boggi_dan 12.06.26, 10:35 Dzisiaj przelatują nad krajem. Aktualnie już nad Krakowem. Można? Miały być niepotrzebne. Kosiniak-Kamysz to była megalomania i proszę są. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 10:42 Krzyczałeś Panie pilocie dziura w samolocie? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:30 pies.na.czarnych napisała: > Krzyczałeś Panie pilocie dziura w samolocie? Pull up, pull up... Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:48 taziuta napisał: > pies.na.czarnych napisała: > > > Krzyczałeś Panie pilocie dziura w samolocie? > > Pull up, pull up... Po prostu kretyn.. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 14:16 no-popis napisała: > taziuta napisał: > > > pies.na.czarnych napisała: > > > > > Krzyczałeś Panie pilocie dziura w samolocie? > > > > Pull up, pull up... > > Po prostu kretyn.. > > Ziutek wrócił w najgorszym stylu. Może to inna osoba. Bo teraz jedynie trolluje. Nie wiem co się ludziom na stare lata robi ? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 15:32 boggi_dan napisał: > > Ziutek wrócił w najgorszym stylu. /.../ Nie wiem co się ludziom na stare lata robi ? Na stare lata bez zmian. Tak jak zawsze uważałem PiS za rakowatą narośl na polskiej polityce, a wyborców głosujących na tę narośl za ludzi, których łatwo ogłupić, tak nadal uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 15:55 Nie ma bardziej naiwnych od tych co dali się nabrać (czy używając ich języka -wyje...) na 100 KOnkretów na 100 dni. W historii Polski bywały rakowate narośle odwiecznych "przyjaciół" ale PO szły w ...... PO ozostawiając PO sobie , że się tak najdelikatniej wyrażę ... niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 16:08 niepoprawnylogin1980 napisał: > W historii Polski bywały rakowate narośle odwiecznych "przyjaciół" ale PO szły w ...... PO ozostawiając PO sobie , że się tak najdelikatniej wyrażę ... niesmak. Różne ludzie mają sympatie. De gustibus... Jakie debilne PO by nie było to nie usiłują wprowadzić w Polsce PRL-bis. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 22:22 To PiS ułatwia emeryturki służb SB oraz olbrzymie wyrównania czy też odszkodowania czy raczej kasta i obecna ekipa? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 22:28 niepoprawnylogin1980 napisał: > To PiS ułatwia emeryturki służb SB oraz olbrzymie wyrównania czy też odszkodowania czy raczej kasta i obecna ekipa? Z tego co pamiętam, to PiS odbierał emerytury SB. Natomiast ja piszę nie o emeryturach lecz o restytucji PRL, tyle że pod władzą Kaczyńskiego. Nie zauważyłeś tego procesu? Bo cię ogłupili 'kastą'? Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 22:52 Czym ciebie oglupili, że nie dociera katowanie rolników, tortury, uderzenie poprzez rodziny, najścia na prywatne domy, skazywanie zasłużonego opozycjonisty bo przecież koń jest niewinny tylko zarzuty ma ... jego kierowca, wyciszanie afer np kłodzkiej, przejęcie na rympał i upadek TVP etc etc Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 13:08 Gdyby nie odebrał to dzisiaj nie dostawaliby milionowych odszkodowań. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: F-35 Husarz już w Polsce 21.06.26, 10:06 Pis odbierał jak to u nich bezmyślnie i bezprawnie a teraz rzad KO musi płacić olbrzymie odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 14:47 no-popis napisała: > > Po prostu kretyn.. A mi mów Taziuta. Też tak po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 16:43 taziuta napisał: > no-popis napisała: > > > > > Po prostu kretyn.. > > A mi mów Taziuta. Też tak po prostu. Twój tekst: > Pull up, pull up... świadczy o tym, że Taziuta i kretyn do synonimy. Trzeba być Taziutą lub kretynem aby nie zrozumieć tego co napisałem Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 22:29 no-popis napisała: > taziuta napisał: > > > no-popis napisała: > > > > > > > > Po prostu kretyn.. > > > > A mi mów Taziuta. Też tak po prostu. > Twój tekst: > > Pull up, pull up... > świadczy o tym, że Taziuta i kretyn do synonimy. > Trzeba być Taziutą lub kretynem aby nie zrozumieć tego co napisałem Naprawdę? Boże, jak mogłem cię od razu nie zrozumieć co masz na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: F-35 Husarz już w Polsce 13.06.26, 10:42 taziuta napisał: > no-popis napisała: > > > taziuta napisał: > > > > > no-popis napisała: > > > > > > > > > > > Po prostu kretyn.. > > > > > > > Naprawdę? Boże, jak mogłem cię od razu nie zrozumieć co masz na myśli. No tak Ziutek. Zmarły tragiczne podpułkownik Maciej Krakowian, byłby dumny gdyby jego żona kpt. Magdalena Boryc- Krakowian (na zdjęciu) została matką chrzestną F- 35 a nie, /z jakiej racji?/ żona miernoty Kosiniaka, który był przeciwko zakupowi samolotów F-35. Magdalena na X. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: F-35 Husarz już w Polsce 21.06.26, 10:21 Gdyby podpułkownik nie kozaczył to by żył. Tak twierdza piloci. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 16:10 taziuta napisał: > no-popis napisała: > > > taziuta napisał: > > > > > no-popis napisała: > > > > > > > > > > > Po prostu kretyn.. > > > > > > A mi mów Taziuta. Też tak po prostu. > > Twój tekst: > > > Pull up, pull up... > > świadczy o tym, że Taziuta i kretyn do synonimy. > > Trzeba być Taziutą lub kretynem aby nie zrozumieć tego co napisałem > > Naprawdę? Boże, jak mogłem cię od razu nie zrozumieć co masz na myśli. To nie ma znaczenia. Po prostu napisałaś tekst godny prymitywa wyzbytego etyki i moralności co wskazuje, że jesteś jakimś małym czy dużym politykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 10:49 boggi_dan napisał: > Dzisiaj przelatują nad krajem. Aktualnie już nad Krakowem. Można? Miały być ni > epotrzebne. Kosiniak-Kamysz to była megalomania i proszę są. > Chwała za to Kaczyńskiemu, Morawieckiemu i Błaszczakowi i wszystkim tym co ten deal wspomagali. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 10:54 no-popis napisała: > boggi_dan napisał: > > > Dzisiaj przelatują nad krajem. Aktualnie już nad Krakowem. Można? Miały > być ni > > epotrzebne. Kosiniak-Kamysz to była megalomania i proszę są. > > > > Chwała za to Kaczyńskiemu, Morawieckiemu i Błaszczakowi i wszystkim tym co ten > deal wspomagali. > > Miło popatrzeć jak przedstawiciele koalicji 13 grudnia lansują się na sukcesach poprzedników 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:31 boggi_dan napisał: > no-popis napisała: > > > boggi_dan napisał: > > > > > Dzisiaj przelatują nad krajem. Aktualnie już nad Krakowem. Można? > Miały > > być ni > > > epotrzebne. Kosiniak-Kamysz to była megalomania i proszę są. > > > > > > > Chwała za to Kaczyńskiemu, Morawieckiemu i Błaszczakowi i wszystkim tym c > o ten > > deal wspomagali. > > > > > Miło popatrzeć jak przedstawiciele koalicji 13 grudnia lansują się na sukcesach > poprzedników 😁 Będą mieli ruskie do czego strzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:50 taziuta >Będą mieli ruskie do czego strzelać. Na razie ruskie, Ty i Pies, to hejtują ze złości, że polska armia rośnie w siłę, Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:53 W dodatku tylko dzięki twojemu ukochanemu PiSowi. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 13:17 pies.na.czarnych napisała: > W dodatku tylko dzięki twojemu ukochanemu PiSowi. Tylko zadaniowy, ruski hejter lub debil może mnie kwalifikować jako kochającego PiS. Spełniasz wszystkie te cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 13:40 Wyrzekała się żaba błota 😅 Wszyscy na tym forum podzielają moje zdanie. No może nie wszyscy, towarzysze z twojego Komsomołu na pewno będą zaprzeczać. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: F-35 Husarz już w Polsce 15.06.26, 15:48 pies.na.czarnych napisała: > Wyrzekała się żaba błota 😅 To zdanie w języku polskim jest pozbawione sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
eriko Re: F-35 Husarz już w Polsce 15.06.26, 16:18 pies.na.czarnych napisała: > Wyrzekała się żaba błota 😅 storima napisał: > To zdanie w języku polskim jest pozbawione sensu. ...pozbawione sensu? Interesująca uwaga; uzasadnij ją. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 15.06.26, 16:47 eriko napisała: > pies.na.czarnych napisała: > > Wyrzekała się żaba błota 😅 > > storima napisał: > > To zdanie w języku polskim jest pozbawione sensu. > > ...pozbawione sensu? > Interesująca uwaga; uzasadnij ją. W Komsomole na kursie języka polskiego jeszcze tego nie przerabiali. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 15:12 eriko napisała: > pies.na.czarnych napisała: > > Wyrzekała się żaba błota 😅 > > storima napisał: > > To zdanie w języku polskim jest pozbawione sensu. > > ...pozbawione sensu? > Interesująca uwaga; uzasadnij ją. Dlaczego niby żaba ma się „wyrzekać błota”? W języku polskim to zdanie jest pozbawione sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 15:49 Jeśli mamy używać polskich przysłów tak jak uczono nas w dzieciństwie to: Zarzekać się jak żaba błota – czyli zapewniać, że się czegoś na pewno nie będzie robiło. Na ogół fałszywie, czego świadomy jest zarówno ten, co obiecuje, jak i jego rozmówca. monitorwolynski.com/pl/news/3700-27303#:~:text=Zarzeka%C4%87%2520si%C4%99%2520jak%2520%C5%BCaba%2520b%C5%82ota,obiecuje%252C%2520jak%2520i%2520jego%2520rozm%C3%B3wca. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 16:32 storima: > > Wyrzekała się żaba błota 😅 > To zdanie w języku polskim jest pozbawione sensu. [...] > Dlaczego niby żaba ma się „wyrzekać błota”? > > W języku polskim to zdanie jest pozbawione sensu. A czy ,,tańcowała igła z nitką'' również jest pozbawione sensu w języku polskim? Bo niby dlaczego przybory szwalnicze miałyby tańcować? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 16:44 stefan4 napisał: > > A czy ,,tańcowała igła z nitką'' również jest pozbawione sensu w języku polskim > ? Bo niby dlaczego przybory szwalnicze miałyby tańcować? > > - Stefan > Doskonale to znam. Chodzi o klasyczne polskie przysłowie i klasyczną frazeologię. I to wyjaśniłem: forum.gazeta.pl/forum/w,28,180075490,180075490,F_35_Husarz_juz_w_Polsce.html?p=180084440 PS mogłeś przeoczyć. Pominąłeś Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 16:46 > A czy ,,tańcowała igła z nitką'' również jest pozbawione sensu w języku polskim? Jego na kursach uczono, ze igła tańcowała z naparstkiem Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 16:50 pies.na.czarnych napisała: > > A czy ,,tańcowała igła z nitką'' również jest pozbawione sensu w języku p > olskim? > > Jego na kursach uczono, ze igła tańcowała z naparstkiem pies.na.czarnych ponownie fałszuje moją tożsamość. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 16:15 no-popis napisała: > taziuta > >Będą mieli ruskie do czego strzelać. > Na razie ruskie, Ty i Pies, to hejtują ze złości, że polska armia rośnie w siłę, Nie wrzucaj mnie do jednego worka z psem! Tym Ukraino-żercą. :> Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 16:18 taziuta napisał: > no-popis napisała: > > > taziuta > > >Będą mieli ruskie do czego strzelać. > > Na razie ruskie, Ty i Pies, to hejtują ze złości, że polska armia rośnie > w siłę, > > Nie wrzucaj mnie do jednego worka z psem! Tym Ukraino-żercą. :> Ja również sobie nie życzę abyś wrzucał mnie do jednego worka z tym banderowcem taziuta 🤪🤪🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
eriko Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 13:52 no-popis napisała: > Chwała za to Kaczyńskiemu, Morawieckiemu i Błaszczakowi i wszystkim tym co ten > deal wspomagali. > Ci wymienieni przez ciebie wspaniali panowie dopuścili się zakupu amerykańskiego sprzętu bez offsetu i praw do pełnego jego serwisu na terenie Polski oraz bez uzbrojenia. O zapewnienie serwisu na terenie kraju stara się Kosiniak-Kamysz oraz nadzoruje budowę infrastruktury dla tych myśliwców, co dodatkowo będzie kosztować kilka miliardów zł. Szacuje się, bo pisowcy zrobili z tego tajemnicę państwową, że za swoich rządów zapłacili Amerykanom 40%-50% wartości kontraktu z 4,6 mld $ Jestem jak najbardziej za nowoczesnym wyposażeniem armii, ale niech to będzie robione mądrze. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 14:06 eriko napisała: > no-popis napisała: > > Chwała za to Kaczyńskiemu, Morawieckiemu i Błaszczakowi i wszystkim tym c > o ten > > deal wspomagali. > > > Ci wymienieni przez ciebie wspaniali panowie dopuścili się zakupu amerykańskie > go sprzętu bez offsetu i praw do pełnego jego serwisu na terenie Polski oraz be > z uzbrojenia. O zapewnienie serwisu na terenie kraju stara się Kosiniak-Kamysz > oraz nadzoruje budowę infrastruktury dla tych myśliwców, co dodatkowo będzie ko > sztować kilka miliardów zł. Szacuje się, bo pisowcy zrobili z tego tajemnicę pa > ństwową, że za swoich rządów zapłacili Amerykanom 40%-50% wartości kontraktu z > 4,6 mld $ Ci Panowie nie są wcale wspaniali, moim zdaniem. Jednak nie jestem trollem jak Ty i widzę pozytywy w niektórych decyzjach od Kaczora po der Tuska i innych. > Jestem jak najbardziej za nowoczesnym wyposażeniem armii, ale niech to będzie r > obione mądrze. Jeżeli przykładem tego jest realizacja SAFE to mamy zupełnie inne wyobrażenie o tym co jest mądre a co mądre nie jest. Sądzisz, że promocja Kosiniaka w ciepełku zakupionych F35 to promocja na tle niemądrych zakupów? Odpowiedz Link Zgłoś
eriko Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 14:55 > no-popis napisała: > Jednak nie jestem trollem jak Ty i widzę pozytywy w niektórych decyzjach od Kaczora po der Tuska i innych. JA w przeciwieństwie do ciebie nie obrażam ludzi w tym polityków, którzy bardzo mi się nie podobają. Natomiast na temat "der Tuska", którego nawet bez okazji obrażasz i jego formacji politycznej nigdy pozytywnie się nie wypowiedziałeś. > no-popis napisała: > Jeżeli przykładem tego jest realizacja SAFE to mamy zupełnie inne wyobrażenie o > tym co jest mądre a co mądre nie jest. Co do tej różnicy nie jesteś odkrywczy, gdyż od samego początku pozytywnie oceniłam program SAFE, którego autorstwo przypisuje się ludziom Tuska. Natomiast zachwalany przez ciebie program SAFE 0% jest nierealny i odpowiedni dla ludzi łatwowiernych. > no-popis napisała: > Sądzisz, że promocja Kosiniaka w ciepełku zakupionych F35 to promocja na tle niemądrych zakupów? Oglądałam powitanie Husarzy, wzruszyłam się, bo Polska w siłę rośnie. Nie mniej w dalszym ciągu - pomijając offset - uważam, że jest niemądre podpisanie kontraktu bez zapewnienia prawa chociażby do pełnego serwisu myśliwców na terenie Polski. Tego rodzaju istotne braki dotyczą pozostałych zakupów, dokonanych przez Błaszczaka, zarówno w Stanach, jak i w Korei Płd. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 16:17 eriko napisała: > > no-popis napisała: > > Jednak nie jestem trollem jak Ty i widzę pozytywy w niektórych decyzjach > od Kaczora po der Tuska i innych. > > JA w przeciwieństwie do ciebie nie obrażam ludzi w tym polityków, którzy bardzo > mi się nie podobają. Natomiast na temat "der Tuska", którego nawet bez okazji > obrażasz i jego formacji politycznej nigdy pozytywnie się nie wypowiedziałeś. Wskaż mi taki post gdzie go obrażam. Der Tusk jest tylko memiczną charakterytyką polityki Tuska, der Tuska. Wszystkie "obrażliwe" teksty wobec Tuska są niczym w porównaniu do obrażliwych postów Tuska o ruskich czy przestępczych powiązaniach Prezydenta Nawrockiego czy np stwierdzenia, że Trump (prezydent USA!) jest ruskim szpiegiem a więc Tusk nie zasługuje na jakiekolwiek cywilizowane traktowanie pisząc i mówiąc to co pisze i mówi. Aż takim chamem jak Tusk nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
eriko Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 19:43 no-popis napisała: > Wskaż mi taki post gdzie go obrażam. Der Tusk jest tylko memiczną charak > terytyką polityki Tuska, der Tuska. Proszę bardzo - przykład z bardzo wielu, dotyczący Tuska, zaś przykłady obrażające forumowiczów znajdź sobie sam. Pisząc "der Tusk" manifestujesz dyskredytację dla człowieka. forum.gazeta.pl/forum/w,28,180075406,180075406,Herr_Donald_Bezdomny_Bak_na_slupa.html no-popis napisała: > Wszystkie "obrażliwe" teksty wobec Tuska są niczym w porównaniu do obraż > liwych postów Tuska o ruskich czy przestępczych powiązaniach Prezydenta Nawrock > iego czy np stwierdzenia, że Trump (prezydent USA!) jest ruskim szpiegiem a więc > To tylko prostackim oponentom wydaje się, że chamstwo wobec przeciwnika jest niczym. O przestępczych powiązaniach Nawrockiego pisali dziennikarze śledczy, jeszcze w czasie kiedy kandydował on na prezydenta. O rosyjskich wpływach coś wiedzą służby specjalne, zaś amerykańska prasa, powołując się na agencje wywiadowcze, pisała .o wpływie Rosji na wybory prezydenckie z udziałem Donalda Trumpa; a jego łagodna polityka wobec Rosji nie jest tajemnicą. Faktem jest, że Donald Tusk pisząc komentarze miewa ciężką rękę, ale nie jest prostakiem. Natomiast Karol Nawrocki, który w czasie kampanii obiecywał łączyć, Polaków nie pozostaje bez winy wobec premiera polskiego rządu, między innymi zarzucając mu, że jest niemieckim lokajem, że dba o rosyjskie interesy, że jest najgorszym premierem etc - co jest oczywistą nieprawdą - oraz SKARŻY na polski rząd poza granicami kraju, co ośmiesza Polskę. no-popis napisała: > Tusk nie zasługuje na jakiekolwiek cywilizowane traktowanie pisząc i mówiąc > to co pisze i mówi. Aż takim chamem jak Tusk nie jestem Tak twierdzić może ktoś, kto nie ma pojęcia o kulturze osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 10:49 Koszt godzinnego latania tym sprzętem to 130000-150000 zł i tobie to pasuje, a jeszcze niedawno darłeś japę, ze nie ma na onkologię. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 10:53 pies.na.czarnych napisała: > Koszt godzinnego latania tym sprzętem to 130000-150000 zł i tobie to pasuje, a > jeszcze niedawno darłeś japę, ze nie ma na onkologię. Boli ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 10:59 pies.na.czarnych napisała: > Koszt godzinnego latania tym sprzętem to 130000-150000 zł i tobie to pasuje, a > jeszcze niedawno darłeś japę, ze nie ma na onkologię. No i? Faktycznie jesteś nie dorobiony. Co do ceny, to ten zakup, to wynosi ona 4,6 mld za 32 sztuki. Dla porównania właśnie ogłoszony plan zakupu 114 francuskich samolotów Rafale dla Indii opiewa na kwotę 33 mld. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 11:05 Kto bogatemu zabroni. Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 10:59 32 sztuki F-35A + szkolenie + wsparcie = 4,6 mld USD kontrakt z 2020. Czyli ok. 144 mln USD za sztukę z całym pakietem. Sam samolot "flyaway" to ∼82,5 mln USD Jakos zaden pisowiec nie drze ryja ze zadlurzanie Polski na potege,malo tego zadego slowa o % Ale SAFE SAFE SAFE Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 11:16 opa34 napisał(a): > 32 sztuki F-35A + szkolenie + wsparcie = 4,6 mld USD kontrakt z 2020. Czyli ok. > 144 mln USD za sztukę z całym pakietem. Sam samolot "flyaway" to ∼82,5 mln USD > Jakos zaden pisowiec nie drze ryja ze zadlurzanie Polski na potege,malo tego za > dego slowa o % > Ale SAFE SAFE SAFE To dużo. Ogarnąć ten temat to ciężka sprawa dla ciebie. SAFE nikt nie wie ile to będzie kosztować i ile z tego pójdzie na Ukrainę. Wracamy do tematu. Będą śmigały po niebie, bo przecież Tygrysica Kosiniak-Kamysz wytypowana na matkę chrzestną tej ,,pisowskiej megalomanii'' też musi mieć swoje 5 minut. Człowieku ogarnij. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:52 opa34 napisał(a): > Jakos zaden pisowiec nie drze ryja ze zadlurzanie Widać, że miałeś krótki kurs języka polskiego, zbyt krótki, na szkoleniu w Twojej Meteczce Rassyji. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 16:18 pies.na.czarnych napisała: > Koszt godzinnego latania tym sprzętem to 130000-150000 zł i tobie to pasuje, a > jeszcze niedawno darłeś japę, ze nie ma na onkologię. Sprzęt wojskowy to drogie zabawki. Powiedz to Kosiniakowi jak zorganizował latanie F35 dla własnego filmiku. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: F-35 Husarz już w Polsce 21.06.26, 10:30 Powiedz to twojemu idolowi Wasikowi ktory"załatwił" nieszczęśliwy lot helikoptera Black Hawk na propagandowym tzw pikniku wojskowym. Naprawa helikoptera kosztowała 2,5 miliona złotych. Co to dla Wasika i pis. Podatnik zapłacił. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum I dlatego powinno powstać CPK 21.06.26, 10:54 pies.na.czarnych napisała: > Koszt godzinnego latania tym sprzętem to 130000-150000 zł i tobie to pasuje, a > jeszcze niedawno darłeś japę, ze nie ma na onkologię. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 11:43 Oczywiscie, ze zawsze trzeba się targować, straszyć tym, ze możemy kupic gorszy sprzęt od innych , potepimy jakąś kolejna amerykańska awanturę itd itp ale kiedy PO szczuci niewolnicy entuzjazmowali się zadłużeniem der SLAVE na nie wiadomo jakich warunkach, nie wiadomo na co ale za to wiadomo, ze jak nie ich panom coś sie w Polsce nie spodoba to wstrzymają KOlejną transzę. Ale kiedy kupowany jest sprzęt najlepszy w świecie to nagle mają problem bo to kosztuje. Pisałem juz o tym: "Gripen E to myśliwiec 4.5 generacji — tani w eksploatacji, sprany i nawet nowoczesny. Ale F-35 gra w innej liidze. To nie jest „samolot z jedną zaletą”, tylko platforma stealth z ogromną przewagą informacyjną: widzi wczesniej, wymienia dane z całym polem walki i san pozostaje trudny do wykrycia. Porównanie „Gripen vs F-35” to trochę jak: „świetny klasyczny szermierz kontra ktos z noktowizją i tłumikiem.” Obaj są groźni, ale jeden został zaprojektowany tak, żeby wykryć przeciwnika pierwszy i zakonczyć walkę zanim druga strona w ogole zorientuje się, co się dzieje. Trochę przypomina to sytuację z 1939 roku: PZL P.11 był konstrukcją przejściową — jeszcze cos pomiędzy gornopłatem a dolnopłatem, podczas gdy Messerschmitt Bf 109 był już pelnoprawnym myśliwcem nowej epoki: zamknięta kabina, chowane podwozie, lepsza aerodynamika i znacznie większe osiągi. Messerschmitt Bf 109 miał nie tylko lepsze osiągi od PZL P.11, ale też radiostacje, lepszą łączność, koordynację i taktykę walki zespołowej. Niemcy mogli naprowadzać pilotów, reagować dynamicznie i uderzać tam, gdzie mieli przewagę. Podobnie dziś przewaga F-35 nie polega wylącznie na „niewidzialności”. To cały ekosystem: stealth, sensory, wymiana danych w czasie rzeczywistym, wspołpraca z AWACS, okrętami, Patriotami i innymi maszynami NATO. Pilot F-35 często wie o przeciwniku wcześniej, niż przecwnik w ogole wie, że jest obserwowany. Gripen E to dobry myśliwiec ale poprzedniej generacji . A F-35 jest elementem nowego sposobu prowadzenia wojny Gripen to samolot generacji 4.5, ale F-35 został od początku zaprojektowany według zupełnie nowej filozofii walki — stealth, sensor fusion i dominacja informacyjna." Należy jak najwięcej produkowac w kraju ale program F 35 kosztował wielokrotnośc rocznego budżetu na obronność Polski. Całego budżetu. W 1939 teoretycznie można było ze srodków FON kupic 4000 -5000 bf 109 lub 3000 -5000 tys sztuk Hurricane a przystąiliśmy do wojny mając mniej niż 200 P 11 ( w tym także 11 a a nawet P 7a) Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 11:54 Umowę na zakup przez Polskę 32 myśliwców Lockheed Martin F-35 Lightning II podpisano 31 stycznia 2020 roku w Dęblinie. Ale ośmiogwiazdowcy jak zwykle... Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 11:57 Pisi, gdyby tylko Amerykanie im kazali to podpisaliby nawet cyrograf z diabłem. Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:02 Mnie interesuje cena tego podpisu,na jaki % i na jaki czas? Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:52 W przypadku der SLAVE zapewniałeś, że będzie to na pewno 3,17 % i basta? Lepiej mieć kredyt np na ok. 4% na sprzęt nie tylko potrzebny ale wręcz najlepszy na świecie i być włączonym w najlepszy system czy kredyt nawet na 3,17 % na sprzęt nie najlepszy, potrzebny itd tylko byle byl w 65% wyprodukowany w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis kredyt na F35 to ZERO procent 12.06.26, 13:21 Efektywne oprocentowanie kredytu na zakup samolotów F-35 od USA dla strategicznych partnerów (takich jak Polska) wynosi dokładnie 0%.Pożyczki na zakup amerykańskiego sprzętu wojskowego są udzielane w ramach specjalnego programu rządu USA o nazwie Foreign Military Financing (FMF).Jak to działa w praktyce?Rządowa, amerykańska dotacja: Choć sam kredyt bazuje na oficjalnych kosztach pozyskania kapitału przez USA, to amerykański Departament Stanu przyznaje wybranym sojusznikom specjalne, bezzwrotne granty na te odsetki. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kredyt na F35 to ZERO procent 12.06.26, 13:49 Przyznając z FMF Polsce 290 mln dolarów Amerykanie wsparli swój Przemyśl zbrojeniowy. Na bezpośredni transfer tych pieniędzy do amerykańskich producentów broni kongres nigdy by się nie zgodził. Polska robi tu za słupa. www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-dostanie-290-mln-dolarow-na-zakupy-amerykanskiego-uzbrojenia-8414151.html Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: kredyt na F35 to ZERO procent 12.06.26, 14:07 pies.na.czarnych napisała: > Przyznając z FMF Polsce 290 mln dolarów Amerykanie wsparli swój Przemyśl zbroje > niowy. Na bezpośredni transfer tych pieniędzy do amerykańskich producentów bron > i kongres nigdy by się nie zgodził. Polska robi tu za słupa. Wiem, że Wam ruskim to się nie podoba, że zakup był w kredycie dotowanym. > www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-dostanie-290-mln-dolarow-na-zakupy-amerykanskiego-uzbrojenia-8414151.html Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kredyt na F35 to ZERO procent 12.06.26, 14:16 > zakup był w kredycie dotowanym. O czym ty bredzisz? "fundusze te przyspieszą proces uzupełniania wyposażenia, które Polska zdołała przekazać z własnych zapasów w celu wzmocnienia obrony Ukrainy, takiego jak czołgi". Pieniądze przydzielono Polsce w 2022 roku. Na szczęście łaskawca Putin nadal czeka z atakiem i Polska spokojnie może robić zakupy w Ameryce. www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-dostanie-290-mln-dolarow-na-zakupy-amerykanskiego-uzbrojenia-8414151.html Zanim znowu napiszesz jakieś propagandowe, pisowskie bzdury to przeczytaj sobie chociaż ten jeden artykuł linkowany tu i wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 13:20 opa34: > Mnie interesuje cena tego podpisu,na jaki % i na jaki czas? To istotnie trzeba wyjaśnić. Ale poza tym, nie podoba mi się, że to cholerstwo urządza sobie za pieniądze podatników hałaśliwą paradę nad Polską. Rozumiem, że żołnierstwo musi się szkolić, ale nie rozumiem, po co ma się popisywać. Co taki rajd (polegający na spaleniu dużej ilości paliwa lotniczego i przyprawieniu zwierzyny o zawał serca) dodaje do naszych zdolności obronnych? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:53 pies.na.czarnych napisała: > Pisi, gdyby tylko Amerykanie im kazali to podpisaliby nawet cyrograf z diabłem. Jak widać to nie bo kupili sprzęt z pierwszej półki. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 13:01 no-popis napisała: > pies.na.czarnych napisała: > > > Pisi, gdyby tylko Amerykanie im kazali to podpisaliby nawet cyrograf z di > abłem. > Jak widać to nie bo kupili sprzęt z pierwszej półki. > > > Kiedy wreszcie zrobisz kurs nauki czytania ze zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 16:19 pies.na.czarnych napisała: > no-popis napisała: > > > pies.na.czarnych napisała: > > > > > Pisi, gdyby tylko Amerykanie im kazali to podpisaliby nawet cyrogra > f z di > > abłem. > > Jak widać to nie bo kupili sprzęt z pierwszej półki. > > > > > > > > Kiedy wreszcie zrobisz kurs nauki czytania ze zrozumieniem? .... bardziej Ty potrzebujesz kursu prawidłowego i czytelnego wyrażania swoich zamysłów w formie pisemnej. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:55 A KOalicja Obciachu z odwiecznymi "przyjaciółmi" i to na niewiadomych warunkach i nie na sprzęt nie najlepszy tylko byle był w 65% wyprodukowany w Europie. Lepszy diabeł zza Oceanu czy ten zza miedzy, który wielokrotnie nas już skrywdził i dziś co prawda innymi metodami ale cały czas realizuje poltykę drang nach osten? Porównaj skalę użależnienia od USA i od waszych przyjaciół. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:58 Najlepiej jest kupować za euro w Korei. Bez uzbrojenia i bez kodów. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 13:37 A pamiętasz może, że wtedy oddaliśmy swój sprzęt Ukrainie i nie wiadomo było czy ruscy nie pójdą dalej. A Korea oferowała często sprzęt niemal z pólki. W 39 za fundusze z FON można by kupić tysiące nowoczesnych mysliwców ale nie było " na pólce" więc do wojny poszliśmy z mniej niż 200 przestarzalymi (oraz bardzo przestarzałymi) myśliwcami. Jakieś wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 13:52 Tak, tak. Ukraina, Putin... itp. W ten sposób tłumaczycie nawet plagi egipskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 14:01 Czyli negujesz oddawanie sprzętu (i nie tylko) Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 14:20 Faktów nie neguję. Nie widzę jednak logiki w oddawaniu i w dokupywaniu dopiero dzisiaj. Biden również pozbył się złomu, ale natychmiast robił zakupy uzupełniające braki w armii. Dzięki tej sztuczce nie musiał prosić kongresu o pieniądze na unowocześnienie armii. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 14:29 Korea oferowała znaczną część z półki w przeciwieństwie do innych krajów. F 35 to co innego, nie jest łatwo dostać sprzęt najlepszy na świecie. A gdybysmy przystąpili do tego projektu na początku to i inne byłyby warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 14:38 Daj se spoko. O tym bardzo drogim kontrakcie z Koreą lepiej jest przemilczeć bo co chwila wychodzą na wierzch kwiatki pokazujące niekompetencje Blaszaka. Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 14:45 Lepiej było zostać z gołym .... ? Jeszcze gorzej niż w 39? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 23:43 Lepiej z samolotami bez amunicji której nie widać do dnia dzisiejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: F-35 Husarz już w Polsce 21.06.26, 10:32 Wiadomo. Pożyczka Koreańska to ok 400 miliardów długu, rzad KO płaci, pis się cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 12:38 W kombinacji z JASMM und JASMM-ER odstrasza wrogie centrum dowodzenia na dystansie 370 i 1000 km, a również przystosowany jest do przenoszenia B61-13. Dzisiaj w ogóle nam niepotrzebne, bo nie mamy wrogów wokoło, ale w przyszłości to się może zmienić.. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: F-35 Husarz już w Polsce 15.06.26, 09:47 Ale Błyszczyk kupił F35 bez JASMM, z pustymi komorami uzbrojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych To się pisim nie spodoba 12.06.26, 13:03 To się pisim nie spodoba! Jacek Fogiel @J74Jacek · 31m Hołd dla Lecha Wałęsy podczas ceremonii przyjęcia F35 do polskiej armii👏👏 wideo: x.com/J74Jacek/status/2065381051199828480?s=20 Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: To się pisim nie spodoba 12.06.26, 15:20 Batyr wygląda jak pół dudy zza krzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: To się pisim nie spodoba 12.06.26, 16:08 x2468 napisał: > Batyr wygląda jak pół dudy zza krzaka. > Tak. Wziął za dużo snusów, Albo jest na przymusowym głodzie. Innego wytłumaczenia nie ma 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: To się pisim nie spodoba 15.06.26, 09:53 "Podczas dzisiejszej uroczystości w 32. Bazie Lotnictwa Taktycznego w Łasku, Thomas G. DiNanno /podsekretarz Stanu USA ds. kontroli zbrojeń i bezpieczeństwa międzynarodowego/ złożył piękny hołd Lechowi Wałęsie: „Ten człowiek, Lech Wałęsa, stał się bardzo rozpoznawalnym nazwiskiem. Ten elektryk rozpalił ogień, który wypalił do cna komunizm sowiecki.” DiNanno podkreślił, że pamięta to doskonale – jak z dnia na dzień zwykły elektryk z Gdańska zapoczątkował proces, który obalił komunizm." Batyr dostał w pysk od DiNanno. Za J.Fogiel. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Kosiniak zachwycony zakupem F-35 12.06.26, 14:19 Szef MON stwierdził, że przyjęcie F-35 do polskich Sił Zbrojnych pokazuje też rolę, jaką dzisiaj Polska odgrywa w budowie architektury bezpieczeństwa. – Polska jest dziś niekwestionowanym liderem budowy architektury bezpieczeństwa w Europie. Jest liderem wschodniej flanki NATO, wschodniej granicy Unii Europejskiej, która dzięki naszym działaniom jest najlepiej strzeżona w historii – zaznaczył Kosiniak-Kamysz. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Kosiniak zachwycony zakupem F-35 12.06.26, 14:25 no-popis napisała: > Szef MON stwierdził, że przyjęcie F-35 do polskich Sił Zbrojnych pokazuje też r > olę, jaką dzisiaj Polska odgrywa w budowie architektury bezpieczeństwa. – Polsk > a jest dziś niekwestionowanym liderem budowy architektury bezpieczeństwa w Euro > pie. Jest liderem wschodniej flanki NATO, wschodniej granicy Unii Europejskiej, > która dzięki naszym działaniom jest najlepiej strzeżona w historii – zaznaczył > Kosiniak-Kamysz. > > Ja bym bardzo poprosił Kosiniaka-Kamysza o wyjaśnienie, co ma wspólnego der SAFE z zakupem F-35. Bo mnie się wydaje, że zerowe albo nawet ujemne. Z SAFE nie za bardzo można sfinansować zakup F-35. O czym on fanzolił. > > Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Małostkowość i blamaż 12.06.26, 14:30 boggi_dan napisał: > > Ja bym bardzo poprosił Kosiniaka-Kamysza o wyjaśnienie, co ma wspólnego d > er SAFE z zakupem F-35. Bo mnie się wydaje, że zerowe albo nawet ujemne. Z SAFE > nie za bardzo można sfinansować zakup F-35. O czym on fanzolił. > > > > Wybitna osoba Matką Chrzestną : wiadomosci.wp.pl/nowe-f-35-w-polskiej-armii-wybrano-matki-chrzestne-7296042398971904a Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Małostkowość i blamaż 12.06.26, 14:39 Nowa chrześcijańska tradycja 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Małostkowość i blamaż 12.06.26, 14:45 Powinni jeszcze przyspawać różaniec do ogona samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Małostkowość i blamaż 12.06.26, 15:27 Woleli by pis-siurki za matki chrzestne piękne posłanki Kempę, Pawłowicz, Kurowską, Zielińską z PCK, niepokalaną Martusie ostatnio Koreankę, Szydło.. Kogo jeszcze? Kota prezesa czy jego samego? Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: Małostkowość i blamaż 12.06.26, 15:51 Platfonsy woleliby Annę Grodzką? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Małostkowość i blamaż 12.06.26, 16:10 Co za różnica? Ważne, że jakiś biskup znowu kupę grosza zarobi 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Małostkowość i blamaż 12.06.26, 16:45 Chrzest bez katabasa to nie chrzest. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Kosiniak zachwycony zakupem F-35 12.06.26, 15:02 Za pożyczkę z SAFE nie można było kupić F-35 wraz z JASMM i ER skutecznie zniechęcając poważnych wrogów, bo tych semickich wybatożył Antoni Macierewicz, a jego Wojska Terytorialne utopiły w bagnach.. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 15:05 gattaX @gattgattax · 1h 🚨Przypominajka. ‼️PiS i Konfa to zagrożenie dla Polski‼️ ‼️Antypolska agenda Kremla‼️ ⬇️ ❌ PiS wycofał zamówienie na "Caracale" dla Polski ❌ głosowali przeciwko Tarczy Wschód i SAFE ❌ sabotaż bezpieczeństwa Polski ❌ WETO pRezydenta na zakup sprzętu dla służb Wideo: x.com/gattgattax/status/2065393763497693517?s=20 Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 15:09 Polatać każdy może. Bez palnego uzbrojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: F-35 Husarz już w Polsce 21.06.26, 10:35 "pełnego uzbrojenia", tego pis nie zakontraktował. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis kolejna specpożyczka od USA - 4 000 000 000 usd 12.06.26, 16:46 Na preferencyjnych bardzo warunkach. Polska może skorzystać z kolejnej pożyczki w wysokości 4 mld dol. na amerykański sprzęt wojskowy taka jest oferta podsekretarza stanu USA ds. kontroli zbrojeń i bezpieczeństwa międzynarodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejna specpożyczka od USA - 4 000 000 000 u 12.06.26, 17:00 Czy ty naprawdę nie widzisz o co chodzi w tych niby pożyczkach? Na podobnych zasadach przestępcy piorą pieniądze, a tu mamy wspieranie własnego przemysłu zbrojeniowego bez pytania się o zgodę kongresu. Polska jest tu jedynie słupem/pożyteczny idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
eriko Re: kolejna specpożyczka od USA - 4 000 000 000 u 12.06.26, 18:26 no-popis napisała: > Na preferencyjnych bardzo warunkach. > Polska może skorzystać z kolejnej pożyczki w wysokości 4 mld dol. na amerykańskI > sprzęt wojskowy taka jest oferta podsekretarza stanu USA ds. kontroli zbrojeń > i bezpieczeństwa międzynarodowego. > Właśnie w ten sposób mądrzy Amerykanie dbają o rozwój swojego przemysłu zbrojeniowego. Udzielają preferencyjnych pożyczek, które można wydać wyłącznie w amerykańskich zakładach zbrojeniowych. Kiedy Polacy postanowili wprowadzić podobny mechanizm dla rozwoju rodzimej zbrojeniówki i załatwili na ten cel nisko oprocentowane pieniądze, to prawicowa opozycja podniosła histeryczne larum, że będziemy finansować Niemców, że stracimy suwerenność, że..., że... i inne głupoty. Tymczasem w ramach programu SAFE podpisano z polskimi firmami zbrojeniowymi 62 umowy na zakup sprzętu dla polskiej armii, na łączną kwotę 120 miliardów zł. Jak do tej pory żadne pisowskie przewidywania, poczynając od tego, że zostanie zabrane 500+ a kończąc na SAFE, nie spełniły się. Jeszcze przed zmiana ekipy rządzącej media donosiły, iż naszym żołnierzom ministrowie obrony narodowej z PiS nie zapewnili nawet podstawowego wyposażenia jak: bielizna na zmianę i buty, więc można sobie wyobrazić, iz potrzeby polskiej armii są ogromne. Zapewne Polska skorzysta z oferowanych 4 mld $ i prezes Glapiński niech spieszy się z robieniem zysku NBP, bo cuś w sprawie SAFE 0% zamilkł a też te pieniądze bardzo by się przydały obok unijnego SAFE. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuldog Re: F-35 Husarz już w Polsce 12.06.26, 19:47 A jak Amerykanie dogadają się z Ruskimi co do Chin, F-35 będą warte niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 15:25 bbuldog napisała: > A jak Amerykanie dogadają się z Ruskimi co do Chin, F-35 będą warte niewiele. A w jakie sprawie się dogadają? Zrobią rozbiór Polski jak kiedyś Niemcy i Rosja? To dobrze jak się dogadają ale żadne prezydent nawet taki z pieluchą jak Biden a nawet idiotka jak Camala zachowają ostrożność. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis I znowu UE przegrała 15.06.26, 21:55 Za co się.noe wezmą to zepsują. Właśnoe kanclerz Merz i Macron oficjalnie poinfpowali o klęsce programu budowy myśliwca nowej generacji FCAS. Ta zabawna.komuna chce rywalizować z USA :) -- Widmo krąży po Europie – widmo (neo)komunizmu Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: I znowu UE przegrała 16.06.26, 11:21 Przyglupie pisowski te USA ktorym samoloty spadaja bez przyczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: I znowu UE przegrała 16.06.26, 15:24 opa34 napisał(a): > Przyglupie pisowski te USA ktorym samoloty spadaja bez przyczyny? Na memach z ruskiego Soku Z Buraka. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: F-35 Husarz już w Polsce 15.06.26, 21:58 Kosiniak- Kamysz i Tusk zawsze rację mieli i mają. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 16.06.26, 11:16 Szok! Szkolenie jednego pilota F-35 kosztuje około 12.000.000 USD! Sam hełm pilota to 500 tys. USD. Minister Tomczyk o kosztach naszego bezpieczeństwa. Kwoty przyprawiają o zawrót głowy. x.com/HerhorS/status/2066567575513780439?s=20 Odpowiedz Link Zgłoś
kotecka1 Re: F-35 Husarz już w Polsce 21.06.26, 00:28 Jak na razie przez chwilę polataja sobie a potem wystarczy jedna ruska rakieta na pasy startowe i już sobie nie polatają a co zapłaciliśmy to nam nikt nie odda. Husarze jak nowe będą w hangarach stały i czekały na drugą rakietę. I to będzie już UŚ.. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuldog Re: F-35 Husarz już w Polsce 21.06.26, 09:56 Kolejna może być na hangary i z 30 F35 zrobią się trzy. A Gripeny mogą startować ze zwykłych dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuldog Re: F-35 Husarz już w Polsce 21.06.26, 09:37 Ze względu na to co daje, usterkowość i koszty utrzymania, jest to najsłabszy samolot USA od dekad. A tak zwaną niewidzialność od przodu podobną co F-35 i wiele innych zalet będzie miał najnowszy Gripen. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: F-35 Husarz już w Polsce 21.06.26, 09:42 To jest amerykańska kura znosząca dla nich złote jajka. Cena samolotu, wyszkolenie pilotów, przeglądy techniczne to wszystko daje im miliardowe zyski rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś