asia-loi 18.01.26, 15:31 Wpłacać może kto chce. Przymusu nie ma. pomagam.pl/a7emy8 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negativum Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 18.01.26, 15:39 Czemu ma to służyć? Dostałaś zadanie, to je opublikowałaś. Na Owsiaka i tak nie dam nic. Wolę CARITAS. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 18.01.26, 15:46 negativum napisał: > Czemu ma to służyć? Nie ma obowiązku ani przymusu wpłacania. To dla chętnych, którzy o tej zbiórce nie wiedzą. Sama o tej zbiórce dowiedziałam się z artykułu Gazety Wyborczej. > Dostałaś zadanie, to je opublikowałaś. To moja własna inicjatywa. > Na Owsiaka i tak nie dam nic. Wolę CARITAS. > A ja oczywiście Owsiakowi dam, a Caritasowi nie. Caritas dostaje dużo pieniędzy z budżetu państwa, z czego większość bierze dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 19.01.26, 04:51 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > Czemu ma to służyć? > > Nie ma obowiązku ani przymusu wpłacania. To dla chętnych, którzy o tej zbiórce > nie wiedzą. Sama o tej zbiórce dowiedziałam się z artykułu Gazety Wyborczej. > > > Dostałaś zadanie, to je opublikowałaś. > > To moja własna inicjatywa. > > > Na Owsiaka i tak nie dam nic. Wolę CARITAS. > > > A ja oczywiście Owsiakowi dam, a Caritasowi nie. > Caritas dostaje dużo pieniędzy z budżetu państwa, z czego większość bierze dla > siebie. Większych pierdół nie czytałem. Wrzuć linka z tymi rewelacjami > Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 19.01.26, 09:05 "Większych pierdół nie czytałem. Wrzuć linka z tymi rewelacjami" Niektórzy mogli by złośliwie napisać, że nie czytasz wszystkich swoich wpisów. Też byłem zaskoczony, bo myślałem, że wszystkie środki Caritasu pochodzą ze zbiórek Zerknąłem do internetu możesz zerknąć i Ty. Caritas Polska częściowo jest dofinansowany przez państwo, a nawet niektóre programy są finansowane przez UE. Caritas oprócz wolontariuszy posiada również etatowych pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 19.01.26, 09:12 adam.eu napisał: > "Większych pierdół nie czytałem. Wrzuć linka z tymi rewelacjami" > > Niektórzy mogli by złośliwie napisać, że nie czytasz wszystkich swoich wpisów. > Też byłem zaskoczony, bo myślałem, że wszystkie środki Caritasu pochodzą ze zbi > órek > Zerknąłem do internetu możesz zerknąć i Ty. Caritas Polska częściowo jest dofin > ansowany przez państwo, a nawet niektóre programy są finansowane przez UE. Cari > tas oprócz wolontariuszy posiada również etatowych pracowników. > No i? Ty chyba nie czytasz Aśki. Caritas bierze większość dla siebie. Ona wszystko na be z religią i kościołem. Niech se zbiera na co chce i daje Owsiakowi to jej wola. Tylko niech nie neguje innych. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 18.01.26, 16:52 "Czemu ma to służyć? Dostałaś zadanie, to je opublikowałaś." Zaskoczyłeś mnie tym wpisem. Czy mam rozumieć, że Ty przyznajesz się do pisania na forum, bo dostajesz konkretne zadania? "Na Owsiaka i tak nie dam nic. Wolę CARITAS." Ani Owsiak, ani Caritas w tej chwili nie organizuje zbiórki na generatory dla Ukrainy, a sprawa pilna, więc jeżeli dasz, to na inny cel bardziej lub mniej pożyteczny. A używając Owsiaka jako pośrednika już w tym roku drobną kwotę też wpłaciłem. Caritas za bardzo jest powiązany z KK, a KK z polityką. Mimo wszystko szacunek dla szczerych wolontariuszy i pracowników Caritas. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.urbanski Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 18.01.26, 17:51 negativum napisał: > Czemu ma to służyć? Herr Negativum - nie chcesz wspomóc braci? Przecież deklarowałeś się jako Ukrainiec /w 50% Czyli kłamałeś jak zwykle Ty kacap pospolity jesteś 🤮 Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 19.01.26, 09:12 "Herr Negativum - nie chcesz wspomóc braci?" Od czasu Batyra Negativum "zapomniał" o swoich ukraińskich braciach. Już mu to sugerowałem, nie odpowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 19.01.26, 13:02 adam.eu napisał: > "Herr Negativum - nie chcesz wspomóc braci?" > > Od czasu Batyra Negativum "zapomniał" o swoich ukraińskich braciach. > Już mu to sugerowałem, nie odpowiedział. Nie zapomniałem. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 21.01.26, 10:36 Herr negativum jest renegatem. To oczywista oczywistość. Ciekawe jest tylko czy on taka ma naturę, czy za Ruble? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 26.01.26, 21:56 Ma służyć ratowaniu ludzi mieszkających w Kijowie. Nawet Ci się nie chciało otworzyć linka, ale do krytykowania to pierwszy jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 26.01.26, 23:15 tapatik napisał: > Ma służyć ratowaniu ludzi mieszkających w Kijowie. A w Warszawie, mieście Stołecznym zamarzają ludzie. III autonomiczna linia metra nie wystarczy, jak Warszawa będzie odcięta od energii eklektycznej. Nie potrzeba rakiet, wystarczy sabotaż tu na miejscu. Synoptycy zapowiadają powrót marzany. nawet -25 *C. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 26.01.26, 23:23 Gdzie w Warszawie zamarzają ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 27.01.26, 00:01 tapatik napisał: > Gdzie w Warszawie zamarzają ludzie? W domach Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 27.01.26, 06:54 negativum napisał: > tapatik napisał: > > > Gdzie w Warszawie zamarzają ludzie? > > W domach > > > powoływanie się na warszawską tragedię w tym zestawieniu jest prymitywną i nieludzką manipulacją. Ich lodowate, martwe ciała znaleziono w domu, dopiero po dwóch dniach. Mieszkali w zrujnowanym budynku, bez dostępu do mediów i bieżącej wody. Mimo to, pani Grażyna i pan Krzysztof odmawiali wszelakiej pomocy ze strony urzędników. Żyli ubogo, utrzymując się z jednej emerytury i sprzedaży złomu. — Nie wpuszczali nas nawet na swoje podwórko, nie mówiąc już o domu — mówi reporterowi "Faktu" Marzenna Szaniawska, dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Ursusie. Zdaniem dyrektor ursuskiego Ośrodka Pomocy Społecznej seniorzy nie chcieli przyjąć żadnej pomocy. www.fakt.pl/wydarzenia/smierc-w-zrujnowanym-domu-w-ursusie-odmowili-pomocy-zamarzli/tt6sfgc Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 27.01.26, 12:54 Widzisz różnicę pomiędzy ludźmi, którzy mieszkają w bombardowanym mieście, a ludźmi, którzy żyli w pokoju, mieli własny dom, ale sami nie zadbali o jego ogrzewanie? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 18.01.26, 15:46 Bez pisich to się nie uda. Herr Karol będąc w Londynie chciał odbić głównego machera od generatorów, ale nie udało mu się. 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 18.01.26, 17:55 On tam gadal z kotem, a kot tak samo jak kot sbafcy umie tylo- miaaal, tak ze nijak sie nie dogadal. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 18.01.26, 19:40 Batyra nawet portier z Downing Street do drzwi nie odprowadził. Zostało mu użalić się Lareemu. Prezydenta Zełeńskiego premier Wielkiej Brytanii Strarmer odprowadził do limuzyny otoczonej przez wiwatujący tłum którą odwieziono go do Pałacu Buckingham gdzie czekał na Niego Król z dworem, Batyra potraktowali niczym hydraulika który przyszedł przeczyścić zapchany klozet, wykonał robotę i go wypuścili. Kot Larry ulitował się nad kibolem i odprowadził go za drzwi. Gdyby Larry wiedział e ulubionym zajęciem alfonsa na gdańskim osiedlu gdzie mieszkał było szczucie jego psa na koty. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 18.01.26, 20:09 Dowiedziałem się o zbiórce z tvn24 po 6 rano. Było konto, wpłaciłem. Na pohybel bandycie putlerowi! Odpowiedz Link Zgłoś
czciborwielki Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 19.01.26, 09:18 asia-loi napisała: > Wpłacać może kto chce. Przymusu nie ma. > > pomagam.pl/a7emy8 > Jak działają te generatory, one są na ropę? Na cały budynek, czy można to mieć na balkonie dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 19.01.26, 10:47 czciborwielki napisał(a): > Jak działają te generatory, one są na ropę? Na cały budynek, czy można to mieć na balkonie dla siebie? Generatory chyba są na paliwo i nie wiem czy można je mieć w bloku np. na balkonie. Gdzieś czytałam, że jak Ukraińcy mają generatory to mogą np. windy działać w bloku, czy coś innego. Bo tak żeby w każdym mieszkaniu był prąd, to chyba nie. Jak w tv pokazują te bloki bez prądu i ogrzewania, to widać, że w niektórych mieszkaniach światło się świeci. Niewiele jest takich okien gdzie widać światło, ale są, to skądś muszą mieć prąd. Są jeszcze stacje zasilające (to zbiórka też chce kupić) i to chyba można mieć w mieszkaniu. Te stacje pozwalają na podłączenie sprzętów pobierających mniej prądu. Ja się na tym nie znam, tylko trochę poguglałam o tych stacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 19.01.26, 12:20 Agregaty prądotwórcze na ropę, różnych mocy; od kilku do kilkudziesięciu kW. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 19.01.26, 12:49 Małe są na benzynę. Problem jest w tym, że musisz mieć chociaż minimum wiedzy na temat elektryczności aby podłączyć je do sieci. Innym problemem jest ich przydział. Kto i dlaczego dostanie je jako pierwszy? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 26.01.26, 23:18 x2468 napisał: > Dziękuję, wpłacam. Pokaż kopię przelewu. Oczywiście zakrywając dane RODO :) Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 26.01.26, 23:25 W zbiórce „SOS dla Kijowa” Czesi zgromadzili ponad 100 mln koron, czyli ponad 4 mln euro, które są przeznaczone na zakup generatorów i akumulatorów dla marznącego przy niskich temperaturach i na skutek rosyjskich nalotów Kijowa - poinformowali organizatorzy akcji w niedzielę. Błyskawiczną zbiórkę ogłoszono w środę. W czwartek zaczęto już kupować sprzęt. - Od czwartku wolontariusze zamawiają i kupują generatory dla szpitali i gospodarstw domowych, poszukują zapasowych akumulatorów i drobnego wyposażenia turystycznego, aby jak najszybciej pomóc ludziom - powiedział agencji CTK jeden z organizatorów zbiórki Martin Ondraczek. Stwierdził, że nie spodziewał się ani tempa, ani rosnącej kwoty reakcji, ani udziału w zbiórce 60 tys. osób. Źródło: www.pap.pl/aktualnosci/czesi-zebrali-ponad-4-mln-euro-na-pomoc-dla-marznacego-kijowa Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 26.01.26, 23:40 Do stolicy Ukrainy dotarła w poniedziałek pierwsza partia 230 generatorów prądu, zakupionych w kampanii „Ciepło z Polski dla Kijowa”, w ramach której w zbiórce publicznej zgromadzono już ponad 7,6 mln złotych. – Jest to 230 generatorów, z których 130 przekazujemy miastu Kijów, a kolejne 100 pojedzie do regionów Ukrainy, gdzie rozwiozą je polscy wolontariusze, którzy działają w tym kraju – powiedziała na konferencji prasowej w kijowskim merostwie jedna z organizatorek zbiórki, przewodnicząca fundacji Stand with Ukraine, Natalia Panczenko. Źródło: wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/akcja-cieplo-z-polski-dla-kijowa-w-jej-ramach-dostarczono-juz-230-generatorow-pradu/ Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 27.01.26, 01:22 Gdzie oni kupiło te generatory? Sądząc po napisach można przypuszczać, ze zakupiono je w Rosji, albo jeszcze lepiej w Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Zbiórka na generatory dla Ukrainy 28.01.26, 11:44 Ciekawe, ktoś na ukraińskim OLX znalazł generator prądu i ogłosił, że to generator kupiony za naszą składkę. Z tym, że w opisie jest napisane, że ten generator w grudniu 2025 roku przeszedł przegląd. Poza tym w ogłoszeniu jest podany rok 2024, czyżby rok produkcji? Odpowiedz Link Zgłoś