Dodaj do ulubionych

A ja mam takie kontrowersyjne pytanie:

05.02.22, 17:23
gdzie, od 2020 roku byli i za co brali pieniądze tzw. "eksperci z zespołu zajmującego się cyberbezpieczeństwem w Najwyższej Izbie Kontroli", skoro okazało się, że ich "ochrona" przed cyberatakiem, była dziurawa jak sito?!
Osobiście, nie zatrudniłbym ich do... ? - no właśnie. Zastanawiam się, co dla mnie może być tak bezwartościowe żebym zaryzykował ochronę takich "ekspertów" i nie znajduję.

Jaki stąd wniosek? A no taki, że to jeszcze jeden wielki "fake news"...
Obserwuj wątek
    • yoma Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 05.02.22, 17:31
      Nie życzę ci, ale jak będziesz miał włamanie i policjant ci powie "zamki pan miałeś? To spadaj pan z tym fake zgłoszeniem"...
      • don.kichote Tak właśnie będzie! 05.02.22, 19:15
        W razie włamania, pierwsze o co zapyta czy to policja, czy firma ubezpieczeniowa to właśnie o sposób i skuteczność zabezpieczeń i jeśli okaże się, że nie spełniają one podstawowych wymagań, odeślą minie - i słusznie - na drzewo!

yoma napisała:

> Nie życzę ci, ale jak będziesz miał włamanie i policjant ci powie "zamki pan mi
        > ałeś? To spadaj pan z tym fake zgłoszeniem"...
        >
        • pies.na.czarnych Re: Tak właśnie będzie! 05.02.22, 19:23
          Ubezpieczenie może na ciebie się olać, ale oczywiście zależy to od rodzaju ubezpieczenia jakie masz. Jednak prokurator nie może się olać jeżeli zgłosisz włamanie nawet w wypadku gdy zapomniałeś swoje mieszkanie zamknąć na klucz. Bez twojej wiedzy nikt nie ma prawa przekraczać progu twoich drzwi i nikt nie ma prawa przywłaszczać sobie twoich rzeczy. Możesz w takim wypadku zostać ukarany mandatem za ułatwienie przestępstwa, ale to już jest inna para kaloszy.
    • j-k czy NIK moze "wyxujac" Rzad ? - nie moze... 05.02.22, 19:22
      a dlaczego nie moze ?

z prostego powodu:

NIK ma okreslony budzet.

Rzad ma tyle pieniedzy - ile sobie dodrukuje (gdy w kasie zabraknie)

J.K.
      ekonomista
      :)))
      • don.kichote Re: czy NIK moze "wyxujac" Rzad ? - nie moze... 05.02.22, 19:37
        A jaki związek z tematem wątku ma twoje pytanie?
        Tak tylko pytam...
        • j-k ano takie, ze NIK jest przegrany 06.02.22, 19:58
          juz na starcie.

cos pomoglem ?
          • don.kichote Re: ano takie, ze NIK jest przegrany 06.02.22, 20:26
            j-k napisał:

> cos pomoglem ?

Nie. Nic nie pomogłeś!
            Wątek nie jest o tym, jakie szanse ma NIK/Banaś w starciu z aparatem państwa/PiS-em lecz o tym, czy możliwym i realnym było założenie ponad 5000 szeroko rozumianych podsłuchów?
            • pies.na.czarnych Re: ano takie, ze NIK jest przegrany 06.02.22, 20:39
              > czy możliwym i realnym było założenie ponad 5000 szeroko rozumianych podsłuchów?

No widzisz? Nawet nie wiesz o co chodzi. Nie odróżniasz ilości podsłuchów od ilości cyklów podsłuchiwania:)
              • yoma Re: ano takie, ze NIK jest przegrany 06.02.22, 21:22
                Przeczytałam ilości cycków...
                • pies.na.czarnych Re: ano takie, ze NIK jest przegrany 06.02.22, 21:23
                  Głodnemu ...? ;)
                  • yoma Re: ano takie, ze NIK jest przegrany 06.02.22, 21:25
                    Albo wręcz przeciwnie 😊
            • j-k mozliwe 06.02.22, 20:55
              don.kichote napisał:
              lecz o tym, czy możliwym i realnym było założenie ponad 5000 szeroko rozumianych podsłuchów?

bylo i jest - nie tylko w PL

i nie tylko przy pomocy Pegasusa.

cos pomoglem. ?
              • don.kichote Re: mozliwe 06.02.22, 21:09
                j-k napisał:

> cos pomoglem. ?

Jeszcze nie wiem, ale ważne, że w końcu na temat...
                • pies.na.czarnych Re: mozliwe 06.02.22, 21:19
                  don.kichote napisał:

> j-k napisał:
                  >
                  > > cos pomoglem. ?
                  >
                  > Jeszcze nie wiem, ale ważne, że w końcu na temat...
                  >
                  >

Bez wylogowania się jestem pewien, że znowu bredzi, że wszyscy podsłuchują. Czekam, aż wreszcie zrozumie, że tylko pisi wpadli na tym :)
                  • j-k [...] 06.02.22, 21:25
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • mef1stofeles Re: ano takie, ze NIK jest przegrany 06.02.22, 23:22
              don.kichote napisał:

> Wątek nie jest o tym, jakie szanse ma NIK/Banaś w starciu z aparatem państwa/PiS-em lecz o tym, czy możliwym i realnym było założenie ponad 5000 szeroko rozumianych podsłuchów?

Technicznie możliwe, po zainfekowaniu (czyli np. instalacji oprogramowania na urządzeniu ofiary po kliknięciu przez nią w spreparowaną wiadomość) nie jest konieczne żeby operator systemu Pegasus aktywnie podejmował czynności polegające na np. podsłuchiwaniu rozmów czy podglądaniu widoku z kamerki zainfekowanego urządzenia, może ono wysyłać dane w trybie pasywnym. Z dostępnych informacji na temat analizy przeprowadzonej przez ekspertów na razie jednak nie wynika, że 500 urządzeń faktycznie było zainfekowanych (a wręcz na podstawie tych informacji jest to mało prawdopodobne). Poza tym przeprowadzanie ataku Pegasusem na taką skalę wydaje się głupie, taką bronią chyba efektywniej byłoby uderzyć punktowo (w interesujących CBA/obcy wywiad kontrolerów).
              Wygląda na to, że Banaś z jakiegoś powodu chciał zwrócić uwagę opinii publicznej, a czy faktycznie coś ma (dowody że na którymś z urządzeń doszło do aktywności Pegasusa), może dowiemy się jutro.
              • yoma Re: ano takie, ze NIK jest przegrany 06.02.22, 23:26
                >przeprowadzanie ataku Pegasusem na taką skalę wydaje się głupie

I o to chodzi. Widziałeś kiedyś, żeby pisi zrobili coś mądrego?
                • pies.na.czarnych Re: ano takie, ze NIK jest przegrany 07.02.22, 01:45
                  Oni tak sobie trenowali tylko:)
    • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 05.02.22, 19:33
      > Jaki stąd wniosek? A no taki, że to jeszcze jeden wielki "fake news"...

Wniosek dyletanta. Poczytaj, oczywiście ze zrozumieniem co to jest Pegasus.

Z innej beczki. Kilka miesięcy temu rozpoczęto w kilku krajach spektakularna serię aresztowań. Dokonano ich jedynie dzięki wielomiesięcznej pracy specjalistów z całego świata, którzy zajmowali się zhakowaniem specjalnych telefonów używanych przez przestępców z wyższej półki. Te aresztowania miały miejsce również w Polsce. Dziwi mnie dlaczego tak mało, a właściwie prawie nic o tym nie pisano w polskich gazetach.
      W Belgii przez te aresztowania doszło do przeludnienia w więzieniach :)
    • boblebowsky Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 05.02.22, 20:18
      don.kichote napisał:

> gdzie, od 2020 roku byli i za co brali pieniądze tzw. "eksperci z zespołu zajmu
      > jącego się cyberbezpieczeństwem w Najwyższej Izbie Kontroli", skoro okazało się
      > , że ich "ochrona" przed cyberatakiem, była dziurawa jak sito?!
      > Osobiście, nie zatrudniłbym ich do... ? - no właśnie. Zastanawiam się, co dla m
      > nie może być tak bezwartościowe żebym zaryzykował ochronę takich "ekspertów" i
      > nie znajduję.
      >
      > Jaki stąd wniosek? A no taki, że to jeszcze jeden wielki "fake news"...
      >

Trudno powiedzieć, ale wydaje się, że sprawa jest nieco nadmuchana. To że niektórzy kontrolerzy NIKu zostali poddani inwigilacji jest bardzo prawdopodobne, ale.... Z uwagi na sugerowaną przez nich skalę przedsięwzięcia, albo nie był to tylko Pegasus, albo ilość inwigilowanych została nieco nadmuchana, żeby zrobić na opinii publicznej większe wrażenie. Głosowanie nad immunitetem Banasia niebawem.
      • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 05.02.22, 21:02
        > Głosowanie nad immunitetem Banasia niebawem.

Dlatego inwigilowanie w ostatnich miesiącach się wzmogło.

Co do ilości zainfekowanych urządzeń faktycznie można mieć wątpliwości, ale jak wiadomo pisi potrafią.
        Szczerze mówiąc to na świecie jest niewielu ludzi, którzy wiedzą co naprawdę Pegasus potrafi.
        Poczekajmy do poniedziałku, może zapowiadana konferencja NIK "zabezpieczy nam więcej jasności";)

Jedno jest pewne w tej sprawie. Żaden sędzia nie odważyłby się wydać pozwolenia na inwigilację kontrolerów NIK. To wszystko śmierdzi na odległość zdradą stanu. Zwłasza dlatego, że ten system przechowuje dane na zagranicznych serwerach. Miedzy innymi dlatego Amerykanie nie posługują się nim. Pisim to nie przeszkadzało, czy kloconoga nie wiedziała co kupuje?
        • yoma Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 05.02.22, 21:06
          Oba. Oba :)

No wiesz... sam premier Izraela tak ładnie poprosił, kolacją poczęstował, nie wypadało nie kupić.
          • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 00:59
            Powiedzieli jej, ze to będzie wersja Beta, a ona wzięła to jako "ukłon w jej kierunku". Teraz maja pretensje :)

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/s640x640/272918367_3393514290882575_1014643530306562115_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=3oA6bIdL8JEAX9zn-rQ&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AT8UBFNoBGgqr9lViCiducPQZMfJlPD829IFeVYRddDNyw&oe=6204ADD6
            • yoma Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 01:03
              Rzężę. Na oba 😂
              • adria231 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 05:16
                Pewne instytucje, w tym służby powinny być, jak "żona cezara"..Niestety, w Polce nie ma już takich godnych zaufania urzędów. Staliśmy się, jak ten przechodzień w ciemnym zaułku.....otoczony przez bandytów..
                Takim przechodniem stała się też NIK
      • no-popis Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 06:25
        boblebowsky napisał:

> don.kichote napisał:
        >
        > > gdzie, od 2020 roku byli i za co brali pieniądze tzw. "eksperci z zespołu
        > zajmu
        > > jącego się cyberbezpieczeństwem w Najwyższej Izbie Kontroli", skoro okaza
        > ło się
        > > , że ich "ochrona" przed cyberatakiem, była dziurawa jak sito?!
        > > Osobiście, nie zatrudniłbym ich do... ? - no właśnie. Zastanawiam się, co
        > dla m
        > > nie może być tak bezwartościowe żebym zaryzykował ochronę takich "ekspert
        > ów" i
        > > nie znajduję.
        > >
        > > Jaki stąd wniosek? A no taki, że to jeszcze jeden wielki "fake news"...
        > >
        >
        > Trudno powiedzieć, ale wydaje się, że sprawa jest nieco nadmuchana. To że niekt
        > órzy kontrolerzy NIKu zostali poddani inwigilacji jest bardzo prawdopodobne, al
        > e.... Z uwagi na sugerowaną przez nich skalę przedsięwzięcia, albo nie był to t
        > ylko Pegasus, albo ilość inwigilowanych została nieco nadmuchana, żeby zrobić n
        > a opinii publicznej większe wrażenie. Głosowanie nad immunitetem Banasia niebaw
        > em.
        "Nieco nadmuchana" jest dosyć delikatnym określeniem.
        Klasyka obrony stosowana w polityce, zresztą pomysł nie jest polski, czyli powody polityczne i atak rządu z powodów niezwyklej wprost rzetelności i bezstronności w służbie Polsce, na wskroś i do dna uczciwego polityka Banasia, który raptownie zauważył bezeceństwa PiS.
        Swoją drogą Banaś niech tu będzie symbolem zepsutego na wprost, cynicznego, nepotycznego, bez zasad środowiska Kaczyńskiego bo przecież to bardzo bliski współpracownik i człowiek, którego niemal "na siłę" Kaczyński postawił na NIK.
    • x2468 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 08:52
      Kto zauważył? sowiecka propaganda i kto jeszcze? Nawet Rosjanie mieszkający w Ukrainie nie chcą do Rosji, ci którzy chcieli już dawno do Mateczki Rosji wyjechali.
      • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 11:22
        Z Rosjanami na Ukrainie to nie bardzo wiadomo, czego chcą. Właśnie w Charkowie odbyła się demonstracja poparcia jego przynależności do Ukrainy, na demonstracji było kilka tysięcy osób (podało TOK FM).
        Ludności 1,4 mln więc trochę mniej, niż ma Warszawa, sprawa fundamentalna, a przyszło kilka tysięcy. Na zdrowy rozum, przyszli aktywiści, może niektórzy z rodzinami, i tyle.
        Reszta ma w pamięci Odessę 2014, i to:
        • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 11:23
          Żeby była jasność, i to:
      • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 12:47
        > Kto zauważył? sowiecka propaganda i kto jeszcze? Nawet Rosjanie mieszkający w Ukrainie nie chcą do Rosji, ci którzy chcieli już dawno do Mateczki Rosji wyjechali.

Ze na Pegazie wylecieli? :)
        • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 14:28
          O tym co się tam działo, jest wiele relacji (jeździli i strzelali do ludzi, jak w Lubinie w stanie wojennym). W ogóle, na terenie Ukrainy żyje wiele całkiem różnych narodów i mowa o dwóch to za duże uproszczenie. Rusinów (gdzieś koło granicy ze Słowacją i chyba takie sympatie) spacyfikowano (Prawy Sektor), zanim zdążyli coś zamanifestować, z Rumunami też coś było, nie pamiętam.

Rumunia i Węgry otwarcie mówią o zmianie granic, z kolei Ukraina opublikowała scenariusze zwycięskich wojen wyzwoleńczych z Rumunią, Węgrami, Słowacją i Polską.
          • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 14:33
            No q.... Przecież to nie ten wątek.:(
            • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 14:40
              Prawda. Odpowiadałem na jeden wpis potem na drugi, zrobiła się oddzielna gałązka, ale OK.
              • x2468 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 18:49
                Powiem tylko tyle, u nas tez mamy (mięliśmy) różnych. Bohaterów, patriotów, ale tez szmalcowników, zdrajców i żołnierzy wyklętych. Ukraińcy maja Banderę, Klaczkiwskiego, Suchewycza a my Reisa, Kurasia i jeszcze wielu innych. Nie można oceniać całych narodów przez pryzmat działania nawet kilku tysięcy bandytów.
                • don.kichote A ja tak w kwestii formalnej spytam. 06.02.22, 19:54
                  Jaki związek z tematem wątku, maja w nim twoje "produkcje" ?

"j-k", ponoć chleje borygo, stąd być może nie kojarzy co i na co odpowiada.
                  A ty???
                  • x2468 Re: A ja tak w kwestii formalnej spytam. 06.02.22, 22:38
                    To nie było do bezmyślnego pacana lecz do Buldoga.
    • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 14:46
      Pegasus w NIK - Roman Giertych komentarz, 4.02.2022

• buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 15:41
        Czy to oficjalne stanowisko Młodzieży Wszechpolskiej?
        • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 19:39
          Wysluchaj. Giertych również wspomina o swoich błędach w przeszłości.
          • don.kichote "Santo subito" 06.02.22, 19:57
            "Wróg, mojego wroga, jest moim przyjacielem"?
            No... chyba nie w tym przypadku!

pies.na.czarnych napisała:

> Wysluchaj. Giertych również wspomina o swoich błędach w przeszłości.

• yoma Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:14
              Wróg wroga nie musi być przyjacielem, ale warto go rozważyć jako sojusznika 😎
              • pies.na.czarnych Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:16
                Od mądrego wroga można wiele się nauczyć. Tylko ignorant myśli, ze pozjadał wszystkie rozumy.
                • don.kichote Już to widzę. 06.02.22, 21:23
                  "yoma", rozważa sojusz z Hołownią a "pies", pobiera od niego nauki... :-)))
                  • yoma Re: Już to widzę. 06.02.22, 21:26
                    Jeszcze raz i powoli, dobrze? Co właściwie poeta chciał powiedzieć?
                    • don.kichote Re: Już to widzę. 06.02.22, 21:29
                      yoma napisała:

> Co właściwie poeta chciał powiedzieć?

że wasze deklaracje są wybiórcze, przez co fałszywe...
                      • pies.na.czarnych Re: Już to widzę. 06.02.22, 21:32
                        Jakie deklaracje?
                        • yoma Re: Już to widzę. 06.02.22, 21:39
                          Jaki wróg wroga, to po pierwsze.
                      • yoma Re: Już to widzę. 06.02.22, 21:32
                        Ależ oczywiście masz pełne prawo tak uważać, to wolny kraj :) Z Hołownią jestem w stanie się zaprzyjaźnić, dlaczego nie? Kiedy tylko wyrazi wolę zaprzyjaźnienia się, tzn. przestanie rozbijać opozycję i ciągnąć sukno do siebie. Piłka na jego połowie.
              • buldog2 Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:29
                Pełna zgoda. Rozważyłem.
                • buldog2 Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:30
                  Pełna zgoda. Rozważyłem.

Kamińskiego, Ziobrę i paru innych też rozważyłem.
                  • yoma Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:33
                    No i fajnie :)
            • pies.na.czarnych Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:22
              don.kichote napisał:

> "Wróg, mojego wroga, jest moim przyjacielem"?
              > No... chyba nie w tym przypadku!
              >

Kiedis moim wrogiem był Jaruzelski. Później chętnie słuchałem jego wypowiedzi. Teraz uważam, że był najmądrzejszym prezydentem jakich do tej pory miała Polska.
              • don.kichote Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:26
                pies.na.czarnych napisała:

> Kiedis moim wrogiem był Jaruzelski. Później chętnie słuchałem jego wypowiedzi.
                > Teraz uważam, że był najmądrzejszym prezydentem jakich do tej pory miała Polska

Zatem wtedy, kiedy potrzebował wsparcia, ty go zwalczałeś!
                Teraz - jak go PiS-i będą z Powązek wykopywać, będziesz miał jedyną okazję, żeby go w doopę pocałować...
                • pies.na.czarnych Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:34
                  Nie wiem czy ktoś prowadzący czołg potrzebował wsparcie od właściciela Fiata. :)
                • yoma Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:34
                  Pies! Nie wspomogłeś biednego, zagubionego, zapłakanego Jaruzelskiego? Sumienia nie masz!
                  • pies.na.czarnych Re: "Santo subito" 06.02.22, 21:35
                    ;)
          • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 21:28
            Ale czy to oficjalne stanowisku MW?
            Jeśli chodzi o prawników, jak zwykle tak i w polityce do wszystkiego mają podejście pragmatyczne. Kiedyś P. Katarzyna Kolenda zapytała publicznie "a co, jeśli Giertych uzna, że staje się liberałem?". No i mamy, nie wiemy tylko na jak długo.
            Dlatego warto zapytać o stanowisko organizacji macierzystej, z ramienia której jest członkiem.
            • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 21:38
              Giertych nie jest w tej chwili politykiem i to zapamiętaj sobie.
              Mściwość polaczka. Typowe. Zapisz się do IPN, tam takich potrzebują.
              • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 21:39
                Może być co chcesz.
                Nie mam do Giertycha nic, po prostu nie wierzę w ani jedno jego słowo. Ani jedno.
                • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 21:42
                  Do jakiejś nowej sekty należysz? ;)
                  • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 21:50
                    Z całą pewnością tak, do nowej.
                    Bo nie wierzę.

Ludzie w starych sektach to wierzący.
                  • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 22:04
                    TAK.
                    Wierzę w Trójcę Św. = Giertych, Kamiński i Ziobro.
                    • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 22:07
                      Płaczesz się w zeznaniach. Przed chwila napisałeś, ze nie wierzysz. To jak w końcu jest? :)
                      • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 22:16
                        As you like
                        • taniarada Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 22:51
                          Sorry Śliniak .Pies to nie Ryj co mu puszczają nerwy to metodyczny zabójca logicznych osobowości co nie wytrzymują presji dyskusji.😊
                          • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 23:10
                            Mnie to się nawet podoba.
                      • buldog2 Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 23:13
                        Płaczesz się w zeznaniach. Przed chwila napisałeś, ze nie wierzysz.

Co, nie podoba się moje nowe credo?
                        Z tych dwóch przynajmniej jeden się "nawróci". Tak samo jak Giertych, Bugaj i paru innych. Pewnie już niedługo.
                        • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 07.02.22, 01:41
                          Ci inni to są według mnie głupcy. Solidaruchy w dodatku z awansu społecznego. G. nigdy nie był głupcem. Miał źle poukładane w łepetynie przez ojca katolika ortodoksyjnego. Zawsze potrafił dobrze wyciągać wnioski i ma dobrą retorykę. Jako adwokat jest spoko i dlatego od czasu do czasu go cytuję.
    • ukos Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 22:34
      Tag jezx, tag jez, troll don.kichote "rozstrzygnął" sprawę. A nie, wróć, w ogóle nie ma sprawy.
    • wariant_b Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 06.02.22, 23:17
      don.kichote napisał:

> gdzie, od 2020 roku byli i za co brali pieniądze tzw. "eksperci z zespołu zajmującego się
      > cyberbezpieczeństwem w Najwyższej Izbie Kontroli", skoro okazało się, że ich "ochrona"
      > przed cyberatakiem, była dziurawa jak sito?!

Nie spieszyłbym się z takim wnioskiem.

Jak domyślam się, wykrycie prób ataku na urządzenia kontrolerów NIK pochodzą
      z ponownej analizy logów firmowego firewalla. Przypuszczalnie odkryto adresy IP,
      które po ujawnieniu korzystania z Pegasusa przez nasze służby specjalne zostały
      powiązane z taką działalnością. Wcześniej były to adresy "przypadkowe" i zapewne
      nie wykazywane w dostępnych źródłach jako niebezpieczne. Ponieważ nie zostały
      potwierdzone jako zagrożenie przez inne oprogramowanie (np. antywirusowe)
      zostały zignorowane z uwagi na brak możliwości dokładniejszej analizy.

Ilość nielegalnych działań w Internecie jest ogromna i wychwycenie wszystkich
      nie jest możliwe. Zdarzają się skuteczne włamania do firm zajmujących się
      bezpieczeństwem sieciowym i służb specjalnych różnych krajów. Równie dobrze
      można by zapytać, dlaczego dostawcy Internetu ISP czy NASK (CERT) przepuszczają
      tego typu pakiety i tolerują ich źródła w sieciach publicznych.

Dobrze byłoby, gdyby podejrzenia co do oznak zainteresowania panów Kamińskiego
      i Ziobry czyjąś działalnością zostały potwierdzone, aby metodologia wykrywania takich prób
      została opublikowana publicznie, bo jak sądzę na NIK nie kończy się lista inwigilowanych.
      • pies.na.czarnych Re: A ja mam takie kontrowersyjne pytanie: 07.02.22, 01:58
        W tamtym czasie jedynie dobrze wyposażone laboratoria i dobrze płaceni ludzie zajmowali się Pegasus’em. Teraz niedawno po nagłośnieniu sprawy można nawet ściągnąć darmowy soft do kontrolowania urządzeń Android. Apple chyba dopiero od dwóch lat wysyła update z tymi zabezpieczeniami. Skąd niby wcześniej polscy programiści poza tajnymi służbami mieliby to mieć?
        Przypomniała mi się przy okazji historia telefonu Ukraińca, który dokonał ataku w Stanach. FBI miała sporą zagwozdkę z tym telefonem. Bali się ruszyć bo po trzech złych pinach telefon sam się resetuje i czyści zawartość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka