Gość: V.C. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 20:31 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: V.C. Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 21:47 Zmienić księżycową ekonomię RPP ! Czy wiecie ,że jeden z członków RPP ( nie Balcerowicz ) przez całą swoją kadencję za każdym razem glosował przeciwko wszystkim obniżkom stóp !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.02, 18:52 Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ze każdorazowej obniżce stóp towarzyszy z miejsca co najmniej w takim samym stopniu obniżka oprocentowania lokat. Natomiast odsetki od kredytów maleją z dużym opóźnieniem i o połowę mniej. W sumie prywatne banki robią swoją własną politykę i wołania rządu o obniżkę stóp należy o kant stołu potłuc, bo nic nie dają w tak istotnej dla rozwoju gospodarki polityce kredytowej. Kredyty są dalej cholernie drogie i w decydującym stopniu wpływają na opłacalność inwestycji. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! 24.04.02, 20:36 Gość portalu: Emeryt napisał(a): > Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ze każdorazowej obniżce stóp towarzyszy z miejsca > co najmniej w takim samym stopniu obniżka oprocentowania lokat. Natomiast > odsetki od kredytów maleją z dużym opóźnieniem i o połowę mniej. W sumie > prywatne banki robią swoją własną politykę i wołania rządu o obniżkę stóp > należy o kant stołu potłuc, bo nic nie dają w tak istotnej dla rozwoju > gospodarki polityce kredytowej. Kredyty są dalej cholernie drogie i w > decydującym stopniu wpływają na opłacalność inwestycji. :((( Bardzo rozsadny wpis. Przyczyny wysokiego oprocentowania kredytow nalezy upatrywac w niepohamowanym zadluzaniu sie panstwa. Banki nie zmniejszaja kosztow kredytu, poniewaz wiedza, ze panstwo i tak pozyczy. Dziura budzetowa? Nie ma problemu. Zwiekszymy deficyt i po wszystkim. Jak sie okazuje nie zawsze. Na dodatek glod zlotowki nadmiernie winduje jej wartosc. To z kolei przyczynia sie do nieoplacalnosci eksportu, taniego importu, spadku produkcji, a co za tym idzie wzrostem bezrobocia. Zmniejszaja sie wplywy do budzetu i w ten sposob kolo sie zamyka. W Argentynie dolar kosztowal 1 (slownie jedno) peso, na ktore rowniez bylo ogromne zapotrzebowanie. Pozostaje miec nadzieje, ze dalsze analogie nie beda mialy miejsca, chociaz coraz trudniej to sobie wyobrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.04.02, 21:26 Widac , więc jak poważnym błędem była sprzedaż niemal wszystkich banków kapitałowi zagranicznemu . Czy bank będzie kiedykolwiek zainteresowany rozwojem gospodarki w obcym kraju ? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! 24.04.02, 22:24 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Widac , więc jak poważnym błędem była sprzedaż niemal wszystkich banków > kapitałowi zagranicznemu . > > Czy bank będzie kiedykolwiek zainteresowany rozwojem gospodarki w obcym > kraju ? Kazdy bank jest zainteresowany zarabianiem pieniedzy i niczym wiecej. Nie jest wina bankow, ze glupi rzad pozycza mase pieniedzy na kazdy procent (splaty kredytow dopiero przed nami). Rzad odpowiada za slaba podaz zlotowki na rynku i za brak pieniedzy w rzadowej kasie. Na nasza niekorzysc spirala caly czas kreci sie w nieodpowiednia strone. Sytuacja przypomina weza zjadajacego wlasny ogon. Jak bedzie blisko glowy, to moze rzad sie ocknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flip do v.c. IP: *.proxy.aol.com 24.04.02, 21:16 Rzucasz hasla, dobrze, ale uscislij o co ci chodzi. Ja bym pomyslal np. o szczegolnych preferencjach kredytowych dla rozpoczynajacych dzialalnosc gospodarcza. Musialoby to oczywiscie zostac obwarowane przepisami prawnymi i gwrancjami, zeby byle cwaniaczek nie oszukiwal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: objektyw Re: do v.c. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.02, 22:42 Gość portalu: Flip napisał(a): > Rzucasz hasla, dobrze, ale uscislij o co ci chodzi. Ja bym pomyslal np. o > szczegolnych preferencjach kredytowych dla rozpoczynajacych dzialalnosc > gospodarcza. Musialoby to oczywiscie zostac obwarowane przepisami prawnymi i > gwrancjami, zeby byle cwaniaczek nie oszukiwal. >>szczególne preferencje to właśnie pole dla cwaniaczków. Boże! dlaczego ludzie nie rozumieją wartości wolnej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Fetysz wolnej konkurencji IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.04.02, 18:31 Gość portalu: objektyw napisał(a): > Gość portalu: Flip napisał(a): > > > Rzucasz hasla, dobrze, ale uscislij o co ci chodzi. Ja bym pomyslal np. o > > szczegolnych preferencjach kredytowych dla rozpoczynajacych dzialalnosc > > gospodarcza. Musialoby to oczywiscie zostac obwarowane przepisami prawnymi > i > > gwrancjami, zeby byle cwaniaczek nie oszukiwal. > > >>szczególne preferencje to właśnie pole dla cwaniaczków. Boże! dlaczego > ludzie > nie rozumieją wartości wolnej konkurencji. Niektórym wolna konkurencja myli się z Bogiem ... Nie przypominam sobie w Dekalogu przykazania : "Czcij wolny rynek i wolną konkurencję" ... Natomiast jest takie przykazanie . I to na pierwszym miejscu : " nie będziesz miał bogów cudzych przede mną " ... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Fetysz wolnej konkurencji 25.04.02, 18:35 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Gość portalu: objektyw napisał(a): > > > Gość portalu: Flip napisał(a): > > > > > Rzucasz hasla, dobrze, ale uscislij o co ci chodzi. Ja bym pomyslal n > p. o > > > szczegolnych preferencjach kredytowych dla rozpoczynajacych dzialalno > sc > > > gospodarcza. Musialoby to oczywiscie zostac obwarowane przepisami pra > wnymi > > i > > > gwrancjami, zeby byle cwaniaczek nie oszukiwal. > > > > >>szczególne preferencje to właśnie pole dla cwaniaczków. Boże! dlac > zego > > ludzie > > nie rozumieją wartości wolnej konkurencji. > > Niektórym wolna konkurencja myli się z Bogiem ... > > > Nie przypominam sobie w Dekalogu przykazania : > > "Czcij wolny rynek i wolną konkurencję" ... Przypominasz sobie przykazanie "Nie czcij wolnego rynku ani wolnej konkurencji"? > Natomiast jest takie przykazanie . I to na pierwszym miejscu : > " nie będziesz miał bogów cudzych przede mną " ... Nie chcesz powiedziec, ze wypowiedzial to wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Fetysz wolnej konkurencji IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.04.02, 19:28 Wyobraź sobie kolego , o szkocko brzmiącym nicku ( nosisz spódniczkę ? ;-) ), że nie mam zamiaru czcić pieniędzy , kasy , floty , keszu itd. , itp. Mieści się to w Twoim wolnorynkowym umyśle ? Czy może nadmierna wolna konkurencja neuronów i szelest banknotów zakłóca Ci normalne , ludzkie myślenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Fetysz wolnej konkurencji 25.04.02, 19:39 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Wyobraź sobie kolego , o szkocko brzmiącym nicku ( nosisz spódniczkę ? ;-) ), > że nie mam zamiaru czcić pieniędzy , kasy , floty , keszu itd. , itp. A kto ci kaze? > Mieści się to w Twoim wolnorynkowym umyśle ? Nie tylko to. > Czy może nadmierna wolna konkurencja neuronów i szelest banknotów zakłóca Ci > normalne , ludzkie myślenie ? Wolna konkurencja i szelest banknotow nie ma wplywu na moje myslenie, co nie przeszkadza mi wyrazac pogladu, iz tam gdzie nie ma wolnej konkurencji, tam gdzie reguly rynkowe ustala panstwo jest brod, korupcja i ubostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Fetysz wolnej konkurencji IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.04.02, 19:54 Czy ja postuluję całkowite zniesienie wolnej konkurencji ? Jak wskazuje tytuł mojego postu jestem przeciwko jej fetyszyzacji . Wolny rynek nie zalatwi za nas wszystkiego . Czy wolna konkurencja wybuduje np. szkoły podstawowe i przedszkola we wszystkich wiekszych wioskach Polski albo Indii ? Czy zapewni każdemu odpowiednią pomoc medyczną ? Umiarkowana i wyważona interwencja państwa jest po prostu niezbędna . Tak jest w każdym cywilizowanym kraju , nie wyłączając USA , ani Estonii , Irlandii czy Singapuru . Spróbujcie odnaleźć kraj , gdzie nie występuje choćby minimalne zaangażowanie państwa w gospodarkę , służbę zdrowia , szkolnictwo . Całkowicie wolny rynek to jedynie hipotetyczny model , który nigdy nie istniał i nie zaistnieje . I wiedział o tym już Adam Smith ... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Fetysz wolnej konkurencji 25.04.02, 20:01 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Czy ja postuluję całkowite zniesienie wolnej konkurencji ? > > Jak wskazuje tytuł mojego postu jestem przeciwko jej fetyszyzacji . > > Wolny rynek nie zalatwi za nas wszystkiego . > > Czy wolna konkurencja wybuduje np. szkoły podstawowe i przedszkola we > wszystkich wiekszych wioskach Polski albo Indii ? Przepraszam ale budowa szkolw w Polsce lub Indiach nie lezy w gestii wolnej konkurencji. Budowa szkol zajmuje sie Panstwo. > Czy zapewni każdemu odpowiednią pomoc medyczną ? Jak wyzej. > Umiarkowana i wyważona interwencja państwa jest po prostu niezbędna . Zgadzam sie. Slowo umiarkowana zmienilbym na minimalna interwencje z tym, ze w gospodarce, a nie w edukacji czy slozbie zdrowia. > Tak jest w każdym cywilizowanym kraju , nie wyłączając USA , ani Estonii , > Irlandii czy Singapuru . > Spróbujcie odnaleźć kraj , gdzie nie występuje choćby minimalne zaangażowanie > państwa w gospodarkę , służbę zdrowia , szkolnictwo . W podanym przez ciebie przykladzie nie ma sie o co spierac. Podyskutujmy o Polsce. > Całkowicie wolny rynek to jedynie hipotetyczny model ,który nigdy nie istniał > i nie zaistnieje . I wiedział o tym już Adam Smith ... Podobnie jak inne modele, ktore istnieja ale nie dzialaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: objektyw do komuszka-biurokraty IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 22:27 wolna konkurencja dotyczy gospodarki, a nie służby zdrowia, szkolnictwa czy innych obszarów życia publicznego. To chyba oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do " mądroska " nie-Objektywa ( i nie tylko ) IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.04.02, 00:11 Gość portalu: objektyw napisał(a): > wolna konkurencja dotyczy gospodarki, a nie służby zdrowia, szkolnictwa czy > innych obszarów życia publicznego. To chyba oczywiste. To skąd się wzięło 100 uczelni wyższych , setki liceów itd. ? Skąd się wzięło setki prywatnych przychodni i tysiące prywatnych gabinetów lekarskich ? Kto żąda prywatyzacji szpitali odpłatności za za studia wyższe ? Komu marzą się prywatne więzienia , a nawet prywatna policja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkrętak Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 12:11 Najnowszy przykład: kolega roztrzaskał się o bank, chcąc załatwić sobie kredyt na rozpoczęcie działalności gospodarczej - miał pomysł na mały rodzinny interes, potrzebował ok. 30.000 a i mniej by wziął. I co? po prostu - g....! Szumnie ogłaszający się bank z zagranicznym kapitałem, specjalizujący się właśnie w pomocy dla ruszających interesów dał takie wały, że przeskoczenie ich stało się niemożliwe do spełnienia. No to myk, do drugiego banku - a tam podobnie, czyli to samo g.... . Żeby nie było nieporozumień: kolega jest czysty, wiarygodny itp. rzeczy bez zarzutu. Rzecz zasadnicza jest do niczego: KIEDY KREDYTOBIORCA MA ZACZĄĆ SPŁACAĆ KREDYT??? I OD JAKICH SUM??? Na dzień dobry? To nie jest dla normalnych ludzi, którzy zamiast czekać na mannę z nieba chcą wziąć sprawy rzeczywiście w swoje ręce. W Polsce nic - NIC!!! - nie ruszy do przodu, jak będzie taka durna rzeczywistość: lokaty 8% a kredyty 20% albo i więcej. Dlaczego nikt nie chce nic zrobić w tej sprawie, tj. zmniejszyć rozwarcie nożyc procentowych między lokatami a kredytami? Gdzie jest "Gazeta"??? Dlaczego to nie jest automat: lokaty w dół, kredyty w dół? Ja wiem dlaczego: jeden bank wysypał się - tą metodą pokrywają straty z tzw. złych kredytów. Tylko że 75-80% tych złych kredytów, to są zupełnie świadome przekręty, a reszta to wypadek przy pracy. Wiem to na podstawie jednego z banków w centrum miasta. A ów bank, specjalizujący się w wspieraniu drobnej przedsiębiorczości, to jest zwykły kamuflaż dla zrealizowania wymagań Banku Europejskiego co do zagospodarowania nakładów na ten cel - i dzieje się to naszym kosztem (jak zwykle), a forsa i tak idzie gdzie indziej. Dlaczego ci herosowie wielkiej sprawy (RPP) i inni im przytakujący nie wezmą tej sprawy na tapetę - no dlaczego??? Wolny rynek i wolna konkurencja nie mają tu nic do rzeczy. Właśnie: jaka to jest wolna konkurencja, jak nie mam równego dostępu do kredytów, które w dodatku chcę spłacić? Dlaczego... dlaczego.... dlaczego.... . Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! 26.04.02, 22:44 Stopy obnizone. Co dalej? www.radiozet.pl/info29500.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diabel Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 23:13 douglasmclloyd napisał(a): > Stopy obnizone. Co dalej? > > <a href="http://www.radiozet.pl/info29500.html"target="_blank">www.radiozet.pl/ > info29500.html</a> Dalej usunac BAlcerowicza, zdewaluowac zlotowke i okrasc wszystkich, ktorzy kupili akcje skarbu panstwa kilkuletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.04.02, 00:14 douglasmclloyd napisał(a): > Stopy obnizone. Co dalej? > > <a href="http://www.radiozet.pl/info29500.html"target="_blank">www.radiozet.pl/ > info29500.html</a> To była obniżka ? O marne 0,5 % ? To tak jakby puścić bąka w czasie wichury . Nawet nikt nie poczuje Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! 27.04.02, 01:50 Gość portalu: V.C. napisał(a): > douglasmclloyd napisał(a): > > > Stopy obnizone. Co dalej? > > > > <a href="http://www.radiozet.pl/info29500.html"target="_blank">www.r > adiozet.pl/ > > info29500.html</a> > To była obniżka ? Nie podwyzka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.04.02, 20:54 Ta "obniżka" o raptem 50 punktów bazowych świadczy raczej o ... obniżce poziomu umysłowego członków RPP , o całe 50 punktów IQ ... Odpowiedz Link Zgłoś