Dodaj do ulubionych

Ktoś pamięta?

27.10.24, 19:17
Czy kiedy przywracano święto "Trzech Króli", też było takie wycie?
Też jakieś mędrki wyliczali koszty a pismaki dzielnie im wtórowały?

Osobiście uważam, że bardziej zasadny jest dzień wolny w wigilię, niż w Trzech Króli...
Obserwuj wątek
    • j-k absolutny brak zgody. 27.10.24, 19:23
      don.kichote napisał:
      > Czy kiedy przywracano święto "Trzech Króli", też było takie wycie?
      > Też jakieś mędrki wyliczali koszty a pismaki dzielnie im wtórowały?
      >
      > Osobiście uważam, że bardziej zasadny jest dzień wolny w wigilię,
      niż w Trzech
      > Króli...

"religijnie" biorac masz racje. - wigilia jest wazniejsza, niz Trzech Kroli.

- politycznie racji nie masz.

trzy dni wolne - to dezorganizacja pracy Panstwa.

• aga-kosa Re: absolutny brak zgody. 27.10.24, 19:30
        Jak wprowadzali święto Trzech Króli mój proboszcz był przeciwny. Był zdania, że kto będzie się chciał pomodlić to przyjdzie na mszę wieczorną, a przez cały dzień to ludzie kościół i tak omijają.
        I miał rację :( aga
        • no-popis Re: absolutny brak zgody. 27.10.24, 19:33
          aga-kosa napisała:

> Jak wprowadzali święto Trzech Króli mój proboszcz był przeciwny. Był zdania, że
          > kto będzie się chciał pomodlić to przyjdzie na mszę wieczorną, a przez cały dz
          > ień to ludzie kościół i tak omijają.
          > I miał rację :( aga
          Co prawda nie mam swojego proboszcza ale też byłem przeciwny wprowadzeniu dnia wolnego w święto Trzech Króli.
      • don.kichote Re: absolutny brak zgody. 27.10.24, 19:33
        j-k napisał:

> trzy dni wolne - to dezorganizacja pracy Panstwa.

Żartujesz?
        O zjawisku "Polska świąteczna" słyszałeś?
        I jakoś od wieku lat, takie zjawisko zdarza się w Polsce kilka razy w roku i państwo się nie zawaliło!
        • j-k nadal absolutny brak zgody. 27.10.24, 19:39
          dwa dni wolne wystarcza

wez nie cuduj i nie pisz, ze bedziesz mial 3 dni wolne

a Panstwo sie nie zawali.

zawali sie.

a jak Ci sie nudzi - to wez w wigile urlop.
        • no-popis Re: absolutny brak zgody. 29.10.24, 05:00
          don.kichote napisał:

> j-k napisał:
          >
          > > trzy dni wolne - to dezorganizacja pracy Panstwa.
          >
          > Żartujesz?
          > O zjawisku "Polska świąteczna" słyszałeś?
          > I jakoś od wieku lat, takie zjawisko zdarza się w Polsce kilka razy w roku i
          > państwo się nie zawaliło!
          Teraz np w Niemczech. My mamy święto w piątek czyli w czwartek mamy ostatni nasz dzień pracy w tym tygodniu a tymczasem Niemcy mają wolny czwartek z powodu Święta Reformacji i podobnie jak My masowo czynią piątek dniem urlopu i mają długi weekend. Od korporacji, po urzędy i sklepy.
          ....ciekawe czy będą przez to zachwiania w dostawach BMW :)
        • x2468 Re: absolutny brak zgody. 29.10.24, 09:08
          Rozbiorów nie było.
      • vivak01 Re: absolutny brak zgody. 29.10.24, 09:13
        "trzy dni wolne - to dezorganizacja pracy Panstwa"

Po pierwsze, 24.12 i tak wiele zakładów pracuje w niepełnym czasie pracy, a w tym czasie, w jakim pracuje, połowa załogi jest jedną nogą na wigilii (druga i tak ma urlop).
        Po drugie, dalece bardziej destabilizujące są takie dziurawe długie weekendy.
      • no-popis Re: absolutny brak zgody. 04.12.24, 06:43
        j-k napisał:
        > trzy dni wolne - to dezorganizacja pracy Panstwa.
        Rację masz w tym wyżej ale tak już mają państwa bogate i rozwinięte w leniwej Europie.
    • no-popis Re: Ktoś pamięta? 27.10.24, 19:27
      don.kichote napisał:

> Osobiście uważam, że bardziej zasadny jest dzień wolny w wigilię, niż w Trzech
      > Króli...
      Pełna zgoda bo dotyczy szerszego grona a nie tylko praktykujących chrześcijan a poza tym to główne (drugie) święto chrześcijańskie.
    • hordol Re: Ktoś pamięta? 27.10.24, 19:57
      W wigilię i tak większość pracuje na ćwierć gwizdka
      • supem Re: Ktoś pamięta? 27.10.24, 20:11
        Ty mówisz o gryzipiórkach, a przecież górnictwo nie stopuje wydobycia. Produkcja konstrukcji stalowych też trwa.
        • vivak01 Re: Ktoś pamięta? 29.10.24, 09:16
          "Ty mówisz o gryzipiórkach, a przecież górnictwo nie stopuje wydobycia"

W górnictwie coraz więcej kopalni jest objętych porozumieniem o dniach wolnych w wigilię i w sylwestra, w zamian za odpracowanie w jakieś soboty.

Zresztą te gryzipiórki to między innymi sektor bankowy czy handlowy, zatem dość spore elementy naszej gospodarki.
      • margit49 Re: Ktoś pamięta? 27.10.24, 22:13
        Dzień przed wigilią będzie podobnie 😀
        • don.kichote Re: Ktoś pamięta? 28.10.24, 09:53
          margit49 napisała:

> Dzień przed wigilią będzie podobnie 😀

W końcu logiczny argument...
    • met_ol Re: Ktoś pamięta? 27.10.24, 20:21
      Mniemam domniemywać, że całkiem zaniedługo to ogłoszą które dni są pracujące - a nie świąteczne. Będzie to prostsze.
      • margit49 Re: Ktoś pamięta? 27.10.24, 22:09
        Pewnie tak 😀 jeszcze koniecznie cały Wielki Tydzień
        I Zaduszki - może być zamiast 3Króli 😀
    • albwu Re: Ktoś pamięta? 27.10.24, 21:58
      Ci ktorzy wnioskują o dodatkowe święto zawsze deklarują, że jeden dzień nie spowoduje strat dla Budżetu Państwa. Tak argumentując można co jakiś czas wnioskować o dodatkowe święta. Takich świąt-kandydatow jest już kilka.
      • melikles Re: Ktoś pamięta? 27.10.24, 22:00
        Warto byłoby przytoczyć dane jak wypadamy w porównaniu z innymi krajami pod względem liczby dni świątecznych.
      • don.kichote Re: Ktoś pamięta? 27.10.24, 22:11
        albwu napisał:

> Ci ktorzy wnioskują o dodatkowe święto zawsze deklarują, że jeden dzień nie spo
        > woduje strat dla Budżetu Państwa.

Tak zapewne było w przypadku reaktywacji Trzech Króli?
        Chociaż, nie pamiętam jakiejkolwiek dyskusji w tamtym przypadku...

> Tak argumentując można co jakiś czas wniosko
        > wać o dodatkowe święta. Takich świąt-kandydatow jest już kilka.

No tak.
        Skoro Trzech króli gospodarki nie zawaliło, to wolne w wigilię, kiedy 3/4 pracuje na pół gwizdka a pozostali mają wolne - też jej nie załamie...
      • vivak01 Re: Ktoś pamięta? 29.10.24, 09:25
        Jak zawsze w PL króluje kult ciężkiej pracy, niekoniecznie zaś mądrej.

Jesteśmy na 8. miejscu wśród krajów OECD pod względem liczby godzin pracy w roku, pomimo liczby dni wolnych od pracy (niedziele, święta, soboty) itp. W UE, do której tak chętnie należymy, obowiązuje poszukiwanie tzw. work-life balance.

Kontrargumentując można się zastanowić, czy dla poprawy sytuacji nie powinniśmy pracować jeszcze dłużej, ale w tym przypadku odpowiedź jest prosta: nie.
    • stasi1 Re: Ktoś pamięta? 28.10.24, 08:38
      3 króli wprowadzono na tej zasadzie że niby nie będą za to dniami wolnymi świąteczne soboty. Więc państwo nic na tym nie traciło. Oczywiście w interesie państwa jest aby ich obywatele jak najwięcej zarabiali więc on dłużej pracują tym lepiej dla państwa
      • aga-kosa Re: Ktoś pamięta? 28.10.24, 23:19
        Ktoś policzył ile w końcu mamy dni pracy w roku?
        365 dni - 52 niedziele - 45 wolnych sobót - święta kościelne - święta państwowe - urlop wypoczynkowy = ? aga
        • storima Re: Ktoś pamięta? 29.10.24, 08:13
          aga-kosa napisała:

> Ktoś policzył ile w końcu mamy dni pracy w roku?

Dni wolne od pracy w największych krajach europejskich – kiedy wypadają święta?

Polska zajmuje 33 miejsce w światowym rankingu dni wolnych od pracy.

“W Polsce w 2024 roku będziemy mieli 115 dni wolnych razem z weekendami i 12 dniami ustawowych świąt. Jak na tym tle wyglądają takie kraje jak Niemcy, Francja, Włochy, Wielka Brytania i Hiszpania?”
          mubi.pl/poradniki/dni-wolne-od-pracy/
          • margit49 Re: Ktoś pamięta? 29.10.24, 09:53
            storima napisał:

> Polska zajmuje 33 miejsce w światowym rankingu dni wolnych od pracy.
            >

A nie 13 z liczbą 33 dni wolnych?
            • storima Re: Ktoś pamięta? 29.10.24, 09:58
              margit49 napisała:

> storima napisał:
              >
              > > Polska zajmuje 33 miejsce w światowym rankingu dni wolnych od pracy.
              > >
              >
              > A nie 13 z liczbą 33 dni wolnych?

Oczywiście że tak!

Dziękuję za korektę!
        • stasi1 Re: Ktoś pamięta? 29.10.24, 17:37
          A czemu wolnych sobót mniej?
    • krabat01 Re: Ktoś pamięta? 29.10.24, 18:08
      don.kichote napisał:

Jakich Trzech Kroli.. ? Skad ich wytrzasnieto ...
      Nigdy, nigdzie takich nie bylo !, zadni tacy krolowie nie istnieli.
      Niewazne, wazne, ze korporacja z wiercami , ma co swietowac

• m.c.hrabia Re: Ktoś pamięta? 29.10.24, 18:36
        Bo nie trzech a sześciu
        • stefan4 Re: Ktoś pamięta? 29.10.24, 19:29
          krabat01:
          > Jakich Trzech Kroli.. ? Skad ich wytrzasnieto

m.c.hrabia:
          > Bo nie trzech a sześciu

Skoro tak, to należą im się dwa dni wolne. Po trzech na jeden dzień.

- Stefan
      • adam.eu Re: Ktoś pamięta? 30.11.24, 11:50
        Krabat01:

"Jakich Trzech Kroli.. ? Skad ich wytrzasnieto ...
        Nigdy, nigdzie takich nie bylo !, zadni tacy krolowie nie istnieli."
        ....................
        .................

Ja z kolei czytałem wersję, że nie faktycznie nie wiadomo, czy byli jacyś królowie, a jeżeli byli, to ich liczba jest nieznana i Petru mógł całkowicie przypadkowo mógł mieć rację z liczbą 6.
    • don.kichote Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 13:49
      Od czasu kiedy "popełniłem" ten wątek, minął miesiąc i przyznam szczerze, że nie bardzo się tym interesowałem aż do dziś, kiedy to w TV, Rysio Petru znów agitował przeciw.
      Moja ostatnia wiedza to:
      Lewica - za
      Konfa - za
      PiS - za
      PSL - ?
      PL2050 - ?
      PO/KO - ?
      Wie ktoś coś więcej?
      Jest szansa na uchwalenie dnia wolnego w wigilię ŚBN?
      • adam.eu Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 17:37
        Z punktu widzenia pracownika, to po co zamieniać Wigilię na inny dzień?
        W inny dzień trzeba będzie pracować całe 8 godzin.
        • hana2 Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 18:37
          A według ciebie pracownik to taki ograniczony poznawczo zjadacz chleba, dla którego najwyższym priorytetem jest się nie narobić?
          • m.c.hrabia Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 18:44
            DOKŁADNIE TAK
          • adam.eu Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 21:25
            Hana2:

"A według ciebie pracownik to taki ograniczony poznawczo zjadacz chleba, dla którego najwyższym priorytetem jest się nie narobić?"

Zależy który.

Jednak dla mnie główny problem, główny zarzut wobec wolnej wigilii jest wrzutka w październiku?
            Tani populizm.
            Ale dyskutować o przyszłości to jak najbardziej można, nad różnymi opcjami.
            • hrasier_2 Re: Ktoś pamięta? 28.11.24, 07:02
              adam.eu napisał:

> Hana2:
              >
              > "A według ciebie pracownik to taki ograniczony poznawczo zjadacz chleba, dla
              > którego najwyższym priorytetem jest się nie narobić?"

>
              > Zależy który.
              >
              > Jednak dla mnie główny problem, główny zarzut wobec wolnej wigilii jest wrzutka
              > w październiku?
              > Tani populizm.
              > Ale dyskutować o przyszłości to jak najbardziej można, nad różnymi opcjami.
              Koniec świata jak lewicowi nie wierzą w Boga. A dyskutują o wolnej wigilli🤣
      • albwu Re: Ktoś pamięta? 01.12.24, 19:56
        Tak, ale jednocześnie w Wielkim Piątkiem - takie same argumenty.
    • hana2 Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 18:41
      "Osobiście uważam, że bardziej zasadny jest dzień wolny w wigilię, niż w Trzech Króli..."

Albo w wigilię, niż w drugi dzień świąt.
      • don.kichote Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 19:00
        hana2 napisała:

> Albo w wigilię, niż w drugi dzień świąt.

Jeśli już, to dlaczego II dzień świąt a nie "Trzech króli"(?) - święto służące do lansowania się w idiotycznych koronach, lokalnych politycznych kacyków???

Prawdę powiedziawszy to nie wiem skąd, dlaczego i jak długo, święta BN obchodzimy przez dwa dni a nie tylko 25-go grudnia - rzekomy dzień urodzin Chrystusa?
        • hana2 Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 19:34
          Dla mnie bez różnicy, które z tych dwóch zabrać. Cenienie wartości rodzinnych nie ma żadnej korelacji z wysokością kwalifikacji zawodowych. Tak jak i dzieci kasjerki mają takie same prawo spędzać wigilię z nieutyraną matką jak dzieci prezesowej. No przynajmniej w moim świecie.

Może być trudno zamknąć firmę na 3 dni. Ale trzeba sensownie argumentować. A nie podsycać nienawiść między pracownikami i pracodawcami.
        • storima Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 20:55
          don.kichote napisał:

> Prawdę powiedziawszy to nie wiem skąd, dlaczego i jak długo, święta BN obchodzi
          > my przez dwa dni a nie tylko 25-go grudnia - rzekomy dzień urodzin Chrystusa?
          >
          >

Komuna za PRL uchwaliła między innymi drugi dzień świąt 26 grudnia ustawowo jednym z dni wolnych od pracy.

Powód ten sam jak w innych krajach.
          Aby można było razem spędzić w spokoju ten najważniejszy w roku tradycyjnie okres świąt rodzinnych.

W USA większość szkół jest w tym dniu zamknięta. Urząd federalny daje często dzień wolny swym pracownikom.
          A ci, którzy takowego wolnego nie mają biorą po prostu dzień urlopu.

Pozostałe kraje, czy też regiony, poza Polska w których 26 grudnia jest dniem wolnym od pracy:

Jest to oficjalne święto państwowe w Alzacji i Mozeli (Francja), Austrii, Balearach, Bośni i Hercegowinie, Katalonii, Chorwacji, Czechach, Danii, Estonii, Finlandii, Niemczech, Irlandii, we Włoszech, Luksemburgu, Macedonii Północnej, Czarnogórze, Norwegii, Filipinach, w Polsce, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słowenii, Szwecji, Ukrainie i Szwajcarii. Dzień ten jest także dniem wolnym od pracy w Australii, Kanadzie i Wielkiej Brytanii, gdzie zamiast dnia Świętego Szczepana obchodzi się Boxing Day.
          pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_%C5%9Awi%C4%99tego_Szczepana
          • storima Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 20:56
            Tekst ustawy:
            • don.kichote Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 21:44
              Dzięki.
              Jak zwykle konkretnie i rzeczowo...
              • storima Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 22:34
                don.kichote napisał:

> Dzięki.
                > Jak zwykle konkretnie i rzeczowo...
                >

Dziękuję Ci.
                Czasami mi się poszczęści;)
          • sverir Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 22:06
            "Komuna za PRL uchwaliła między innymi drugi dzień świąt 26 grudnia ustawowo jednym z dni wolnych od pracy."

Tak po prawdzie, to 26 grudnia był dniem wolnym od pracy już wcześniej - na mocy ustawy z dnia 18 marca 1925 r. w przedmiocie zmiany rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 15 listopada 1924 r. o dniach świątecznych.
            • storima Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 22:33
              sverir napisał:

> "Komuna za PRL uchwaliła między innymi drugi dzień świąt 26 grudnia ustawowo je
              > dnym z dni wolnych od pracy."
              >
              > Tak po prawdzie, to 26 grudnia był dniem wolnym od pracy już wcześniej - na moc
              > y ustawy z dnia 18 marca 1925 r. w przedmiocie zmiany rozporządzenia Prezydenta
              > Rzeczypospolitej z dnia 15 listopada 1924 r. o dniach świątecznych.

Prawda.
              Jednak obecnie, dzień wolny nie zawdzięczamy prawodawstwu II Rzczypospolitej.
              Ale tej przytoczonej przeze mnie ustawie za PRL.
              • sverir Re: Ktoś pamięta? 27.11.24, 05:33
                "Prawda.
                Jednak obecnie, dzień wolny nie zawdzięczamy prawodawstwu II Rzczypospolitej.
                Ale tej przytoczonej przeze mnie ustawie za PRL."

Prawda. Jednak don.kichote pytał "skąd, dlaczego i jak długo, święta BN obchodzimy przez dwa dni", więc bliższe prawdy jest powiedzenie, że co najmniej od 1925 roku, niż że dopiero od 1951 roku. Pamiętajmy, że do czasu ustawy o dniach wolnych od pracy obowiązywało wciąż rozporządzenie prezydenta z 1924 roku.
                • storima Re: Ktoś pamięta? 27.11.24, 13:33
                  sverir napisał:

> "Prawda.
                  > Jednak obecnie, dzień wolny nie zawdzięczamy prawodawstwu II Rzczypospolitej.
                  > Ale tej przytoczonej przeze mnie ustawie za PRL."
                  >
                  > Prawda. Jednak don.kichote pytał "skąd, dlaczego i jak długo, święta BN obchodz
                  > imy przez dwa dni",

Dlatego podałem źródło ustawy na podstawie której 26 grudnia jest ustawowo dniem wolnym od pracy:

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu19510040028

Przejrzyj ten link.

To powinno Ci wyjaśnić prostotę i logikę argumentacji na jakiej dzisiaj podstawie prawnej mamy 26 grudnia dniem ustawowo wolnym od pracy.

I to ta ustawa jest podstawą dzisiejszego aktu prawnego w tej kwestii a nie prawodawstwo II Rzeczypolitej.

Podałem laickie przesłanie tego
                  święta rodzinnego.

Dodatkowo, zamieściłem link do Wikipedii.
                  Można się dowiedzieć o religijnym przesłaniu 26 grudnia.
                  I taka była argumentacja II Rzeczypospolitej.
                  • sverir Re: Ktoś pamięta? 27.11.24, 23:33
                    "To powinno Ci wyjaśnić prostotę i logikę argumentacji na jakiej dzisiaj podstawie prawnej mamy 26 grudnia dniem ustawowo wolnym od pracy"

Ale pytanie nie dotyczyło obecnie obowiązującej podstawy prawnej, tylko "[...]skąd, dlaczego i jak długo, święta BN obchodzimy przez dwa dni[...]". Z Twojej odpowiedzi wynikałoby, że dopiero od 1951 roku 26 grudnia jest dniem wolny od pracy, a to nieprawda. Gdybym zapytał, od kiedy w Polsce karalne jest zabójstwo, to będziesz się upierał, że od 1 września 1998 roku?
                    • storima Re: Ktoś pamięta? 28.11.24, 06:49
                      sverir napisał:

> Ale pytanie nie dotyczyło obecnie obowiązującej podstawy prawnej

Odpowiadałem na pytanie DonKichota.

I otrzymałem od niego odpowiedź:

don.kichote Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 21:44
                      Dzięki.
                      Jak zwykle konkretnie i rzeczowo...
                      • sverir Re: Ktoś pamięta? 28.11.24, 17:40
                        " Odpowiadałem na pytanie DonKichota."

Tak. I zacytowałem ci jego pytanie, które - przypomnę - brzmiało "[...]skąd, dlaczego i jak długo, święta BN obchodzimy przez dwa dni[...]"

" I otrzymałem od niego odpowiedź:"

Tak, bo zaufał ci, że wiesz co wklejasz i że faktycznie dopiero komuniści wrzucili 26 grudnia jako dzień wolny od pracy. Tymczasem w polskim porządku prawny był to dzień wolny od pracy od 1925 roku.

• storima Re: Ktoś pamięta? 28.11.24, 17:58
                          Odpowuadałem na pytanie DonKichota.
                          I otrzymałem niego odpowiedź:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,28,178236851,178236851,Ktos_pamieta_.html?p=178337274
                          • don.kichote "Pax, pax między chrześcijany" 28.11.24, 18:09
                            Nie ma się o co spierać.
                            Odpowiedź "Sverir'a" jest pełniejsza i o tako odpowiedź mi chodziło, ale dziękuję wam obu...
                            • storima Re: "Pax, pax między chrześcijany" 28.11.24, 18:17
                              don.kichote napisał:

> Nie ma się o co spierać.
                              > Odpowiedź "Sverir'a" jest pełniejsza i o tako odpowiedź mi chodziło, ale dzięku
                              > ję wam obu...
                              >

Bardzo się cieszę, że korzystasz w pełni z forumowych opinii:)
                            • sverir Re: "Pax, pax między chrześcijany" 28.11.24, 22:31
                              "Odpowiedź "Sverir'a" jest pełniejsza i o tako odpowiedź mi chodziło, ale dziękuję wam obu..."

Ja również serdecznie dziękuję.
          • storima Re: Ktoś pamięta? 29.11.24, 08:28
            storima napisał:

> don.kichote napisał:
            >
            >
            > > Prawdę powiedziawszy to nie wiem skąd, dlaczego i jak długo, święta BN ob
            > chodzi
            > > my przez dwa dni a nie tylko 25-go grudnia - rzekomy dzień urodzin Chryst
            > usa?
            > >
            > >
            >
            > Komuna za PRL uchwaliła między innymi drugi dzień świąt 26 grudnia ustawowo jed
            > nym z dni wolnych od pracy.
            >
            > Powód ten sam jak w innych krajach.
            > Aby można było razem spędzić w spokoju ten najważniejszy w roku tradycyjnie ok
            > res świąt rodzinnych.
            >
            > W USA większość szkół jest w tym dniu zamknięta. Urząd federalny daje często dz
            > ień wolny swym pracownikom.
            > A ci, którzy takowego wolnego nie mają biorą po prostu dzień urlopu.
            >
            > Pozostałe kraje, czy też regiony, poza Polska w których 26 grudnia jest dniem w
            > olnym od pracy:
            >
            > Jest to oficjalne święto państwowe w Alzacji i Mozeli (Francja), Austrii, Ba
            > learach, Bośni i Hercegowinie, Katalonii, Chorwacji, Czechach, Danii, Estonii,
            > Finlandii, Niemczech, Irlandii, we Włoszech, Luksemburgu, Macedonii Północnej,
            > Czarnogórze, Norwegii, Filipinach, w Polsce, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słoweni
            > i, Szwecji, Ukrainie i Szwajcarii. Dzień ten jest także dniem wolnym od pracy w
            > Australii, Kanadzie i Wielkiej Brytanii, gdzie zamiast dnia Świętego Szczepana
            > obchodzi się Boxing Day.

> pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_%C5%9Awi%C4%99tego_Szczepana
            >

O ustanowieniu drugim dnia świąt Bożego Narodzenia ustawowo dniem wolnym pracy pisałem w oparciu o prawodawstwo PRL.
            Nie pisałem o tradycji religijnej na której to bazie ustanowiono w II Rzeczypospolitej dni 25, 26 grudnia dniami wolnymi od pracy. Znam tę tradycję. Bo byłem w niej wychowywany. W końcu moi rodzice dorastali w realiach II Rzeczypospolitej.

Czyli znana jest mi tradycja świąt bożonarodzeniowych.
            Ale w moim powyższym wpisie odwoływałem się do mojej rzeczywistości. Nie pisząc o tradycji religijnej, ale rzeczywistości prawnej PRL. Czyli w tym kontekście rzeczywistości prawnej laickiej.
            Swoisty paradoks w ówczesnych państwach komunistycznych.
            Władze PRL były nieustannie monitowane przez ZSRR do zerwania wszelkich więzi z II Rzeczpospolitą, które wypaczyłby komunistyczne narzucane nam dogmaty.
            Jednym z nich były ustawowe dni wolne od pracy wynikające ze świąt kościelnych.
            Oczywistym faktem jest, że argumentacja władz PRL na utrzymaniu tradycji polskiej tych świąt nie opierała się na ich religijnym charakterze.
            Stąd, przekonując ZSRR, że jest to przypadek podobny jak i święta wielkanocne, nie wynikający ze wspierania Kościoła, ale polskich tradycji rodzinnych spędzania ze sobą tego wolnego od pracy okresu. I tak też krótko i rzeczowo powyżej pisałem.
            Na taką argumentację ZSRR mógł wyrazić zgodę. Bo była ona ugruntowana laicko na potrzebie kultywowaniu polskie tradycji zgromadzeń rodzinnych w tych szczególnych dniach wolnych od pracy.
            Uchwały sejmowe z 1952 roku wprowadzając dni wolne od pracy, anulują w swych zapisach te wprowadzone przez II Rzeczpospolitą.

Paradoksalnie III Rzeczpospolita jest spadkobierczynią prawną w tej domenie po PRL. Wszelkie bowiem współczesne nam modyfikacje dni wolnych od pracy, w tym święta Trzech Króli odwołują się do ustawy PRL z 1952 roku.

Czyli tradycyjnie, świętowanie rodzinne Bożego Narodzenia i świąt wielkanocnych kształtowało się w Polsce, na naszych terenach wiekami.
            Ale realnie, prawnie, obecne ustawy w tej materii opierają się prawodawstwo PRL.

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu19510040028
      • adam.eu Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 21:32
        hana2 napisała:

> Albo w wigilię, niż w drugi dzień świąt.

Ja prywatnie szczególnie w jako dziecko i młodzieniec to lubiłem wigilię i drugi dzień świąt.
        Pierwszy to był nudny, bo siedziało się w domu.
        • hrasier_2 Re: Ktoś pamięta? 28.11.24, 06:57
          adam.eu napisał:

> hana2 napisała:
          >
          > > Albo w wigilię, niż w drugi dzień świąt.
          >
          > Ja prywatnie szczególnie w jako dziecko i młodzieniec to lubiłem wigilię i drug
          > i dzień świąt.
          > Pierwszy to był nudny, bo siedziało się w domu.
          Nie puszczali na spacer lub na pasterkę. Ja zawsze chodziłem na pasterkę i uwielbiałem ten dzień, gdy leciały kolędy. I prezenty pod choinkę.
        • hana2 Re: Ktoś pamięta? 07.12.24, 21:08
          Drugi był smutny, bo kończyło się coś, na co się długo czekało. A jeszcze moja babcia już w pierwszy dzień świąt potrafiła mówić "święta, święta i po świętach"
      • j-k oczywiscie: - wigilia + 1.szy dzien Swiat. 01.12.24, 20:17
        2.gi dzien swiat - to abberacja.

dla niedopitych.
        • storima Re: oczywiscie: - wigilia + 1.szy dzien Swiat. 03.12.24, 22:26
          j-k napisał:

> 2.gi dzien swiat - to abberacja.
          >
          > dla niedopitych.

Służba po pracy u pana świętowała od 27 grudnia, do Świąt Trzech Króli, kiedy mogła wrócić do rodziny, do domu.
    • supem Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 20:49
      Ale dlaczego wolne ma być tylko w Wigilię?
      Moi kontrahenci w Austrii mają wolne od Wigilii do Trzech Króli. Cały zakład w tym czasie stoi.
      • hana2 Re: Ktoś pamięta? 26.11.24, 21:09
        Może dlatego, że jesteśmy dalszym sąsiadem na dorobku względem Austrii. Poza tym firmy, które mogą sobie na to pozwolić, dają możliwość wykorzystania pozostałych dni urlopu w okresie świątecznym.
        • hrasier_2 Re: Ktoś pamięta? 28.11.24, 06:59
          hana2 napisała:

> Może dlatego, że jesteśmy dalszym sąsiadem na dorobku względem Austrii. Poza ty
          > m firmy, które mogą sobie na to pozwolić, dają możliwość wykorzystania pozostał
          > ych dni urlopu w okresie świątecznym.
          Ale to jest to samo w Niemczech, że długie wolne przed świętami i po. Co porównywać do Polski.
    • no-popis Re: Ktoś pamięta? 27.11.24, 05:25
      don.kichote napisał:

> Osobiście uważam, że bardziej zasadny jest dzień wolny w wigilię, niż w Trzech
      > Króli...
      Zdecydowanie tak!
      • negativum Re: Ktoś pamięta? 28.11.24, 19:37
        no-popis napisała:

> don.kichote napisał:
        >
        > > Czy kiedy przywracano święto "Trzech Króli", też było takie wycie?
        > > Też jakieś mędrki wyliczali koszty a pismaki dzielnie im wtórowały?
        >
        > > Osobiście uważam, że bardziej zasadny jest dzień wolny w wigilię,
        > niż w Trzech
        > > Króli...
        > Zdecydowanie tak!

Prawosławni i wierni innych obrządków wschodnich, m.in. grekokatolicy i staroobrzędowcy, obchodzą w sobotę (6.01) Wigilię świąt Bożego Narodzenia według kalendarza juliańskiego.

Tych jest teraz sporo milionów i Petru wyszedł im na przeciw.
    • czytelnikus Re: Ktoś pamięta? 27.11.24, 12:10
      don.kichote napisał:

>
      > Króli...
      >

A wiesz, że wtedy w pracy śledzkk będzie d, ie wcześniej?
    • albwu Re: Ktoś pamięta? 07.12.24, 20:22
      Bo "Trzech Króli" było PRZYWRÓCENIEM święta skasowanego za komuny. Była to więc decyzja wymierzona w decyzje komuny.
      • don.kichote Re: Ktoś pamięta? 07.12.24, 20:57
        Ty tak poważnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka