06.03.25, 22:37
Jedna z szans dla UE do stworzenie federacji z PL. Ale na normalnych zasadach, a nie dawajcie nam 50% i nic wam nie gwarantujemy.

Obecnie co 10 Polak jest Ukraińcem i nic się nie dzieje. Mamy tę samą mentalność. Częściej słychać o Gruzinach, których w całym kraju jest 10,ooo sztuk.

Zełenski na to mógłby pójść, ale Tusk obecnie obiera ziemniaki w salonie. Cały czas twierdzę, że federacji PL-UA nikt nie odważy się ruszyć.
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Federacja 06.03.25, 22:45
      Nie wiem tylko, czy UE nie zakazuje federacji, do niej mogłyby przystąpić i Bałtowie.
      • hordol na łeb upadłeś? 08.03.25, 05:37
        „daj waść spokój, słuchać hadko” jak mawiał Pan Podbipięta
    • j-k Szajba ci odbija ? 06.03.25, 23:02
      ta koncepcja padla w 17.wieku

(polski szlachcic Chmielnicki - i ataman Ukrainski)

ja obalil

powrotu do niej - nie ma.
      • negativum Re: Szajba ci odbija ? 06.03.25, 23:48
        j-k napisał:

> ta koncepcja padla w 17.wieku
        >
        > (polski szlachcic Chmielnicki - i ataman Ukrainski)
        >
        > ja obalil
        >
        > powrotu do niej - nie ma.

To było 4 wieki temu. Czas się zmienia. Niemcy są federacją a Austria nie należy doń.
        • hrasier_2 Re: Szajba ci odbija ? 07.03.25, 01:28
          negativum napisał:

> j-k napisał:
          >
          > > ta koncepcja padla w 17.wieku
          > >
          > > (polski szlachcic Chmielnicki - i ataman Ukrainski)
          > >
          > > ja obalil
          > >
          > > powrotu do niej - nie ma.
          >
          > To było 4 wieki temu. Czas się zmienia. Niemcy są federacją a Austria nie należ
          > y doń.
          >
          > Janek ma rację. Zakochałeś się w Ukrainie. No to im pomagaj. Ale nie dobrym słowem i na tym forum co nic nie znaczy i nie ma wpływu na nic. Możesz inaczej to spożytkować.
    • hrasier_2 Re: Federacja 07.03.25, 01:24
      My patrzmy co się dzieje w Polsce i pilnujmy racji stanu naszego kraju. Bo Bondarowcy nie przestają na tym. To się w głowie nie mieści. Ukraina da sobie radę bez nas. I tak sporo pomogliśmy im. My cierpimy.
      • negativum Re: Federacja 08.03.25, 00:33
        hrasier_2 napisał:

> My patrzmy co się dzieje w Polsce i pilnujmy racji stanu naszego kraju. Bo Bond
        > arowcy nie przestają na tym. To się w głowie nie mieści. Ukraina da sobie radę
        > bez nas. I tak sporo pomogliśmy im. My cierpimy.

Jakby była federacja o której wspomniałem, to by żadnej wojny nie było.
      • negativum Re: Federacja 08.03.25, 02:50
        hrasier_2 napisał:

> My patrzmy co się dzieje w Polsce i pilnujmy racji stanu naszego kraju. Bo Bond
        > arowcy nie przestają na tym. To się w głowie nie mieści. Ukraina da sobie radę
        > bez nas. I tak sporo pomogliśmy im. My cierpimy.

Z Litwinami przestaliśmy już walczyć. W stosunku do UA uprawiamy dalej politykę sanacyjną.
        Syn po kilku latach spytał się mnie czy otrzymywał w trakcie gry fory od chrzestnego. Uśmiechnąłem się i powiedziałem tylko, "a jak myślisz"? Chrzestny był piłkarzem zawodowym, teraz jest trenerem. Na to syn się zaczął śmiać. Jako dzieciak lubiłem się siłować z ojcem, a jak go położyłem na rękę to byłem szczęśliwy. Dopiero po latach do mnie doszło, że przecież mój tata pracował ponad dekadę jako kowal i jakby było tak naprawdę to by mnie rozniósł. Podnosił kowadło kowalskie z podłogi na stół. Tylko 150 kg. Ale wygrywałem z nim :) Ma teraz 86 lat i dalej rozniósł, by Trzaskowskiego jedną ręką. Po prostu by go połamał.

Tu masz takie kowadło starego typu. Były i cięższe.
        https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/x9bdz4ka8hk53-PL/image;s=1000x700

To ma masę tylko 150 kg.

Pomimo swej siły tata nigdy nie był i nie jest agresywny. Jak coś go wkurzy to śmieje się.
        A my dalej myślimy, że PL przewyższa UA. Ile czasu trwała kampania wrześniowa? UA broni się już ponad 3 lata.
        A ruskie miały w czołgach stroje galowe na defiladę 28 lutego w Kijowie.

Z bratem za miedzą trzeba dobrze żyć. Bo Karma wraca.
        • hordol Re: Federacja 08.03.25, 05:45

> A my dalej myślimy, że PL przewyższa UA. Ile czasu trwała kampania wrześniowa?

k... człowieku!!! po prostu takie głupoty sadzisz,że aż przykro
          • negativum Re: Federacja 08.03.25, 11:04
            hordol napisała:

>
            >
            > > A my dalej myślimy, że PL przewyższa UA. Ile czasu trwała kampania wrześn
            > iowa?
            >
            > k... człowieku!!! po prostu takie głupoty sadzisz,że aż przykro

W przesadzam. Nasza obrona, choć dzielna trwała 1 miesiąc. Tamci się już bronią ponad 3 lata.
            Gdybyśmy mieli rząd, a nie bezmyślne maszyny do obierania kartofli, to już dawno mielibyśmy zagwarantowany dostęp do złóż lantanowców, szczególnie, że mamy lotnisko w Rzeszowie.
            • prze.nick Re: Federacja 08.03.25, 11:05
              Nie zapominaj że Polakom w 1939 nikt tak nie pomógł jak Polacy Ukrainie.
              • negativum Re: Federacja 08.03.25, 11:47
                prze.nick napisał:

> Nie zapominaj że Polakom w 1939 nikt tak nie pomógł jak Polacy Ukrainie.

W Armii RP w '39 służyło ponad 100 tys. Ukraińców.
                Konflikt będzie trwał jak Wzgórza Gazy.

Obu krajom zależy na Państwie. Straszenie a la Menzen "jutro przyjdą po ciebie" niewiele da z historycznego punktu widzenia. Będziemy tak się straszyć do usranej śmierci.
                Polska już się stała federacją z chwilą wejścia do UE. Ale jak już nie jesteśmy państwem jednolitym, to chyba możemy tworzyć podfederacje?
                UA chce jednego - własnego państwa na własnych zasadach.
                PL chce tego samego.

Z chwilą zaś inwazji Putina już nie wiadomo kim jest PL. Mamy u siebie 1/10 UA. Wymieszaliśmy się, przyjęli nasz język. Tego nie da się odkręcić.

To nie są "inżyniery" z 3 świata.
                • hordol Re: Federacja 08.03.25, 16:15
                  przyjeli nasz język?
                  nasz jezyk to raczej nie rosyjski.a bardzo czesto po rosyjsku rozmawiają z tego co słysze
                  • obrotowy malo powiedziane 08.03.25, 16:24
                    hordol napisała:

> przyjeli nasz język?
                    > a bardzo czesto po rosyjsku rozmawiają z tegoco słysze

"bardzo czesto" - to malo powiedziane. po rosyjsku rozmawia ponad 80 % Ukraincow

po ukrainsku tylko ci z Wolynia i Lwowszczyzny - czyli ziem ktore do 1939 byly w granicach II.RP.
                    • negativum Re: malo powiedziane 08.03.25, 20:45
                      obrotowy napisał:

> hordol napisała:
                      >
                      > > przyjeli nasz język?
                      > > a bardzo czesto po rosyjsku rozmawiają z tegoco słysze
                      >
                      >
                      > "bardzo czesto" - to malo powiedziane. po rosyjsku rozmawia ponad 80 % Ukrainco
                      > w
                      >
                      > po ukrainsku tylko ci z Wolynia i Lwowszczyzny - czyli ziem ktore do 1939 byly
                      > w granicach II.RP.

I tu cię rozczaruję :) Jest na odwrót.
                    • negativum Re: malo powiedziane 08.03.25, 20:53
                      obrotowy napisał:

> hordol napisała:
                      >
                      > > przyjeli nasz język?
                      > > a bardzo czesto po rosyjsku rozmawiają z tegoco słysze
                      >
                      >
                      > "bardzo czesto" - to malo powiedziane. po rosyjsku rozmawia ponad 80 % Ukrainco
                      > w
                      >
                      > po ukrainsku tylko ci z Wolynia i Lwowszczyzny - czyli ziem ktore do 1939 byly
                      > w granicach II.RP.

Kijów, mama kupla, Rosjanka. W domu rozmawiało się po rosyjsku. Od 24 lutego trzy lata temu mówi tylko po ukraińsku. Sukces Putina.
                      "Polski" już teraz może konkurować z angielskim jeśli chodzi o zasób słów. Spokojnie jest tego 300 000. Jedna język płynny jest. Jak dojdzie do tego 300 000 ukraińskich. To będziemy mieli spokojnie więcej niż 600 000 słów.
                      Ludzie uczą się i jednego i drugiego języka w sposób naturalny. 1/10 populacji może już ten język kształtować. Język się zmienia. To jak się zmieni zależy od ludzi. To coś jak wytyczanie chodników. Artysta architekt, chce by ludzie chadzali jego chodnikami, a ludzie i tak wydepczą "skuśki".
    • szwampuch58 Re: Federacja 08.03.25, 20:50
      Kartofel zasrywasz forum,wez stopera
      • negativum Re: Federacja 08.03.25, 20:58
        szwampuch58 napisał:

> Kartofel zasrywasz forum,wez stopera
        >

Jeśli merytoryczna dyskusja jest sraniem do twego czerepu, to świadczy to, iż jest on pusty.
        • szwampuch58 Re: Federacja 08.03.25, 21:16
          Joooo kartofel,jestes wielki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka