pies.na.czarnych 10.10.23, 14:07 Pozyt wracaj! Naród potrzebuje twoich Huzarów na konikach! :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwampuch58 Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 10.10.23, 14:13 Dezercji cyngli pisowskich bedzie wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 14:31 Jawohl, herr szwampuch❗ Odpowiedz Link Zgłoś
walden2002 Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 11:36 Herr osiołku pisze się z dużej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 14:18 A po co? By kłócić się z walczącymi psami? twitter.com/i/status/1711775827371635188 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 14:31 Ha, ha. Miało ciebie nie być cały tydzień. Wcześniej cie wypuścili? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 14:38 pies.na.czarnych napisała: > Ha, ha. Miało ciebie nie być cały tydzień. Wcześniej cie wypuścili? :) Wywołałeś mnie to się zjawiłem. Mój post jednak w żaden sposób nie można zaliczyć do politycznych. Dotyczy psów i ich walki. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 15:07 > Wywołałeś mnie to się zjawiłem. Sprowokowałem cię i byłem pewny, że się wynurzysz, a właściwie litość nad tobą mnie wzięła. Wyobraziłem sobie ciebie siedzącego za komputerem i obgryzającego paznokcie z żalu, że przez zbyt pochopnie straszenie nas przestaniesz cały tydzień bawić nas swoimi wpisami. Oszola co chwila banują i tylko ty na możesz zapewnić dawkę codziennego humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 15:11 pies.na.czarnych napisała: > > Wywołałeś mnie to się zjawiłem. > Oszola co chwila banują i tylko ty na możesz zapewnić dawkę co > dziennego humoru. > "Śmiech to zdrowie". Natomiast Huzarami byli np. lisowczycy. Husaria to kompletnie inna formacja. Ale o tym pogadamy po wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 15:13 👏👏👏 Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 23:03 pies.na.czarnych napisała: > 👏👏👏 Co znaczą te oklaski? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 23:56 pozytonium napisał: > pies.na.czarnych napisała: > > > 👏👏👏 > > Co znaczą te oklaski? > > > Jak to co? Nareszcie nawiązałeś do tytułu wątku.:) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 00:00 pies.na.czarnych napisała: > pozytonium napisał: > > > pies.na.czarnych napisała: > > > > > 👏👏👏 > > > > Co znaczą te oklaski? > > > > > > > > > Jak to co? Nareszcie nawiązałeś do tytułu wątku.:) A w którym momencie? :) Huzar to nie husarz. Co starałem ci sunio, wytłumaczyć parę razy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 00:07 Dla mnie to jeden ch... Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 00:36 pies.na.czarnych napisała: > Dla mnie to jeden ch... Husarz by cię nie zgwałcił, huzar już tak. Husarzy to była elitarna armia. W porywach liczyła do trzech tysięcy ludzi na całą RP. Tylu wystarczyło, jak pod Mohylewem 198 sztuk wystarczyło na 45000 wojsk cara Iwana Groźnego. Lisowczycy (Huzarzy) trudnili się łupiestwem. Husaria nie musiała i było to sprzeczne z jej wartościami, gdyż wywodziła się z rodów bogatszych od króla. Prawie nikogo, nawet we współczesnych czasach, nie stać na 200 kg srebra (650000 zł nie licząc ekwipunku i zbroi), by pomachać sobie szabelką, czy nadziać 6 kacapów na szaszłyk za jednym zamachem. Husarzy nie walczyli dla zysku. Wręcz dopłacali na interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 02:13 Zorganizowani mordercy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 11:04 pies.na.czarnych napisała: > Zorganizowani mordercy. x.com/Jan34733995/status/1712091554217681036?s=20 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 husaria -- obmierzłe łajdactwo 12.10.23, 08:53 pozytonium: > Husarzy nie walczyli dla zysku. Wręcz dopłacali na interesu. Za żołnierzem stoi zwykle przełożony, przed którym ten żołnierz robi w gacie ze strachu. Tylko dlatego żołnierze mogą mordować, niszczyć i wypruwać flaki. W żołnierzu pozostawionym samemu sobie często pomału dochodzi do głosu normalne cywilne człowieczeństwo. Czasem do tego stopnia, że zaczyna mieć wyrzuty sumienia za to, co zrobił dotąd. Ale, jak twierdzisz, te husarskie oprychy mordowały nie ze strachu, tylko dla przyjemności. Z pozbawiania ludzi życia robili sobie zabawę. Patrzyli potem na pole zasłane zmasakrowanymi trupami, napawali się zapachem rozlanej przez siebie krwi i cieszyli się jak z sukcesu sportowego. Zbrodniarze hitlerowscy tłumaczyli się ze swoich przestępstw otrzymanymi rozkazami, ale to tłumaczenie nie zostało zaakceptowane przez trybunał. Twoi husarscy niegodziwcy nie mieliby nawet takiego nieakceptowalnego tłumaczenia. Nikt im nie nakazał uczestniczenia w ludzkiej rzeźni. Oni ją po prostu lubili. Jeśli takie zamiłowania nie są dla Ciebie odrażające, to współczuje Twoim bliskim. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: husaria -- obmierzłe łajdactwo 12.10.23, 11:02 stefan4 napisał: > pozytonium: > > Husarzy nie walczyli dla zysku. Wręcz dopłacali na interesu. > > Za żołnierzem stoi zwykle przełożony, przed którym ten żołnierz robi w gacie ze > strachu. Tylko dlatego żołnierze mogą mordować, niszczyć i wypruwać flaki. Husaria była fenomenem na skalę światową. Wiele krajów np. Rosja próbowała powołać podobną formację. Nie udało się nikomu prócz Polski, gdyż ta przejawiała wtedy takie zasady, jak 1. Wolność. 2. Honor i związana z tym dyscyplina. 3. Braterstwo 4. Urzędy za zasługi, a nie przynależność partyjną. 5. W czasach potrzeby dopłacać do skarbu, a nie z niego brać. Czy wiesz, że w szarży na 130 tys. wojska Tureckie 1683 uczestniczył król i jego syn? Polacy nie mieli wyboru, gdy od północy byli atakowani przez Szwedów, od wchodu Rosjan i Turków, od zachodu przez Niemców. Taki kraj już dawno nie powinien istnieć, a jednak istniał. Nie ma kraju, gdzie jego elitarna armia nie przegrała bitwy przez ponad 100 lat, gdzie każdego roku prowadzonych było kilka wojen obronnych. Mohylew jest tutaj szczytem poświęcenia. 1/225, każdy by zrezygnował. Pod bramami 45000 wojsk Iwana Groźnego. A ci poszli w bój i wygrali, choć teoretycznie nie powinni. 225 na jednego. Jesteś idealistą. Nie broniłbyś rodziny, bo ktoś może ucierpieć, np. zbój. Husarze nie byli wyjęci spod prawa, tak jak Żydzi x.com/Jan34733995/status/1712091554217681036?s=20 To była droga armia, tak droga, że nawet nie było na nią stać króla. Ale nie wyjęta spod prawa, jak żydowska x.com/Jan34733995/status/1712091554217681036?s=20 Śmieszny jesteś, jeśli uważasz, że Finowie to zbójcy na zbójcami. Fin łaził sobie po lasach aż tu przyszedł kacap. Finowie mogli się poddać lub walczyć. Wybrali to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Czasy były inne 20.10.23, 01:25 stefan4 napisał: > Jeśli takie zamiłowania nie są dla Ciebie odrażające, to współczuje Twoim blisk > im. Dziś powiedzenie na kogoś po nicku, może się skończyć procesem. Choćby ów donosiciel nickonowca był świnią nad świniami. Husarze mieli swoje nazwiska i tak się do nich zwracano. Jak jakiś okazał się świnią, to kład smród na swą familię i takich eliminowano. Administracja zna mnie z imienia i nazwiska. Przynajmniej Siwa mnie zna, a ja ją. Ale nie powiem o niej jasno, jak się nazywa, bo ją psy zaszczują. Pomimo, że wiem kim jest Siwa nie powiem jak się nazywa z imienia i nazwiska, bo przyszedłby jakiś oszołom i zrobił by jej krzywdę. Znam numery, nawet prywatne do Adama. Też ich nie ujawnię. Wystarczy mi to, że dziewczyna Adasia, pewnie nie jedyna, żyła ze mną przez 3 miesiące. Nawet zrobiłem jej nawet dziecko. Sama przyszła. Nie można traktować innych wbrew swoim zwyczajom. Także fora nie powinny być miejscem gdzie się ludzie naparzają. Lubię prowokować ale nie skrzywdzę nawet muchy. Dosłownie. Dziś wyganiałem jedną taką przez prawie pół godziny. W domu ciepło, na zewnątrz mało przyjemnie. Stawiała się ale odleciała. Może owa dziewczyna wróciła do Adama. Kto wie, czy Adam nie ma nieślubnego 13-14 letniego dziecka. To moje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 15:42 Swoją drogą nie uważacie, że banowanie oszoła to też wind of change? Zawsze był krową, świętą. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 15:51 yoma napisała: > Swoją drogą nie uważacie, że banowanie oszoła to też wind of change? Zawsze był > krową, świętą. Banowanie kogokolwiek, kto się wyraża w miarę kulturalnie, uważam za przegięcie. Niedawno jadąc tramwajem, pewien człowiek zaczął się modlić na głos. Nikt go z tramwaju nie wyrzucił. Miał taką potrzebę, przyłączać się nie trzeba. Nie zagrażał życiu innych pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 15:55 Co by było gdyby jakiś człowiek rozłożył w tramwaju dywanik modlitewny? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 15:57 pies.na.czarnych napisała: > Co by było gdyby jakiś człowiek rozłożył w tramwaju dywanik modlitewny? A skąd wiesz, że nie rozłożył? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 16:06 Pytam. Ty zawsze na każdy temat masz jakiś przykład z życia, wiec liczyłem na twoją obiektywną odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 16:10 pies.na.czarnych napisała: > Pytam. > Ty zawsze na każdy temat masz jakiś przykład z życia, wiec liczyłem na twoją ob > iektywną odpowiedz. Bo żyję, a nie jestem teoretykiem. Takie już mam zboczenie, że obserwuję świat. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 16:12 Nie kręć! Opowiadaj o facecie z dywanikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 16:16 pies.na.czarnych napisała: > Nie kręć! Opowiadaj o facecie z dywanikiem. A co mam mówić, facet się modlił. Ja np. odczuwam potrzeby kontemplacji w górach. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 16:45 > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 16:54 pies.na.czarnych napisała: > > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach 🤭 Modlitwa o wschodzie slonca (1992) - Gintrowski, Kaczmarski, Łapiński Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 17:01 > > > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach 🤭 The Animals - "Dom wschodzącego słońca" Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 18:28 pies.na.czarnych napisała: > > > > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach 🤭 Czasy bardów się kończyły. RALPH KAMINSKI Kasa :) Hau, Hau, Hau. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 18:33 > > > > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach 🤭 A ja sobie kątem pluję :) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 18:35 pies.na.czarnych napisała: > > > > > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach 🤭 > > A ja sobie kątem pluję :) Pluj nawet pełną gębą :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 11.10.23, 23:58 W górach. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 00:02 pies.na.czarnych napisała: > W górach. Wystarczy się oddalić o 30 km. 65 km są Sowie - jedne z najstarszych na Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 00:08 Nadal nie widzisz jak durnie brzmi to zdanie :((( > > > > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 00:20 pies.na.czarnych napisała: > Nadal nie widzisz jak durnie brzmi to zdanie :((( > > > > > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach Po kocham góry i bywam w nich często. Dlatego potrzeby. Raz, to możesz mieć potrzebę się zesrać w gacie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 00:38 Bo :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 02:10 pozytonium napisał: > pies.na.czarnych napisała: > > > Nadal nie widzisz jak durnie brzmi to zdanie :((( > > > > > > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach > > Po kocham góry i bywam w nich często. > Dlatego potrzeby. > Raz, to możesz mieć potrzebę się zesrać w gacie. > Moim skromnym zdaniem ta twoja myśl pełna romantycznego uniesienia podczas srania na górskim szlaku powinna brzmieć następująco: "Gdy jestem w górach odczuwam potrzebę kontemplacji". Nie uważasz, ze tak jest lepiej i nie prowokuje nawet psów do komentarzy?:) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 12.10.23, 11:12 pies.na.czarnych napisała: > pozytonium napisał: > > > pies.na.czarnych napisała: > > > > > Nadal nie widzisz jak durnie brzmi to zdanie :((( > > > > > > > odczuwam potrzeby kontemplacji w górach > > > > Po kocham góry i bywam w nich często. > > Dlatego potrzeby. > > Raz, to możesz mieć potrzebę się zesrać w gacie. > > > > Moim skromnym zdaniem ta twoja myśl pełna romantycznego uniesienia podczas sran > ia na górskim szlaku powinna brzmieć następująco: > "Gdy jestem w górach odczuwam potrzebę kontemplacji". Nie uważasz, ze tak jest > lepiej i nie prowokuje nawet psów do komentarzy?:) Widać nie chodziłeś nigdy po górach. Potrzeby kontemplacji odczuwa się przy miejscach odpoczynku. Jak idziesz od takiego miejsca do innego, to nie myślisz o niczym. Upajasz się przyrodą, to wszystko. Jeśli sobie wyznaczyłeś trasę na 30 km dziennie po górach, to nie masz w czasie jej trwania czasu na rozmyślania, poza miejscami odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Mpje motto 11.10.23, 15:24 pies.na.czarnych napisała: > Pozyt wracaj! Naród potrzebuje twoich Huzarów na konikach! :) Modlitwa o wschodzie slonca (1992) - Gintrowski, Kaczmarski, Łapiński I tym się kieruję. Niech wygra lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Moje motto 11.10.23, 16:22 pies.na.czarnych napisała: Cóż, każdy ma takie motto jakie sobie obierze. Ty już jesteś widzę przygotowana do jedzenia mąki ze świerszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium W tej pieśni jest głębia. 11.10.23, 16:26 pozytonium napisał: > pies.na.czarnych napisała: > > > Pozyt wracaj! Naród potrzebuje twoich Huzarów na konikach! :) > I tym się kieruję. Niech wygra lepszy. Nienawiść może dotyczyć dwóch stron. Można być nienawidzonym i nienawidzić. Pieśń jest ogólnie o uniknięciu nienawiści. Nie wiadomo, kto kogo nienawidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 13.10.23, 19:40 Dobrze, że jesteś. Już rano cie szukałem ponieważ znowu cuda się dzieją. Jako ekspert od cudów na Orlenie, mógłbyś nam wyjaśnić dlaczego już teraz rosną ceny paliw? Przecież podwyżki miały być dopiero od poniedziałku 🥸 Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 16.10.23, 15:58 pies.na.czarnych napisała: > Pozyt wracaj! Naród potrzebuje twoich Huzarów na konikach! :) Nie mogę, snajper stanął na przeszkodzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 09:45 pies.na.czarnych: > Pozyt wracaj! Naród potrzebuje twoich Huzarów na konikach! :) pozytonium: > Nie mogę, snajper stanął na przeszkodzie :) I nie da się dokonać szaleńczego ataku na koniku polnym, ze skrzydełkami szumiącymi nad karkiem, i zmieść go ze stanowiska snajperskiego 10-metrową kopią o wadze pół kilograma? Swoją drogą, jeśli ktoś ma jakiś pomysł na zmniejszenie zakresu działania tego cenzorskiego Zła na tym forum, to proszę się podzielić. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 16:05 stefan4 napisał: > pies.na.czarnych: > > Pozyt wracaj! Naród potrzebuje twoich Huzarów na konikach! :) > > pozytonium: > > Nie mogę, snajper stanął na przeszkodzie :) > > I nie da się dokonać szaleńczego ataku na koniku polnym, ze skrzydełkami szumią > cymi nad karkiem, i zmieść go ze stanowiska snajperskiego 10-metrową kopią o wa > dze pół kilograma? 6 metrowa akurat na szaszłyk z 5 czy 6 agresorów ważyła miała masę 2-3 kg, o 10 metrowych nie słyszczałem. Przy czym koń brał na siebie całą oddziaływanie uderzenia. Kopia była w skórzanym troku na rzemieniach. Coś jak dzisiejsze wspomaganie w autach. > Swoją drogą, jeśli ktoś ma jakiś pomysł na zmniejszenie zakresu działania tego > cenzorskiego Zła na tym forum, to proszę się podzielić. Wystarczy założyć nowy nick i niech się snajper pałuje. Przywiązany byłem do hummera, Ale mi przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 16:10 negativum napisał: > 6 metrowa akurat na szaszłyk z 5 czy 6 agresorów ważyła miała masę 2-3 kg Też mnie poniosło. Miała masę 2-3 kg. Wagę podaje się w N/kg Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 16:10 negativum napisał: > 6 metrowa akurat na szaszłyk z 5 czy 6 agresorów ważyła miała masę 2-3 kg Też mnie poniosło. Miała masę 2-3 kg. Wagę podaje się w N/kg Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 17:57 negativum: > Wagę podaje się w N/kg Czyli w m/s² . I dlatego ,,waga'' jest synonimem przyspieszenia, nie? To może jednak zapytaj kogoś, kto wie... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 19:24 stefan4 napisał: > negativum: > > Wagę podaje się w N/kg > > Czyli w m/s² . I dlatego ,,waga'' jest synonimem przyspieszenia, nie? > To może jednak zapytaj kogoś, kto wie... Masz rację ale chodziło mi o coś innego nie o sam wymiar, bo wtedy podałbym wymiar w [] Popełniłem skrót jak ktoś, kto chce kupić kilo ziemniaków. Nie zdając sobie sprawy, że w zieleniaku może nie być 1000 ziemniaków. Ogólnie jest tak, że by trzymać kopię na Ziemi potrzeba 10 N na każdy kg masy tej kopii. Czyli, by trzymać 3 kg kopię potrzeba 300 N. 300 N to nie jest siła, której wysportowany facet nie jest w stanie od siebie wygenerować. To siła potrzebna, by trzymać 6 paka piwa w puszce. Kopia husarska była naprawdę lekka. Do jej utrzymania wystarczyło 300 N. Taki 6 pak. Ale z takim nawet 3 kg ładunkiem trudno było się poruszać godzinami, szczególnie trzymając go w ręce. Dlatego wymyślono troki z sakiewką na końcu. Kopie husarskie były wydrążone w środku. To nie była 6 m kłoda drewna. Dlatego kosztowała 3-5 ówczesnych zł. Bartnik Bony płacił 1 grosz za dzierżawę na miód lasu na rok. Kopia ta była jednorazowa, bo kto miałby czas na strzepywanie 5-6 szaszłyków. No może po bitwie, jak się kopia nie złamała. Dlatego husaria była elitarną armią, ale potrzebującą olbrzymich nakładów finansowych, które za nią ponosiła szlachta tam wstępująca. Koszt zbroi i oręża, koszt kopi, koszt koni to było nie do udźwignięcia nawet dla potężnego monarchy. 1 koń kosztował 60-70 kg srebra. Stworzono za to armię wprost atomową na ówczesne czasy. Wiesz, że głupia szabelka model 34, by być oddana do użytku musi przeciąć 5 razy stalowy pręt o średnicy 5 mm, wytrzymać obciążenie boczne 1500 N i się przy tym nie odkształcić ani nie wyszczerbić? Kogo nawet na Zachodzie było stać na ćwiczenie fechtunku przez 20-25 lat w całkowitej, klasztornej dyscyplinie będąc np. synem magnata, a konia przez 7 lat? Swoich husarzy próbowali powołać do służby i Rosjanie, i inne armie. Nie dali rady. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 20:43 > Masz rację ale chodziło mi o coś innego nie o sam wymiar, bo wtedy 😅 Pozyt za to cie lubię, właśnie 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 23:49 pies.na.czarnych napisała: > > Masz rację ale chodziło mi o coś innego nie o sam wymiar, bo wtedy 😅 > > Pozyt za to cie lubię, właśnie 🤪 Nie musisz. Popełniłem błąd i stefek go wyłapał. I od tego jest. Podobnie jest w robocie. Liczysz coś. Ale nie bazujesz na swoich obliczeniach. Prosisz o policzenie tego samego jednego kupla, drugiego. Jeśli wyjdzie wam zbliżony wynik to możesz dalej działać. I to działa wzajemnie. Kumpel coś liczy, daje mi to do sprawdzenia. Nie mówi o swoim wyniku, bo mógłbym się nim sugerować. W szkole nauczają SI, my często działamy w oparciu o CGS. Tak jest bezpieczniej. Przy konwersji jednego systemu na drugi jest szansa, że w formule popełnisz jakiś błąd, źle ją przekonwertujesz. A ta sama formuła jest znana od 100 lat i tak wszyscy podają w niej wyniki. Możesz bez problemu sięgnąć po prace sprzed 70 lat i porównujesz to samo z tym samym bez dodatkowych przeliczeń. Rutyna jest czymś najgorszym co może być. We Wrocławiu kiedyś pielęgniarka otruła pacjenta. Nie sprawdziła, że zamiast BaSO4 zapodaje mu jako kontrast BaCO3. Pacjent zszedł. Nie wiem kto zamówił do szpitala węglan baru i po co. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 18.10.23, 00:44 > Liczysz coś. Ale nie bazujesz na swoich obliczeniach.😂 Przyznajesz się, ze ściągałeś. Nieładnie, za to pani powinna wysłać cie do kąta. :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 18.10.23, 01:42 pies.na.czarnych napisała: > > Liczysz coś. Ale nie bazujesz na swoich obliczeniach.😂 > > Przyznajesz się, ze ściągałeś. Nieładnie, za to pani powinna wysłać cie do kąta > . :) Przyznaję i jest mi głupio. Dlatego u mnie jest tak, że coś liczy przynajmniej 2 niezależnych kumpli. Ale to jest F-28. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 20:59 negativum: > Ogólnie jest tak, że by trzymać kopię na Ziemi potrzeba 10 N na każdy kg masy t > ej kopii. > Czyli, by trzymać 3 kg kopię potrzeba 300 N. To teraz Ci wyszło, że 3×10 = 300 . Coraz lepiej... negativum: > 300 N to nie jest siła, której wysportowany facet nie jest w stanie od siebie wygenerować. Tym bardziej, że potrzeba mu tylko 30 N. A mówiąc zwyczajnie, ,,wygenerować'' siłę wystarczającą do uniesienia trzech kilogramów. Tymczasem przeciętna niewysportowana mamuśka zawstydza Twojego ,,wysportowanego faceta'', kiedy podnosi i przytula rozwrzeszczanego bachora o masie 5-krotnie większej. Ci Twoi husarzowie to były jednak chucherka. negativum: > To siła potrzebna, by trzymać 6 paka piwa w puszce. Pod warunkiem, że ten sześciopak nie ma już ani puszki, ani folii. Ale wtedy potrzeba sprytu, żeby piwo się nie rozlało, bo jak się rozleje, to przestanie ważyć 3kG. Koniecznie musimy do tego piwa wynaleźć puszkę lekką jak puszek. negativum: > Kogo nawet na Zachodzie było stać na ćwiczenie fechtunku przez 20-25 lat Tylko nygusa darmozjada mającego we łbie okrucieństwo i morderczą agresję zamiast mózgu i uczuć wyższych. Dzisiejsi Polacy nie są może wzorem cnót, ale na szczęście z takim agresywnym zboczeniem jużzerwali. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pozyt wracaj! Naród potrzebuje Huzarów na kon 17.10.23, 23:11 stefan4 napisał: > negativum: > > Ogólnie jest tak, że by trzymać kopię na Ziemi potrzeba 10 N na każdy kg > masy t > > ej kopii. > > Czyli, by trzymać 3 kg kopię potrzeba 300 N. > > To teraz Ci wyszło, że 3×10 = 300 . Coraz lepiej.. Dziś mam taki dzień. 30 N i śmigasz. Koń przejmuje na siebie cały impet. > negativum: > > Kogo nawet na Zachodzie było stać na ćwiczenie fechtunku przez 20-25 lat > > Tylko nygusa darmozjada mającego we łbie okrucieństwo i morderczą agresję zamia > st mózgu i uczuć wyższych. Dzisiejsi Polacy nie są może wzorem cnót, ale na sz > częście z takim agresywnym zboczeniem jużzerwali. Wywiad z komandosem! Brawurowe akcje Navy SEALs i „Gromu” - Tomasz „Drago” Dzieran i P. Zychowicz Ludzie się nie zmieniają. Wydawało się, że już nie będzie wojny, przynajmniej w Europie. Jednak okazuje się, że nadal potrzeba takich "zbójców". Odpowiedz Link Zgłoś