Dodaj do ulubionych

pora umierać ?

21.03.24, 15:07
wpolityce.pl/swiat/685877-muzeum-ostrzega-przed-narodowa-duma-rasistowskie-pejzaze
nie rozumiem co jest grane
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: pora umierać ? 21.03.24, 21:08
      pora zacząć nie dawać się debilizmom lewaków
      ale dumni synowie Albionu zawsze byli znani z nadmiernej dumy, tyle że to już inna sprawa
      • hordol Re: pora umierać ? 21.03.24, 21:11
        europa jest skończona. i nic tu nie pomoże. jest jak cesarstwo rzymskie w fazie rozpadu
        • prze.nick Re: pora umierać ? 21.03.24, 21:47
          wielki reset Klausa Schwaba planowany jest od dawna
          zobaczymy co z tego wyjdzie
          choć to stało się strasznie niemodne (wiara w Boga) to jednak wierzę, że Bóg już walczy z tymi diabelskimi planami
      • oby.watel Re: pora umierać ? 22.03.24, 09:45
        prze.nick napisał:

> pora zacząć nie dawać się debilizmom lewaków
        > ale dumni synowie Albionu zawsze byli znani z nadmiernej dumy, tyle że to już i
        > nna sprawa

Jedyna nadzieja w Putinie. Rolnik wznosił do niego modły: "Ojczyznę wolna racz nam zwrócić panie Putin"
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 09:46
          big_grin
        • hordol Re: pora umierać ? 22.03.24, 10:39
          co sie komu podoba obywatelu.
          ale pejzaże jak widzisz są podejrzane.tak więc uważaj
          • oby.watel Re: pora umierać ? 22.03.24, 11:53
            hordol napisała:

> co sie komu podoba obywatelu.
            > ale pejzaże jak widzisz są podejrzane.tak więc uważaj

Lewactwo chce swobód. Oczywiście w ograniczonym zakresie. Prawactwo opowiada się za zakazami, nakazami, karami, płaczem a zgrzytaniem zębów i obowiązkowym klękaniem przed panem niebieskim.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 11:55
              Nie lubię tych współczesnych pogardliwych określeń. Już kompletnie zacierają różnicę między lewicą a prawicą, które to przynajmniej kiedyś miały dość konkretne znaczenia.
              • oby.watel Re: pora umierać ? 23.03.24, 09:52
                asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Nie lubię tych współczesnych pogardliwych określeń. Już kompletnie zacierają ró
                > żnicę między lewicą a prawicą, które to przynajmniej kiedyś miały dość konkretn
                > e znaczenia.

Różnice zacierają nie pogardliwe określenia, ale politycy. Lewacy kojarzyli się z ateizmem, bo mieli własną świętą trójcę, i rozdawnictwem. Teraz prawica różni się od lewicy głębokością wiary w boga.
                • negativum Re: pora umierać ? 24.03.24, 14:37
                  oby.watel napisał:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
                  >
                  > > Nie lubię tych współczesnych pogardliwych określeń. Już kompletnie zacier
                  > ają ró
                  > > żnicę między lewicą a prawicą, które to przynajmniej kiedyś miały dość ko
                  > nkretn
                  > > e znaczenia.
                  >
                  > Różnice zacierają nie pogardliwe określenia, ale politycy. Lewacy kojarzyli się
                  > z ateizmem, bo mieli własną świętą trójcę, i rozdawnictwem. Teraz prawica różn
                  > i się od lewicy głębokością wiary w boga.

Byłem kiedyś lewakiem, ale tego co wyprawiają politycy nie mogę znieść.
                  Nie na tym to polega.
                  twitter.com/i/status/1771661772803510682
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 24.03.24, 15:15
                  oby.watel napisał:

> Różnice zacierają nie pogardliwe określenia, ale politycy. Lewacy kojarzyli się
                  > z ateizmem, bo mieli własną świętą trójcę, i rozdawnictwem. Teraz prawica różn
                  > i się od lewicy głębokością wiary w boga.

Nie zgadzam się - dla mnie lewica walczyła o warstwy ubogie - szczególnie robotnicze chyba jakoś tak się historycznie złożyło. Nie chodziło wtedy o dzisiejsze rozdawnictwo w typie 500+ do którego mają prawo wszyscy bez progu dochodowego ?! - tylko o masakryczny wyzysk robotników dla dobra warstw posiadających. I to nie posiadających, ze względu na własną bardzo ciężka pracę przy zakładaniu własnego biznesu od podstaw (bo takich ludzi też znam i w opór szanuję) - tylko odziedziczeniu po przodkach. Od setek lat.
                  A to, że taki wyzysk "konserwatywna prawica" uzasadniała prawami boskimi to inna sprawa. Chrystus jakby jednak stawał po stronie ubogich często gęsto.
                  • oby.watel Re: pora umierać ? 24.03.24, 15:37

> Nie zgadzam się - dla mnie lewica walczyła o warstwy ubogie - szczególnie robot
                    > nicze chyba jakoś tak się historycznie złożyło. Nie chodziło wtedy o dzisiejsze
                    > rozdawnictwo w typie 500+ do którego mają prawo wszyscy bez progu dochodowego
                    > ?! - tylko o masakryczny wyzysk robotników dla dobra warstw posiadających. I to
                    > nie posiadających, ze względu na własną bardzo ciężka pracę przy zakładaniu wł
                    > asnego biznesu od podstaw (bo takich ludzi też znam i w opór szanuję) - tylko o
                    > dziedziczeniu po przodkach. Od setek lat.
                    > A to, że taki wyzysk "konserwatywna prawica" uzasadniała prawami boskimi to inn
                    > a sprawa. Chrystus jakby jednak stawał po stronie ubogich często gęsto.

Z czym się nie zgadzasz? Że dziś wszystko się rozmywa, że prawica walczy o ubogich nie gorzej niż lewica, a różni się tylko głębokością wiary w to, że nikt się nie orientuje, że zyskują głównie bogaci? Czy to nie przedstawiciel lewicy gardłował za podwyżką diet poselskich w środku pandemii, bo przymiera głodem?
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 24.03.24, 15:59
                      No z tym, co wcześniej napisałem to jednak się zgadzam - że takie stawianie sprawy wszystko rozmywa. O współczesnej lewicy wystarczy wspomnieć, że rząd SLD ograniczył część praw pracowniczych ze względu na "trudną sytuację na rynku".
                      Natomiast wyzywanie się od lewactwa i prawactwa nie służy niczemu oprócz nakręcania nienawiści.
    • negativum Re: pora umierać ? 22.03.24, 05:18
      hordol napisała:

> wpolityce.pl/swiat/685877-muzeum-ostrzega-przed-narodowa-duma-rasistowskie-pejzaze
      > nie rozumiem co jest grane

twitter.com/BrownBartosz/status/1770737555480125662
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 06:34
      Szersza wypowiedź gościa jest taka, że tego typu obrazy były zawsze "uwikłane" w budowanie tożsamości narodowej jako prawdziwe odbicie esencji narodu. Takie podejście sprzyja obudzeniu się "ciemnej strony" patriotyzmu (czyli chyba chodzi o skrajny nacjonalizm?) - że tylko ci z historycznymi korzeniami mają prawo "do przynależności" (do społeczeństwa?)

Tu całość po angielsku:

europeanconservative.com/articles/news/british-landscape-can-evoke-dark-nationalist-feelings-museum-claims/
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 06:39
        Ano tak, przecież to jest napisane w pierwszym linku do w polityce... Gapa ja.
      • hordol Re: pora umierać ? 22.03.24, 10:42
        ty nie tłumacz o co chodzi
        lubujesz się w polskim krajobrazie tzn,że chcesz górować nad tymi,dla których ten krajobraz nie jest rodzimy.a to już może być rasizm
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 11:14
          Spokojnie, ja odruchowo nie wierzę polskim przedrukom i zawsze szukam wypowiedzi oryginalnych. Tym razem niestety nie zauważyłem, że już polski przekład o tym dokładnie powiedział.

Wracając do meritum. Znasz historię pana Izuagbe Ugonoha?
          Jego rodzice przyjechali do Polski z Nigerii na studia - chyba niezależnie. Tu się pobrali, osiedlili, urodzili dzieci. Wszystkie tu się wychowywały, chodziły do polskich szkół, konkretnie Izu po polsku wypowiada się tak jak na filmiku poniżej, sam uważa się za Polaka - choć z nigeryjskimi korzeniami nie zrywa. Ale nie raz spotykał się z odrzuceniem - bo "na polskiej wsi czarnych nie było".
          Dla mnie nie ma znaczenia gdzie kto się urodził, tylko jak szanuje miejscową kulturę.

• hordol Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:19
            znam historię pana molla
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:25
              To nie wiem o czym piszesz.
          • negativum Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:19

> Spokojnie, ja odruchowo nie wierzę polskim przedrukom i zawsze szukam wypowiedz
            > i oryginalnych. Tym razem niestety nie zauważyłem, że już polski przekład o tym
            > dokładnie powiedział.
            >
            > Wracając do meritum. Znasz historię pana Izuagbe Ugonoha?
            > Jego rodzice przyjechali do Polski z Nigerii na studia - chyba niezależnie. Tu
            > się pobrali, osiedlili, urodzili dzieci. Wszystkie tu się wychowywały, chodziły
            > do polskich szkół, konkretnie Izu po polsku wypowiada się tak jak na filmiku p
            > oniżej, sam uważa się za Polaka - choć z nigeryjskimi korzeniami nie zrywa. Ale
            > nie raz spotykał się z odrzuceniem - bo "na polskiej wsi czarnych nie było".
            > Dla mnie nie ma znaczenia gdzie kto się urodził, tylko jak szanuje miejscową ku
            > lturę.

Chodziłem do klasy z Ghańczykiem. Wszystko było ok, poza WF. Dla nas jego zapach po WF był ciężki to zniesienia. Szedł pod prysznic. Kiedyś zwróciliśmy uwagę, że nie pachnie przyjemnie po wysiłku. On nam odparł. Ja jestem jeden. Was jest 20 i też nie pachniecie dla mnie przyjemnie po wysiłku. Facet zdawał 3 razy na medycynę. Za 4 razem został weterynarzem. Nie przeszkadzało nam, że jest czarny jak smoła. Jest super człowiekiem. Leczy.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:29
              Z tym potem się zgadza - za czasów gdy można było o tym mówić - wielu bokserów wspominało o "trudnym do zniesienia" zapachu Czarnych. No ale ring to nie wykwintna restauracja.
              U mnie za młodu na dzielni też był jeden Czarny - ale na odległość zapachu się nie podchodziło, bo to niestety menel był. Jakoś szybko zniknął...
              • negativum Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:41

> Z tym potem się zgadza - za czasów gdy można było o tym mówić - wielu bokserów
                > wspominało o "trudnym do zniesienia" zapachu Czarnych. No ale ring to nie wykwi
                > ntna restauracja.
                > U mnie za młodu na dzielni też był jeden Czarny - ale na odległość zapachu się
                > nie podchodziło, bo to niestety menel był. Jakoś szybko zniknął...

Pot działa w dwie strony i kolega nam o tym opowiedział, my to uszanowaliśmy, to nie jego wina, że jest Murzynem. My swego potu nie czujemy, podobnie jak robionej kupy. Czujemy inną, nie swoją. Inaczej przy każdym załatwianiu puścił byś pawia.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:47
                  Oj kupę to czuję. Ale z potem to tak dokładnie jest. Już nie pamiętam - ale Azjaci chyba też mają problem z europejskim - bo u nich często jest nietolerancja mleka, a my spoko pijemy - i nasz pot jest inny. Ale mówię - nie pamiętam szczegółów.
                  • negativum Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:54

> Oj kupę to czuję. Ale z potem to tak dokładnie jest. Już nie pamiętam - ale Azj
                    > aci chyba też mają problem z europejskim - bo u nich często jest nietolerancja
                    > mleka, a my spoko pijemy - i nasz pot jest inny. Ale mówię - nie pamiętam szcze
                    > gółów.

Co rasa, to zapach jest inny. I trzeba to zaakceptować. Po WF były 3 prysznice, nas 20stu, przerwa 10-15 minut. Staraliśmy mu pomóc, kto najbardziej capił, szedł pod prysznic. Jak zapach był wyczuwalny nawet dla nas. Marsz pod prysznic.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:59
                      Oczywiście, że trzeba. Tak samo z wyglądem - jak nie "znam" jakiegoś Azjaty bliżej - to wszyscy wyglądają tak samo. I Oni mają ten sam problem z Białymi. To samo dotyczy Azjata-Czarny-Biały.
                      TYLKO - trzeba sobie z tego zdawać sprawę, a nie udawać, że nie ma różnic między ludźmi.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 13:17
                      Zobacz jak jest w biegach - na krótkich dystansach raczej nikt nie ma podejścia do Czarnych "patanów" - inna budowa mięśnia. W długodystansowych też królują czarne chucherka z Afryki - bo oni są ciągle genetycznie przystosowani do długotrwałego biegu.
                      Jedyne co by można zrobić - to wydzielić osobną konkurencję dla Białych - jak to jest w przypadku kobiet - no ale to nijak nie przejdzie.
                      • negativum Re: pora umierać ? 22.03.24, 13:33

> Zobacz jak jest w biegach - na krótkich dystansach raczej nikt nie ma podejścia
                        > do Czarnych "patanów" - inna budowa mięśnia. W długodystansowych też królują
                        > czarne chucherka z Afryki - bo oni są ciągle genetycznie przystosowani do długo
                        > trwałego biegu.
                        > Jedyne co by można zrobić - to wydzielić osobną konkurencję dla Białych - jak t
                        > o jest w przypadku kobiet - no ale to nijak nie przejdzie.
                        >
                        >

Sfandolisz.
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 13:35
                          Jaktoja big_grin Dla paddierżania razgawora smile
                          • negativum Co to jest razgawora? 22.03.24, 14:39

> Jaktoja big_grin Dla paddierżania razgawora smile

Mój syn będzie miał małe godalenie po slonsku. Jego dzieci bedo godac, bez problemu.
                            Już teraz nie rozumieją nas przybysze w W-wy. Język się zmienia, wraca do korzeni.

Slonsko to je cudna kraina.
                            Jak będą dzieci mego syna gaworzyć. Nie wiem.
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Co to jest razgawora? 23.03.24, 08:07
                              Łe Tej - w Poznaniu wiaruchna też w pewnym momencie zaczęła się interesować dawną gwarą. Ale to raczej umarło. Cóż, nigdy nie było jakiegoś ruchu autonomii Wielkopolski itd. Nawet powojenne pokolenie już powoli wymiera, najechało się ludzi z całego kraju, wszystko się rozmywa.
                              Ja podobno jeszcze zmieniam akcent jak wchodzę do domu rodzinnego - tak mi żona kiedyś powiedziała - ale sam tego nie czuję.

• negativum Re: Co to jest razgawora? 23.03.24, 10:45

> Łe Tej - w Poznaniu wiaruchna też w pewnym momencie zaczęła się interesować daw
                                > ną gwarą. Ale to raczej umarło. Cóż, nigdy nie było jakiegoś ruchu autonomii Wi
                                > elkopolski itd. Nawet powojenne pokolenie już powoli wymiera, najechało się lud
                                > zi z całego kraju, wszystko się rozmywa.
                                > Ja podobno jeszcze zmieniam akcent jak wchodzę do domu rodzinnego - tak mi żona
                                > kiedyś powiedziała - ale sam tego nie czuję.

Nie wiem czy wiesz, ale tu we Wrocławia i okolicach większość to Wielkopolanie. Nawet u mnie mieszka kumpel ze Śremu. Asymilują się, zmieniają gadkę. Trochę po trwa. O ile znów nie zaczną w szkołach walczyć z gwarami.

Kohuta zmasakrowała Konfederacja.
                                twitter.com/i/status/1770864970764284163
                                • negativum Re: Co to jest razgawora? 23.03.24, 11:11
                                  negativum napisał:

> Kohuta zmasakrowała Konfederacja.
                                  > twitter.com/i/status/1770864970764284163

A tu masz okolice Kohuta
                                  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Widok_na_G%C3%B3r%C4%99_%C5%9Aw._Anny.jpg

Nawet Świebodzice, Niesłysz to jest Śląsk.
                                  W Poznaniu nie słychać tak poznańskiej gadki, jak w okolicach Leszna.
                                  I Wielkopolanie i Ślązacy są wyjątkowo uparci.
                                  Drzymała, Kościoły Pokoju. Poszanowanie odrębności świadczy o rozwoju cywilizacyjnym, a nie o nacjonalizmie.
                                  Daj ać ja pobursze a ty pociwaj wypowiedział Czech Bohuslav.
                                  Defenestracja Wrocławska zapoczątkowała wojny husyckie.
                                  https://www.wroclaw.pl/cdn-cgi/image/w=1680,f=avif/dla-mieszkanca/files/news/329061/Pomnik_Friedricha_Bogislava_von_Tauentziena_571529_Fotopolska-Eu.jpg
                                  Którego nie zniszczył Hieronim Bonaparte.
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Co to jest razgawora? 23.03.24, 11:36
                                    negativum napisał:

> W Poznaniu nie słychać tak poznańskiej gadki, jak w okolicach Leszna.

Mie sie wydaiiii, że w okolicach Leszna to raczej będzie słychać "leszczyńską gadkę". Chyba nikt nigdy nawet nie usiłował kodyfikować jakiejś gwary wielkopolskiej - to są bardziej odmiany miejscowe, w przypadku tak dużego miasta jak Poznań - nawet dzielnicowe.

> I Wielkopolanie i Ślązacy są wyjątkowo uparci.
                                    > Drzymała

Bo Niemcy - w odróżnieniu od zaboru rosyjskiego - szanowali własne prawo. Dlatego Drzymała i inni mogli wyszukiwać kruczków prawnych - i to nawet z pomocą niemieckich prawników. To się dopiero zmieniło za nazistóf ha tfu - i też nie od samego początku.

> Daj ać ja pobursze a ty pociwaj wypowiedział Czech Bohuslav.

Ano właśnie - Wrocław historycznie rzecz biorąc to najdłużej był czeski.

Natomiast dzisiaj to nie powinno mieć znaczenia - żyjemy wspólnie w takich a nie innych granicach i koniec.
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Co to jest razgawora? 23.03.24, 11:27
                                  negativum napisał:

> Nie wiem czy wiesz, ale tu we Wrocławia i okolicach większość to Wielkopolanie.

Nie wiem, czy większość - ale jak tam nie ma "nas" być pełno, skoro z Wrocławia do "naszego" Rawicza jest raptem 70 km. Czyli dokładnie tyle samo, co z Poznania do wielkopolskiego miejsca urodzenia mojego ojca?

> O ile znów nie zaczną w szkołach walczyć z gwarami.

Swego czasu szkoły nawet organizowały różne "konkursy gwary", nie wiem jak teraz.
                                  Ogólnie jednak szkoła jest od uczenia dzieci języka "ogólnopolskiego" - gwary jak najbardziej poza lekcjami na jakichś kółkach można pielęgnować.

• negativum Re: Co to jest razgawora? 23.03.24, 11:51

> negativum napisał:
                                    >
                                    >
                                    > > Nie wiem czy wiesz, ale tu we Wrocławia i okolicach większość to Wielkopo
                                    > lanie.
                                    >
                                    > Nie wiem, czy większość - ale jak tam nie ma "nas" być pełno, skoro z Wrocławia
                                    > do "naszego" Rawicza jest raptem 70 km. Czyli dokładnie tyle samo, co z Pozna
                                    > nia do wielkopolskiego miejsca urodzenia mojego ojca?

To jest piękne. Niech każdy mówi tak, jak chce. Byle go inni zrozumieli.

> > O ile znów nie zaczną w szkołach walczyć z gwarami.
                                    >
                                    > Swego czasu szkoły nawet organizowały różne "konkursy gwary", nie wiem jak tera
                                    > z.

We Wrocławiu walczono z gwarami. Nie wiem jak w Poznaniu,

> Ogólnie jednak szkoła jest od uczenia dzieci języka "ogólnopolskiego" - gwary j
                                    > ak najbardziej poza lekcjami na jakichś kółkach można pielęgnować.

Mnie goniono za mówienie.
                                    Śląsk i Wielkopolska spokojnie licząc wytwarza 50% PKB całej Polski.
                                    Okolice Leszna to gwara pytająca. Nigdy nie wiedziałem, czy ktoś się mnie o coś pyta, czy mi oznajmia.
          • hordol Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:22
            aby się nie czuł odrzucony musimy zakazać wystawiania w muzeach malarstwa z polskim krajobrazem
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:35
              No on tego nie powiedział - z powodu swojego odrzucenia poszedł kiedyś w sporty walki. I wtedy jakoś go zaczęli szanować - nawet nie ze względu na to, że może komuś ebnąć z półobrotu - tylko że reprezentował w sporcie lokalną społeczność.
              Ale zobacz sobie jak NADAL w Polsce bywają traktowani ludzie nawet nie o odmiennym kolorze skóry. "Niemcy wykupią polską ziemię".
              Pewnie - u nas jakieś takie podpisy pod obrazami by były kompletnym idiotyzmem - UK to coś zupełnie innego. Kiedyś wielkie imperium, które wzbogaciło się na eksploatacji większości świata. Którym gardziło. Cóż, w pewnym sensie musi się jakoś z tym przeprosić - zwłaszcza po tym jak obraziło się na UE...
              • negativum Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:48

> No on tego nie powiedział - z powodu swojego odrzucenia poszedł kiedyś w sporty
                > walki. I wtedy jakoś go zaczęli szanować - nawet nie ze względu na to, że może
                > komuś ebnąć z półobrotu - tylko że reprezentował w sporcie lokalną społeczność
                > .
                > Ale zobacz sobie jak NADAL w Polsce bywają traktowani ludzie nawet nie o odmien
                > nym kolorze skóry. "Niemcy wykupią polską ziemię".
                > Pewnie - u nas jakieś takie podpisy pod obrazami by były kompletnym idiotyzmem
                > - UK to coś zupełnie innego. Kiedyś wielkie imperium, które wzbogaciło się na e
                > ksploatacji większości świata. Którym gardziło. Cóż, w pewnym sensie musi się j
                > akoś z tym przeprosić - zwłaszcza po tym jak obraziło się na UE...

Muzeum nie wystawia tylko brytyjskich obrazów. Francuskie, niemieckie, włoskie, chińskie, etc.
                To wspaniałe, że można spojrzeć na nie wszystkie. Chore jest to, że powiązano jest z teorią nazistowską. Mówiłem już o Radunii. Czarciej Górze. Tam są swastyki sprzed 3000 lat. O Hitlerze nie słyszały.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 12:56
                  A to nie Ty wrzuciłeś gdzieś o zachlapaniu obrazu niby w Polsce - a to było właśnie w UK? Gdzie wisiał portret gościa w dużej mierze współodpowiedzialnego za obecny konflikt palestyński?
                  Nikt tym razem nie mówił o nazizmie - choć faktycznie w okolicach II wojny niektórzy członkowie brytyjskiej rodziny królewskiej mieli takie ciągoty. Serio - UK ma sporo za pazurami.
                  • negativum Re: pora umierać ? 22.03.24, 13:14

> A to nie Ty wrzuciłeś gdzieś o zachlapaniu obrazu niby w Polsce - a to było wła
                    > śnie w UK? Gdzie wisiał portret gościa w dużej mierze współodpowiedzialnego za
                    > obecny konflikt palestyński?
                    > Nikt tym razem nie mówił o nazizmie - choć faktycznie w okolicach II wojny niek
                    > tórzy członkowie brytyjskiej rodziny królewskiej mieli takie ciągoty. Serio - U
                    > K ma sporo za pazurami.

Nie to było w Polsce, w jej Stolicy. Sprawa się toczy. Syrenka jest naszym wspólnym dobrem narodowym.
                    twitter.com/i/status/1770864970764284163
                    1270 roku.

Piastowie wybrali Śląsk. Legnica, Wrocław, Oleśnica, Opole...
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 13:19
                      Ale ja nie pisałem o Syrence, tylko obrazie. Konkretnie na nim był jakiś lord, co pierwszy zaproponował utworzenie "strefy żydowskiej" tam. Albo mylę po prostu - i ktoś inny to wrzucał.
                      Tak czy siak - sytuacja UK jest drastycznie różna od naszej.
                      • negativum Re: pora umierać ? 22.03.24, 13:34

> Ale ja nie pisałem o Syrence, tylko obrazie. Konkretnie na nim był jakiś lord,
                        > co pierwszy zaproponował utworzenie "strefy żydowskiej" tam. Albo mylę po prost
                        > u - i ktoś inny to wrzucał.
                        > Tak czy siak - sytuacja UK jest drastycznie różna od naszej.

Moje opinie nie są władne w UK. W Warszawie są.
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: pora umierać ? 22.03.24, 13:35
                          U, aaaa, masz wpływ na czasoskiego? .)
                          • negativum Re: pora umierać ? 25.03.24, 01:26

> U, aaaa, masz wpływ na czasoskiego? .)

Nim się zajmie ma siostra.
    • negativum Re: pora umierać ? 22.03.24, 10:50
      hordol napisała:

> nie rozumiem co jest grane

https://www.ckbbarczewo.pl/wp-content/uploads/2023/09/BOCIANY.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka