Dodaj do ulubionych

Jak to z tym Mazowszem?

24.10.18, 15:52
Ogłoszono wyniki i zgodnie z oczekiwaniami wygrał PiS.
Ale Platforma plus PSL ma przewage.

Wyniki wyborów. Sejmik województwa mazowieckiego
Prawo i Sprawiedliwość zdobywa 24 mandaty, KO - 18, a PSL - 8. Oprócz tego do sejmiku województwa jednego radnego wprowadzają Bezpartyjni Samorządowcy.
Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24083987,wyniki-wyborow-do-sejmikow-pis-z-ogromna-przewaga-w-malopolsce.html#s=BoxMMtImg1

Czy koalicja z PSL oznacza odsunięcie PiS?
Poważnie pytam, nie znam tych niuansów.
A w koncu jesteśmy Mazowszem otoczeni, a jako dziecko jezdziłem do Pomiechówka!
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 15:58
      uroki ordynacji.
      • gefreiter Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 16:18
        m.c.hrabia napisał:

> uroki ordynacji.
        >

Albo demokracji.
        • m.c.hrabia Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 16:24
          "demokracja" uchwaliła ordynację.
          • gefreiter Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 16:37
            m.c.hrabia napisał:

> "demokracja" uchwaliła ordynację.
            >

Dokładnie tak. Nie ma więc o co "kwękolić".
            • 141288bs Re: Jak to z tym Mazowszem? 01.11.18, 17:54
              gefreiter napisał:

> m.c.hrabia napisał:
              >
              > > "demokracja" uchwaliła ordynację.
              > >
              >
              > Dokładnie tak. Nie ma więc o co "kwękolić".
              - po wyborach roznie z wybranymi bywa...najczesciej wtedy zmieniaja barwy
    • wariant_b Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 16:19
      > Czy koalicja z PSL oznacza odsunięcie PiS?

Nie tyle odsunięcie, co przegłosowanie.
      Chyba, że skorumpują jakichś radnych.
      • gefreiter Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 16:23
        wariant_b napisał:

> > Czy koalicja z PSL oznacza odsunięcie PiS?
        >
        > Nie tyle odsunięcie, co przegłosowanie.
        > Chyba, że skorumpują jakichś radnych.

Jeżeli chodzi o "Pezel" to partia nieprzekupna.
    • yoma Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 17:16
      >Czy koalicja z PSL oznacza odsunięcie PiS?

Co do zasady 26 > 24...
      • gefreiter Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 17:19
        yoma napisała:

> >Czy koalicja z PSL oznacza odsunięcie PiS?
        >
        > Co do zasady 26 > 24...
        >

W kwestii płacy - "Peezel" nie ma zasad.
        • jabbaryt Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 17:47
          Porażka. My Podwarszawscy pokpiliśmy sprawę. Jak rozmawiałem z kumplami z gminy to kazdy raczej kombinował jak nie dopuscić PO ale i nie głosować na PIS. Na niższych szczeblach glosowało się głównie na ugrupowania lokalne. Do sejmiku no to K'15 a to Bezpartyjni a to wcale. Tymczasem u lemingów ursynowskich pełna mobilizacja. Dla nich nieważne, czy to wybory do sejmu, czy do sejmiku czy do rady gminnej albo europejskie- ważne aby dokopać Pisowi. Ida równo jak bolszewicy. Głosuja nieważne na kogo, bo przeciez nie znają żadnego kandydata na radnego - ważne aby sztandar partyjny się zgadzał. Dla mnie to bolszewia. Tam prawie nie ma ugrupowań lokalnych.
          Może faktycznie podzielić województwo mazowieckie na Wawę i ma Mazowsze, tylko boję się, że mój powiat podłączą pod tą warszawską patologie. A wtedy to tylko ewakuacja na podkarpacie.
          Jedynie co mnie pociesza to te mapki:
          www.salon24.pl/u/janmak/904845,po-wyborach-o-kondycji-polskiej-inteligencji
          • yoma Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 18:00
            W sensie korzystanie z prawa wyborczego to dla ciebie bolszewizm, no bardzo interesująca wykładnia. W sąsiednim wątku drugiemu geniuszowi wyszło, że Konstytucja jest sprzeczna z Konstytucją... :D
            • jabbaryt Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 18:19
              z prawa wyborczego można różnie korzystać ot na przykład kiedyś mozna było demokratycznie wybrać Hitlera. Dla mnie wybory samorządowe to okazja aby głosować na ugrupowania lokalne, wybrać dobrych radnych - których znam czesto osbiście no i troche przytrzeć nosa sejmowemu partyjniactwu. W wyborach do Euro też popieram mniejsze ugrupowania. PiS to ostateczność w wyborach sejmowych. Ale dla lemingów to zbyt skomplikowane za duzo niuansów. Dopier...lic PISowi - innych motywacji nie znają. Dla nich to wojna totalna.
              • m.c.hrabia Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 18:52
                Dla mnie wybory samorządowe to okazja aby głosować na ugrupowania lokalne,

i głosowałeś ,wynik widoczny.
                • jabbaryt Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 19:00
                  wynik jest niewidoczny bo ordynacja jest jaka jest. Ale faktycznie radni na których głosowałem przeszli.
                  • m.c.hrabia Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 19:30
                    gratulacje :)
          • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 20:26
            jabbaryt napisał:

> Porażka. My Podwarszawscy pokpiliśmy sprawę. Jak rozmawiałem z kumplami z gminy
            > to kazdy raczej kombinował jak nie dopuscić PO

Ja też miałem ten problem, stanęło na tym że obdzieliłem głosami wszystkich po trochę
            ( z wyjątkiem PO czy jak chcecie KO) bo liczyłem na inny rozkład głosów, chyba muszę zmienić taktykę na kolejne wybory. Czego życzę innym niezdecydowanym.
            • jabbaryt Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 22:49
              No własnie to jest najgorsze. Te lemingi z miasteczka Wilanów czy UIrsynowa zmuszaja nas do wejścia w totalną wojnę polityczną. A ja zawsze chciałem aby tam gdzie mozna unikac partyjnej napie...rdalanki PiS vs PO. Nie chcę aby wmoja gmina czy powiat była teatrem kolejnego pojedyku PiS-PO. Ale niestety jak sie nie głosuje na PiS to sie dostaje w pakiecie rządyPO. To kiepska alternatywa ale wolę pisowską sektę niż rządy peowskiej mafii.
              • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 23:05
                jabbaryt napisał:

To kiepska alternatywa ale wol
                > ę pisowską sektę niż rządy peowskiej mafii.

Witaj w klubie. Gdyby kilka lat temu ktoś mi powiedział że będę głosował na partie katolicką to bym go wyśmiał, a teraz,,,,,,,,,,,,,,,,, wybieram mniejsze zło. Choć staram się trochę te głosy w miarę możliwości podzielić pomiędzy innych jeśli jest taka możliwość.
                • gefreiter Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 23:18
                  lech1966 napisał:

> jabbaryt napisał:
                  >
                  > To kiepska alternatywa ale wol
                  > > ę pisowską sektę niż rządy peowskiej mafii.
                  >
                  > Witaj w klubie. Gdyby kilka lat temu ktoś mi powiedział że będę głosował na par
                  > tie katolicką to bym go wyśmiał, a teraz,,,,,,,,,,,,,,,,, wybieram mniejsze zło
                  > . Choć staram się trochę te głosy w miarę możliwości podzielić pomiędzy innych
                  > jeśli jest taka możliwość.
                  >
                  >

Dżises krajz....witaj na pokładzie Lechu.
                  • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 23:25
                    gefreiter napisał:

> lech1966 napisał:
                    >
                    > > jabbaryt napisał:
                    > >
                    > > To kiepska alternatywa ale wol
                    > > > ę pisowską sektę niż rządy peowskiej mafii.
                    > >
                    > > Witaj w klubie. Gdyby kilka lat temu ktoś mi powiedział że będę głosował
                    > na par
                    > > tie katolicką to bym go wyśmiał, a teraz,,,,,,,,,,,,,,,,, wybieram mniejs
                    > ze zło
                    > > . Choć staram się trochę te głosy w miarę możliwości podzielić pomiędzy i
                    > nnych
                    > > jeśli jest taka możliwość.
                    > >
                    > >
                    >
                    >
                    > Dżises krajz....witaj na pokładzie Lechu.

Z tego co widzę jest nas tu całkiem sporo tylko jakoś mało jest jeszcze takiej prywatnej odwagi żeby oficjalnie się do tego przyznać. Widać to PO wynikach exit poll, EP dostał nieprawdziwe dane, oficjalnie dla znajomych i przyjaciół zatwardziały leming ale za kotarą w KW głosuje na PIS. Ale co zrobić jak lemingi zdradzają wszystko co można zdradzić lub sprzedać.
                    • gefreiter Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 23:30
                      > Dżises krajz....witaj na pokładzie Lechu.

Z tego co widzę jest nas tu całkiem sporo tylko jakoś mało jest jeszcze takiej prywatnej odwagi żeby oficjalnie się do tego przyznać. Widać to PO wynikach exit poll, EP dostał nieprawdziwe dane, oficjalnie dla znajomych i przyjaciół zatwardziały leming ale za kotarą w KW głosuje na PIS. Ale co zrobić jak lemingi zdradzają wszystko co można zdradzić lub sprzeda

Jestem ateistą, więc nie po drodze mi z PiS, Platformą gardzę, bo to partia oszustów.
                      • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 24.10.18, 23:38
                        To samo napisałem. KO nie pozostawia nam wyboru.
            • stasi1 Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 10:30
              Znaczy jeden głos dałeś na PiS drugi na zero a trzeci na biednego gowina?
              • 141288bs Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 12:09
                stasi1 napisał:

> Znaczy jeden głos dałeś na PiS drugi na zero a trzeci na biednego gowina?

- bredzisz...masz problem z zrozumieniem, poniewaz jestes z ukladu psychopatologicznego zwanego
                koalicja obywatelska
                • stasi1 Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 10:40
                  Przepraszam nie sądziłem że to tobie odpowiadałem
          • sverir Re: Jak to z tym Mazowszem? 25.10.18, 05:34
            "Dla nich nieważne, czy to wybory do sejmu, czy do sejmiku czy do rady gminnej albo europejskie- ważne aby dokopać Pisowi"

Pelikany robią odwrotnie. Nie jest istotne, jakie wybory, ważne żeby dokopać PO czy KO, jak kto woli. Na przykład kumple z jednej gminy dyskutowali, jak nie dopuścić PO do władzy i byli w stanie nawet zagłosować na PiS, choć w ostateczności. Taka jest ich miara desperacji.
            • jabbaryt Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 09:46
              Nie ma co sie powtarzać. Dodam tylko, że skoro lemingi chcą wojny totalnej to bedą ją mieli.
              • borrka Całkowity brak zaplecza intelektualnego 26.10.18, 10:12
                Skazuje PiS na porażkę.
                Do kierowania państwem na każdym szczeblu potrzeba trochę IQ.
                Gdy jarek pójdzie do brata, nawet umiejętności manipulacji januszami zabraknie, a sama walka z zarówkami energooszczednomi, to mało:) .
                • sverir Re: Całkowity brak zaplecza intelektualnego 27.10.18, 09:18
                  Gdy jarek pójdzie do brata, PiS może nabierze innych barw, przestanie kierować się ideą powtórzenia PRL na pisowskich warunkach. Może się rozsypie, bo baranki zarżną się w walce o władze. A może nic się nie zmieni, tak jak PZPR trwał niezmieniony.
                  • borrka Rozsypie się 27.10.18, 10:13
                    PZPR trzymał się w kupie, bo sekretarzy nominował Kreml, a w kazdym razie zatwierdzał i było po dyskusji.
                    W PiS nie widać analogicznego mechanizmu.
                  • xystos Re: Całkowity brak zaplecza intelektualnego 27.10.18, 10:32
                    pomarzyć ci wolno

następca będzie Pan Macierewicz.
              • sverir Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 09:17
                Pelikany od utraty koryta w 2007 roku totalnie walczą ze swoimi przeciwnikami, zatem nic nowego nie oświadczasz. I tak od lat przeciętnie rozgarnięty człowiek wie, że pelikanom chodzi o powtórkę z PRL, tylko tym razem z ich udziałem.
    • j-k Warszawa wyrolowala Mazowsze. 24.10.18, 18:59
      Juz Ci pisalem Borka, ze Warszawa jest zdecydowanie pro-PeOwska,
      a Mazowsze pro-PiSowskie.

Sumaryczny uklad sil sprawia , ze zapewne utrzyma koalicja sie koalicja PSL-PO, a Struzik z PSL pozostanie marszalkiem.

Uklad trzymajacy liberalna Warszawe i konserwatywne Mazowsze w jednym wojewodztwie uwazam za chory i oba te organizmy powinno sie rozdzielic.

• jabbaryt Re: Warszawa wyrolowala Mazowsze. 24.10.18, 19:04
        popieram tylko aby mojej gminy nie podpieli pod warszawską patologie.
      • borrka Cieszy wyeliminowanie PiS z Mazowsza 24.10.18, 20:41
        To jednak jakieś nasze zaplecze.
        A obserwując ostatnie wyczyny pana prezydenta, coraz bardziej dochodzę do wniosku, że istotnie jestem innym sortem, niechby nawet gorszym.
        Mnie faktycznie z tymi ludzmi wszystko dzieli, co dziwne, bo jako rasowy Kongresowiak różne linki mam u podstaw drzewa genealogicznego.

Zastanawia na przykład, że ci "zza Buga" na Zachodzie Polski, są dużo bardziej liberalni, niż nienaruszone "małe spoleczności" obecnej sciany wschodniej?
        Albo ewoluowali, albo racje miał Wańkowicz, mówic, iż Polska (ta przedwojenna) jest niczym obarzanek - najlepsze na kresach.
        • jabbaryt Re: Cieszy wyeliminowanie PiS z Mazowsza 25.10.18, 00:01
          ci zza Buga po repatriacjach na ścianę zachodnią stracili swoje więzi lokalne, swoją lokalną tozsamość. Tam gdzie silne sa więzi społeczne, tam gdzie jest poczucie wspólnoty i pewna odrebność regionalna tam przewaznie wygrywają ugrupowania konserwatywne. Inny przykład wystarczy popatrzyć na Warszawę. Nowe dzielnic typu miasteczko Wilanów tam wygrywa bezapelacyjnie KO, ale w dzielnicach starych gdzie jest poczucie odrebnosci i lokalna wspólnota tam dochochodza do głosu ugrupowania lokalne -patrz Włochy czy Ursus. Tam wiele rodzin mieszka od pokoleń.
          • borrka Dzięki Bogu, ja też zatraciłem! 25.10.18, 02:00
            Te więzi lokalne, znaczy.
            Nie cierpię "małych społeczności".
            Ale obserwacja jest częściowo słuszna, choć znany mi dobrze Poznań nie pasuje za grosz do tego "szablonu".
            Mimo,że dość stabilny, jeśli idzie o populacje.
            Pasuje za to do moich ograniczonych potrzeb socjalnych, jak ulał.

A więc, kazdemu według potrzeb!
            • jabbaryt Re: Dzięki Bogu, ja też zatraciłem! 26.10.18, 21:23
              Podstawa dobrej demokracji to silne więzy społeczne i międzyludzkie. Bez z tego człowiek nie wie co się dzieje się wokół niego a wiedzę o świecie czerpie głównie z którejś stacji telewizyjnej. Oczywiście w miasteczku Wilanów takie więzi jeszcze mogły nie powstać ale tamtejsze lemingi chyba nawet nie próbuje tworzyć społeczności.
              Poznań to w sumie też lemingrad chociaż tam może nie takiego skupienia lemingów w jednym miejscu. Ale macki już PiSu sięgają Śląska i to nie tylko cieszyńskiego ale i pruskiego. A to są społeczności, które przez setki lat żyły w niemieckiej strefie kulturalnej i cywilizacyjnej.
              • borrka Na Śląsku nie cierpią PiS-u 26.10.18, 21:46
                Ale kierują sie lokalnymi potrzebami i nie zawsze zwracają uwage na gry partyjne.
                I chcą czynnych kopalni, a to jarek chętnie obiecuje.
                Jemu nie zależy na zdrowym powietrzu.
                Na rydzykową oborę patrzy:)
        • x2468 Re: Cieszy wyeliminowanie PiS z Mazowsza 01.11.18, 18:39
          Tych z Kresow wschodnich przerzucili na zachodnie natomiat bezwartosciowa dziura pozostala tam gdzie byla, wokol Warszawymnikt ich nie ruszyL WaNkowicz wiedziaL co mowi.
    • taniarada Teraz marsze tęczowe 24.10.18, 19:09
      Na okrągło.Warszawiacy sami chcieli.Amen
      • m.c.hrabia Re: Teraz marsze tęczowe 24.10.18, 19:32
        przynajmniej radosne, a nie ponure jak brunatne.
        • j-k Re: Teraz marsze tęczowe 24.10.18, 19:35
          w Kanadzie zalegalizowali wlasnie Maryche...

moze Trzaskowski sie szarpnie i zalegalizuje ja tez w Warszawie ? :)
          • gefreiter Re: Teraz marsze tęczowe 24.10.18, 20:00
            j-k napisał:

> w Kanadzie zalegalizowali wlasnie Maryche...
            >
            > moze Trzaskowski sie szarpnie i zalegalizuje ja tez w Warszawie ? :)

Bez znaczenia - d e m o k r a c j a.
            Czy większość ma zawsze rację?
            Gdyby tak było to "żarlibyśmy gowna" - miliony much nie mogą się przecież mylić.
          • m.c.hrabia Re: Teraz marsze tęczowe 24.10.18, 20:10
            moze Trzaskowski sie szarpnie i zalegalizuje ja tez w Warszawie ? :)

człowieku, jak żeś naj3bany, to idź spać.
            • j-k Masz cos do Marychy ? 24.10.18, 20:34
              - bo ja do Trzaskowskiego nic nie mam.
          • stasi1 Re: Teraz marsze tęczowe 26.10.18, 10:37
            Ale Kanada to trochę coś inszego niż Warszawa, chyba nawet ty to zauważyłeś?
            • j-k nie bardzo: Teraz marsze tęczowe 26.10.18, 11:49
              jestem przekonany, ze wiekszosc mieszkancow Warszawy nie ma nic przeciw zalegalizowaniu Marychy

- ja tez nie.

PS. z Woli jestem :)
              • stasi1 Re: nie bardzo: Teraz marsze tęczowe 27.10.18, 10:43
                Ale na Woli jest mało pisuarów, więc jak ty się tam uchowałeś. To czemu nie głosowałeś na takiego który chciał ją wprowadzić do legalnego użycia?
      • wkkr Re: Teraz marsze tęczowe 25.10.18, 21:46
        taniarada napisał(a):

> Na okrągło.Warszawiacy sami chcieli.Amen

====
        I dobre, mam już dość pedałów z ONR....
    • eiran Re: Jak to z tym Mazowszem? 25.10.18, 06:09
      Trzeba by wiedzieć, kim są poszczególni posłowie z PSL i - czy w ich przypadku - można być pewnym, że będą się trzymać dyrektyw partii. W pewnym stopniu dotyczy to też posłów PO i PiS, bo i tu i tu zdarzają się transfery, choć ci z PiS-u najwięcej ryzykują. Swoją drogą, wynik 26:24 wskazuje, że w sumie PO+PSL zdobyły znacznie więcej głosów niż PiS, to że PiS ma prawie tyle samo miejsc w sejmiku wynika ze sposobu działania d'Hondta. Gdyby PO i PSL startowały jako koalicja, to - przy takim samym rozkładzie głosów - podział miejsc byłby bliski 30:20.

A powiaty pozawarszawskie, głosujące w większości na PiS, dlatego mają w plecy, że w Warszawie była wyższa frekwencja niż w Błoniu, Wołominie, czy innej Ostrołęce.
      • jabbaryt Re: Jak to z tym Mazowszem? 25.10.18, 13:36
        ugrupowania konserwatyno narodowe straciły więcej na rozbiciu głosów. Był Kukiz, Bezpartyjni którzy zdobyli tylko jeden mandat, Korwin, Ruch Narodowy etc etc..
        • eiran Re: Jak to z tym Mazowszem? 25.10.18, 13:51
          Bezpartyjni są konserwatywno-narodowi? A skąd to wiadomo?
      • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 25.10.18, 18:49
        eiran napisał:

> Gdyby PO i PSL startowały jako koalicj
        > a, to - przy takim samym rozkładzie głosów - podział miejsc byłby bliski 30:20.

A ja myślę że byłoby 28: 24 dla PIS. KO z PSL nie zdobyła by więcej głosów bo to całkowicie różne elektoraty. Grześ i Kosiniak o tym doskonale wiedzą i dlatego nie weszli do KO. Woleli zlkwidiwac konkurencję obydwu partii co Grześ wykonał precyzyjnie. A ten co nie wierzył w kolację KO PSL jest ślepy albo drąży go robak amnezji. Bo mimo roznic w elektoracie cel jest ten sam,,,,,FRUKTA...
        • sverir Re: Jak to z tym Mazowszem? 25.10.18, 21:35
          "Bo mimo roznic w elektoracie cel jest ten sam,,,,,FRUKTA..."

Tak samo jak elektoratu PiS, Kukiza, WiS i Razem. Nie ma powodu, aby zarzucać to tylko elektoratowi PO/KO/PSL:)
          • eiran Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 10:10
            Ależ skąd - PiS-owi chodzi wyłącznie o dobrą zmianę i naprawianie Polski. Jeśli w jakichś okręgach PSL przyłączyłby się do PiS, to też dla dobra umęczonej Ojczyzny. A wtedy te pieniądze by im się po prostu należały
            • sverir Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 08:57
              Na Dolnym Śląsku właśnie "Bezpartyjni" Samorządowcy ugadują się z PiS. W zamian za zniesienie podatku od niektórych kopalin i stołki dla osób wskazanych, "Bezpartyjni" pójdą w koalicję. Podatku dolnośląscy samorządowcy nie uchylą, bo to kompetencja Sejmu. Ale PiS wszystko obieca, zeby dorwać się do środków unijnych. Takie pelikany jak lechu nadal jednak upierają się, że chodzi tutaj o jakieś wyższe dobro.
        • eiran Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 10:07
          Przecież piszę jak komu dobremu: przy takim samym rozkładzie głosów. Czyli - gdyby kandydaci KO i PSL startując jako jedna koalicja, otrzymaliby taką samą liczbę głosów, to zgodnie z d'Hondtem uzyskaliby więcej mandatów, niż w sytuacji kiedy KO i PSL startowały osobno. A PiS, w takim przypadku, uzyskałby mniej mandatów, przy takiej samej liczbie głosów. Z kolei gdyby PO i Nowoczesna startowały z osobnymi listami, to wtedy (przy takiej samej liczbie głosów), ich łączny wynik byłby gorszy. Nie pytam czy rozumiesz, bo wiem że nie.
          • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 23:11
            eiran napisał:

> Nie pytam czy rozumiesz, bo wiem że nie.

G uzik wiesz ayranku w takim razie. Co to za dziwne założenie że niby koalicja z PSL "przy tej samej liczbie głosów"??? Gdzie i kiedy się tak stało że wyciągasz takie kosmiczne wnioski??
            Może uzasadnisz dlaczego wyborcy PSL mieliby nadal głosować na PSL w koalicji w KO??
            Nie pytam jak to zrobisz bo wiem że nie dasz rady..
            • sverir Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 08:58
              " Może uzasadnisz dlaczego wyborcy PSL mieliby nadal głosować na PSL w koalicji w KO??"

Bo im, podobnie jak wyborcom KO, chodzi przecież o frukta i na złość pisowi, nieprawdaż?
            • eiran Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 09:07
              lech1966 napisał:

> G uzik wiesz ayranku w takim razie. Co to za dziwne założenie że niby koalicja
              > z PSL "przy tej samej liczbie głosów"??? Gdzie i kiedy się tak stało że wyciąg
              > asz takie kosmiczne wnioski??

Wnioski czy założenie? Nie pytam czy rozumiesz różnice, bo wiem że nie.
              Poza tym, co w tym dziwnego? Zdaniem jednych "analityków sceny politycznej" łączenie partii w koalicje zwiększa ogólne poparcie, bo "Polacy cenią zgodę", zdaniem innych - przeciwnie, ponieważ "odbiera tożsamość" poszczególnym podmiotom. W sytuacji, kiedy te subiektywne oceny są przeciwstawne, a racje nie do udowodnienia (bo już się stało tak jak się stało), pozostaje spekulowanie. Dla porządku można przyjąć, że jedyną zmianą byłoby połączenie w koalicję, co skutkowałoby większym przyrostem liczby mandatów niż proste zsumowanie głosów, bo tak działa d'Hondt. Rozumiesz? Nie rozumiesz.
              • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 14:48
                eiran napisał:

> lech1966 napisał:
                >
                > > G uzik wiesz ayranku w takim razie. Co to za dziwne założenie że niby ko
                > alicja
                > > z PSL "przy tej samej liczbie głosów"??? Gdzie i kiedy się tak stało że
                > wyciąg
                > > asz takie kosmiczne wnioski??
                >
                > Wnioski czy założenie? Nie pytam czy rozumiesz różnice, bo wiem że nie.
                > Poza tym, co w tym dziwnego? Zdaniem jednych "analityków sceny politycznej" łąc
                > zenie partii w koalicje zwiększa ogólne poparcie, bo "Polacy cenią zgodę", zdan
                > iem innych - przeciwnie, ponieważ "odbiera tożsamość" poszczególnym podmiotom.
                > W sytuacji, kiedy te subiektywne oceny są przeciwstawne, a racje nie do udowodn
                > ienia (bo już się stało tak jak się stało), pozostaje spekulowanie. Dla porządk
                > u można przyjąć, że jedyną zmianą byłoby połączenie w koalicję, co skutkowałoby
                > większym przyrostem liczby mandatów niż proste zsumowanie głosów, bo tak dział
                > a d'Hondt. Rozumiesz? Nie rozumiesz.

Na podstawie fałszywego założenia wyciągasz fałszywe wnioski i jeszcze wciskasz kit że masz rację. Gdy spytałem się gdzie i kiedy się tak stało jak zakladasz (dowód na zasadność twojego założenia)) to ty uciekasz rakiem mówiąc że nie wiem czym różni się założenie od wniosku.
                Wygląda na to że to ty masz problemy z czytaniem i rozumieniem tekstu pisanego.😃😃😃😃
                • eiran Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 15:19
                  Które mianowicie założenie jest fałszywe, "logiku"?
                  Abstrahując od elementarnej znajomości zasad logiki, które mówią że implikacja jest fałszywa tylko wtedy, kiedy prawdziwe jest założenie a fałszywa teza.
                  • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 18:36
                    eiran napisał:

> Które mianowicie założenie jest fałszywe, "logiku"?
                    > Abstrahując od elementarnej znajomości zasad logiki, które mówią że implikacja
                    > jest fałszywa tylko wtedy, kiedy prawdziwe jest założenie a fałszywa teza.
                    >
                    eiran 25.10.18, 06:09
                    ... Swoją drogą, wynik 26:24 wskazuje, że w sumie PO+PSL zdobyły znacznie więcej głosów niż PiS, to że PiS ma prawie tyle samo miejsc w sejmiku wynika ze sposobu działania d'Hondta. Gdyby PO i PSL startowały jako koalicja, to - przy takim samym rozkładzie głosów - podział miejsc byłby bliski 30:20.

Twoje założenie bazuje na fałszywej tezie że ( czytaj swoje wypociny wyżej ze zrozumieniem)
                    wysnułeś wniosek ( znów poczytaj) i doszedłeś do takiego oto wniosku że wynik koalicji KO+PSL były sumą obu wyników, a ja ci mówię że wynik "twojej" koalicji byłby o wiele gorszy bo ci co poszli głosować na "koniczynkę" nie zagłosowaliby na jełopów, a w każdym razie nie 100% miłośników koniczynki oddało by głos na KO. Więc wyciągnie pochopnych i niczym nie popartych wniosków że można tu coś sumować można zakwalifikować jako majaczenie pijanego na jawie. Sorki ayranku ale tak jest. Nadal nie wyciągnąłeś wniosków że PO i Komorowski nie mieli z kim przegrać i mimo podjęcia wszelkich możliwych kroków chroniących zakonnice na pasach,,,,,, przegrali. Nawet twoja logika w tym nie pomogła więc daruj sobie,,,,
                    Gdyby to co gadasz miało jakiś sens to SLD nie miałoby wyniku jednocyfrowego,,,prawda ayranku??
                    • eiran Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 18:58
                      Przyjmując, że twój nick m związek z twoim rokiem urodzenia, powinieneś mieć logikę w pierwszej klasie szkoły średniej na zajęciach z matematyki, ale albo byłeś "słaby z matmy", albo po podstawówce udałeś się do zawodówki.
                      W moim przykładzie zalożenieem jest identyczny rozkład głosów w wyborach, natomiast tezą, łatwo sprawdzalną, jest stwierdzenie, że gdyby PO z PSL poszły do wyborów jako koalicja, to zdobyłyby więcej mandatów, przy spełnieniu założenia. Ty, plotąc jak Piekarski na mękach, bzdurzysz coś o ""założeniu bazującym na fałszywej tezie", przyjmując że znasz jaki byłby rozkłada głosów w zmienionych warunkach i na tej podstawie pisząc, że byłby inny. Tymczasem ani ty, ani nikt inny nie zna wyników wyborów w sytuacji, która nie doszła do skutku, stąd twierdzenie, że "założenie jest fałszywe", albo - co jeszcze bardziej zabawne "bazujące na fałszywej tezie", potwierdza moją hipotezę, że logika cię w szkole ominęła, a stało się to w tym samym momencie, w którym ty ominąłeś logikę. Cała reszta wywodów ma się nijak do tego co napisałem, w szczególności wynik sld, ale oczywiście nie tylko.
                      • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 20:37
                        No dobrze ayranku ale do czego zmierzasz??? Chcesz mi sprzedać Inflanty??
            • stasi1 Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 11:15
              To w takim razie na kogo powinni głosować ci wyborcy PSL? Nie na PSL w koalicji tylko na pisuary?
              • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 14:41
                stasi1 napisał:

> To w takim razie na kogo powinni głosować ci wyborcy PSL? Nie na PSL w koalicji
                > tylko na pisuary?

Nie wiem. Może na SLD albo na Korwina. W każdym razie jestem pewny że gdyby PSL wszedł do KO to że strony PSL wpłynęłyby tylko głosy peeselowskich moherow natomiast inni którzy głosowali na PSL zagłosowaliby na inną partie.
                • stasi1 Re: Jak to z tym Mazowszem? 01.11.18, 08:19
                  Jakbym był wyborcą PSL to bym głosował na człowieka z PSL w tej koalicji. Nawet jakbym nie lubił Nowoczesnej. Zawsze to miałby szanse dostać mój głos rzeczywiście człowiek PSL.
        • 141288bs Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 10:15
          No tak,lechu,"cel jest ten sam",ale by go osiagnac trzeba usunac przeszkode ktora jest PiS. I tu juz zaczynaja sie"schody,"ktore
          sa baaardzo trudne do pokonania - wioda one do parlamentu. Nawet wejscie tam, jeszcze nic nie daje...,trzeba jeszcze ponad jeden rok czekac. Przez ten rok moze duzo wydarzyc sie np.Grzesio jezyk zlamie, Wladyslaw z krzesla spadnie,a pulchna Kaska z 0,47% to zadne wsparcie. I na nic sie zdalo to cale szczekanie.
          • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 01.11.18, 15:03
            Ja nie mam problemu z wyborem, powiedzmy że czasem mam. Generalnie głosuję przeciw PO czy obecnej KO. PSLu też nie lubie. Choć gdyby nie było na kogo głosować i miałbym wybór pomiędzy PSL a KO to wtedy wybrałbym PSL
        • x2468 Re: Jak to z tym Mazowszem? 01.11.18, 18:44
          W przypadku pis to koryto+
          • lech1966 Re: Jak to z tym Mazowszem? 02.11.18, 00:22
            x2468 napisał:

> W przypadku pis to koryto+

Bez różnicy. Do władzy idzie się dla kasy i władzy, PIS władzą się dzielić nie chce ale kasa się podzielił. To coś nowego bo wszystkie rzady jedynie zabieraly nie dając nic w zamian.
    • borrka Uciśnione Mazowsze i jego specyfika 25.10.18, 11:37
      Krakowscy i wielkopolscy imperialiści okupują Mazowsze od 500 lat, po otruciu naszego księcia pana Janusza III - kłamliwa propaganda (iście pisowska!) dowodziła, iż dynastia wymarła od wódy i dziwek.
      Złośliwa potwarz głosiła, iz szlachta mazowiecka rodzi sie ślepa, niczym szczeniaki.
      Dzis twierdzi, że jest propisowska.
      Bez wątpienia, nie w tym stopniu, co Podlasie, czy Podkarpacie.

Już od "przedwojny" tereny na Zachod od Warszawy w zasiegu ca 50 km były zasiedlane przez warszawiaków, podobnie jest dzisiaj we wszystkich kierunkach.
      Położenie między dwoma przemysłowymi metropoliami silnie wpływało na mentalność, także dziś propisowski jest raczej wschodni fragment Mazowsza, właściwie już Podlasie.
      Wschodni brzeg Wisły stanowił umiłowany rejon Rosjan, ktorzy wprawdzie uciekli w 1915, ale jakiś ślad pozostawili.
      Władza carska systemowo osiedlała za Wisłą kryminalistów.

Podsumowując, nie porównywałbym Mazowsza z twierdzą PiS na Podkarpaciu, czy na scianie wschodniej, coby to nie znaczyło.
      • borrka PS. Gdy dojdzie wreszcie do podzialu 25.10.18, 11:39
        Mazowsze winno pozostac w A-Polsce:)
      • jabbaryt Re: Uciśnione Mazowsze i jego specyfika 25.10.18, 13:38
        PO nabiła punkty głównie w Warszawie w tzw lemingradach, gdzie mieszkaja przyjezdni. Tam mało kto jest z Mazowsza.
        • yoma Re: Uciśnione Mazowsze i jego specyfika 25.10.18, 13:42
          Wśród zwożonych przez pis mało kto był z Mazowsza, fakt.
      • jabbaryt Re: Uciśnione Mazowsze i jego specyfika 26.10.18, 21:31
        Borka jeżeli ktoś okupuje Mazowsze to Warszawa. O Warszawie można powiedzieć dużo dobrego i złego. Warszawa jest stolicą i centrum biznesowym ale z regionem nic ją nie łączy poza sprawami utylitarnymi. Czy znasz jakiegoś Warszawiaka, który uważa się za Mazowszanina. Czy w Warszawie kultywuje się mazowiecka gwarę, mazowieckie stroje regionalne czy też jakieś poczucie odrębności regionalnej? Tego nie ma. Poznań jest stolica Wielkopolski, Kraków Małopolski ale czy ktoś myśli o Warszawie jako centrum Mazowsza?
        • lech1966 Re: Uciśnione Mazowsze i jego specyfika 26.10.18, 21:38
          Masz rację Jabbaryt. Warszawka to warszawka a Mazowsze to zupełnie inny świat pewnie dlatego że w Warszawie jest ogromna koncentracja różnych interesów, interesików, różnych ludzi, bardziej lub mniej zdroworozsądkowo myślących.
        • borrka Znaczy nie znasz Warszawy 26.10.18, 21:49
          Jest połączoną tysiącem "linków" z Mazowszem.
          • lech1966 Re: Znaczy nie znasz Warszawy 26.10.18, 21:50
            Znam, znam i zgadzam się z tymi połączeniami.
            • jabbaryt Re: Znaczy nie znasz Warszawy 26.10.18, 22:16
              Nikt nie neguje linków. Miedzy Warszawą i Mazowszem nie ma konfliktu ale jest jednak pewne poczucie odrębności. Ujawniło sie to w momencie kiedy PiS wpadł na 'genialny' aby Warszawę powiekszyć i przyłączyc okoliczne powiaty. Sami pamietacie co sie wtedy działo.
              • borrka Re: Znaczy nie znasz Warszawy 26.10.18, 22:40
                Ale akurat w tym wypadku szło o typowe Pruszkowy podwarszawskie, a nie o Ostrołękę, czy Rawę Mazowiecką.
                Piaseczno, Brwinów, Otwock, Legionowo tak naprawdę sa dziś równie warszawskie, jak Mordor.
                Nie chcieli "ambicjonalnie":)
                • jabbaryt Re: Znaczy nie znasz Warszawy 27.10.18, 10:57
                  Podwarszawski o-ring tworzy z Warszawa jedną aglomeracje to fakt. Ale podwarszawski oring jest znacznie bardziej propisowski i lokalny. Mieszkańcy o-ringu nie mają ambicji bycia warszawiakami - poprostu lepiej jest życ w małej samodzielnej gminie a nie w molochu. Co do Mazowsza poza aglomeracją to chyba jest jeszcze bardziej propisowskie, niz o-ring.
    • weteran-czasu Mazowsze? Koalicja KO+PSL jest już faktem! 25.10.18, 13:40

• lech1966 Re: Mazowsze? Koalicja KO+PSL jest już faktem! 26.10.18, 21:40
        Wcale to nikogo nie dziwi. Domyślam się że radni z KO i PSL znają się po imieniu i nie raz już wódkę pili.
    • 141288bs Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 00:40
      borrka,ta przewaga stanie sie przeogromna,gdy dodasz jeszcze najwiekszych wygranych,w/g Kaski,tzn.Nowoczesna z 0,47%
      to beda rzadzic do konca swiata i jeden dzien dluzej...tak by nikt juz wiecej ich nie wyprzedzil
    • xystos Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 10:14
      "Czy koalicja z PSL oznacza odsunięcie PiS?
      Poważnie pytam, nie znam tych niuansów."

wyobraź sobie że PiS będzie postulował sprawy podnoszace
      poziom życia średnio i nisko uposażonych mieszkańców Mazowsza,a KO i PSL zagłosuje przeciw,co się stanie z tymi partiami
      w przyszłych wyborach parlamentarnych?
    • yoma Re: Jak to z tym Mazowszem? 26.10.18, 22:49
      Hihi

już nawet w Instytucie Psychiatrii i Neurologii pis przegrał :) A zawsze psychiatryki były bastionem i okopem...
    • xystos Re: Jak to z tym Mazowszem? 27.10.18, 10:15
      w dalszym ciągu będziemy Mazowsze
      doić ale tylko na potrzeby tych niebieskich województe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka