Dodaj do ulubionych

KPO dla kultury

26.08.25, 10:21
36 tys. zł rząd dał na coś takiego:
"kolory męskości, tik tok, taniec i cielesne doświadczenie męskiej tożsamości"
Nie bardzo wiem o co tu się rozchodzi ale wiem, że ja i ty będziemy to spłacać latami.
Natomiast słusznym jest wypłacenie komuś również 36 tys. zł, który napisał we wniosku właśnie:
"prezent urodzinowy"
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: KPO dla kultury 26.08.25, 10:30
      perla.roztocza napisał(a):

> 36 tys. zł rząd dał na coś takiego:
      > "kolory męskości, tik tok, taniec i cielesne doświadczenie męskiej tożsamości"
      > Nie bardzo wiem o co tu się rozchodzi ale wiem, że ja i ty będziemy to spłacać
      > latami.
      > Natomiast słusznym jest wypłacenie komuś również 36 tys. zł, który napisał we w
      > niosku właśnie:
      > "prezent urodzinowy"
      ...i to będą spłacać moje wnuki :(
      • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:38
        no-popis napisała:

> perla.roztocza napisał(a):
        >

> ...i to będą spłacać moje wnuki :(
        >

Wnuki z puszczy ?
        Jakieś naturalne GML?
    • hrasier_2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 11:07
      Zamiast dyskutować błędy i wypaczenia związane z KPO, przedyskutujemy sens samego KPO.
      Wychodzi na to, że to KPO to bardzo kiepski interes dla ogółu Polaków, a paśnik dla wybranych.
      • no-popis Re: KPO dla kultury 26.08.25, 11:27
        hrasier_2 napisał:

> Zamiast dyskutować błędy i wypaczenia związane z KPO, przedyskutujemy sens same
        > go KPO.
        > Wychodzi na to, że to KPO to bardzo kiepski interes dla ogółu Polaków, a paśnik
        > dla wybranych.
        Oczywiście i powinniśmy z większości tego KPO natychmiast zrezygnować.
        • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:10
          no-popis napisała:

> hrasier_2 napisał:
          >
          > > Zamiast dyskutować błędy i wypaczenia związane z KPO, przedyskutujemy sen
          > s same
          > > go KPO.
          > > Wychodzi na to, że to KPO to bardzo kiepski interes dla ogółu Polaków, a
          > paśnik
          > > dla wybranych.
          > Oczywiście i powinniśmy z większości tego KPO natychmiast zrezygnować.
          >
          >

Zrezygnować z kasy!
          Do kogo ta mowa?
          • no-popis Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:27
            mazala2 napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > > hrasier_2 napisał:
            > >
            > > > Zamiast dyskutować błędy i wypaczenia związane z KPO, przedyskutuje
            > my sen
            > > s same
            > > > go KPO.
            > > > Wychodzi na to, że to KPO to bardzo kiepski interes dla ogółu Polak
            > ów, a
            > > paśnik
            > > > dla wybranych.
            > > Oczywiście i powinniśmy z większości tego KPO natychmiast zrezygnować.
            > >
            > >
            >
            > Zrezygnować z kasy!
            > Do kogo ta mowa?
            Do tych co nie rozumieją jak można 30 lat spłacać pożyczkę na jacht lub solarium
    • sverir Re: KPO dla kultury 26.08.25, 11:35
      ""kolory męskości, tik tok, taniec i cielesne doświadczenie męskiej tożsamości"
      Nie bardzo wiem o co tu się rozchodzi ale wiem, że ja i ty będziemy to spłacać latami."

Beneficjent, Daniel Leżoń, to zawodowy artysta, tancerz i nauczyciel. Ale słusznie wątpisz - 36 tysięcy na coś takiego? Po naszym trupie. Ze środków publicznych to tylko sztuka sakralna, a jeśli popkultura, to tylko bracia Golcowie, Marcin Daniec lub Andrzej Rosiewicz. Poza tym bądźmy szczerzy - czym marne jest milion dwieście za "odwołane koncerty" wobec 36 tysięcy na taniec, którego nikt nie lubi?
      • perla.roztocza Re: KPO dla kultury 26.08.25, 12:32
        sverir napisał:

> Beneficjent, Daniel Leżoń, to zawodowy artysta, tancerz i nauczyciel. Ale słusz
        > nie wątpisz - 36 tysięcy na coś takiego? Po naszym trupie. Ze środków publiczny
        > ch to tylko sztuka sakralna, a jeśli popkultura, to tylko bracia Golcowie, Marc
        > in Daniec lub Andrzej Rosiewicz. Poza tym bądźmy szczerzy - czym marne jest mil
        > ion dwieście za "odwołane koncerty" wobec 36 tysięcy na taniec, którego nikt ni
        > e lubi?

no ale po co te kłamstwa?
        36 tys. zł to tylko przykład za 100 milionów złotych przyznanych z KPO na tzw. kulturę.
        Inne przykłady to:
        techno na balkonie
        wystawa ubrań zmarłych ludzi
        ekologiczna muzyka
        scena zasilana wyłącznie energią z OZE
        orkiestra symfoniczna - transformacja ekologiczna
        podnoszenie ekologicznych kompetencji cyfrowych
        itp.
        Aha, co do "artystów" jest.
        Dziś artystką zostaje statystka, które w filmie pokazała majtki.
        Strasznie upodliliście to słowo właśnie.
        • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:01

> Dziś artystką zostaje statystka, które w filmie pokazała majtki.
          > Strasznie upodliliście to słowo właśnie.

Majtki to pokazuje artystka związana PiS-em. Pisz prawdę.
          • perla.roztocza Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:17
            mazala2 napisał:

> Majtki to pokazuje artystka związana PiS-em. Pisz prawdę.

nie mam odbiornika telewizyjnego więc nie znam nazwisk tych co pokazują majtki.
            I nie ma żyjących artystów.
            Artystą człowiek się staje 100 lat po śmierci, o ile jego dzieła są jeszcze pamiętane.
            Więc nie kłam.
            A teraz podziękuj za lekcję i oddal się pokornie właśnie.
            • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:25

> mazala2 napisał:
              >
              > > Majtki to pokazuje artystka związana PiS-em. Pisz prawdę.
              >
              > nie mam odbiornika telewizyjnego więc nie znam nazwisk tych co pokazują majtki.
              > I nie ma żyjących artystów.
              > Artystą człowiek się staje 100 lat po śmierci, o ile jego dzieła są jeszcze pam
              > iętane.
              > Więc nie kłam.
              > A teraz podziękuj za lekcję i oddal się pokornie właśnie.

Musisz mieć telewizor bo skąd czerpałabyś wiedzę, którą się dzielisz na f k. Prosiłem: pisz prawdę dziecko!
              • perla.roztocza Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:33
                mazala2 napisał:

> Musisz mieć telewizor bo skąd czerpałabyś wiedzę, którą się dzielisz na f k. Pr
                > osiłem: pisz prawdę dziecko!

wiedzę to ja czerpię od stworów leśnych, które zamieszkują roztoczańską puszczę.
                A prosisz zbyt arogancko, kapucho.
                Grzeczniej i ze zrozumieniem hierarchii, w której bytujesz na samym dole jako donosiciel właśnie.
                • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:36

> mazala2 napisał:
                  >
                  > > Musisz mieć telewizor bo skąd czerpałabyś wiedzę, którą się dzielisz na f
                  > k. Pr
                  > > osiłem: pisz prawdę dziecko!
                  >
                  > wiedzę to ja czerpię od stworów leśnych, które zamieszkują roztoczańską puszczę
                  > .
                  > A prosisz zbyt arogancko, kapucho.
                  > Grzeczniej i ze zrozumieniem hierarchii, w której bytujesz na samym dole jako d
                  > onosiciel właśnie.

Kłamanie to brzydki nawyk a nawet uzależnienie.
                  Prawda cię wyzwolić może.
                  • perla.roztocza Re: KPO dla kultury 26.08.25, 15:08
                    mazala2 napisał:

> Kłamanie to brzydki nawyk a nawet uzależnienie.
                    > Prawda cię wyzwolić może.

ty to chyba jakimś kaznodzieją jesteś właśnie.
                    • mazala2 Re: KPO dla kultury 27.08.25, 10:35

> mazala2 napisał:
                      >
                      > > Kłamanie to brzydki nawyk a nawet uzależnienie.
                      > > Prawda cię wyzwolić może.
                      >
                      > ty to chyba jakimś kaznodzieją jesteś właśnie.

Tak , kaznodzieją forumowym
        • sverir Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:15
          "36 tys. zł to tylko przykład za 100 milionów złotych przyznanych z KPO na tzw. kulturę"

Ależ to ja właśnie mówię, że to skandal! Gdyby ten sam koleś dostał te same pieniądze w ramach 400 mln złotych na kulturę w czasie COVID, to byłoby oczywiście co innego, ale teraz pieniądze rozdaje Tusk, więc tak nie może być, że ci ludzie dostają jakiekolwiek środki publiczne na coś takiego!

"Strasznie upodliliście to słowo właśnie"

My to niespecjalnie - dla nas artyści to Golcowie właśnie, to sztuka sakralna, to tost z wizerunkiem świętego, ale na pewno nie ktoś, kto po prostu ściąga majtki.
          • perla.roztocza Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:22
            sverir napisał:

> My to niespecjalnie - dla nas artyści to Golcowie właśnie, to sztuka sakralna,
            > to tost z wizerunkiem świętego, ale na pewno nie ktoś, kto po prostu ściąga majtki.

nie ściąga lecz pokazuje, czytaj uważniej.
            No i od kiedy sztuka sakralna to artysta jest właśnie?
            • sverir Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:48
              "nie ściąga lecz pokazuje, czytaj uważniej"

No już dobrze.
              My to niespecjalnie - dla nas artyści to Golcowie właśnie, to sztuka sakralna, to tost z wizerunkiem świętego, ale na pewno nie ktoś, kto po prostu pokazuje majtki.

"No i od kiedy sztuka sakralna to artysta jest właśnie?"

Bawisz się teraz w gramatykarza czy kwestionujesz wartość sztuki sakralnej? Pytam, bo nie wiem, czy wypominać Ci popełniane przez Ciebie błędy, czy raczej dyskutować o sztuce?
              • perla.roztocza Re: KPO dla kultury 26.08.25, 15:03
                sverir napisał:

> Bawisz się teraz w gramatykarza czy kwestionujesz wartość sztuki sakralnej?

a jak ty chcesz wyceniać ową wartość sztuki?
                Sztuka powinna na siebie zarabiać lub mieć mecenasa.
                Byle tylko mecenasem nie było państwo właśnie.
                • sverir Re: KPO dla kultury 26.08.25, 15:31
                  "a jak ty chcesz wyceniać ową wartość sztuki?"

Rozmawiamy o wartości sztuki czy o zasadności publicznego wsparcia? Pytam, bo nie wiem, czy brnąć w setki miliony dla artystów w ramach covidu czy podzielić się luźnymi przemyślenami?
                  • perla.roztocza Re: KPO dla kultury 26.08.25, 15:40
                    sverir napisał:

> Rozmawiamy o wartości sztuki czy o zasadności publicznego wsparcia? Pytam, bo n
                    > ie wiem, czy brnąć w setki miliony dla artystów w ramach covidu czy podzielić s
                    > ię luźnymi przemyślenami?

podziel się przemyśleniami.
                    Tylko krótko, zwięźle i bez kłamstwa właśnie.
                    • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 17:38

> sverir napisał:
                      >
                      > > Rozmawiamy o wartości sztuki czy o zasadności publicznego wsparcia? Pytam
                      > , bo n
                      > > ie wiem, czy brnąć w setki miliony dla artystów w ramach covidu czy podzi
                      > elić s
                      > > ię luźnymi przemyślenami?
                      >
                      > podziel się przemyśleniami.
                      > Tylko krótko, zwięźle i bez kłamstwa właśnie.

Drogie dziecko!

To zbyt trudne pytanie dla adresata
                      Współcześnie wartość sztuki mierzy się wielkością dramaturgii wyłomem u odbiorcy.
                      • sverir Re: KPO dla kultury 27.08.25, 05:55
                        " Współcześnie wartość sztuki mierzy się wielkością dramaturgii wyłomem u odbiorcy."

Pytanie brzmiało, jak ja chcę mierzyć wartość sztuki, a nie "jak wartość sztuki mierzy się współcześnie". Jesteś pewny, że to nie ciebie przerosło pytanie?
                    • sverir Re: KPO dla kultury 27.08.25, 06:02
                      " Tylko krótko, zwięźle i bez kłamstwa właśnie"

Krótko? Zwięźle? Bez kłamstwa w dodatku?:) Wg mnie "to zależy" z jakiego punktu widzenia oceniać wartość. Ekonomiczną? Społeczną? Kulturową? Ekonomicznie to zdaje się proste, to zwykłe przepływy finansowe. Można mierzyć stopień zaangażowania, masowość udziału. Można upewnić się, na ile "sztuka" kształtuje postawy i umysły. Nie ma chyba uniwersalnego punktu odniesienia.
                      • no-popis Re: KPO dla kultury 27.08.25, 06:15
                        sverir napisał:

> " Tylko krótko, zwięźle i bez kłamstwa właśnie"
                        >
                        > Krótko? Zwięźle? Bez kłamstwa w dodatku?:) Wg mnie "to zależy" z jakiego punktu
                        > widzenia oceniać wartość. Ekonomiczną? Społeczną? Kulturową? Ekonomicznie to z
                        > daje się proste, to zwykłe przepływy finansowe. Można mierzyć stopień zaangażow
                        > ania, masowość udziału. Można upewnić się, na ile "sztuka" kształtuje postawy i
                        > umysły. Nie ma chyba uniwersalnego punktu odniesienia.
                        Jaki jest sens rozdawania pieniędzy, które podatnik będzie spłacał przez 30 lat nawet gdyby to była dotacja na najlepszy teatr w Polsce.
                        • sverir Re: KPO dla kultury 27.08.25, 07:42
                          "Jaki jest sens rozdawania pieniędzy, które podatnik będzie spłacał przez 30 lat nawet gdyby to była dotacja na najlepszy teatr w Polsce"

Pytasz w ogóle o sens finansowania czegokolwiek z kredytu? Czy może o to, dlaczego z kredytu finansować akurat kulturę?
                          • no-popis Re: KPO dla kultury 27.08.25, 07:45
                            sverir napisał:

> "Jaki jest sens rozdawania pieniędzy, które podatnik będzie spłacał przez 30 la
                            > t
                            nawet gdyby to była dotacja na najlepszy teatr w Polsce"
                            >
                            > Pytasz w ogóle o sens finansowania czegokolwiek z kredytu?
                            Wybacz, to nie agresja słowna ale nie zrozumiałeś. Słowa klucz zaznaczyłem wyżej.
                            • sverir Re: KPO dla kultury 27.08.25, 10:10
                              "Wybacz, to nie agresja słowna ale nie zrozumiałeś. Słowa klucz zaznaczyłem wyżej"

Wybacz, gdybym zrozumiał, to bym nie prosił o doprecyzowanie.
                              • no-popis Re: KPO dla kultury 27.08.25, 11:07
                                sverir napisał:

> "Wybacz, to nie agresja słowna ale nie zrozumiałeś. Słowa klucz zaznaczyłem wyż
                                > ej"
                                >
                                > Wybacz, gdybym zrozumiał, to bym nie prosił o doprecyzowanie.
                                Nie komentuję bo musiałbym być trochę nieuprzejmy ....nie dziękuj :)
                                • sverir Re: KPO dla kultury 27.08.25, 11:23
                                  "Nie komentuję bo musiałbym być trochę nieuprzejmy ....nie dziękuj :)"

Nie spodziewałem się, że skomentujesz. Twoją domeną są hasła i ucieczka przed ich uzasadnieniem, więc na nic innego z Twojej strony nie liczyłem.
                  • no-popis Re: KPO dla kultury 26.08.25, 21:22
                    sverir napisał:

> "a jak ty chcesz wyceniać ową wartość sztuki?"
                    >
                    > Rozmawiamy o wartości sztuki czy o zasadności publicznego wsparcia? Pytam, bo n
                    > ie wiem, czy brnąć w setki miliony dla artystów w ramach covidu czy podzielić s
                    > ię luźnymi przemyślenami?
                    Nawet covid nie jest powodem aby brać pożyczki na 30 lat aby wspomóc bieżący budżet teatru- to paranoja!
          • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:34
            sverir napisał:

> My to niespecjalnie - dla nas artyści to Golcowie właśnie, to sztuka sakralna,
            > to tost z wizerunkiem świętego, ale na pewno nie ktoś, kto po prostu ściąga maj
            > tki.
            >
            >
            >
            Mów za siebie!
            • sverir Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:48
              "Mów za siebie!"

Mówimy za nas, bo w perla.roztocza rozlicza nas w liczbie mnogiej.
              • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:51
                sverir napisał:

> "Mów za siebie!"
                >
                > Mówimy za nas, bo w perla.roztocza rozlicza nas w liczbie mnogiej.
                >

Ale to nie powód, żeby to dziecko z majtkami lub bez ganiało po forum!
                • perla.roztocza Re: KPO dla kultury 26.08.25, 15:07
                  mazala2 napisał:

> Ale to nie powód, żeby to dziecko z majtkami lub bez ganiało po forum!

ponieważ nie możesz strzelić mi z pistoletu w potylicę to uruchom drugi z twoich ulubionych sposobów dyskusji, czyli poskarżenie się do władz właśnie.
                  • sverir Re: KPO dla kultury 27.08.25, 05:56
                    "ponieważ nie możesz strzelić mi z pistoletu w potylicę to uruchom drugi z twoich ulubionych sposobów dyskusji, czyli poskarżenie się do władz właśnie. "

To trzeci. Drugi to ataki personalne na rozmówcę:)
      • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 13:50
        sverir napisał:

> ""kolory męskości, tik tok, taniec i cielesne doświadczenie męskiej tożsamości"
        > Nie bardzo wiem o co tu się rozchodzi ale wiem, że ja i ty będziemy to spłacać
        > latami."
        >
        > Beneficjent, Daniel Leżoń, to zawodowy artysta, tancerz i nauczyciel. Ale słusz
        > nie wątpisz - 36 tysięcy na coś takiego? Po naszym trupie. Ze środków publiczny
        > ch to tylko sztuka sakralna, a jeśli popkultura, to tylko bracia Golcowie, Marc
        > in Daniec lub Andrzej Rosiewicz. Poza tym bądźmy szczerzy - czym marne jest mil
        > ion dwieście za "odwołane koncerty" wobec 36 tysięcy na taniec, którego nikt ni
        > e lubi?
        >

Powinieneś, moim skromnym zdaniem, dostać dotację na "istotnie ważny rozwój sprawczości politycznej elokwencji niepełnosprawnego płci obojga"
      • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:07
        sverir napisał:

> Beneficjent, Daniel Leżoń, to zawodowy artysta, tancerz i nauczyciel.
        >

Wątpię czy wyrośnie z niego drugi Niżyński. Widziałem go tańczącego we Wrocławiu. W tym roku.
    • oszol-lom-z-rm Re: KPO dla kultury 26.08.25, 11:54
      Ciąg dalszy afery…
    • mazala2 Re: KPO dla kultury 26.08.25, 14:14

> 36 tys. zł rząd dał na coś takiego:
      > "kolory męskości, tik tok, taniec i cielesne doświadczenie męskiej tożsamości"
      > latami.

Kto to dziecko wpuścił na fk, wariant.b?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka