Dodaj do ulubionych

OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!!

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 20:31
Obserwuj wątek
    • Gość: V.C. Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 21:47
      Zmienić księżycową ekonomię RPP !

Czy wiecie ,że jeden z członków RPP ( nie Balcerowicz ) przez całą swoją
      kadencję za każdym razem glosował przeciwko wszystkim obniżkom stóp !?
      • Gość: V.C. Re: OżYWIĆ POPYT ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.04.02, 17:06
    • Gość: Emeryt Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.02, 18:52
      Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ze każdorazowej obniżce stóp towarzyszy z miejsca
      co najmniej w takim samym stopniu obniżka oprocentowania lokat. Natomiast
      odsetki od kredytów maleją z dużym opóźnieniem i o połowę mniej. W sumie
      prywatne banki robią swoją własną politykę i wołania rządu o obniżkę stóp
      należy o kant stołu potłuc, bo nic nie dają w tak istotnej dla rozwoju
      gospodarki polityce kredytowej. Kredyty są dalej cholernie drogie i w
      decydującym stopniu wpływają na opłacalność inwestycji. :(((
      • douglasmclloyd Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! 24.04.02, 20:36
        Gość portalu: Emeryt napisał(a):

> Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ze każdorazowej obniżce stóp towarzyszy z miejsca
        > co najmniej w takim samym stopniu obniżka oprocentowania lokat. Natomiast
        > odsetki od kredytów maleją z dużym opóźnieniem i o połowę mniej. W sumie
        > prywatne banki robią swoją własną politykę i wołania rządu o obniżkę stóp
        > należy o kant stołu potłuc, bo nic nie dają w tak istotnej dla rozwoju
        > gospodarki polityce kredytowej. Kredyty są dalej cholernie drogie i w
        > decydującym stopniu wpływają na opłacalność inwestycji. :(((

Bardzo rozsadny wpis. Przyczyny wysokiego oprocentowania kredytow nalezy
        upatrywac w niepohamowanym zadluzaniu sie panstwa. Banki nie zmniejszaja kosztow
        kredytu, poniewaz wiedza, ze panstwo i tak pozyczy. Dziura budzetowa? Nie ma
        problemu. Zwiekszymy deficyt i po wszystkim. Jak sie okazuje nie zawsze. Na
        dodatek glod zlotowki nadmiernie winduje jej wartosc. To z kolei przyczynia sie
        do nieoplacalnosci eksportu, taniego importu, spadku produkcji, a co za tym idzie
        wzrostem bezrobocia. Zmniejszaja sie wplywy do budzetu i w ten sposob kolo sie
        zamyka. W Argentynie dolar kosztowal 1 (slownie jedno) peso, na ktore rowniez
        bylo ogromne zapotrzebowanie. Pozostaje miec nadzieje, ze dalsze analogie nie
        beda mialy miejsca, chociaz coraz trudniej to sobie wyobrazic.
      • Gość: V.C. Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.04.02, 21:26
        Widac , więc jak poważnym błędem była sprzedaż niemal wszystkich banków
        kapitałowi zagranicznemu .

Czy bank będzie kiedykolwiek zainteresowany rozwojem gospodarki w obcym
        kraju ?
        • douglasmclloyd Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! 24.04.02, 22:24
          Gość portalu: V.C. napisał(a):

> Widac , więc jak poważnym błędem była sprzedaż niemal wszystkich banków
          > kapitałowi zagranicznemu .
          >
          > Czy bank będzie kiedykolwiek zainteresowany rozwojem gospodarki w obcym
          > kraju ?

Kazdy bank jest zainteresowany zarabianiem pieniedzy i niczym wiecej. Nie jest
          wina bankow, ze glupi rzad pozycza mase pieniedzy na kazdy procent (splaty
          kredytow dopiero przed nami). Rzad odpowiada za slaba podaz zlotowki na rynku i
          za brak pieniedzy w rzadowej kasie. Na nasza niekorzysc spirala caly czas kreci
          sie w nieodpowiednia strone. Sytuacja przypomina weza zjadajacego wlasny ogon.
          Jak bedzie blisko glowy, to moze rzad sie ocknie.
    • Gość: Flip do v.c. IP: *.proxy.aol.com 24.04.02, 21:16
      Rzucasz hasla, dobrze, ale uscislij o co ci chodzi. Ja bym pomyslal np. o
      szczegolnych preferencjach kredytowych dla rozpoczynajacych dzialalnosc
      gospodarcza. Musialoby to oczywiscie zostac obwarowane przepisami prawnymi i
      gwrancjami, zeby byle cwaniaczek nie oszukiwal.
      • Gość: objektyw Re: do v.c. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.02, 22:42
        Gość portalu: Flip napisał(a):

> Rzucasz hasla, dobrze, ale uscislij o co ci chodzi. Ja bym pomyslal np. o
        > szczegolnych preferencjach kredytowych dla rozpoczynajacych dzialalnosc
        > gospodarcza. Musialoby to oczywiscie zostac obwarowane przepisami prawnymi i
        > gwrancjami, zeby byle cwaniaczek nie oszukiwal.

>>szczególne preferencje to właśnie pole dla cwaniaczków. Boże! dlaczego ludzie
        nie rozumieją wartości wolnej konkurencji.
        • Gość: V.C. Fetysz wolnej konkurencji IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.04.02, 18:31
          Gość portalu: objektyw napisał(a):

> Gość portalu: Flip napisał(a):
          >
          > > Rzucasz hasla, dobrze, ale uscislij o co ci chodzi. Ja bym pomyslal np. o
          > > szczegolnych preferencjach kredytowych dla rozpoczynajacych dzialalnosc
          > > gospodarcza. Musialoby to oczywiscie zostac obwarowane przepisami prawnymi
          > i
          > > gwrancjami, zeby byle cwaniaczek nie oszukiwal.
          >
          > >>szczególne preferencje to właśnie pole dla cwaniaczków. Boże! dlaczego
          > ludzie
          > nie rozumieją wartości wolnej konkurencji.

Niektórym wolna konkurencja myli się z Bogiem ...

Nie przypominam sobie w Dekalogu przykazania :

"Czcij wolny rynek i wolną konkurencję" ...

Natomiast jest takie przykazanie . I to na pierwszym miejscu :

" nie będziesz miał bogów cudzych przede mną " ...
          • douglasmclloyd Re: Fetysz wolnej konkurencji 25.04.02, 18:35

> Gość portalu: objektyw napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Flip napisał(a):
            > >
            > > > Rzucasz hasla, dobrze, ale uscislij o co ci chodzi. Ja bym pomyslal n
            > p. o
            > > > szczegolnych preferencjach kredytowych dla rozpoczynajacych dzialalno
            > sc
            > > > gospodarcza. Musialoby to oczywiscie zostac obwarowane przepisami pra
            > wnymi
            > > i
            > > > gwrancjami, zeby byle cwaniaczek nie oszukiwal.
            > >
            > > >>szczególne preferencje to właśnie pole dla cwaniaczków. Boże! dlac
            > zego
            > > ludzie
            > > nie rozumieją wartości wolnej konkurencji.
            >
            > Niektórym wolna konkurencja myli się z Bogiem ...
            >
            >
            > Nie przypominam sobie w Dekalogu przykazania :
            >
            > "Czcij wolny rynek i wolną konkurencję" ...

Przypominasz sobie przykazanie "Nie czcij wolnego rynku ani wolnej konkurencji"?

> Natomiast jest takie przykazanie . I to na pierwszym miejscu :
            > " nie będziesz miał bogów cudzych przede mną " ...

Nie chcesz powiedziec, ze wypowiedzial to wolny rynek.
            • Gość: V.C. Re: Fetysz wolnej konkurencji IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.04.02, 19:28
              Wyobraź sobie kolego , o szkocko brzmiącym nicku ( nosisz spódniczkę ? ;-) ),
              że nie mam zamiaru czcić pieniędzy , kasy , floty , keszu itd. , itp.

Mieści się to w Twoim wolnorynkowym umyśle ?

Czy może nadmierna wolna konkurencja neuronów i szelest banknotów zakłóca Ci
              normalne , ludzkie myślenie ?

• douglasmclloyd Re: Fetysz wolnej konkurencji 25.04.02, 19:39

> Wyobraź sobie kolego , o szkocko brzmiącym nicku ( nosisz spódniczkę ? ;-) ),
                > że nie mam zamiaru czcić pieniędzy , kasy , floty , keszu itd. , itp.

A kto ci kaze?

> Mieści się to w Twoim wolnorynkowym umyśle ?

Nie tylko to.

> Czy może nadmierna wolna konkurencja neuronów i szelest banknotów zakłóca Ci
                > normalne , ludzkie myślenie ?

Wolna konkurencja i szelest banknotow nie ma wplywu na moje myslenie, co nie
                przeszkadza mi wyrazac pogladu, iz tam gdzie nie ma wolnej konkurencji, tam gdzie
                reguly rynkowe ustala panstwo jest brod, korupcja i ubostwo.
                • Gość: V.C. Re: Fetysz wolnej konkurencji IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.04.02, 19:54
                  Czy ja postuluję całkowite zniesienie wolnej konkurencji ?

Jak wskazuje tytuł mojego postu jestem przeciwko jej fetyszyzacji .

Wolny rynek nie zalatwi za nas wszystkiego .

Czy wolna konkurencja wybuduje np. szkoły podstawowe i przedszkola we
                  wszystkich wiekszych wioskach Polski albo Indii ?

Czy zapewni każdemu odpowiednią pomoc medyczną ?

Umiarkowana i wyważona interwencja państwa jest po prostu niezbędna .

Tak jest w każdym cywilizowanym kraju , nie wyłączając USA , ani Estonii ,
                  Irlandii czy Singapuru .

Spróbujcie odnaleźć kraj , gdzie nie występuje choćby minimalne zaangażowanie
                  państwa w gospodarkę , służbę zdrowia , szkolnictwo .

Całkowicie wolny rynek to jedynie hipotetyczny model , który nigdy nie istniał
                  i nie zaistnieje . I wiedział o tym już Adam Smith ...

• douglasmclloyd Re: Fetysz wolnej konkurencji 25.04.02, 20:01

> Czy ja postuluję całkowite zniesienie wolnej konkurencji ?
                    >
                    > Jak wskazuje tytuł mojego postu jestem przeciwko jej fetyszyzacji .
                    >
                    > Wolny rynek nie zalatwi za nas wszystkiego .
                    >
                    > Czy wolna konkurencja wybuduje np. szkoły podstawowe i przedszkola we
                    > wszystkich wiekszych wioskach Polski albo Indii ?

Przepraszam ale budowa szkolw w Polsce lub Indiach nie lezy w gestii wolnej
                    konkurencji. Budowa szkol zajmuje sie Panstwo.

> Czy zapewni każdemu odpowiednią pomoc medyczną ?

Jak wyzej.

> Umiarkowana i wyważona interwencja państwa jest po prostu niezbędna .

Zgadzam sie. Slowo umiarkowana zmienilbym na minimalna interwencje z tym, ze w
                    gospodarce, a nie w edukacji czy slozbie zdrowia.

> Tak jest w każdym cywilizowanym kraju , nie wyłączając USA , ani Estonii ,
                    > Irlandii czy Singapuru .
                    > Spróbujcie odnaleźć kraj , gdzie nie występuje choćby minimalne zaangażowanie
                    > państwa w gospodarkę , służbę zdrowia , szkolnictwo .

W podanym przez ciebie przykladzie nie ma sie o co spierac. Podyskutujmy o Polsce.

> Całkowicie wolny rynek to jedynie hipotetyczny model ,który nigdy nie istniał
                    > i nie zaistnieje . I wiedział o tym już Adam Smith ...

Podobnie jak inne modele, ktore istnieja ale nie dzialaja.
                  • Gość: objektyw do komuszka-biurokraty IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 22:27
                    wolna konkurencja dotyczy gospodarki, a nie służby zdrowia, szkolnictwa czy
                    innych obszarów życia publicznego. To chyba oczywiste.
                    • Gość: V.C. do " mądroska " nie-Objektywa ( i nie tylko ) IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.04.02, 00:11
                      Gość portalu: objektyw napisał(a):

> wolna konkurencja dotyczy gospodarki, a nie służby zdrowia, szkolnictwa czy
                      > innych obszarów życia publicznego. To chyba oczywiste.

To skąd się wzięło 100 uczelni wyższych , setki liceów itd. ?

Skąd się wzięło setki prywatnych przychodni i tysiące prywatnych gabinetów
                      lekarskich ?

Kto żąda prywatyzacji szpitali odpłatności za za studia wyższe ?

Komu marzą się prywatne więzienia , a nawet prywatna policja ?
    • Gość: wkrętak Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 12:11
      Najnowszy przykład: kolega roztrzaskał się o bank, chcąc załatwić sobie kredyt
      na rozpoczęcie działalności gospodarczej - miał pomysł na mały rodzinny
      interes, potrzebował ok. 30.000 a i mniej by wziął. I co? po prostu - g....!
      Szumnie ogłaszający się bank z zagranicznym kapitałem, specjalizujący się
      właśnie w pomocy dla ruszających interesów dał takie wały, że przeskoczenie ich
      stało się niemożliwe do spełnienia. No to myk, do drugiego banku - a tam
      podobnie, czyli to samo g.... . Żeby nie było nieporozumień: kolega jest
      czysty, wiarygodny itp. rzeczy bez zarzutu. Rzecz zasadnicza jest do niczego:
      KIEDY KREDYTOBIORCA MA ZACZĄĆ SPŁACAĆ KREDYT??? I OD JAKICH SUM??? Na dzień
      dobry? To nie jest dla normalnych ludzi, którzy zamiast czekać na mannę z nieba
      chcą wziąć sprawy rzeczywiście w swoje ręce. W Polsce nic - NIC!!! - nie ruszy
      do przodu, jak będzie taka durna rzeczywistość: lokaty 8% a kredyty 20% albo i
      więcej. Dlaczego nikt nie chce nic zrobić w tej sprawie, tj. zmniejszyć
      rozwarcie nożyc procentowych między lokatami a kredytami? Gdzie
      jest "Gazeta"??? Dlaczego to nie jest automat: lokaty w dół, kredyty w dół? Ja
      wiem dlaczego: jeden bank wysypał się - tą metodą pokrywają straty z tzw. złych
      kredytów. Tylko że 75-80% tych złych kredytów, to są zupełnie świadome
      przekręty, a reszta to wypadek przy pracy. Wiem to na podstawie jednego z
      banków w centrum miasta. A ów bank, specjalizujący się w wspieraniu drobnej
      przedsiębiorczości, to jest zwykły kamuflaż dla zrealizowania wymagań Banku
      Europejskiego co do zagospodarowania nakładów na ten cel - i dzieje się to
      naszym kosztem (jak zwykle), a forsa i tak idzie gdzie indziej. Dlaczego ci
      herosowie wielkiej sprawy (RPP) i inni im przytakujący nie wezmą tej sprawy na
      tapetę - no dlaczego??? Wolny rynek i wolna konkurencja nie mają tu nic do
      rzeczy. Właśnie: jaka to jest wolna konkurencja, jak nie mam równego dostępu do
      kredytów, które w dodatku chcę spłacić? Dlaczego... dlaczego.... dlaczego.... .
    • Gość: druid Re: OBNIŻYĆ PODATKI!!! IP: 212.244.191.* 26.04.02, 13:26
    • douglasmclloyd Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! 26.04.02, 22:44
      Stopy obnizone. Co dalej?

www.radiozet.pl/info29500.html
      • Gość: Diabel Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 23:13
        douglasmclloyd napisał(a):

> Stopy obnizone. Co dalej?
        >
        > <a href="http://www.radiozet.pl/info29500.html"target="_blank">www.radiozet.pl/
        > info29500.html</a>

Dalej usunac BAlcerowicza, zdewaluowac zlotowke i okrasc wszystkich, ktorzy kupili
        akcje skarbu panstwa kilkuletnie.
      • Gość: V.C. Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.04.02, 00:14
        douglasmclloyd napisał(a):

> Stopy obnizone. Co dalej?
        >
        > <a href="http://www.radiozet.pl/info29500.html"target="_blank">www.radiozet.pl/
        > info29500.html</a>

To była obniżka ?

O marne 0,5 % ?

To tak jakby puścić bąka w czasie wichury .

Nawet nikt nie poczuje
        • douglasmclloyd Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! 27.04.02, 01:50

> douglasmclloyd napisał(a):
          >
          > > Stopy obnizone. Co dalej?
          > >
          > > <a href="http://www.radiozet.pl/info29500.html"target="_blank">www.r
          > adiozet.pl/
          > > info29500.html</a>

> To była obniżka ?

Nie podwyzka.
          • Gość: V.C. Re: OBNIŻYĆ STOPY PROCENTOWE !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.04.02, 20:54
            Ta "obniżka" o raptem 50 punktów bazowych świadczy raczej o ... obniżce
            poziomu umysłowego członków RPP , o całe 50 punktów IQ ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka