Dodaj do ulubionych

Panie dr Kuzmiuk

17.10.22, 19:36
na układy nie ma rady.:)

www.tysol.pl/a92808-435-mld-euro-z-czego-52-proc-przypada-na-niemcy-europosel-pis-pyta-ke-o-zgody-na-pomoc-publiczna
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 19:56
      Gdyby Polska spełniła warunki to ta średnia zupełnie inaczej by wyglądała. Kuźmiuk go roboty, pchaj te kamienie milowe.
      • jureek Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 21:22
        pies.na.czarnych napisała:

> Gdyby Polska spełniła warunki to ta średnia zupełnie inaczej by wyglądała. Kuźm
        > iuk go roboty, pchaj te kamienie milowe.

Chyba nie zrozumiałeś, o co chodzi. To nie są pieniądze unijne dla Niemców, to są pieniądze wypłacane z niemieckiego budżetu jako pomoc publiczna dla przedsiębiorstw, żeby te nie padły np. z powody wysokich cen energii. To były też dopłaty np. na bilet za 9 euro. Niemiecki budżet jest stosunkowo zrównoważony, więc może sobie na tak wysoką pomoc publiczną pozwolić. Choć z drugiej strony nie jest to działanie w duchu europejskiej solidarności, bo w ten sposób niemieckie firmy uzyskują przewagę konkurencyjną nad firmami z innych krajów, których na taką pomoc publiczną dla ich firm nie stać.
        • superspec1 Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 21:32
          PiS chce Europy Ojczyzn to ma!:)
          • no-popis Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 05:04
            superspec1 napisał(a):

> PiS chce Europy Ojczyzn to ma!:)
            Rozumiem, że w koncepcji jednego państwa system wykluczałby :) takie nierówności? Wtedy, w koncepcji Państwa Europa, bylibyśmy bliżej powszechnej szczęśliwości wg wizji Włodzimierza Lenina i Karola Marksa ale w nowym, uaktualnionym wydaniu.
            Właśnie w koncepcji Europy Ojczyzn mamy coś do powiedzenia a Państwo Europa policja europejska tłumiła by tylko zamieszki.
            • superspec1 Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 07:31
              Zamieszki AfD?:)
              • no-popis Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 09:27
                superspec1 napisał(a):

> Zamieszki AfD?:)
                Zamieszki są zamieszkami.
                Gdyby to jedno państwo Europa już istniało lo to Ukraina by laby ju z Rosją a Państwo Europa graniczyłoby z Rosją. Akurat ja tego nie chcę.
                Policja, taka sama jak (niżej) demokratyczna i niemiecka jak w Dusseldorf brutalnie tłumiłaby zamieszki wynikające z protestów w Polsce przeciwko aneksji Ukrainy :
                www.dw.com/pl/zamieszki-w-duesseldorfie-policja-krytykowana-za-brutalno%C5%9B%C4%87/a-58066092
                a Macron jako minister spraw wewnętrznych wprowadziłby , tak jak teraz wprowadził we Francji, kary więzienia za strajki w niektórych gałęziach przemysłu.
                To Jedno Państwo Europa to wizja Lenina i obecnie Macrona, Merkel, Scholtza aczkolwiek to sa tylko pacynki.
        • pies.na.czarnych Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 02:26
          > Chyba nie zrozumiałeś, o co chodzi.

Razem z Kuźmiuk dobrze kombinujecie. Tylko powiedz mi jak dopłaty np. na bilet za 9 euro mogą wpłynąć na konkurencyjność firm? Idąc tym samym tokiem myślenia to te wszystkie 500+ i inne datki typu Tarcza również można klasyfikować jako działanie niezgodne z duchem europejskiej solidarności. O płacach dla pracownikow delegowanych wolę nie wspominać, bo tu właśnie PiS naruszył solidarność i w chamski sposób wymusza stawianie polskich firm nad innymi.
          • jureek Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 17:42
            pies.na.czarnych napisała:

> > Chyba nie zrozumiałeś, o co chodzi.
            >
            > Razem z Kuźmiuk dobrze kombinujecie.

No właśnie że nie razem z Kuźmiukiem, lecz przeciw niemu. Kuźmiuk podaje to bez wyjaśnień, a publiczność rozumie to tak, że Niemcy inkasują najwięcej środków unijnych. Ty też dałeś się nabrać Kuźmiukowi i tak to zinterpretowałeś, że gdyby Polska przestrzegała praworządności, to też by te unijne środki dostała. A tu wcale nie chodzi o pieniądze z budżetu unijnego, lecz z własnego krajowego. Zamiast podziękować, to jeszcze się rzucasz.
            • sverir Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 19:31
              "A tu wcale nie chodzi o pieniądze z budżetu unijnego, lecz z własnego krajowego."

I wcale nie chodzi o praworządność.
              • jureek Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 19:59
                sverir napisał:

> "A tu wcale nie chodzi o pieniądze z budżetu unijnego, lecz z własnego krajoweg
                > o."
                >
                > I wcale nie chodzi o praworządność.

Tutaj musiałbym się upewnić, czy ten mechanizm praworządności ma zastosowanie tylko w sięganiu po środki europejskie, czy także przy wnioskowaniu o pozwolenie na pomoc publiczną z własnego budżetu.
                Nie wiem, a Ty wiesz?
                • sverir Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 23:26
                  "Nie wiem, a Ty wiesz?"

Pomoc publiczna to są reguły do stosowania, gdy spełnione są określone warunki transferu środków państwowych. Pojawia się tak samo przy środkach europejskich, jak i środkach krajowych. Coś w rodzaju po prostu procedury wydawania takich środków. Nigdy nie słyszałem, żeby istniał warunek praworządności, to unijne prawo konkurencji, regulujące wpływ na handel między państwami członkowskimi UE.
                  • jureek Re: Panie dr Kuzmiuk 19.10.22, 09:50
                    sverir napisał:

> Nigdy nie słyszałem, żeby istniał warunek praworządności, to unijne pra
                    > wo konkurencji, regulujące wpływ na handel między państwami członkowskimi UE.

Dzięki
        • sverir Re: Panie dr Kuzmiuk 18.10.22, 06:30
          Właśnie dlatego,że uzyskują przewagę konkurencyjną nazywa się to pomocą publiczną. Niemcy zagwarantowali sobie część tej pomocy w samym Traktacie o funkcjonowaniu Unii Europejskiej.
      • weteran-czasu Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 21:29
        Kiedyś sądziłem, że Kuźmiuk jest inteligentniejszy od Suskiego,
        teraz już tak nie sądzę.
        • privus Re: Panie dr Kuzmiuk 17.10.22, 22:35
          Też nie sądziłem, że absolwent SGPiS-u może być tak doszczętnie sprawiczony przez kaczy PiS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka