Dodaj do ulubionych

Metro w 10 polskich miastach

12.04.26, 21:25
Rząd rozważa, by metro było w 10 polskich miastach:
share.google/DxiW3RBgk6tIpcMjg
Jestem ZA!
W końcu ktoś myśli przyszłościowo. Pisiory myślały tylko o Rydzyku.
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Metro w 10 polskich miastach 12.04.26, 21:30
      Picer Tusk Tusk tak obiecuje?...PiS byl dobry w te klocki ale Tusk tez bardzo dobry
      • czciborwielki Re: Metro w 10 polskich miastach 12.04.26, 21:44
        opa34 napisał(a):

> Picer Tusk Tusk tak obiecuje?...PiS byl dobry w te klocki ale Tusk tez bardzo d
        > obry

A co, uważasz, że polskie miasta nie powinny mieć metra?
        • opa34 Re: Metro w 10 polskich miastach 12.04.26, 21:52
          Nic podobnego,musza miec to oczywista oczywistosc ale 40 lat budowy pierwszego metra mam w pamieci
          • czciborwielki Re: Metro w 10 polskich miastach 13.04.26, 17:42
            opa34 napisał(a):

> Nic podobnego,musza miec to oczywista oczywistosc ale 40 lat budowy pierwszego
            > metra mam w pamieci

Teraz wszystko idzie szybciej.
            • opa34 Re: Metro w 10 polskich miastach 14.04.26, 08:39
              39 lat?
            • negativum Re: Metro w 10 polskich miastach 14.04.26, 10:11
              czciborwielki napisał(a):

> opa34 napisał(a):
              >
              > > Nic podobnego,musza miec to oczywista oczywistosc ale 40 lat budowy pierw
              > szego
              > > metra mam w pamieci
              >
              > Teraz wszystko idzie szybciej.

Ta. Wiesz jak się kopie w kurzawce? Potrzeba morza ciekłego azotu. By ją zamrozić. Potem można w tym robić tunel. Na metro we Wrocławiu nie porwali się nawet Niemcy. Szybciej to ile? 100 lat, a może i dłużej? Herr Donald tego nie doczeka. Pójdzie na to kupa kasy dla swoich.
              We Wrocławiu Niemcy nie ryli. Stawiali tory na powierzchni. Tak powstał wrocławski węzeł kolejowy. Wschodni Wrocław nie nadaje się nawet do torów na powierzchni. A zachodni już je ma. Ode mnie w szycie pociągi jeżdżą co 5 minut. Można częściej, tylko też po co? Podobnie jest Hamburgu. Nikt tak nie kopie metra, bo grunt pod miastem jest jak we Wrocławiu.
              Wpierw ekspertyza geologiczna, jakie miasta są na skałach. Tam można robić metro. Szybko i tanio.
              Dworzec Główny we Wrocławiu ma zalane podziemia.
              Popatrz na Sępolno. Tam pod ziemią płynie Czarna Woda. To Odra. W 1997 roku nawet wylała. Zdrojewski próbował budować metro. Wydał 2 mln na ekspertyzę. Powiedzieli mu, że można (bo można), ale inwestycja nigdy się nie zwróci.
              Najtaniej wychodzi SKM w połączeniu z TAT. A i to kosztuje miliardy.
              Herr Donald nie jest wstanie pociągnąć dalej CPK, a miałby z niego koło 200 mld rocznie. :)
    • sverir Re: Metro w 10 polskich miastach 13.04.26, 06:13
      "W końcu ktoś myśli przyszłościowo." - nie wiem, dlaczego " w końcu". Temat metra we Wrocławiu jest stary jak potwór z Loch Ness, więc można powiedzieć, że WKK odgrzewa stare kotlety.
      • negativum Re: Metro w 10 polskich miastach 13.04.26, 12:26
        sverir napisał:

> "W końcu ktoś myśli przyszłościowo." - nie wiem, dlaczego " w końcu". Temat met
        > ra we Wrocławiu jest stary jak potwór z Loch Ness, więc można powiedzieć, że WK
        > K odgrzewa stare kotlety.

Co szkodzi obiecać? Lemingi to kupią. Nie tylko z Jagodna.
    • no-popis Re: Metro w 10 polskich miastach 13.04.26, 09:15
      czciborwielki napisał(a):

> Rząd rozważa, by metro było w 10 polskich miastach:
      > share.google/DxiW3RBgk6tIpcMjg
      > Jestem ZA!
      > W końcu ktoś myśli przyszłościowo. Pisiory myślały tylko o Rydzyku.
      Kosmos już opanowany, 100 obietnic wyborczych spełnione no to teraz metro :)
      • negativum Re: Metro w 10 polskich miastach 13.04.26, 12:28
        no-popis napisała:

> > Jestem ZA!
        > > W końcu ktoś myśli przyszłościowo. Pisiory myślały tylko o Rydzyku.
        > Kosmos już opanowany, 100 obietnic wyborczych spełnione no to teraz metro :)

No pierogi były w Kosmosie :) Czyli opanowany.
    • stasi1 Re: Metro w 10 polskich miastach 13.04.26, 09:30
      A jest potrzeba aby było to metro w tych 10 miastach?
      • no-popis Re: Metro w 10 polskich miastach 13.04.26, 11:50
        stasi1 napisał:

> A jest potrzeba aby było to metro w tych 10 miastach?
        W większości tych miast zapewne jest.
        • stasi1 Re: Metro w 10 polskich miastach 15.04.26, 07:05
          W większości ale w nie każdym, A może w każdej większej wsi powinien byc autobus? Miasta dadzą sobie radę
          • negativum Re: Metro w 10 polskich miastach 15.04.26, 12:19
            stasi1 napisał:

> W większości ale w nie każdym, A może w każdej większej wsi powinien byc autobu
            > s? Miasta dadzą sobie radę

Jest. Wrocław, czy Poznań wybrały drogę rozbudowy aglomeracji. Walczą z wykluczeniem komunikacyjnym całego regionu. Trwają konsultacje by Wrocław był największym miastem w Polsce.

• opa34 Re: Metro w 10 polskich miastach 15.04.26, 12:23
              W Katowicach tez debatuja juz latami nad utworzeniem molocha
              • negativum Re: Metro w 10 polskich miastach 15.04.26, 15:14
                opa34 napisał(a):

> W Katowicach tez debatuja juz latami nad utworzeniem molocha

I dobrze, że debatują. U nas też debatują.
                Ludzie chcą inwestycji, ale małe gminy są za małe, by temu podołać.
                Główny problem, to to, że kilku wójtów straci stołki. Nic bardziej mylnego. Prezydent miasta będzie musiał mieć swych ludzi w terenie bo 2500 km2 sam nie da doglądać. A może powstać nowe prężne miasto. Wójtowie nie wiedzą (nie rozumieją), że ich mieszkańcy i tak pracują dla WRO, płacą tam podatki, ale nic z tego nie mają, a WRO nie zamierza inwestować na cudzym terenie. To tak jakby przybiegł do jakiegoś prezydenta miasta mieszkaniec Pasikurowic i zażyczył sobie metro, bo musi dojechać od kurnika, do kurnika.

Wrocław wchłonie i Legnicę i Opole. Powoli, ale wchłonie.
            • stasi1 Re: Metro w 10 polskich miastach 22.04.26, 07:22
              I co z tego będą mieli mieszkańcy że Wrocław będzie największym miastem w Polsce? Ale to może długo trwać
            • sverir Re: Metro w 10 polskich miastach 22.04.26, 07:47
              "Trwają konsultacje by Wrocław był największym miastem w Polsce."

To musieliby objąć miastem połowę województwa:)
      • czciborwielki Re: Metro w 10 polskich miastach 13.04.26, 17:43
        stasi1 napisał:

> A jest potrzeba aby było to metro w tych 10 miastach?

Uważam, że tak.
    • negativum Re: Metro w 10 polskich miastach 13.04.26, 12:23
      Władze Wrocławia, trzeciego pod względem liczby ludności miasta w Polsce, nie chcą budowy metra. Ponad dekadę temu zleciły analizę Polskiej Akademii Nauk, z której wynikało, że system byłby drogi i nie poprawiłby dostępności transportu.

Analiza kosztowała 2 mln zł. Stwierdzono, że Wrocław stoi na wodzie (nowość :). Metro można najszybciej wybudować na miastach stojących na skałach. Drążenie w kurzawce to masakra. Ale można wykorzystać powierzchnię. Świebodzki chyba ma być uruchomiony w 2027 roku (800 m od Ratusza). Potem Gądów i Bruchów.

Ale dobrze jest obiecać :) Herr Donald ma w tym wprawę. To nic nie kosztuje. Zostałeś zwolniony z PIT do 60 tys. zł?
    • hordol lepiej żeby było w 11-tu 13.04.26, 17:40
      myślę,że jest to do zrobienia przez rząd koalicji
      • no-popis Re: lepiej żeby było w 11-tu 14.04.26, 07:00
        hordol napisała:

> myślę,że jest to do zrobienia przez rząd koalicji

Do utraty włądzy w roku 2027 nie zdążą nawet zakładając dobrą wolę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka