Dodaj do ulubionych

Chanuka w Sejmie

15.12.25, 23:00
A kiedy choinka Bożonarodzeniowa w Knesecie?.
Obserwuj wątek
    • x2468 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 08:45
      Chcesz niemieckiej choinki w Knesecie?
    • marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 08:48
      Świecznik chanukowy jest wyrazem szacunku i pamięci dla wielowiekowej obecności
      Żydów w Polsce, prysznic

Nie odnotowano wielowiekowej obecności Polaków w Izraelu, prysznic
      • sverir Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:24
        "Nie odnotowano wielowiekowej obecności Polaków w Izraelu, prysznic"

Nie o Żydów chodzi, tylko o żydów. I wśród twórców współczesnej izraelskiej państwowości byli Polacy żydowskiego pochodzenia (tudzież Żydzi polskiego pochodzenia - nigdy nie wiem, jak to należy określać). Ale wszyscy byli wyznania żydowskiego, a nie chrześcijanami.

Na marginesie - problem z choinką w Knesecie był poruszany przez wiele lat i oficjalne stanowisko izraelskich oficjeli było takie, że nie będzie choinki w publicznych miejscach z uwagi na konotacje, ale jak ktoś z polityków wstawi sobie choinkę w biurze, to nikt jej stamtąd nie wyrzuci. I na marginesie nr 2 - jednym z polityków, który wstawił sobie choinkę, był muzułmański poseł.
        • asia-loi Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 11:01
          sverir napisał:
          >
          > Nie o Żydów chodzi, tylko o żydów. I wśród twórców współczesnej izraelskiej państwowości byli Polacy żydowskiego pochodzenia (tudzież Żydzi polskiego pochodzenia - nigdy nie wiem, jak to należy określać). Ale wszyscy byli wyznania żydowskiego, a nie chrześcijanami.

Jezus, Maryja, Józef, wszyscy apostołowie też byli Żydami. Nie byli chrześcijanami, a tym bardziej katolikami.
          • don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 12:50
            asia-loi napisała:

> sverir napisał:
            > >
            > > Nie o Żydów chodzi, tylko o żydów. I wśród twórców współczesnej izraelski
            > ej państwowości byli Polacy żydowskiego pochodzenia (tudzież Żydzi polskiego po
            > chodzenia - nigdy nie wiem, jak to należy określać). Ale wszyscy byli wyznania
            > żydowskiego, a nie chrześcijanami.
            >
            > Jezus, Maryja, Józef, wszyscy apostołowie też byli Żydami. Nie byli chrześcijan
            > ami, a tym bardziej katolikami.
            >
            >

Ani polskimi katolikami 🤡
      • prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:26
        Świecznik chanukowy jest wyrazem pamięci o zwyciestwie militarnym Eskimosów nad Grekami.
        Naprawdę nie widać powodów dla którego polski sejm miałby się opowiadać po jednej ze stron.
        • x2468 Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 18:11
          Po jednej stronie to wisi na stałe krzyż choć prawdziwych katolików w sejmie jak na lekarstwo..
          • privus Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 19:23
            Nie widzę też żadnych powodów, by Sejm przekształcać w miejsce obchodów ceremonii religijnych.
            • x2468 Re: Chanuka w Sejmie 18.12.25, 08:02
              Też takich powodów nie widzę lecz jeśli wisi symbol jednej grupy religijnej to powinny być tam również symbole innych.
    • sverir Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:22
      Nie wiem dlaczego niektóre środowiska tak się uparły na zestawienia judaizmu z Izraelem?
      • prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:30
        Albo dlaczego antysyjonizm został zrównany z antysemityzmem.
        Tym bardziej że większość plemiona kapłańskiego Lewitów ma w linii męskiej spuściznę słowiańską R1a a nie semicką J
        • marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:31
          A ty jaką masz spuściznę i kto się spuścił, abyś ty powstał?
          • prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:36
            Genetycznie nie jestem semitą
            A ty marecky uważasz się za semitę? :D
            Jeśli chcesz wiedzieć kto tobą rządzi sprawdź kogo nie można krytykować
            Wolter
            • marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:53
              Mogę być nawet kosmitą, prysznic

mam na to wywalone, prysznic :D
              • prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:03
                Wywalone? :D
                Walczysz tu hak machabeusz
                Polew to mam ja :D
                • prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:04
                  Korekta
                  Walczysz jak Machabeusz :D
                  • marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:18
                    a skąd wiesz jak on walczył? i o co walczył, prysznic?
                    • prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 11:05
                      Przecież klechdy eskimoskie to podają, suszarka
          • m.c.hrabia Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:37
            ma penie taką ze stepów wschodnich
            • prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:40
              Kolejny Eskimos udaje semitę?
              Fajny coming out robicie w tym wątku
              • marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:54
                Masz z tym problem, prysznic?
                • prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:02
                  Mam tu polew eskimoski
                  • marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:19
                    a nie z Tonga, prysznic?
                    • prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 11:05
                      Weź już sobie w końcu ten prysznic, nawt w łazience :D
      • stefan4 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:36
        sverir:
        > Nie wiem dlaczego niektóre środowiska tak się uparły na zestawienia judaizmu z
        > Izraelem?

Wiele ugrupowań politycznych szuka uzasadnień dla swojej działalności w religiach i innych dawnych legendach. Mimo, że na pierwszy rzut oka widać, że związek tej działalności z tymi legendami jest całkiem z sufitu.

Władze dzisiejszego Izraela czerpią z Biblii (m.in. z biblijnych ,,nakazów boskich'' dokonania eksterminacji jakiegoś narodu) oraz z XIX-wiecznego hasła syjonistycznego ,,Ziemia bez ludu, dla ludu bez ziemi'' (ale w celu uzyskania ziemi bez ludu, najpierw trzeba ją z tego ludu oczyścić).

Ja jestem gorąco za tym, żeby pojęcia takie jak
            • pochodzenie etniczne (np. polscy przodkowie),
            • kultura (np. polski język, znajomość polskiej literatury),
            • religia (w Polsce to głównie katolicyzm, taki z lekka ateistyczny),
            • państwowość (m.in. polskie obywatelstwo, płacenie podatków w Polsce)
        trzymać w osobnych przegródkach, starannie od siebie pooddzielanych. Ale to jest bez szans, bo mieszanie jednego z drugim daje siłę politykom i politykierom.

Wydaje się, że to mieszanie jest w Izraelu jeszcze znacznie silniejsze niż u nas. Stąd polityka państwa Izrael jest często błędnie utożsamiana z tradycjami żydowskimi i z wyznaniem mojżeszowym.

A co do świec chanukowych w polskim Sejmie, to uważam je za niezbyt istotny, ale miły zwyczaj i nie widzę powodu, żeby go kojarzyć z netanjahutlerowskim ludobójstwem w Palestynie.

- Stefan
        • mazala2 Nie ma na FK silniej wierzącej osoby 17.12.25, 18:22
          , zdaniem moim, jak naszmadraliński Stefan.4
          Pozostaje ustalić tylko w co on wierzy i to, znowu moim zdaniem, bezgranicznie.

Stefan 4 wierzy w swój rozum, który za bóstwo obrał sobie przeczenie, któremu na imię NIE i z niego zbudował sobie światopogląd.
          Tak go odbieram na podstawie aktywności na forum.
    • ytartu Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:53
      ministrant1-pl napisał:

> A kiedy choinka Bożonarodzeniowa w Knesecie?.

Hehe :) Może tam jest?
      • strzal_w_punkt Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:29
        Niestety nie ma. Sam spiker Knesetu Yuli Edelstein powiedział, "że takie publiczne eksponowanie symbolu chrześcijańskiego, może zostać odebrane jako obraźliwe. Oj! Ci chrześcijanie...;)
        • ytartu Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:53
          strzal_w_punkt napisał:

> Niestety nie ma. Sam spiker Knesetu Yuli Edelstein powiedział, "że takie public
          > zne eksponowanie symbolu chrześcijańskiego, może zostać odebrane jako obraźliwe
          > . Oj! Ci chrześcijanie...;)
          >

A powinno być! Żydzi mieszkają w chrześcijańskich krajach.
          • don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 12:52
            > A powinno być! Żydzi mieszkają w chrześcijańskich krajach.

Chrześcijańskie kraje? Mógłbyś wymienić chociaż jeden?
            • qwardian Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:25
              Pies, ani jedna katolicka piwnica nie otworzy się więcej dla trzęsących pupolków z Gwiazdą Dawida na ramieniu..
            • ytartu Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:42
              don.kulawy napisał:

> > A powinno być! Żydzi mieszkają w chrześcijańskich krajach.
              >
              > Chrześcijańskie kraje? Mógłbyś wymienić chociaż jeden?

Tu masz:
              upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Percent_of_Christians_by_Country%E2%80%93Pew_Research_2011.svg
              • don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:53
                Linkujesz cos co nie ma związku z moim pytaniem. To jest procent chrześcijan w populacjo poszczególnych krajów. Ja pytałem o chrześcijańskie kraje, o których wspomniałeś wcześniej.
      • ministrant1-pl Re: Chanuka w Sejmie 18.12.25, 01:25
        Wytrysk!!!.
    • boggi_dan Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 13:58
      Nie będzie w tym roku Chanuki u prezydenta - informowała "Rzeczpospolita". Uroczyste zapalenie świec chanukowych w Pałacu Prezydenckim z okazji trwającego osiem dni dorocznego święto żydowskiego nazywanego także Świętem Świateł, było wieloletnią tradycją, którą zapoczątkował prezydent Lech Kaczyński. Chanukowe świece w Pałacu zapalali m.in. Andrzej Duda, Bronisław Komorowski czy Aleksander Kwaśniewski. Przerwanie tej tradycji Karol Nawrocki zapowiadał już w kampanii prezydenckiej - na antenie RMF FM. I gitara.
      • don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:39
        > którą zapoczątkował prezydent Lech Kaczyński

A Karol zjebal pękną tradycję zapoczątkowaną przez prezydenta tysiąclecia. Podobno Karol uważa Lecha K. za swój wzór i co z tego gadania teraz mamy?
    • qwardian Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:16
      Knesejm jest takim samym gniazdem żmij ja ten na Bliskim Wschodzie. Dlatego teraz centrum polityczne jest w rękach Karola Nawrockiego..

www.timesofisrael.com/conservative-holocaust-revisionist-karol-nawrocki-inaugurated-as-polands-president/
      • no-popis Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 05:34
        don.kulawy napisał:

> Czarzasty jeńców nie bierze.
        ...a płaci podatnik.
        Jeden z leaderów afery łapówkarskiej Rywina czyli jak to się mówiło i mówi po prostu : "Włodek" to drogi bardzo urzędnik.
        Wskutek przede wszystkim jego działań jako głównej postaci Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, za władzy SLD, poszkodowany RMF wygrał po 13 latach procesu sądowego 80 000 000 zł odszkodowania za to, że "Włodek jeńców nie bierze" i ....nie lubi mediów, które nie grają w orkiestrze Włodka.
    • bobislaw.borboje Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 09:51
      W Knesecie powinni sobie wywiesić Griszę Browna jako choinkę.

Chanukowy świecznik w Sejmie jest.
      A Grigorija Browna w Sejmie nie ma.

Zapytaj ambasadora Toma Rose'a co o tym sądzi.

• don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 10:04
      Z udziałem prezydenta Donalda Trumpa w Białym Domu zapalono świece chanukowe. x.com/Marekwalkuski/status/2001143608393515165?s=20
      • bobislaw.borboje Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 17:47
        A tak darli ryje:

"Do-nal-trup! Do-nal-trup!"
      • no-popis Re: Chanuka w Sejmie 18.12.25, 07:33
        don.kulawy napisał:

> Z udziałem prezydenta Donalda Trumpa w Białym Domu zapalono świece chanukowe. x.com/Marekwalkuski/status/2001143608393515165?s=20
        Mała uwaga. Semici w USA nie znieważają państwa amerykańskiego i Amerykanów natomiast w Polsce czynią to permanentnie.
        • x2468 Re: Chanuka w Sejmie 18.12.25, 08:32
          Ty Patryk jesteś tego najlepszym przykładem.
          • no-popis Re: Chanuka w Sejmie 18.12.25, 08:37
            x2468 napisał:

> Ty Patryk jesteś tego najlepszym przykładem.
            Wydzielasz tylko plwociny z Twojego umysłu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka