Dodaj do ulubionych

Unia polsko-ukrainska

21.06.22, 06:23
Otoczenie Du.y chce unii polsko-ukrainskiej. Ale czy jej już nie mieliśmy? W 1 RP polegała na wcieleniu Ukrainy do Korony, w 2RP na aneksji ziem ukraińskich i dyskryminacji Ukraińców, za co zapłacili Polacy na Wołyniu.
Na czym ma ta Unia polegać w Kaczystanie?
wiadomosci.wp.pl/burza-po-wypowiedzi-doradcy-prezydenta-to-niebezpieczne-slowa-propaganda-kremla-to-wykorzystuje-6781866122599328a
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 08:19
      To po to, żeby kwestionować zachodnie sojusze, miejsce Polski w Unii Europejskiej i NATO oraz dostarczyć propagandzie Putina okazji do opowiadania, że Polska zamierza dokonać aneksji zachodniej części Ukrainy. Zresztą, jeśli chodzi o PIS, wygląda na to, że tak jest.
      • buldog2 Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 08:27
        Tu: forum.gazeta.pl/forum/w,567,173400595,173400595,Plan_Orbana.html

jest interpretacja Giertycha postępowania sojuszników Rosji (Orbana, Kaczyńskiego) w Europie. I nieważne czy kto ich rozmowy podsłuchał, zachowują się dokładnie tak jakby się zmówili. Reszta to tylko dekoracje.
    • yabbaryt Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 10:25
      Polska ma tradycyjnie dwóch wrogów którzy zagrażają jej suwerenności. Wiadomo Rosja i Niemcy. Aby utrzymać swoją suwerenność Polska potrzebuje albo protektora typu USA, ale wtedy stajemy się zależni od USA. Inna szansa na niezależność i suwerenność to ścisły sojusz z Ukrainą i krajami bałtyckimi. Ścisły sojusz ale nie wspólne państwo.
      • pozytonium Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 14:29
        yabbaryt napisał:

> Polska ma tradycyjnie dwóch wrogów którzy zagrażają jej suwerenności. Wiadomo R
        > osja i Niemcy. Aby utrzymać swoją suwerenność Polska potrzebuje albo protektora
        > typu USA, ale wtedy stajemy się zależni od USA. Inna szansa na niezależność i
        > suwerenność to ścisły sojusz z Ukrainą i krajami bałtyckimi. Ścisły sojusz ale
        > nie wspólne państwo.

To boli UE.
        Ukraina nigdy nie przestała być mocarstwem atomowym. Ma złoża uranu wystarczające na utrzymanie Polski i Bałtów w niezależności energetycznej. Polska wraz z Ukrainą i Bałtami jest samowystarczalna też żywnościowo.
        Jeśli chodzi o paliwa kopalne na, przy rewersie przez Polskę do magazynów, żadna zima nam nie straszna. Problemem są szerokie tory, ale kacapy je zniszczyły, ale zniszczone są odbudowywane w standardzie polskim.
        Kacapy już poniosły klęskę. Sprawiły, że nawet ludność rosyjskojęzyczna czuje się Ukraińcami. Granica celna pomiędzy Polską a Ukrainą przestała istnieć. Co zostało Niemcom czy Francuzom? 5 tysięcy hełmów?
        Animozje pomiędzy Polską, Ukrainą i Bałtami też przestały istnieć. Rodzi się nowa Unia.

Siostra jechała z małymi dziećmi pociągiem. Zapomniała kanapek. Od kogo je dostała w pociągu? Od Ukrainki, która też jechała z dziećmi. Było to dwa miesiące temu. Zaprzyjaźniły się. Obie mieszkają w Warszawie. Siostra ma nową znajomą.
        • szwampuch58 Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 14:43
          Pomyliles,kartofel,kraje...Unia z Rosja kwitnie
          next.gazeta.pl/next/7,151003,28604675,rosja-robi-z-polska-interesy-liczone-w-miliardach-zlotych-gus.html#do_w=52&do_v=303&do_st=RS&do_sid=604&do_a=604&s=BoxBizImg7
        • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 14:45
          A można było w Warsie kupić, nie żebrać po współpasażerach...
        • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 16:41
          > Ukraina nigdy nie przestała być mocarstwem atomowym.

Tak, zgadza się. Te ukradzione brudne bomby walizkowe nadal gdzieś tam są.
        • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 16:45
          > Ma złoża uranu

Piszesz o tych złożach na terenach Polski? Przypominam, że po wojnie Ruscy wyprostowali polską granicę. W zakolu, które ukradziono Polsce na rzecz Ukrainy jakimś cudem znaleziono uran.
    • haen2010 Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 10:39
      Trochę napisałem o tym jeszcze na początku wojny. Okropnie wyśmiany. Ale ja nadal uważam, że dla bezpieczeństwa Europy najlepsze jest unitarne państwo obejmujące Polskę, Ukrainę i Białoruś. Nawet Królewiec. Oczywiście w ramach UE i NATO. Potencjał ludnościowy prawie równy Rosji, ekonomiczny dużo większy.

Największe głąby polityczne gdy poczytają trochę historii nowoczesnej Europy zrozumieją, że od rozbiorów Pierwszej Rzeczpospolitej zaczęła się ekspansja Rosji na Europę, aż do Paryża włącznie. I cała seria wojen przez nią wszczynanych. Przypomnę, że Pierwsza Światowa wystartowała od wypowiedzenia wojny Austro - Węgrom w obronie Serbii za banalny zamach na Ferdynanda. O tej Drugiej wiemy wszystko.

Spokój i pokój dla moich wnuków i prawnuków. Takie uporządkowanie Wschodu Europy bez Rosji.
      • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 10:59
        I na Kowno! I aż po Morze Barentsa!

Skąd wam się to bierze, ludzie?
        • haen2010 Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 11:23
          Jakie Kowno w Unii i Schengen? Ruszyłaś chociaż raz swoją dupę za granicę? Zidiocenie zaawansowanej starości.
          • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 11:49
            > Ruszyłaś chociaż raz swoją dupę za granicę?

Światowiec się odezwał po wizycie na Krecie :))))
            • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 12:02
              Ale jaki dumny wtedy był. Ja, Henryk Wielki, jestem twraz na Krecie i skóra mi złazi z nosa! 😁
              • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 16:27
                Całemu światu zakomunikował przeznaczenie kilku świeżo wykopanych słoików.:)
                • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 17:02
                  Zaczynam się martwić. Udusił się tą mapą?
          • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 12:01
            W jakiej Unii i Schengen? Już tak zidiociałeś, że nie czytasz własnych wpisów?

>haen2010
            Re: Unia polsko-ukrainska
            21.06.22, 10:39
            Trochę napisałem o tym jeszcze na początku wojny. Okropnie wyśmiany. Ale ja nadal uważam, że dla bezpieczeństwa Europy najlepsze jest unitarne państwo obejmujące Polskę, Ukrainę i Białoruś. Nawet Królewiec
          • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 12:11
            P.S. Jeśli się nie mylę, to Kowno LEŻY w Unii i Schengen, heniutek. Oczywiście mogę się mylić 😁
            • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 12:56
              Heniu! Jeśli zniknąłeś, bo szukasz na mapie, to na prawo i w górę!
      • stefan4 Unitaria 21.06.22, 11:34
        haen2010:
        > ja nadal uważam, że dla bezpieczeństwa Europy najlepsze jest unitarne państwo
        > obejmujące Polskę, Ukrainę i Białoruś. Nawet Królewiec.

Bez Litwy? Ach, bo Ty zapewne wyznajesz Posłannictwo Słowian. Ale bez Słowaków i Cechów? Hmmm...

Mierzyłeś na mapie tą Unitarię? Jakieś 1500km od Świnoujścia do Nowoazowska; i jakieś 1000 km od Oświei do ujścia Dunaju. Te rozpinające odcinki przecinają się w okolicach Kijowa, który leży prawie w geograficznym centrum Unitarii — to tam zrobimy stolicę całego państwa, dobrze?

Za język urzędowy przyjmiemy język ojczysty największej części społeczeństwa, czyli ukraiński, OK? Albo może lepiej: język najszerzej rozumiany (chociaż niekoniecznie płynnie mówiony) przez Unitarian, czyli rosyjski... Którą z tych dwóch opcji popierasz?

Pewnym wysiłkiem technicznym dla prowincji polskiej będzie konieczność zmiany torów kolejowych na szerokie, żeby dostosować się do przeważającego w Unitarii standardu. Ale na pocieszenie: nie trzeba zmieniać ruchu drogowego na lewostronny, czego wymagałaby ew. unia z Wlk. Brytanią lub z Indiami...

- Stefan
        • yoma Re: Unitaria 21.06.22, 12:05
          Jestem za.

Heniu? Unia z Indiami? Od Bałtyku po dwa oceany, a potencjał ludnościowy jaki!

A ja mogłabym pracować w Transcending Obscurity nie ruszając się z kraju 😂
          • pies.na.czarnych Re: Unitaria 21.06.22, 16:31
            Dlaczego nie z Nową Zelandią? Tam również maja ruch lewostronny i granice bylbyo jeszcze bardziej rozszerzone.
            • yoma Re: Unitaria 21.06.22, 17:05
              Mnie pytasz, henia pytaj. Fakt, że klimat nowozelandzki jakiś przyjaźniejszy dla użytkownika niż w Bombaju.

Jeszcze chwila i henio zażąda Alaski :)
              • pies.na.czarnych Re: Unitaria 21.06.22, 17:39
                > Jeszcze chwila i henio zażąda Alaski

I wiem dlaczego. Na Alasce car Rosji (nie pamietam, który) zakopał sztaby złota z grawerowanymi aktami własności tych terenów. Nie wiem czy w sloikach zakopał, czy tak luzem:)
        • szwampuch58 Re: Unitaria 21.06.22, 12:14
          Chyba cie pogielo z tymi torami kolejowymi,pod butem naczelnika wolskiego wszystko dopasuje siEm Wolsce a w nagrode dostana kilka pomnikow tego co rowny krolom
          • yoma Re: Unitaria 21.06.22, 12:20
            I ujrzałam ten but tak kopiący w te tory, żeby się zwęziły 😁 Aż się przypomina suchar o torach i carze Mikołaju :D
        • haen2010 Re: Unitaria 21.06.22, 19:02
          Za język urzędowy przyjmiemy język ojczysty największej części społeczeństwa, czyli ukraiński, OK? Albo może lepiej: język najszerzej rozumiany (chociaż niekoniecznie płynnie mówiony) przez Unitarian, czyli rosyjski... Którą z tych dwóch opcji popierasz?

Językowe bariery są ważne, ale pokrewne. Nie znam rusinów bez zrozumienia w Polsce. Ale dobrze by było, by zmienili alfabet z cyrylicy na łacinę. Bez uszczerbku dla ich kultury.

To taki symboliczny rozwód z Rosją.
          • snajper55 Re: Unitaria 21.06.22, 19:11
            haen2010 napisał:

> Za język urzędowy przyjmiemy język ojczysty największej części społeczeństwa
            > , czyli ukraiński, OK? Albo może lepiej: język najszerzej rozumiany (chociaż ni
            > ekoniecznie płynnie mówiony) przez Unitarian, czyli rosyjski... Którą z tych dw
            > óch opcji popierasz?

>
            > Językowe bariery są ważne, ale pokrewne. Nie znam rusinów bez zrozumienia w Po
            > lsce. Ale dobrze by było, by zmienili alfabet z cyrylicy na łacinę. Bez uszczer
            > bku dla ich kultury.
            >
            > To taki symboliczny rozwód z Rosją.

Ukraińcy nie używaj cyrylicy, mają swój własny alfabet. Niech referendum rozstrzygnie o języku, walucie, szerokości torów i innych sprawach nowego państwa.

S.
            • haen2010 Re: Unitaria 21.06.22, 19:36
              Ja osobiście, czytając ich tekst mam problemy. Pomimo znajomości rosyjskiego. Dużo tam pojęć domyślnych.
              W bieżącej komunikacji nigdy nie było problemów.
            • buldog2 Re: Unitaria 21.06.22, 23:54
              Jakiego nowego państwa? Coś ci się uroiło? Bandera się przyśnił?
              Ukraińcy nie używają cyrylicy?
              Proszę, cytat z portalu ukraińskiego:
              Украинский алфавит – одна из вариаций кириллической системы письма.
              alfavit-online.in.ua/ukrainskij-alfavit.html

Więcej masz podobnych głupot i zmyśleń?
              • snajper55 Re: Unitaria 22.06.22, 00:55
                buldog2 napisał:

> Jakiego nowego państwa? Coś ci się uroiło? Bandera się przyśnił?

Państwo będące połączeniem Ukrainy i Polski będzie nowym państwem.

> Ukraińcy nie używają cyrylicy?

Nie, nie używają. Mają swój alfabet wywodzący się z cyrylicy ale nie będący cyrylicą. Nawet tego nie wiesz???

S.
                • pies.na.czarnych Re: Unitaria 22.06.22, 01:01
                  snajper55 napisał:

> buldog2 napisał:
                  >
                  > > Jakiego nowego państwa? Coś ci się uroiło? Bandera się przyśnił?
                  >
                  > Państwo będące połączeniem Ukrainy i Polski będzie nowym państwem.
                  >
                  > > Ukraińcy nie używają cyrylicy?
                  >
                  > Nie, nie używają. Mają swój alfabet wywodzący się z cyrylicy ale nie będący cyr
                  > ylicą. Nawet tego nie wiesz???
                  >
                  > S.

😂

No! Polacy też nie używają alfabetu łacińskiego. Maja swój wywodzący się z alfabetu łacińskiego.
                  • pozytonium Re: Unitaria 22.06.22, 01:56
                    pies.na.czarnych napisała:

> snajper55 napisał:

> > > Ukraińcy nie używają cyrylicy?
                    > >
                    > > Nie, nie używają. Mają swój alfabet wywodzący się z cyrylicy ale nie będą
                    > cy cyr
                    > > ylicą. Nawet tego nie wiesz???
                    > >
                    > > S.
                    >
                    > 😂
                    >
                    > No! Polacy też nie używają alfabetu łacińskiego. Maja swój wywodzący się z alfa
                    > betu łacińskiego.

A wszystko przez Jana Husa.
                • pozytonium Do czegoś takiego nigdy nie dojdzie 22.06.22, 01:52
                  snajper55 napisał:

> Państwo będące połączeniem Ukrainy i Polski będzie nowym państwem.

Popatrz na UE. Co prawda więcej łączy Polskę z Ukrainą, niż z Portugalią, ale to niezależne byty o odrębnej historii. Gdy byłem we Lwowie nigdy nie twierdziłem, że jestem u siebie. Na coś takiego otwierały się wszelkie drzwi. Chciałem wejść do sali senackiej Politechniki Lwowskiej, bardzo zapraszamy. Te dzieła Matejki do dziś pamiętam. Wejście z ulicy tylko dla wybranych i reglamentowane.
                  Ukraina nie po to przelewa swą krew, by być w jakimś kolejnym sojuzie.
                  Chrobremu odmówiono dziewki i się zaczęło. Swoją racją musiał mieć nieziemski popęd, jak mu z Poznania do Kijowa nie opadł. A i tak ród Piastów zaginął.
                  • snajper55 Re: Do czegoś takiego nigdy nie dojdzie 22.06.22, 03:25
                    pozytonium napisał(a):

> snajper55 napisał:
                    >
                    > > Państwo będące połączeniem Ukrainy i Polski będzie nowym państwem.
                    >
                    > Popatrz na UE. Co prawda więcej łączy Polskę z Ukrainą, niż z Portugalią, ale t
                    > o niezależne byty o odrębnej historii

Tłumacz to haenowi, nie nie mnie. Ja komentuję jego pomysł.

S.
                • buldog2 Re: Unitaria 22.06.22, 07:26
                  Powtórzę i przetłumaczę:

Украинский алфавит – одна из вариаций кириллической системы письма.

Alfabet ukraiński to jedna z wariacji cyrylicy.
                  CY-RY-LI-CY.
                  • snajper55 Re: Unitaria 22.06.22, 10:21
                    buldog2 napisał:

> Powtórzę i przetłumaczę:
                    >
                    > Украинский алфавит – одна из вариаций кириллической системы письма.
                    >
                    > Alfabet ukraiński to jedna z wariacji cyrylicy.
                    > CY-RY-LI-CY.

Napisz to jeszcze po chińsku.

S.
                    • buldog2 Re: Unitaria 22.06.22, 10:40
                      Może spróbuję tak. Tu masz artykuły na temat przejścia Ukrainy z cyrylicy na alfabet łaciński:
                      1. petition.president.gov.ua/petition/63166
                      2. rubryka.com/ru/article/perekhid-na-latynytsyu/
                      3. babel.ua/ru/texts/69724-vse-snova-obsuzhdayut-ideyu-perehoda-ukrainskogo-yazyka-na-latinicu-eto-vozmozhno-ochen-kratko-rasskazyvaem-ob-opyte-treh-aziatskih-i-dvuh-evropeyskih-stran-uspeshnom-i-ne-ochen

Cytuję:
                      "...секретарь Совета национальной безопасности и обороны (СНБО) Украины Алексей Данилов. "Считаю, что это будет одной из фундаментальных вещей, нам надо избавиться от кириллицы и перейти на латиницу", — заявил он "Радио Свобода". "

babel.ua/ru/texts/69724-vse-snova-obsuzhdayut-ideyu-perehoda-ukrainskogo-yazyka-na-latinicu-eto-vozmozhno-ochen-kratko-rasskazyvaem-ob-opyte-treh-aziatskih-i-dvuh-evropeyskih-stran-uspeshnom-i-ne-ochen

Może coś trafi.
                      • j-k chyba szybciej przejda na europejskie tory ? 22.06.22, 18:10
                        buldog2 napisał:
                        > ... Tu masz artykuły na temat przejścia Ukrainy z cyrylicy na alfabet łaciński:

chyba szybciej przejda na europejskie tory kolejowe ? - bo to tez planuja...
                        • pies.na.czarnych Re: chyba szybciej przejda na europejskie tory ? 22.06.22, 18:41
                          j-k napisał:

> buldog2 napisał:
                          > > ... Tu masz artykuły na temat przejścia Ukrainy z cyrylicy na alfabet ła
                          > ciński:
                          >
                          >
                          > chyba szybciej przejda na europejskie tory kolejowe ? - bo to tez planuja...

Nie wierzę. Znając ich zwyczaje jestem przekonany, że zażądają aby inni dostosowali się do nich.
            • viking2 Re: Unitaria 21.06.22, 23:58
              A w tym referendum bedzie rowniez opcja "Odpierdolcie sie wszyscy ode mnie"?
              • yoma Re: Unitaria 22.06.22, 01:18
                👍
        • pies.na.czarnych Re: Unitaria 21.06.22, 20:55
          > Pewnym wysiłkiem technicznym dla prowincji polskiej będzie konieczność zmiany...

Zapomniałeś o najważniejszym. Przyszli obywatele tej unii przyjmą wiarę prawosławną, czy katolicką.
          • snajper55 Re: Unitaria 21.06.22, 22:14

> > Pewnym wysiłkiem technicznym dla prowincji polskiej będzie konieczność zm
            > iany...
            >
            > Zapomniałeś o najważniejszym. Przyszli obywatele tej unii przyjmą wiarę prawosł
            > awną, czy katolicką.

Zdecydują w referendum, a wic zapewne wybiorą prawosławie.

S.
            • pozytonium Może spaghetti? 21.06.22, 23:16
              snajper55 napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
              >
              > > > Pewnym wysiłkiem technicznym dla prowincji polskiej będzie konieczn
              > ość zm
              > > iany...
              > >
              > > Zapomniałeś o najważniejszym. Przyszli obywatele tej unii przyjmą wiarę p
              > rawosł
              > > awną, czy katolicką.
              >
              > Zdecydują w referendum, a wic zapewne wybiorą prawosławie.
              >
              > S.
            • pies.na.czarnych Re: Unitaria 22.06.22, 01:03
              > Zdecydują w referendum, a wic zapewne wybiorą prawosławie.

Episkopat przeprowadzi to referendum?
            • buldog2 Re: Unitaria 22.06.22, 10:45
              Zrobicie takie referendum, jak Rosjanie w okupowanym Khersoniu?
        • dbender Unitaria polska 22.06.22, 21:00
          stefan4 napisał:

> haen2010:
          > > ja nadal uważam, że dla bezpieczeństwa Europy najlepsze jest unitarne pań
          > stwo
          > > obejmujące Polskę, Ukrainę i Białoruś. Nawet Królewiec.
          >
          > Bez Litwy? Ach, bo Ty zapewne wyznajesz Posłannictwo Słowian. Ale bez Słowakó
          > w i Cechów? Hmmm...
          >
          > Mierzyłeś na mapie tą Unitarię? Jakieś 1500km od Świnoujścia do Nowoazowska; i
          ...

No nie, język urzędowy oczywiście tylko jeden - polski, religia rzymski katolicyzm, stolica Warszawa (stolica nie musi być w centrum geo). W tej Unii powinna być też Litwa (ma mówić po polsku), Słowacja i Czechy ok. Przed wojna jeszcze myślano o Finlandii.
          • stefan4 Re: Unitaria polska 22.06.22, 21:53
            dbender:
            > Przed wojna jeszcze myślano o Finlandii.

I o Madagaskarze. W tym celu powstała Liga Morska i Kolonialna, a dzieciom kazano zbierać sreberka od czekolady na ,,wykup murzynków''.
                Ajaj, Madagaskar
                Kraina parna, skwarna
                Afryka na wpół dzika jest
                Tam drzewa baaaaaambusowe,
                Orzechy kooooookosowe,
                Tam są dzikie stepy
                Tam mi będzie lepiej,
                Ajajaj ja lubię dziki kraj

- Stefan
          • pozytonium W UE jest 27 języków 25.06.22, 11:49
            dbender napisał:

> No nie, język urzędowy oczywiście tylko jeden - polski, religia rzymski katolic
            > yzm, stolica Warszawa (stolica nie musi być w centrum geo). W tej Unii powinna
            > być też Litwa (ma mówić po polsku), Słowacja i Czechy ok. Przed wojna jeszcze m
            > yślano o Finlandii.

W UE jest 27 języków i jakość daje radę. W SZA nie mają języka urzędowego i też dają radę.
            Większość ludzików przez całe swoje życie jest związana z gminą. To z gminy odbierasz dokumenty państwowej, jak PJ, czy DO. To z gminą się rozliczasz podatkowo. Przełączenie języka nie stanowi problemu.
            Już dziś z administracją rządową spokojnie można gadać po ukraińsku. Większy problem mają Francuzi. Tam się nie dogadasz z urzędnikiem inaczej niż po francusku.

• snajper55 Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 12:27
        haen2010 napisał:

> Trochę napisałem o tym jeszcze na początku wojny. Okropnie wyśmiany. Ale ja nad
        > al uważam, że dla bezpieczeństwa Europy najlepsze jest unitarne państwo obejmuj
        > ące Polskę, Ukrainę i Białoruś.

Ale nikt nie broni Polsce przyłączyć się do Białorusi. Łukaszenko będzie zadowolony. Putin zapewne także.

S.
        • m.c.hrabia Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 12:37
          jak na dłoni widać skutki ocieplenia klimatu, kreteńskie słońce wypala mózgi dokumentnie.
          • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 12:51
            Pozdrowienia z Krety ślą kretyni. Mspanc :)
      • buldog2 Re: Unia polsko-ukrainska 23.06.22, 17:18
        Ale pamiętasz, że nie tylko Rostów jest ukraiński, ale też Wołgograd, Kubań, cały Krasnodarski Kraj i kawałek dalej. Znaczy Astrachań (jesiotr pierwszej świeżości tylko z Astrachania), do granicy z Kazachstanem.
    • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 10:58
      Zybertowiczowi marzą się młodzieżowe hufce pracy. Coś takiego było w PL po wojnie. Młodzież z pieśnią na ustach i sztandarem PiS w ręku będzie odbudowywała Ukrainę.
    • borrrka Popularne ostatnio pomysły 21.06.22, 13:45
      Szczególnie w Ukrainie.
      Radzę koncentrować się na dobrej współpracy z Ukrainą w ramach NATO.
      Ta może być znacznie bardziej owocna, niż trojkąty, takie, czy inne.
      To winien być polityczny cel Bolandy.
    • weteran-czasu Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 16:38
      To już było i nie wypaliło.
      Do tej samej rzeki się nie wchodzi!
      • pozytonium Szczera prawda 21.06.22, 19:59
        weteran-czasu napisał:

> To już było i nie wypaliło.
        > Do tej samej rzeki się nie wchodzi!

Zaczęło się od Burundaja. 800 lat a kacapy dalej myślą, że Ukrainę idzie opanować. Nie udało się Burundajowi, Stalinowi itd. Teraz Putin myśli, że jest potężniejszy od Burundaja. Chruszczow był na tyle mądry, że nie drażnił Sokoła.
    • j-k Unia polsko-ukrainska - banialuki. 21.06.22, 17:07
      banialuki.

Ukraina dazy do Unii Europejskiej - nie do Unii z Polska.

Polska jest i bedzie dla Ukrainy - tylko drabina do tego celu.
      • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska - banialuki. 21.06.22, 17:41
        Drabina z powyłamywanymi szczeblami:)
        • j-k fact... 21.06.22, 17:47
          > Drabina z powyłamywanymi szczeblami:)

fact...
          na tej drabinie zeby polamali sobie i Niemcy i Rosjanie...

moga i Ukraincy :)
          • pozytonium Re: fact... 21.06.22, 20:35
            j-k napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
            > > Drabina z powyłamywanymi szczeblami:)
            >
            >
            > fact...
            > na tej drabinie zeby polamali sobie i Niemcy i Rosjanie...

800 lat wcześniej połamał sobie zęby i Mongoł a później Turczyn.
            Ukraina bez nawożenia jest wstanie wyżywić 0.8 mld ludzi. Przy nawożeniu około 1.5 mld ludzi. Na cholerę drażnić Sokoła, jak można z nim żyć w zgodzie?
            Obecnie byt 1/10 wszystkich ludzików na świecie jest zależna od Sokoła i jego pszenicy.
            Polacy po latach sanacji zdali sobie z tego sprawę. Nie drażniony Ukrainiec jest do rany przyłóż. Przed rozwścieczonym nie ma ratunku.
            W kacapii szykuje się głód. Kazachstan powiedział jej nie. Nie będzie gryki.
            biznesalert.pl/kazachstan-rosja-spor-energetyka-ropa-wegiel-ukraina-marionetkowe-republiki/
            • pies.na.czarnych Re: fact... 21.06.22, 20:52
              > połamał sobie zęby i Mongoł a później Turczyn

Jednak mieli wystarczajaco czasu aby zmienić wam geny na bardziej azjatyckie co widać dokładnie dzisiaj.
              • pozytonium Re: fact... 21.06.22, 21:33

> > połamał sobie zęby i Mongoł a później Turczyn
                >
                > Jednak mieli wystarczajaco czasu aby zmienić wam geny na bardziej azjatyckie co
                > widać dokładnie dzisiaj.

Wam powiadasz :)))))))))
                • pies.na.czarnych Re: fact... 22.06.22, 01:04
                  No! Twoim braciom i siostrom i tobie również.
                  • pozytonium Re: fact... 22.06.22, 01:24

> No! Twoim braciom i siostrom i tobie również.

Tyś też mą siostrą.
    • oszol-lom-z-rm Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 18:19
      Uchowaj bóg! Wtedy wojna wleje się do polski
      • pozytonium Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 19:13
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Uchowaj bóg! Wtedy wojna wleje się do polski

wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-najniebezpieczniejsze-miejsce-na-ziemi-politico-znajduje-sie,nId,6106594
      • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska 21.06.22, 19:17
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Uchowaj bóg! Wtedy wojna wleje się do polski

Nie sądzę aby dobry Bóg miał coś przeciwko temu.
      • buldog2 Re: Unia polsko-ukrainska 22.06.22, 00:09
        Twój prezes i twój prezydent szykują się do wzięcia udziału w wojnie na Ukrainie:
        www.youtube.com/watch?v=IUj0-HWeWjo&list=TLPQMjEwNjIwMjLJ4AtrKpgemQ&index=7

Razem z Wielką Brytanią. Na Ukrainie już się o tym otwarcie mówi.
        • buldog2 Re: Unia polsko-ukrainska 22.06.22, 00:12
          Z Bogiem! (znaczy razem)
          • pozytonium Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 02:31
            buldog2 napisał:

> Z Bogiem! (znaczy razem)

A pomimo to przyjmuję ten język bez problemu. Uczono mnie kacapskiego przez 8 lat. By zrozumieć muszę sobie w podświadomości przetłumaczyć. Kacapy twierdzą, że Ukraina nie istnieje. Ale kacapy kompletnie mają problem z ukraińskim. Nie słyszą np. twardego h.
            • stefan4 Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 08:00
              pozytonium:
              > kacapy kompletnie mają problem z ukraińskim. Nie słyszą np. twardego h.

No, co Ty. Przecież (niekonsekwentne) zastępowanie ,,g'' przez ,,h'' występuje powszechnie w całej południowej Rosji europejskiej. Posłuchaj na przykład Wysockiego udającego mużika: ,,prohłatił '' (połknął), ,,howoriu '' (mówię), ,,zahadka '' (zagadka), a nawet czasem ,,ichra '' (kawior).

- Stefan
            • pies.na.czarnych Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 10:54
              pozytonium napisał(a):

> buldog2 napisał:
              >
              > > Z Bogiem! (znaczy razem)
              >
              > A pomimo to przyjmuję ten język bez problemu. Uczono mnie kacapskiego przez 8 l
              > at. By zrozumieć muszę sobie w podświadomości przetłumaczyć. Kacapy twierdzą, ż
              > e Ukraina nie istnieje. Ale kacapy kompletnie mają problem z ukraińskim. Nie sł
              > yszą np. twardego h.
              >
              >
              >

Bredzisz. Zełenski swietnie sobie radzi z ukraińskim, a to jego twarde "h" jest akcentowane aż do obrzydzenia.
              Przypominam, ze pierwszym językiem tego pana był rosyjski. Po ukraińsku zaczął oficjalnie mówić dopiero od czasu rozpoczęcia wojny.
              • pozytonium Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 14:12

> Bredzisz. Zełenski swietnie sobie radzi z ukraińskim, a to jego twarde "h" jest
                > akcentowane aż do obrzydzenia
                .
                > Przypominam, ze pierwszym językiem tego pana był rosyjski. Po ukraińsku zaczął
                > oficjalnie mówić dopiero od czasu rozpoczęcia wojny.

I na co to było kacapom? Zełenski był typem typowo ruskojęzycznym. Wybranym demokratycznie na całym terytorium Ukrainy.
                U kacapów to nie wzbudza refleksji, jak człowiek z Doniecka brzydzi się rosyjskim i przechodzi na ukraiński? A co dopiero z Krzywego Rogu.

Twarde h nie jest przeważnie akcentowane. Kacapy w jego miejsce wstawiają '. Nie słyszą go. Ukraińcy mają 3 rodzaje h. Przynajmniej o tylu wiem. Ch, h, i kh (nawet nie wiem jak to zapisać, krótkie gardłowe).
                • pies.na.czarnych Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 15:17
                  > U kacapów to nie wzbudza refleksji, jak człowiek z Doniecka brzydzi się rosyjskim i przechodzi na ukraiński?

Nie z obrzydzenia, bo inaczej musiałby się brzydzić samym sobą, a z politycznego zapotrzebowania/zakłamania. Czytaj jak chcesz.
                  To jego bardzo twarde "h" nie jest ukraińskie tylko powstało przez wpływ języka jakim posługuje się w domu. To jest typowe hebrajskie "h".
                  • pozytonium Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 15:36

> > U kacapów to nie wzbudza refleksji, jak człowiek z Doniecka brzydzi się r
                    > osyjskim i przechodzi na ukraiński?
                    >
                    > Nie z obrzydzenia, bo inaczej musiałby się brzydzić samym sobą, a z polityczneg
                    > o zapotrzebowania/zakłamania. Czytaj jak chcesz.
                    > To jego bardzo twarde "h" nie jest ukraińskie tylko powstało przez wpływ języka
                    > jakim posługuje się w domu. To jest typowe hebrajskie "h".

Masz coś do Semitów?
                    • pies.na.czarnych Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 18:44
                      > Masz coś do Semitów?

Nie. Po prostu nie wierzę w dobre, płynące z serca intencje tego faceta.
                • stefan4 Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 15:49
                  pozytonium:
                  > Twarde h nie jest przeważnie akcentowane.

Normalka: w każdym języku akcentowane są samogłoski, a nie spółgłoski.

pozytonium:
                  > Kacapy w jego miejsce wstawiają '.

???
                  W piśmie czy w mowie?
                  Czy Ty to wziąłeś z jakiegoś tekstu angielskiego lub niemieckiego? O językach słowiańskich lepiej rozmawiaj ze Słowianami...

pozytonium:
                  > Nie słyszą go.

Pewnie dlatego, że artyleria zagłusza. Ale wtedy innych głosek również nie słyszą.

Gdyby tak było, jak piszesz, byłby to świetny sposób na odróżnienie Ukraińca od Rosjanina udającego Ukraińca. Tymczasem do tego celu jest używane całkiem inne słowo паляниця. Próbowałem to powiedzieć poprawnie natychmiast po usłyszeniu — ale znajoma Ukrainka nadal ciągle mnie poprawiała. W końcu doszedłem do wniosku, że widać jestem rosyjskim dywersantem.

- Stefan
                  • pozytonium Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 16:11
                    stefan4 napisał:

> pozytonium:
                    > > Twarde h nie jest przeważnie akcentowane.
                    > Normalka: w każdym języku akcentowane są samogłoski, a nie spółgłoski.

h nie jest ani samogłoską ani spółgłoską. To dziwna głoska. Przed h Angole stawiają an zamiast a.

> pozytonium:
                    > > Kacapy w jego miejsce wstawiają '.
                    >
                    > ???
                    > W piśmie czy w mowie?
                    > Czy Ty to wziąłeś z jakiegoś tekstu angielskiego lub niemieckiego? O językach
                    > słowiańskich lepiej rozmawiaj ze Słowianami...

Toż i rozmawiałem z kijowczaninami. Kacap nie jest wstanie wymówić "kh". Krótkiej głoski. Kumpel uczył mnie jej wymowy. Polak też nie potrafi. To jest jak strzelenie języczka. Naprawdę przy h w tym brzmieniu też bym wstawił '. Jest coś, ale nie sposób tego nazwać. To nie jest semickie hhhhh. Nie potrafię tego opisać. To słychać. Coś pośredniego pomiędzy ch a g.
                    • stefan4 Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 16:32
                      pozytonium:
                      > Naprawdę przy h w tym brzmieniu też bym wstawił '. Jest coś, ale nie sposób tego nazwać.

Może ,,przydech''? Coś takiego ledwie słyszalnego, co niektórzy Anglicy wstawiają między t i o w słowie top ?

Ale Ukraińcy nie przyznają się do posiadania przydechu w swoim języku:
                          В українській мові, як і в більшості словянських мов, придих відсутній. Майже всі грецизми і
                          семітизми з придихами, що запозичені через церковнословянську, прийнялись в українській
                          мові згідно з візантійським читанням без початкової букви г: ад, агіографія, Еллада, єресь,
                          Єронім, ігумен, Іларіон, іподром, Іполит, іпостась, ірмос, Ірод, ісихазм, ода, осанна. У словах,
                          які прийшли через західноєвропейські мови, вимовляється початковий звук г: гедонізм, гелій,
                          геліоцентризм, гематологія, гепатит, гідродинаміка, гомеопатія, гармонія, герой, гімн, гіпноз,
                          гіпотеза, герменевтика, гомілія, гомілетика

Po przełożeniu na nasze:
                          • w ukraińskim przydechu nie ma;
                          • w słowach odziedziczonych z cerkiewno-słowiańskiego zaczynających się od przydechu, przydech zanikł;
                          • w słowach odziedziczonych z języków zachodnioeuropejskich, przydech przeszedł w dźwięczne h.

Natomiast Ukraińcy przyznają się do mówienia паляниця w sposób trudny do podrobienia przez Rosjan. Równeiż rosyjskojęzyczni Ukraińcy są w tej palianycji biegli.

- Stefan
                    • pies.na.czarnych Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 18:56
                      > To nie jest semickie hhhhh. Nie potrafię tego opisać. To słychać. Coś pośredniego pomiędzy ch a g.😂

W Polsce również jest mało osób, które inaczej wymawiają "h" i "ch". Podobno najlepiej to robią Górale. Zełenski ma typowe semickie "h" i tego nie zakrzyczysz.
                      • pozytonium Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 23.06.22, 18:02

> > To nie jest semickie hhhhh. Nie potrafię tego opisać. To słychać. Coś poś
                        > redniego pomiędzy ch a g.😂
                        >
                        > W Polsce również jest mało osób, które inaczej wymawiają "h" i "ch". Podobno na
                        > jlepiej to robią Górale. Zełenski ma typowe semickie "h" i tego nie zakrzyczysz

I nazywają go antysemitą :)
                        Zelenski pochodzi z centralnej UA. Praktycznie z jej serca.
                        Co do h ch i kh. Mamy prawie 4.5 mln Ukraińców. Z biegiem czasu ten podział wróci. Nie będzie tylko ch.
                        Moje zdanie jest takie, by ludziki mówiły tak jak chcą. Żaden językoznawca nie jest wstanie wpłynąć na to, jak ludziki będą mówić za 20 lat. Polski będzie bardziej "twardy". Tak myślę, ewentualnie ukraiński bardziej miękki.
                        Po Akcji Wisła należało mówić miękko ch. Ale teraz nie ma się czego wstydzić.
                  • pies.na.czarnych Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 22.06.22, 18:50
                    > Normalka: w każdym języku akcentowane są samogłoski, a nie spółgłoski.

W języku polskim najczęściej akcentowana jest przedostatnia sylaba. Mogą być również akcentowane cale słowa.
                    • pozytonium Re: Nigdy nie uczyłem się ukraińskiego 23.06.22, 18:03

> > Normalka: w każdym języku akcentowane są samogłoski, a nie
                      > spółgłoski.
                      >
                      > W języku polskim najczęściej akcentowana jest przedostatnia sylaba. Mogą być ró
                      > wnież akcentowane cale słowa.

Choćby matematyka.
        • pozytonium Re: Unia polsko-ukrainska 22.06.22, 01:03
          buldog2 napisał:

> Twój prezes i twój prezydent szykują się do wzięcia udziału w wojnie na Ukraini
          > e:
          > www.youtube.com/watch?v=IUj0-HWeWjo&list=TLPQMjEwNjIwMjLJ4AtrKpgemQ&index=7
          >
          > Razem z Wielką Brytanią. Na Ukrainie już się o tym otwarcie mówi.

Dlaczego oni nie gadają po Ukraińsku?
          • buldog2 Re: Unia polsko-ukrainska 22.06.22, 07:32
            Po to, by trafić do szerszego audytorium. Za to opis po ukraińsku:

Політолог та публіцист Андрій Піонтковський у проекті "Пояснює Панюта" розповідає про підтримку Британії України, а також прокоментував ініціативу Прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона щодо створення нового військового союзу України, Британії, Польщі та балтійських країн.
        • pozytonium Sokół 22.06.22, 02:42
          buldog2 napisał:

> Twój prezes i twój prezydent szykują się do wzięcia udziału w wojnie na Ukraini
          > e:
          > www.youtube.com/watch?v=IUj0-HWeWjo&list=TLPQMjEwNjIwMjLJ4AtrKpgemQ&index=7
          >
          > Razem z Wielką Brytanią. Na Ukrainie już się o tym otwarcie mówi.

Każdy dziennikarz ma wyhaftowany na ubraniu znak sokoła.
          player.pl/live/ukraina-24,5662597
          Kacapy nawet jak udają ukraińskie media do tego się nie posuną. Byłoby to poświadczenie państwowości Ukrainy. Ukraiński sokół jest starszy od polskiej orlicy (orła jednogłowego), jako symbol. Dwugłowy orzeł to jakiś mutant genetyczny.
          • buldog2 Re: Sokół 22.06.22, 09:20
            Przecież Андрій Піонтковський to jeden z najbardziej uważanych autorytetów w ukraińskich mediach. Arestowicz też mówi po rosyjsku, żeby mieć większą słuchalność.
          • buldog2 Re: Sokół 22.06.22, 09:47
            Тарас Березовец
            youtu.be/Ne17wiPEoCw
            występuje w czymś na kształt munduru (może to mundur) i sokoła nie ma.

Rosyjski orzeł stanie się prawdziwym mutantem, jak po udanej operacji jaczejki PIS stanie się "Kurica nie ptica, Polsza nie zagranica". Jedna głowa to będzie głowa drobiu, kury albo kaczki (jeszcze nie zdecydowano).
          • pies.na.czarnych Re: Sokół 22.06.22, 11:01
            > Dwugłowy orzeł to jakiś mutant genetyczny.

😂

Orzeł z głową skierowana tylko w jedną stronę o czym świadczy? Korona uszkodziła mu kręgi szyjne i nie może się obejrzeć na wszystkie strony :)
            • pozytonium Re: Sokół 22.06.22, 13:54

> > Dwugłowy orzeł to jakiś mutant genetyczny.
              >
              > 😂
              >
              > Orzeł z głową skierowana tylko w jedną stronę o czym świadczy? Korona uszkodził
              > a mu kręgi szyjne i nie może się obejrzeć na wszystkie strony :)

A to Niemcy mają problem :)
              • pies.na.czarnych Re: Sokół 22.06.22, 14:15
                Niemiecki orzeł nie ma korony. Za to Ukraina ma wszystko. Nawet znaki chwały SS.
            • stefan4 BOCIAN! 22.06.22, 14:17
              pies.na.czarnych:
              > Orzeł z głową skierowana tylko w jedną stronę o czym świadczy?

Niezależnie od tego, w którą stronę patrzy, ja bym go wypierniczył z godła Polski. Polskim ptakiem jest bocian, a nie żaden orzeł. Mamy największą w Europie populację bocianów i w dodatku lubimy je. A orłów? — co kot napłakał.

Orły są symbolem imperializmu antyczno-rzymskiego. Nawet nie samego Rzymu, tylko legionów rzymskich szwejów. Później tak się porobiło, że niby zaczął symbolizować niezależną państwowość: mamy zbrojnych oprychów równie dobrych jak Rzymianie, więc wara od naszych graniczek. Przez ponad tysiąc lat mogliśmy pozbyć się tego paskudnego drapieżnika z herbu, niektóre mądrzejsze kraje dawno to zrobiły, a my trzymamy się orła jak pijany płotu.

Bocian! Bocian! Bocian!

Dysklejmer:
              Nie mam nic przeciwko prawdziwym orłom, ani przeciwko żadnym innym ptaszkom. Niech sobie żyją, gniazdują i nawet porywają kurczaki. Ale niech nam nie włażą na godło, bo naszym ptakiem jest bocian.

- Stefan
              • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 14:21
                kaczka 😂

I ja nie żartuję. Jesteśmy narodem z kurnika ze snami o potędze.
                • yadaxad Re: BOCIAN! 22.06.22, 14:49
                  Podwojenie głów, ogonów powstawało przez połączenie dwóch herbów na sobie. Czeski lew ma przez to dwa ogony.
                  • yadaxad Re: BOCIAN! 22.06.22, 15:14
                    Kiedyś to chyba nawet dwa fiuty miał, coś mi tak majaczy.
                    • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 15:26
                      Pisi nie byłby pisim, gdyby nie wtrącił czegoś o fiucie 🤣
                • pies.na.czarnych Re: BOCIAN! 22.06.22, 15:21
                  yoma napisała:

> kaczka 😂
                  >
                  > I ja nie żartuję. Jesteśmy narodem z kurnika ze snami o potędze.
                  >

Bocian w koronie:)
                  • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 15:25
                    Kaczka w koronie, przyjacielu, kaczka. I z tryzubem. I na kobyle, skoro wcielamy też Białoruś.

Nawet nie kura, bo kura jest najbliższym żyjącym krewnym T-rexa, więc kurę to pan szanuj 😂
              • pies.na.czarnych Re: BOCIAN! 22.06.22, 15:19
                > Bocian! Bocian! Bocian!

Z resztą ch** jedyny wie co oni tam w gnieźnieńskim gnieździe kiedyś widzieli.:)
                • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 15:22
                  Bocian, bociuś! Jak on żyje, to i my możemy! 😃

No, fakt. Proponuję zastąpić tym tekstem frazę "Jeszcze Polska...".
              • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 15:28
                >Przez ponad tysiąc lat mogliśmy pozbyć się tego paskudnego drapieżnika z herbu,

Nieśmiało zauważę, że bocian też jest drapieżnikiem...
                • m.c.hrabia Re: BOCIAN! 22.06.22, 16:01
                  a co powiecie w wróblu wyjadaczu na pół przetrawionego owsa z końskich bobków.
                  pięknie te twa twory komponowały by się na sztandarze, wróbel na białym, bobek na czerwonym.
                  • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 16:24
                    Dwa psy na tarczy, jeden sra, drugi warczy 😂
                    • m.c.hrabia Re: BOCIAN! 22.06.22, 16:36
                      Ścigaj i Sośnierz?
                      to suka i pies.
                      • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 16:42
                        A co za jedni?
                        • m.c.hrabia Re: BOCIAN! 22.06.22, 16:45
                          sprzedajne scierki od Pawła Szmaty.
                          • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 16:54
                            My tu tracimy drugiego seta, a ty nie wiadomo kim dupę sobie zawracasz... [z niesmakiem]
                            • m.c.hrabia Re: BOCIAN! 22.06.22, 17:00
                              Widziałaś tytuł po pierwszym secie - Deklasacja
                              od razu sobie pomyślałem dupa blada, dostaniemy wpierdol.
                              • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 17:03
                                A nie zwróciłam uwagi. Czuj duch, jonasza nie ma :))
                                • m.c.hrabia Re: BOCIAN! 22.06.22, 17:13
                                  tak mamy , nie zwracamy uwagi :))
                                  • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 17:20
                                    Co mnie tytuły obchodzą, obchodzi mnie 19:12 😝

o, już 20 😝
                                    • m.c.hrabia Re: BOCIAN! 22.06.22, 17:24
                                      pożyjemy zobaczymy.
                                      • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 17:26
                                        he!

A nie mówiłam? Nie zwracać uwagi na duperele, a wszystko będzie cacy 😆😆😆
                                        • yoma Re: BOCIAN! 22.06.22, 17:58
                                          👅👅👅
              • ukos Re: BOCIAN! 22.06.22, 17:15
                stefan4 napisał:

> Orły są symbolem imperializmu antyczno-rzymskiego.

Nasz orzeł jest jak najbardziej rzymski. Chrobry dostał go od świętego cesarza rzymskiego narodu niemieckiego na znak naszej przynależności do Europy.
                • pozytonium Bielik nie jest orłem 23.06.22, 18:04
                  ukos napisał:

> stefan4 napisał:
                  >
                  > > Orły są symbolem imperializmu antyczno-rzymskiego.
                  >
                  > Nasz orzeł jest jak najbardziej rzymski. Chrobry dostał go od świętego cesarza
                  > rzymskiego narodu niemieckiego na znak naszej przynależności do Europy.
    • haen2010 Re: Unia polsko-ukrainska 24.06.22, 08:32
      Czytam tu wiele głupot, i zidiocenia. A ja po prostu chcę mieć przyszłość w pokoju i spokoju dla moich wnuków. Jak Ukraińcy i Białorusini. Ich 90 procent społeczności.
      Takie państwo, unitarne, związkowe jak Niemcy, to bariera na pokolenia dla bezpieczeństwa obywateli ze strony putinowców, hitlerowców, jak ich zwał tak zwał. Na pewno hordy azjatów na Europę.
      • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 24.06.22, 09:09
        No to heniu zacznij od siebie, a o unitarnym państwie pomyślimy później. Kop okopa!
        • haen2010 Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 08:28
          Jesteś szmatława pisząc moje imię z małej litery. Henryk jestem. Najbardziej zaskoczyło mnie, ze jesteście z Psem na Czarnych i zidiociałym Hrabią trollami rosyjskimi.

Ech, te media społecznościowe, ale macie używanie. Długi kamuflaż.
          • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 08:42
            Kogo nie szanuję, tego nie literuję :)

Nie wierz we wszystko, co ci piszą. Kowno znalazłeś, vo coś długo szukałeś?

Hrabia też onuca? Yeehaw! Hrabia! Karma wraca 😂😂😂
            • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 11:29
              > Hrabia też onuca? Yeehaw!

😂
              • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 11:56
                Aż mi go żal. Tak się starał 😄
                • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 12:00
                  Przenikliwość hińka budzi we mnie uznanie.:)
                  • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 12:06
                    Henryk Wielki powiedział, a zatem tak jest. Henryk się nie myli.

(No chyba że chodzi o główne miasta sąsiadów. )
                  • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 12:09
                    Dópa tam przenikliwość, przecież ci pisze, że go zaskoczyło. Wierzył w nas do końca :D
                • m.c.hrabia Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 12:46
                  yoma napisała:

> Aż mi go żal. Tak się starał 😄
                  >
                  i się rypło.
                  • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 12:50
                    Henio ci zerwał kamuflaż :D
          • pies.na.czarnych Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 12:22
            > Jesteś szmatława pisząc moje imię z małej litery. Henryk jestem.

Skąd my mamy wiedzieć kto ty jesteś? Dla forumowiczów jesteś haen2010. Każdy może napisać, że na pierwsze me Heniek.
            Na forum jest nawet taki jeden, który podaje fałszywe linki do strony IPN aby udowodnić, że nie jest tym kim jest:)
            • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 12:49
              Oj weź no... po x latach przełamał kompleksy i wteszcie się przedstawił, a ty go zaraz ścinasz.
            • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 25.06.22, 13:09
              >Na forum jest nawet taki jeden, który podaje fałszywe linki do strony IPN aby udowodnić, że nie jest tym kim jest:)

What? :o
              • haen2010 Re: Unia polsko-ukrainska 26.06.22, 10:48
                Niestety, muszę przyznać, że rzetelnie wykonujecie swoją rosyjską robotę. Choćby po ilości wpisów ad personam pod moimi, rzetelnymi opiniami. Dajecie dupy jak Rosja na Ukrainie.

Kiedy piszę, że Rosję trzeba definitywnie wypierdzielić z Europy, to wiem co piszę. Najlepszym sposobem jest szlaban, zapora, bariera państwa unitarnego od Królewca do ujścia Donu. Tam wszystkim mieszkańcom to pasuje.
                Jeżeli ktoś nie pamięta jak rozpadał się ZSRR po zimnej wojnie, to może sobie przypomnieć jak rozpada się po przegranej gorącej wojnie na Ukrainie. Podrygi ostrygi przed skropieniem cytryną i konsumpcją. Na dziesięciolecia.
                • yoma Re: Unia polsko-ukrainska 26.06.22, 11:04
                  >pod moimi, rzetelnymi opiniami

Ty jednak heniuś jesteś wielki. Heniek a sprawa rosyjska :D Zaraz uwierzysz, że to ty tę wojnę wywołałeś celem obrony Naszych Świętych Granic.

A se żryj tę Rosję, tylko daj żyć innym. Możesz z cytryną. Kawa z cytryną to kawa po moskiewsku :)
                  • haen2010 Re: Unia polsko-ukrainska 30.06.22, 12:13
                    Rzadko tak się ujawniasz. W tych smarowanych dziegciem kozakach. Ja proponuję herbatę na "prikusku" po spakowaniu walizek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka