Dodaj do ulubionych

Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP.

12.02.25, 13:42
W telewizji widziałem jego reklamę o tym, że mamy ponad 400 ton złota o wartości 220 mld. $.
Ale uncja złota kosztuje ok. 2900 $, czyli kilogram złota kosztuje ok. 90 000 $. Mnożąc 400 000 kg x 90 000 $ otrzymujemy ok. 36 mld. $ a nie 220 $.
Albo on jest głupi, albo Polaków uważa za głupków.
Obserwuj wątek
    • rzewuski1 Re: Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP 12.02.25, 13:46
      Czyli brakuje 184 mld dolarów, niezły wałek.
    • stefan4 Re: Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP 12.02.25, 13:48
      supem:
      > Albo on jest głupi, albo Polaków uważa za głupków.

... albo zakupił to złoto wyjątkowo drogo.

- Stefan
      • no-popis Re: Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP 12.02.25, 20:00
        stefan4 napisał:

> supem:
        > > Albo on jest głupi, albo Polaków uważa za głupków.
        >
        > ... albo zakupił to złoto wyjątkowo drogo.
        Bodnara! Giertycha! Natychmiast zatrzymać profesora Glapińskiego!
        Złodzieje!!!
        :)
      • hrasier_2 Re: Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP 12.02.25, 20:25
        stefan4 napisał:

> supem:
        > > Albo on jest głupi, albo Polaków uważa za głupków.
        >
        > ... albo zakupił to złoto wyjątkowo drogo.
        >
        > - Stefan
        >
        Ty też nie umiesz liczyć 450 ton po aktualnej cenie?
        • stefan4 Re: Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP 12.02.25, 20:31
          hrasier_2:
          > Ty też nie umiesz liczyć 450 ton po aktualnej cenie?

Nawet nie próbowałem sprawdzić, po ile teraz chodzi złoto. Bardziej mnie interesuje, po ile są jajka.

Ale zajrzałem na stronę reklamową NBP, tam znalazłem peany na temat złota i jego posiadania i... żaden z tych peanów mnie nie przekonał. Nadal nie wiem, po jakiego Jakiego (czy innego politycjanta) normalny człowiek miałby interesować się złotem i jego ceną.

- Stefan
    • szwampuch58 Re: Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP 12.02.25, 13:48
      To drugie
      • no-popis Re: Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP 12.02.25, 20:08
        szwampuch58 napisał:

> To drugie
        Rachunki akurat się zdarzają.
        A więc Twoje wyroki o uczciwości ludzi, w tym tutaj Glapińskiego wynikają z niewiedzy i braku umiejętności czytania ze zrozumieniem bo dlaczego miałbym Cię podejrzewać o złą wolę?
    • hordol daj link do tej reklamy 12.02.25, 17:32
      chodzi 220 mld złotych czy dolarów?
      • antares504 Re: daj link do tej reklamy 12.02.25, 17:45
        Hejka ~hordol, skoro pytasz to ja Ci odpowiem... chodzi o złotówki. Ale z ciekawości też Ci dodam, że nasz dług publiczny to 1500 mld złotych. A te nasze rezerwy złota, to ok. 23 metry sześcienne. W standardowym budownictwie z wielkiej płyty taką objętość ma malusieńki pokoik 3x3 metry wypełniony po sufit złotem :-).
        • hordol Re: daj link do tej reklamy 12.02.25, 19:18
          i cóż z tego? złoto ma duży ciężar właściwy
          jeśli uważasz iż objętość stanowi o wartości to inwestuj w siano alb słomę
        • no-popis Re: daj link do tej reklamy 12.02.25, 20:11
          antares504 napisał:

> Hejka ~hordol, skoro pytasz to ja Ci odpowiem... chodzi o złotówki. Ale z cieka
          > wości też Ci dodam, że nasz dług publiczny to 1500 mld złotych. A te nasze reze
          > rwy złota, to ok. 23 metry sześcienne. W standardowym budownictwie z wielkiej p
          > łyty taką objętość ma malusieńki pokoik 3x3 metry wypełniony po sufit złotem :-
          > ).
          No i mimo tego minimalizmu to mamy jednak 17 miejsce w świecie:
          pl.wikipedia.org/wiki/Rezerwy_z%C5%82ota
        • hrasier_2 Re: daj link do tej reklamy 12.02.25, 20:28
          antares504 napisał:

> Hejka ~hordol, skoro pytasz to ja Ci odpowiem... chodzi o złotówki. Ale z cieka
          > wości też Ci dodam, że nasz dług publiczny to 1500 mld złotych. A te nasze reze
          > rwy złota, to ok. 23 metry sześcienne. W standardowym budownictwie z wielkiej p
          > łyty taką objętość ma malusieńki pokoik 3x3 metry wypełniony po sufit złotem :-
          > ).
          Co ma dług publiczny do złota. "Na koniec trzeciego kwartału 2024 r. wyniósł 1 bln 498 mld zł. Nasza aktualna władza tym się nie przejmuje.
    • no-popis pomyśl zanim oplujesz 12.02.25, 19:59
      supem napisał:

> W telewizji widziałem jego reklamę o tym, że mamy ponad 400 ton złota o wartośc
      > i 220 mld. $.
      > Ale uncja złota kosztuje ok. 2900 $, czyli kilogram złota kosztuje ok. 90 000 $
      > . Mnożąc 400 000 kg x 90 000 $ otrzymujemy ok. 36 mld. $ a nie 220 $.
      > Albo on jest głupi, albo Polaków uważa za głupków.
      Sprawdż dokładnie tekst Glapińskiego.
      Glapiński mówił o rezerwach dewizowych :"Nasze rezerwy dewizowe przekraczają 220 mld dolarów."
      W skład rezerw dewizowych wchodzą aktywa w walutach obcych, głównie w formie papierów wartościowych, lokat i gotówki, oraz złoto. Mam nadzieję, że nie muszę Ci szczegółowo wyjażniać, że mamy też aktywa inne w rezerwach i nie tylko złoto jest w tej rezerwie NBP.
      Za Lenina tak często było, że mało wykształcony robotnik z komsomołu oceniał profesorów czy potrafią liczyć.
      • supem Re: pomyśl zanim oplujesz 13.02.25, 05:59
        Czy to Glapiński wypracował te rezerwy dewizowe? Od dwóch lat NBP ma tylko straty a nie zyski.
    • j-k dziecinada. w/s supremy :) 12.02.25, 20:46
      najwyrazniej sie pomylil i mial na mysli Zlote Polskie - a powiedzial: "dullary..."

a tu masz supreme:

kladz ja ostroznie - bo zawiera azbest:
      .
      opaltartaknadma.pl/suprema/
      Tfu(j), ja zawsze, Dr. J.K.

chemik i ekonomista
    • bobislaw.borboje Re: Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP 12.02.25, 22:10
      Co gorsza, poważne i opiniotwórcze telewizje puszczają reklamy tego przygłupa Glapińskiego.
      Kto daje kasę na te reklamy? NBP? Czy mogę sobie założyć konto oszczędnościowe w tym NBPie? A może kredyt wziąć u Glapka?
      • no-popis Re: Glapiński nie umie liczyć a został szefem NBP 13.02.25, 05:35
        bobislaw.borboje napisała:

> Co gorsza, poważne i opiniotwórcze telewizje puszczają reklamy tego przygłupa G
        > lapińskiego.
        > Kto daje kasę na te reklamy? NBP? Czy mogę sobie założyć konto oszczędnościowe
        > w tym NBPie? A może kredyt wziąć u Glapka?
        Ale możesz kupić sztabki złota czy tzw złoto inwestycyjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka