Dodaj do ulubionych

PO powinna skręcić w prawo?

10.05.21, 08:45
"PO powinna skręcić w prawo? Komorowski: Byłoby świetnie, gdyby tak się stało". - Komorowski był gościem Porannej rozmowy Gazeta.pl

Tiaa...
I co na to liberalne (po polskiemu, czyli tradycyjnie, w bojaźni bożej chowane) lemingi?
Na prawo, czyli wychowanie w tradycji (na swój zapyziały obraz i podobieństwo), z pełnym poszanowaniem praw kobiet (kuchnia, dzieci, kościół), mniejszości, praw człowieka w końcu. Taki XIX wiek, po prostu. :)

Obserwuj wątek
    • qwardian Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 09:15
      POwinni wspólnie zmontować totalną opozycję z Ziobro i Narodowcami. Czekamy na nich z otwartymi ramionami..
      • inocom Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 20:59
        qwardian napisał:

> POwinni wspólnie zmontować totalną opozycję z Ziobro i Narodowcami. Czekamy na
        > nich z otwartymi ramionami..

Głosują już wspólnie. Budka niepotrzebny. Całemu tałatajstwu może przewodzić Ziobro.
      • x2468 Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 15:58
        Masz fajną sygnaturkę, wyjaśnia dlaczego żyjesz w ciemnocie.
    • m.c.hrabia Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 09:25
      Nieudacznik niech sobie skręca gdzie chce, może nawet Korwina się przyłączyć , ale niech nie poucza jak "wygrywać" :))
    • ktos_z_kosmosu Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 10:03
      Oni od samego początku swojego istnienia maszerowali prawą stroną, zatem tam skręcać nie muszą. Jeśli już chcą gdzieś skręcić, to ku linii którą kroczy chadecja niemiecka. Ci głównie i na poważnie są demokratami, a jak trza to i paciorek zmówią (gdy widać). PO natomiast idzie linią na odwyrtkę. U nich na froncie są paciorki, a dopiero po nich reguły demokracji.
      Skąd to? Bo PO to przekładaniec miękkich rur z elementem agentury kościelnej. A miękkie rury, bo przez lata, za namową tej agentury, czy skutkiem szantaży, czyścili swoje szeregi. Pozbywali się, lub wyrzucali na margines element zdecydowanie prodemokratyczny, Dziś oni to wiedzą, ale mają problem z reformowaniem się. Stare grzechy ciągną się za nimi jak smród po gaciach. Dokładnie to, miękkie rury dopuściły do tego, że element agenturalny zbyt mocno w tej partii się zakotwiczył.
      Wina Tuska.
      Jedyna rzeczywista.
    • yoma Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 10:24
      Taziu co ci, w jołasię się zamieniasz?
      • taziuta Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 11:16
        yoma napisała:

> Taziu co ci, w jołasię się zamieniasz?

Nie wiem kto to jołasia.
        Z mojej strony to tylko reakcja na kubeł lemniżego hejtu, który zupełnie niezasłużenie (wg mnie) wylał się na lewice. Miło przypomnieć/uzmysłowić (zaślepionym) lemingom na czym polegają peowiackie 'wartości'. ;)
        • yoma Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 11:25
          W ilu wątkach można wylewać reakcję... Reakcjonista!

Jołasia to takie coś z pytajnikami wypalonymi na opuszkach, a jak spytać o jej zdanie, to spisdala. Przejrzysz forum, to zobaczysz.
        • x2468 Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 19:43
          Ty siem Ziutek zastanów jaki jest sens głosowania na Czarzastego & co czyli lewą nóżkę Kaczyńskiego skoro możesz na umiłowany oryginał i jego kota?
          • yoma Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 19:44
            👍
            • taziuta Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 21:19
              yoma napisała:

> 👍

I Ty Brutusie?!
              • yoma Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 22:24
                Kiedy trafnie :)
                • inocom Re: PO powinna skręcić w prawo? 16.05.21, 16:55
                  yoma napisała:

> Kiedy trafnie :)
                  >
                  ?
    • sverir Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 11:25
      " I co na to liberalne (po polskiemu, czyli tradycyjnie, w bojaźni bożej chowane) lemingi?"

A niech skręca i krzyż im na drogę. Są takimi samymi prawicowami, jak Lewica komunistami.
    • pies.na.czarnych Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 12:53
      Komorowski widzi jeszcze możliwość do jakiegokolwiek manewru w prawo? Przecież on zawsze był poza ścieżką z prawej strony pobocza. Na szczęście będąc prezydentem nie manifestował swoich kościelnych poglądów.
      Wystarczy, że lewica przełożyła kierownicę na prawą stronę i daje PiS-owi po angielsku.
      • ktos_z_kosmosu Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 14:45
        pies.na.czarnych napisała:

> Komorowski widzi jeszcze możliwość do jakiegokolwiek manewru w prawo? Przecież
        > on zawsze był poza ścieżką z prawej strony pobocza. Na szczęście będąc prezyden
        > tem nie manifestował swoich kościelnych poglądów.

Bo ja wiem czy to szczęście?
        Trzymał durną linię centrum na miarę polskich możliwości. Z podkreśleniem intelektualnych. Czyli pieniążkami, wartościami materialnymi i tymi, które religijnym były na rękę, KK obdarowywał, z zastrzeżeniem - tylko nie chwalcie się od kogo dostaliście i dostajecie, bo to niedemokratyczne.
        No i on z pozostałymi się doigrali. Oni obdarowywali, a kaczor splendory zebrał i zbiera nadal.
        Identycznie sprawy się miały gdy budowali POPiS. PO podniecone niczym klientela Amber Gold szalało, niezbyt czysto konkurencję tępiło, że wspomnę o niejakim Konstantym Miodowiczu, gdy w tym czasie kaczor słodziutki jak ulepek, cichutko niczym myszka siedział licząc tylko darowane mu punkty.

• x2468 Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 22:12
          Nie wiem czy akurat prezydent ma wystarczająco dużo kasy i możliwości aby docenił go kler.
    • superspec1 Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 21:06
      PO powinna stać się partią liberalną obyczajową i gospodarczo.
      • taziuta Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 21:20
        superspec1 napisał(a):

> PO powinna stać się partią liberalną obyczajową i gospodarczo.

PO powinna odejść do lamusa. Tam się w końcu odnajdzie. ;)
        • adam.eu Re: PO powinna skręcić w prawo? 10.05.21, 21:57
          taziuta napisał:

> PO powinna odejść do lamusa. Tam się w końcu odnajdzie. ;)

Więc po co zakładałeś ten wątek?
          • j-k PO powinna skręcić w niebyt. 10.05.21, 22:21
            adam.eu napisał:

> Więc po co zakładałeś ten wątek?

po to by uswiadomic to niewiedzacym.
            • taziuta Re: PO powinna skręcić w niebyt. 10.05.21, 22:41
              j-k napisał:

> adam.eu napisał:
              >
              > > Więc po co zakładałeś ten wątek?
              >
              >
              > po to by uswiadomic to niewiedzacym.

Dokładnie tak!
              • adam.eu Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 00:16
                taziuta napisał:

> Dokładnie tak!

No i wszystko jasne i potwierdzone, dla lewicy w pierwszej kolejności ważne jest zniknięcie PO od odsunięcia PISu od władzy. No cóż, jest jak jest, zobaczymy, jak będzie. Tylko patrzeć, jak zobaczymy trójcę z lewej strony w pierwszych ławkach u Rydzyka,
                • taziuta Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi... 11.05.21, 01:31
                  adam.eu napisał:

> taziuta napisał:
                  >
                  > > Dokładnie tak!
                  >
                  > No i wszystko jasne i potwierdzone, dla lewicy w pierwszej kolejności ważne jest zniknięcie PO od odsunięcia
                  > PISu od władzy.

A gdzie tak jest napisane, judaszu?!
                  • adam.eu Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 09:25
                    taziuta napisał:

> A gdzie tak jest napisane, judaszu?!

Ostro napisałem, ale nie wiedzę logiki w nazwaniu mnie akurat za to Judaszem. Ale posiłkując się Twoim określeniem, to co lewica nie bardziej jest Judaszem?
                    Czy to nie lewica sprzedała pozostałą część opozycji i odsunięcie od negocjacji samorządy? I jak mantrę będę powtarzał, czy to nie lewica przyczyniła się do zatuszowania wrogości Ziobry wobec KPO?
                    • adam.eu Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 09:33
                      Zobaczymy, jakie to srebrniki dostanie lewica.
                      • pies.na.czarnych Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 12:41
                        Takie same jakie dostał Lepper.
                        • yoma Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 12:48
                          Gdy każda z dróg wiedzie na sznur? 😎
                      • sverir Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 15:12
                        " Zobaczymy, jakie to srebrniki dostanie lewica."

Symboliczne miejsce w komitecie monitorującym. Bez prawa głosu, ale za to z sowitym wynagrodzeniem.
                      • x2468 Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 16:05
                        Dokładnie te same które dostali Lepper z Giertychem. Czarzasty kocha sie uwłaszczać a Umiłowany nie znosi konkurencji.
                    • taziuta Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 14:15
                      adam.eu napisał:

> taziuta napisał:
                      >
                      > > A gdzie tak jest napisane, judaszu?!
                      >
                      > Ostro napisałem, ale nie wiedzę logiki w nazwaniu mnie akurat za to Judaszem. /.../

Powtórzę za wieszczem Urbanem - prawicowe poglądy w parze z inteligencją nie chadzają. Więc się nie dziwię.

Napisałeś nie ostro tylko kamliwie. Judzeniem to zwą, stąd Judasz, Judaszu! :)
                      • ave.duce Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 17:41
                        taziuta napisał:

> Powtórzę za wieszczem Urbanem - prawicowe poglądy w parze z inteligencją nie chadzają.

Liberalne też nie?
                        • taziuta Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 17:53
                          ave.duce napisała:

> taziuta napisał:
                          >
                          > > Powtórzę za wieszczem Urbanem - prawicowe poglądy w parze z inteligencją nie chadzają.
                          >
                          > Liberalne też nie?

Liberalne są ok., tyle że w naszej polityce nikt ich nie głosi. U nas same prawicowce na pasku KK. Poza lewicą, ofkoz. :)
                          • ave.duce Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 18:05
                            Pamiętasz Remeza i jego sygnaturkę, w której cytował Kapuścińskiego?

"Dziś nie ma lewicy ani prawicy, są tylko ludzie o mentalności otwartej, liberalnej, chłonnej, zwróconej w przyszłość, oraz ludzie o mentalności zamkniętej, sekciarskiej, ciasnej, zwróconej w przeszłość".

Zgadzasz się z tym?
                            • inocom Totalni - "moje jest mojsze" 11.05.21, 18:15
                              ave.duce napisała:

> Pamiętasz Remeza i jego sygnaturkę, w której cytował Kapuścińskiego?
                              >
                              > "Dziś nie ma lewicy ani prawicy, są tylko ludzie o mentalności otwartej, libera
                              > lnej, chłonnej, zwróconej w przyszłość, oraz ludzie o mentalności zamkniętej, s
                              > ekciarskiej, ciasnej, zwróconej w przeszłość".

Totalni - "moje jest mojsze"
                              Totalni są baaaaaaaaaaaardzo tolerancyjni, o ile totalne jest na wierzchu.
                              Nawet Kapuścińskiego zawładnęli.
                            • behemot17-13 Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 20:00
                              Remez. Gość bardzo inteligentny, przy tym umiejący dyskutować nie robiąc sobie (prawie) wrogów. Miło go wspominam. Zniknął z forum kiedy jego Lewica nie weszła do Sejmu w 2015.
                              • ave.duce 10 /10 11.05.21, 21:40
                                behemot17-13 napisał:

> Remez. Gość bardzo inteligentny, przy tym umiejący dyskutować nie robiąc sobie
                                > (prawie) wrogów. Miło go wspominam. Zniknął z forum kiedy jego Lewica nie weszł
                                > a do Sejmu w 2015.
                            • taziuta Byłaś nauczycielką, i takie tematy zadawałaś? :) 11.05.21, 21:19
                              ave.duce napisała:

> Pamiętasz Remeza i jego sygnaturkę, w której cytował Kapuścińskiego?
                              >
                              > "Dziś nie ma lewicy ani prawicy, są tylko ludzie o mentalności otwartej, liberalnej, chłonnej, zwróconej w
                              > przyszłość, oraz ludzie o mentalności zamkniętej, sekciarskiej, ciasnej, zwróconej w przeszłość".
                              >
                              > Zgadzasz się z tym?

Pytasz czy postrzegam moich wybrańców jako ludzi o mentalności zamkniętej, sekciarskiej, ciasnej i zwróconej w przeszłość? Nie, Ave, to nie ja ich tak postrzegam! :)

Wg mnie lewica to ludzie o mentalności otwartej, liberalnej, chłonnej i zwróconej w przyszłość.
                              • ave.duce Nie byłam 11.05.21, 21:49
                                Powinnam teraz napisać: Lewak, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi, ale dam sobie spokój.

taziuta napisał:

> ave.duce napisała:
                                >
                                > > Pamiętasz Remeza i jego sygnaturkę, w której cytował Kapuścińskiego?
                                > >
                                > > "Dziś nie ma lewicy ani prawicy, są tylko ludzie o mentalności otwartej,
                                > liberalnej, chłonnej, zwróconej w
                                > > przyszłość, oraz ludzie o mentalności zamkniętej, sekciarskiej, ciasnej,
                                > zwróconej w przeszłość".
                                > >
                                > > Zgadzasz się z tym?
                                >
                                > Pytasz czy postrzegam moich wybrańców jako ludzi o mentalności zamkniętej, sekc
                                > iarskiej, ciasnej i zwróconej w przeszłość? Nie, Ave, to nie ja ich tak postrze
                                > gam! :)

Nie o to pytałam.

> Wg mnie lewica to ludzie o mentalności otwartej, liberalnej, chłonnej i zwrócon
                                > ej w przyszłość.

Czyli nie zgadzasz się z Kapuścińskim.
                                • inocom Ave, zrozum wreszcie 11.05.21, 22:23

>
                                  > > Wg mnie lewica to ludzie o mentalności otwartej, liberalnej, chłonnej i z
                                  > wrócon
                                  > > ej w przyszłość.
                                  >
                                  > Czyli nie zgadzasz się z Kapuścińskim.

Nie masz rzędu dusz. Jesteś guru tylko li sekty i nic się nie zmieni.
                                  Kapuściński był ponad, twoje mojsze.
                                  Kapuściński miał, jak najbardziej rację. Ale racja twoja nie istnieje.
                                  Większość ludzi naprawdę bardziej ciekawi co potrafi ktoś zrobić, niż kto z jakim celebrytą aktualnie chadza.
                                  Taziuta potrafi np. naprawić silnik okrętu, a co potrafi Jachira? :)))))) Nawet "prząśniczki" fałszuje niemiłosiernie. aktorka ze spalonego teatru.
                                  • x2468 Re: Ave, zrozum wreszcie 12.05.21, 23:03
                                    Jednak jest lepsza od ciebie marnizno, Ty przezywasz to co robi, jak żyje (a robi więcej niż cała zjednoczona lewica), a ona nawet nie wie ze takie coś jak ty istniej.
                                    Brawo Klaudio, oby tak dalej.
                                • taziuta Ciut od czapy... 12.05.21, 00:15
                                  ave.duce napisała:

> Czyli nie zgadzasz się z Kapuścińskim.

Wnioskujecie koleżanko ciut od czapy, ale to nie mój problem.
                                  A do tablicy na przepytywanki to sobie wnuki wołaj. :)
                                  • ave.duce Ciut od czapy... Taziuto b/o 12.05.21, 06:59
                                    taziuta napisał:

> ave.duce napisała:
                                    >
                                    >
                                    > > Czyli nie zgadzasz się z Kapuścińskim.
                                    >
                                    > Wnioskujecie koleżanko ciut od czapy, ale to nie mój problem.
                                    > A do tablicy na przepytywanki to sobie wnuki wołaj. :)

Szkoda, że złapałeś chorobę, która niczym nowotwór toczy FK odkąd zabrakło Giwi.

Ale to nie mój problem.
                                    • taziuta Re: Ciut od czapy... Taziuto b/o 12.05.21, 07:07
                                      ave.duce napisała:

> taziuta napisał:
                                      >
                                      > > Wnioskujecie koleżanko ciut od czapy, ale to nie mój problem.
                                      >
                                      > Szkoda, że złapałeś chorobę, która niczym nowotwór toczy FK odkąd zabrakło Giwi.

Starałem się jedynie odpowiedzieć w ulubionej przez Ciebie manierze. Nie wyszło? Będę musiał jeszcze poćwiczyć.
                      • adam.eu Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 11.05.21, 20:36
                        "Powtórzę za wieszczem Urbanem - prawicowe poglądy w parze z inteligencją nie chadzają. Więc się nie dziwię."

Zakładając prawdziwość przez Ciebie cytowanego zdania poprzez implikację wynika, że jeżeli tylko łaskawie zechcesz, to wyjaśnisz mi, dlaczego uważasz mnie za prawicowca.

"Napisałeś nie ostro tylko kamliwie. Judzeniem to zwą, stąd Judasz, Judaszu! :-)"

Jeżeli uważasz przez siebie napisane słowa za prawdziwe, więc gdzie tak kłamię, że porównujesz mnie z Judaszem? A może tylko uciekasz od sedna dyskusji?
                        • taziuta Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 12.05.21, 00:09
                          adam.eu napisał:

> Zakładając prawdziwość przez Ciebie cytowanego zdania poprzez implikację wynika, że jeżeli tylko łaskawie
                          > zechcesz, to wyjaśnisz mi, dlaczego uważasz mnie za prawicowca.

Bronisz PO, takie w każdym razie odnoszę wrażenie. A jest to prawicowa partia, ile by się zarzekali że nie.

> "Napisałeś nie ostro tylko kamliwie. Judzeniem to zwą, stąd Judasz, Judaszu! :-)"

> Jeżeli uważasz przez siebie napisane słowa za prawdziwe, więc gdzie tak kłamię,
                          > że porównujesz mnie z Judaszem? A może tylko uciekasz od sedna dyskusji?

Napisałeś:
                          "No i wszystko jasne i potwierdzone, dla lewicy w pierwszej kolejności ważne jest zniknięcie PO od odsunięcia PISu od władzy."

Wniosek Twój jest nieuprawniony. Jest zwyczajną insynuacją, czyli kłamstwem, w każdym razie w punkcie 'potwierdzone'. Bo oczywiście sto razy wolimy PO (skatolone, ale w miarę przestrzegające prawa) od bandyckiego PiS-u.

• sverir Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 12.05.21, 09:45
                            "Bronisz PO, takie w każdym razie odnoszę wrażenie. A jest to prawicowa partia, ile by się zarzekali że nie."

A wg prawicowców PO nie jest żadną prawicą, tylko lewicą. I tak można się przepychać bez końca.
                            Przyczyna tego stanu rzeczy wynika z faktu, że w naszym grajdołku jest tylko prawica i lewica. W nieco bardziej politycznie rozwiniętych państwach są jeszcze centrum, centroprawica, centrolewica. Centrolewica i centroprawica są postrzegane niekiedy jako centrum, ale także jako - odpowiednio - lewica i prawica. W ramach prawicy i lewicy są jeszcze skrajności: skrajna prawica, skrajna lewica. Ale takie kryteria nie wyczerpują opisu partii, bo z grubsza określają tylko położenie jednej partii wobec innych partii w ramach własnego systemu politycznego, więc lewica lewicy nierówna. Dlatego partie opisuje się jeszcze przez program polityczny, który uzupełnia definicję, ale jej nie wyczerpuje. Partia nie traci więc swojego położenia np. konserwatywnego, bo jest euroentuzjastyczna.
                            W gruncie rzeczy nasza - nomen omen - lewica i jej sympatycy, wbrew deklaracjom i zarzekaniom, nie potrzebuje wcale KK, żeby prezentować zaściankowe myślenie. Trzymajmy się więc podziału: lewicą jest to, co nie jest prawicą.
                          • adam.eu Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 13.05.21, 08:24
                            taziuta napisał:

> Napisałeś:
                            > "No i wszystko jasne i potwierdzone, dla lewicy w pierwszej kolejności ważne
                            > jest zniknięcie PO od odsunięcia PISu od władzy."

> Wniosek Twój jest nieuprawniony. Jest zwyczajną insynuacją, czyli kłamstwem, w
                            > każdym razie w punkcie 'potwierdzone'. Bo oczywiście sto razy wolimy PO
                            > (skatolone, ale w miarę przestrzegające prawa) od bandyckiego PiS-u.

Bronię w tej sprawie zwyczajną uczciwość PO i potępiam całą trójcę lewicową. Podkreślę, całą trójce, bowiem wydaje mi się, że w pośpiechu jeden z nich mogłoby przyjść do głowy pomysł pośpiesznemu porozumieniu z PISem w słusznej sprawie, ale że cała trójca ma z tego powodu uśmiech od ucha do ucha.

I czy aby lewica nie potępia zgodnie z PISem PO zapominając o ziobrystach i Konfederacji, którzy to zgodnie głosowali przeciw i praktycznie są przeciwni UE?
                            • taziuta Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 14.05.21, 11:47
                              adam.eu napisał:

> Bronię w tej sprawie zwyczajną uczciwość PO i potępiam całą trójcę lewicową. /.../

I ok., Ty uważasz że PO postąpiła właściwie, ja uważam ze lewica postąpiła właściwie, bez potępiania PO.
                              Bo czemu to potępienie miałoby służyć?

A tak przy okazji, słupki mówią same za siebie, jak publisia odbiera to co robią poszczególne partie.
                              • adam.eu Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 15.05.21, 07:23
                                taziuta napisał:

> adam.eu napisał:
                                >
                                > > Bronię w tej sprawie zwyczajną uczciwość PO i potępiam całą trójcę lewico
                                > wą. /.../
                                >
                                > I ok., Ty uważasz że PO postąpiła właściwie, ja uważam ze lewica postąpiła właś
                                > ciwie, bez potępiania PO.
                                > Bo czemu to potępienie miałoby służyć?

Oprócz samego potępiania czy akceptacji warto by zwrócić uwagę na czyny zasługujące na potępienie i akceptację.

> A tak przy okazji, słupki mówią same za siebie, jak publisia odbiera to co robi
                                > ą poszczególne partie.

Gratuluję logiki, PIS ma znacznie mniejsze poparcie niż Łukaszenko czy Putin.
                                • taziuta Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 15.05.21, 07:41
                                  adam.eu napisał:

> taziuta napisał:
                                  >

> > A tak przy okazji, słupki mówią same za siebie, jak publisia odbiera to co robią poszczególne partie.
                                  >
                                  > Gratuluję logiki, PIS ma znacznie mniejsze poparcie niż Łukaszenko czy Putin.

A co Putin czy Łukaszenko mają do naszych słupków? Nie są w nich ujmowani, panie Logiku!
                                  • adam.eu Re: Leming, a czytać ze zrozumieniem nie potrafi. 15.05.21, 08:03
                                    taziuta napisał:

> A co Putin czy Łukaszenko mają do naszych słupków? Nie są w nich ujmowani, pani
                                    > e Logiku!

Oni, PIS i Lewica mogą się na nie powoływać :-) I matematycznie to mają rację :-)
                • j-k PiS zniknie ze wzgledow biologicznych 11.05.21, 06:42
                  adam.eu napisał:
                  > No i wszystko jasne i potwierdzone, dla lewicy w pierwszej kolejności ważne jes
                  > t zniknięcie PO od odsunięcia PISu od władzy. No cóż, jest jak jest, zobaczymy,
                  > jak będzie.

PiS zniknie ze wzgledow biologicznych

jego elektorat sie z czasem "zawinie" a w raz z nim jego partia.

PO jest o tyle niebezpieczne, ze stwarza iluzje mlodziezy - bycia na swoim i dobrobytu jaki przez to osiagna.

a przeciez to iluzja.

PO - to partia dla bogatych.

i trzeba to pokazywac.

• superspec1 Re: PiS zniknie ze wzgledow biologicznych 11.05.21, 13:41
                    Ale bogaci nie znikną w Kraju.😁
                    • j-k Re: PiS zniknie ze wzgledow biologicznych 12.05.21, 08:02
                      superspec1 napisał(a):
                      > Ale bogaci nie znikną w Kraju.😁

biedni - tez nie.
                  • meflst0feles Re: PiS zniknie ze wzgledow biologicznych 11.05.21, 17:20
                    j-k napisał:

> PO - to partia dla bogatych.
                    > i trzeba to pokazywac.

PO to w założeniu partia klasy średniej, której PiS nienawidzi (nauczyciele i wykładowcy, lekarze, pielęgniarki, prawnicy, przedsiębiorcy itd.), więc pisi teraz wymyślili że możnaby ją zniszczyć z pomocą lewicy.
                    • pies.na.czarnych Re: PiS zniknie ze wzgledow biologicznych 11.05.21, 17:33
                      meflst0feles napisał:

> j-k napisał:
                      >
                      > > PO - to partia dla bogatych.
                      > > i trzeba to pokazywac.
                      >
                      > PO to w założeniu partia klasy średniej, której PiS nienawidzi (nauczyciele i w
                      > ykładowcy, lekarze, pielęgniarki, prawnicy, przedsiębiorcy itd.), więc pisi ter
                      > az wymyślili że możnaby ją zniszczyć z pomocą lewicy.

PisKomuniście przeszkadza bogactwo.
                      • j-k belkotka 12.05.21, 08:04
                        PisKomuniście przeszkadza bogactwo.

tobie orzeszkadza brak uwagi forumowiczow.
              • yoma Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 12:49
                Och, gdzieżebyśmy byli bez ciebie, Taziu ;)
                • taziuta Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 14:11
                  yoma napisała:

> Och, gdzieżebyśmy byli bez ciebie, Taziu ;)

Na szarej łące. A tak to jesteśmy na kwitnącej. :)
                  • yoma Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 14:14
                    Dyć przeca godom :)
                    • taziuta Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 14:16
                      yoma napisała:

> Dyć przeca godom :)

Dyć się cieszę, że tak godosz. :)
                      • yoma Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 14:18
                        Jakiś pogodnougodowy dzień dzisiaj, czy co, już dwóch się ze mną cieszy 😏
                        • taziuta Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 14:24
                          yoma napisała:

> Jakiś pogodnougodowy dzień dzisiaj, czy co, już dwóch się ze mną cieszy 😏

Cieszę się z każdym kto pocieszny. :)
                          • yoma Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 14:30
                            Pocieszajmy się zatem razem. Prowok! :P
                  • pies.na.czarnych Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 14:22
                    Najlepsze wegańskie parówki są na łące.
                    • taziuta Re: PO powinna skręcić w niebyt. 11.05.21, 14:37

> Najlepsze wegańskie parówki są na łące.

Podle stokrotki?
      • ta Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 14:45
        superspec1 napisał(a):

> PO powinna stać się partią liberalną obyczajową i gospodarczo.

Przecież takie były deklaracje założycielskie, ile to już lat próbują się taką stać ?
        • taziuta Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 14:52
          ta napisała:

> superspec1 napisał(a):
          >
          > > PO powinna stać się partią liberalną obyczajową i gospodarczo.
          >
          > Przecież takie były deklaracje założycielskie, ile to już lat próbują się taką stać ?

Obyczajową? Nigdy się nie starali. To przeca nie podobałoby się KK, czyli instytucji nadrzędnej w Polsce.
        • sverir Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 15:10
          " Przecież takie były deklaracje założycielskie, ile to już lat próbują się taką stać ?"

Po zdobyciu władzy w 2007, w jednym z wywiadów stwierdził mniej więcej w ten deseń, że został liberałem w 2/3. Nie pamiętam już, czy diagnozował przyczyny przemiany, ale wydaje mi się, że nie ma na naszej scenie politycznej miejsca na partię podwójnie liberalną.
          • ave.duce Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 17:30
            Wydaje mi się, że najbliżej "podwójnej partii liberalnej" była .Nowoczesna.
            Szkoda, że Petru "odleciał".
            Szkoda, że (z) czasem .N skręca w stronę Platformy. I to prawą stronę.
            • sverir Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 19:04
              Kanapowych partii i lokalnych stowarzyszeń to pewnie parę by się znalazło. Natomiast w mainstreamie taka partia się nie utrzyma zbyt długo. Głównie dlatego, że elektorat podwójnie liberalny jest niewielki.
              • ave.duce Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 21:52
                Chyba w żadnym państwie liberałowie nie rządzą, zwykle są tymi "trzecimi". A szkoda.
                • sverir Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 23:31
                  Ściśle liberalne partie chyba wszędzie są co najwyżej wspomnianą trzecią opcją. Ale np. w Irlandii jest Fine Gael, chadecja o stosunkowo liberalnym spojrzeniu na sprawy społeczne.
                  • inocom Czyli kult Karmy? 11.05.21, 23:55
                    sverir napisał:

> Ściśle liberalne partie chyba wszędzie są co najwyżej wspomnianą trzecią opcją.
                    > Ale np. w Irlandii jest Fine Gael, chadecja o stosunkowo liberalnym spojrzeniu
                    > na sprawy społeczne.

Bóg tak chciał.
                  • ave.duce "stosunkowo" 12.05.21, 07:04
                    To jednak za mało.

Pozdrawiam.
                    • ave.duce Re: "stosunkowo" 12.05.21, 07:21
                      ps.

The best answer to fanaticism
                      • taziuta Re: "stosunkowo" 12.05.21, 07:54
                        ave.duce napisała:

> ps.
                        >
                        > The best answer to fanaticism
                        • sverir Re: "stosunkowo" 12.05.21, 09:27
                          "A wracając do liberalizmu (światopoglądowego), to nie ma co się podpierać cytatami, lecz warto samemu trochę pomyśleć. I popatrzeć na praktykę, nasze realia. Najbliżej mu naszej lewicy, choć i ona działa w takich warunkach jakie mamy. Wszystkie pozostałe ugrupowania nie chcą narażać się KK, więc konserwują to co jest."

Nie w każdej sprawie związanej ze światopoglądem można zasłaniać się KK. Lewica nie potrzebuje Kościoła, żeby dążyć do ograniczania wolności słowa. Radzi sobie z tym doskonale.
                          Zresztą z Ave pisaliśmy o liberalizmie w sprawach światopoglądowych i w sprawach gospodarczych. A w tych drugich to naszej rodzimej lewicy bardzo dużo brakuje. Podobnie jak wszystkim innym partiom.
                          • inocom Liberalizm światopoglądowy i gospodarczy 12.05.21, 09:40
                            sverir napisał:

> Zresztą z Ave pisaliśmy o liberalizmie w sprawach światopoglądowych i w sprawac
                            > h gospodarczych. A w tych drugich to naszej rodzimej lewicy bardzo dużo brakuje
                            > . Podobnie jak wszystkim innym partiom.

https://www.tuwroclaw.com/htimg/display/galbig3/?relativePath=gallery/7101/images/kt2_5c1ff4b6177db5_97948362.jpg

1. Plan zagospodarowania przestrzennego - RONDO.
                            2. Faktycznie jest tam kapica autostrady, tyle tylko, że z km od autostrady, więc podróżni się w niej nie pomodlą.
                            3. Inicjator - Rafał Dutkiewicz, dr KUL. Znany w świecie liberał stawiający swe pomyślunki za pieniądze publiczne, gdzie popadnie.

Tak wygląda liberalizm światopoglądowo-gospodarczy libków, do poziomu którego lewicy faktycznie jeszcze daleko.
    • j-k PO to moze skręcić tylko w polityczny niebyt. 10.05.21, 22:20
      bo jak sie nie ruszy, - to PiS, Holownia, lub Lewica stana jej na drodze.
    • meflst0feles Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 17:22
      PO powinna skręcić w prawo, tylko akurat nie w tym wymiarze co Ty, Komor i większość tu komentujących macie na myśli.
    • ta Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 18:35
      Namawianie PO do skrętu w prawo to samobój dla tej partii, już wystarczająco trzyma się prawego pobocza.
      Utraci wówczas ludzi środka, których, moim zdaniem, jest w PO najwięcej.

Zyska lewica, wyborcy z PO zniesmaczeni szuraniem po prawej przejdą do lewicy, bo przecież nie do Hołowni, lub pozostaną obojętni.
    • wariant_b Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 18:51
      taziuta napisał:

I tak skręca, skręca i skręca wywijając kolejne kółko.
      • inocom Re: PO powinna skręcić w prawo? 11.05.21, 19:06
        wariant_b napisał:

> taziuta napisał:
        >
        > I tak skręca, skręca i skręca wywijając kolejne kółko.

Kuczma też wykonał skręt, bez powrotu.
        Panika, nawet jak się fruwa od czasów PRL w skręcaniu nie pomaga.
    • bunnita Re: PO powinna skręcić w prawo? 12.05.21, 08:19
      PO nieczego sie nie nauczylo przez ostatnią dekade i nadal wierzy, że jej wyborcy to konserwatysci xD
    • haen2010 Re: PO powinna skręcić w prawo? 12.05.21, 08:24
      W prawo? Kompletny idiotyzm. Jej podstawowy elektorat jest liberalny i antykościelny. Kościelny to PiS, Hołownia, Gowin i PSL. Także krypto lewica.
      • inocom Schetynę jak zaszufladkujesz? 12.05.21, 12:20
        haen2010 napisał:

> W prawo? Kompletny idiotyzm. Jej podstawowy elektorat jest liberalny i antykośc
        > ielny. Kościelny to PiS, Hołownia, Gowin i PSL. Także krypto lewica.

Schetynę jak zaszufladkujesz?
    • x2468 Re: PO powinna skręcić w prawo? 12.05.21, 21:11
      Nie wystarczy Ziutek ze 3 muszkieterowie skręcili ostro w stronę nacjonalistów mieniących się prawicą. Dla paru tymczasowych posad jesteście gotowi wcisnąć się pomiędzy pis a ścianę, oczywista oczywista oczywistość ścianę po prawej stronie.
      • inocom Re: PO powinna skręcić w prawo? 13.05.21, 09:00
        x2468 napisał:

> Nie wystarczy Ziutek ze 3 muszkieterowie skręcili ostro w stronę nacjonalistów
        > mieniących się prawicą.

Nacjonaliści głosują tak jak PO. :))) Tylko Lewica nie dała się omamić.
        • x2468 Re: PO powinna skręcić w prawo? 13.05.21, 22:58
          Miałeś wizje?
    • edico Re: PO powinna skręcić w prawo? 14.05.21, 11:29
      Występujące społeczne tendencje nie potwierdzają popularności tego kierunku
      https://oko.press/images/2021/03/CBOS-mlodzi.png

Ile osób w wieku 18–24 lata ma poglądy lewicowe - porównanie badań CBOS z 2015 i 2020 roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Najciekawsze
  • Aktywne