Dodaj do ulubionych

Prorosyjskosc to bieda?

22.06.24, 14:46
Węgry przykładem?

www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/najbiedniejszy-kraj-ue-to-juz-nie-bulgaria,258644.html
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: Prorosyjskosc to bieda? 22.06.24, 23:49
      To wręcz szokujące.
      Po komunie Węgry były jednym z najbardziej (za Niemcami i Czechosłowacją) rozwiniętych państw byłego socbloku.
      • storima Re: Prorosyjskosc to bieda? 23.06.24, 00:09
        buldog2 napisał:

> To wręcz szokujące.
        > Po komunie Węgry były jednym z najbardziej (za Niemcami i Czechosłowacją) rozwi
        > niętych państw byłego socbloku.
        >

NRD. Była wspierana przez dotacje z RFN.

Natomiast Węgry dzięki jednemu z czołowych ekonomistów ubiegłego wieku János Kornai.
        W 1968 roku wprowadzono na Węgrzech najmocniej zliberalizowaną reformę ekonomiczną decentralizującą system gospodarczy.

• dunajec1 Re: Prorosyjskosc to bieda? 23.06.24, 04:04
          Zachcialo sie Wegrom komuny z powrotem? Ale Orban na pewno z tego zadowolony bo rzadzi dalej. Jak dlugo?
    • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 05:58
      Dlaczego gospodarka amerykańska rozwija się dynamiczniej. Wg ekspertów a nie propagandy:

forsal.pl/gospodarka/pkb/artykuly/9438389,trzy-przyczyny-dla-ktorych-pkb-usa-rosnie-szybciej-niz-pkb-unii.html
      • ukos Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 11:54
        Trzeba zagadać zdolności onuc?
    • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 06:02
      Przed UE istnieli EWG. USA przodowały gospodarczo. Sytuacja ta zmieniała się na korzyść Europy za UE. Euro jest jedną z najmocniejszych walut świata.

Interesujące : dlaczego przeciwnicy Unii Europejskiej wspierają Putina?

Tacy jak sprawca Brexitu Nigel Farage?

Putin wydaje niebotyczne sumy na sowiecką propagandę mającą na celu rozbicie i anihilację Unii Europejskiej.

• no-popis Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 06:26
        storima napisał:

> Przed UE istnieli EWG. USA przodowały gospodarczo. Sytuacja ta zmieniała się
        > na korzyść Europy za UE. Euro jest jedną z najmocniejszych walut świata.

> Interesujące : dlaczego przeciwnicy Unii Europejskiej wspierają Putina?
        Pisałeś o Kanclerzu Schroederze czy o którymś z kilkudziesięciu polityków europejskich-zwolenników UE ?
        Może o Tusku, który mówił, że " z premierem Putinem przypilnujemy, by nikt piachu w tryby nie sypał”.
        Dzisiaj każdy się odcina ale : kto stworzył tego potwora?!
        • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 06:36
          Pisałem wyraźnie o sprawcy Brexitu Nigel Farage.

I innych. Którzy wspierają Putina, który wydaje krocie na anihilację UE.

Nie ma problemu. Ja rozumiem, ze prosty forumowy tekst może sprawiać trudności.
          Co dopiero analizy profesjonalne niezależnych ekspertów.
          Pozdrawiam z FAMY. Na której być może się mijaliśmy.
        • kawa_poranna11 Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 00:51
          Inne czasy, inne sytuacje.
          Dziś ze zdumieniem patrzysz na swoją małżonkę.
          Jakżesz ona była ponętna 50 lat temu.
          A co ty jej mówiłeś!
      • no-popis Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 06:37
        storima napisał:

Zgoda ale to było w pierwszej fazie EWG i UE kiedy lewactwa nie było w Brukseli. Napisałem, że kryzys zaczał się od lewactwa w UE.
        >
        > Tacy jak sprawca Brexitu Nigel Farage?
        No to może jedno z wielu cv w kontekście rzekomo prorosyjskiego Faraga.
        Karin Kneissl aktywiska Austryjackiej PArtii Ludowej, która w UE jest partią należącą do lewactwa czyli Europejskiej Partii Ludowej to jest tam gdzie jest też Tusk i PO i wszyscy funi obecnej UE no i obecna władza w UE.
        Karin Kneissl była przewodniczącą OBWE z ramienia lewactwa i ministrem spraw zagranicznych w Austrii.
        W 2021 została powołana w skład rady dyrektorów rosyjskiego koncernu naftowego Rosnieft. W 2023, podczas trwającej inwazji Rosji na Ukrainę, objęła kierownictwo rosyjskiego think tanku GORKI z siedzibą w Petersburgu.
        Jest takich kilkudziesięciu polityków EPP, którzy byli i są zwolennikami obecnej UE zmierzającej do jednego państwa europejskiego ale, czego Ci nie powiedzą, są antyamerykańscy a to jedno państwo ma być z rosją.
        Takich historii jest kilkadziesiąt.
        • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 06:45
          no-popis napisała:

> No to może jedno z wielu cv w kontekście rzekomo prorosyjskiego Faraga.

Nie wiem z jakich źródeł korzystasz formułując Twe opinie.

Farage krytykowany po wypowiedzi o Putinie. "Haniebne słowa"
          Fala krytyki spadła na Nigela Farage’a, lidera prawicowo-populistycznej partii Reform UK, po jego piątkowych wypowiedziach na temat Rosji i Władimira Putina. Potępili je m.in. premier Wielkiej Brytanii Rishi Sunak i lider opozycji Keir Starmer.

www.polskieradio.pl/wladimir-putin/tag166030
          Putin wydaje krocie wspierając wszelka działalność prowadzącą do zniszczenia Unii Europejskiej.
          Pozdrowienia z FAMY.
          • no-popis Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 20:47
            storima napisał:

> no-popis napisała:
            >
            >
            > > No to może jedno z wielu cv w kontekście rzekomo prorosyjskiego Faraga.
            >
            > Nie wiem z jakich źródeł korzystasz formułując Twe opinie.
            >
            >
            > Farage krytykowany po wypowiedzi o Putinie. "Haniebne słowa"
            > Fala krytyki spadła na Nigela Farage’a, lidera prawicowo-populistycznej partii
            > Reform UK, po jego piątkowych wypowiedziach na temat Rosji i Władimira Putina.
            > Potępili je m.in. premier Wielkiej Brytanii Rishi Sunak i lider opozycji Keir S
            > tarmer.

>
            > www.polskieradio.pl/wladimir-putin/tag166030
            > Putin wydaje krocie wspierając wszelka działalność prowadzącą do zniszczenia Un
            > ii Europejskiej.
            > Pozdrowienia z FAMY.
            Przedstawiłeś opinie o polityku ale jednostronne.
            To niczego nie dowodzi.
            Współpracę w Europie z Putinem prowadziły Niemcy I to one dyktowały działania wielu innych państw w tym marionetkowych rządów jak rząd Tuska.
            Na FAMA ostatnio byłem w 1977 roku :) . Wolałem YAPA i Kraków. FAMA to był festiwal alkoholizmu :) . To m.in. tutaj Olek załapał tego wirusa.
            • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 21:11
              no-popis napisała:

.
              > Przedstawiłeś opinie o polityku ale jednostronne.
              > To niczego nie dowodzi.

Jeśli ktoś chce doprowadzić do osłabienia UE, to mimowolnie staje się sojusznikiem Putina.

Ja nie piszę o okresie międzynarodowego resetu z Rosją.
              Samemu wierzyłem naiwnie, że okres sowietyzacji mamy za sobą.

Przedstawiona powyżej opinia jest jak najbardziej aktualna.
              Jeśli jak piszesz "jednostronna", to
              zgadzam się, jest to opinia przeciwników hegemonii postsowieckiego imperium.

> Na FAMA ostatnio byłem w 1977 roku :) . Wolałem YAPA i Kraków. FAMA to był fes
              > tiwal alkoholizmu :) . To m.in. tutaj Olek załapał tego wirusa.
              >
              >

Raz jeszcze pozdrowienie z FAMY, gdzie pewnie się tam mijaliśmy.
              PS
              fajnie, że nie ma już u Ciebie tych zlepek w każdym słowie, wyróżnianych sylab, robiło to nieprzyjemne obsesyjne wrażenie.
              Może kiedyś zniknie to wciskanie niemerytoryczne Tuska;)
              • no-popis Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 21:53
                storima napisał:

> no-popis napisała:
                >
                > .
                > > Przedstawiłeś opinie o polityku ale jednostronne.
                > > To niczego nie dowodzi.
                >
                >
                > Jeśli ktoś chce doprowadzić do osłabienia UE, to mimowolnie staje się sojusznik
                > iem Putina.
                Nie kolego. Tego rodzaju reforma akurat wzmocni Unię i pozwoli jej wrócić do dawnej świetności.
                To Twoje twierdzenie jest podobne do propagandy PRL, że jak Ktoś chciał.reformować politykę w PRL to działał na rzecz kół imperalistycznych w Bonn i USA :).
                Unię Europejską osłabiła polityka Niemiec i lewactwa w tym. RESET Tuska z Putinem.
                > Ja nie piszę o okresie międzynarodowego resetu z Rosją.
                > Samemu wierzyłem naiwnie, że okres sowietyzacji mamy za sobą.
                I teraz płacimy za tę naiwność i płaci Ukraina i dziesiątki tysięcy ofiar.
                Nic dziwnego, że o tym nie piszesz.
                > Przedstawiona powyżej opinia jest jak najbardziej aktualna.
                W mediach lewackiego nurtu.
                > Raz jeszcze pozdrowienie z FAMY, gdzie pewnie się tam mijaliśmy.
                > PS
                > fajnie, że nie ma już u Ciebie tych zlepek w każdym słowie, wyróżnianych sylab,
                > robiło to nieprzyjemne obsesyjne wrażenie.
                > Może kiedyś zniknie to wciskanie niemerytoryczne Tuska;)
                A co Tusk się zmieni?
                Oszust polityczny i kolaborant spotykać się będzie stałe z moją krytyką i to stałe. Nie tylko Tusk.
                Apropos jak się mijaliśmy to może też na obozie dziennikarskim Soczewka gdzie piliśmy razem z Olkiem wino / Calabris/ na pomoście.
                Wtedy też mówiłem żle o PRL i też mnie pouczano, że nie mam racji. Amiętam.moją żarliwą dyskusję o pobiciu Kuronia i kego żony na oczach syna Macka przez bojówki SZSP . Przyzwyczaiłem się.
                • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 22:04
                  no-popis napisała:

> storima napisał:
                  >
                  > > no-popis napisała:
                  > >
                  > > .
                  > > > Przedstawiłeś opinie o polityku ale jednostronne.
                  > > > To niczego nie dowodzi.
                  > >
                  > >
                  > > Jeśli ktoś chce doprowadzić do osłabienia UE, to mimowolnie staje się soj
                  > usznik
                  > > iem Putina.
                  > Nie kolego. Tego rodzaju reforma akurat wzmocni Unię i pozwoli jej wrócić do da
                  > wnej świetności.

Rzeczywiście, "reforma Farage'a", jest fantastycznym rozwiązaniem na wzmocnienie UE.

> To Twoje twierdzenie jest podobne do propagandy PRL, że jak Ktoś chciał.reformo
                  > wać politykę w PRL to działał na rzecz kół imperalistycznych w Bonn i USA :).

Rozumiem. Porównujesz UE, do komuny.
                  Nie ma tu żadnej dyskusji.
                  Ostań sobie w tym przekonaniu.
                  Masz w końcu prawo.

> Unię Europejską osłabiła polityka Niemiec i lewactwa w tym. RESET Tuska z Puti
                  > nem.
                  > > Ja nie piszę o okresie międzynarodowego resetu z Rosją.
                  > > Samemu wierzyłem naiwnie, że okres sowietyzacji mamy za sobą.
                  > I teraz płacimy za tę naiwność i płaci Ukraina i dziesiątki tysięcy ofiar.
                  > Nic dziwnego, że o tym nie piszesz.

Nie piszę o tym. Bo jest to przeszłość.
                  Zachód przyznał się do porażki. Dziękując Polsce za pragmatyczne ostrzeżenia.

Nie będę wracał do czegoś co zostało ocenione jako błąd.
                  I obecny kierunek jest absolutnie poprawny, antyputinowski.
                  • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 22:09
                    Nie będę wracał do czegoś co zostało ocenione jako błąd.
                    I obecny kierunek jest absolutnie poprawny, antyputinowski.

Za wyjątkiem omówionej tu przeze mnie polityki Frage'a.

Co jak i inne wydarzenia starasz się wbrew faktom negować.

Masz prawo.

Więcej na poruszane tu tematy nie mam nic do powiedzenia.

Bo reprezentujesz mocno określone poglądy, które nie zezwalają na dyskusję.
                    Pozdrowienia z FAMY!
                    • no-popis Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 22:49
                      storima napisał:

> Nie będę wracał do czegoś co zostało ocenione jako błąd.
                      > I obecny kierunek jest absolutnie poprawny, antyputinowski.
                      Werbalnie.
                      Że strony USA konkrety, że strony UK konkrety a co, proszę pomóż, że strony UE?
                      Porównaj w liczbach antyputinowską politykę USA i UE. Dasz radę?

> Bo reprezentujesz mocno określone poglądy, które nie zezwalają na dyskusję.
                      Nieokreślonych poglądów raz za.Putinem a raz przeciw fakt nie reprezentuję.
                      • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 23:02
                        no-popis napisała:

> Nieokreślonych poglądów raz za.Putinem a raz przeciw fakt nie reprezentuję.

Porównując UE do sowieckiej okupacji, wybielając proputinowskiego Farage'a, reprezentujesz to co odpowiada putinowskiej polityce.

Wystarczy spojrzeć jaką reakcję wywołały jak to piszesz "jednostronne" komentarze przeciwników Putina:

www.google.com/search?q=Nigel+Farage+supported+by+Putin&client=firefox-b-d&sca_esv=29a4f6823ccdc172&ei=5It4Zo7MKIitwPAP6aSQwAk&ved=0ahUKEwiOzuekzvKGAxWIFhAIHWkSBJgQ4dUDCBE&uact=5&oq=Nigel+Farage+supported+by+Putin&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiH05pZ2VsIEZhcmFnZSBzdXBwb3J0ZWQgYnkgUHV0aW4yBhAAGBYYHkiBSFC6CliJQ3AAeAKQAQCYAYQCoAHYGqoBBjAuMTQuNbgBA8gBAPgBAZgCE6AC_BnCAgQQABhHwgIFEC4YgATCAgUQABiABMICChAAGIAEGEMYigXCAhQQLhiABBiXBRjcBBjeBBjfBNgBAcICBxAAGIAEGBPCAggQABgTGBYYHsICCBAAGIAEGKIEwgIJEAAYgAQYExgNwgIFECEYoAGYAwCIBgGQBgO6BgYIARABGBSSBwYxLjEzLjWgB-9M&sclient=gws-wiz-serp#ip=1
                        Zaprzeczasz faktom. W takim przypadku nie ma absolutnie miejsca na dyskusję.

• storima Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 23:15
                        no-popis napisała:

> Nieokreślonych poglądów raz za.Putinem a raz przeciw fakt nie reprezentuję.

PS

Widzę, iż kompletnie nie zrozumiałeś o czym w tej gestii pisałem i powtarzając zaprzeczanie faktom nakładasz mojej wypowiedzi wypaczony sens.

Polska dyplomacja od kilku miesięcy bardzo konsekwentnie różnymi kanałami, nie tylko polski świat dyplomacji, ale w ogóle polski świat polityczny stara się o nawiązanie normalnych kontaktów z Rosją, czego ukoronowaniem byłoby spotkanie obu prezydentów. I jestem przekonany, że to się zakończy sukcesem, bo tak naprawdę jest to w interesie obu krajów.

05 sierpnia 2006

Gościem państwa, gościem Sygnałów Dnia jest dzisiaj minister Andrzej Krawczyk, Podsekretarz Stanu odpowiedzialny za sprawy międzynarodowe w Kancelarii Prezydenta RP.

Podaje to nie jako atak na prezydenta Kaczyńskiego.
                        Ale na potwierdzenie tego co pisałem wcześniej.
                        Cały demokratyczny świat resetował wówczas politykę z Rosją.

www.prezydent.pl/archiwalne-aktualnosci/aktualnosci-rok-2006/jestem-optymista-jesli-chodzi-o-poprawe-stosunkow-z-rosja,28373,archive
              • j-k niekoniecznie... 25.06.24, 01:15
                storima napisał:
                > Jeśli ktoś chce doprowadzić do osłabienia UE, to mimowolnie staje się sojusznik
                > iem Putina.

niekoniecznie.
                zawsze bylem przeciwnikiem ZSRR...

ale nie jestem przeciwnikiem Rassiji...

pod warunkiem - ze Rassija nie czepia sie swoich sasiadow...
      • monte.pulciano Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 09:48
        storima napisał:

>
        >
        >
        > Tacy jak sprawca Brexitu Nigel Farage?
        >
        > Putin wydaje niebotyczne sumy na sowiecką propagandę mającą na celu rozbicie i
        > anihilację Unii Europejskiej.
        >
        >
        >
        >

Klin klinem. Ząb za ząb. UE , USA , Kanada , Japonia , Australia i inne antyputinowskie kraje też muszą wydawać "niebotyczne sumy" na antyputinowską, antyrosyjską propagandę "mającą na celu rozbicie i anihilecję" Rosji

-
        www.facebook.com/people/Okiem-Wiejskiego/61555407204070/
        • taziuta Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 21:31
          monte.pulciano napisała:

> Klin klinem. Ząb za ząb. UE , USA , Kanada , Japonia , Australia i inne antyput
          > inowskie kraje też muszą wydawać "niebotyczne sumy" na antyputinowską, antyrosy
          > jską propagandę "mającą na celu rozbicie i anihilecję" Rosji

Wcale nie muszą, bo najlepszą (za żadne pieniądze takiej nie kupisz) antyputinowską 'propagandę' zrobił sam Putin, napadając na Ukrainę. Zamiast na propagandę można (dzięki temu) wydać kasę na broń dla Ukrainy, a Rosja niech się sama anihilulje, skoro tego chce...
          • no-popis Re: Prorosyjskosc to RESET 23.06.24, 21:55
            taziuta napisał:

> monte.pulciano napisała:
            >
            > > Klin klinem. Ząb za ząb. UE , USA , Kanada , Japonia , Australia i inne a
            > ntyput
            > > inowskie kraje też muszą wydawać "niebotyczne sumy" na antyputinowską, an
            > tyrosy
            > > jską propagandę "mającą na celu rozbicie i anihilecję" Rosji
            >
            > Wcale nie muszą, bo najlepszą (za żadne pieniądze takiej nie kupisz) antyputin
            > owską 'propagandę' zrobił sam Putin, napadając na Ukrainę.
            A.na Gruzję to już nie?!
    • taziuta Re: Prorosyjskosc to bieda? 23.06.24, 21:33
      superspec1 napisał(a):

> Węgry przykładem?

To nie jest prorosyjskość lecz wspólnota autorytaryzmów/populizmów. A czemuś zamordystyczne gospodarki nigdy nie wygrywają konkurencji z wolnym rynkiem. Było, jest i będzie.
      • melikles Re: Prorosyjskosc to bieda? 26.06.24, 09:28
        Nie do końca tak było. Korea i Singapur zbudowały swoją potęgę gospodarczą pod rządami autorytarnych reżimów i z silnym wsparciem państwa.

taziuta napisał:

> superspec1 napisał(a):
        >
        > > Węgry przykładem?
        >
        > To nie jest prorosyjskość lecz wspólnota autorytaryzmów/populizmów. A czemuś za
        > mordystyczne gospodarki nigdy nie wygrywają konkurencji z wolnym rynkiem. Było,
        > jest i będzie.
    • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 01:14
      Nie masz argumentów a to co prezentujesz to nie są fakty ale Twoje interpretacje.

Re: Prorosyjskosc to RESET

Oto moja wg Ciebie stosowana demagogiczna sofistyka

polski świat polityczny stara się o nawiązanie normalnych kontaktów z Rosją, czego ukoronowaniem byłoby spotkanie obu prezydentów. I jestem przekonany, że to się zakończy sukcesem, bo tak naprawdę jest to w interesie obu krajów.
      Gościem państwa, gościem Sygnałów Dnia jest dzisiaj minister Andrzej Krawczyk, Podsekretarz Stanu odpowiedzialny za sprawy międzynarodowe w Kancelarii Prezydenta RP. Dzień dobry, panie ministrze.

I nic więcej nie mam do dodania.

Pozdrawiam z FAMY!

• no-popis Apropos komunizm i neokomunizm w Brukseli 24.06.24, 06:08
        Twórcą koncepcji jednego państwa Europa / po Leninie/ jest jeden ze współzałożycieli UE, włoski komunista Spinelli i to jest fakt a nie moje interpretacje.
    • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 08:27
      no-popis napisała:

> Donald Tusk: "z premierem Putinem przypilnujemy, by nikt piachu w tryby nie syp
      > ał

Nie czytasz uważnie. Przecież pisałem. To była era resetu wśród wszystkich państw demokratycznych wobec Rosji.
      I cytując napisałem równie wyraźnie iż nie jest to żaden atak na prezydenta Kaczyńskiego. Podałem cytat jak należy w KONTEKŚCIE.

A od czego zaczęło się cywilizowanie Moskwy?

Jeden z pierwszych tego etapów :

Upon his inauguration in January 1993, President Bill Clinton became the first president since Franklin Roosevelt who did not need a strategy for the Cold War—and the first since William Howard Taft who did not need a policy for the Soviet Union.

« Datując inaugurację prezydencką e styczniu 1993 roku Bill Clinton od czasów Franklina Roosvelta stał się przywódcą USA, który nie potrzebował wypracowywania strategii „Zimnej Wojny ». Oraz pierwszym prezydentem, od czasów William Howard Taft, dla którego zbędne było wypracowywanie strategii wobec ZSRR. »

history.state.gov/milestones/1993-2000/clinton-yeltsin
      I to są fakty. Demokracje światowe pracowały wspólnie nad wychowywaniem Rosji. I to nazywało się « resetem”. I w tym procesie współuczestniczyła demokratyczna Polska.

O tym pisałem.

Pozdrawiam wakacyjnie z FAMY!

• storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 11:07
      no-popis napisała:

> storima napisał:
      >
      > > no-popis napisała:
      > >
      > >
      > > > Donald Tusk: "z premierem Putinem przypilnujemy, by nikt piachu w t
      > ryby n
      > > ie syp
      > > > ał
      > >
      > > Nie czytasz uważnie. Przecież pisałem. To była era resetu wśród wszystkic
      > h pańs
      > > tw demokratycznych wobec Rosji.
      > Absolutnie nie we wszystkich państwach demokratycznych!
      > Na przykład UK nie resetowało.

Czyżby?

Since 2000, UK–Russia relations have moved through five phases. From early 2000 to mid-2003, they were on an upward trajectory. In late 1999 the team around Putin (then Russia’s prime minister) identified UK Prime Minister Tony Blair as someone who could facilitate the new Russian leader’s entrance onto the world stage: modern, media-savvy, more likely than some of his Western contemporaries to remain in office for a long time, and on good terms with his US and EU allies.

Szkoda mi czasu na tłumaczenie.

www.chathamhouse.org/2022/01/new-russia-policy-post-brexit-britain/uk-russia-relations-2000
    • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 11:10
      no-popis napisała:

> Lech Kaczyński: dziś Gruzja, jutro Ukraina, pojutrze państwa bałtyckie, a pó
      > źniej może i czas na mój kraj, na Polskę

> Donald Tusk: z premierem Putinem przypilnujemy, by nikt piachu w tryby nie s
      > ypał”.

Bawia Ciebie manipulacyjne pyskówki z internetu.

Donald Tusk:[ z premierem Putinem przypilnujemy, by nikt piachu w tryby nie s
      > ypał”.
      Ten cytat jest wyjety z KONTEKSTU.

Szkoda mi czasu na brednie.
    • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 12:01
      no-popis napisała:

> Te cytaty wiele wyjaśniają. To skróty myślowe, które musze stosować bo jak mam
      > polemizować no z Twoim twierdzeniem " wszystkie kraje demokratyczne" resetowały
      > kiedy tak nie było i podałem Ci konkretny przykład....oczywiście nie odniosłeś
      > się.

Jak to nie?

> Na przykład UK nie resetowało.

Czyżby?

Since 2000, UK–Russia relations have moved through five phases. From early 2000 to mid-2003, they were on an upward trajectory. In late 1999 the team around Putin (then Russia’s prime minister) identified UK Prime Minister Tony Blair as someone who could facilitate the new Russian leader’s entrance onto the world stage: modern, media-savvy, more likely than some of his Western contemporaries to remain in office for a long time, and on good terms with his US and EU allies.

Szkoda mi czasu na tłumaczenie.

www.chathamhouse.org/2022/01/new-russia-policy-post-brexit-britain/uk-russia-relations-2000

Odnosnie manipulacji cytami. Ktorymi jest pelny internet politycznymi pyskowkami:

Za chwilę identyczne pytanie rosyjski dziennikarz kieruje do premiera Tuska. Oczekuje, że polski premier odetnie się od obwiniania Rosji. Tusk milczy kilkadziesiąt sekund. Bierze oddech. I wygłasza twardą odpowiedź. "Reprezentuję tu polski punkt widzenia, który wyrasta z historycznych faktów: rozstrzelani polscy żołnierze, Westerplatte, Katyń, pakt Ribbentrop - Mołotow to są fakty. Niech każdy je ocenia tak, jak potrafi najlepiej, ale nikt tych faktów nie jest w stanie unieważnić" - mówi Tusk. Jego słowa wyraźnie nie podobają się Putinowi.

Obu politykom nie udało się zbyt długo unikać trudnych tematów historycznych. Na konferencji doszło do spięcia. A premier Tusk wyraźnie zadeklarował, że mogą być różne interpretacje wydarzeń, ale "faktów nikt nie jest w stanie unieważnić".

Był to jedyny "mocniejszy" akcent w relacjach między premierami Rosji i Polski. Obaj politycy swobodnie rozmawiali, gdy wiceministrowie z ich rządów podpisywali umowy gospodarcze. Tusk podziękował nawet Putinowi za docenienie naszej walki z kryzysem. Obaj zgodzili się też, że gaz nie może być przedmiotem politycznych rozgrywek. "Z premierem Putinem przypilnujemy, by nikt piachu w tryby nie sypał" - stwierdził szef polskiego rządu, komentując plany zawarcia na jesieni nowego kontraktu gazowego.

wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/94340,putin-nie-przeprosil-ale-pouczal.html
      WSZYSTKIE demokracje świata staraly sie wprowadzic Rosje na cywilizowane drogi.
      W tym procesie uczestniczyla takze POLSKA.

I nazywalo sie to RESET;

• no-popis Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 18:12
        Szokujące jest, że zrównujesz UK, które starało się ułożyć stosunki z Rosją, o niczym innym ten cytat nie świadczy ...
        ... i podciągasz to pod reset gdzie zawierane były umowy ABW i FSB przez służby Tuska a Niemcy napychały kasę Rosji inwestycjami w Nord Stream a były premier podjął pracę w Gazprom wcześniej dobrowadzając, jako premier, do olbrzymich inwestycji dla putinowskiej gospodarki.
        • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 21:05
          no-popis napisała:

Manipulujesz, kłamiesz, przekręcasz cytaty, wyrywasz je z kontekstu, i nie znasz języka angielskiego.
          • prze.nick Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 21:17
            przecież z UK 2003 chodziło o atak na Irak
            US+UK (+ idiota Kwaśniewski) + AU vs RU+DE+FR (+ Jan Paweł II)

to jakoś do 2008 do wyborów w US trwało
            PiS za Bushem
            PO za Obamą
            Obama i H. Clinton ogłosili później RESET z Rosją, który Tusk konsekwentnie realizował dopóki nie dostał sygnału z Waszyngtonu, że jest zmiana wajchy.
            • superspec1 Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 21:34
              www.google.com/amp/s/www.rmf24.pl/ekonomia/newsamp-sejm-za-wyslaniem-polskich-zolnierzy-do-iraku,nId,194665
            • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 21:49
              prze.nick napisał:

> przecież z UK 2003 chodziło o atak na Irak

Relacje UK z Rosją są opisane w linkowanym przeze mnie materiale.

W innych watkach linkowałem i nawet uprzejmie przetłumaczyłem cytowany tekst.

Tony Blair wanted Vladimir Putin to have a seat at the international "top table" during his time as prime minister, according to newly released official files.

The Labour PM from 1997 to 2007 believed the Russian president was at heart a "Russian patriot" and it was important to encourage him to adopt Western values

"Tony Blair chciał aby podczas swej kariery jako szef rządu Władimir Putin miał swoje stałe miejsce przy najważniejszym stole międzynarodowych decyzji i obrad. Ukazują to nowo udostępnione dokumenty.
              Tony Blair (szef rządu od 1997 do 2007 roku) uważał Putina za prawdziwego, szczerego rosyjskiego patriotę, i za swój cel uważał zachęcenie go do przyjęcia zachodnich wartości."

I na tym polegał RESET z Rosją. Którego polityka była zgodnie przyjęta i uprawiana przez wszystkie zachodnie demokracje w tamtych czasach.
              W tym też oczywiście przez demokratyczna Polskę.

• storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 21:50
                Link:

news.sky.com/story/tony-blair-wanted-vladimir-putin-at-top-table-while-he-was-pm-despite-officials-fears-12776755
              • prze.nick Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 21:55
                Główne znaczenie RESET z Rosją było to głoszone przez Obamę i Hilary Clinton.
                Blair to się kompromitował gadką o weapons of mass destruction przez którą Amerykanie i Brytyjczycy bardzo stracili w oczach świata
                a największym frajerem w 2003 byli Polacy wykorzystani przez chwalącego tak Michnika i debila Kwaśniewskiego który posłużył Amerykanom za listek figowy. Obiecali mu stołek w ONZ to się squrwił.
                Australijczycy przynajmniej coś dostali od Busha w zamian (choćby legalizację swoich w USA)
                • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 22:20
                  prze.nick napisał:

> Główne znaczenie RESET z Rosją było to głoszone przez Obamę i Hilary Clinton.

Linkowałem fakty na ten temat.

RESET był przedsięwzięciem międzynarodowym.
                  Szczegółowe informacje na temat roli UK w cywilizowaniu Rosji, są zamieszczone w brytyjskich linkowanych przeze mnie źródłach.

• storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 22:24

> RESET był przedsięwzięciem międzynarodowym.
                    > Szczegółowe informacje na temat roli UK w cywilizowaniu Rosji, są zamieszczone
                    > w brytyjskich linkowanych przeze mnie źródłach.
                    >
                    >

W polityce RESETU, uczestniczyła AKTYWNIE Polska.
                    • prze.nick Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 22:29
                      mam naprawdę dobra pamięć
                      główne znaczenie Reset z Rosją w polityce międzynarodowej to te które Barack Husejn Obama wprowadzał razem z Hilarią Clinton po wyborach w listopadzie 2008 roku.
                      W POlsce ten reset wprowadzał Donald Tusk wbrew niezadowoleniu zwłaszcza Lecha Kaczyńskiego
                      Głośno było jak Tusk odrzucił 4 lipca 2009 tarczę antyrakietową a Obama zrobił news dnia 17 września 2009 (70 lecie ataku kacapów na Polskę) wycofując się z umowy
                      • storima Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 23:30
                        prze.nick napisał:

> mam naprawdę dobra pamięć

Nie neguję Twej dobrej pamięci.
                        Cywilizowanie Rosji.
                        Bo tym charakteryzowała się polityka międzynarodowa wobec tego kraju zainicjowana przez Clintona:

Starting from Clinton administration, the idea of rebuilding the U.S. relationship with Russia has been a leading U.S. foreign policy objective.

"Rozpoczynając od administracji Clintona, odnowa stosunków z Rosją stała się naczelnym celem polityki zagranicznej USA".

www.fpri.org/article/2017/08/resetting-reset-looking-back-cycle-u-s-russia-relations/
                        I ten zwrot, gdy nie było konieczności planowania zimnowojennej strategii, gdy ZSRR przestał być naczelnym wrogiem USA, rozpoczyna MIĘDZYNARODOWE wysiłki i współpracę prowadzące do UCYWILIZOWANIA Rosji.

Przyjęło się nazywać ten MIĘDZYNARODOWY wysiłek RESETEM.

Miał on se etapy i fazy, ale uczestniczyły w nim WSZYSTKIE demokracje ówczesnego świata w tym TAKŻE Polska.

Również pamiętam ten okres. Byłem wówczas w USA. A obecnie wspieram pamięć dokumentami epoki, które tu Wam przedstawiam.

• prze.nick Re: Prorosyjskosc to RESET 25.06.24, 00:53
                          był i później Bush W zaglądający w duszę Putina

jedna tylko korekta
                          Tusk zrezygnował z tarczy amerykańskiej 4 lipca 2008 a nie 2009
                          pl.wikinews.org/wiki/2008-07-04:_Tusk:_na_razie_nie_zgadzamy_się_na_tarczę

Obama zrewanżował się 19 września 2009
                          "genialnie" wybrane daty

• superspec1 Re: Prorosyjskosc to RESET 24.06.24, 21:55
              www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/pentor;zmienilo;sie;stanowisko;polakow;wobec;poparcia;przez;nasz;kraj;wojny;w;iraku,200,0,58824.html
    • superspec1 Re: Prorosyjskosc to bieda? 24.06.24, 16:17
      www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-bezprecedensowa-decyzja-ue-w-sprawie-ukrainy-udalo-sie-omina,nId,7594190#crp_state=1
    • 99venus Re: Prorosyjskosc to bieda? 25.06.24, 13:18
      NIE, to stan umysłu.
    • planeta_plonie [...] 23.09.24, 03:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka