ministrant1-pl 15.12.25, 23:00 A kiedy choinka Bożonarodzeniowa w Knesecie?. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x2468 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 08:45 Chcesz niemieckiej choinki w Knesecie? Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 08:48 Świecznik chanukowy jest wyrazem szacunku i pamięci dla wielowiekowej obecności Żydów w Polsce, prysznic Nie odnotowano wielowiekowej obecności Polaków w Izraelu, prysznic Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:24 "Nie odnotowano wielowiekowej obecności Polaków w Izraelu, prysznic" Nie o Żydów chodzi, tylko o żydów. I wśród twórców współczesnej izraelskiej państwowości byli Polacy żydowskiego pochodzenia (tudzież Żydzi polskiego pochodzenia - nigdy nie wiem, jak to należy określać). Ale wszyscy byli wyznania żydowskiego, a nie chrześcijanami. Na marginesie - problem z choinką w Knesecie był poruszany przez wiele lat i oficjalne stanowisko izraelskich oficjeli było takie, że nie będzie choinki w publicznych miejscach z uwagi na konotacje, ale jak ktoś z polityków wstawi sobie choinkę w biurze, to nikt jej stamtąd nie wyrzuci. I na marginesie nr 2 - jednym z polityków, który wstawił sobie choinkę, był muzułmański poseł. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 11:01 sverir napisał: > > Nie o Żydów chodzi, tylko o żydów. I wśród twórców współczesnej izraelskiej państwowości byli Polacy żydowskiego pochodzenia (tudzież Żydzi polskiego pochodzenia - nigdy nie wiem, jak to należy określać). Ale wszyscy byli wyznania żydowskiego, a nie chrześcijanami. Jezus, Maryja, Józef, wszyscy apostołowie też byli Żydami. Nie byli chrześcijanami, a tym bardziej katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 12:50 asia-loi napisała: > sverir napisał: > > > > Nie o Żydów chodzi, tylko o żydów. I wśród twórców współczesnej izraelski > ej państwowości byli Polacy żydowskiego pochodzenia (tudzież Żydzi polskiego po > chodzenia - nigdy nie wiem, jak to należy określać). Ale wszyscy byli wyznania > żydowskiego, a nie chrześcijanami. > > Jezus, Maryja, Józef, wszyscy apostołowie też byli Żydami. Nie byli chrześcijan > ami, a tym bardziej katolikami. > > Ani polskimi katolikami 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:26 Świecznik chanukowy jest wyrazem pamięci o zwyciestwie militarnym Eskimosów nad Grekami. Naprawdę nie widać powodów dla którego polski sejm miałby się opowiadać po jednej ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 18:11 Po jednej stronie to wisi na stałe krzyż choć prawdziwych katolików w sejmie jak na lekarstwo.. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 19:23 Nie widzę też żadnych powodów, by Sejm przekształcać w miejsce obchodów ceremonii religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Chanuka w Sejmie 18.12.25, 08:02 Też takich powodów nie widzę lecz jeśli wisi symbol jednej grupy religijnej to powinny być tam również symbole innych. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:22 Nie wiem dlaczego niektóre środowiska tak się uparły na zestawienia judaizmu z Izraelem? Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:30 Albo dlaczego antysyjonizm został zrównany z antysemityzmem. Tym bardziej że większość plemiona kapłańskiego Lewitów ma w linii męskiej spuściznę słowiańską R1a a nie semicką J Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:31 A ty jaką masz spuściznę i kto się spuścił, abyś ty powstał? Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:36 Genetycznie nie jestem semitą A ty marecky uważasz się za semitę? :D Jeśli chcesz wiedzieć kto tobą rządzi sprawdź kogo nie można krytykować Wolter Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:53 Mogę być nawet kosmitą, prysznic mam na to wywalone, prysznic :D Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:03 Wywalone? :D Walczysz tu hak machabeusz Polew to mam ja :D Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:04 Korekta Walczysz jak Machabeusz :D Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:18 a skąd wiesz jak on walczył? i o co walczył, prysznic? Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 11:05 Przecież klechdy eskimoskie to podają, suszarka Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:37 ma penie taką ze stepów wschodnich Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:40 Kolejny Eskimos udaje semitę? Fajny coming out robicie w tym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 11:05 Weź już sobie w końcu ten prysznic, nawt w łazience :D Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:36 sverir: > Nie wiem dlaczego niektóre środowiska tak się uparły na zestawienia judaizmu z > Izraelem? Wiele ugrupowań politycznych szuka uzasadnień dla swojej działalności w religiach i innych dawnych legendach. Mimo, że na pierwszy rzut oka widać, że związek tej działalności z tymi legendami jest całkiem z sufitu. Władze dzisiejszego Izraela czerpią z Biblii (m.in. z biblijnych ,,nakazów boskich'' dokonania eksterminacji jakiegoś narodu) oraz z XIX-wiecznego hasła syjonistycznego ,,Ziemia bez ludu, dla ludu bez ziemi'' (ale w celu uzyskania ziemi bez ludu, najpierw trzeba ją z tego ludu oczyścić). Ja jestem gorąco za tym, żeby pojęcia takie jak • pochodzenie etniczne (np. polscy przodkowie), • kultura (np. polski język, znajomość polskiej literatury), • religia (w Polsce to głównie katolicyzm, taki z lekka ateistyczny), • państwowość (m.in. polskie obywatelstwo, płacenie podatków w Polsce) trzymać w osobnych przegródkach, starannie od siebie pooddzielanych. Ale to jest bez szans, bo mieszanie jednego z drugim daje siłę politykom i politykierom. Wydaje się, że to mieszanie jest w Izraelu jeszcze znacznie silniejsze niż u nas. Stąd polityka państwa Izrael jest często błędnie utożsamiana z tradycjami żydowskimi i z wyznaniem mojżeszowym. A co do świec chanukowych w polskim Sejmie, to uważam je za niezbyt istotny, ale miły zwyczaj i nie widzę powodu, żeby go kojarzyć z netanjahutlerowskim ludobójstwem w Palestynie. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Nie ma na FK silniej wierzącej osoby 17.12.25, 18:22 , zdaniem moim, jak naszmadraliński Stefan.4 Pozostaje ustalić tylko w co on wierzy i to, znowu moim zdaniem, bezgranicznie. Stefan 4 wierzy w swój rozum, który za bóstwo obrał sobie przeczenie, któremu na imię NIE i z niego zbudował sobie światopogląd. Tak go odbieram na podstawie aktywności na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 09:53 ministrant1-pl napisał: > A kiedy choinka Bożonarodzeniowa w Knesecie?. Hehe :) Może tam jest? Odpowiedz Link Zgłoś
strzal_w_punkt Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:29 Niestety nie ma. Sam spiker Knesetu Yuli Edelstein powiedział, "że takie publiczne eksponowanie symbolu chrześcijańskiego, może zostać odebrane jako obraźliwe. Oj! Ci chrześcijanie...;) Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 10:53 strzal_w_punkt napisał: > Niestety nie ma. Sam spiker Knesetu Yuli Edelstein powiedział, "że takie public > zne eksponowanie symbolu chrześcijańskiego, może zostać odebrane jako obraźliwe > . Oj! Ci chrześcijanie...;) > A powinno być! Żydzi mieszkają w chrześcijańskich krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 12:52 > A powinno być! Żydzi mieszkają w chrześcijańskich krajach. Chrześcijańskie kraje? Mógłbyś wymienić chociaż jeden? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:25 Pies, ani jedna katolicka piwnica nie otworzy się więcej dla trzęsących pupolków z Gwiazdą Dawida na ramieniu.. Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:42 don.kulawy napisał: > > A powinno być! Żydzi mieszkają w chrześcijańskich krajach. > > Chrześcijańskie kraje? Mógłbyś wymienić chociaż jeden? Tu masz: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Percent_of_Christians_by_Country%E2%80%93Pew_Research_2011.svg Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:53 Linkujesz cos co nie ma związku z moim pytaniem. To jest procent chrześcijan w populacjo poszczególnych krajów. Ja pytałem o chrześcijańskie kraje, o których wspomniałeś wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 13:58 Nie będzie w tym roku Chanuki u prezydenta - informowała "Rzeczpospolita". Uroczyste zapalenie świec chanukowych w Pałacu Prezydenckim z okazji trwającego osiem dni dorocznego święto żydowskiego nazywanego także Świętem Świateł, było wieloletnią tradycją, którą zapoczątkował prezydent Lech Kaczyński. Chanukowe świece w Pałacu zapalali m.in. Andrzej Duda, Bronisław Komorowski czy Aleksander Kwaśniewski. Przerwanie tej tradycji Karol Nawrocki zapowiadał już w kampanii prezydenckiej - na antenie RMF FM. I gitara. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:39 > którą zapoczątkował prezydent Lech Kaczyński A Karol zjebal pękną tradycję zapoczątkowaną przez prezydenta tysiąclecia. Podobno Karol uważa Lecha K. za swój wzór i co z tego gadania teraz mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 17:16 Knesejm jest takim samym gniazdem żmij ja ten na Bliskim Wschodzie. Dlatego teraz centrum polityczne jest w rękach Karola Nawrockiego.. www.timesofisrael.com/conservative-holocaust-revisionist-karol-nawrocki-inaugurated-as-polands-president/ Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 16.12.25, 21:44 Czarzasty jeńców nie bierze. "Agresja w polityce" Debata z udziałem marszałka Sejmu Włodzimierza Czarzastego Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 05:34 don.kulawy napisał: > Czarzasty jeńców nie bierze. ...a płaci podatnik. Jeden z leaderów afery łapówkarskiej Rywina czyli jak to się mówiło i mówi po prostu : "Włodek" to drogi bardzo urzędnik. Wskutek przede wszystkim jego działań jako głównej postaci Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, za władzy SLD, poszkodowany RMF wygrał po 13 latach procesu sądowego 80 000 000 zł odszkodowania za to, że "Włodek jeńców nie bierze" i ....nie lubi mediów, które nie grają w orkiestrze Włodka. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 09:51 W Knesecie powinni sobie wywiesić Griszę Browna jako choinkę. Chanukowy świecznik w Sejmie jest. A Grigorija Browna w Sejmie nie ma. Zapytaj ambasadora Toma Rose'a co o tym sądzi. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 10:04 Z udziałem prezydenta Donalda Trumpa w Białym Domu zapalono świece chanukowe. x.com/Marekwalkuski/status/2001143608393515165?s=20 Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Chanuka w Sejmie 17.12.25, 17:47 A tak darli ryje: "Do-nal-trup! Do-nal-trup!" Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Chanuka w Sejmie 18.12.25, 07:33 don.kulawy napisał: > Z udziałem prezydenta Donalda Trumpa w Białym Domu zapalono świece chanukowe. x.com/Marekwalkuski/status/2001143608393515165?s=20 Mała uwaga. Semici w USA nie znieważają państwa amerykańskiego i Amerykanów natomiast w Polsce czynią to permanentnie. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Chanuka w Sejmie 18.12.25, 08:32 Ty Patryk jesteś tego najlepszym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Chanuka w Sejmie 18.12.25, 08:37 x2468 napisał: > Ty Patryk jesteś tego najlepszym przykładem. Wydzielasz tylko plwociny z Twojego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś