Dodaj do ulubionych

Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii

08.09.26, 00:31
Patrzcie co wymyślili pipipi z Krakowa: www.fakt.pl/wydarzenia/polska/krakow/po-wypadku-w-krakowie-zamontowali-progi-zwalniajace-efekt-to-nagranie-zatrwaza/c1tpml9 - nie wiem co większą tragedią: śmierć rodziców czy te "progi" (które gwarantują masakrę).

Co to za pomysł by progi były w 2 częściach? Kierowcy to omijają (czasem nawet 100 km/h - choć nie tu). Gdy normalne progi dają pewność (tam max 30 km/h znaczy 20).

Tu w dodatku bałagan nieobecny nawet na biednych wsiach. Tam progi dzielone zajmują więcej ulicy. W dodatku skandaliczny stan ulicy (co nie usprawiedliwia pirata). Skandaliczny chodnik z czasów PRL (na większości wsi są lepsze). Taka wiocha w Warszawie tylko chodniki to np. Wawer w tym Lucerny czy od Józefowa do Wału Miedzeszyńskiego, ogólnie obrzeża Warszawy, a tu mamy niemal centrum Krakowa.
Obserwuj wątek
    • boggi_dan Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 08.09.26, 01:16
      Dlaczego szok.Jak działają progi wyspowe? Konstrukcja progu dzielonego opiera się na odpowiednio dobranej szerokości elementu. Autobusy i ciężarówki: Mają szeroki rozstaw kół, dzięki czemu mogą „wziąć próg między koła” i przejechać nad nim bez najeżdżania na wygarbienie. Osobówki muszą przynajmniej jednym kołem najechać co spowalnia i o to chodzi. Dziękuje nie ma za co.
      • manhu Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 08.09.26, 16:05
        boggi_dan napisał:
        > Osobówki muszą przynajmniej jednym kołem najechać co spowalnia
        Nieprawda.

To mnie minął d* w osobówce 100 km/h, było sporo strachu, bo mały błąd i albo by zabił mnie albo rozwalił ogrodzenie i dom. Normalna osobówka, spokojnie koła po obu stronach progu.

Gdybyś obejrzał artykuł (zdjęcia i film) to byś zobaczył, że progi są zamontowane nieprawidłowo czyli podłużnie, a nie poprzecznie. Dlatego zajmują rekordowo mało miejsca (choć fakt, że więcej niż mi się wydawało, nie raz widziałem mniejsze, ale ta ulica wydaje się mieć z 8 m szerokości, a nie 4-6 m znane z wiosek). Ponadto tak głupi montaż jest niebezpieczny dla podwozia samochodu, niewielki błąd i można przytrzeć. Dlaczego wioski mają w większości normalne progi a Krakowa nie stać?
        • boggi_dan Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 08.09.26, 16:48
          Nie wiem, u mnie przy Lidlu zdają egzamin. Progi wyspowe (nazywane też poduszkami berlińskimi) to specjalne elementy bezpieczeństwa ruchu drogowego umieszczane centralnie na jezdni, które zmuszają do zwolnienia tylko samochody osobowe, pozwalając na płynny przejazd autobusom i pojazdom z szerokim rozstawem kół.
    • pies.na.czarnych Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 08.09.26, 05:42
      Ustawić kamerę i kasować tych debili przejeżdżających przez podwójną ciągłą.
    • stasi1 Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 08.09.26, 08:36
      Z tą Warszawą to trochę racji jest. Byłem w tamtych okolicach 30 lat temu. Chyba mrówcza. Polna droga, nie Polna tylko ziemna, ,zalana wodą. Domy wzdłuż niej wypasione, nie wiem jak ludzie w tej wodzie przechodzili.
    • no-popis Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 08.09.26, 17:16
      manhu napisał:

> Patrzcie co wymyślili pipipi z Krakowa: www.fakt.pl/wydarzenia/polska/krakow/po-wypadku-w-krakowie-zamontowali-progi-zwalniajace-efekt-to-nagranie-zatrwaza/c1tpml9 - nie wiem co większą tragedią: śmierć rodziców czy te "progi" (które gwarantują masakrę).
      >
      > Co to za pomysł by progi były w 2 częściach? Kierowcy to omijają (czasem nawet
      > 100 km/h - choć nie tu). Gdy normalne progi dają pewność (tam max 30 km/h znacz
      > y 20).
      >
      > Tu w dodatku bałagan nieobecny nawet na biednych wsiach. Tam progi dzielone zaj
      > mują więcej ulicy. W dodatku skandaliczny stan ulicy (co nie usprawiedliwia pir
      > ata). Skandaliczny chodnik z czasów PRL (na większości wsi są lepsze). Taka wio
      > cha w Warszawie tylko chodniki to np. Wawer w tym Lucerny czy od Józefowa do Wa
      > łu Miedzeszyńskiego, ogólnie obrzeża Warszawy, a tu mamy niemal centrum Krakowa
      > .
      Patrol policyjny co drugi dzień i ...mandaty. Policja nie ma jednak czasu bo łapie Zorro i ochrania babcię Kasię.
      • stasi1 Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 08.09.26, 19:16
        Babcię Kasię policja ochraniała za PiSu. Tylko że ona specjalnie tego sobie nie życzyła ale kto wtedy się tym przejmował? Nie ona pierwsza ani ostatnia . Ty tylko wtedy tego nie widziałeś
        • boggi_dan Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 08.09.26, 21:22
          stasi1 napisał:

> Babcię Kasię policja ochraniała za PiSu. Tylko że ona specjalnie tego sobie nie
          > życzyła ale kto wtedy się tym przejmował? Nie ona pierwsza ani ostatnia . Ty
          > tylko wtedy tego nie widziałeś
          Ty wiesz o czym piszesz. Przecież ona jawnie występuje przy pomniku smoleńskim. Miałem wątpliwy zaszczyt trzy razy ją spotkać. Dwa przy owym pomniku i raz na marszu z Bąkiewiczem. Ma nierówno pod sufitem.
          • stasi1 Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 10.09.26, 09:02
            Osobiście jej nie znam, znaczy policja za PiSu dbała faktycznie o jej bezpieczeństwo?
            Co do pomnika smoleńskiego, raz w nocy 5 lat spotkaliśmy jakieś laski co coś malowały na kartonach. Stwierdziły że teraz jest lepiej bo tydzień temu policja zarekwirowała im farby, a teraz pozwalają malować
    • czciborwielki Oszczędność 08.09.26, 20:10
      manhu napisał:

> Patrzcie co wymyślili pipipi z Krakowa: www.fakt.pl/wydarzenia/polska/krakow/po-wypadku-w-krakowie-zamontowali-progi-zwalniajace-efekt-to-nagranie-zatrwaza/c1tpml9 - nie wiem co większą tragedią: śmierć rodziców czy te "progi" (które gwarantują masakrę).
      >
      > Co to za pomysł by progi były w 2 częściach? Kierowcy to omijają (czasem nawet
      > 100 km/h - choć nie tu). Gdy normalne progi dają pewność (tam max 30 km/h znacz
      > y 20).
      >
      > Tu w dodatku bałagan nieobecny nawet na biednych wsiach. Tam progi dzielone zaj
      > mują więcej ulicy. W dodatku skandaliczny stan ulicy (co nie usprawiedliwia pir
      > ata). Skandaliczny chodnik z czasów PRL (na większości wsi są lepsze). Taka wio
      > cha w Warszawie tylko chodniki to np. Wawer w tym Lucerny czy od Józefowa do Wa
      > łu Miedzeszyńskiego, ogólnie obrzeża Warszawy, a tu mamy niemal centrum Krakowa
      > .

Oszczędność materiału. Pseudoprogi.
    • don.kichote A ja, pójdę pod prąd. 08.09.26, 20:51
      manhu napisał:

> Patrzcie co wymyślili pipipi z Krakowa: www.fakt.pl/wydarzenia/polska/krakow/po-wypadku-w-krakowie-zamontowali-progi-zwalniajace-efekt-to-nagranie-zatrwaza/c1tpml9

Po kiego te progi?
      Widzieliście tamtą drogę? Z mojego, blisko 50-sięciolteniego "szoferskiego" doświadczenia wynika, że 70/h można tamtędy jechać bez ryzyka. Przy takiej szybkości, zerwać przyczepność to nie lada wyzwanie.
      Ale... jak się ma 26 lat i szpanerskie, blisko 500-konne auto, to się nie wozi kumpli przepisowo.
      Gdyby te progi były tam przed wypadkiem to ten, czy inny szpaner, znalazłby inne miejsce na pokaz swoich umiejętności i możliwości auta. Korzyść z tych progów - dla bezpieczeństwa żadna, no może miasto zarobi na mandatach...
    • negativum Re: Są progi zwalniające w Krakowie po tragedii 08.09.26, 21:24
      Taniej byłoby zamontować fotoradar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka