Dodaj do ulubionych

Na temat veta Prezydenta

12.02.26, 23:20
Veto to jest poparte przez naukowców. Nie potrzeba nam tworzyć nowych podziałów.

x.com/i/status/2022052495934337189

I to wypowiedział Ślązak!!!
Obserwuj wątek
    • sverir Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 07:54
      Bez sensu brną w ten "język śląski".
      • prze.nick Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 08:15
        Bez sensu?! To dość ważne dla takich separatystycznych euroosłów z PO jak pan Kogut który właśnie zdążył napisać swoje wypoty na temat prezydenta.
        wydarzenia.interia.pl/kraj/news-fala-komentarzy-po-wetach-prezydenta-nawrocki-nie-masz-wstyd,nId,22599911
        "Z kolei europoseł Łukasz Kohut napisał na X, że nie ma niespodzianek. "Karol Nawrocki zawetował ustawę o języku śląskim. Zachował się jak zwykły CIUL (warto sprawdzić w języku śląskim, co to znaczy)" - dodał.

"Nie mogę powiedzieć, że jestem zaskoczony. To nie pierwsze weto wobec ustawy o śląskiej godce i nie pierwsze weto w politycznej karierze prezydenta Nawrockiego. Ale jestem zawiedziony. Bardzo! Nawrocki - nie masz wstydu" - zwrócił się do prezydenta w dalszej części swojego wpisu."

Chyba za mało się mówi jak na początku wojny folksdojcze mordowali sąsiadów Polaków.
        • stasi1 Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 09:04
          Kogut to był jeden z nielicznych pisowcow co się postawił Kaczyńskiemu i wygrał. Kaczyński musiał własnoręcznie ustawić zarząd regionu. Sam kogut marnie skończył, prokuratura oskarżyła go o to że wziął 100tyś! Łapówki aby zrobić oświetlenie boiska
          • prze.nick Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 09:12
            Aleś teraz zabłysnął. Kohut to człowiek platformy i ma na swoim biurze napis Śląska ambasada
            katowice.tvp.pl/90547871/atak-na-slnsko-ambasada-swastyki-i-hejt-w-siedzibie-europosla
            • boggi_dan Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 09:20
              Przecież to lewica Kohut.
              • prze.nick Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 10:47
                dziennikzachodni.pl/lukasz-kohut-o-starcie-do-europarlamentu-z-list-platformy-obywatelskiej-chce-zeby-dziedzictwo-moich-starek-i-starzykow/ar/c1-18487793
            • stasi1 Re: Na temat veta Prezydenta 16.02.26, 07:31
              To zdecyduj się co do jego nazwiska. teraz podajesz inne
      • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 12:00
        Pamiętam jak w latach mojej młodości wieczorem byłem w Katowicach w okolicach pomnika powstańców śląskich, niewielu ludzi i grupka stosunkowo młodych mężczyzn rozmawia.... sądziłem, że po niemiecku, ale za niedługo okazało się, że to język śląski. Wówczas ta gwara nie podobała mi się a i Ślązakami nie przepadałem, byli jacyś obcy dla mnie. Po wielu wielu latach zmieniłem zdanie zarówno co do gwary jak i samych Ślązaków. To sympatyczna nacja.

Co do samej gwary czy języka śląskiego? Ze względu na obecną sympatię do nich jestem tym bardziej zaaaa. O ile mają ochotę to należy dać im możliwości do pielęgnacji języka.
        • privus Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 12:19
          Gwara dosyć ciekawa i czasami wręcz zaskakująca. W latach 60-tych ub. w. postanowiłem z kolegą zwiedzić Śląsk. Na nocleg zatrzymaliśmy się w Bytomiu. Wcześnie z rana postanowiłem dokonać zakupu jakiegoś prowiantu na śniadanie. Nie znając miasta postanowiłem zapytać się zbliżającego się starszego gościa o drogę do najbliższego sklepu spożywczego. Otrzymałem bardzo uprzejmą odpowiedź - jak mi się wówczas wydawało w gwarze czesko-niemieckiej - po prostu solidnie zdębiałem. Problem został rozwiązany po rozmowie z rówieśnikiem wiekowo. Przyjąłem to wszystko z zaciekawieniem. Trudności komunikacyjne może w mniejszym stopniu występowały na Kaszubach czy Warmii. Poza zainteresowaniem się tą barwną specyfiką będącą wynikiem lingwistycznej przeszłości historycznej naszego kraju nie miałem i nie mam żadnych uwag. Tym bardziej, że nasz język nadal się rozwija nie koniecznie w kierunku literackim, ale jego komunikatywność nieustannie wzrasta :)
        • sverir Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 13:16
          "Co do samej gwary czy języka śląskiego? Ze względu na obecną sympatię do nich jestem tym bardziej zaaaa. O ile mają ochotę to należy dać im możliwości do pielęgnacji języka."

Ale nikt im nie zabrania i nie ogranicza możliwości pielęgnacji gwary śląskiej. Znasz jakieś przeszkody? Nie mogą wydawać książek? Nie mogą się tego uczyć gdzieś prywatnie, a gdy uczą, to muszą się z tym ukrywać?
      • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 14:20
        sverir napisał:

> Bez sensu brną w ten "język śląski".

Czujesz się jako Ślązak Niemcem?
        Ja też nie.

Gwar jest tyle, że my oddaleni od siebie o 20-25 km mówimy już inną polszczyzną. Używamy innych idiomów. I to jest naturalne, jak kohut jako namiestnik ciula.
        • sverir Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 13:14
          " Czujesz się jako Ślązak Niemcem?"

Ja się nie czuję Ślązakiem, ale idąc tropem wybitnego językoznawcy, Jana Miodka, krytyka uznania gwary śląskiej za odrębny język, rzecz nie w poczuciu jakiejś tożsamości, tylko w uznaniu za język coś, co nie jest językiem.
    • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 09:39
      "Veto to jest poparte przez naukowców. Nie potrzeba nam tworzyć nowych podziałów."

I to Ty Negativum powołujesz się na naukowców i na niechęć do podziałów?

Chyba po to, aby pogłębiać podziały, co widać w każdy Twoim HEERRRR wpisie.
      • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 10:40
        adam.eu napisał:

> "Veto to jest poparte przez naukowców. Nie potrzeba nam tworzyć nowych podzi
        > ałów.
        "
        >
        > I to Ty Negativum powołujesz się na naukowców i na niechęć do podziałów?
        >
        > Chyba po to, aby pogłębiać podziały, co widać w każdy Twoim HEERRRR wpisie.
        >

Gdzie wypowiedziano 1 zdanie po polsku spisane?
      • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 10:56
        adam.eu napisał:

> Chyba po to, aby pogłębiać podziały, co widać w każdy Twoim HEERRRR wpisie.

Piszę Herr Donald kulturalnie. Ty równie kulturalnie piszesz Batyr.

https://pbs.twimg.com/media/HBBqSdYaYAAQNIV?format=jpg&name=small
        • hana2 Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 08:09
          "Piszę Herr Donald kulturalnie. Ty równie kulturalnie piszesz Batyr."

Z taką różnicą, że nikt kto pisze Batyr, nie wkleja zmanipulowanych filmów czy nie wypisuje zniekształconych informacji. Wystarczy pisać jaki prezydent jest, aby pokazywać, że działa na szkodę Polski i dla własnego interesu. A żeby przedstawiać premiera w złym świetle zmuszony jesteś manipulować informacjami, albo wklejać filmy, jak ten z pizzą w przyspieszonym tempie, żeby móc się naśmiewać jaki był głodny.(Oceńcie sami...)
          • hana2 Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 09:03
            "Wystarczy pisać jaki prezydent jest, aby pokazywać, że działa na szkodę Polski i dla własnego interesu. "

Robienie na złość polskiemu rządowi, aby miał "pod górkę" jest robieniem szkody Polsce i Polakom.
            • privus Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 12:22
              Ta opcja chce robić tylko sobie dobrze.
            • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 20:59
              hana2 napisała:

> "Wystarczy pisać jaki prezydent jest, aby pokazywać, że działa na szkodę Polski
              > i dla własnego interesu. "
              >
              > Robienie na złość polskiemu rządowi, aby miał "pod górkę" jest robieniem szkody
              > Polsce i Polakom.

Weźmiemy 44 mld € oddać będziemy musieli 100 mld € albo i więcej. To nie jest polski rząd.
              • sverir Re: Na temat veta Prezydenta 16.02.26, 03:34
                " Weźmiemy 44 mld € oddać będziemy musieli 100 mld € albo i więcej. To nie jest polski rząd."

Skąd to bierzesz?
          • strzal_w_punkt Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 09:04
            hana2 napisała:

> Z taką różnicą, że nikt kto pisze Batyr, nie wkleja zmanipulowanych filmów czy
            > nie wypisuje zniekształconych informacji. Wystarczy pisać jaki prezydent jest,
            > aby pokazywać, że działa na szkodę Polski i dla własnego interesu.

Bo nie ma potrzeby manipulowania faktami, one są prawdziwe i sam prezydent się ich nie wypiera. Chcieli mieć kibola na urzędzie to mają, by przykryć ten fakt to teraz mordy innym dorabiają.
            • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 11:57

Obawiam się, że nawet jestem pewny, że kłamiesz.

Chyba że wyznacznikiem Twojej kultury jest wklejony rysunek i tekst:

Tato, jak to jest ciul po Śląsku

tatuś odpowiada dziecku

Kohut.
              • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 12:30
                Przepraszam Strzał w punkt, post miał być skierowana do Negativum
          • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 11:58
            hana2 napisała:

> "Piszę Herr Donald kulturalnie. Ty równie kulturalnie piszesz Batyr."
            >
            > Z taką różnicą, że nikt kto pisze Batyr, nie wkleja zmanipulowanych filmów czy
            > nie wypisuje zniekształconych informacji. Wystarczy pisać jaki prezydent jest,
            > aby pokazywać, że działa na szkodę Polski i dla własnego interesu. A żeby prze
            > dstawiać premiera w złym świetle zmuszony jesteś manipulować informacjami, albo
            > wklejać filmy, jak ten z pizzą w przyspieszonym tempie, żeby móc się naśmiewać
            > jaki był głodny.(Oceńcie sami...)

Film z pizzą jest bezpośrednio z konta Herr Donalda. Nie było w nim żadnej mojej interwencji.
            Podobnie filmik o pączkach, też bezpośrednia z konta Herr Donalda.
            • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 12:28
              negativum napisał:

.................
              > Podobnie filmik o pączkach, też bezpośrednia z konta Herr Donalda.

A co założyłeś konto "Herr Donald"?
              • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 12:35
                adam.eu napisał:

> negativum napisał:
                >
                > .................
                > > Podobnie filmik o pączkach, też bezpośrednia z konta Herr Donalda.
                >
                > A co założyłeś konto "Herr Donald"?

Dobry pomysł…
        • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 12:32
          przez pomyłkę post umieściłem w innym miejscu.

Obawiam się, że nawet jestem pewny, że kłamiesz.

Chyba że wyznacznikiem Twojej kultury jest wklejony rysunek i tekst:

Tato, jak to jest ciul po Śląsku

tatuś odpowiada dziecku

Kohut.
          • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 13:48
            Uważasz że Batyr jest OK, ale Herr Donald już nie?
            • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 19:04
              Jak Twoim zdaniem jest CIÓL po Śląsku?
              • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 19:14
                adam.eu napisał:

> Jak Twoim zdaniem jest CIÓL po Śląsku?

Słownika j. śląskiego nie masz?
                • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 19:24
                  To Ty piszesz o ciulu
                  A więc jak jest ciuł po sląsku?
                  Jakbyś to wytłumaczył dziecku prawicowym językiem?
                  • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 19:27
                    adam.eu napisał:

> To Ty piszesz o ciulu
                    > A więc jak jest ciuł po sląsku?
                    > Jakbyś to wytłumaczył dziecku prawicowym językiem?

Nie ma takiego słowa jak "ciuł"…
                    • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 19:58
                      "Nie ma takiego słowa jak "ciuł"…"

Ciul nie zrozumiał, albo leci sobie w ciula.
                      • boggi_dan Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 20:07
                        adam.eu napisał:

> "Nie ma takiego słowa jak "ciuł"…"
                        >
                        > Ciul nie zrozumiał, albo leci sobie w ciula.
                        >
                        Ciuła – gupielok w śląskiej godce określa osobę skąpą.
                        • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 20:27
                          boggi_dan napisał:

> adam.eu napisał:
                          >
                          > > "Nie ma takiego słowa jak "ciuł"…"
                          > >
                          > > Ciul nie zrozumiał, albo leci sobie w ciula.
                          > >
                          > Ciuła – gupielok w śląskiej godce określa osobę skąpą.

"w antryju na byfyju stoi szolka tyju".

Ale to dalej nie jest niemiecki.
                          Weźmy okruszek, czyli drobinę kruchu. Chleb jest germański :)
                          • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 10:19
                            Według AI:

"Chleb po śląsku to chlyb. Tradycyjny śląski chleb jest często wypiekany na zakwasie, co zapewnia mu trwałość i charakterystyczny smak. W śląskiej gwarze kromka chleba to sznita, natomiast określenie glonek może odnosić się do kawałka lub pajdy chleba. Często chlyb jest kojarzony z „czornym chlybem” (czarnym chlebem)."
                            • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 10:57
                              adam.eu napisał:

> Według AI:
                              >
                              > "Chleb po śląsku to chlyb. Tradycyjny śląski chleb jest często wypiekany na zak
                              > wasie, co zapewnia mu trwałość i charakterystyczny smak. W śląskiej gwarze krom
                              > ka chleba to sznita, natomiast określenie glonek może odnosić się do kawałka lu
                              > b pajdy chleba. Często chlyb jest kojarzony z „czornym chlybem” (czarnym chlebe
                              > m)."
                              >

Pojedziesz do Chorwacji i z głodu zemrzesz :) Choć kruhu i żymły ci tam dostatek.

Teraz poszukaj ol(ł)'b - z czym się to je? :)
                              • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 11:13
                                negativum napisał:

Pojedziesz do Chorwacji i z głodu zemrzesz :) Choć kruhu i żymły ci tam dostatek.

Prędzej by mnie zaczęli leczyć ich Tworkach, gdybym jak nakręcony uzasadniał słuszność wet Batyra.
                                • negativum A co zo z "ol'b" :) 15.02.26, 11:27
                                  adam.eu napisał:

> negativum napisał:
                                  >
                                  >
                                  > Pojedziesz do Chorwacji i z głodu zemrzesz :) Choć kruhu i żymły ci tam dostat
                                  > ek.
                                  >
                                  >
                                  > Prędzej by mnie zaczęli leczyć ich Tworkach, gdybym jak nakręcony uzasadniał sł
                                  > uszność wet Batyra.

Jak poszukasz u Miodka to może znajdziesz :)
                                  • adam.eu Re: A co zo z "ol'b" :) 15.02.26, 11:54
                                    No to może szukaj u Miodka weta Batyra w Chorwacji i śmierć głodowa.
                                    • negativum Re: A co zo z "ol'b" :) 15.02.26, 14:32
                                      adam.eu napisał:

> No to może szukaj u Miodka weta Batyra w Chorwacji i śmierć głodowa.

Jedna z dzielnic Wrocławia nazywa się Ołbin. Jako ułatwienie dodam - Piotr Włostowic.
                                      • adam.eu Re: A co zo z "ol'b" :) 15.02.26, 20:08
                                        negativum napisał:

> adam.eu napisał:
                                        >
                                        > > No to może szukaj u Miodka weta Batyra w Chorwacji i śmierć głodowa.

> Jedna z dzielnic Wrocławia nazywa się Ołbin. Jako ułatwienie dodam - Piotr Włos
                                        > towic.

Ojej, dziękuję Ci za info :-) To cenna informacja w kontekście wątku
                                        • negativum Re: A co zo z "ol'b" :) 15.02.26, 20:55
                                          adam.eu napisał:

> negativum napisał:
                                          >
                                          > > adam.eu napisał:
                                          > >
                                          > > > No to może szukaj u Miodka weta Batyra w Chorwacji i śmierć głodowa
                                          > .
                                          >
                                          > > Jedna z dzielnic Wrocławia nazywa się Ołbin. Jako ułatwienie dodam - Piot
                                          > r Włostowic.
                                          >
                                          >
                                          > Ojej, dziękuję Ci za info :-) To cenna informacja w kontekście wątku.

Łaba :)
                        • adam.eu Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 10:27
                          Taniarado, ponieważ nie przydzielili Ci jeszcze broni z powodu wojny (nie będzie mógł najpierw strzelać do wewnętrznych wrogów) to zajmij się dystrybucja pampersów, będziesz mógł też coś na lewo zachachmęcić, przecież jesteś myślącym człowiek, zawsze kiedyś może się przydać, może przykre, ale to jest produkt dla ludzi.

O jednym pisałeś co najmniej raz, o drugim co najmniej dwa razy.
            • x2468 Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 20:12
              Batyr sam sobie wynalazł to nazwisko. Wstydzi się Nawrockiego wiec podpisał się Batyr wiec ja aby mu nie było przykro i nie musiał się wstydzić piszę "Batyr".
              Z Józefa Bąka śmiejesz się od lat, pośmiej się z Batyra królu piaskownicy.
              • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 20:17
                x2468 napisał:

> Batyr sam sobie wynalazł to nazwisko. Wstydzi się Nawrockiego wiec podpisał się
                > Batyr wiec ja aby mu nie było przykro i nie musiał się wstydzić piszę "Batyr".
                > Z Józefa Bąka śmiejesz się od lat, pośmiej się z Batyra królu piaskownicy.

• privus Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 21:56
                  Jak sam widzisz, paru konsekwentnych chętnych przeciągnie nawet Boeinga 737.
                  Można? Można. )
                  Szkoda tylko, że twoim konsekwencja kończy się na propagandzie.
            • sverir Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 13:20
              " Uważasz że Batyr jest OK, ale Herr Donald już nie?"

Batyr (Tadeusz) jest pseudonimem literackim Karola Nawrockiego. Z równą swadą możesz za obraźliwe uważać mówienie o Aleksandrze Głowackim per Bolesław Prus albo wściekać się, że ktoś o Amantine Lucile Aurore Dupin mówi per George Sand. Natomiast "Herr Donald" nie ma pokrycia w żadnej fikcji, pseudonimie literackim ani niczym innym.
    • niepoprawnylogin1980 Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 11:38
      Oburzenie ze strony KOalicji Obciachu.
      Czy nie miałem racji:
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,178617219,178617219,Zakamuflowana_opcja_niemiecka_.html?so=0
      "...Dlaczego kandydat KO do UE Kohut, który mówi, że nie jest Polakiem startuje do europarlamentu jako przedstawiciel POLSKI ?!..."
      • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 13.02.26, 11:52
        niepoprawnylogin1980 napisał:

> Oburzenie ze strony KOalicji Obciachu.
        > Czy nie miałem racji:
        > forum.gazeta.pl/forum/w,28,178617219,178617219,Zakamuflowana_opcja_niemiecka_.html?so=0
        > "...Dlaczego kandydat KO do UE Kohut, który mówi, że nie jest Polakiem startuje
        > do europarlamentu jako przedstawiciel POLSKI ?!..."

Młody jest i jest nazistą.
    • privus Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 21:51
      Vetomania nabiera rozmachu? :)
      • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 21:57
        privus napisał:

> Vetomania nabiera rozmachu? :)

x.com/JarekGr1/status/2022713753167421635
        • privus Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 22:23
          Taka sama prawda, jak bardzo silny mandat Nawrockiego.
          Nie pierwsza i zapewne nie ostatnia.
          www.instagram.com/reel/DKALsFusnnK/
          • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 22:30
            privus napisał:

> Taka sama prawda, jak bardzo silny mandat Nawrockiego.

Pan Prezydent ma ponad 50% czyli ponad 10 000 000 mln głosów.
            Towarzysz Czarzasty ~20 000 głosów :) Co stanowi drugi wynik na liście NL w okręgu po Łukaszu Litewce.
            • privus Re: Na temat veta Prezydenta 15.02.26, 00:43
              Dorzuć jeszcze Kaczyńskiego, to będzie znacznie więcej. :)
    • negativum Re: Na temat veta Prezydenta 14.02.26, 23:06
      A Herr Donald na to zdaje raport
      x.com/DariuszMatecki/status/2022242213204554092

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka