supem 09.11.24, 21:46 patriotą. Nie pochodzę od polskiej szlachty. Pochodzę z polskich chłopów niewolników, których uwolnił Car. Moi pradziadowie okradali poległych szlacheckich powstańców z butów i ubrań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k Nie idziesz na marsz 11 listopada. - tfoja sprawa 09.11.24, 21:58 supem napisał: ... Nie pochodzę od polskiej szlachty. Pochodzę z polskich chłopów niewolników, których uwolnił Car - ktory toswoich rosyjskich chlopow - gnebil tak samo. - a uwolnil wskutek powstania... Moi pradziadowie okradali poległych szlacheckich powstańców z butów i ubrań. 1. no jednak troche z nich bralo udzial w Powstaniu. a te ubrania i buty - dobrze, ze przejeli - mialyby sie zmarnowac ?? 2. Powstaniu chybionym, ale takim ktore zablokowalo rusyfikacje "Priwislinskiego" kraju... J.K. potomek Powstanca styczniowego 1863 Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: Nie idziesz na marsz 11 listopada. - tfoja sp 09.11.24, 22:08 j-k napisał: > - ktory toswoich rosyjskich chlopow - gnebil tak samo. Car? Car był dobry! To bojarzy byli źli! I to oni gnębili chłopów! Nie słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k lepsz ejest wrogiem dobrego :) 09.11.24, 22:22 don.kichote napisał: > j-k napisał: > > > - ktory to swoich rosyjskich chlopow - gnebil tak samo. > > Car? > Car był dobry! To bojarzy byli źli! I to oni gnębili chłopów! > Nie słyszałeś? slyszalem. ale w 1864 Car im (bojarom) tego zabronil dal chlopom wolnosc, ale nie dal im ziemi, ani pieniedzy. bojarzy nie mogli wiec juz chlopow bic batem - ale cisneli ich dalej metodami ekonomicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
supem Re: Nie idziesz na marsz 11 listopada. - tfoja sp 09.11.24, 22:22 O bojarach w Polsce to nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k to przeciez "eufemizm" 09.11.24, 22:36 supem napisał: > O bojarach w Polsce to nie słyszałem. mamy (fact) ladniejsze slowo: - szlachta pod zaborem rosyjskim znakomicie wladala i po francusku i po rosyjsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
supem Re: Nie idę na marsz 11 listopada. Nie jestem 09.11.24, 22:37 Moja matka w 1930 roku niosła buty na plecach i przed kościołem zakładała je na nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Tfoja sprawa. 09.11.24, 22:44 supem napisał: > Moja matka w 1930 roku niosła buty na plecach i przed kościołem zakładała je na nogi. Moj dziadek - Syn powstanca Styczniowego jeszcze w latach 60-tych 20-go wieku chodzil w "chodakach" - NO i CO ? . pantofelek-sklep.pl/pl/p/drewniaki-meskie-original-clogs/22860912 Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Nie idę na marsz 11 listopada. Nie jestem 09.11.24, 23:06 supem napisał: > patriotą. Nie pochodzę od polskiej szlachty. Pochodzę z polskich chłopów niewol > ników, których uwolnił Car. Moi pradziadowie okradali poległych szlacheckich po > wstańców z butów i ubrań. jak Ci się podoba Car (z dużej litery)to idz choć na parade zwyciestwa na placu czerwonym Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Uwaga. 09.11.24, 23:17 Car , jaki Krol - pisze sie z duzej litery by nie mylic go z tym pozytecznym zwierzatkiem :))) leopardus.pl/blog/kroliki-co-jedza-ile-zyja-i-jak-je-oswoic-podstawowe-informacje-o-kroliku Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Uwaga. 10.11.24, 04:16 j-k napisał: > Car , jaki Krol - pisze sie z duzej litery > > by nie mylic go z tym pozytecznym zwierzatkiem :))) > > leopardus.pl/blog/kroliki-co-jedza-ile-zyja-i-jak-je-oswoic-podstawowe-informacje-o-kroliku sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/krol-i-wladca-to-wyrazy-pospolite;20098.html Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Nie idę na marsz 11 listopada. Nie jestem 10.11.24, 01:21 Moich przodków uwolnił cesarz austriacki z okrutnej niewoli. Chłop Słomka w swoim pamiętniku pisał że aż trudno uwierzyć jak się pastwili nad ludem. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Nie idę na marsz 11 listopada. Nie jestem 10.11.24, 09:00 To tylko potomkowie szlachty świętują 11 listopada? A sam marsz przejęła jedna strona Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Nie idę na marsz 11 listopada. Nie jestem 10.11.24, 10:34 Marsz przejęła hałastra pod hasłem - kibole wszystkich klubów łączmy się! Taki Narodowy Rzut Kamieniem Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Nie idę na marsz 11 listopada. Nie jestem 11.11.24, 08:24 Na pewno był raz mój kolega z rodziną, pisowiec. Zadowolony. Na pewno duża część osób idzie tam aby zrobić zadymę ale oni tak świętują każde święto, więc dla nich to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Żywią y bronią 10.11.24, 09:17 supem napisał: > patriotą. Nie pochodzę od polskiej szlachty. Pochodzę z polskich chłopów niewol > ników, których uwolnił Car. Moi pradziadowie okradali poległych szlacheckich po > wstańców z butów i ubrań. Polscy chłopi zawsze żywili y bronili. Dlatego powinieneś pójść. 99% ludności Polski pochodzi zresztą od chłopów. A i szlachta - ziemianie to przecież tacy chłopi, tylko że mieli więcej. No i poza tym szlachcianki zachodziły często w ciążę z parobkami . Nie dramatyzuj więc. Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Żywią y bronią 10.11.24, 10:23 Chłopi bronili i żywili, ale niewiele z tego mieli. Obojętna narodowość pana, bo najważniejsze było, jak ich traktował. Stąd porażki zrywów niepodległościowych. No i niesławna rabacja galicyjska. Odzyskanie niepodległości nie zapowiadało zmian na lepszy los, dlatego Piłsudski potrzebował Wołynia dla osadnictwa wojskowego. Zaproponowałem już rządowi, by część zdobytej ziemi została własnością tych, co ją polską zrobili, uznoiwszy ją polską krwią i trudem niezmiernym. Ziemia ta, strudzona siewem krwawym wojny, czeka na siew pokoju, czeka na tych, co miecz na lemiesz zamienią, a chciałbym byście w tej pracy przyszłej tyleż zwycięstw pokojowych odnieśli, ileście ich mieli w pracy bojowej[3 Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Nie idę na marsz 11 listopada. Nie jestem 11.11.24, 21:31 To jest marsz turbopatriotów. Odpowiedz Link Zgłoś