Dodaj do ulubionych

Podatki dla bogatych

25.04.24, 09:44
Wiele krajow na swiecie zaczyna miec problemy z zadluzeniem bo wydaje wiecej niz zarabia. I powoli oczy administracji kieruja sie na bogatych i na miliarderow aby placili wiecej podatkow. A ze miliarderzy umieja kapitaly niezle chowac tu czy tam, to tym razem impuls do opodatkowania wyszedl od adminstratorow Banku Swiatowego.

Czy idea jest sluszna?

PF
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Podatki dla bogatych 25.04.24, 10:03
      E myślalem że będzie o naszych milionerach co dostają się z 1 do europarlamentu i będą zarabiać krocie. Nawet nie muszą nic robić, inwestować w kampanię, zero programu. Nadanie partyjne jedynie. Ktoś tam rozwalił telewizję, ktoś łamał prawo i bęc. Fajna taka praca. Po zakończeniu odprawa i profity do emerytury. Podbijam to na FK bo to jednak forum krajowe😊
      • szwampuch58 Re: Podatki dla bogatych 25.04.24, 10:27
        Przepraszam chwileczke,ten ktos nie rozwalil Qrwizji,zrobil z gooowna goooowno do kwadratu
      • polski_francuz Nadanie partyjne 25.04.24, 10:34
        hrasier_2 napisał:

" E myślalem że będzie o naszych milionerach co dostają się z 1 do europarlament u i będą zarabiać krocie. Nawet nie muszą nic robić, inwestować w kampanię, zero programu. Nadanie partyjne jedynie. Ktoś tam rozwalił telewizję, ktoś łamał prawo i bęc. Fajna taka praca. Po zakończeniu odprawa i profity do emerytury. Podbijam to na FK bo to jednak forum krajowe😊 "

Bogactwo przez polityke to niepewne bogactwo. Przychodzi nowa sprawiedliwa wladza i cie stawia przed prawem. Doswiadcza tego wlasnie byly prezydent Stanow i jego bliski wspolpracownik Rudy (bez wlosow) Guliani.

PF

• hordol Re: Podatki dla bogatych 25.04.24, 10:15
      czujesz się zagrożony? rykoszetem też cię skubną
      • polski_francuz Kalachy 25.04.24, 10:37
        hordol napisała:

"czujesz się zagrożony? rykoszetem też cię skubną"

No coz, podatki sa jak kalach i kazdy moze oberwac. A szczegolnie ci, ktorzy z podatkow zyja, jak np. emeryci:)

PF

• vermieter Re: Kalachy 25.04.24, 10:49
          polski_francuz napisał:

A szczegolnie ci, ktorzy z podatkow zyja, jak np. emeryci:)
          >
          > PF
          >
          >
          Mówisz o sobie biedaku? Znajomi emeryci i renciści płacą w Polsce podatki od świadczeń.
    • vermieter Re: Podatki dla bogatych 25.04.24, 10:18
      Tutaj też śmiecisz? Zrozumiałeś zalinkowany artykuł? Piszesz bzdury!
    • stefan4 Re: Podatki dla bogatych 25.04.24, 10:47
      polski_francuz:
      > tym razem impuls do opodatkowania wyszedl od adminstratorow Banku Swiatowego.
      >
      > Czy idea jest sluszna?

Der Teufel steckt im Detail  — a ja muszę powiedziec, że tych szczegółów nie zrozumiałem.

Chodzi o ,,Mindestbesteuerung von Milliardären '', prawda? Każdego miliardera (w dolarach?), których na świecie jest (wg artykułu) 3000 oskubiemy z 2% jego majątku (jednorazowo czy corocznie?).

No to z każdego miliardera uzyskamy 20 mln $ (a z wszystkich razem — 60 mld $). Ale ta danina ,,würde nicht für Milliardäre gelten, die bereits einen angemessenen Beitrag bei der Einkommensteuer entrichten '' — czyli jak? Od tych 20 mln $ odejmiemy podatki, które on już i tak płaci? No to może niewiele zostać.

I to jakoby spowoduje, że ci z nich, którym udaje się uniknąć podatku od dochodu (w tym miejscu mowa jest o Einkommensteuer  = podatek od dochodu, chociaż wcześniej mowa była o 2% auf das Vermögen  = od majątku), będą zobowiązani więcej zapłacić. No ale skoro dotąd udaje im się wyślizgać z opodatkowania, to pewnie wyślizgną się i z tego zobowiązania.

Ale mogłem coś źle zrozumieć...

- Stefan
      • polski_francuz Ich weiss nicht was soll es bedeuten... 25.04.24, 11:15
        stefan4 napisał:

" Chodzi o ,,Mindestbesteuerung von Milliardären '', prawda? Każdego miliardera (w dolarach?), których na świecie jest (wg artykułu) 3000 oskubiemy z 2% jego majątku (jednorazowo czy corocznie?)."

2 % (oszacowane w stosunku do ich majatku) to jest oszacowanie tego co nowe, coroczne podatki moglyby przyniesc. Obecnie placa okolo 0,5 % (noch einmal oszacowanie od ich majatku) corocznie

" No ale skoro dotąd udaje im się wyślizgać z opodatkowania, to pewnie wyślizgną się i z tego zobowiązania."

Jesli dobrze zrozumialem to chodzi podniesienie corocznych podatkow dla bogatych. Od czego (nowego domu czy od nowej zony czy on nowej plyty...) jeszcze nie sprecyzowano:) Jesli sie bankierzy z calego swiata za dyskutowanie o takich podatkach wezma to trudno bedzie miliarderom i miliarderkom (jak nowa miliarderka Taylor Swift) od tego uciec.

PF

• stefan4 ich bin auch traurig 25.04.24, 12:11
          polski_francuz:
          > 2 % (oszacowane w stosunku do ich majatku) to jest oszacowanie tego co nowe, co
          > roczne podatki moglyby przyniesc. Obecnie placa okolo 0,5 % (noch einmal oszac
          > owanie od ich majatku) corocznie

Tak więc mają co roku oddawać 2% tego, co mają... Ale jak ustalić, ile mają? Dochody z danego roku są łatwiejsze do policzenia, bo osiąganiu dochodów towarzyszą jakieś przelewy, papiery itp. Ale majątek?

Czy ta posiadłość należy do mnie, czy do mojej żony, albo dziecka? Szczególnie, jeśli żona podarowała ją (założonej przez siebie) organizacji pożytku publicznego, której zadaniem jest zachowanie starodawnego charakteru puszcz i dlatego ogranicza jej kontaminację przez ludzką stonkę tak skutecznie, że praktycznie tylko mojej rodzinie udaje się tam czasem wślizgnąć... No to czy to jest moje i mam płacić, czy nie moje i nie mam płacić?

Ten scenariusz pewnie jest naiwny, ale to tylko ja zmyślam dyletancko. A miliarder bez trudu wynajmie specjalistę, który opracuje taki sposób ukrycia majątku, że żaden fiskus go nie dojdzie...

- Stefan
          • polski_francuz ein Mädchen aus alten Zeiten 25.04.24, 13:22
            stefan4 napisał:

"Tak więc mają co roku oddawać 2% tego, co mają... Ale jak ustalić, ile mają? Dochody z danego roku są łatwiejsze do policzenia, bo osiąganiu dochodów towarzyszą jakieś przelewy, papiery itp. Ale majątek? Czy ta posiadłość należy do mnie, czy do mojej żony, albo dziecka? Szczególnie, jeśli żona podarowała ją (założonej przez siebie) organizacji pożytku publicznego, której zadaniem jest zachowanie starodawnego charakteru puszcz i dlatego ogranicza jej kontaminację przez ludzką stonkę tak skutecznie, że praktycznie tylko mojej rodzinie udaje się tam czasem wślizgnąć... No to czy to jest moje i mam płacić, czy nie moje i nie mam płacić?"

Masz placic! Twoja zaplata jest powrot na forum swiat. A serio, to Twoje pytania sa dobre tyle ze adresat jest zly. Jak dzialaja sluzby finansowe i podatkowe to trudno powiedziec. Ale dzialaja...

PF
      • vermieter Re: Podatki dla bogatych 25.04.24, 12:45
        stefan4 napisał:

> Ale mogłem coś źle zrozumieć...
        >
        > - Stefan
        >

zgadza się, źle zrozumiałeś i źle wyliczyłeś,

jak wpadłeś na te 20 mln dol od każdego miliardera?
        Dieter Schwarz, właściciel m.in. Lidla i Kauflandu, posiada majątek wartości ok. 40 mld, czyli 2% to już jest 800 mln dol, a przed nim jest jeszcze kilkudziesięciu miliarderów
    • no-popis Re: Podatki dla bogatych 25.04.24, 11:13
      polski_francuz napisał:

> Wiele krajow na swiecie zaczyna miec problemy z zadluzeniem bo wydaje wiecej ni
      > z zarabia. I powoli oczy administracji kieruja sie na bogatych i na miliarderow
      > aby placili wiecej podatkow. A ze miliarderzy umieja kapitaly niezle chowac tu
      > czy tam, to tym razem impuls do opodatkowania wyszedl od adminstratorow Banku Swiat
      > owego.

>
      > Czy idea jest sluszna?
      Klasyka kończącego się neosocjalizmu. Przedsiębiorcy przeniosą się np na Tajwan :)
    • a.jej.rkoniak Re: Podatki dla bogatych 25.04.24, 12:47
      profesor, wracaj!!!
      • polski_francuz Re: Podatki dla bogatych 25.04.24, 13:18
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" pf wracaj!!!"

Wracam, wracam, moze jeszcze Stefan do nas wroci?:)

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka