niepoprawnylogin1980
12.01.26, 06:47
Interlokutor z tego forum uporczywie skłania mnie do zadawania pytań chatowi GPT a odpowiedzi, które wklejam nie czyta:)
Ale nie ma tego złego bo pytając o zyski i straty wynikające z przystąpienia do ue uzyskałem ciekawe odpowiedzi,
które nie są wyrocznią ale stanowią podstawę o dyskusji nt zysków, strat, perspektyw , zagrożeń etc
Pierwsza odpowiedź:
"...Członkostwo Polski w UE przyczyniło się do modernizacji infrastruktury i wzrostu wymiany handlowej, jednak znaczna część tych inwestycji dotyczyła infrastruktury o charakterze lokalnym i konsumpcyjnym – takich jak promenady, ścieżki rowerowe, aquaparki, siłownie plenerowe czy rewitalizacje przestrzeni miejskich – podczas gdy równolegle następowało przejmowanie przez kapitał zagraniczny kluczowych sektorów gospodarki. W efekcie rozwój ten miał często charakter powierzchowny i wizerunkowy, a nie strategiczny. Znaczna część eksportu generowana jest przez obce koncerny i montownie, a wypracowane zyski w ograniczonym stopniu pozostają w kraju, co utrwala zależność gospodarczą i hamuje rozwój własnego kapitału. Otwarcie rynków pracy poprawiło sytuację części obywateli, lecz jednocześnie doprowadziło do masowej emigracji młodych i wykształconych Polaków, faktycznie pozbawiając państwo istotnej części potencjału demograficznego i rozwojowego. Swoboda podróżowania i pracy, często wskazywana jako kluczowa korzyść integracji, mogła zostać osiągnięta również poprzez udział w strefie Schengen, bez podporządkowania Polski unijnym regulacjom i postępującej centralizacji władzy. W konsekwencji integracja przyniosła widoczne, lecz w dużej mierze krótkoterminowe korzyści infrastrukturalne, podczas gdy koszty – w postaci utraty kontroli nad przemysłem, handlem, bankowością, żeglugą i suwerennością decyzyjną – mają charakter trwały i strukturalny...."
Więcej odpowiedzi w kolejnych komentarzach bo nie zmieści się w jednym :