Dodaj do ulubionych

Herr Donald rznie na potęgę

07.02.26, 16:55
Oczywiście to nie on wydał decyzję, by zaopatrzyć mieszkańców w pellet…
x.com/MarekMa25175489/status/2020057621194064236
Tylko jego podwładni.

serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/10638548,pellet-zniknal-zima-podwyzki-cen.html
Stawka VAT na pellet w Niemczech - 7%
Ta sama stawka w Polsce - 23%.

https://pbs.twimg.com/media/HAiviUGXgAAoskK?format=jpg&name=small
Obserwuj wątek
    • privus Rżniesz na potęgę 07.02.26, 17:26
      Kaczyński też nie wiedział co robi Ziobro i dla tego listy do niego pisał z ostrzeżeniami :)
    • j-k To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 17:33
      znaczy - wreszcie sie biora za odbudowe pieknego Palacu Saskiego....

.www.muratorplus.pl/inwestycje/inwestycje-publiczne/palac-saski-w-warszawie-lokalizacja-historia-odbudowa-czemu-go-zniszczono-i-kiedy-powroci-aa-RCAa-v14t-RbRA.html
      • negativum Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 17:36
        j-k napisał:

> znaczy - wreszcie sie biora za odbudowe pieknego Palacu Saskiego....

Tylko nie będzie tam już Parku. A projekt PiS zakładał jego pozostawienie.
        https://bi.im-g.pl/im/30/f4/15/z23020848IHG,Projekt-odbudowy-Palacu-Saskiego-z-czasow-stoleczn.jpg
        • privus Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 17:43
          Projekty PiS wiele zakładały i wychodził z tego jeden wielki bzyk.
          • negativum Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 17:46
            privus napisał:

> Projekty PiS wiele zakładały i wychodził z tego jeden wielki bzyk.

Bzyk to masz teraz. Drzewo odrasta przez 50 lat. Będziesz miał pustynię.
            • privus Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 17:55
              negativum napisał:

Pustynię tom już masz po Izerze Morawieckiego czy elektrowni w Ostrołęce. Nie wiele lepiej przedstawia się przekopany rów na Mierzei Wiślanej, czy okrzyczany propagandowo CPK.
              • negativum Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 18:03
                privus napisał:

> negativum napisał:
                >
                > Pustynię tom już masz po Izerze Morawieckiego czy elektrowni w Ostrołęce. Nie w
                > iele lepiej przedstawia się przekopany rów na Mierzei Wiślanej, czy okrzyczany
                > propagandowo CPK.

A co powiesz o tunelu w Świnoujściu?
                • privus Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 18:31
                  Koncepcja budowy tunelu pod Świną jest tak stara, jak prawdopodobnie budowa tunelu pod torami PKP w Olsztynie. Na szczęście obydwa tunele w ostatnich latach doczekały się realizacji ale niestety z funduszy EU. Będąc w Olsztynie z ciekawością przeszedłem się po tym nowym obiekcie pozytywnie oceniając cały kompleks realizacji. Tunelem pod Świną jeszcze nie przejeżdżałem. Z doniesień prasowych wynika, że jest daleki od oczekiwań. W każdym bądź razie dobrze nie tylko dla mieszkańców Świnoujścia, że już jest. Gdyby tak jeszcze potraktowano linie kolejowe na ziemiach północnych i wschodnich, miało to by również poważne znaczenie dla industrializacji kraju. Samo pyszczenie po kątach niczego nie zmienia.
                  • negativum Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 19:16
                    privus napisał:

> Koncepcja budowy tunelu pod Świną jest tak stara, jak prawdopodobnie budowa tun
                    > elu pod torami PKP w Olsztynie. Na szczęście obydwa tunele w ostatnich latach d
                    > oczekały się realizacji ale niestety z funduszy EU. Będąc w Olsztynie z ciekawo
                    > ścią przeszedłem się po tym nowym obiekcie pozytywnie oceniając cały kompleks r
                    > ealizacji. Tunelem pod Świną jeszcze nie przejeżdżałem. Z doniesień prasowych w
                    > ynika, że jest daleki od oczekiwań. W każdym bądź razie dobrze nie tylko dla mi
                    > eszkańców Świnoujścia, że już jest. Gdyby tak jeszcze potraktowano linie kolejo
                    > we na ziemiach północnych i wschodnich, miało to by również poważne znaczenie d
                    > la industrializacji kraju. Samo pyszczenie po kątach niczego nie zmienia.

Podobnie jak koncepcja Gierka CPK. Co do UE to zwraca nam nam środki już tam przez nas wpłacone. Z naciskiem, by pojazdy torowe to może byśmy kupowali w Niemczech. Nie możesz mówić, że UE nam daje wszystko. We Wrocławiu budowano TAT. Nauczeni odwaleniem fuchy przez zarządców byliśmy przeciwni, ale kontrolowaliśmy inwestycję. Oczywiście pierwsze podejście było fatalne. Droga była już spękana przed zakończeniem inwestycji. Wywalczyliśmy zerwanie nawierzchni i położenie wszystkiego na nowo.

W życiu przydatnym nigdy nie rozmawiam o polityce. Mam znajomych z lat 80tych i nie wiem jakie mają poglądy polityczne. Serio. Wiem jednak, że zawsze mogę na nich liczyć, a oni na mnie. Pierwsza kadencja Prezydenta Sutryka była fatalna. Ale wziął się chłop do roboty. Nie ma już jego przekazów za jakąś partią. Liczy się gmina, a nie czyjś bezpieczny zydel w Stolycy. Czasami trzeba, prowadząc inwestycję, wyciąć parę drzew. Ale momentalnie w miejsce wyciętego pojawiają się 5 zasadzonych.

Za kilka lat będzie tam pięknie. Nie chodzi o zasadzenie kilku drzewek po 20 000 za sztukę z Niemiec. Chodzi o globalne myślenie.
                    • privus Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 19:42
                      Czy to ma oznaczać, że traktujecie się nawzajem jak mijane słupy a ujawniacie swoje poglądy tylko pod przykryciem?
                      • negativum Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 20:16
                        privus napisał:

> Czy to ma oznaczać, że traktujecie się nawzajem jak mijane słupy a ujawniacie s
                        > woje poglądy tylko pod przykryciem?

Nie, nie gadamy o nich. Jest tyle innych rzeczy, które są przyjemne. Np. przyroda.
                        • privus Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 20:21
                          Czyli każdy z was żyje we własnej ułudzie uciekając się w kontaktach jedynie do tematów zastępczych.
                          No cóż. Twój wybór.
                          • negativum Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 20:45
                            privus napisał:

> Czyli każdy z was żyje we własnej ułudzie uciekając się w kontaktach jedynie do
                            > tematów zastępczych.
                            > No cóż. Twój wybór.

Nie, ciekawi nas naprawdę wszystko. Jak widzisz np. piękny kwiatek na polanie, to nie zastanawiasz się czy pochwalić, czy zrugać :) Nie opuściłem żadnych wyborów i do tego nakłaniam swe kobiety z życia. Często oddawaliśmy głosy w różnych lokalach. Jedno wchodziło inne czekało grzecznie pod lokalem. Przyjaźń jest ważniejsza od poglądów politycznych. Inaczej będziemy zawsze Hutu-Tutsi. To dlatego tak szybko rozwija się Kolej Dolnośląska. Nie ważne kto rządzi. Ważne jest wspólne dobro. Poglądy polityczne też się zmieniają.
                            To naturalne. Sevir czy jak mu tam może ci poświadczyć, że drzewiej byłem anty Sutryk. Ten jeździł po terenach zakazanych na motorze. Sutryk się zmienił. Nie ma go praktycznie w lokalnych mediach. Zaczął troszczyć się o gminę, a nie o własny wizerunek. Stawiał się z KD. Gmina podpisała z KD umowę do końca 2030 roku. I mam nadzieję, że ta współpraca będzie dalej kontynuowana, choć Sutryk już nie będzie Prezydentem Wrocławia. Liczy się gmina, a nie własne ego. Nawet koty z jednego miotu mają inne zachowania.
                            • privus Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 22:05
                              negativum napisał:

> Nie opuściłem żadnych wyborów i do tego nakłaniam swe kobiety z życia.
                              Gratuluję. Też dotychczas nie opuściłem żadnych wyborów. Ale ostatnie mogą być rzeczywiście moimi ostatnimi, o ile nic się nie zmieni w dotychczasowym systemie wyborczym, który jest kpiną zarówno z mojego czasu jak i wydatkowanych funduszy budżetowych na tak przeprowadzane wybory.

> Przyjaźń jest ważniejsza od poglądów politycznych. Inaczej będziemy zawsze Hutu-Tutsi.
                              Też tak uważam.

> To dlatego tak szybko rozwija się Kolej Dolnośląska. Nie ważne kto rządzi. Ważne jest w
                              > spólne dobro. Poglądy polityczne też się zmieniają.
                              I tak i nie. Kolej Dolnośląska rozwija się przede wszystkim dla tego, że władze regionalne potrafią konsekwentnie realizować własne koncepcje.

> To naturalne.
                              Nawet oczywiste :)

Sevir czy jak mu tam może ci poświadczyć, że drzewiej byłem anty Sutryk. Ten jeździł po terenach zakazanych na motorze. Sutryk się zmienił. Nie
                              > ma go praktycznie w lokalnych mediach. Zaczął troszczyć się o gminę, a nie o wł
                              > asny wizerunek. Stawiał się z KD. Gmina podpisała z KD umowę do końca 2030 roku
                              > . I mam nadzieję, że ta współpraca będzie dalej kontynuowana, choć Sutryk już n
                              > ie będzie Prezydentem Wrocławia. Liczy się gmina, a nie własne ego. Nawet koty
                              > z jednego miotu mają inne zachowania.
                              >
                              Dla mnie liczyła i liczy się użyteczność na danym stanowisku a nie miot czy rasa :)
                              • negativum Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 07.02.26, 22:21
                                privus napisał:

Fajnie było pogadać.
                      • x2468 Re: To dobra wiadomosc... z tymi drzewami... 08.02.26, 10:04
                        On cały czas żyje pod niemiecka okupacją, konspiruje. Musi uważać bo gestapo czuwa.
                  • j-k To dobra wiadomosc... tunel pod Swina. 07.02.26, 21:14
                    privus napisał:
                    unelem pod Świną jeszcze nie przejeżdżałem. Z doniesień prasowych wynika, że jest daleki od oczekiwań.

przeciwnie
                    to znakomita inwestycja - psujaca Niemcom ich turystyke i przerzucajaca czesc turystow do Polski.

• privus Re: To dobra wiadomosc... tunel pod Swina. 07.02.26, 22:23
                      j-k napisał:

> przeciwnie
                      > to znakomita inwestycja - psujaca Niemcom ich turystyke i przerzucajaca czesc t
                      > urystow do Polski.
                      >
                      A co z wentylacją?
                      Czy ciągłe przecieki zostały już usunięte?

A co do reszty, to Świnoujście stało się ofiarą tego sukcesu. Mimo braku konieczności czekania na prom, ruch samochodowy prawdopodobnie nadal jest tak duży, że tworzą się korki. Przepustowość końcowych odcinków drogi w mieście nie zawsze radzi sobie z natężeniem ruchu. Tunel jest wielkim ułatwieniem w stosunku do dawnych przepraw promowych, ale jego użytkowanie wiąże się z koniecznością borykania się z kolejnymi problemami.

Przypuszczam, że tunel był projektowany i realizowany na wczoraj bez żadnej perspektywy na jutro.
                      • x2468 Re: To dobra wiadomosc... tunel pod Swina. 08.02.26, 11:24

Końcowe odcinki to z jednej strony "autostrada"( S3) a z drugiej miasto i granica która niby jest a tak jak by jej nie było.
                    • x2468 Re: To dobra wiadomosc... tunel pod Swina. 08.02.26, 11:18
                      Od czyich oczekiwań? Pisich złodziei których nie dopuszczano do kasy budowy?
                      Przez tunel przejeżdżałem osobiście wielokrotnie Nigdy nie było korków zarówno przy wjeździe jak i przy wyjeździe. Owszem raz słyszałem komunikaty radiowe o zablokowanym tunelu na skutek zderzenia paru aut, jechałem godzinę później jedynym śladem po zdarzeniu było parę rozbitych aut i policja na placu przed tunelem.
                      Żadnych wycieków nie zauważyłem a bylem tam też przed otwarciem tunelu z znajomym którego firma dokonała odbioru pewnych elementów tunelu wiec spokojnie moglem wszystko obejrzeć. Wentylacja jest na tyle dobra ze nie zmusza do odcięcia dopływu świeżego powietrza do wnętrza auta.
                      Budowa kosztowała prawie miliard złotych z czego 85% dala Unia a 15% gmina Świnoujście (polowa kosztów sztandarowej pisiego przekrętu w Ostrołęce). Generalnym wykonawca była włoska firma Astaldi.

Niemcy jadom do Polski, a Polacy do Niemiec Polacy jada na zakupy, zwiedzać, do lekarzy i do pracy. Niemcy, rowniez na zakupy (choć coraz mniej) i turystycznie.
        • j-k nie cuduj - bedzie przywrocony ladny Palac Saski. 07.02.26, 21:09
          negativum napisał:

> j-k napisał:
          >
          > > znaczy - wreszcie sie biora za odbudowe pieknego Palacu Saskiego....
          >
          > Tylko nie będzie tam już Parku.

nie cuduj - bedzie przywrocony ladny Palac Saski.

ta jak bylo do roku 1939.

• negativum Re: nie cuduj - bedzie przywrocony ladny Palac Sa 07.02.26, 21:20
            j-k napisał:

> negativum napisał:
            >
            > > j-k napisał:
            > >
            > > > znaczy - wreszcie sie biora za odbudowe pieknego Palacu Saskiego...
            > .
            > >
            > > Tylko nie będzie tam już Parku.
            >
            >
            > nie cuduj - bedzie przywrocony ladny Palac Saski.
            >
            > ta jak bylo do roku 1939.
            >

Oby, ale 2 godzinnemu prezydentowi nie wierze. Oczywiście drzewa wykarczuje. Już zaczął.
    • negativum Re: Herr Donald rznie na potęgę 07.02.26, 17:33
      Eksport do Niemiec to 0% VAT
      Cena pelletu to 400 € według cen w Niemczech z połowy stycznia 2016.
      Jednocześnie 0% upoważnia do odliczenia kosztów z tym związanych. Niemiec doliczy 7% i wszyscy są szczęśliwi.
      Tylko Herr Donald stratny. Stąd i dziura.
    • sverir Re: Herr Donald rznie na potęgę 07.02.26, 19:56
      W ciągu kilku dni z rejonu Ogrodu Saskiego od pił drwali padły 74 drzewa. To „milowy krok” w przygotowaniach do odbudowy Pałacu Saskiego, Pałacu Bruhla i kamienic przy ul. Królewskiej. Ale to bardzo smutny widok. Żadnego z tych drzew nie dało się przesadzić w inne miejsce. - Nie nadawały się - słyszymy.
    • x2468 Re: Herr Donald rznie na potęgę 08.02.26, 09:55
      Wylądujesz Heer negativum w Sztumie to tam dopiero cie zerżną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka