ale PiS się tym nie zajmuje, oni się po prostu moszczą w starych piernatach po PO, tyle że usiłują je sobie zaklepać na zawsze, wychodząc z bolszewickiego zalożenia "kadry rieszajut wsjo".
      • matigrypl Re: mylisz się, podstawowym problemem wymiaru... 11.10.17, 19:47
        Mnie smieszy zarzut; kto bedzie kontrolował kontrolowanych. Bo tak można bez końca! Albo to przyrównywanie do Korei? Tam chyba nie ma takiego okrucieństwa; skazanie staruszki na pięć dni paki za batonika wartego 1 pl. lub małpowanie Korei w sędziach na telefon. Degenerację sędziów można zmniejszyć poprzez ławę przysięgłych ale korupcji w sadach nie da się za żadne skarby sprowadzić do zera. Zbyt dużo tam kasy i łatwy zarobek. Jak dla mnie może to być komisja sejmowa wybierana na dwa lata bo jeśli na dłużej to po dwóch latach mamy już mocno zaawansowaną degenerację władzy. Wywalanie z funkcji ma się odbywać błyskawicznie nawet przy najmniejszym uchybieniu. Tylko taki terroryzm ma szansę że sedziowie zaczną się bać i zaczną uczciwie postępować. Jeszcze nie ma ustawy a już widzimy jak po przejęciu władzy przez pis ustały praktycznie narzekania na sądy. I to jest ten bat który z delikatności powinien przerzucić się z całą mocą na scisłe przestrzeganie prawa. Dodam tylko że słynne przewlekanie spraw to skutek rozpasania sędziów a nie złe prawo.
        • sverir Re: mylisz się, podstawowym problemem wymiaru... 11.10.17, 23:02
          "Mnie smieszy zarzut; kto bedzie kontrolował kontrolowanych. Bo tak można bez końca!"

Dokładnie tak - można tak bez końca. Porusz jednak zwoje mózgowe i zamiast się smiać po prostu zajarz, że śmiejesz się ze swojego argumentu, ze kontrola wszystko załatwi.

"Degenerację sędziów można zmniejszyć poprzez ławę przysięgłych(...)"

Nie udało się osiągnąć tego w krajach anglosaskich, dlaczego ma to się udać w Polsce?
          • matigrypl Re: mylisz się, podstawowym problemem wymiaru... 12.10.17, 05:48
            Dyskusja raczej jałowa bo jak ktoś chce psa uderzyć to kij zawsze znajdzie! Jedno jest pewne i nikt z tym nie dyskutuje że wszystko zależy od ludzi i w mniejszym stopniu od bata. Pozostawianie wszystkiego w rękach samych sędziów to najgorszy wybór z wszystkich możliwych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka