Dodaj do ulubionych

FILAR - walka z depresją

08.07.25, 22:31
www.youtube.com/watch?v=3u1DBVWDEWI
W skrócie - grupa mężczyzn chce stworzyć miejsce pomagające mężczyznom z depresją.
W zeszłym roku zabiło się blisko 5 tysięcy osób, z czego 80 % to mężczyźni.
Obserwuj wątek
    • hana2 Re: FILAR - walka z depresją 08.07.25, 22:42
      Nie sprawdziłam co jest pod linkiem, ale chciałam napisać, że popieram ideę. Wszelkie pomysły, aby uczynić nasze społeczeństwo zdrowsze, a przez to szczęśliwsze, popieram. Zwłaszcza, że panowie mają dużo większy opór niż panie, aby zasięgnąć porady psychologa czy psychiatry.
      • negativum Re: FILAR - walka z depresją 08.07.25, 23:31
        hana2 napisała:

> Nie sprawdziłam co jest pod linkiem, ale chciałam napisać, że popieram ideę. Ws
        > zelkie pomysły, aby uczynić nasze społeczeństwo zdrowsze, a przez to szczęśliw
        > sze, popieram. Zwłaszcza, że panowie mają dużo większy opór niż panie, aby zasi
        > ęgnąć porady psychologa czy psychiatry.

Mężczyźni przeżywają emocje bardziej. Większość kobiet rodzi się wyrachowane. Coś więcej u Danki na forum prywatnym. Mężczyźni to przezywają na swój sposób. Dla kobiety zdrada to tylko zdarzenie. Dla mężczyzny jest to nie do pomyślenia.
        • j-k niezupelnie tak, negativ 10.07.25, 00:51
          negativum napisał:

> Mężczyźni przeżywają emocje bardziej.

- bo to psychicznie slabsza plec :)

Większość kobiet rodzi się wyrachowane.

- nie tak jest, negativ

- kobiety rodza sie w przyblizeniu podobne do mezczyzn

tylko do "cwaniactwa" i wyrachowania zmuszaja je realia zyciowe.

- bo zazwyczaj maja mniej sily i pieniedzy - niz mezczyzni.

• no-popis Re: FILAR - walka z depresją 09.07.25, 05:15
        hana2 napisała:

> Nie sprawdziłam co jest pod linkiem, ale chciałam napisać, że popieram ideę. Ws
        > zelkie pomysły, aby uczynić nasze społeczeństwo zdrowsze, a przez to szczęśliw
        > sze, popieram. Zwłaszcza, że panowie mają dużo większy opór niż panie, aby zasi
        > ęgnąć porady psychologa czy psychiatry.
        Sądzę, że problem jest bardzo poważny ale zacząć się powinno od wdrożenia rozmów z psychologiem z dziećmi i rodzicami na etapie szkoły podstawowej. Czasami nawet obowiązkowych. Duże pieniądze należy w to zainwestować jako przeciwwagę dla wychowania w świecie tik toków itp
        • tapatik Re: FILAR - walka z depresją 10.07.25, 09:36
          Zainwestujmy najpierw w odtworzenie psychiatrii dziecięcej, bo z tym jest problem.
    • negativum Re: FILAR - walka z depresją 08.07.25, 23:11
    • hrasier_2 Re: FILAR - walka z depresją 08.07.25, 23:50
      A z ludźmi jest różnie, bo każdy jest inny, niepowtarzalny. To co u jednego może pomóc, u drugiego pomoże tylko częściowo, a u trzeciego wcale. Poza tym, skąd psycholodzy wiedzą co jest przyczyną trudności i problemów. Bo tak im powiedział ktoś podczas sesji terapeutycznej lub napisał w ankiecie podczas badań. Problemy z jakimi borykają się ludzie mają bardzo wiele różnych przyczyn, a nie tylko dzieciństwo, trauma i syndrom. Według tego co twierdzą psycholodzy, ktoś kto miał dobre, łatwe i przyjemne dzieciństwo, szczęśliwe nie powinien mieć żadnych problemów i trudności w dorosłym życiu. Kiedyś chciano wychowywać dzieci bezstresowo, potem przeżyć życie bezstresowo. Niestety tak się nie da. Jakakolwiek trudność problem w życiu, to od razu załamanie, depresja i próby samobójcze.
      • negativum Re: FILAR - walka z depresją 09.07.25, 01:37
        hrasier_2 napisał:

> A z ludźmi jest różnie, bo każdy jest inny, niepowtarzalny. To co u jednego moż
        > e pomóc, u drugiego pomoże tylko częściowo, a u trzeciego wcale. Poza tym, skąd
        > psycholodzy wiedzą co jest przyczyną trudności i problemów. Bo tak im powiedzi
        > ał ktoś podczas sesji terapeutycznej lub napisał w ankiecie podczas badań. Prob
        > lemy z jakimi borykają się ludzie mają bardzo wiele różnych przyczyn, a nie tyl
        > ko dzieciństwo, trauma i syndrom. Według tego co twierdzą psycholodzy, ktoś kto
        > miał dobre, łatwe i przyjemne dzieciństwo, szczęśliwe nie powinien mieć żadnyc
        > h problemów i trudności w dorosłym życiu. Kiedyś chciano wychowywać dzieci bezs
        > tresowo, potem przeżyć życie bezstresowo. Niestety tak się nie da. Jakakolwiek
        > trudność problem w życiu, to od razu załamanie, depresja i próby samobójcze.

Też miałem myśli samobójcze. Ale jest dziecko. Tyko ono mnie powstrzymało przed realizacją ich. Dziś się z nich śmieję.
      • mocny_gaz Re: FILAR - walka z depresją 09.07.25, 15:51
        Przyroda sama wyeliminuje nieprzystosowane do życia osobniki.
        • tapatik Re: FILAR - walka z depresją 09.07.25, 22:04
          A Ciebie jakoś nie ruszyła.
    • mocny_gaz Re: FILAR - walka z depresją 09.07.25, 15:50
      Biorąc pod uwagę, że najlepszym lekarstwem na depresje jest kilka kijów na tyłek niezbędnego sprzętu rehabilitacyjnego w rozmaitym asortymencie dostarczą sklepy typu Mrówka,Leroy Merlin czy Castorama.
      • tapatik Re: FILAR - walka z depresją 09.07.25, 22:17
        Właśnie ze względu na tak głupie wypowiedzi powstał FILAR.

pacjent.gov.pl/aktualnosc/depresja-jak-unikac-i-dokad-po-pomoc
        pacjent.gov.pl/aktualnosc/jak-pomoc-sobie-i-innym-w-depresji
        Lekarze uważają depresję za ciężką chorobę i proponują leczenie jej za pomocą lekarstw i psychoterapii.
        • april_jazz Re: FILAR - walka z depresją 10.07.25, 10:47
          Największymi hipohondrykami są bez wątpienia ludzie ukąszeni przez kleszcze, ale zaraz za nimi z niewielką stratą podążają "hoży na depresje" czyli ludzie nie zaopiekowani w porę za pomocą kija.
          • tapatik Re: FILAR - walka z depresją 10.07.25, 22:24
            Kleszcze mogą wywoływać boreliozę. Ją też chcesz leczyć biciem, czy może wsadzeniem do pieca na trzy zdrowaśki?
    • april_jazz Re: FILAR - walka z depresją 10.07.25, 10:48
      Są różne metody wydzierania kasy na wakacje. Jedni zbierają na konia do rzeźni, inni na INCELI z "depresją".
    • don.kulawy Re: FILAR - walka z depresją 10.07.25, 11:51
      tapatik napisał:

> www.youtube.com/watch?v=3u1DBVWDEWI
      > W skrócie - grupa mężczyzn chce stworzyć miejsce pomagające mężczyznom z depres
      > ją.
      > W zeszłym roku zabiło się blisko 5 tysięcy osób, z czego 80 % to mężczyźni.
      >

Trzeba zapisać tego karła do tej grupy bo sam sobie nie poradzi x.com/Bob57PL/status/1943235613827678402
      • tapatik Re: FILAR - walka z depresją 10.07.25, 14:03
        Ale ja serio pisałem, a Kaczyński raczej nie ma depresji.
        • don.kulawy Re: FILAR - walka z depresją 10.07.25, 14:14
          "Depresja maniakalno-prześladowcza" to potoczne określenie, które nie jest oficjalną diagnozą. Może sugerować połączenie objawów depresji z manią oraz urojeniami prześladowczymi, co może występować w chorobie afektywnej dwubiegunowej lub zaburzeniach schizoafektywnych. Ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem psychiatrą w celu uzyskania prawidłowej diagnozy i leczenia.
          • tapatik Re: FILAR - walka z depresją 10.07.25, 22:02
            Myślę, że akurat ten człowiek ma kasę na prywatnego psychiatrę.
            Twórcom FILARu bardziej chodzi o ludzi, którzy mają problemy i nie mają się kogo poradzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka