matya Re: kosmologię 15.06.06, 21:40 ale ze co? bo ja jakos ominelam ten przedmiot na studiach na rzecz astrofizyki Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: kosmologię 15.06.06, 21:44 no a ja wlasnie niedokladnie kumam roznice;] astrofizyka, kosmologia, astronomia....;] ale moze to temu,ze w podstawowce jak juz przeczytlam wsztystkie ksiazki o astronimi to juz przerzucilam sie na cos innego...a szkoda,ze nie rozijalam zainteresowan..moze bym teraz gapila sie w jakas lupke;] Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: kosmologię 15.06.06, 22:03 kosmologia to nauka o pochodzeniu, rozwoju i właściwościach makrofizycznych wszechświata. Astrofizyka dotyczy własciwości fizycznych obiektów astronomicznych (planet, gwiazd, mgławic, etc.). Astronomia zaś dotyczy raczej obserwacji ciał niebieskich, ich ruchów, etc. (tak najogólniej) :) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: kosmologię 15.06.06, 22:53 ja moze temu nie odzialalam tego bo jak interesowalao mnie to w podstawowce to chlonelam kazda informacje z otwartymi ustami..i wszystko jakos skladalo mi sie w calosc Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: kosmologię 15.06.06, 23:01 im dłużej Tygrysku żyjemy, tym więcej wiemy czego nie wiemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: kosmologię 16.06.06, 00:16 zauwazylam to wlansnie a jeszcze zaluje,ze ne iteresowala mnie jakas fajna i waska dziedzina... np taka historia odbiornikow radiowych w 20-leciu miedzy wojennym wiedzilambym juz o niej wszystko a tak jak sie mota miedzy biologia a historia a astronomia a jeszcze innymi pierdolami to sie umiera bedac tempym ze wszytskiego i nie ma czasu wszystiego zglebic ach co za zycie co za parszywe zycie Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: kosmologię 16.06.06, 12:12 od razu tam Tygrysku parszywe. Uczymy się całe życie :) Odpowiedz Link Zgłoś