zimnadzidzia 10.07.22, 14:32 www.tuwroclaw.com/wiadomosci,kamienica-w-sercu-wroclawia-potaniala-o-12-milionow-wczesniej-miasto-zainwestowalo-w-jej-remont,wia5-3315-66043.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies.na.czarnych Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 14:43 Eeee tam. Tu masz gospodarza miasta. Założę się, ze niedługo zostanie prezesem jakiegoś orlenu, albo czegoś podobnego scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/293196957_2307812426040128_7015995188861144991_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=HkQJyNEZj9QAX-_BL1G&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AT_KM5wDotBBxdPF3B_Qr7rL9dbmMKFBepU2Dz0nUmw5DA&oe=62D07CB8 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 14:44 Sorry nie ten link :)))) W sobotę w Rypinie (woj. kujawsko-pomorskie) odbyło się spotkanie z premierem Mateuszem Morawieckim. Nie wszyscy jednak zostali na nie wpuszczeni. - Tych, których znam z widzenia, tych mamy wpuszczać - stwierdził przedstawiciel organizatora. W trakcie spotkania burmistrz Rypina Paweł Grzybowski z rąk jednego z mężczyn wyrwał krytyczny wobec premiera transparent. tvn24.pl/pomorze/mateusz-morawiecki-w-rypinie-spotkanie-z-premierem-tylko-dla-mieszkancow-burmistrz-pawel-grzybowski-wyrwal-krytyczny-transparent-5782546 Odpowiedz Link Zgłoś
met_ol Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 19:28 Niestety w naszym języku nie ma słów dostatecznie obelżywych - aby nazwać tego dupka burmiszcza (to z wolskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 19:32 Jesteś etatowym pologlotOM. Mógłbyś mi powiedzieć jak według najnowszej reformy języka polskiego mówi się teraz "pani burmistrz". Burmisterka? Odpowiedz Link Zgłoś
met_ol Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 19:39 Jeżeli wdziałeś tam Panią Burmistrz - to nie pij już więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 21:11 Nie widziałem. Łaknę jedynie wiedzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 22:10 Co ci do głowy przyszło? Pytam całkiem na poważnie, może ty wiesz.? Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 14:50 gazetawroclawska.pl/jacek-sutryk-ubliza-i-grozi-internautce-z-moim-bratem-z-toba-potanczymy/ar/c1-15919469 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 14:59 Daj se siana pozytonium :) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 20:56 18 milionów czyli jeśli zakup ma być opłacalny koszt zakupu powinien się zwrócić po 6- 8 lat. czyli 2,25 do 3 milionów rocznie powinny wrócić w postaci czynszu do właściciela. Luksusowe mieszkania czyli takie po 100 - 200m²- czyli licząc ze mieszkań jest 10 rocznie 225000-300000 rocznie. Wynajmiesz pacanie? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 21:14 x2468 napisał: > 18 milionów czyli jeśli zakup ma być opłacalny koszt zakupu powinien się zwróci > ć po 6- 8 lat. czyli 2,25 do 3 milionów rocznie powinny wrócić w postaci czynsz > u do właściciela. Luksusowe mieszkania czyli takie po 100 - 200m²- czyli licząc > ze mieszkań jest 10 rocznie 225000-300000 rocznie. Wynajmiesz pacanie? Powierzchnia kamienicy to 1410 m2. Przy 30 mln daje to 21277 zł za metr kw.. Przy 18 mln daje to 12766 zł za metr kw. Tylko, że jak odejmiesz 12 min włożone w remont (z kasy podatników) to dla gminy wyjdzie 6 mln czyli 4255 zł za metr kw. A to jest jawna niegospodarność zarządcy, którym jest Sutryk. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 22:03 Ty oczywiście byłbyś super gospodarzem i sprzedałbyś kamienice za 30 milionów + podatek. Pytanie, komu? Dlaczego nikt nie kupił za te marne 21277 za m²? Na co czekasz, kupuj! Taki spec jak ty da rade. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 23:06 x2468 napisał: > Ty oczywiście byłbyś super gospodarzem i sprzedałbyś kamienice za 30 milionów + > podatek. Pytanie, komu? Dlaczego nikt nie kupił za te marne 21277 za m²? Na co > czekasz, kupuj! Taki spec jak ty da rade. Może problemem jest lokalizacja, cel przeznaczenia i wystrój pomieszczeń? Np. jako hotel, w miejscu, gdzie nie można okna otworzyć. Na placu Uniwersyteckim jest gwar, jak w Delhi. Całą dobę. Tuż obok, nad Odrą, gdzie jest spokojniej, hotele powstają, jak grzyby po deszczu. Dla turysty nie ma znaczenia, czy przejdzie się 300 m dalej. Innym powodem jest to, że odremontowanej kamienicy towarzyszą przyległe do niej slumsy. Jak remontować to całą ścianę kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 01:29 "Np. jako hotel, w miejscu, gdzie nie można okna otworzyć. Na placu Uniwersyteckim jest gwar, jak w Delhi. Całą dobę (...) Tuż obok, nad Odrą, gdzie jest spokojniej, hotele powstają, jak grzyby po deszczu. " Widać dawno Cię nie było ani na placu Uniwersyteckim, ani nad Odrą tuż obok, jeśli twierdzisz, że na placu jest gwarno jak w Delhi, a tuż obok nad Odrą spokojniej. Teraz, jak są wakacje i w miarę ciepłe wieczory, w okolicach Wyspy Słodowej przebywają tłumy nieprzebrane. A plac Uniwersytecki, choć uczęszczany, to przecież jest przechodni, a nie imprezowy. Zresztą skoro hotele, hostele i apartamenty na wynajem mogły powstać w okolicach Ruskiej i pasażu Niepolda, to równie dobrze mogłyby powstać na placu Uniwersyteckim. A co do wyliczeń za m2 i niegospodarności - że niegospodarny to najprawdziwszy fakt, ale akurat tu bym się nie upierał. Z czym bowiem porównujesz ceny za m2? Z cenami innych nieruchomości, na które ktoś też wcześniej wyłożył kasę. Równie dobrze powiedzieć, że mieszkania z drugiej ręki są zasadniczo tanie - ot, ktoś żąda 500 tysięcy za 100 m2, ale ponieważ wcześniej zapłacił 350 tysięcy i jeszcze mieszkanie wyremontował, to w sumie do przodu jest o 100 tysięcy, a to oznacza tysiąc za metr. Ot, sprzedaje człowiek mieszkanie, 485 tysięcy za 57 m2. Ponieważ wcześniej wyłożył na nie 320 tysięcy i jeszcze włożył w remonty, to jest raptem 150 tysięcy do przodu. A przecież nie powiemy, że sprzedaje mieszkanie po 2600 za m2. Myślę, że główny problem ze sprzedaniem kamienicy jest taki, że generalnie w tej chwili w dużych miastach jest zastój na rynku nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
vivak01 Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 09:01 " To było jasne PRZED remontem. " Remont zrobiono w 2018 roku. Jaki będzie rynek w I kwartale 2022 było niemalże wróżeniem z fusów. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 17:09 sverir napisał: > "Np. jako hotel, w miejscu, gdzie nie można okna otworzyć. Na placu Uniwersytec > kim jest gwar, jak w Delhi. Całą dobę (...) Tuż obok, nad Odrą, gdzie jest spok > ojniej, hotele powstają, jak grzyby po deszczu. " > > Widać dawno Cię nie było ani na placu Uniwersyteckim, ani nad Odrą tuż obok, je > śli twierdzisz, że na placu jest gwarno jak w Delhi, a tuż obok nad Odrą spokoj > niej. Ano dawno. Preferuję obrzeża. Wystarczy, że w Runku mieszkałem przez 12 lat (Igielna) i mi wystarczy. Ale za to będę miał tjambaj niedaleko. Problem w tym, że miasto w 2023 zapłaci 4 razy drożej za prąd. Czyli raczej nie skorzystam z oferty po 18 zł za przejazd, tym luksusowym środkiem lokomocji. A jeszcze tabor trzeba kupić, bo tak jak napisałem na liniach 2 czy 4 jeżdżą trumienki do dziś. Upierał się Sutryk przy tym tjambaju i upierał. Miast inwestować w kolej miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 18:10 "Miast inwestować w kolej miejską." Jechałem dzisiaj koleją z centrum na Psiaka. Mój wniosek jest taki, że dobrze by było, gdyby władze miasta i władze województwa przestały się w końcu spierać o kolej. Bo widać regres, pomimo otwarcia nowych stacji na trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 18:40 sverir napisał: > "Miast inwestować w kolej miejską." > > Jechałem dzisiaj koleją z centrum na Psiaka. Mój wniosek jest taki, że dobrze b > y było, gdyby władze miasta i władze województwa przestały się w końcu spierać > o kolej. Bo widać regres, pomimo otwarcia nowych stacji na trasie. Uważasz, że kolej jest nie potrzebna? Może podasz ile jechałeś koleją, a ile zwykle jedziesz MPK? Na czym polega regres? Czy regres nie jest uzależniony od tego, że ludzie muszą teraz kupować dwa bilety. Zamiast czasowego na całe miasto, czasowy, lub przejazdowy na kolej i czasowy lub przejazdowy na MPK. Jedno i drugie może się uzupełniać. Do rozwiezienia mieszkańców po osiedlu wystarczy większy bus. Nie potrzeba dwuczłonowych autobusów, czy trój, czy nawet czteroczłonowych tramwai. Odjazdy ze stacji pociągów są o konkretnym czasie. Wychodzę na przystanek podjeżdża busik. Zawozi mnie na osiedlową stację, przesiadam się w pięć minut i nie muszą się tak tłoczyć składy MPK po mieście z prędkością operacyjną do 10 km na godzinę. Na ND wystarczą dwa busy (1 jadący w lewo, drugi w prawo na około ND). Dwie przystanki przesiadkowe. Krzyżówka, Stacja. I to by hulało. Uzupełnieniem byłyby normalne wozy MPK w kierunku na Mińską, Grabiszyńską i Świebodzki. Brak biletów jednoprzejazdowych. Masz bilet na godzinę ewentualnie na 90 minut. Dojedziesz z nim wszędzie we Wrocławiu. Na Psiaku też można zgrać kolej z krótkimi liniami na Psiaka i na Zakrzów. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Gospodarz miasta 12.07.22, 06:56 "Uważasz, że kolej jest nie potrzebna?" Nie rozumiesz po polsku? Gdzieś napisałem cokolwiek, co sugeruje, że wg mnie kolej jest niepotrzebna? Wyczytałeś to w stwierdzeniu, że władze miasta kłócą się z władzami województwa, co nie poprawia sytuacji na kolei? W takim razie mogę cię uspokoić - wręcz przeciwnie, uważam, że kolej jest niezbędna " Może podasz ile jechałeś koleją, a ile zwykle jedziesz MPK?" MPK ok. 40 minut, przystanek spod pracy i pod domem. Plus czas oczekiwania, jak mam pecha, to około 15 minut. Kolej to ok. 25 minut jazdy, plus 15 minut na dworzec plus 15 minut ze stacji. Plus czas oczekiwania, jak mam pecha, to około 20 minut (choć tutaj kolej jedzie nieregularnie - o 16 co 20-30 minut, ale po 17 już co godzinę). "Czy regres nie jest uzależniony od tego, że ludzie muszą teraz kupować dwa bilety." Nie wiem, co burdel na torach ma wspólnego z tym, że ludzie muszą kupować dwa bilety, ale wierzę Ci, że ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Gospodarz miasta 12.07.22, 09:04 sverir napisał: > " Może podasz ile jechałeś koleją, a ile zwykle jedziesz MPK?" > > MPK ok. 40 minut, przystanek spod pracy i pod domem. Plus czas oczekiwania, jak > mam pecha, to około 15 minut. > Kolej to ok. 25 minut jazdy, plus 15 minut na dworzec plus 15 minut ze stacji. > Plus czas oczekiwania, jak mam pecha, to około 20 minut (choć tutaj kolej jedzi > e nieregularnie - o 16 co 20-30 minut, ale po 17 już co godzinę). I to jest pies pogrzebany, dlatego pisałem dalej o Jedno i drugie może się uzupełniać. Do rozwiezienia mieszkańców po osiedlu wystarczy większy bus. Nie potrzeba dwuczłonowych autobusów, czy trój, czy nawet czteroczłonowych tramwai. Odjazdy ze stacji pociągów są o konkretnym czasie. Wychodzę na przystanek podjeżdża busik. Zawozi mnie na osiedlową stację, przesiadam się w pięć minut i nie muszą się tak tłoczyć składy MPK po mieście z prędkością operacyjną do 10 km na godzinę. Na ND wystarczą dwa busy (1 jadący w lewo, drugi w prawo na około ND). Dwie przystanki przesiadkowe. Krzyżówka, Stacja. I to by hulało. Uzupełnieniem byłyby normalne wozy MPK w kierunku na Mińską, Grabiszyńską i Świebodzki. Brak biletów jednoprzejazdowych. Masz bilet na godzinę ewentualnie na 90 minut. Dojedziesz z nim wszędzie we Wrocławiu. Na Psiaku też można zgrać kolej z krótkimi liniami na Psiaka i na Zakrzów. Kolej jest najszybszym środkiem lokomocji w mieście. Nie pamiętam już ile dutków wydał mistrz padawana Sutryka na kolej podziemną (ale własną, osikaną), gdy ma wszystko na ziemi i tylko trzeba się dogadać z kolejarzami. Stacje kolejowe mają to do siebie, że np. ode mnie do Głównego mam jeden przystanek po drodze, a jadąc MPK 15 przystanków. Trzeba te dwa systemy połączyć w całość. Bez sensu jest pchać autobusy przegubowe na linie okrężne wokół osiedli, dowożące pasażerów z i do stacji kolejowych. To mogą zrobić o wiele mniejsze pojazdy. Z napędem czy to elektrycznych, czy jakimś innym. Chodzi o to by podróżnik raz, że nie czekał nie wiadomo ile na stacji, przystanku, a dwa nie doginał km (15 min) np. z ciężkim bagażem. Przy takim rozwiązaniu odkorkuje się miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Gospodarz miasta 12.07.22, 13:32 "Kolej jest najszybszym środkiem lokomocji w mieście." I owszem, ja się zgadzam. Pomysł z busikiem też nie jest najgorszy. Mało tego, mieliśmy nawet taki - odjeżdżał z pętli i dojeżdżał na stację akurat przed przyjazdem pociągu, świetna sprawa (bez ironii). Jedyną jego wadą było to, że jeździł pusty. W końcu po staraniach rady osiedla zmieniono trasę i godziny odjazdu, tak że teraz nie obsługuje stacji, tylko emerytów jeżdżących do przychodni. I to, co piszesz o łączeniu systemów, to też jest słuszne, podpisuję się nawet trzema rękami. Sęk w tym, że - jak rednacz Franas napisał był niedawno - komunikacją zbiorową powinni przestać zajmować się kierowcy. Zarówno decydenci, jak i aktywiści miejscy. Inna mentalność, która skutkuje ocenami pomysłów i ich efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Gospodarz miasta 12.07.22, 13:59 sverir napisał: > "Kolej jest najszybszym środkiem lokomocji w mieście." > > I owszem, ja się zgadzam. Pomysł z busikiem też nie jest najgorszy. Mało tego, > mieliśmy nawet taki - odjeżdżał z pętli i dojeżdżał na stację akurat przed przy > jazdem pociągu, świetna sprawa (bez ironii). Jedyną jego wadą było to, że jeźdz > ił pusty. W końcu po staraniach rady osiedla zmieniono trasę i godziny odjazdu, > tak że teraz nie obsługuje stacji, tylko emerytów jeżdżących do przychodni. > > I to, co piszesz o łączeniu systemów, to też jest słuszne, podpisuję się nawet > trzema rękami. Sęk w tym, że - jak rednacz Franas napisał był niedawno - komuni > kacją zbiorową powinni przestać zajmować się kierowcy. Zarówno decydenci, jak i > aktywiści miejscy. Inna mentalność, która skutkuje ocenami pomysłów i ich efek > tów. Bo widzisz mi nie chodzi o to by komuś dokopać. Ważne by ludziom żyło się lepiej z mniej (choć mogę się mylić, ale takie są me pomysły). Egocentrycznie powiem, że mam też i znajomych na Psiaku. Czasami ich odwiedzam. Zwykle jadę A8, bo to najszybsza trasa - około 30 minut z zachodu na wschód, Ale jakby była kolej wrocławska, to na pewno pojechałbym pociągiem. Bodajże trzeba byłoby zrobić wbicie z Gądowa na Mikołajów i Wrocławska Sieć SBahn byłaby gotowa. No może poza Wielką Wyspą. Częstotliwość odjazdów też idzie zmienić. Co 30 minut leci pociąg na Legnicę, ale przecież również co 30 minut można puszczać pociąg na Leśnicę tylko. Łącznie byłoby to 4 pociągi na godzinę. Wystarczy. Częściej nie ma co puszczać składów, co by nie jeździły puste. Główna stacja to niewykorzystany obecnie Gądów. Nie wszystkie pociągi muszą się toczyć na Główny. Podejrzewam, że za cenę TAT Sutryk mógł się tak dogadać z KD (gdzie przecież był w zarządzie), by reaktywować WWK. Co do Psiaka, masz przerąbane, bo to trasa do Kempy. Modernizacja, czy tylko racjonalizacja jest skazana na niepowodzenie. Do Sycowa :))) Załączam mapkę. Pozycja 31 to Gądów. Sieć metra bez rycia pod ziemią jak ta lala. Naprawdę czekam, by to państwo i ta gmina nie służyły tylko wybranym, ale by czerpać z tego zyski mógł każdy. Zyskiem jest np. zysk czasowy. Bez znaczenia, czy on liberał, komuch, zielony, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 08:42 Żaden hotel. Wyraźnie napisali mieszkania lub szkolą. Budynek stoi pod piecza konserwatora zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
vivak01 Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 08:53 "Żaden hotel. Wyraźnie napisali mieszkania lub szkolą." Lub usługi centrotwórcze, czyli usługi prestiżowe o wysokim standardzie z dostępem publicznym i z przeważającą funkcją: administracji, obsługi finansowej i obsługi turystów oraz handlu, gastronomii i wyspecjalizowanych usług np.: zakład fryzjerski, kosmetyczny, gabinet lekarski, odnowa biologiczna, drobne naprawy itp. Nie kłóć się, jak nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 12:15 Facet nadpobudliwy jest, a w kłamstwie dorównuje Pinokio tvn24.pl/polska/rypin-spotkanie-z-mateuszem-morawieckim-burmistrz-pawel-grzybowski-zaklocil-konferencje-joanny-scheuring-wielgus-mowil-o-wydarzeniach-ze-spotkania-premiera-z-mieszkancami-5783268 Kiedy posłanka Lewicy Joanna Scheuring-Wielgus mówiła w Rypinie o wydarzeniach z sobotniego spotkania z premierem w tym mieście, do jej konferencji w pewnym momencie dołączył burmistrz Paweł Grzybowski. Wdał się w rozmowę z posłanką i zabrał między innymi głos w sprawie sytuacji z soboty, kiedy to wyrwał jednemu z demonstrantów transparent z krytycznym hasłem na temat premiera Mateusza Morawieckiego. - Nie dotknąłem, nie obraziłem, po prostu zabrałem coś, co było uwłaczające według mnie - powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 15:05 Kurde wiedziałam, że będzie o Wrocławiu :D Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 22:10 Jedno jest pewne. Mieszkańcy Wrocławia maja szczęście i rozum ze nie dopuścili pisiakow do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 23:32 x2468 napisał: > Jedno jest pewne. Mieszkańcy Wrocławia maja szczęście i rozum ze nie dopuścili > pisiakow do władzy. Czy ja wiem. Porównując rozwój miasta w ciągu ostatnich 20 lat z Rzeszowem moim zdaniem był to błąd. nowiny24.pl/pomysly-na-rozwoj-rzeszowa-wedlug-prezydenta-ferenca/ga/5907967/zd/9219987 Rzeszów się rozwija, a Wrocław zwija. Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 00:49 pozytonium napisał(a): > Rzeszów się rozwija, a Wrocław zwija. > No to ten Rzeszów będzie się jeszcze musiał długo rozwijać, zanim Wrocław się zwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 16:52 margit49 napisała: > pozytonium napisał(a): > > > Rzeszów się rozwija, a Wrocław zwija. > > > > No to ten Rzeszów będzie się jeszcze musiał długo rozwijać, zanim Wrocław się z > winie. Na razie we Wrocławiu się zastanawiają skąd wziąć (środki na) prąd na tramwaje. Wiadomo, że z węgla, ale dlaczego po 80 mln złotych? A gdzie jeszcze tabor? Do dziś np. na linii 4 czy 2 jeżdżą trumienki. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 18:42 > zastanawiają skąd wziąć (środki na) prąd na tramwaje. Mooi sie na prund w tramwaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Gospodarz miasta 11.07.22, 01:09 "Jedno jest pewne. Mieszkańcy Wrocławia maja szczęście i rozum ze nie dopuścili pisiakow do władzy." Ani szczęścia, ani rozumu. Gdyby mieli rozum, wybraliby inną opcję. Zresztą co znaczy, że nie dopuścili pisiaków do władzy? 5 z 19 radnych prezydenta weszło do rady z listy PiS. Prawa ręka prezydenta to bardzo dobry kumpel Adama Hofmana. Druga prawa ręka to bardzo dobry kumpel Dworczyka. Radni PiS i radni PO z dziubków sobie spijają przed sesją, poklepują się po pleckach. PiS ma tutaj nieformalne wpływy, po prostu nie takie, jakie by sobie życzył. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Gospodarz miasta 10.07.22, 23:05 Widać Sutryk szykuje kamienice dla Pinokia. 18 milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis jak to mówią lemingi 11.07.22, 15:42 ...WYSTARCZY nie kraść ale same się nie stosują do tej zasady :) Odpowiedz Link Zgłoś