superspec1 17.10.22, 19:36 na układy nie ma rady.:) www.tysol.pl/a92808-435-mld-euro-z-czego-52-proc-przypada-na-niemcy-europosel-pis-pyta-ke-o-zgody-na-pomoc-publiczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies.na.czarnych Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 19:56 Gdyby Polska spełniła warunki to ta średnia zupełnie inaczej by wyglądała. Kuźmiuk go roboty, pchaj te kamienie milowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 21:22 pies.na.czarnych napisała: > Gdyby Polska spełniła warunki to ta średnia zupełnie inaczej by wyglądała. Kuźm > iuk go roboty, pchaj te kamienie milowe. Chyba nie zrozumiałeś, o co chodzi. To nie są pieniądze unijne dla Niemców, to są pieniądze wypłacane z niemieckiego budżetu jako pomoc publiczna dla przedsiębiorstw, żeby te nie padły np. z powody wysokich cen energii. To były też dopłaty np. na bilet za 9 euro. Niemiecki budżet jest stosunkowo zrównoważony, więc może sobie na tak wysoką pomoc publiczną pozwolić. Choć z drugiej strony nie jest to działanie w duchu europejskiej solidarności, bo w ten sposób niemieckie firmy uzyskują przewagę konkurencyjną nad firmami z innych krajów, których na taką pomoc publiczną dla ich firm nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 21:32 PiS chce Europy Ojczyzn to ma!:) Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 05:04 superspec1 napisał(a): > PiS chce Europy Ojczyzn to ma!:) Rozumiem, że w koncepcji jednego państwa system wykluczałby :) takie nierówności? Wtedy, w koncepcji Państwa Europa, bylibyśmy bliżej powszechnej szczęśliwości wg wizji Włodzimierza Lenina i Karola Marksa ale w nowym, uaktualnionym wydaniu. Właśnie w koncepcji Europy Ojczyzn mamy coś do powiedzenia a Państwo Europa policja europejska tłumiła by tylko zamieszki. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 09:27 superspec1 napisał(a): > Zamieszki AfD?:) Zamieszki są zamieszkami. Gdyby to jedno państwo Europa już istniało lo to Ukraina by laby ju z Rosją a Państwo Europa graniczyłoby z Rosją. Akurat ja tego nie chcę. Policja, taka sama jak (niżej) demokratyczna i niemiecka jak w Dusseldorf brutalnie tłumiłaby zamieszki wynikające z protestów w Polsce przeciwko aneksji Ukrainy : www.dw.com/pl/zamieszki-w-duesseldorfie-policja-krytykowana-za-brutalno%C5%9B%C4%87/a-58066092 a Macron jako minister spraw wewnętrznych wprowadziłby , tak jak teraz wprowadził we Francji, kary więzienia za strajki w niektórych gałęziach przemysłu. To Jedno Państwo Europa to wizja Lenina i obecnie Macrona, Merkel, Scholtza aczkolwiek to sa tylko pacynki. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 02:26 > Chyba nie zrozumiałeś, o co chodzi. Razem z Kuźmiuk dobrze kombinujecie. Tylko powiedz mi jak dopłaty np. na bilet za 9 euro mogą wpłynąć na konkurencyjność firm? Idąc tym samym tokiem myślenia to te wszystkie 500+ i inne datki typu Tarcza również można klasyfikować jako działanie niezgodne z duchem europejskiej solidarności. O płacach dla pracownikow delegowanych wolę nie wspominać, bo tu właśnie PiS naruszył solidarność i w chamski sposób wymusza stawianie polskich firm nad innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 17:42 pies.na.czarnych napisała: > > Chyba nie zrozumiałeś, o co chodzi. > > Razem z Kuźmiuk dobrze kombinujecie. No właśnie że nie razem z Kuźmiukiem, lecz przeciw niemu. Kuźmiuk podaje to bez wyjaśnień, a publiczność rozumie to tak, że Niemcy inkasują najwięcej środków unijnych. Ty też dałeś się nabrać Kuźmiukowi i tak to zinterpretowałeś, że gdyby Polska przestrzegała praworządności, to też by te unijne środki dostała. A tu wcale nie chodzi o pieniądze z budżetu unijnego, lecz z własnego krajowego. Zamiast podziękować, to jeszcze się rzucasz. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 19:31 "A tu wcale nie chodzi o pieniądze z budżetu unijnego, lecz z własnego krajowego." I wcale nie chodzi o praworządność. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 19:59 sverir napisał: > "A tu wcale nie chodzi o pieniądze z budżetu unijnego, lecz z własnego krajoweg > o." > > I wcale nie chodzi o praworządność. Tutaj musiałbym się upewnić, czy ten mechanizm praworządności ma zastosowanie tylko w sięganiu po środki europejskie, czy także przy wnioskowaniu o pozwolenie na pomoc publiczną z własnego budżetu. Nie wiem, a Ty wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 23:26 "Nie wiem, a Ty wiesz?" Pomoc publiczna to są reguły do stosowania, gdy spełnione są określone warunki transferu środków państwowych. Pojawia się tak samo przy środkach europejskich, jak i środkach krajowych. Coś w rodzaju po prostu procedury wydawania takich środków. Nigdy nie słyszałem, żeby istniał warunek praworządności, to unijne prawo konkurencji, regulujące wpływ na handel między państwami członkowskimi UE. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Panie dr Kuzmiuk 19.10.22, 09:50 sverir napisał: > Nigdy nie słyszałem, żeby istniał warunek praworządności, to unijne pra > wo konkurencji, regulujące wpływ na handel między państwami członkowskimi UE. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 06:30 Właśnie dlatego,że uzyskują przewagę konkurencyjną nazywa się to pomocą publiczną. Niemcy zagwarantowali sobie część tej pomocy w samym Traktacie o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 21:29 Kiedyś sądziłem, że Kuźmiuk jest inteligentniejszy od Suskiego, teraz już tak nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 22:35 Też nie sądziłem, że absolwent SGPiS-u może być tak doszczętnie sprawiczony przez kaczy PiS. Odpowiedz Link Zgłoś