przycinek.usa
14.02.20, 08:32
Zastanawiam sie nad uboga zawartoscia mediow w Polsce - w zakresie informacji o koronawirusie. Te informacje, ktore sie jednak pojawiaja sa naprawde smieszne. Np. wiceminister zdrowia Waldemar Kraska powiedzial dziennikarzom cos zdumiewajacego. Zapytany, jakie będzie postępowanie, gdy u którejś z osób zostanie wykryty koronawirus odpowiedział, że będzie ona leczona w szpitalu chorób zakaźnych, będzie odizolowana. Dodał, że będzie to leczenie typowo objawowe.
Albo z innej beczki:
Dzisiaj czytam - jak przygotowana na infekcje jest Warszawa. I pisze tak: "
"Zgodnie z planem działania na wypadek epidemii w warszawskich podmiotach leczniczych można niezwłocznie poddać izolacji 160 osób, a kwarantannie – 79 osób" – wynika z odpowiedzi władz miasta na interpelacje w sprawie zagrożenia koronawirusem."
No sluchajcie, to jest dla mnie sprawa absolutnie smieszna. W Warszawie mieszka prawie 1.8 miliona osb.
Czy Wy w ogole sobie zdajecie spraw z tego jakie ten wirus stanowi zagrozenie? Bo po tych artykulach sadze, ze chyba nie.
Mam wrazenie, ze w Polsce panuje nie tylko calkowite lekcewazenie tej sprawy - ale i calkowity brak zainteresowania. Jesli ktos ma odmienna opinie, to zapraszam do dyskusji.
Mysle, ze warto wyjasnic rodakom, ze Chiny maja tylko jeden P4 lab i to jest TEN lab w Wuhan.
I ze ten wirus jest nieslychanie zarazliwy. Proces inkubacji trwa do 24 dni i wiele osob po prostu nie wie o tym, ze jest chora. Z jakiegos powodu istnieja osoby, ktore nie wykazuja wielkich objawow chorobowych, ale za to zarazaja wszystkich naokolo. W sieci jest mnostwo informacji, w tym wiele wstrzasajacych filmow z Chin. Smiertelnosc wirusa wcale nie jest niska. Niektorzy specjalisci wyrazaja opinie, ze ten wirus nie zostanie powstrzymany i bedzie sie rozprzestrzenial i zabijal ludzie na calym swiecie.
Przeczytalem tez informacje, ze w wyniku infekcji powstaja przeciwciala, ktore nie maja dlugiego czasu dzialania. Z tego wzgledu podobno osoby moga zachorowac na tego wirusa kilkakrotnie.
Chodza sluchy, ze ten wirus zostal utworzony na zlecenie wladz Chin a nastepnie celowo wypuszczony. CELOWO.
Nawet podane zostalo nazwisko naukowca, ktory tego wirusa zaprojektowal i stworzyl. Mowi sie, ze byly osoby, ktore o tym wiedzialy wczesniej.
Mowi sie o tym, ze byly transakcje na gieldzie, ktore wskazywaly wiedze wyprzedzajaca - choc prawde mowiac trudno to jednoznacznie zinterpretowac. No ale sa takie informacje.
Troche mnie martwi sytuacja, w ktorej media podaja, ze w najwiekszym miescie w Polsce mozna izolowac 160 osob.
Mnie to przypomina sytuacje z 1939 roku, kiedy Niemcy zaatakowaly Polske ciezkim sprzetem, a Polacy mieli za to swietna kawalerie.
Przeciez Polska nie jest zupelnie przygotowana na epidemie.