Dodaj do ulubionych

sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w Polsce

25.01.18, 17:07
...dla młodzieży: Zbigniew Messner był przedostatnim premierem komunistycznym w peerelu. Potem ta pani była sekretarką generała Michała Janiszewskiego, komunistycznego szefa różnych gabinetów Jaruzelskiego od MON po kancelarię prezydencką, a także szefa Urzędu Rady Ministrów od Jaruzelskiego po Rakowskiego, czyli przez cały peerel.

Ta pani musiała być bardzo dobrze ustawiona w strukturze i sprawdzona przez służby komunistyczne. Przypadkowa osoba nie pracowała przy najważniejszych komunistycznych bonzach.

Dzisiaj ta pani jest najbardziej wpływową kobietą w Polsce. To szefowa sekretariatu Jarosława Kaczyńskiego, Barbara Skrzypek. Również członkini rady nadzorczej Srebrnej oraz wydawcy Gazety "Polskiej".
Obserwuj wątek
    • religijnych.uczuc.obraza Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 17:10
      Oficer prowadzący Jarosława.
      • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 18:17
        Nie. Oficer prowadzący to profesjonalista, z pewnością jest lepiej ukryty, przed choćby przypadkowym obiektywem Gazety i zachodnich specsłużb. To łącznik oficera prowadzącego, albo, co jeszcze bardziej prawdopodobne, smotriaszczij (смотрящий). Osoba w najwyższym stopniu zaufana i z pełnomocnictwami, szczególnie w sytuacjach nadzwyczajnych. Ale to nie funkcja wykonawcza, decyzyjna. Podstawowe zadanie to stały nadzór oraz sygnalizacja problemów.
        • lech1966 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 19:52
          Widzę że łatwiej ci określić kogoś cyrylicą niż polskimi znakami. Mózg też pracuje na cyrylicy, a tylko ręce piszą po polsku. Nawet nie próbuj się tłumaczyć buldog,,,,to jasne jak słońce.
          • spokojny.zenek Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 20:49
            to taki jego ukłon w twoją stronę. Zanim się wreszcie nie nauczysz polskiego.
            • lech1966 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 21:03
              spokojny.zenek napisał:

> to taki jego ukłon w twoją stronę. Zanim się wreszcie nie nauczysz polskiego.

Czytać już umiem,,pisać też,,,ale za cho..rę nie rozumiem tej waszej komunistycznej potrzeby wielbienia ludzi z upadłego i zdecydowanie negatywnie ocenianego "byłego" systemu..
              Jaką szkołę kończyłeś zeniu??? Która konkretnie uczy miłości do komunistów???

niezalezna.pl/80104-komuna-w-sadzie-najwyzszym-ujawniamy-zyciorysy
              • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 21:13
                O Skrzypek też tam coś PISzą, lesiu? Albo o przeszłości i majątku prezesa? Czy tylko takie tam...
                • lech1966 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 21:20
                  Tylko takie tam,,,o sędziach SN obecnych i byłych.. Ale jak chcesz to poszukam więcej. Tylko wspomnij..
                  • erte2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 29.11.18, 15:52
                    lech1966 napisał:

Tylko takie tam,,,o sędziach SN obecnych i byłych.

O sędzi kryże andrzeju który nie dość że może pochwalić się własną biografią, to jeszcze i rodzinnymi tradycjami (tatuś roman, zbrodniarz sadowy, mający na sumieniu śmierć wielu tak dziś wielbionych "żołnierzy wyklętych")* też?
                    A jak już jesteśmy przy urzędnikach wymiaru sprawiedliwości o szemranej przeszłości to jakieś słowo na temat piotrowicza stasia może powiesz...?

*Na ogół jestem przeciwny grzebaniu w życiorysach rodzin, ale po pierwsze - uległem lansowanej przez pisich modzie (cóż, człowiek jest tylko człowiekiem), a po drugie - sędzia kryże godnie podtrzymuje tradycje rodzinne.

Wiem, wiem, rzeczony kryże nie był sędzią SN, ale wśród obecnych sędziów podobnego szubrawca nie znajdziesz (no chyba któryś z nowej Izby Dyscyplinarnej).
            • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 17:57
              Beznadziejna historia. Trzeba w ogóle, pisać językiem operatywek, inaczej lesiu nie zrozumie. A tak na marginesie, dzieła Hitlera i artykuły Völkischer Beobachter najlepiej tłumaczą się językiem dobrej zmiany (także Żołnierza Wolności, Prawdy itp.). To właśnie jest język, jaki lesiu najlepiej rozumie.
              • lech1966 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 19:09
                A kto powiedział że ja mam ciebie rozumieć,,albo ty mnie?. Buldogu,,,, żyjemy w demokratycznym kraju i nigdzie nie ma jednomyślności. UB już nie mówi jak masz myśleć, lub czego masz wymagać,, to co ci się wydaje to być może "pozostałości że szkoleń".
      • zoil44elwer Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 29.11.18, 16:07
        MATKA kaczystowskiego prezesa NBP//
    • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 17:54
      Świetne spostrzeżenie.
      To znaczy, potwierdza przypuszczenia o tym, że Agent JAR cały czas jest na "korotkim powodie" prowadzony i ostro kontrolowany. Prowadzący znają się na ludziach...
    • pies_na_czarnych Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 19:37
      Oficer Prowadzacy Jaroslawa Kaczynskiego z ramienia KGB, lub GRU.
      • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 20:22
        Kiedy powtarzam: oficer prowadzący nie będzie wystawiać się na widok publiczny. Poza tym wykonuje całą masę zadań i musi być stale dyspozycyjny, zdolny do organizacyjnego i w każdej innej formie odparcia zagrożeń ze strony kontrwywiadu polskiego (no, to nie teraz, teraz kontrwywiad jest obezwładniony) i służb państw NATO. Смотрящий to tak, pełna zgoda, ведущий офицер - nie.
        Ale skoro rzeczona była sekretarką Messnera, musiała być protegowaną ekipy związanej z Gorbaczowem. Czyli ówczesnego reformistycznego skrzydła ekonomistów KGB (IIASA, później МГИМО, семинарий Змеиная Горка и т. д.).
        Po zdobyciu władzy reformatorzy kolejny raz próbowali eksperymentów na polskim poligonie (po raz pierwszy miało to miejsce w wybranych gałęziach przemysłu ZSRR, Polski i chyba jeszcze innych "państw" socłagieria). W Polsce to był plan
        „intensywnego i selektywnego rozwoju”, tzw. bodźców tow. Bolesława Jaszczuka.
        Zauważmy, że plan Jaszczuka jest właściwie tożsamy z tym wszystkim, co zapowiada rząd partyjnych reformatorów Morawieckiego. Komunistyczni działacze, z pokolenia na pokolenie, konsekwentnie realizują swoje plany.
        • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 25.01.18, 21:07
          Tfu! co też ja napisałem! Powinno być nie МГИМО, a ВНИИСИ.
        • pies_na_czarnych Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 00:15
          > Kiedy powtarzam: oficer prowadzący

Zgadza sie, ale wez pod uwage, ze kazdy ma swojego oficera prowadzacego. Pani Basia ma kogos wyzej, kto nie chce miec bezposredniego kontaktu ze zdrajcami i kapusiami.
          • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 03:24
            To prawda, Rosjanie w memuarach wielokrotnie powtarzali i zawsze podkreślali opinię o agentach, że kto raz zdradził, będzie zdradzał zawsze ("ciało puszczone w obieg raz, puszcza się dalej"). I to się odnosi do praktycznie wszystkich członków, PIS, w tym i do Antona. Wyjątkiem zapewne jest sam JAR, którego, ze względu na otczestwo (generał) i całą resztę (wychowanie na komsomolca, Artek itd.) uważąją za swojego.
            • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 17:01
              Ona może mieć status Tani Karacuby, albo wyższy. Karacubę wykorzystują do różnych b. niewdzięcznych (jawnie idiotycznych) zleceń, a jej nie.
    • taniarada Pielucha i majtki 25.01.18, 20:27
      Znowu zaje wątek na sobotę i niedzielę.I same zacne grono jak zawsze.Amen.
      • buldog2 Re: Pielucha i majtki 25.01.18, 21:10
        O! Agentura jak zawsze na posterunku!
        Wsegda gotowy! (k borbie za dieło Kommunisticzeskoj partii)
    • eiran generał Janiszewski 25.01.18, 20:44
      dożył bodaj dziewięćdziesiątki. Gdyby ktoś chciał go sobie przypomnieć, to jest w tym filmiku:

www.youtube.com/watch?v=_fbUJUp8XCA
      (mniej więcej od 21:10)

i potem przez kilka minut tego:

www.youtube.com/watch?v=Z9X6ijaMeK8
    • pkt4a Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 00:10
      GRU
    • pies_na_czarnych Re: Janiszewski 89 lat 26.01.18, 00:16
      > A porządni krótko żyją

PrezesPan jeszcze zyje =O
    • piq żeby wyjaśnić: generał Janiszewski w aktach... 26.01.18, 00:36
      ...IPN:
      katalog.bip.ipn.gov.pl/informacje/91455
      Jako uzupełnienie dam wiki, choć to źródło miernej jakości, ale w tym wypadku są fakty bez interpretacji, więc przyjmę za dobrą monetę:
      pl.wikipedia.org/wiki/Michał_Janiszewski_(generał)
      Myślę, że to kluczowa postać dla zrozumienia, kto jest kim.

Jeśłi ktoś chce, to dodaję jeszcze materiał "Czarno na Białym":
      www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42,m/czarno-na-bialym-sila-pani-basi,809229.html
      Widać w nim wpływy pani Basi.
    • iza.bella.iza Kariera pani Basi :P 26.01.18, 03:06

www.tvn24.pl/barbara-skrzypek-sekretarka-prezesa-pis-tajemnicza-osoba-w-polityce,809252,s.html
      • buldog2 Re: Kariera pani Basi :P 26.01.18, 03:33
        Raczej zmień forum, chamska użytkowniczko.
        • erka-4 gazeta pl.w Polsce ma zarejestrowaną działalność 26.01.18, 06:58
          buldog2 napisał:

> Raczej zmień forum, chamska użytkowniczko.
          >

- a dlaczego ma zmieniać,przecież to forum polskie jest mimo wszystko a nie rosyjskie.
          To ty się wynieść z niego winieneś.
        • ave.duce Re: Kariera pani Basi :P 26.01.18, 17:25
          Sygnaturka IbI się nie podoba?
          • buldog2 Re: Kariera pani Basi :P 26.01.18, 19:15
            Nie. Nazbyt chamska.
            • ave.duce Re: Kariera pani Basi :P 26.01.18, 22:00
              "najgorsza część społeczeństwa /.../ element najbardziej zdemoralizowany, podły, animalny"
              > K. Jarosław

Jeżeli tamta jest "nazbyt", to co powiesz o tej (też tylko cytat)?
              • buldog2 Re: Kariera pani Basi :P 26.01.18, 22:15
                Nieporównywalna.
    • erka-4 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 06:21
      Każdego roku na Barbórkę zjeżdżają na Nowogrodzką wszyscy posłowie PiS, by wręczyć jej okazałe bukiety kwiatów. Raczej nie byli chętni, by rozmawiać z reporterem Czarno na białym. - Jakiś hejcik państwo szykujecie? - pytała później Beata Mazurek.
      • eiran Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 07:55
        I co złodziejaszku? Był hejcik czy nie było?
        • erka-4 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 11:55
          eiran napisał:

> I co złodziejaszku? Był hejcik czy nie było?

- oczywiście że był,lecz nieważne to,ważniejsze jest to,że jakoś nie mogę się doczekać twoich cytatów o bżydach pochodzacych z moich treści,tych forumowych oczywiście.
          Koledzy próbowali cię wspomóc co nie co,ale jakoś marnie im ta pomoc wyszła.
          • eiran Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 11:59
            Nie łżyj zakłamany złodziejaszku. Film TVN nie zawierał żadnych treści, które można zakwalifikować jako hejt. Cytat o bżydach, łgarzu, dostałeś od kolegi "obrazy" - nie widziałem powodu, żeby się powtarzać, obrzydliwy szmalcowniku.
          • piq oczywiście, że nie było hejciku, była wręcz laurka 26.01.18, 14:48
            ...tawariszczu erka, działaczu ZMP. Dziennikarze nie wyłapali tego, skąd się wzięła towarzyszka Basia; zrobili jej świetny wizerunek. Ale wy, jako notoryczny komunistyczny kłamca, nawet jeśli to doskonale wiecie, to nie przyznacie. Najpierw bowiem macie zadania partyjne, a moralność na szarym końcu zobowiązań osobistych.
            • erka-4 Re: oczywiście, że nie było hejciku, była wręcz l 27.01.18, 05:56
              piq napisał:

> ...tawariszczu erka, działaczu ZMP.

- oczywiście,działać jakoś każdy musiał,ale ja akurat działałem w ZMS-ie baaardzo aktywnie,tak bardzo,że aż maturę powtarzać w innej szkole musiałem.
              No cóż,takie to były czasy dziwne.
              Dużo by gadać,ale o tym to można jedynie z przyjacielem,a nie z jakimś pikusiem z POdwórka.
              • erte2 Re: oczywiście, że nie było hejciku, była wręcz l 14.08.18, 23:39
                erka-4 napisał:
                oczywiście,działać jakoś każdy musiał,ale ja akurat działałem w ZMS-ie baaardzo aktywnie,tak bardzo,że aż maturę powtarzać w innej szkole musiałem.

To ty masz maturę? A co to za szkoła która dopuściła do matury kogoś, kto nie umie dwóch zdań po polsku sklecić....
      • piq to, stary komunistyczny złogu, obrazuje,... 26.01.18, 14:44
        ...że w PiSowskiej targowicy wszyscy dokładnie znają hierarchię. Nawet partyjni nominaci do PKO BP, którzy nie dzierżą stołków partyjnych. Jest taariszcz ober-zdrajca prezessimus Kaczyński, jego smycz sekretaressa Basia, a następnie dopiero Błaszczaki i reszta.
        • cogito50 Re: to, stary komunistyczny złogu, obrazuje,... 26.01.18, 17:21
          Cieszę się, ze nasi tak wysoko zaszli i Antek tak kierował wszystkim aby wszyscy myśleli, ze jest odwrotnie.
          • ave.duce Re: to, stary komunistyczny złogu, obrazuje,... 26.01.18, 17:37
            ...To ja, to ja, to ja
            przyłbica twoja i ostoja.
            Ja jestem czujna, ja jestem zwarta,
            ja jestem szparka sekretarka...
    • znak-wodny Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 20:13
      Dlaczego się dziwisz,
      skoro Kaczyński jest komunistycznym doktorem pawa i buył komunistycznym wykładowcą szkolącym komunistycznych SBeków.
      PS.
      Taka drobna uwaga. W PRL nigdy nie było komunizmu a nawet socjalizmów. W PRL była niby dyktatura "proletariatu" dowalająca robotnikom, rozwijająca własność prywatną na wsi i dopieszczająca kler.
    • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 26.01.18, 22:55
      Sekretarka Messnera i agent KGB.
    • piq przypominam ten wątek, bo warto... 14.08.18, 16:12
      ...uzupełnić wiedzę w temacie agentury.
    • natemat22 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 16:50
      on już nie kontaktuje , ledwo chodzące zombie , dzieci nim można straszyć , p.Basia jest teraz prezesem

cyt
      nazwa.niepoprawnapół godziny temu

Oceniono 16 razy-2

Jeden ze starszych toksycznych, choć na szczęście nie rodziców, już na wylocie.

Szczerbaty zombiak oczka mruży, do snu wiecznego się układa.

Ukryj odpowiedzi (2)

Odpowiedz

cztery0000ziobrapół godziny temu

Oceniono 5 razy1

@nazwa.niepoprawna
      No właśnie: co z Balbiny operacją? Miała być już w lipcu...

Odpowiedz

nazwa.niepoprawna16 minut temu

0

@cztery0000ziobra
      Nie ma już czego operować. Gąska Balbinka zamieniła się w zombiaka, a za jakiś czas zamieni się w mumię
      Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,161770,23785495,dorn-moje-pokolenie-toksycznych-rodzicow-iii-rp-chce-trzymac.html#Z_BoxOpinionImg
    • yoma Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 17:00
      Podsumowując, kto panią Gawor wojuje, od pani Basi ginie.
      • pies_na_czarnych Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 17:33
        Pani Gawor podpadla faszystom z pisiego stada i dlatego chca ja zniszczyc.
      • natemat22 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 19:37
        yoma
        10/10

--
        turbojaszczur 8 godzin temu

Oceniono 101 razy

Drodzy Warszawiacy, nikt was tak nie ocygani jak Rom z Opola.

• krystian71 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 17:05
      To jskis przysmierdly kotlet
      To ts sama o ktorej slawny lowca afer Toi - toi Brejza pisal ze ma ptawie 20 mil.udzialow w Srebrnej dopoki ' Kataryna' nie poprosila by ktos wytlumaczyl slabosilnemu na umysle poslowi jaka jest roznica miedzy reprezentoeaniem udzialowcow na kwote 12 mil a posiadanim tego udzialu
      • pies_na_czarnych Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 17:32
        > roznica miedzy reprezentoeaniem udzialowcow na kwote 12 mil a posiadanim tego udzialu

Myslisz, ze ona za darmo ich reprezentuje? Dodatkowo ilosc i wartosc udzialow Srebrnej i kto je posiada jest bardzo zagadkowa sprawa, tajemnica strzezona lepiej niz najwieksze tajemnice panstwowe.
        • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 20:02
          To, że reprezentuje, nie wyklucza tego, że jest także formalnym właścicielem. To raz.
          W mafii, a PIS jest organizacją przestępczą o charakterze agenturalno-mafijnym (czego dowodzi afera FOZZ, agenturalne przypadłości, morderstwa i sposób "wyciszenia" jej przez Agenta JARa), jest tak, że formalny właściciel najczęściej jest podstawiony, a rzeczywisty - ukryty za nim - pełni funkcję przedstawiciela, pełnomocnika itp.

Nie ma sensu rozmawiać z PISowcami. Albo to SBckie szuje, agenci, albo swołocz skrajnie głupia, podła i bez honoru sama z siebie, z natury, na wzór karetki i podobnych. Będzie się zarzekać, np. w sprawie ustawy o IPN, - nie ustąpimy ani na cal, to sprawa honoru (swołocz kłamie, że polskiego, a to "honor" pisi). Następnie zwrot o 180 stopni, zmieniamy agendę tak jak u Orwella w 1984. To samo z "zamachem", jednym z najpodlejszych tworów agentury. A swołocz jak gdyby nic, przełknie wszystko obliźnie się i nawija swoje.

SPLUNĄĆ.
          • krystian71 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 22:52
            O rany . Ja to naorawde przeczytalem. Poswiecilem sie. Kiedys distane za to specjalna emeryture
            • buldog2 Tylko obciąg 15.08.18, 09:21
              Przełknąłeś, obliznąłeś się i myślisz po sprawie.
              Morderstwa FOZZ idą za wszystkimi, którzy uznają PIS.

--
              Prezes: Ludzie powinni się bać!
              • krystian71 Re: Tylko obciąg 15.08.18, 11:03
                FOZZ matka eszystkich afer i RODSATI jego ojciec chrzesny
                • buldog2 Re: Tylko obciąg 17.08.18, 11:02
                  Żeby ukręcić łeb aferze FOZZ, Kaczyńscy zamienili Piwnik na Kryże. Ale ich morderstwa będą za nimi szły. Tak jak pełzająca Targowica PIS.
                  • buldog2 Re: Tylko obciąg 17.08.18, 11:05
                    Dla porządku powtórzę oczywistość: KŁAMIESZ jak na PISowca przystało.
        • krystian71 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 22:48
          Nie za darmo moj ty biedoto
          Kazdy wie z KRS u , oczywiscie oprocz Brejzy Toi-toi , ze jej wlasne udzialy to 4000 zl
          Juz 30 lat te tajemnice odkrywaja i qoorwa nic
      • religijnych.uczuc.obraza Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 18:01
        To taki sam prześmierdły kotlet jak ten z Gawor.
        • krystian71 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 22:55
          Sam doskonale wiesz ze nie
          I to jest wasze nieszczescie
          • religijnych.uczuc.obraza Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 23:37
            Cierpisz pociągany za sznurki przez cenckiewiczów.
    • erte2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 14.08.18, 23:35
      Generał Michał Janiszewski (za Wikipedią)
      Od 1972 pełnił funkcję szefa gabinetu generała Wojciecha Jaruzelskiego (w latach 1972–1981 jako ministra obrony narodowej, a w okresie 1984–1989 jako przewodniczącego Komitetu Obrony Kraju). Kierował także Urzędem Rady Ministrów od 17 lutego 1981 w czasie pełnienia funkcji premiera przez Jaruzelskiego oraz w kolejnych gabinetach – Zbigniewa Messnera i Mieczysława Rakowskiego (od 1985 jako członek rządu, minister-szef Urzędu Rady Ministrów). Od 13 września 1989 do 21 grudnia 1990 był szefem Kancelarii Prezydenta PRL/RP.

To jest mocno intrygująca postać. Bo jeśli się przyjrzeć funkcjom jakie on pełnił to można dojść do wniosku że zawsze były one strategiczne. I bez specjalnego ryzyka można przyjąć że był on taką szarą eminencją, człowiekiem teoretycznie pozostającym w cieniu, ale o wielkich wpływach, możliwościach i wiedzy. Namiestnik? Kontroler? A może po prostu człowiek Kremla nadzorujący władców PRL-u?
      A skąd w tym wątku Janiszewski? Ano stąd że pani Basia była przez wiele lat sekretarką owego generała; mało tego - kierowca i totumfacki macierewicza niejaki pan Kazimierz był... kierowca tegoż Janiszewskiego. A jeśli dodamy do tego fakt, że sławetny "Raport o WSI" zanim jeszcze został opublikowany przetłumaczono na jedyny (!) język obcy, czyli rosyjski, i że dokonała tego rodowita Rosjanka, pracownica rosyjskiej ambasady......

Jeśli zaczniemy układać te kawałki puzzla to zaczyna się wyłaniać dość nieciekawy obrazek. Brakuje jeszcze dość istotnego fragmentu, ale być może go nie widzimy ze względu na dość nikczemną jego wielkość.
    • natemat22 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 15.08.18, 11:12
      ten kto napisze książkę pt "Pani Basia" zarobi majątek , bestseller się szykuje

pikio.pl/wp-content/uploads/2018/07/screen-twitter.png
    • buldog2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 29.11.18, 12:44
      Tak. Warto przywrócić wątek do istnienia.
      Jeśli gdziekolwiek może rozstrzygać się los bandy Glapińskiego, to w otoczeniu tej pani.
    • erte2 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 29.11.18, 16:04
      Gwoli uzupełnienia: generał Janiszewski był chyba najważniejszym (po Jaruzelskim) członkiem WRON-y; mówi się że była to taka "szara eminencja", człowiek Kremla, facet który przekazywał wytyczne i polecenia.
      Po dodaniu tego brakującego kawałka zaczyna się to wszystko układać w spójną całość.

P.s. Nader ciekawa jest lista odznaczeń i medali naszego bohatera (pominąłem odznaczenia PRL-u):
      Order Czerwonej Gwiazdy (Czechosłowacja)
      Medal „40 lat Wyzwolenia Czechosłowacji przez Armię Radziecką” (Czechosłowacja)
      Order Wolności i Niepodległości II klasy (Korea Północna)
      Order „Za bojowe Zasługi” (Mongolia)
      Brązowy Order Bojowy „Za Zasługi dla Narodu i Ojczyzny” (Niemcy Wschodnie)
      Medal Przyjaźni (Wietnam)
      Medal Wyzwolenia I klasy (Wietnam Południowy)
      Order „Za wybitne Zasługi” (Węgry)
      Order Przyjaźni Narodów (Związek Radziecki)
      Medal „Za Umacnianie Braterstwa Broni” (Związek Radzieci)
      Medal jubileuszowy „60 lat Sił Zbrojnych ZSRR” (Związek Radzieci)
      • piq rosyjskie odznaczenie dostał jako jedyny... 29.11.18, 17:15
        ...niegenerał, był wówczas młodym pułkownikiem. Teza, że prowadzenie Jarosława Basia przejęla z rąk Mamci Jadwisi, ma sporo podstaw.
    • piq przypomnijmy: pani Basia - sekretarka bonzów PRL,. 29.01.19, 11:26
      ...nadzoruje samofinansowanie się PiSowskiej agentury. Przypominam wątek.
    • danka1 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 06.02.19, 23:13
      O to właśnie chodzi, w/g mnie była raczej kadrową pracownicą bezpieki , II Zarządu lub WSW niż tylko osobą pod nadzorem i sprawdzaną.
      • witek.bis Z naszą panią Basią kochaną to było tak... 07.02.19, 07:57
        ...że jakoś w połowie lat 80. przeczytała w Biuletynie Informacyjnym Regionu Mazowsze, że premier Messner poszukuje sekretarki. Zjawiła się w jego gabinecie już następnego dnia i tam po chwili usłyszała:

- Pani Basiu Kochana. Co prawda jako naukowiec natychmiast odkryłem u pani zdecydowane prawicowe i antypartyjne poglądy, ale jest w pani coś, co umyka naukowej analizie i sprawia, że ufam pani bezgranicznie.

Nieco później od generała Janiszewskiego usłyszała:

- Pani Basiu kochana. Wprawdzie jako wojskowy natychmiast wyczułem w pani zaciekłego i nieprzejednanego wroga socjalizmu, ale coś mi mówi, a nawet rozkazuje, bym uwierzył pani natychmiast i bez zastrzeżeń.

A kilka lat później Jarosław Kaczyński powiedział do niej:

- Pani Basiu kochana. Jako twórca i przywódca Solidarności oraz największy antykomunista jakiego ta ziemia nosiła wiem, że pracowała pani dla prominentnych komuchów i cieszyła się ich zaufaniem, jednak jako znany i niekwestionowany wizjoner widzę oczami wyobraźni,jak całe stado moich niezwykle antykomunistycznych ministrów zasypuje panią kwieciem rozmaitem. Nie mogę więc pani nie ufać i nie powierzać swoich największych tajemnic.
        • witek.bis A tak trochę poważniej.... 07.02.19, 08:12
          ... to ja pewnie też natychmiast i bez zastrzeżeń zaufałbym naszej pani Basi kochanej, gdybym tylko trochę ją poznał. Ale na razie nie znam, więc mogę się tylko domyślać. A jeśli mogę, to się domyślam, że skoro ma syna, to nie jest wykluczone, że ma (lub miała) męża i że nazwisko Skrzypek nosi właśnie po nim. Na razie niewiele to wyjaśnia, bo Skrzypków ci u nas dostatek, jednak wśród tego całego mrowia jest jeden, który mógł zasługiwać na zaufanie i Messnera, i Janiszewskiego, i Kaczyńśkiego. Moim zdaniem całkiem dobrze pasowałby na małżonka naszej pani Basi kochanej, bo najwyraźniej też był bardzo profesjonalny, o czym świadczy dość wysoki stopień wojskowy osiągnięty w stosunkowo młodym wieku.

Szefostwo Wojskowej Służby Wewnętrznej w Warszawie [1943] 1957-1990
          Przyporządkowanie
          Podzespół: Wojskowa Służba Wewnętrzna 1957-1990
          Seria: Akta (materiały) personalne
          Opis zawartości
          Tytuł: Teczka akt personalnych: podpułkownik Stanisław Bronisław Skrzypek, imię ojca: Feliks, ur. 09-02-1954 r. w Resku, pow. Łobez.
          Daty wytworzenia dokumentów
          Data początkowa: 1975
          Data końcowa: 1990
          Opis zewnętrzny
          Forma fizyczna:
          Dokumentacja aktowa
          Fotografia
          Liczba tomów: 1
          Liczba kart: 50
          Informacje identyfikujące
          Sygnatura IPN: IPN BU 2513/2
          Miejsce przechowywania
          Nazwa archiwum: Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie

inwentarz.ipn.gov.pl/showDetails?id=200043549&q=stanis%C5%82aw%20skrzypek&page=&url=[grupaAktotworcyId=4|typ=1]
          • witek.bis Re: A tak trochę poważniej.... 05.12.19, 09:06
            O! Widzę że z okazji Barbórki ekshumowano wątek o pani Basi kochanej. Czy w tym roku ktoś już wie, jakie imię nosi małżonek naszej czcigodnej solenizantki?
    • stasi1 Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 07.02.19, 09:33
      Widocznie komuniś ci zatrudniają komunistów
    • ave.duce Re: sekretarka Messnera najważniejszą kobietą w P 09.02.19, 21:36
      Na pewno K. Jarosław NIC o tym nie wie/dział!

ps. przypominania o załganiu kaczystów nigdy dość: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24444532,barbara-skrzypek-czyli-pani-basia-od-jaroslawa-kaczynskiego.html#s=BoxOpMT
      • witek.bis Pan Ufny i pani Zawsze Wierna 09.02.19, 22:10
        Ówczesny urzędnik Kancelarii Prezydenta: – Mieliśmy jeszcze wtedy linię wojskową w sekretariacie. I kilka razy zauważyłem, że Basia przez nią rozmawia. Gdy mnie spostrzegała, peszyła się i odkładała słuchawkę. Powiedziałem o tym prezesowi, ale bagatelizował to. Mówił, że to pewnie jakieś prywatne rozmowy.

Tu jak na dłoni widać tę powszechnie znaną ufność i łatwowierność prezesa, który słysząc, że jego odziedziczona po gen. Janiszewskim sekretarka rozmawia przez linię wojskową, od razu orzeka, że to rozmowy prywatne - na przykład z młodszym bratem, który właśnie został powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej i tak się nudzi na unitarce, że całymi dniami gada przez telefon.

Gdy Kaczyński skłóci się z Wałęsą, Skrzypek niespodziewanie zapyta, czy może odejść razem z nim. Jarosław będzie zaskoczony, ale się zgodzi, mimo że niektórzy będą mu to odradzać.

Tutaj z kolei widzimy tę legendarną wierność pani Basi, która tak mocno przywiązała się do prezesa, że kiedy ten został wykopany z kancelarii, rzuciła ciepłą posadkę i poszła za nim w kompletną pustkę, a dokładniej do sztabu generalnego nowo utworzonej partii Porozumienie Centrum.

Cytaty za M. Krzymowski, Jarosław. Tajemnice Kaczyńskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka