Dodaj do ulubionych

Kaucję do likwidacji?

10.08.26, 09:25
next.gazeta.pl/next/7,172392,32959463,chca-likwidacji-systemu-kaucyjnego-projekt-juz-w-sejmie-zaskakujace.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1870_ti&do_utid=32959463&do_uvid=1786339076900&s=BoxOpMT
Ja nominalnie więcej oddaje tych kaucji niż ich kupuję. Nie to że zbieram butelki po śmietnikach
Obserwuj wątek
    • x2468 Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 09:28

Dokładnie taka sama argumentacje przeciwko systemowi kaucyjnemu była na początku lat 2000 go wprowadzano w Niemczech a następnie w pozostałej części Europy. Dzisiaj można powiedzieć że im bardziej rozwinięty kraj tym lepszy ma system kaucyjny. Belgia, Włochy, Hiszpania, Czechy maja dobrze rozwinięty ten system, Albania, Afganistan, Rosja nie maja go wcale. Również i w tym przypadku konfederacje chcą dołączyć do Rosji.
      • manhu Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 15:34
        A tu jest nagroda: biznes.interia.pl/finanse/news-rachunki-za-smieci-pojda-w-gore-nawet-1000-zl-rocznie,nId,23526607

Co najgłupsze ministra się podniecała, że takie butelki nie wylądują w żółtych workach ani w lesie. Co takiego złego w żółtych workach? Ten system to idiotyzm, upodlenie ludzi, noszenie śmieci do sklepu (ale też każdą muszę prostować itd).

Zaś idiotka Kloska nie wprowadziła tego za wódę! Tu by się przydała kaucja 100 zł za butelkę, wtedy by żule nie tłukli butelek. Dziś znowu złapałem gumę na rowerze (opony z zabezpieczeniem, ale przejechałem z 5 butelek, co 500-1000 m, tyle potłukli w weekend). Butelki plastikowe nie są groźne i 1 kopnięciem lądują w rowie / trawie, ale i tak kiedyś było ich dużo mniej niż szklanych.
        • x2468 Re: Kaucję do likwidacji? 12.08.26, 09:18
          Utrzymanie higieny kosztuje. Za sprzątanie ulic, parków, też płaci podatnik. Za darmo nikt nie posprząta śmieci z ulic i lasów, chyba ze ty nie- idioto to zrobisz na złość minister Klosce..
    • j-k Takie zycie Stachu 10.08.26, 10:22
      stasi1 napisał:
      > Ja nominalnie więcej oddaje tych kaucji niż ich kupuję. Nie to że zbieram butelki po śmietnikach

Takie zycie Stasiek. Slubna kupuje sobie napoje, a potem ja zbieram te puste butelki oodnosze.
      • x2468 Re: Takie zycie Stachu 10.08.26, 10:25
        "ja zbieram ......... odnosze" i na flaszkę mam.
        • negativum Re: Takie zycie Stachu 10.08.26, 12:41
          x2468 napisał:

> "ja zbieram ......... odnosze" i na flaszkę mam.
          >

Nie każdy jest kacapem
          • obrotowy No... nie jestem kacapem 10.08.26, 13:16
            negativum napisał:

> x2468 napisał:
            >
            > > "ja zbieram ......... odnosze" i na flaszkę mam.
            > >
            >
            > Nie każdy jest kacapem

No nie jestem kacapem, niestety. - bo na flaszke to nie starcza - ale na pare piw - zawsze :)

i Swiat sie kreci ...
          • x2468 Re: Takie zycie Stachu 12.08.26, 09:32
            Rozumiem, w Kacapi nie ma kaucji za butelki wiec nie masz możliwości, zresztą po co masz to robić skoro wystarczająco zarabiasz na hejcie.
        • storima Re: Takie zycie Stachu 10.08.26, 15:39
          x2468 napisał:

> "ja zbieram ......... odnosze" i na flaszkę mam.
          >

Za PRL to można było się dorobić zwrotami butelek.
          Byli tacy. Parali się profesjonalnie tym biznesem.
          Będąc wakacyjnie w czasach studenckich nad morzem wymyśliliśmy że dorobimy trochę kasy. Wybraliśmy się do bloków w których mieszkali wojskowi. Chodziliśmy od drzwi do drzwi i mówiąc, że jesteśmy studentami zbieraliśmy butelki po wódce. Wojskowi byli mili i chojni. Monopolowy w którym oddawaliśmy butelki był blisko.

• x2468 Re: Takie zycie Stachu 10.08.26, 21:00
            Sąsiad moich znajomych z Berlina, oboje z żoną pracujący na stałych etatach, po pracy zbierał butelki. Za to co zebrał co roku w zimie wjeżdżali na drogie dwutygodniowe urlopy w cieplych krajach.
    • storima Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 10:35
      stasi1 napisał:

> next.gazeta.pl/next/7,172392,32959463,chca-likwidacji-systemu-kaucyjnego-projekt-juz-w-sejmie-zaskakujace.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1870_ti&do_utid=32959463&do_uvid=1786339076900&s=BoxOpMT
      > Ja nominalnie więcej oddaje tych kaucji niż ich kupuję. Nie to że zbieram bute
      > lki po śmietnikach

To jest jak wiemy nowo wprowadzony system.
      Po odpowiednich analizach i ewaluacji powinien zostać zmodyfikowany.

Najbardziej rozwinięte modele działają m.in. w Niemczech, Szwecji, Holandii i Norwegii, choć są też kraje, które dopiero testują system.

www.dlahandlu.pl/raporty-i-analizy/system-kaucyjny-w-12-krajach-europy-przegladamy-stawki-i-zasady-dzialania,168067.html#google_vignette

• opa34 Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 10:45
      Automat w Biedronce ,za rogiem,
      • opa34 Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 10:51
        Jest pelny po okolo 30,pytalem obsluge, to okolo 30 minut potem obsluga ma zajecie do ktorego ma "nienawisc"
        Kto zarobil na produkcji takich szajs automatow?
        • manhu Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 15:38
          Przede wszystkim co za pipipi chce by były w idealnym stanie, nie zgniecione! To zajmuje DRASTYCZNIE więcej miejsca.

Te 30 to 30 butelek? To realne bo są ogromne, zgniecionych by weszło 5-10 razy więcej (zależy jak kto gniecie, na płasko 10x).
          • opa34 Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 15:41
            Dobry automat zgniata albo zrzuca do wielkiego wora
            • opa34 Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 15:42
              Te pipipi to skan
    • qwardian Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 10:56
      Mam nadzieję, że winni za ten obłęd zostaną ukarani..
    • asia-loi Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 12:21
      Jestem za, ponieważ bardzo mi pasuje, że tych butelek nie można zgniatać. Mieszkam na blokowisku i blisko mam śmietnik. Żule buszujące po śmietnikach chodzą co chwilę 1-2 godziny, przez całą dobę. Jest ich dużo i w większości są to ludzie młodzi. Odgłos zgniatanych butelek i puszek jest dla mnie koszmarny. Sama nie korzystam z tych butelkomatów. Kupuję niewiele w butelkach i wyrzucam do żółtego. Daję innym zarobić.
      Żeby jeszcze coś zrobili ze segregacją szkła. To jest dopiero koszmar. Hałas tlukącego się szkła słychać przy zamkniętych oknach. A ludzie wyrzucają te cholerne butelki po piwsku, czy inne słoiki po 22, 23, o 5, 6 rano, jak i przez cały dzień. Koszmar 😬
      • asia-loi Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 12:22
        Jestem za kaucją i butelkomatami (bo nie napisałam precyzyjnie).
      • opa34 Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 12:30
        Cos mi tu nie pasuje:"Odgłos zgniatanych butelek i puszek jest dla mnie koszmarny"
        Zule to robia pod twoim blokiem?
        Po co,zgnieciona jest bezwartosciowa automat nie przyjmnie
        • asia-loi Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 12:49
          opa34 napisał(a):

> Cos mi tu nie pasuje:"Odgłos zgniatanych butelek i puszek jest dla mnie koszmarny"

Zule to robia pod twoim blokiem?>

Robili, bo śmietnik blisko. Teraz już nie zgniatają, więc jestem za kaucją.

> Po co,zgnieciona jest bezwartosciowa automat nie przyjmnie>

Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałam wcześniej.
          • negativum Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 13:08
            Bzdury prawisz kobiecino.
            Nie radząca sobie ze zgniataniem opakować w domu.

Aj byś zgniotła opakowanie po wodzie niegazowanej, gdy taką samą masz w kranie, albo i lepszą, to żaden żul już by nie gniótł pod domem. A co z wyrzucaniem szkła, to dopiero jest hałaśliwe.
            Jeśli nie gniotłaś, to ktoś to zrobił za ciebie.
            Puszka to ca. 20 g glinu.
            Za kg, ci ludzie mieli 5 zł, a ty gniotłaś, to musieli to robić oni.
            Musieli zgnieść 50 puszek (skoro ty nie gniotłaś), by mieć 5 zł.
            Cenę opakowania i tak płacisz i tak.

asia-loi napisała:

> opa34 napisał(a):
            >
            > > Cos mi tu nie pasuje:"Odgłos zgniatanych butelek i puszek jest dla mnie k
            > oszmarny"
            >
            > Zule to robia pod twoim blokiem?>
            >
            > Robili, bo śmietnik blisko. Teraz już nie zgniatają, więc jestem za kaucją.
            >
            >
            > > Po co,zgnieciona jest bezwartosciowa automat nie przyjmnie>
            >
            > Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałam wcześniej.
            >
            >
            • qwardian Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 13:14
              Oczywiście, butelkowana jest wodą stojącą, w której kopulują bakterie und glony. Tylko woda bieżąca jest zdrowa. Ona ma w ogóle coś niepoukładane..
              • asia-loi Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 13:34
                qwardian napisał:

> Oczywiście, butelkowana jest wodą stojącą, w której kopulują bakterie und glony. Tylko woda bieżąca jest zdrowa. Ona ma w ogóle coś niepoukładane..>

Ty i negativ nie umiecie czytać ze zrozumieniem. Napisałam, że w butelkach plastikowych kupuję niewiele. Zawsze kupowałam niewiele. Piję kranówę i to dużo. Kranówa jest u mnie dobra.
                To co kupuję w butelkach plastikowych do głównie dla gości, np. colę do drinków, czy wodę gazowaną. Dla siebie kupuję wodę w malutkkich butelkach, bo muszę mieć zawsze wodę przy sobie, jak wychodzę z domu.
              • negativum Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 13:49
                qwardian napisał:

> Oczywiście, butelkowana jest wodą stojącą, w której kopulują bakterie und glony
                > . Tylko woda bieżąca jest zdrowa. Ona ma w ogóle coś niepoukładane..

Można odkażać, ale to nie to samo, co woda płynąca. Nie wiem gdzie mieszka Asia i nawet nie chcę wiedzieć.
                ale gdyby Asia nie wysyłała, albo jej sąsiedzi, to żule nie miałby czego gnieść. Bo jak jest już pogniecione. Asia ma żuli za kretynów? Gniotą już pogniecione?
                • asia-loi Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 13:57
                  negativum napisał:

> . Bo jak jest już pogniecione. Asia ma żuli za kretynów? Gniotą już pogniecione> ?

Ręce opadają. Gdzie napisałam, że gniotą teraz?
                  Jeszcze raz. Gnietli przed wprowadzeniem kaucji i butelkomatów. Teraz nie gniotą, bo nie zarobią na zgniecionych i to niegniecennie mi pasuje. Dotarło!
                  • negativum Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 15:00
                    asia-loi napisała:

> negativum napisał:
                    >
                    > > . Bo jak jest już pogniecione. Asia ma żuli za kretynów? Gniotą już pogni
                    > ecione> ?
                    >
                    > Ręce opadają. Gdzie napisałam, że gniotą teraz?
                    > Jeszcze raz. Gnietli przed wprowadzeniem kaucji i butelkomatów. Teraz nie gniot
                    > ą, bo nie zarobią na zgniecionych i to niegniecennie mi pasuje. Dotarło!

Zarobią tylko nie tyle.
            • asia-loi Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 13:43
              negativum napisał:

> Aj byś zgniotła opakowanie po wodzie niegazowanej, gdy taką samą masz w kranie, albo i lepszą, to żaden żul już by nie gniótł pod domem. >

Nie zgniatałam butelek i nie zgniatam. Gdybym zgniatała te butelki, to nie robiłabym tego w nocy czy o 5 rano, jak robili to żule. Puszek nie miałam i nie mam, bo nie piję piwska, ani innych napojów w puszkach.

> Jeśli nie gniotłaś, to ktoś to zrobił za ciebie.

Hałas z moich butelek jestem w stanie zaakceptować, ponieważ było i jest ich bardzo mało. Puszek nie było i nie ma w ogóle.

> Cenę opakowania i tak płacisz i tak. >

Tak, i wrzucam do żóltego. Daję innym zarobić. Stać mnie.
              • obrotowy do tej pory tylko no-popis 10.08.26, 14:20
                asia-loi napisała:
                > Tak, i wrzucam do żóltego. Daję innym zarobić. Stać mnie.

do tej pory tylko no-popis ujawnil, ze ma jacht i kase.

teraz widze - ze tys pierwsza kobieta z kasą :)

PS. ze mna to roznie: - gdy ide do pobliskiego sklepu z siatka pelna puszek i nikogo przed nim nie ma
                - to wrzucam te puszki do automatu...

a jak widze przed sklepem znajomych meneli - no to im przekazuje te siatke do utylizacji :)))
                • asia-loi Re: do tej pory tylko no-popis 10.08.26, 14:48
                  obrotowy napisał:
                  >
                  > teraz widze - ze tys pierwsza kobieta z kasą :)

😀
                  Jakbym tych butelek miała dużo, to pewnie bym chodziła z nimi do butelkomatów. A jak ja mam jedną (albo i nie) na 2-3 tygodnie, to ja z jedną butelką chodzić nie będę, a i zbierać tego nie będę, bo nawet nie mam gdzie tego trzymać.

> a jak widze przed sklepem znajomych meneli - no to im przekazuje te siatke do utylizacji :)))

Ja czasami daję sąsiadom. Kiedyś w Aldi widziałam jak dwóch żuli miało dużo butelek i wrzucali do butelkomatu. Mieli dużo radochy, pewnie dużo zarobili.
                  • negativum Re: do tej pory tylko no-popis 10.08.26, 14:59
                    asia-loi napisała:

> obrotowy napisał:
                    > >
                    > > teraz widze - ze tys pierwsza kobieta z kasą :)
                    >
                    > 😀
                    > Jakbym tych butelek miała dużo, to pewnie bym chodziła z nimi do butelkomatów.
                    > A jak ja mam jedną (albo i nie) na 2-3 tygodnie, to ja z jedną butelką chodzić
                    > nie będę, a i zbierać tego nie będę, bo nawet nie mam gdzie tego trzymać.
                    >
                    > > a jak widze przed sklepem znajomych meneli - no to im przekazuje te siatk
                    > e do utylizacji :)))
                    >
                    > Ja czasami daję sąsiadom. Kiedyś w Aldi widziałam jak dwóch żuli miało dużo but
                    > elek i wrzucali do butelkomatu. Mieli dużo radochy, pewnie dużo zarobili.

Jak masz kilka to je zgnieć w domu. Gmina zarobi na glinie, czy polarach.
        • obrotowy bo to sa "wcxzorajsze" zule. 10.08.26, 13:46

> Zule to robia pod twoim blokiem?
          > Po co,zgnieciona jest bezwartosciowa automat nie przyjmnie

- bo to sa "wczorajsze" zule.

- te dzisiejsze - grzecznie grzebia w okolicznych koszach na smieci - wybieraja "towar" i maja piwsko za frico :)
          • negativum Przykład Kierwiński z pogłosem:) 10.08.26, 13:51
            obrotowy napisał:

>
            > > Zule to robia pod twoim blokiem?
            > > Po co,zgnieciona jest bezwartosciowa automat nie przyjmnie
            >
            >
            > - bo to sa "wczorajsze" zule.
            >
            > - te dzisiejsze - grzecznie grzebia w okolicznych koszach na smieci - wybieraja
            > "towar" i maja piwsko za frico :)
    • no-popis Re: Kaucję do likwidacji? 10.08.26, 12:34
      stasi1 napisał:

> next.gazeta.pl/next/7,172392,32959463,chca-likwidacji-systemu-kaucyjnego-projekt-juz-w-sejmie-zaskakujace.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1870_ti&do_utid=32959463&do_uvid=1786339076900&s=BoxOpMT
      > Ja nominalnie więcej oddaje tych kaucji niż ich kupuję. Nie to że zbieram bute
      > lki po śmietnikach
      Wszystkie plastiki wystawiam przed dom raz w tygodniu i firma zatrudniona prze gminę je zabiera. Więc po co ten system?
      • opa34 [...] 10.08.26, 12:39
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • no-popis Re: dzadek, belkotko ... 10.08.26, 18:06
      obrotowy napisał:

> opa34 napisał(a):
      > > Przyglup pisowski sortuje dla meneli i glupio pyta dlaczego inni nie sort
      > uja dla nich
      >
      >
      > dzadek, zazdrosna belkotko ...
      >
      > gosc jest na tyle bogaty, ze nie chce mu sie zanosic puszek i butelek do autom
      > atu
      >
      > - tylko wystawia je przed dom i niech miescowi menele to sami utylizuja..
      >
      > zal ci d... sciska ?
      To nie jest kwestia bogactwa ale braku czasu na takie zabawy.
      Napisałem to tylko z tego powodu, że nie tylko ja ale wszyscy mają obowiązek segregacji śmieci, w tym platiki czyli też butelki, a to uważam za wystarczające i sam system kaucyjny za niepotrzebny w tej sytuacji.
      • storima Re: dzadek, belkotko ... 10.08.26, 19:04
        no-popis napisała:

> i sam system kaucyjny za niepotrzebny w tej sytuacji.
        >
        >
        >

A w tej sytuacji, gdy butelki i buteleczki walają się po ulicach. Roztrzaskane wszechobecne szkło na chodnikach i trawnikach.

(zdjęcie moje)
        • no-popis Re: dzadek, belkotko ... 10.08.26, 19:10
          storima napisał:

> no-popis napisała:
          >
          > > i sam system kaucyjny za niepotrzebny w tej sytuacji.
          > A w tej sytuacji, gdy butelki i buteleczki walają się po ulicach. Roztrzaskane
          > wszechobecne szkło na chodnikach i trawnikach.
          >
          > (zdjęcie moje)

Rozumiem ale po prostu należy sprzątnąć a nie komplikować sobie życie, które i tak jest wystarczająco już w Polsce skomplikowane.
          • storima Re: dzadek, belkotko ... 10.08.26, 19:40
            no-popis napisała:

> Rozumiem ale po prostu należy sprzątnąć a nie komplikować sobie życie, które i
            > tak jest wystarczająco już w Polsce skomplikowane.
            >
            >

Rzecz w tym, że nikt tego nie sprząta jak należy. I nie będzie tego sprzątał jak należy.
            Na zdjęciu to jeszcze nic. Są miejsca ze zwałami tych buteleczek i buteleczek leżącymi tygodniami, a potłuczone szkło leży tak miesiącami.

Dlatego tu napisałem:

To jest jak wiemy nowo wprowadzony system.
            Po odpowiednich analizach i ewaluacji powinien zostać zmodyfikowany.

Najbardziej rozwinięte modele działają m.in. w Niemczech, Szwecji, Holandii i Norwegii, choć są też kraje, które dopiero testują system.

www.dlahandlu.pl/raporty-i-analizy/system-kaucyjny-w-12-krajach-europy-przegladamy-stawki-i-zasady-dzialania,168067.html#google_vignette
            • no-popis Re: dzadek, belkotko ... 10.08.26, 19:43
              storima napisał:

> no-popis napisała:
              >
              >
              > > Rozumiem ale po prostu należy sprzątnąć a nie komplikować sobie życie, kt
              > óre i
              > > tak jest wystarczająco już w Polsce skomplikowane.

> Rzecz w tym, że nikt tego nie sprząta jak należy. I nie będzie tego sprzątał ja
              > k należy.
              To, że ktoś nie wykonuje swojej pracy nie jest, moim zdaniem, powodem do specjalnych ustaw i procedur. Każdy teren i każdy grunt do kogoś należy. W wielu przypadkach zamiast wprowadzać nadzwyczajne rozwiązania należy wymagać przestrzegania prawa.
              • storima Re: dzadek, belkotko ... 10.08.26, 23:08
                no-popis napisała:

>
                > To, że ktoś nie wykonuje swojej pracy nie jest, moim zdaniem, powodem do specja
                > lnych ustaw i procedur. Każdy teren i każdy grunt do kogoś należy. W wielu prz
                > ypadkach zamiast wprowadzać nadzwyczajne rozwiązania należy wymagać przestrzega
                > nia prawa.

Rozbite szkło, w okruchach na trawnikach. To trzeba by zatrudnić wyspecjalizowany serwis.

Z linkowanego przeze mnie artykułu jasno wynika, że można uprościć ten system.

Poza tym. Doskonale pamiętasz PRL. Nigdzie nie walały się szklane kaucjowane butelki po alkoholu.
                Nie było miazg szklanych na chodnikach czy trawnikach.

Małpki w systemie kaucyjnym? Polacy na „tak”. Co zrobi ministerstwo?

www.bankier.pl/wiadomosc/Malpki-w-systemie-kaucyjnym-Polacy-na-tak-Co-zrobi-ministerstwo-9132369.html
          • x2468 Re: dzadek, belkotko ... 12.08.26, 09:45
            Za sprzątanie w Polsce się płaci. U was w Moskwie płaci dobry Car?
    • no-popis Re: Kaucję do likwidacji? 11.08.26, 07:51
      adiogm napisała:

> Nie likwidujcie tego bo na kałcjach dziennie można zarobić 100 zł. a w weekend
      > nawet 250 zł.
      Minimum 300 zł to można zarobić u mnie na skoszeniu trawy przy domu i mam problem z chętnymi :)
      • storima Re: Kaucję do likwidacji? 11.08.26, 08:03
        no-popis napisała:

> adiogm napisała:
        >
        > > Nie likwidujcie tego bo na kałcjach dziennie można zarobić 100 zł. a w we
        > ekend
        > > nawet 250 zł.
        > Minimum 300 zł to można zarobić u mnie na skoszeniu trawy przy domu i mam probl
        > em z chętnymi :)
        >
        >

Stąd biorą się niedoszacowane dane, zaniżone bezrobocia w Polsce.
        Niestety to jest potężna polska patologia.
        Podobnie jak u Ciebie.

Na pewnej polskiej wiosce (około 1000 mieszkańców) nie można zatrudnić kogoś kto kosiłby niewielki trawnik u starszej pani.
        • stasi1 Re: Kaucję do likwidacji? 12.08.26, 08:58
          Zatrudnić to pewnie można tylko że pewnie pani nie akceptuje tej ceny za którą ktoś by chciał kosić
    • pies.na.czarnych Re: Kaucję do likwidacji? 12.08.26, 10:23
      https://pbs.twimg.com/media/HPeHAp4XIAAk7hS?format=jpg&name=medium

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka