Dodaj do ulubionych

uspokoić grę...

27.12.23, 16:15
Duda zażądał, żeby Sejm i Senat natychmiast zajęły się jego projektami związanymi z budżetem; najlepiej, żeby już dzisiaj (w środę poświąteczną 27 grudnia) w Sejmie odbyło się wielkie mordobicie upstrzone wyzwiskami, blokowaniami mównicy itp. Hołownia na to odpowiedział:
    ,,Informuję, że oba dokumenty zostały skierowane do wstępnego opiniowania
    przez służby prawne Sejmu. Po zakończeniu tej procedury najpewniej jeszcze dziś
    [w środę 27 grudnia - red.] zostaną im nadane numery druków sejmowych.
    Prezydencki projekt ustawy zostanie skierowany do konsultacji oraz przesłany
    Prezesowi Rady Ministrów Donaldowi Tuskowi, celem przedstawienia stanowiska
    rządu
"
Czyli: o kolejnej antypolskiej dywersji towarzysza Kaczyńskiego Jarosława będziemy rozmawiać nie ,,natychmiast'', tylko za dwa tygodnie.

Ze strony wściekle PiSowskiej zapewne rozlegną się głosy, że w ten sposób Hołownia ,,znieważył'' Urząd Prezydenta RP (koniecznie wielkimi literami), za którego Dostojeństwo dziadowie oddawali życie. Ze strony wściekle PO-wskiej rozlegną się antygłosy, że Dudzie należało natychmiast dać odpór, żeby mu w pięty poszło i żeby sobie nie myślał, sprzedawczyk jeden.

A Hołownia postąpił trochę tak, jak gdyby na wyzwanie menela
    ,,— Chcesz w mordę, c...ju?!''
odpowiedział spokojnie
    ,,— Dobra, ale teraz nie mam czasu, spotkajmy się tutaj pojutrze o 16:14.''
Czy to było słuszne? Ja sądzę, że tak.

Gdyby można było zlikwidować sabotaż PiSu machnięciem magicznej pałeczki, to oczywiście w interesie Polski należałoby nią machnąć, im szybciej tym lepiej. No, ale takich pałeczek nie ma, więc sabotaż będzie trwać. Tak więc drugim wyborem jest ograniczanie powodowanych nim strat.

Najwięcej szkód przyniósł Polsce PiS przez wytrącanie obywateli i instytucji państwowych z normalnego rytmu: tu jakaś oburzająca ustawa, tam niekonstytucyjna zmiana kompetencji, ówdzie szereg nominacji tak pomyślanych, żeby ludzie mieli się na co pieklić... Dlatego pierwszą potrzebą są teraz nie bezskuteczne próby zlikwidowania PiSu i powsadzania wszystkich PiSowców, tylko spokój. Taki spokój, w którym można pracować, myśleć i tworzyć. Jego również nie da się zapewnić magiczną pałeczką, ale niepodejmowanie wyzwania menela zdecydowanie mu sprzyja.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: uspokoić grę... 27.12.23, 16:21
      Szybko postawili go w kącie na grochu :)
    • kawa_poranna11 Re: uspokoić grę... 28.12.23, 03:07
      Dlatego pierwszą potrzebą są teraz nie bezskuteczne próby zlikwidowania PiSu i powsadzania wszystkich PiSowców, tylko spokój. Taki spokój, w którym można pracować, myśleć i tworzyć. Jego również nie da się zapewnić magiczną pałeczką, ale niepodejmowanie wyzwania menela zdecydowanie mu sprzyja.

Tak jest!
      Niech prokuratorzy spokojnie wyłapują, przesłuchują, oskarżają wnioskując do sądu z aktem oskarżenia.
      Tylko spokój.
      Sprawiedliwość i prawo potrzebują spokoju do wyłuskania pisowskich przestępców.
    • boomerang Re: uspokoić grę... 28.12.23, 03:33
      Cały POPiS jest do likwidacji. Szkoda że na tę chwilę jest w Polsce tylko jeden diament na wysypisku popiołów - Sławomir Menzen.
      • no-popis Re: uspokoić grę... 28.12.23, 08:24
        boomerang napisał:

> Cały POPiS jest do likwidacji. Szkoda że na tę chwilę jest w Polsce tylko jeden
        > diament na wysypisku popiołów - Sławomir Menzen.
        Brawo! Właśnie tak!
        • niegracz Re: uspokoić grę... 28.12.23, 08:32
          Uspokoić sytuację może UE.
          Dość łamania prawa przez rzadzacych
          • m.c.hrabia Re: uspokoić grę... 28.12.23, 08:37
            Musisz złożyć donosik 😂
          • vivak01 Re: uspokoić grę... 28.12.23, 08:58
            "Uspokoić sytuację może UE.
            Dość łamania prawa przez rzadzacych"

A ty co, Targowica? Na własny kraj będziesz donosił?
            • no-popis Re: uspokoić grę... 29.12.23, 06:55
              vivak01 napisał(a):

> "Uspokoić sytuację może UE.
              > Dość łamania prawa przez rzadzacych"
              >
              > A ty co, Targowica? Na własny kraj będziesz donosił?
              To dzisiaj standard. Zły Pieniądz wypiera Dobry Pieniądz.
          • j-k czego oczekujesz od starej Cioci ? 30.12.23, 16:02
            niegracz napisał:
            > Uspokoić sytuację może UE.

czego oczekujesz od starej Cioci ?

aby nie za duzo ?
            • niegracz Re: czego oczekujesz od starej Cioci ? 30.12.23, 17:15
              j-k napisał:

> niegracz napisał:
              > > Uspokoić sytuację może UE.
              >
              >
              > czego oczekujesz od starej Cioci ?
              >
              > aby nie za duzo ?
              .
              niczego nie oczekuje
              napisałem że "może" bo może
              ale wiadomo że nie chce
              nie po to tu nasłała Tuska

• tapatik Re: czego oczekujesz od starej Cioci ? 30.12.23, 18:16
                W jaki sposób Unia Europejska nasłała na nas Tuska?
                Myślałem, że sami go wybraliśmy w wyborach 15 października.
                • niegracz Re: czego oczekujesz od starej Cioci ? 30.12.23, 18:29
                  to przenośnia... z Brukseli do Polski
                  Namaszczony przez Ursulę
                  • tapatik Re: czego oczekujesz od starej Cioci ? 30.12.23, 20:50
                    Nadal twierdzę, że został wybrany głosami Polaków, a nie przysłany prze Brukselę.
                    Przysłany to został Obajtek do Orlenu.
                    • noitak Re: czego oczekujesz od starej Cioci ? 30.12.23, 21:30
                      Dosyłana jest też pani Przyłębska na stałe mieszkająca w Berlinie.
                      W Berlinie, uważasz pan?
                      • tapatik Re: czego oczekujesz od starej Cioci ? 30.12.23, 21:40
                        noitak napisała:

> Dosyłana jest też pani Przyłębska na stałe mieszkająca w Berlinie.
                        > W Berlinie, uważasz pan?

Ale co to ma wspólnego z moją wypowiedzią?
                        • noitak Re: czego oczekujesz od starej Cioci ? 30.12.23, 21:59
                          Oj tam, to kolejna odpowiedź dla niegracza. Tyle wspólnego.
                          Pomerdałam drzewko.
      • vivak01 Re: uspokoić grę... 28.12.23, 08:59
        "Szkoda że na tę chwilę jest w Polsce tylko jeden diament na wysypisku popiołów - Sławomir Menzen. "

Niestety nie wszyscy możemy zakładać spółki kapitałowe i szukać sposobów na "optymalizację podatkową". Jeśli wszystkie pomysły Mentzena są jak bon zdrowotny, to może lepiej, żeby pozostał przy doradztwie podatkowym?
      • tapatik Re: uspokoić grę... 28.12.23, 09:27
        boomerang napisał:

> Cały POPiS jest do likwidacji.

Z PiS się zgodzę, ale dlaczego PO jest do likwidacji?

> Szkoda że na tę chwilę jest w Polsce tylko jeden

Jakieś uzasadnienie?
        Ja mam wątpliwości odnośnie tego diamentu.
        • niegracz Re: uspokoić grę... 28.12.23, 09:43
          A Łętowska uzasadni ze że dzika awntura Sieniewicza jest konstytucyjna..
          .ich hipokryzja przebija sufit..
          Także Jourowej TKM
          • no-popis brać się za łby i życzenia ..... 29.12.23, 07:04
            niegracz napisał:

> A Łętowska uzasadni ze że dzika awntura Sieniewicza jest konstytucyjna..
            > .ich hipokryzja przebija sufit..
            > Także Jourowej TKM
            Mieliście czas to zmienić. Całe 8 lat ale zamiast pracować to składaliście wieńce. Ponadto WAsi liderzy od prawa nie mieli kompetencji aby to zrobić a specjalistom nie ufaliście bo każdy kto nie miał legitymacji PiS czy Ziobro ten był wróg.
            Utrata władzy Wam się należała!
            Waszą śmierć moralną zidentyfikowałem w pandemii gdzie Kaczyński z elitą postawił się ponad społeczeństwem i obywatelami i odwiedził grób rodzinny a obywatele np nie mogli być nawet na pogrzebach członków rodzin bo był np limit 5 osób. Dno moralne, ruja i porubstwo!
            Wasz ból jest lepszy niż mój.
            Słusznie straciliście władzę i podobnie jek kiedyś lemingi żyjecie w oderwanej od realiów nadzieji, że tych 100 emerytów plus 100 beneficjentów WAszej władzy pod TVP cokolwiek zmieni.
            Ja liczę, że bezprawne działania Tuska i jego prymitywizm intelektualny doprowadzą do śmierci politycznej całego POPiSu.
            Życzę wszystkim aby rok (nie 2024) np 2027 był rokiem już bez POPiSu a te wszystkie niedokształcone i na granicy psychopatologii trolle odeszły w niepamięć.
      • kawa_poranna11 Re: uspokoić grę... 29.12.23, 08:10
        boomerang napisał:

> Cały POPiS jest do likwidacji. Szkoda że na tę chwilę jest w Polsce tylko jeden

Z tą jego piątką?
        Wyjść z Unii, karać więzieniem kobiety za realizowanie swoich praw?
    • szwampuch58 Re: uspokoić grę... 28.12.23, 09:27
      Kokpit liczy na pomoc UE,jasny gwint piekla nie ma
    • don.kichote Już gdzieś podobny apel słyszałem 28.12.23, 10:09
      O - bodajże - 100 dni spokoju, z bardzo podobnym uzasadnieniem apelował niegdyś Jaruzelski, ale szeroko rozumiana "Solidarność" (dziś szeroko rozumiany POPiS) pokazała mu środkowy palec z zaleceniem - "pisz pan ma Berdyczów".

Podobnie widzę to dziś - apel słuszny i pożądany, ale... "pisz pan na Berdyczów"!

stefan4 napisał:

> Dlatego pierwszą potrzebą są teraz nie bezskuteczne próby
      > zlikwidowania PiSu i powsadzania wszystkich PiSowców, tylko spokój. Ta
      > ki spokój, w którym można pracować, myśleć i tworzyć.
      • no-popis Re: Już gdzieś podobny apel słyszałem 29.12.23, 07:45
        don.kichote napisał:

> O - bodajże - 100 dni spokoju, z bardzo podobnym uzasadnieniem apelował niegdyś
        > Jaruzelski, ale szeroko rozumiana "Solidarność" (dziś szeroko rozumiany POPiS)
        > pokazała mu środkowy palec z zaleceniem - "pisz pan ma Berdyczów".
        To żąrt czy naprawdę tak odleciałeś?
        Nie widzisz różnicy między proszącym o 100 dni spokoju dyktatorem JAruzelskim wybranym przez zarząd PZPR a w zasadzie Moskwę a wyborem demokratycznym?
        Jaruzelski, po ogłoszeniu stanu wojennego miał wiele lat spokoju i ...doprowadził państwo do bankructwa.
        • adam.eu Re: Już gdzieś podobny apel słyszałem 29.12.23, 10:01
          no-popis napisała:

> Nie widzisz różnicy między proszącym o 100 dni spokoju dyktatorem JAruzelskim
          > wybranym przez zarząd PZPR a w zasadzie Moskwę a wyborem demokratycznym?
          > Jaruzelski, po ogłoszeniu stanu wojennego miał wiele lat spokoju i ...doprowadz
          > ił państwo do bankructwa.

Nie wiem, co Don widzi.
          Ale Twoja argumentacja wydaje mi się nielogiczna szczególnie w Twoich ustach.

Zarówno PO jak PIS to wywodzi się z opozycji wobec PRL u. Przynajmniej tak się reklamują.
          • stefan4 Re: Już gdzieś podobny apel słyszałem 29.12.23, 10:23
            adam.eu:
            > Zarówno PO jak PIS to wywodzi się z opozycji wobec PRL u. Przynajmniej tak się
            > reklamują.

Wywodzą się z opozycji wobec PRL, to prawda.

Ale dawna historia ma zwykle niewielką moc wyjaśniania zjawisk współczesnych. To, że niejaki Chrobry po pijaku zaatakował mieczem ogrodzenie Kijowa nie miało wpływu na wynik potyczki Don Quijote'a z wiatrakiem; długość kopii husarskich jest bez związku ze skutkami II wojny światowej; a opozycyjna przeszłość niektórych PiSowców nie kształtuje ich dzisiejszych postaw.

PiS po kilku nieudanych próbach zdobycia władzy w sposób demokratyczny powróciło do politycznie skompromitowanych wzorców PRL-owskich — być może dlatego, że tylko one były im dobrze znane, a zagłębić się w nieznaną rzeczywistość trochę straszno. PiS z czasów przed 15 X 2023 był trudno odróżnialny od PZPR w okresie schyłkowym, zarówno w ideologii i propagandzie jak w metodach działania. Jak się będzie rozwijał w przyszłości (i czy w ogóle), to trudno przewidzieć.

PO miała czas ,,odrywania się'' od ludu, w pewnym okresie stała się wyrazicielką postaw inteligencji wielkomiejskiej. I zapłaciła za to utratą władzy na 8 lat. Czy ten czas minął bezpowrotnie, to dopiero zobaczymy.

- Stefan
            • adam.eu Re: Już gdzieś podobny apel słyszałem 29.12.23, 16:02
              stefan4 napisał:

> Wywodzą się z opozycji wobec PRL, to prawda.

Odniosłem się do wpisu Popisa, aby go sprowokować do przedstawienia jego wizji Polski anty PO i niby równie anty PIS.
              A co do Jaruzelskiego w poście Dona to moim zdaniem prawdopodobnie historia oceni bardziej łaskawie od od obecnych elit politycznych. Wystarczy przypomnieć sobie Węgry 1956, Czechosłowację 1968 i zobaczyć, co się dzieje obecnie na Ukrainie. Na szczęście żaden rząd w późniejszej Polsce nie był w trudniejszej sytuacji.
              • adam.eu Re: Już gdzieś podobny apel słyszałem 29.12.23, 16:06
                Zapomniałem dodać najważniejsze. Zgadzam się, ze należy załagodzić obecny podział społeczeństwa, na który to postawił Kaczyński w celu osiągnięcia jego chęci bycia na pomnikach historii i nie tylko.
                • stefan4 Re: Już gdzieś podobny apel słyszałem 29.12.23, 17:36
                  adam.eu:
                  > Kaczyński w celu osiągnięcia jego chęci bycia na pomnikach historii
                  > i nie tylko.

Już raczej na nie nie trafi. Najwyżej na jakieś małe na uboczu i odsłaniane wstydliwie przez bardzo wąskie grono.

- Stefan
                  • niegracz Re: Już gdzieś podobny apel słyszałem 29.12.23, 20:11
                    co za głupi tytuł wątku
                    i wiekszość komentarzy!
                    • stefan4 Re: uspokoić grę... 29.12.23, 22:30
                      niegracz:
                      > co za głupi tytuł wątku
                      > i wiekszość komentarzy!

Autor głupiego tytułu niniejszym dziękuje Ci w imieniu większości za głęboki i przemyślany komentarz.

A czy nie czujesz się osamotniony, że Ty do większości Polaków już nie należysz?

- Stefan
                      • niegracz Re: uspokoić grę... 30.12.23, 07:17
                        stefan4 napisał:

> niegracz:
                        > > co za głupi tytuł wątku
                        > > i wiekszość komentarzy!
                        >
                        > Autor głupiego tytułu niniejszym dziękuje Ci w imieniu większości za głęboki i
                        > przemyślany komentarz.
                        >
                        > A czy nie czujesz się osamotniony, że Ty do większości Polaków już nie należysz
                        > ?
                        >
                        > - Stefan
                        >
                        film Idiokracja widziałeś?
                        =
                        większość nie równa się: madrośc, racja

• tapatik Re: uspokoić grę... 30.12.23, 08:56
                          niegracz napisał:

> film Idiokracja widziałeś?
                          > =
                          > większość nie równa się: madrośc, racja

To, że należysz do mniejszości, nie oznacza automatycznie, że jesteś mądry i że masz rację.
                          • niegracz Re: uspokoić grę... 30.12.23, 10:44
                            tapatik napisał:

> To, że należysz do mniejszości, nie oznacza automatycznie, że jesteś mądry i że
                            > masz rację.
                            >
                            - oczywiscie, że nie automatycznie:)))
                            mam dowody
                            np ten załaczony w kwestii Smolenska;
                            notka dzis na Salonie

• tapatik Re: uspokoić grę... 30.12.23, 11:06
                              Twierdzisz, że tytuł wątku jest głupi i że część komentarzy tutaj jest głupia, a jako uzasadnienie wrzucasz jakiś wykres dotyczący katastrofy Smoleńskiej.

¯\_(ツ)_/¯
                              • stefan4 Re: uspokoić grę... 30.12.23, 11:58
                                tapatik:
                                > Twierdzisz, że tytuł wątku jest głupi i że część komentarzy tutaj jest głupia,
                                > a jako uzasadnienie wrzucasz jakiś wykres dotyczący katastrofy Smoleńskiej.

Wiesz, u niektórych oszołomów dowolny argument dowodzi dowolnej tezy. Związek logiczny nie jest wymagany.

Np. ten wykres, wg podpisu przedstawiający coś w Pyrzowicach z roku 2008, uzasadnia tezę Niegracza, że w sprawie wypadku smoleńskiego z roku 2010 napisał coś w jakimś salonie, i dlatego nie jest głupi. Może dlatego, że na tym wykresie dwukrotnie pojawia się słowo ,,kurwa'' (raz łącznie z ,,macią'' a raz bez ,,maci'') a takiej argumentacji żadna logika nie podoła.

Czyli: ponieważ jeszcze się broni zwierz Alpuhary, to kosinus kąta prostego przekracza milion.

- Stefan
                                • niegracz Re: uspokoić grę... 30.12.23, 14:40
                                  stefan4 napisał:

> Wiesz, u niektórych oszołomów dowolny argument dowodzi dowolnej tezy. Związek
                                  > logiczny nie jest wymagany.
                                  >
                                  - wiesz , niektórym oszołomom brak wiedzy nie przeszkadza wygłaszać
                                  bzdurną opinię z wielka pewnościa:))
                                  ważne jaki przekaz dostali ...
                                  np. z tefauen
        • don.kichote Re: Już gdzieś podobny apel słyszałem 29.12.23, 23:54
          no-popis napisała:

> To żąrt czy naprawdę tak odleciałeś?

Odleciałem? Ja?
          Tak! To nie żart tyle, że to nie ja jestem zgorzkniałym, wiecznie niezadowolonym ze wszystkiego i wszystkich, stetryczałym, sfrustrowanym złośliwcem.

Dla twojej informacji - bo najwidoczniej nie zrozumiałeś - przykład 100 dni spokoju nie miał na celu gloryfikowania "PZPR-owsko - moskiewskiego dyktatora" a pokazać mechanizm, jaki występuje na osi władza - opozycja.
          Ten mechanizm ma w głębokim poważaniu czy władza to dyktatura, czy demokracja. Tak samo traktuje opozycję. Po prostu jest i działa...
    • szwampuch58 Re: uspokoić grę... 28.12.23, 14:45
      W PAP Kanapki zjedzone , to nie zmierzają głodować
      • manhu Re: uspokoić grę... 28.12.23, 15:07
        W PAP jest wszystko zgodne z prawem. PAP się finansuje w 90% więc jest powód do likwidacji.

Co innego TVP, tej Duda zabrał ponad połowę dochodów, a to żaden problem, tu nie ma czego likwidować, wystarczy modlitwa. Kaczyński spec od 5000 zł oszczędności w oświadczeniu (gdy podobni stażem mają po 5 mln) tak powiedział, że ponad połowa to żaden problem i nie powód do likwidacji.

PS. Przypomnę tu Trójkę, którą Kaczor zniszczył za piosenkę Kazika, ponieważ to było przed wyborami więc dał krok w tył, ale po wyborach pisowski walec ją rozjechał. Tu też na wojnie PIS - PO będą duże ofiary z 2867 pracowników (ogromna większość niepolityczna).
        • no-popis Re: uspokoić grę... 29.12.23, 07:47
          manhu napisał:

> W PAP jest wszystko zgodne z prawem. PAP się finansuje w 90% więc jest powód do
          > likwidacji.
          >
          > Co innego TVP, tej Duda zabrał ponad połowę dochodów, a to żaden problem, tu ni
          > e ma czego likwidować, wystarczy modlitwa. Kaczyński spec od 5000 zł oszczędnoś
          > ci w oświadczeniu (gdy podobni stażem mają po 5 mln) tak powiedział, że ponad p
          > ołowa to żaden problem i nie powód do likwidacji.
          >
          > PS. Przypomnę tu Trójkę, którą Kaczor zniszczył za piosenkę Kazika, ponieważ to
          > było przed wyborami więc dał krok w tył, ale po wyborach pisowski walec ją roz
          > jechał. Tu też na wojnie PIS - PO będą duże ofiary z 2867 pracowników (ogromna
          > większość niepolityczna).
          Absolutna zgoda co do Twojej opinii i obserwacji.
    • pies.na.czarnych Re: uspokoić grę... 28.12.23, 14:49
      Radny PiS apeluje o wymordowanie obecnej opozycji.

https://pbs.twimg.com/card_img/1740264785206251521/JAufQYhq?format=jpg&name=medium
    • mazala2 Gry mają regulamin ta nie ma regulaminu.... 30.12.23, 12:48
      uznawanego przez grających.
      • tapatik Re: Gry mają regulamin ta nie ma regulaminu.... 30.12.23, 14:12
        mazala2 napisał:

> uznawanego przez grających.

Słowo "gra" zostało użyte jako przenośnia.
        • mazala2 Re: Gry mają regulamin ta nie ma regulaminu.... 30.12.23, 14:33
          tapatik napisał:

>
          >
          > Słowo "gra" zostało użyte jako przenośnia.
          >

Jeśli tak, to nie należałoby poinformować o tym czytelników-wyborców, że w polityce stopniowo zanikać będzie możliwie ścisły związek pomiędzy realnymi warunkami życia a wyobrażeniami o nim, nie sądzisz, że to upowszechnianie intelektualnego oszustwa większości grup społecznych?
          • tapatik Re: Gry mają regulamin ta nie ma regulaminu.... 30.12.23, 15:23
            Ale że co?
            Z jakiej racji ma coś tam zanikać?
            Jakie oszustwo?
            • mazala2 Re: Gry mają regulamin ta nie ma regulaminu.... 30.12.23, 15:53
              tapatik napisał:

> Ale że co?
              > Z jakiej racji ma coś tam zanikać?
              > Jakie oszustwo?
              >

To co napisałem, powyżej lub poniżej, potraktuj jako metaforę wyrażającą zadowolenie, że się doskonale rozumiemy. Podobnie jak Panowie Tusk z Kaczyńskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka