Dodaj do ulubionych

Edward Gierek

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.07.01, 22:54
Chciałbym rodzinie Edwarda Girka złożyć wyrazy współczucia z powodu jego smierci
Zmarł człowiek, który był dobrym Polakiem, lepszym od jego następców i od tych
co dziś sprawują władzę. Lata mojej młodości przypadły właśnie na czasy jego
rządów i głęboko w to wierzę, że chciał dobrze, lecz przeszkadzali mu ludzie
podobni do dzisiejszych "władców" - żądni pieniędzy i zaszczytów na które nie
zasługiwali.
Rok 1980 to sterowane przez ekonomistów z zachodu wykańczanie Polski, które
trwa do dzisiaj.
Co dzisiejsi "władcy" trwonili by, gdyby nie powstało za czasów Gierka.
Myślę, że historia właściwie po latach oceni jego i jego następców.
Cześć jego pamięci.
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzegorz Re: Edward Gierek IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 29.07.01, 23:06
      Gość portalu: Roman napisał(a): min:

> Myślę, że historia właściwie po latach oceni jego i jego następców.

Mnie zapadło w pamięć jego powiedzenie o tym,że "śląska woda pogruchocze kości
      tym, którzy będą przeciwko socjalizmowi i sojuszom"... i nie raz gruchotała...
      Długi zaciągane przez jego ekipę i zmarnowane na takie bezsensowne inwestycje jak
      huta "katowice" będziemy jeszcze wszyscy spłacać przez dziesiątki lat; to nam
      niestety nie pozwoli o nim zapomnieć... ciekawe, czy Roman gotowy jest wziąć na
      siebie większą "działkę" niż statystyczna z tego "obowiązku", żeby ulżyć innym i
      poizwolić im zapomnieć, skoro tak go wysoko cenisz ? a może ty jesteś Romanie z
      Sosnowca ? to swoją dekadę już mieliście i "to se ne wrati"...
      Grzegorz
      • Gość: FIN Re: Edward Gierek IP: *.beamex.com 30.07.01, 08:26
        Ludzieeeee !!! Ciszej nad tą trumną. Jest taka zasada przestrzegana przez ludzi
        honoru: O zmarłym mówi się dobrze albo wcale. Niestety koledzy, jak mniemam
        popierający aktualny obóz rządzący, są zwykłymi chamami - zresztą jak ta cała
        solidarnościowa banda, jeżeli w ten sposób mogą mówić o Człowieku, który
        umożliwił im teraz nachpanie się majątkiem narodowym. Ponadto, widzimy tu
        bardzo ciekawe zastosowanie w praktyce teorii wartości chrześcijańskich (WC).
        Niestety po raz kolejny teza o tym, że być katolikiem - a takim jak mniemam Pan
        Grzegorz i wtórujący mu z racji poglądów i statystyki są - to znaczy być
        człowiekiem obłudnym i dwulicowym została udowodniona.
        A co do do zależności, to hmm... wydaje mi się, że za Edzia była ona od tamtego
        Wielkiego Brata - mimo wpisu do Konstytucji - dużo mniejsza niż obecnie od
        aktualnego Wielkiego Brata. Tylko na świat trzeba patrzeć trzeźwo i wiedzieć
        jak było a nie posługiwać się stereotypami propagandowymi.
        • Gość: dagmara Re: Edward Gierek IP: 212.160.195.* 30.07.01, 09:19
          Brawo!!!!!
        • Gość: Majcher Re: Edward Gierek IP: *.lubzel.com.pl 30.07.01, 10:25
          FIN napisal:
          >Ludzieeeee !!! Ciszej nad tą trumną. Jest taka zasada przestrzegana przez
          ludzi
          >honoru: O zmarłym mówi się dobrze albo wcale.
          I jest to gleboko sluszne.
          Towarzysz Edward Gierek wlasciwie pelnil swoje zadania. Wyznaczony na I
          sekretarza PZPR wlasciwie wywiazywal sie ze swoich obowiazkow wzgledem
          zwierzchnikow w moskwie. Ze wszystkich swoich sil staral sie zwiekszac
          liczebnosc klasy robotniczej powiekszajac eksport wegla i tworzac z Polski 10
          potege swiata (szczegolnie w przemysle surowcowym i niskoprzetworzonym).
          Urodzony we Francji znal od podszewki burzuazyjna mentalnosc. Nie baczac na
          wrazo-kapitalistyczny rachunek ekonomiczny udowodnil, ze inwestycje w dobra
          konsumpcyjne prowadza do gospodarczego upadku. Jednoczesnie staral sie
          tworzonemu przez siebie proletaryatowi zapewnic chleb (a przynajmniej owoce
          cytrusowe raz do roku na swieta dziadka mroza 1 stycznia) i igrzyska (pamietam
          jak z otwarta buzia jako mlody paren ogladalem kosmos 1999, zespol ABBA, 2+1
          itp. studia GAMA - lza sie w oku kreci). Wyrownywal szanse w dostepie do
          szkolnictwa wyzszego poprzez punkty preferencyjne dla robotnikow i chlopow co w
          znacznym stopniu przyczynilo sie do rozwoju tzw klasy inteligencji pracujacej.
          Jednym slowem odszedl od nas CZLOWIEK WIELKI, calym swoim zyciem potwierdzajacy
          idealy wielkiego pazdziernika (a moze listopada). Niech za epitafium posluza mu
          slowa Wlodzimierza Majakowskiego:

Mlodziencze, co wahasz sie wzor wybrac czyj,
          Ideal podam ci bliski.
          Nie namyslajac sie powiem Ci - Zyj,
          Jak zyl Towarzysz Dzierzynski

Niech spoczywaja w Pokoju.
        • Gość: karol jeszcze paru sk... muszę przeżyc.... jeszcze paru IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 11:18
          Rodzinie z powodu smierci szczere wyrazy współczucia. EG był także postacią
          reżimu komunistycznego i z tego powodu ..... jeszcze paru sku...synów muszę
          przeżyć ... jeszcze paru...
        • Gość: combat Re: Edward Gierek IP: *.torun.dialup.inetia.pl 30.07.01, 11:39
          jak ci tu źle to jedź na Białoruś zażywać dobrobytu , bez zależności od
          obecnego Wielkiego Brata jak to ładnie ująłeś. Może zmądrzejesz. Chociaż.....
          Co do tego ,że o zmarłych mówi się dobrze albo wcale...to myśle że trzeba
          wziąść poprawkę na to kim zmarły był i czy można o nim coś dobrego powiedzieć..
          Zastanów sie...
      • Gość: Stachu Re: Edward Gierek IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 08:40
        Gdyby bylo referendum za odzieleniem sie Slaska,
        ciekaw jestem Grzesiu za czym bys glosowal?
        Nie licz na Ziemie Odzyskane bo one beda nalezaly do ...
        Juz dzisiaj wyciagnij "odzienie" /jak mowil Pawlak/ dziadka
        bo na nic innego nie bedzie Cie stac.
      • Gość: zigi Re: Edward Gierek IP: *.ngrid.com 30.07.01, 17:57
        Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> Gość portalu: Roman napisał(a): min:
        >
        > > Myślę, że historia właściwie po latach oceni jego i jego następców.
        >
        > Mnie zapadło w pamięć jego powiedzenie o tym,że "śląska woda pogruchocze kośc
        > i
        > tym, którzy będą przeciwko socjalizmowi i sojuszom"... i nie raz gruchotała...
        > Długi zaciągane przez jego ekipę i zmarnowane na takie bezsensowne inwestycje j
        > ak
        > huta "katowice" będziemy jeszcze wszyscy spłacać przez dziesiątki lat; to nam
        > niestety nie pozwoli o nim zapomnieć... ciekawe, czy Roman gotowy jest wziąć na
        >
        > siebie większą "działkę" niż statystyczna z tego "obowiązku", żeby ulżyć innym
        > i
        > poizwolić im zapomnieć, skoro tak go wysoko cenisz ? a może ty jesteś Romanie z
        >
        > Sosnowca ? to swoją dekadę już mieliście i "to se ne wrati"...
        > Grzegorz

Jesli to jest "czarna lista" Gierka - to niewiele sie napisales.
        Pomysl o tym, jak dluga byla by podobna lista Jaruzelskiego, Mazowieckiego,
        Cimoszewicza, Suchockiej i nastepnych.
        U kazdego znajdziesz cos negatywnego i pozytywnego, rzecz w tym jakie sa
        proporcje miedzy takimi listami.
        Zigi
    • Gość: BAP Re: Edward Gierek IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.01, 23:20
      >w to wierzę, że chciał dobrze< l

Jeszcze jeden z tych co chcial ale mu nie wyszlo.
      Kolejny biskup kosciola komunistycznego z namaszczenia patriarchatu KPZR.
      Glowny klawisz wiezienia sowieckiego w Polsce.
      Oni wszyscy byli siebie warci. Od Bieruta po Jaruzelskiego.
      przestancie im tworzyc legende polskich patriotow.
      Ci ludzie byli na uslugach Moskwy.
      • Gość: OLO Re: Edward Gierek IP: 213.253.24.* 29.07.01, 23:36
        Odwal sie od Gierka , teraz kradna lepiej i wiecej , as ana uslugach
        zachodnioego kapitalu i kosciola
        Czesc Jego pamieci
        PS On wiedzial co znaczy prawdziwa praca w przeciwienstwie tej bandy nierobow i
        krawacikow
        • Gość: Grzegorz Re: tow. Gierek IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 30.07.01, 00:23
          Gość portalu: OLO napisał(a): min:

> Odwal sie od Gierka , teraz kradna lepiej i wiecej

to, że Gierek sam być może się na nachapał i nie nakradł to nie oznacza, że
          miliardy dolarów które jego ekipa bezmyślnie pożyczała,żeby przedłużyć agonię
          systemu zmniejszają jego odpowiedzialność, bo WSZYSCY będziemy za to płacić przez
          wiele lat jeszcze... (pomijam sprawę służalczości w stosunku do
          Sowietów, "czerwono - siny" Radom itd.) kto tego nie pamięta i nie rozumie jest
          po prostu durniem, z którym wszelka polemika to strata czasu..
          Grzegorz
          • Gość: dagmara Re: tow. Gierek IP: 212.160.195.* 30.07.01, 09:22
            Grzegorzu uważaj żyby z nienawiści coś ci nie pękło, np ostatnia szara komóra.
            • Gość: Grzegorz do Dagmary IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 30.07.01, 10:21
              ...napisałem wyżej,że szkoda czasu na polemiki z wami, no ale skoro zaczepiłaś
              mnie, to trudno - ostatni raz w tej sprawie...
              Po pierwsze nie kieruje mną nienawiść - tylko wiedza, doświadczenie i pamięć -
              to jest również dowód na to, że dysponuję jeszcze pewną ilością szarych
              komórek, żeby je wykorzystywać w tych właśnie obszarach. Nienawidzić to musicie
              wy - byli i obecni towarzysze i ich poputczicy - przede wszystkim zaś
              nienawidzicie prawdy. O zmarłym nie należy mówić źle, raczej wcale... zgadzam
              się z tym, ale nie należy też kłamać; ten temat zaczął się kłamstwem, moja
              wypowiedź była tylko próbą sprostowania, zaś waszą reakcją - furia; trzeba było
              po prostu milczeć...
              Mam już ponad 50 lat i w latach Gierka mieszkałem na Śląsku; byłem jak autor
              jednego z postów - obywatelem drugiej kategrii, bo nie należałem do partii i
              nie byłem górnikiem ani nikim uprzywilejowanym przez ówczesną władzę; jeżeli
              dzisiaj do czegoś doszedłem to wbrew "towarzyszom" i dzięki moim rodzicom i
              sobie, a nie dzięki partyjnym przywilejom... i dzisiaj też, wbrew temu, co mi
              imputujesz nie należe do tych, którzys prawują władzę...
              Ciekawe, że wspominasz tu lustrację Dagmaro, co ona ma wspólnego z tym
              tematem ? Czy dlatego że w tamtych czasach tylu wychowano konformistów, a w
              konsekwencji także donosicieli, ormowców i zomowców, kapusiów i
              współpracowników sb, którzy teraz sie boją, że ktoś ich przypomni; ja się tego
              nie boję, bo należałem wtedy do tych na których donoszono, a nie do tych którzy
              donosili... gdzie ty wtedy byłaś ? gdzie wpisujesz się dzisiaj, gdy atakujesz
              tych, którzy ośmielają się przypominać o tym, jak było i kto za to odpowiadać ?
              Grzegorz
            • Gość: holi Mam jeden żal do Gierka IP: *.intercomp.pl 04.08.01, 07:35
              To za jego kadencjii znikło ze sklepowych pulek wino owocowe "patykiem pisane"
              i zastąpił je jakimiś innymi ale kto o tym dzisiaj pamięta :))))))))))
        • Gość: Grzegorz Re: Edward Gierek IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 30.07.01, 00:30
          Gość portalu: OLO napisał(a): min:

> Odwal sie od Gierka

coś mi to przypomina ! czy to ty Adamie M. pod pseudonimem ?
          a może po prostu Olo to twój uczeń ?
          a może ktoś z was mi wyjaśni dlaczego mamy się odwalić od tych wszystkich
          towarzyszy, generałów, pachołków sowieckich, zdrajców ?
          Czy żeby najpierw zapomniano, czym się "zasłużyli" Polsce i Polakom a potem,żeby
          ich już bez przeszkód umieszczać w waszym "lewym" panteonie ?
          Grzegorz
          • Gość: dagmara Re: Edward Gierek IP: 212.160.195.* 30.07.01, 09:34
            ciekawa jestem ile masz latek i co robiłeś w tamych czasach. moze metodą
            dzisiejszą spróbujemy i ciebie zlustrować
      • Gość: xyz Re: Edward Gierek IP: *.chello.pl 30.07.01, 00:16
        Gość portalu: BAP napisał(a):

> >w to wierzę, że chciał dobrze< l
        >
        > Jeszcze jeden z tych co chcial ale mu nie wyszlo.
        > Kolejny biskup kosciola komunistycznego z namaszczenia patriarchatu KPZR.
        > Glowny klawisz wiezienia sowieckiego w Polsce.
        > Oni wszyscy byli siebie warci. Od Bieruta po Jaruzelskiego.
        > przestancie im tworzyc legende polskich patriotow.
        > Ci ludzie byli na uslugach Moskwy.

BAP - Jesteś nie dość, że palant to i dupek na dodatek.
        Dlaczego? Pomyśl!!!
        PS.
        Dzisiejsi "włodarze" nie dorastaja MU do pięt. Zapamietaj to sobie.
        • Gość: Balzer Re: Edward Gierek IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 00:22
          Szczere kondolencje. Ze wszystkich ludzi tamtej epoki on zrobil najwiecej.
          • Gość: Grzegorz Re: Edward Gierek IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 30.07.01, 00:26
            Gość portalu: Balzer napisał(a): min:

Ze wszystkich ludzi tamtej epoki on zrobil najwiecej. - Złego oczywiście, bo
            kierował wszystkim i na tym polega jego odpowiedzialność w kategoriach
            historycznych ! a ci którzym się to podobało, nie rozumieją,że żyli na kredyt,
            który teraz spłacają inni...
            Grzegorz

• Gość: Mowat Re: do Grzegorz IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 30.07.01, 05:26
              Przestan bredzic.Malo ze nie oddales nic to jeszcze w ciagu 20 lat podwoiles
              dlug wyprzedajac wszystko co bylo w kraju do sprzedania doprowadzajac kraj do
              totalnej nedzy a spoleczenstwo na granice zbiorowego samobojstwa.Polityka
              twojego obecnego rzadu okreslana jest "zachowaniem ojca pijaka".Gierek jak na
              tamte czasy byl wystarczajaco dobry i za to mu dzis chwala.
            • Gość: dagmara Re: Edward Gierek IP: 212.160.195.* 30.07.01, 12:05
              do grzegorza: Historia to taka bestia, do oceny której potrzebny jest dystans i
              emocjonalny i czasowy. W obu przypadkach 50 lat to za mało. Więcej dystansu
              mniej podniet, Grzegorzu,zwłaszcza nad świeżym grobem. Poza tym oceniasz
              wszystko z własnej, dość ograniczonej prywanością perspektywy. I więcej szcunku
              dla zmarłych. Na cementarzu nawet psy nie szczekają. dagmara
    • Gość: XYZ Re: Edward Gierek - krotka pamiec IP: 213.33.116.* 30.07.01, 07:50
      xyz : Twoja odpowiedz potwierdza to ze ty nalezales do
      tak zwanej nomenklatury .Posrednio lub bezposrednio.
      Ja cale te komunistyczne czasy w Polsce przezylem poza
      ta nomenklatura. Bylem czlowiekiem drugiej kategorii.
      Byle pajac czlonek parti plul na mnie na partyjnym zebraniu mowiac
      o moich wrogich pogladach, o tym ze nie kocham zwiazku radzieckiegio.
      Niezaleznie od moich kwalifikacji nigdy nie bylem brany pod uwage
      jako potencjalny czlonek kadry kierowniczej.
      Z tym pozyczaniem na zachodzie to byla sprawa wprost smieszna. Uwazano ze
      zakup nowych technologi pozwoli produkowac towary z ktorych sprzedazy
      mozna te pozyczki splacic. Zapomniano ze najwazniejszym elementem w
      kazdej dzialalnosci jest czlowiek. Jego umysl. A ten mial dalej pozostac
      w niewoli. Ta sprawa nie mogla sie udac. Ile z tych pozyczek wsiaklo
      bezposrednio w ciemnych kanalach zwiazku radzieckiego. Nam te pozyczki dawano.
      Rosjanie potrzebowali pewne artykuly ktore Polska dzieki zaufaniu mogla
      kupic. Dokumenty w tej dziedzinie zniknely. My jako kraj splacamy rowniez te
      pozyczki.Pewne galezie gospodarki w Polsce sprowadzono do karykaturalnych
      rozmiarow. Mimo tego wytwory produkcyjne tych galezi byly nadal na rynku
      wewnetrznym deficytowe. Wielki brat zza Buga mial nienasyscony apetyt. Do
      dzisiaj placimy za to.
      Nie zapomnialem tez feudalnej uleglosci wladz komuny w Polsce wobec
      wielkiego brata.
    • Gość: BAP Re: Edward Gierek IP: 213.33.116.* 30.07.01, 08:29
      Przepraszam. To powyzej to moje...
    • Gość: dagmara Re: Edward Gierek IP: 212.160.195.* 30.07.01, 09:10
      Chciałabym obiema rękoma podpisać pod wypowiedzią Romana. I ważne jest żeby w
      historii i teraźniejszości nauczyć się odróżniać nie tylko białe i czarne. Są
      jeszcze odcienie szarości. Dziś dzieją się rzeczy barzdziej kontrowersyjne
      zarówno w polityce jak i w życiu codziennym i jakoś łatwiej przechodzimy nad
      nimi do prządku dziennego. Dostrzegamy tylko to co jest dla nas wygodne.
      Edward Gierek był czowiekiem z dużą godnością. Składam wyrazy wspólczucia
      rodzinie pana Gierka.
      • Gość: wirus Re: Edward Gierek IP: 195.116.48.* 30.07.01, 09:24
        Przyłączam sie Człowiek ten zrobił więcej dla kraju sam niż ta banda matołów
        przez ostatnie 12 lat
        • Gość: DSD Re: Edward Gierek - do obroncow IP: *.man.bialystok.pl 30.07.01, 11:34
          Wiecie, problem polega na tym, ze zarowno Gierek, jak i ekipy lat 90-tych
          popelnialy ten sam blad - budowaly zamki na piasku. Gierek za kredyty, teraz za
          pieniadze z prywatyzacji (czyli np. ze sprzedazy tego, co zrobil Gierek -
          pewnie powiecie...). Ani jeden, ani drudzy nie postawili na CZLOWIEKA - jego
          przedsiebiorczosc, godnosc... Tak samo jak efektem zlotych lat 70-tych byl
          kryzys lat 80-tych, tak teraz boje sie, ze czeka nas to samo... Konsumpcja
          przerosla realne mozliwosci panstwa i gospodarki. Mozna myslec o Gierku dobrze
          bo np. byl chyba najbardziej ludzki z wszystkich I towarzyszy, ale jezeli
          robimy z niego nieomal swietego, to zle swiadczy to o nas samych... Gdzies tkwi
          w nas chec ucieczki od codziennej walki o byt w ramiona silnego Przywodcy, co
          to o wszystko sam zadba, podzieli, jest swoj chlop no i w ogole wicie
          rozumicie... EG idealnie sie do tej roli nadawal - postawny, z pochodzenia
          zwykly robotnik, dal dobrobyt (wzgledny) ludowi swego ksiestwa - Slaska, jak
          trza bylo, to i ostro przymowil (slaska woda...). Taki patriarchalny wodz
          plemienia.

Erich Fromm tlumaczyl w ten sposob sukces faszyzmu, mysle, ze jeszcze lepiej
          pasuje to do socjalizmu.
      • Gość: czarnY Re: Edward Gierek do dagmary IP: *.jmpolska.com 04.08.01, 07:08
        taki pogląd jak Ty reprezentują ludzie, którzy mają minimalistyczne potrzeby!
        porównaj sobie robotnika z lat 70 w Polsce i na Zachodzie, oczywiście tylko ten
        ostatni może sobie pozwolić na wycieczki po świecie (chociaż nie wszyscy); to
        co teraz jest w Polsce wynika z braku wyrobionej klasy średniej i kultury
        politycznej (nie możliwej do wyrobienia przez ostatnie 12 lat);
        to co wybudowano za Gierka dzisiaj się wszystko sypie;
        pamiętam jak już po Gierku stałem w kolejkach po 5, 6 godzin po kilogram
        parówek, paranoja; może dla Ciebie i dla innych taki stan rzeczy jest normalny;
        na koniec: włos się jeży na głowie jak się czyta co ci ludzie za bzdury
        wygadują na pogrzebie Gierka, tłum wariatów; pozdrawiam, czarnY
    • Gość: Henryk Re: Edward Gierek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.01, 09:37
      Zmarł człowiek. Nie nam jest dane wystawiać cenzurki.
      Jego życie ocenione zostało już przez Boga.
      My jeszcze żyjący zachowajmy powagę bo nie wiemy jak
      nas kiedyś osądzą.
      Szczere wyrazy współczucia dla rodziny zmarłego
      Gość portalu: Roman napisał(a):

> Chciałbym rodzinie Edwarda Girka złożyć wyrazy współczucia z powodu jego smierc
      > i
      > Zmarł człowiek, który był dobrym Polakiem, lepszym od jego następców i od tych
      > co dziś sprawują władzę. Lata mojej młodości przypadły właśnie na czasy jego
      > rządów i głęboko w to wierzę, że chciał dobrze, lecz przeszkadzali mu ludzie
      > podobni do dzisiejszych "władców" - żądni pieniędzy i zaszczytów na które nie
      > zasługiwali.
      > Rok 1980 to sterowane przez ekonomistów z zachodu wykańczanie Polski, które
      > trwa do dzisiaj.
      > Co dzisiejsi "władcy" trwonili by, gdyby nie powstało za czasów Gierka.
      > Cześć jego pamięci.

• Gość: kathy Re: Edward Gierek IP: 195.117.174.* 30.07.01, 10:06
      Kiedy umiera człowiek, cierpią bliscy jego, którzy pozostali przy
      życiu.Współczuję rodzinie, bo to ludzkie wspólczuć w obliczu śmierci bliskiej
      osoby. Ale trudno w przypadku, gdy umiera osoba taka jak Edward Gierek, nie
      próbować dokonać jakiegoś podsumowania jego epoki. Z perspektywy minionych lat
      i własnych doświadczeń jego epoka kojarzy mi się z najgorszym okresem dla
      Polski. Po latach stalinowskiego zamordyzmu i siermiężnej gomułkowskiej
      demokracji, gdzie przynajmniej wiadomo było, co jest dobre a co złe, Polska
      Gierka była obrzydliwym krajem karierowiczów partyjnych, bogacących się
      prymitywów, pokątnych interesików, a prawdziwe oblicze pokazał Gierek po
      Radomiu. Te obrzydliwe wiernopoddańcze wiece z hasłami "Partia-Gierek" itd,
      ścieżki zdrowia, nowelizacja konstytucji...To już stan wojenny był moralnie
      czystszy.
    • Gość: Cyklista De mortibus nihil nisi bene! IP: *.navion.no 30.07.01, 10:30
      Trzeba pochylilć głowę nad trumną, pomyśleć o człowieku i jego czasach...
    • Gość: Tom Re: Edward Gierek IP: 213.77.14.* 30.07.01, 10:34
      może jakieś cytaty z towarzysza Gierka...
      na początek: "...no to jak towarzysze, pomożecie? ... no..."
    • Gość: violalas Re: Zabawne IP: *.pp.com.pl 30.07.01, 11:16
      Chyba śnię! Czy aby żyliśmy naprawdę w tym samym kraju? Edward Gierek, jako
      dobry car batiuszka i wredni urzędnicy, którzy mu przeszkadzali? Jak z baśni.
      Zapomniałeś, jak to było. Czy do dziś przechowujesz ówczesne roczniki
      statystyczne, które "niezbicie" dowodziły, żeśmy dziesiątą potęgą w świecie?
      Pewnie, że za tow. Edwarda było weselej niż w czasach siermiężnego Wiesława G.,
      ale żeby wspominać PRL, jako krainę mlekim i midem płynącą to gruba przesada.
      • Gość: tabor Re: do violalas IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 30.07.01, 13:10
        a moze dokonac porownania tego co bylo z tym co jest.Nie trzeba byc ekonomista
        by dostrzec ze Polska dzisiejszych czasow to gorzej niz lachmaniarski zebrak
        na tle Europy i swiata.To jest miara sukcesu tamtych czasow.
        • Gość: violalas Re: Wolne żarty! IP: *.pp.com.pl 30.07.01, 13:38
          Nie cierpię jeszcze na demencję i pamiętam dobrze tamte czasy, bo na nie
          właśnie przypadły lata mojej burzliwej młodości. Więc bardzo proszę nie wciskać
          mi kitu o wspaniałych osiągnięciach lat siedemdziesiątych.
    • Gość: jerzy Re: Edward Gierek IP: *.ipartners.pl 30.07.01, 12:10
      żal ci pewnie tych dawnych lat, kiedy to za samo członkowstwo i działalność w
      parii mogłeś i mógłbyś mieć wiele. Teraz żeby coś mieć trzeba na to zapracować,
      a na to cię nie stać. Wolę wykańczanie ekonomistów z zachodu, dające mi
      perspektywę wolnej Polski niż wykańczanie przez SBKów, którym tak jak tobie,
      żal tych straconych lat gierkowskich.
      • Gość: Mowat Re: do jerzy IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 30.07.01, 13:06
        bredzisz niemilosiernie,wolna polska,wolny narod ,bogata Polska,bogaty narod -
        i Twoim zdaniem maja to uczynic ekonomisci z zachodu.Nie wiem jakie pokolenie
        reprezentujesz ale ,hej! chlopcze obudz sie,czas wstawac do roboty,jesli
        jeszcze ja masz.
        • Gość: jerzy Re: do nowat IP: *.ipartners.pl 30.07.01, 13:35
          reprezentuję pokolenie licealistów z okresu gierkowskiego i wiem co znaczy
          praca z tego okresu a teraz. Pracę jak się chce to można mieć. Skończyły się
          czasy, kiedy urząd pracy ci ją nakazem przydzielał. Ale twoim zdaniem, podobnie
          jak i inni sympatycy pięknych czsów gierkowskich, czekają aż praca do nich sama
          przyjdzie. A jak się jej nie znajdzie, to winni są ekonomiści z zachodu.
          • Gość: Cyklista Re: jerzy IP: *.navion.no 30.07.01, 15:25
            Gość portalu: jerzy napisał(a):
            > Pracę jak się chce to można mieć.

Powiedz to pod pośredniakiem w dniu rejestracji, tylko najpierw się ładnie z nami
            pożegnaj
    • Gość: CCC Re: Edward Gierek IP: 213.77.91.* 30.07.01, 15:26
      Kim był Gierek. Myślę ,ze był dobrym politykiem. Umiał zjednywać sobie ludzi.
      Potrafił pięknie przemawiać i wyróżniał się bardzo pozytywnie na tle "polityków"
      tamtego okresu.
      Jeżeli chodzi o politykę ekonomiczną jego ekipy (bo przecież nie prowadził jej
      sam) to mimo początkowych sukcesów (mniej więcej do roku 1974 wszystko
      wyglądało dobrze) zakończyła się wielką porażką i niemal bankructwem naszego
      państwa.
      Społeczeństwu nic nie mówiono o tym ,że PRL zadłuża się za granicą. Rozwój
      gospodarczy przedstawiano nie jako skutki "wpompowania" w naszą gospodarkę
      pieniedzy z zachodu ale jako dowód wyższości gospodarki socjalistycznej.
      Może gdyby od początku mówiono nam prawdę wszystko potoczyło by się inaczej ???
      PRL nigdy nie podniósł się po ciosach zadanych przez Gierka. I myślę ,że to
      było jego największą (choć mimowolną) zasługą.

Pozdrawiam wszystkich CCC
    • Gość: mysza Re: Edward Gierek IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 15:39
      Ludzie!Nie rozumiem tych dorosłych co opłakują "erę Gierka". Czyżby byli jacyś
      zaślepieni! Te czasy były najbardziej zakłamane, krótkowzroczne, infantylne
      szczególnie pod względem gospodarczym. Jednym słowam Amatorszczyzna, której
      efekty-NEGATYWNE-odczuwamy do dziś!!!
      • Gość: komodor Re: Edward Gierek IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 09:03
        Największy błąd Gierka polegał na tym, że stworzył majątek narodowy, który
        dzisiaj solidaruchy kradną i pozwalają kraść. Policzcie te miliardy uzyskane z
        prywatyzacji. Skąd się wzięły - z tej rzekomej ruiny?
        • Gość: bykk Re: do Komodora IP: *.chello.pl 01.08.01, 13:23
          Gość portalu: komodor napisał(a):

> Największy błąd Gierka polegał na tym, że stworzył majątek narodowy, który
          > dzisiaj solidaruchy kradną i pozwalają kraść. Policzcie te miliardy uzyskane z
          > prywatyzacji. Skąd się wzięły - z tej rzekomej ruiny?

Komodor,jesteś zdrowy?Gierek stworzył majątek narodowy?
          Miliardy z prywatyzacji?
          A ile miliardów dolców pobrała PZPR(P.Gierek niech spoczywa w pokoju)?
          Czy Ty wiesz jaką to dzisiaj ma wartość?Czy Ty wiesz,że jeszcze przez 20 lat
          mamy spłacać te pożyczki(chyba,że miller jak to już proponował,zawiesi spłaty
          wówczas może to trwać i 40 lat,bo odsetki urosną,taki to majątek komuniści
          stworzyli Polsce)!?
          Za Twojego "raju" to nawet "Commodorka" nie mogłeś kupić(jeśli wiesz co to jest?)
          a dzisiaj stukasz z jakiegoś przynajmniej średnigo peceta!
          pozdrawiam
        • Gość: ljkel2 Edward Gierek: ile naprawde pozyczyl i co z tym zrobil IP: *.vic.bigpond.net.au 03.08.01, 14:05
          Gość portalu: komodor napisał(a):
          Największy błąd Gierka polegał na tym, że stworzył majątek narodowy, który
          dzisiaj solidaruchy kradną i pozwalają kraść. Policzcie te miliardy uzyskane z
          prywatyzacji. Skąd się wzięły - z tej rzekomej ruiny?

Wedlug danych OECD i ONZ dlug Polski wynosil w roku 1980 okolo 24 miliardy
          dolarow, a wedlug oficjalnych danych polskich 23 miliardy sluze szczegolami na
          zyczenie). Te 23-24 miliardy urosly w latach 80tych, dzieki lichwiarskiemu
          procentowi skladanemu, do 38.5-43 miliardow w roku 1989, a do 44-50 miliardow w
          roku 1990. "Dzieki" programowi Balcerowicza, ktory drastycznie obnizyl place
          realne i praktycznie zlikwidowal wszystkie oszczednosci (np. za moje
          kilkunastoletnie oszczednosci na mieszkanie, ktore stanowily rownowartosc M4 w
          roku 1982, moge sobie obecnie kupic kilka cegiel na wolnym rynku), oraz
          czesciowej reorganizacji tego dlugu, spadl on do ok. 33 miliardow w roku 2000
          (dane The Economist). Zakladajac, ze dlug ten byl w roku 1989 ok. 40 miliardow,
          wynosil on okolo 1000 USD na glowe mieszkanca. W ciagu 10 lat mogl on by byc
          latwo splacony (splaty po 100 USD na mieszkanca, czyli ok 400 zl rocznie), ale
          tak naprawde, to nic nie splacilismy, bo nasi przyjaciele na zachodzie licza nam
          wciaz lichwiarski procent (i to skladany) od tego kredytu, a tzw. polski papiez
          dziwnie zachowuje milczenie w tej sprawie (tu sie znow zgadza 100% z Zydami,
          ciekawe...). Ten spadek dlugu netto o ok. 10 miliardow w latach 1990-2000 byl
          rezultatem olbrzymich splat, na ktore Polski nie bylo absolutnie stac. Przez te
          splaty do kieszeni (kont) bogatych bankierow zachodnich (zgadnij, kto jest
          najczesciej bankierami na zachodzie, a szczegolnie w USA) biedna Polska musiala
          ograniczyc wydatki na ochrone zdrowia, szkolnictwo, wojsko, policje czy
          infrastrukture, przez co panstwo i jego gospodarka jeszcze bardziej sie oslabila.
          Redukcja dlugu netto byla tez (choc w mniejszym stopniu) rezultatem spisania
          czesci dlugu na straty i jego tzw. restrukturyzacji (glownie pozyczki
          gwarantowane przez rzady zachodnie). Rezultat tej zabojczej polityki splacania
          dlugu za wszelka cene, aby przypodobac sie naszym nowym mocodawcom, jest taki, ze
          milionow Polakow nie stac na podstawowe lekarstwa, profesorowie wyzszych uczelni
          w Polsce zarabiaja czesto (realnie) mniej niz zasilek dla bezrobotnych w
          Niemczech, polski pulkownik zarabia mniej niz dunski kapral, sprzet wojskowy
          rozlatuje sie ze starosci (Polska jest obecnie praktycznie bezbronna: w roku 1939
          Niemcy potrzebowali prawie miesiaca, teraz zajelo by im to najwyzej kilka dni),
          policja nie ma na benzyne do radiowozow, drogi, koleje czy linie energetyczne sie
          rozsypuja, miliony Polakow sa bez pracy albo wegetuja na karlowatych
          gospodarstwach rolnych, kopalnie wegla sie zamyka, aby jeszcze bardziej uzaleznic
          Polske od importu surowcow energetycznych, a fabryki oddane za pol darmo
          zagranicznemu kapitalowi zwalniaja pracownikow (np. sztandarowe ex-FSO, teraz
          wlasnosc bankruta Daewoo). Polska wedlug prognoz CIA stanie sie wkrotce (jak juz
          nie jest) zacofanym krajem marginalno-buforowym, dostarczajacym glownie (jak
          Indie, Filipiny czy Meksyk) sily roboczej do bogatszych sasiadow. A poniewaz
          Polacy slabo znaja angielski, to np. nasi informatycy nie maja nawet takich
          szans jak Hindusi, wiec raczej bedziemy dostawcami robotnikow sezonowych czy
          pomocy domowych (tzw. Putzfrau).
          ljkel2@netscape.net

• Gość: ljkel2 Edward Gierek - na co on wydal pozyczone pieniadze IP: *.vic.bigpond.net.au 03.08.01, 14:08
          Gierek za te pozyczki zbudowal przynajmniej drogi (na Slasku czy trase Warszawa-
          Katowice, Wislostrade i Trase Lazienkowska, bez ktorych Warszawa stanela by na
          amen), osiedla mieszkaniowe (niezbyt ladne, ale zawsze lepsze niz nocleg pod
          mostem), modernizowano koleje (np. CMK), pobudowano i zmodernizowano liczne
          fabryki, elektrownie czy kopanie (nie tylko wegla, ale tez np. miedzi), tak ze
          obecne wladze maja z czego zyc, czyli ze sprzedazy majatku zbudowanego i
          zmodernizowanego za Gierka. Dzis ten kredyt i pomoc, co dostajemy, sa po
          prostu rozkradane przez nowa, tym razem "solidarnosciowa" nomenklature (Walesy,
          Buzki, Krzaklewskie itp.), a co zostanie jest w najlepszym wypadku przejadane.
          W tzw. wolnej Polsce nie ma pieniedzy na budowe drog, nie ma na budowe mieszkan
          dla zwyczajnych ludzi, nie ma wreszcie na szpitale czy szkoly, a Wojsko Polskie
          niedlugo bedzie zredukowane do kompanii honorowej, i to tez tylko z szabelkami,
          bo na amunicje nie starczy (chyba ze odglosy strzalow beda odtwarzane z tasmy
          czy CD).
          A Polska, owszem, miala w latach 80tych klopoty finansowe, ale kto ich wtedy
          nie mial, gdyz w owych czasach nadszedl ogolnoswiatowy kryzyzs, a nasza
          ukochana "Hameryka" zazadala w momencie najgorszego kryzysu splaty dlugu (co
          bylo zreszta czescia planu destabilizacji Polski, a posrednio ZSRR - bylismy po
          prostu pionkami w turnieju mocarzy). Czy wiesz, ze w roku 1981 nie tylko Polska
          miala powazne klopty finansowe, ale tez RFN czy USA? Czy wiesz ze w roku 1981
          takie miasta jak Kolonia czy Nowy Jork byly de facto bankrutami? Wielu Polakow
          tego nie wie, bo nie znaja zachodu, wiec wydaje im sie, ze tam jest wszystko
          lepiej...
          ljkel2@netscape.net
    • Gość: Kwasek Re: Edward Gierek IP: *.se.com.pl 30.07.01, 15:50

> Chciałbym rodzinie Edwarda Girka złożyć wyrazy współczucia z powodu jego smierc
      Towarzyszu, ja również chciałem wyrazić żal z powodu śmierci tow. Girka (ale kto
      był?)
      A tego Gierka (co rozkradł mld$) to znam z wierszyka: Chcesz cukierka. idż do
      Gierka. Gierek ma to Ci da!
      • Gość: Grzegorz Re: Edward Gierek IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 30.07.01, 23:29
        Gość portalu: Kwasek napisał(a):

> A tego Gierka (co rozkradł mld$) to znam z wierszyka: Chcesz cukierka. idż do
        > Gierka. Gierek ma to Ci da!
        Był też i inny wierszyk przedszkolny: "nie ma mięska, nie ma serka - wyrzucimy
        Edzia Gierka ! raz, dwa, trzy - sekretarzem bedziesz ty !"
        Ciekawe skąd się wziął, z dobrobytu ?
        Grzegorz

• Gość: fuckir ROMAN, ALEŚ MNIE UBAWIŁ IP: 157.25.181.* 01.08.01, 13:35

> i
      > Zmarł człowiek, który był dobrym Polakiem, lepszym od jego następców i od tych
      > co dziś sprawują władzę. Lata mojej młodości przypadły właśnie na czasy jego
      > rządów i głęboko w to wierzę, że chciał dobrze, lecz przeszkadzali mu ludzie
      > podobni do dzisiejszych "władców" - żądni pieniędzy i zaszczytów na które nie
      > zasługiwali.
      > Rok 1980 to sterowane przez ekonomistów z zachodu wykańczanie Polski, które
      > trwa do dzisiaj.
      > Co dzisiejsi "władcy" trwonili by, gdyby nie powstało za czasów Gierka.
      > Cześć jego pamięci.

• Gość: Tom Re: Edward Gierek IP: 213.77.14.* 02.08.01, 11:55
      Cytat z VII zjazdu PZPR; klaka: "GIEREK! PARTIA! PARTIA! GIEREK!..."
      Ech były czasy ..., majowe pochody, orkiestra na schodach KW PZPR, samochody ze
      słodyczami co 200m..., czerwone flagi, goździki sypane na trybunę i z trybuny
      (musieli się ratować przed zasypaniem kwiatami), jak smakowały banany kupowane
      2 razy w roku? (mniam) ...
      • Gość: pen Re: Edward Gierek IP: *.unregistered.formus.pl 03.08.01, 14:24
        Ale wam wszystkim odbija, Wy gierkomani- połowa z Was nie pamięta tego
        pozornego dobrobytu!!! Boże co z Was za matołki ( koziołki ) !!!!!!!
        Szkoda czasu i nerwów, pa pa
        • Gość: Cyklista Re: pen IP: *.navion.no 03.08.01, 14:46
          > Ale wam wszystkim odbija, Wy gierkomani- połowa z Was nie pamięta tego
          > pozornego dobrobytu!!!

Wystarczy, że pamięta te 70% które zagłosuje na SLD w październiku. (Ja akurat
          pamiętam. Ech, piękne były czasy, piękne dziewczyny i piwo niepasteryzowane). I
          kto mówi o dobrobycie? Mówimy o braku nędzy z wygrzebywaniem śniadanie ze
          śmietnika.

> Boże co z Was za matołki ( koziołki ) !!!!!!!
          "Koziołeczka dawne dzieje już niestety są skończone, bo koziołek zdobył rozum i
          ma bardzo piękną żonę"

> Szkoda czasu i nerwów, pa pa
          Nie denerwuj się, z czasem robisz co chcesz - nikt Ci nie każe siedzieć na forum.
          Możesz poczytać książkę, iść na spacer albo na piwo. Tylko nie włączaj TVP!!! Pa
    • Gość: historyk Re: Edward Gierek IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 04:31
      Ludzie,

zostawcie czasy gierkowskie historykom do zanalizowania, jestescie
      rozemocjonowani i naturalnie subiektywni, oceniacie te czasy albo przez wlasne
      wspomnienia, albo wspomnienia najblizszych. lata gierkowskiej "prosperity" nie
      były żadnym cudem, ani nawet dokonaniem, po prostu Gierek chcac ratować system
      komunistyczny mimowolnie walnie przyczynił sie do ujego demontażu. To w latach
      70-tych pozwolono na wyjazdy zagraniczne, wysyłano studentów na stypendia,
      powstał KOR... Gierek powinien być ceniony za jedną konkretną rzecz, mianowicie
      w 1980 nie użył SB, milicji i wojska by bronić swej władzy. Za to mu dzięki ! A
      dokonania gospodarcze miał mizerne. Nie piszcie o fabrykach i domach z wielkiej
      pływy, one są, ale wartość ekonomiczna jest niewielka. Zajmuje się historia
      gospodarczą i doprawdy, wiem cos o tym. SPOKOJNIE !!! To już jest w naszych tj.
      historyków rekach ocena dekady gierkowskiej i bedzie oceniona obiektywnie, na
      bazie źródeł.
      • Gość: Th Re: Edward Gierek do historyk IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 04.08.01, 05:03
        Szanowny Panie,ja urodzilem sie,wychowalem , wyksztalcilem i pracowalem w
        tamtych czasach i sadze ze dla mnie nie istnieja zadne inne zrodla poznania
        tamtego okresu.Biorac pod uwage rozpalona do czerwonosci "nienawisc"do tamtych
        czasow nie wierze w jakakolwiek "obiektywna" jego ocene z bardzo prostej
        przyczyny:polak z natury rzeczy kieruje sie emocjami a te stoja w sprzecznosci
        z obiektywizmem.Porownujac dokonania polskich rzadow i polskiej spolecznosci w
        okresie ostatnich dwudziestu lat z dokonaniami ery Gierka uwazam ze jego era
        to byl czas ogromnych osiagniec i to pod kazdym wzgledem.Prosze tylko nie
        prawic banalnych kazan o wolnosci itd.Dla Polski wolnosci nie bylo nie ma i
        nie bedzie.
      • Gość: ljkel2 Re: Edward Gierek - do "Historyka" IP: *.vic.bigpond.net.au 08.08.01, 07:35
        Ja tez sie zajmuje historia gospodarcza. Porownujac dekade Gierka
        do dekady Solidarnosci jedno jest pewne: w obu dekadach zmarnowano
        szanse, jednakze Gierek zainwestowal przynajmniej sporo w infrastrukture
        (siec drog szybkiego ruchu na Slasku, "Gierkostrada" Warszawa-Katowice,
        Wislostrada, Trasa Lazienkowska, CMK, elektryfikacja kolei, elektrownie itp.).
        Dzis budujemy kawalek autostrady Opole-Gliwice wolniej niz to robil
        niejaki A. Hitler ponad pol wieku temu, choc samochodow przybywa na
        potege. Domy z wielkiej plyty to zaden luksus, ale daja dach nad
        glowa milionom Polakow; bez tych domow mielibysmy miliony bezdomnych.
        Oczywiscie, Gierek byl naiwny, nie rozumial dlaczego dostaje te
        pozyczki, i myslal, ze zachod bedzie kupowac towary Made in Poland,
        a tymczasem zachodowi zalezalo na uzaleznieniu Polski i jej
        destabilizacji (taktyka domina: najpierw Polska, pozniej ZSRR).
        Tak jak za Gierka przejadalismy pomoc zagraniczna, to przejadamy ja
        i dzis, tyle ze Gierek dzielil te pomoc jakby rowniej, i pozostawil
        sporo drog, domow czy fabryk do prywatyzacji, podczas gdy po obecnych
        rzadach (nie wazne, czy SLD, czy AWS) nie pozostanie wlasciwie nic:
        wszystko, co ma jakas wartosc bedzie wlasnoscia kapitalu zachodniego,
        reszta rozpadnie sie z powodu braku funduszy na remonty. Bedziemy
        mieli znow relatywnie prosperujaca Polske A (wlasnosc zachodu) i Polske B
        (nasza wlasna) w stanie upadku - p. byle PGRy, Lodz, Walbrzych, a niedlugo
        pewnie i caly Gorny Slask (jak sie zamknie wiekszosc kopalni i hut).
        ljkel2@netscape.net
    • Gość: ljkel2 Edward Gierek - proba oceny jego dekady IP: *.vic.bigpond.net.au 08.08.01, 07:56
      Porownujac dekade Gierka do dekady Solidarnosci jedno jest pewne: w obu
      dekadach zmarnowano szanse, jednakze Gierek zainwestowal przynajmniej sporo w
      infrastrukture
      (siec drog szybkiego ruchu na Slasku, "Gierkostrada" Warszawa-Katowice,
      Wislostrada, Trasa Lazienkowska, CMK, elektryfikacja kolei, elektrownie itp.).
      Dzis budujemy kawalek autostrady Opole-Gliwice wolniej niz to robil niejaki A.
      Hitler ponad pol wieku temu, choc samochodow przybywa na potege. Domy z
      wielkiej plyty to zaden luksus a ich wyglad bynajmniej nie dodaje uroku miastom
      polskim, ale ptrzeciez daja one dach nad glowa milionom Polakow. Prosta sprawa:
      bez tych domow mielibysmy miliony bezdomnych.
      Oczywiscie, Gierek byl naiwny, nie rozumial dlaczego dostaje te pozyczki, i
      myslal, ze zachod bedzie kupowac towary Made in Poland, a tymczasem zachodowi
      zalezalo na uzaleznieniu Polski i jej
      destabilizacji (taktyka domina: najpierw Polska, pozniej ZSRR).
      Tak jak za Gierka przejadalismy pomoc zagraniczna, to przejadamy ja i dzis,
      tyle ze Gierek dzielil te pomoc jakby rowniej, i pozostawil po sobie
      przynajmniej cos konkrertnego, co zostaje w Polsce: sporo nowych czy
      ulepszonych drog, linii kolejowych, dworcow, domow, kopalni (nie tylko wegla,
      ale tez np. miedzi) czy fabryk albo elektrowni do prywatyzacji, podczas gdy po
      obecnych rzadach (nie wazne, czy SLD, czy AWS) nie pozostanie wlasciwie nic
      konkretnego: wszystko, co ma jakas wartosc, bedzie wlasnoscia kapitalu
      zachodniego, reszta rozpadnie sie z powodu braku funduszy na remonty. Bedziemy
      mieli znow relatywnie prosperujaca Polske A (wlasnosc zachodu) i Polske B
      (nasza wlasna) w stanie upadku - patrz np. byle PGRy, Lodz, Walbrzych,
      Starachowice, Mielec, dawne woj. Koszalinskie, a niedlugo pewnie i caly Gorny
      Slask (jak sie tam zamknie wiekszosc kopalni i hut). Za Gierka marnowalismy
      pomoc zagraniczna na kupowanie czesto niepotrzebnych maszyn, ale dzisiaj robimy
      cos znacznie gorszego: marnujemy te pomoc na sprowadzanie
      zachodnich "ekspertow" od zarzadzania czy prywatyzacji, a przeciez
      ci "eksperci" nie potrafia od kilku lat zapobiec recesji w Japonii, tak samo
      jak spowodowali deficyt energii elektrycznej w Nowej Zelandii czy Kaliforni, a
      teraz nie sa w stanie powstrzymac nadciagajacej recesji w USA. Gierkowskie
      niepotrzebne maszyny mozna bylo przynajmniej sprzedac (chocby i po cenie
      zlomu), teraz z tej pomocy nic nam nie zostanie, a bogaci sie na niej tylko
      zachod. Za Gierka bylismy protektoratem ZSRR, ale Sowieci nas traktowali
      powaznie: sprzedawali nam np. swoje najnowsze Migi-29 (ktore sluza do dzis np.
      w Luftwaffe), zas nasi nowi protektorzy z NATO (USA) oferuja nam teraz
      zardzewiale F-16, ktore inaczej zostalyby pociete na zlom. Ten ostatni przyklad
      dobrze tlumaczy, dlaczego tak wielu Polakow teskni do czasow gierkowskich, tam
      bylismy w czolowce II ligi, teraz spadlismy do III.... A zreszta, za Gierka
      Polak w najgorszym wypadku mogl starac sie o azyl polityczny w RFN,
      zas "Solidaruchy" zabraly nam nawet i ten przywilej.... No comments....
      ljkel2@netscape.net
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka