Dodaj do ulubionych

Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka?

IP: *.interpacket.net 14.12.04, 02:48
Jeżeli ona jest katoliczką, to skąd ona wzięła te dziwne spostrzeżenia? Czy
ona wychowała się w rodzinie z marginesu społecznego?
A jeżeli jest Żydówką, to jak jej nie wstyd oczerniać religię narodu, który
tyle dla Żydów zrobił? To świadczy o wielkiej niewdzięczności narodu
żydowskiego. A także o hipokryzji. Przecież to Żydówki mają mniej praw w
Izraelu niż katoliczki w Polsce.
Obserwuj wątek
    • homosovieticus Pani Środa skomromitowała się jako folozof i to 14.12.04, 03:06
      jest dla Niej najważniejsza porażka, niezależnie od narodowości i pochodzenia
      społecznego.Partie i środowiska , które Ją poparły dały wyraz swej ignorancji i
      złej taktyki politycznej.
      • Gość: Gość z Korony Skoro jest tak dobrze, to dlaczego kobiety... IP: *.icpnet.pl 14.12.04, 09:26
        nie mogą być księżmi, biskupami, papieżami? No i dlaczego jest Ojciec Święty a
        nie ma urzędującej Matki Świętej (Maryja tak samo jak Święty Piotr, była
        przecież człowiekiem)? Dlaczego kościelny aparat zdominowany jest przez
        facetów, a zakonnice to tylko jakieś tam ..służebniczki służebne''? Wszak
        wszyscy jesteśmy Dziećmi Bożymi. To co są Dzieci równe i równiejsze, a może
        całkiem nierówne? Jak to jest?
        • Gość: Gość z Korony Nikt mi nie odpowie? IP: *.icpnet.pl 14.12.04, 09:45
          Jak to jest? Obrońcy Chrześcijańskiej Rzymskiej Wiary?
        • humbak Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego kobiety... 14.12.04, 14:30
          Ojciec Święty to przewodnik, Maryja jest Matką Boską. Jest jedna jedyna.
          Zgadzam się żę kobity powinny mieć więcej praw w kwestiach religii, ale
          wypowiedź pani Środy była chyba conajmniej nieprzemyślana.
        • Gość: Ola Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego kobiety... IP: *.interpacket.net 16.12.04, 01:04
          Co ty opowiadasz? W czym jest tak dobrze?
          Tu chodzi o przemoc w rodzinie, a nie o stanowiska koscielne.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego kobiety... 08.01.05, 22:36
          a dlaczego faceci nie mogą rodzić?
    • Gość: stary byk Re: Czy istnieją tylko dwie mozliwości? IP: *.imgw.pl 14.12.04, 10:31
      A może jest po prostu niewierzącą, albo np. buddystką.

Kto się nie podoba, musi być Żydem?
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? 14.12.04, 11:01
      jeszcze niedawno ta pani była stałą felietonistką..Tygodnika Powszechnego!
      patrzecie jakiego potwora wyhodowali nam postepowi otwarci katolicy!
      • humbak Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? 14.12.04, 14:31
        Serio? Głupio conieco:/
        • venus99 Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? 14.12.04, 14:35
          jakoś nikt nie zadaje pytania czy Ola jest mądra czy głupia. wszyscy wiedzą?
          • Gość: krakus No jak nie, jak tak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 18:06
            - Pani Olu, proszę wreszcie posprzątać w windzie!
            - Ojej, panie kierowniku, na wszystkich piętrach?!
    • dr.krisk Dobre pytanie... 14.12.04, 11:03
      .. bo głupie. Ja nie jestem katolikiem. Czy wobec tego muszę być Żydem????
      Ciekawe mózgi takie pytania artykułują....
      KrisK Zaciekawiony
      • Gość: jarek Re: Dobre pytanie... IP: 148.223.48.* 14.12.04, 16:56
        > .. bo głupie. Ja nie jestem katolikiem. Czy wobec tego muszę być Żydem????

Jeżeli spełniasz inne warunki to jest to bardzo prawdopodobne.

Masz sporo wskazówek
        1.W Polsce jest mnóstwo Żydów
        2. Żydzi nie cierpią katolicyzmu
        3. Ona wygląda na Żydówkę (nie tylko to, że strasznie brzydka, ale rysy twarzy,
        dziwne sztuczne nazwisko)
        4. Żydówki mają bardzo niską pozycje w judaizmie, stąd jej poczucie goryczy i
        kompleks ofiary
        • Gość: stary byk Re: Coś tak dobrze znasz żydowstwo... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 17:50
          pewnie jesteś "nasz"!
          • Gość: jarek Re: Coś tak dobrze znasz żydowstwo... IP: 148.223.48.* 15.12.04, 16:50
            Widzisz, jak się was dobrze zna, to tylko wtedy nie możecie kłamać w żywe oczy.
            • dr.krisk Zaciekawiłeś mnie... 17.12.04, 08:21
              Zawsze interesowały mnie takie przypadki jak twój. Czy to sam wszystko
              wykombinowałeś, czy może jakies głosy w twojej głowie przekazały ci owe Prawdy
              i Pomysły? Ciekaw jestem ogromnie, skąd się biorą takie oryginalne umysłowości
              jak twoja.
              Mógłbyś mi nieco przybliżyć (bez personalnych szczegółów, rzecz jasna) kim
              jesteś, czym się parasz, wiek, itp.?
              Bardzo dziękuję.
              KrisK
              • Gość: jarek rżniesz głupa? IP: 148.223.48.* 17.12.04, 17:54
                Najpierw rżniesz głupa i udajesz, że nie wiesz o co chodzi w kwestii żydowskiej
                w tym wątku, a jak ci podaję szczegóły, to piszesz, że muszę być "wasz", bo wiem
                sporo o was. A teraz znouw kęcisz w drugą stronę.
                Zawsze ciekawiły mnie takie przypadki jak ty. I dlatego sie o was sporo nauczyłem.

Poczytaj trochę, poucz sie, to ty też sie wiele dowiesz.
                I poucz sie innej etyki niż żydowska, która pozwala kłamać w interesie Żydów, to
                będziesz mógł być szczery na temat swoich ziomków.

Poczytaj o Talmudzie.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=17635975&a=18124931
                • dr.krisk Czy sam wiesz co piszesz? 17.12.04, 22:38
                  Gość portalu: jarek napisał(a):

> Najpierw rżniesz głupa i udajesz, że nie wiesz o co chodzi w kwestii
                  żydowskiej
                  > w tym wątku, a jak ci podaję szczegóły, to piszesz, że muszę być "wasz",
                  A gdzie ja to piszę?
                  Coś ci zupełnie się pokiełbasiło w steranym umyśle. Mylisz ludzi, pojęcia,
                  liczby....
                  Jak ty biedaku dajesz sobie radę z zawiązaniem sznurowadeł?
                  KrisK Zaciekawiony
                  • Gość: jarek czy t y przeczytałes? IP: *.marketscore.com / 216.148.246.* 18.12.04, 16:39
                    > Coś ci zupełnie się pokiełbasiło w steranym umyśle. Mylisz ludzi, pojęcia,
                    > liczby....

Jedynie powiązałem dwóch takich, którzy napisali podobnie: dr.krisk i stary
                    byk. Wydaje sie, że to ta sama osoba, ale jak nie, to nie problem.

A ty sie najwy raźniej zachowujesz jak dzieciak, który gdzieś zasłyszał jakies
                    powiedzenie i bardzo chce je gdzieś powtórzyć.
                    "mylisz pojęcia"... he he he
                    No które pojęcia? Masz pojęcie w ogóle co to "pojęcie"?
                    • dr.krisk A jak tam sznurowadła? 18.12.04, 18:31
                      Najpierw odpowiedz mi jak radzisz sobie, przy takim pomieszaniu umysłowości, z
                      najprostszymi czynnościami życiowymi. Bardzo jest to ciekawe, bo nikogo takiego
                      jak ty nie znam bliżej. Po prostu dość rzadko występujecie.
                      I bardzo dobrze!
                      KrisK
                      • gini Re: Pani Sroda 18.12.04, 18:37
                        Pani Sroda, to glupia zakompleksiona, rozczochrana fladra, ktora dostala troche
                        wladzy i sie w tym rozczochranym lbie wszystko pomieszalo .
                        U komuchow toto sie wyksztalcilo, to nic dziwnego, ze komusze pomysly
                        wprowadzac w zycie chce.
                        Uwierzyla chyba Leninowi, ze kucharka moze byc ministrem.
                        • dr.krisk No proszę.... 18.12.04, 18:41
                          Uderz w stół a ktoś na pewno się odezwie.
                          Czy oprócz steku niewybrednych epitetów masz coś jeszcze? Czy to są twoje całe
                          przemyślenia na temat pani Środy?
                          Obawiam się że tak.
                          KrisK
                          • gini Re: No proszę.... 18.12.04, 18:50
                            dr.krisk napisał:

> Uderz w stół a ktoś na pewno się odezwie.
                            > Czy oprócz steku niewybrednych epitetów masz coś jeszcze? Czy to są twoje
                            całe
                            > przemyślenia na temat pani Środy?
                            > Obawiam się że tak.
                            > KrisK

Niestety wszystko co mi przyszlo na mysl, po przeczytaniu bardzo wielu jej
                            wypowiedzi ,nic innego do glowy przyjsc nie moze .
                            Jezeli w Polsce istnieje masa problemow , jakie maja obecnie kobiety , np brak
                            przedszkoli, odbiegamy daleko od Europy, bezrobocie, bieda i inne, a kocmoluch
                            chce zatrudniac sady by scigaly rodzicow za to, ze wymierza dziecku klapsa, to
                            niestety nic innego sie wymyslic nie da.
                            Sady jak uczony wie i tak sa zawalone, placimy kary za to, a kocmoluch chce
                            bysmy placili jeszcze wiecej.
                            Jak ja tak interesuje los dzieci, to niech sie zajmie najpierw tymi co sa pod
                            opieka panstwa .Bo w zeszlym roku byl cykl artykulow o fali w domach dziecka.
                            A jak chce decydowac o wychowaniu moich dzieci to najpierw niech mi da to
                            wychowanie pieniazki.Bo jak na razie to lewicowy rzad, ktory uczona Sroda
                            reprezentuje te pieniazki na dzieci zabiera .
                            • gini Re: Sroda madra inaczej 18.12.04, 19:10
                              www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041215/publicystyka/publicystyka_a_1.html

Podczas gdy na swiecie, w rodzinie upatruje sie zrodla dobrobytu , co jak widac
                              poparte jest solidnymi badaniami, filozofka domowego komuszego chowu , upatruje
                              w tej rodzinie zagrozenia i chce ja na wszelkie sposoby rozwalac.
                              Uczony doktor zamiast bronic glupiego kocmolucha niech sie troche zastanowi,
                              nad tym co pisza inni.
                          • Gość: doradca Towarzyszu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.04, 23:28
                            Jeżeli za swoje pieniądze ta jordolona pani minister będzie wypowiadać swoje
                            głupoty wynikające z tego, że zapomina o tym iż używane tampony się wymienia a
                            nie wciska jeden za drugim to jej problem. Najwyżej lekarz Łapiński stwierdzi,
                            że na zdjęciu rentgenowskim będa dwa kręgosłupy. Natomiast jeśli wypowiada te
                            jordolone głupoty za moje pieniądze a Ty stajesz w jej obronie to jako obrońca
                            ludu zapłać mi odszkodowanie. Jeśli nie rozumiesz to okradać możesz innych. Ja
                            złodziejaszków i naciągaczy traktuje w jeden prosty sposób. Wysyłać z biletem w
                            jedną stronę do Koreii Północnej. Zrozumiałeś palancie???
                            • dr.krisk Pisze się: "Korei". 20.12.04, 23:31
                              A nie "Koreii".
                              KrisK
                        • gini Re: A co do Zydow 18.12.04, 18:42
                          Ja pamietam, ze jak zaczynalam pisywac na tym forum, pisywal tu niejaki ZYX .
                          Pisal glownie teksty antykoscielne, pozniej antypolskie, na kocu okazalo sie,
                          ze to Zyd .
                          Coz dziwnego w tym, ze w tej chwili gdy ktos z taka zaciekloscia atakuje
                          kosciol to nasuwaja sie skojarzenia , ze Zyd.
                          W Jerozolimie ukarano ostatnio nastolatka, ktory oplul krzyz, okazuje sie, ze
                          niektorzy ortodoksyjni rabini zalecaja to swoim uczniom , a poznij pretensja do
                          garbatego, ze ma proste dzieci.
                      • Gość: jarek A jak tam mycka i pejsy? IP: *.marketscore.com / 216.148.246.* 19.12.04, 18:26
                        Ty sie nie wymiguj dzieciaku i powiedz gdzie usłyszałes wyrażenie "mylić
                        pojęcia" i czemu ci sie tutaj pomieszało?
                        W TV usłyszałeś?
        • janbezziemi Idiotyzmy 09.01.05, 10:06
          Idiotyczne opinie.Niekiedy wydaje sie,ze Hitler wstal z grobu.I to sa
          internauci,ktorzy na pewno powiedzą,ze są Polakami? Chyba z rodziny
          szmalcownikow!
      • Gość: Arek W Polsce zyje okolo 4 mln.. zydow IP: *.sympatico.ca 15.12.04, 20:24
        Mowil o tym publicznie i uczciwie Wildstein w polskiej telewizornii .
        Inna sprawa , to ilu z nich sie do tego przyznaje przed polakami .
        Mazowiecki , Michnik i inni slyna ze sloganu o " antysemityzmie bez zydow w
        Polsce " .
        • dr.krisk Patrzcież Państwo - 4 miliony!!! 17.12.04, 08:23
          A dlaczego nie 14? I jak ich (uczciwie) Wildstein policzył?
          Trzeba być wyjątkowym idiotą, aby nie zauważyć prostego faktu, że po
          holocauście...
          A zresztą, co będe tłumaczyć oczywiste rzeczy.
          • Gość: jarek Trzeba sie historii pouczyć. IP: 148.223.48.* 17.12.04, 17:36
            > A dlaczego nie 14? I jak ich (uczciwie) Wildstein policzył?
            > Trzeba być wyjątkowym idiotą, aby nie zauważyć prostego faktu, że po
            > holocauście...
            > A zresztą, co będe tłumaczyć oczywiste rzeczy.

Trzeba sie historii pouczyć. W Polsce jest mnóstwo przechrztów, którzy utrzymują
            prywatnie tradycję żydowską, chociaż oficjalnie są katolikami. Na przykład
            frankiści.
            Mnóstwo przechrztów ma nazwiska jak Niedzielski, Środa, Sobotka od dnia, w
            którym się przechrzcili.
            Albo Nowak, Nowicki, co oznacza neofitę.
            Często też przyjmują szlacheckie nazwiska (zwłaszcza w PRL) - Radziwiłł, Potocki ...
            • dr.krisk Rozśmieszyłeś mnie! 19.12.04, 21:23
              A już przez chwilę brałem cię poważnie.
              Wybacz, nie prowadzę dyskusji z osobnikami:
              - twierdzącymi że skonstruowali perpetuum mobile;
              - widzieli jak krasnoludki szczają do mleka w oborze;
              - rozmawiali przez telefon z kosmitami;
              - wierzą w tajną diasporę żydowską w Polsce, która "utrzymuje prywatnie
              tradycję żydowską". Już sporo lat (a nawet bardzo sporo) żyję w pięknym naszym
              kraju, i jakoś niczego takiego nie widzę. Takoż nie dostrzegam krasnoludków,
              nie wierzę w perpetuum mobile oraz kosmitów.
              Nie bardzo mam czas (i ochotę też) gadać z jakimiś opętańcami.
              Więc wybacz.
              KrisK
              • gini Re:To chyba nie do mnie panie uczony. 20.12.04, 13:13
                dr.krisk napisał:

> A już przez chwilę brałem cię poważnie.
                > Wybacz, nie prowadzę dyskusji z osobnikami:
                > - twierdzącymi że skonstruowali perpetuum mobile;
                > - widzieli jak krasnoludki szczają do mleka w oborze;
                > - rozmawiali przez telefon z kosmitami;
                > - wierzą w tajną diasporę żydowską w Polsce, która "utrzymuje prywatnie
                > tradycję żydowską". Już sporo lat (a nawet bardzo sporo) żyję w pięknym
                naszym
                > kraju, i jakoś niczego takiego nie widzę. Takoż nie dostrzegam krasnoludków,
                > nie wierzę w perpetuum mobile oraz kosmitów.
                > Nie bardzo mam czas (i ochotę też) gadać z jakimiś opętańcami.
                > Więc wybacz.
                > KrisK

Zarzucil mi pan brak argumentow, gdy podalam link, pominal go pan milczeniem.
                Pïsze pan nie na temat, cos o ufoludkach, krasnoludkach i Zydach.
                Nie chce mi sie wierzyc by Wildstein, ktory jest inteligentnym czlowiekiem,
                palnal bzdure o czterech milionach.
                Ale panie uczony, Zydzi w Polsce sa, i pod dywan ich pan nie schowasz, maja
                swoje gminy swojego rabina naczelnego, maja swoje organizacje festiwale itd...
                Latwo w dyskusji zamiast normalnego argumentu zastosowac inwektywy ,oraz
                probowac osmieszyc przeciwnika, trudniej z rzeczowa argumentacja panie uczony.
                • gini Re:Uczony Krisku doktorze 20.12.04, 13:19
                  VOCEM

Przemoc przeciw rodzinie

Po ogłoszeniu, że źródłem przemocy wymierzonej w kobiety jest chrześcijaństwo,
                  kolejnym krokiem Magdaleny Środy jest projekt ustawy broniący przed przemocą
                  dzieci. Zgodnie z jego literą przestępstwem będzie nie tylko klaps, ale także
                  wszelkie "formy karcenia naruszające godność osób małoletnich". Sąd ma
                  rozstrzygać, czy podniesienie głosu na dziecko jest już naruszeniem jego
                  godności, i czy znamiona przestępstwa wyczerpuje stwierdzenie: "nie odzywaj się
                  już!", czy może trzeba dopiero powiedzieć: "zamknij się!", aby ponieść karne
                  konsekwencje. Prawnicy mogą się cieszyć, gdyż zajęcia im nie zabraknie, a
                  rodzice... Właśnie. Czy różnice zdań między małoletnim dzieckiem a nimi
                  rozstrzygać będzie sąd?
                  W sytuacji realnej przemocy, a więc patologii w funkcjonowaniu rodziny,
                  państwo powinno surowo interweniować. Powinno jednak wspomagać rodziny normalne
                  i być radykalnie odseparowane od ich funkcjonowania. Środa doskonale wie, że
                  każda ludzka cnota ma swoją ciemną stronę i nie ma ludzkiej instytucji, która
                  uniknęłaby przypadków deprawacji. Przypadki takie należy eliminować, ale w
                  wypadku rodziny wystarczy do tego prawo już istniejące. Projekt Środy prowadzi
                  nie do naprawy rodziny, lecz jej niszczenia. A rodzina jest instytucją
                  podstawową.

Jeśli instytucje nadrzędne, czyli państwo za pomocą wymiaru sprawiedliwości,
                  mają regulować relacje między dziećmi a rodzicami, to autorytet tych ostatnich
                  zostaje fundamentalnie podważony. Wyobrażenie, że autorytet funkcjonuje na
                  czysto racjonalnej podstawie, jest nierozumne, a pogląd, że na tej zasadzie
                  funkcjonował będzie on w świadomości dzieci, jest nonsensem. Ustawa Środy chce
                  zastąpić konkretny, osobowy autorytet rodziców abstrakcyjnym, bezosobowym
                  autorytetem państwa. Realnie więc pozbawia dzieci jedynego dostępnego im,
                  bliskiego i niezbędnego punktu odniesienia, jaki stanowią dla niego rodzice.
                  Eliminuje zasadniczy element wychowania.

Źródłem patologii w postawach współczesnej młodzieży nie jest nadmiar
                  autorytetu, co głoszą poprawne politycznie interpretacje, ale jego brak. Nie
                  determinuje nas "represywny, patriarchalny" model rodziny, ale jego kryzys.
                  Ustawa Środy zasadniczo wzmocniłaby te patologie.

Bronisław Wildstein

Specjalnie dla Ciebie artykul Zyda Wildsteina, ktory co prawda Srody od
                  kocmoluchow i czupiradel nie nawyzywal, ale konkretnie napisal to co ja
                  pisalam wyzej , ze Sroda niszczy rodzine, ze to jest zle .
                  Ja jako naczelna antysemitka tego portalu mam z Zydem Wildsteinem tajny uklad .
                  Poniewaz jestem leniwa strasznie, i nie umiem tak ladnie pisac jak On to
                  wysylam mu temat, a pan Bronek pozniej pisze w Rzepie artykul.
              • Gość: jarek Jednak jestes dzieciakiem IP: *.marketscore.com / 216.148.246.* 20.12.04, 20:51
                > A już przez chwilę brałem cię poważnie.
                > Wybacz, nie prowadzę dyskusji z osobnikami:
                > - twierdzącymi że skonstruowali perpetuum mobile;
                > - widzieli jak krasnoludki szczają do mleka w oborze;
                > - rozmawiali przez telefon z kosmitami;
                > - wierzą w tajną diasporę żydowską w Polsce, która "utrzymuje prywatnie

Jednak jestes dzieciakiem. Z przedszkolakiem dyskusja jest zbyteczna. Na
                przyszłość nie myl jednak pojęć i wyrażeń.

> tradycję żydowską". Już sporo lat (a nawet bardzo sporo) żyję w pięknym naszym
                > kraju, i jakoś niczego takiego nie widzę.

A ja widzę cały czas. Cały czas spotykam takie osoby.
                Jak dojrzejesz umysłowo, to też zaczniesz postrzegać świat dorosłych.
                • dr.krisk Twój dojrzały umysł... 20.12.04, 20:56
                  Gość portalu: jarek napisał(a):

> A ja widzę cały czas. Cały czas spotykam takie osoby.
                  Oraz słyszysz Głosy. Wiem, wiem.....
                  Współczuję ci. To musi byc okropne - wychodzisz po gazetę, a tu bum: tłumy
                  Żydów (co dziesiąty przechodzień). Straszne.
                  Powinienieś jednak udać się po pomoc do specjalisty.
                  KrisK

• gini Re: Twój dojrzały umysł... 20.12.04, 22:16
                    dr.krisk napisał:

> Gość portalu: jarek napisał(a):
                    >
                    > > A ja widzę cały czas. Cały czas spotykam takie osoby.
                    > Oraz słyszysz Głosy. Wiem, wiem.....
                    > Współczuję ci. To musi byc okropne - wychodzisz po gazetę, a tu bum: tłumy
                    > Żydów (co dziesiąty przechodzień). Straszne.
                    > Powinienieś jednak udać się po pomoc do specjalisty.
                    > KrisK
                    >
                    >
                    www.jewish.org.pl/index.php
                    Wiadomo, ze narodowosc zydowska zadeklarowalo cos okolo tysiacva osob.Ale
                    prosze mi powiedziec, czy dla tysiaca osob jedynie te wszystkie organizacje.

American Jewish Joint Distribution Committee
                    Komisja Pomocy Społecznej przy ZGWŻ
                    Fundacja Ronalda S. Laudera.
                    Federacja Stowarzyszeń Żydowskich w Polsce
                    Polska Unia Studentów Żydowskich (PUSZ)
                    Stowarzyszenie Dzieci Holocaustu w Polsce
                    Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny w Polsce
                    Amerykańsko-Polsko-Izraelska Fundacja do spraw promocji kultury polsko-
                    żydowskiej "Shalom"
                    Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Żydów w Polsce
                    Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich
                    Stowarzyszenie Żydów Kombatantów i Ofiar Prześladowań w czasie II Wojny
                    Światowej
                    Centrum Edukacyjno Kultury Żydowskiej
                    Przedszkole Społeczne Fundacji Laudera
                    Szkoła Lauder Morasha i Prywwatne Gimnazjum nr 22
                    Stowarzyszenie "Szterndlech"
                    Towarzystwo Kultury Żydowskiej "Bejt Warszawa"
                    Sochnut
                    Zespół Tańca Izraelaskiego "Snunit"
                    Chór Żydowski "Clil"
                    • dr.krisk To nie wszystko!!! 20.12.04, 22:38
                      Zapomniałaś o następujących organizacjach, stowarzyszeniach i geszeftach:
                      - Dom starców "Mędrcy Syjonu";
                      - Towarzystwio Rzezaków Rytualnych "To nie boli";
                      - Filharmonia Starozakonna im. Ubogich Klezmerów;
                      - Klub Wielbicieli Czosnku;
                      - no i Gołda Tencer, rzecz jasna.
                      W sumie daje to rzeczywiście ze cztery-sześc milionów Żydów. Po dodaniu lewaków
                      (też Żydy, tylko o tym nie wiedzą), Żydów-cwaniaczków udających Prawdziwych
                      Polskich Patriotów z LPR, itd., itp - zostajemy we dwoje: ja i ty....
                      Czy na pewno nie jesteś Żydówką?
                      • gini Re: To nie wszystko!!! 20.12.04, 23:01
                        dr.krisk napisał:

> Zapomniałaś o następujących organizacjach, stowarzyszeniach i geszeftach:
                        > - Dom starców "Mędrcy Syjonu";
                        > - Towarzystwio Rzezaków Rytualnych "To nie boli";
                        > - Filharmonia Starozakonna im. Ubogich Klezmerów;
                        > - Klub Wielbicieli Czosnku;
                        > - no i Gołda Tencer, rzecz jasna.
                        > W sumie daje to rzeczywiście ze cztery-sześc milionów Żydów. Po dodaniu
                        lewaków
                        >
                        > (też Żydy, tylko o tym nie wiedzą), Żydów-cwaniaczków udających Prawdziwych
                        > Polskich Patriotów z LPR, itd., itp - zostajemy we dwoje: ja i ty....
                        > Czy na pewno nie jesteś Żydówką?

Nie pisalam nigdzie o milionach Zydow, ale liczba 1000 wydaje sie smiesznie
                        zanizona, przy tylu organizacjach uczona osobo.
                        A zydowski dom starcow, istnieje w Modzi, zorganizowany przez lodzka
                        gmiene.Pisala o nim jedna pani wlasnie z lodzkiej gminy.
                        A instytucje, ktore wymienilam sa i istnieja, jak tez istnieje Midrasz, szkoly
                        i przedszkola zydowskie.
                        Nie bardzo rozumim, takiego idiotycznego zaprzeczania faktom panie uczony.
                        A, ze zmieniaja nazwiska?Tez fakt, chocby pan Borowski Marek vel Berman.
                        A czy nie jestem Zydowka?Chyba nie raczej na alie w Izraelu bym sie nie
                        zalapala tam sprawdzaja zydowstwo do drugiego pokolenia bodajze.
                        Ostatnio zydowscy rabini pojechali badac zydostwo w Indiach.Ciekawam jak oni je
                        badaja.

A tutaj jeszcze troszke instytucji, i prosze mi nie wmawiac, ze to wszystko dla
                        tysiaca osob.

www.midrasz.pl/new/midrasz/index.php?p=12&sid=14c600c0619c3dbf01d136ad43eae8fc
                        • dr.krisk Tysiąc Żydów? 20.12.04, 23:07
                          Ależ moja poczciwa badaczko Semitów! A gdzież to ja "wmawiam" ci ów tysiąc
                          starozakonnych???
                          Wyobraź sbie, że liczba Żydów w Polsce obchodzi mnie tyle co zeszłoroczne
                          zbiory manioku w Senegalu. I śmieszą mnie twoje wyliczenia, zestawienia, itp.,
                          itd.
                          Tyle.
                          KrisK
                          • gini Re: Tysiąc Żydów? 20.12.04, 23:19
                            dr.krisk napisał:

> Ależ moja poczciwa badaczko Semitów! A gdzież to ja "wmawiam" ci ów tysiąc
                            > starozakonnych???
                            > Wyobraź sbie, że liczba Żydów w Polsce obchodzi mnie tyle co zeszłoroczne
                            > zbiory manioku w Senegalu. I śmieszą mnie twoje wyliczenia, zestawienia,
                            itp.,
                            > itd.
                            > Tyle.
                            > KrisK

Nic pana Zydzi nie obchodza?To dlaczego wszedl pan do tego watku i tylko o
                            Zydach pan dyskutuje, bo o Srodzie jakos nie .
                            www.mswia.gov.pl/mn_narod_zydzi.html
                            Zydow dokladnie w Polsce jest podobno 1055 bo tylu zadeklarowalo narodowosc
                            zydowska, oficjalne dane.Co jak powtarzam raz jeszcze przy tylu instytucjach
                            wydaje sib byc smieszna suma i tyle.
                            Myli sie pan nie badam semitow, ale interesuje sie wszystkim po trochu, to
                            chyba mi wolno.
                            Tym bardziej, ze pisuja tu rozne Zyxy , ktore wciaz o cos maja pretensje.
                            • dr.krisk Rzeczywiście... 20.12.04, 23:29
                              Interesują mnie raczej Polacy antysemici, bo uważam ich za popaprańców i hańbę
                              narodową. Sami Żydzi niezbyt mnie interesują: muzyka jękliwa i obca moim
                              gustom, kuchnia taka sobie.
                              I tyle.
                              KrisK
                              P.S. A nie wpadlo ci do głowy, że są Żydzi którzy po prostu czują się Polakami
                              pochodzenia żydowskiego?
                              • gini Re: Rzeczywiście... 20.12.04, 23:53
                                dr.krisk napisał:

> Interesują mnie raczej Polacy antysemici, bo uważam ich za popaprańców i
                                hańbę
                                > narodową. Sami Żydzi niezbyt mnie interesują: muzyka jękliwa i obca moim
                                > gustom, kuchnia taka sobie.
                                > I tyle.
                                > KrisK
                                > P.S. A nie wpadlo ci do głowy, że są Żydzi którzy po prostu czują się
                                Polakami
                                > pochodzenia żydowskiego?

.Ja nie bardzo rozumiem , obywatelami polskimi sa, ale prosze wybaczyc, takie
                                instytucje wlasnie podkreslaja odrebnosc i nie o religie tu chodzi bynajmniej
                                bo taki PUSZ np okresla siebie tak

Założona w 1992 przez grupę młodzieży żydowskiej, jest członkiem Europejskiej i
                                Światowej Unii Studentów Żydowskich. Określa siebie jako organizację areligijną
                                i apolityczną. Podstawowym celem PUSZ jest integracja środowiska młodzieżowego
                                i edukacja. Członkami Unii mogą zostać osoby pochodzenia żydowskiego w wieku
                                15 - 35 lat. W kraju istnieją regionalne oddziały, którymi kierują
                                koordynatorzy. Władze PUSZ to Zgromadzenie Ogólne członków, które wybiera na
                                dwa lata Zarząd. Obecnym przewodniczącym PUSZ jest Tomek Kossakowski.

I tu ciekawostka, bo przeciez zapisujac sie do takigo Puszu trzeba jakos te
                                swoje zydostwo udowodnic.

Bo oddzielna szkola, oddzielny dom itd... itd...
                                Pod antysemityzm prosze pana podciaga sie wlasciwie, kazda wypowiedz, ktora sie
                                Zydom nie podoba.
                                Jak napisze, ze nie podoba mi sie polityka Sharona, to juz jest to
                                antysemityzm, dla niektorych, gdy napisze to o polityce Belki nikt
                                antypolonizmu mi nie zarzuci .
                                Chiraca, i innych mozna krytykowac do woli, oby nie rzad Izrtaela.
                                Jak sie chce psa uderzyc to sie kij zawsze znajdzie, antysemite mozna zrobic z
                                kazdego.
                            • Gość: analityk Re: Tysiąc Żydów? IP: 195.69.81.* 08.01.05, 20:24
                              palnij się w swój łepek- poczytaj sobie książkę telefoniczną polskich
                              organizacji w Nowej Zelandii -Polaków jest tam podobno 1-2,6 tys.-organizacji
                              jest 35 (sic!) i to nikogo nie dziwi. Więc koleś nie podniecaj się liczbą
                              zydowskich organizacji w Polsce, po prostu ludzie chcą się spotykac wypić kawę
                              i pogadać-miłośnik kotów z miłosnkiem kotów, brydżysta z bryzystą i tak dalej.
                        • gini Re: Info dla pana doktora 20.12.04, 23:11
                          Od kilkunastu dni funkcjonuje przy Gminie łódzkiej Dom Dziennego Pobytu dla
                          osób pochodzenia żydowskiego i ich niekoniecznie żydowskich rodzin.
                          Otwarcie oficjalne zaplanowane jest na dzień 2 października, przybędą różne
                          osoby, m in Ambasador Israela w Polsce Szewach Weiss oraz Tova ben Cwi.
                          Będziemy się ciszyć, bo to pierwszy od 1968 roku taki Dom. Słuchajcie, jest
                          wspaniały. Ludzie nasi przychodzą juz rano, o 8-ej, a Ci, którym trudno jest
                          poruszać się, są dowożeni. Jedzą sobie śniadanie, a potem mają swoje i
                          programowe zajęcia. Są lekarze, jest psycholog. To wszystko w ruinie
                          niegdysiejszego pałacu należącego przed wojną do Gminy, teraz przy pomocy
                          Przyjaciół i ludzi dobrej woli odrestaurowanego na parterze, wedle układu i
                          kolorystyki przedwojennej. Sukcesem jest to, że udało nam się namówić ludzi,
                          którzy już w ogóle z domu nie wychodzili i spisali się na straty - do
                          przyjścia tu, do Gminy. I przyszli: Panie, schludnie i ładnie ubrane,
                          koniecznie z riuszkami przy szyi i kameami - od rana, pachnące mydełkiem,
                          takie malutkie, a takie inteligentne. Panowie, wyświeżeni od rana podaja
                          ramię Paniom, grają sobie tanga na fortepianie, spiewają romanse, pieśni
                          żydowskie. Jest tu takie małżeństwo Państwa B., och słuchajcie, tak mieć - to
                          każdy chciałby! Jak oni, po 50 latach życia odzywają się do siebie! On do
                          Niej Sarenju, chodź do mnie, weź sweter, jest chłodno a ty jesteś zawsze taka
                          wrażliwa... Ona do niego też tak samo. Pomagam w urządzeniu "konkretnym" tego
                          domu, czyli kąbinuję piekne stoły owalne, przedwojenne, serwety "z oczkami"
                          robia panie, ja - dalej kąbinuję i "sie kręcę" czyli krzesła stylowe,
                          krzesełka, komody ect. Odkryliśmy piękne polichromie, nie zamalujemy bo serca
                          by nam pękły.
                          Jak Oni pięknie cichną... i z jaką pokorą dogasają. To wszystko przyszło
                          przecież trochę... późno. Naprawdę - wzruszenie. Pani V., znana arystokratka
                          z kresów przyniosła dzisiaj swój pierwszy balowy wachlarz - śliczny! I
                          karnet! Ona ma - baruch H-m - 92 lata. W młodości była pogromczynią serc
                          męskich i znaną tygrysicą, malowaną przez Kossaka w latach 30-tych.
                          I siedzą w oranżerii te drobne Panie z broszami pod szyją i dyskretni Panowie.
                          "...niewidzialni na moście..."

Pozdrawiam

Nie mam nic przeciw temu domowi, daje panu po prostu info, ze taki dom istnieje.
                          dompobytu.webpark.pl/
                          • dr.krisk Czy to propozycja? 20.12.04, 23:16
                            Pomyliłas się - nie jestem jeszcze Starym Doktorem, i na razie taki przybytek
                            nie jest mi potrzebny. Listę moich potrzeb mogę ci przysłać za zaliczeniem
                            pocztowym.
                            KrisK
                            • gini Re: Czy to propozycja? 20.12.04, 23:20
                              dr.krisk napisał:

> Pomyliłas się - nie jestem jeszcze Starym Doktorem, i na razie taki przybytek
                              > nie jest mi potrzebny. Listę moich potrzeb mogę ci przysłać za zaliczeniem
                              > pocztowym.
                              > KrisK

To nie byla propozycja, pokazalam panu, ze taki dom istnieje .
                              A panskie potrzeby niewiele mnie interesuja .
                  • Gość: jarek Dlaczego sie tak konspirujecie? IP: *.marketscore.com / 216.148.246.* 21.12.04, 18:45
                    Ty jesteś paranoikiem. Nie sądź innych według swoich problemów.
                    Ale tak naprawdę kłamiesz, bo sam jesteś Żydem i doskonale wiesz jak to jest.
                    Twój przypadek jest dowodem. Kto normalny by tak zacięcie walczył faket,że
                    przechrzczonych Żydów, którzy ciągle czują sie Żydami jest całkiem spora liczba.
                    Ty masz jakieś ukryte intencje i cele w podtrzymywaniu konspiracji?
                    Dlaczego sie tak konspirujecie?
                    • dr.krisk Masz manię prześladowczą. 21.12.04, 19:30
                      Wszędzie widzisz konspirację i Tajne Siły. Oraz Ukryte Intencje.
                      Co potwierdza moją opinię o tobie.
                      Wybacz, ale ja nie słyszę Głosów.
                      KrisK
                      P.S. Gratuluję - długo całkiem się trzymałeś, zanim wytaszczyłeś zwyczajowy
                      argument "bo sam jesteś Żydem". No ale w końcu pękłeś......
                      • gini Re:Na zakonczenie 21.12.04, 20:07

Muszę tez przyznać, że nawet w Polsce trudno jest spotkać tak wielu i tak
                        zaciekłych antysemitów-polaków w jednym miejscu, jak wśród amerykańskiej
                        Polonii, niestety....wystarczy wziąść do ręki ich 'polonijne gazetki', gdzie
                        bądź to wprost, bądź między wierszami za wszelkie własne lub znajomych
                        niepowodzenia obwinia się Żydów. Bardzo czesto w polskich środowiskach spotyka
                        się chorą wręcz nienawiść do Żydów i nie jest zadnym marginesem, ze dotyczy to
                        równiez ludzi całkiem nieźle wykształconych

Wydaje mi się, że Polacy tutaj nie sa aż takimi antysemitami w porównaniu z
                        amerykańską Polonią.

Wedlug mnie wiekszosc Polakow (pokolenie powojenne) przyjezdza do USA bez
                        zadnego negatywnego nastawienia do Zydow. Niestety po zetknieciu sie z
                        powszechnym i bezczelnym antypolonizmem wiekszosci tutejszych Zydow, trudno
                        Polakom zapomniec jak podle Zydzi ich traktuja.

To jest forum Zydowskie (w wiekszosci) i moze trudno bedzie wam spojrzec na ta
                        sprawe z innej strony. Wy jestescie mniejszoscia w Polsce i macie wlasne
                        problemy.

Jezeli nawet czujecie sie Polakami ale nie mieszkaliscie w Stanach nie
                        bedziecie w stanie zrozumiec tego zydowskiego antypolonizmu-rasizmu ktory
                        spokojnie rozwinal sie i jest nadal pielegnowany jako prawda historyczna i
                        prawie ze nieodlaczna czesc zydowskiej religii i kultury. A jezeli nawet
                        mieszkaliscie w Stanach, ale jestescie Polakami-Zydami, to wcale was to nie
                        dotknie i nic o tym nadal nie bedziecie wiedziec.

Na czym polega zydowski antypolonizm, a wiec na tym ze Zydzi tutaj uwazaja ze
                        Wszyscy Polacy sa mordercami Zydow, wszyscy Polacy sa glupi, brudni, bez
                        kultury, wszyscy Polacy to beznadziejne prymitywy, wszyscy Polacy w ogole od
                        razu przystapili do wojny po stronie Niemiec, Polacy wydali wszystkich Zydow
                        Niemcom, gdyby nie ci glupi i zazdrosni Polacy to Niemcy by nigdy Zydow nie
                        znalezli. Zydzi tutaj nie zawsze wiedza jak zaczela sie II Wojna Swiatowa, ze
                        zginelo 3mln Polakow-nie -Zydow i 3mln Polakow-Zydow. A jak sie dowiedza, to
                        okazuje sie ze to i tak nie ma znaczenia i ze smierc innych ludzi nie ma tutaj
                        znaczenia. Niewazne, mowia, moze i duzo jakichs tam innych ludzi gdzies sobie
                        zginelo, to nie jest istotne, my mowimy tylko o Zydach. Bardzo czesto w
                        kontaktach z Zydami mieszkajacy tutaj Polacy spotykaja sie z kompletnym
                        bezczelnym i otwartym lekcewazeniem wszystkiego co Polskie. A wiec, Tatusia nie
                        dziw sie ze Polonia jest antyzydowska. Polonia w USA praktycznie jest do tego
                        zmuszana przez wszechobecny antypolonizm Zydow.

Juz o tym kiedys pisalismy i podobne nastawienie wobec Polski i Polakow
                        istnieje w Izraelu. Polacy mowia: mysmy was zaprosili do naszego kraju wtedy
                        kiedy nikt w Europie was nie chcial, u nas rozwijala sie i utrzymywala wasza
                        religia i kultura i wy nam teraz za to tak odplacacie. To byl duzy blad, trzeba
                        bylo was nie zapraszac, lepiej bylo i jest trzymac sie od was jak najdalej.
                        Zydzi mowia: zaprosiliscie nas a potem zescie nas wszystkich zabili... Totalny
                        surrealizm, ale dla uproszczenia wszystkiemu winni sa Polacy i prawde znaja
                        tylko Zydzi

W takiej sytuacji niestety perspektywa stosunkow Polsko-Zydowskich w USA nie
                        wyglada jak najlepiej. A szkoda.

Osobiscie bardzo mi zalezy na porozumieniu pomiedzy naszymi narodami. Nie moge
                        jednak wymagac od kazdego Polaka ani od kogokolwiek innego, zeby bez szemrania
                        nastawial drugi policzek. Uprzedzenia wobec innych to bledne kolo. Cierpia na
                        tym najwiecej ludzie zupelnie niewinni i po obu stronach.

Teraz pewnie rozpeta sie dyskusja na pare stron gdzie wszyscy bez wyjatku beda
                        na mnie ciskac gromy i przekonywac ze wszyscy Zydzi to milusinscy i niewinne
                        madre misiaczki sleczace nad Tora a wszyscy Polacy to i napasione kaszanka
                        potwory lacznie ze mna
                        (nie to wcale nie jest tak)
                        --------------------------------------------------------------------------------

Wypowiedzi Zydow z zydowskiego forum.
                        Antypolonizm, antysemityzm,duzo w tym gorzkiej prawdy .
                        Jak ktos czytal "Listy o zagladzie" to wie, ze taka jest prawda, niekonczace
                        sie oskarzenia, uogolnienia itd...
                        pozniej problem, ze jest antysemityzm.
                        Niestety takich Zydow jak ten czlowiek z USA jest bardzo malo, na forum
                        spotkalam jednego, a wlasciwie gorsi sa jeszcze filosemici , ktorzy w kazdym
                        kto nie kocha Zydow jak oni z miejsca upatruja antysemite.

.
                      • Gość: jarek Masz fiksację IP: *.marketscore.com / 216.148.246.* 22.12.04, 02:48
                        dr.krisk napisał:

> Wszędzie widzisz konspirację i Tajne Siły. Oraz Ukryte Intencje.

Ty jesteś juz żałosny w swoich próbach lawirowania. :)
                        Gdzie ja widzę "konspiracje" i "Tajne Siły"??? Masz urojenia? Napisałem tylko,
                        że wy sie często konspirujecie. Uważacie sie miedzy swoimi za Żydów, ale innym
                        sie rzadko przyznajecie.
                        Ty jesteś zgorzkniałym Żydem, który jest sfiksowany na punkcie wydumanych
                        "teoretyków spiskowych" i wszędzie widzi tego potwora ze swojego chorego umysłu.
                        Trzeba sie leczyć. Fiksacja jest męcząca.
                        Zwłaszcza z tym brakiem słyszenia jakichs "głosów".
                        Czy je słyszałeś i nagle przestałeś, że ze zgorzknienia szukasz z tego u innych?
                        To sie da leczyć. Ale nie szukaj pomocy u swojego rabina, raczej spróbuj psychiatry.
    • Gość: dzidek Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 12:10
      P.Środa jest przede wszystkim KOBIETĄ a jako taka dba o DOBRO tychże!Droga Olu
      nie życzę Ci męża tzw."damskiego boksera".A ,wierz mi jest takich b.dużo.Czy to
      normalne,że w tak KATOLICKIM kraju(ok.95%,czy ponad,już się pogubiłem w
      liczbach podawanych przez KK)jest tyle PRZEMOCY W RODZINIE???A gdzie katolicka
      miłość bliżniego? Temat-rzeka.A miało być tak pięknie
    • chilum Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? 14.12.04, 14:14
      Wychowałem sie w rodzinie katolickiej,a mam bardzo podobne refleksje.
      • Gość: jarek Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: 148.223.48.* 14.12.04, 16:58
        > Wychowałem sie w rodzinie katolickiej,a mam bardzo podobne refleksje.

Czyli masz doświadczenia rodziny z marginesu społecznego?
        • Gość: dzidek Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 17:57
          Drogi Jarku,czy uważasz że rodzina katolicka jest rodziną z marginesu
          społecznego?Tak przynajmniej wynika z Twojej wypowiedzi.
          • Gość: jarek Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: 148.223.48.* 15.12.04, 22:37
            Gość portalu: dzidek napisał(a):

> Drogi Jarku,czy uważasz że rodzina katolicka jest rodziną z marginesu
            > społecznego?Tak przynajmniej wynika z Twojej wypowiedzi.

Masz problemy z orientacja na forum. To bynajmniej nie wynika z mojej wypowiedzi.

Ola napisała:
            Jeżeli ona jest katoliczką, to skąd ona wzięła te dziwne spostrzeżenia? Czy
            ona wychowała się w rodzinie z marginesu społecznego?

A ten chilum:
            Wychowałem sie w rodzinie katolickiej,a mam bardzo podobne refleksje.

Rodzina z może byc jednoczesnie katolicka i z marginesu społecznego.
            Przemoc w rodzinie jest cechą marginesu społecznego. Jeżeli ktos ma takie
            doświadczenia, to pochodzi z rodziny z marginesu społecznego.
            Katolickość nie ma tu nic do rzeczy.
        • Gość: Aaron Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.bredband.skanova.com 20.12.04, 23:30
          To nie jest wazne czy niejaka Sroda jest zydowka czy nie. To jest zwykly
          niedopieszczony babsztyl.
    • venus99 Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? 14.12.04, 14:23
      obawiam się,że niezależnie od problemu wpływu religii katolickiej na przemoc w
      rodzinie powstał problem znacznie bardziej istotny -wpływ wychowania w rodzinie
      katolickiej na stopień głupoty.
      • Gość: czyzunia Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:43
        znów przypomnę wieszca tuwima:
        już znakomici katolicy,
        tylko że jeszcze nie chrześcijanie.
        • Gość: elle o kurcze, czyżunia zna IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:51
          literaturę! A gdzie to nauczyli was, że Tuwim to wieszcz? Ale i tak jestem
          zbudowana, że Zomo przyswoiło jakieś nazwisko poety. Tuwim był Żydem , ale to
          też wiesz na pewno od dawna. Odpowiedz więc teraz na swoje pytanie.
        • Gość: Czarny ;-) [...] IP: *.kabel.telenet.be 14.12.04, 17:04
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: czyzunia Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:57
            ŻYD TUWIM WIESZCZ.
            osoł elle katol.
            • Gość: Czarny ;-) Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.kabel.telenet.be 16.12.04, 22:26
              Wyjasnijcie mi dlaczego moj post zostal usuniety. W jakim miejscu naruszylem
              regulamin. Zgadzam sie, ze wypowiedz byla dziecinna, ale moim zdaniem
              nieszkodliwa. No chyba, ze Giwi uznala ja za nawolywanie do agresji, czyli w
              tym wypadku ...................., aby sprawdzic czy mam racje ;-)
              Wczoraj napisalem:
              "Latwo sprawdzic, Zydowki maja w poprzek".
              • Gość: elle Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 17:59
                :):) a może Żydówki nie mają poczucia humoru? a może... naprawdę mają w poprzek
                i boją się, że ktoś się dowie?a przecież wszyscy wiedzą
    • Gość: Torquemada A co to ma do rzeczy? IP: 83.68.73.* 14.12.04, 20:44
      Na stos!
      • Gość: jarek Torquemada też z pochodzenia Żydem IP: 148.223.48.* 14.12.04, 21:20
        A do rzeczy ma to,że ci fanatycy aż za często okazują się być Żydami.

A u was bardziej popularne było kamienowanie. A nawet topienie we wrzątku, jak
        to karali rabini niewiernych jeszze całkiem niedawno.
    • Gość: Hahaha Czy ola jest owca ze stajni Rydzyka ? IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 15.12.04, 18:10
    • Gość: Mariner Ona jest Murzynką! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.04, 18:33
      Wystarczy na nią popatrzeć.
      M.
      • Gość: Hahaha Ona jest Murzynką i muzulmanka w dodatku IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 15.12.04, 18:38
        Kiedy wchodzi do domu zaraz naklada chuste.
    • Gość: F14 Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.238.103.64.adsl.inetia.pl 15.12.04, 23:27
      Pani środa jest czwartkiem.
    • Gość: sdjs [...] IP: *.twmi.rr.com 16.12.04, 06:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: jarek Re: Ani katoliczka, ani żydówka lecz STUKNIĘTY PS IP: 148.223.48.* 16.12.04, 20:57
        No ale jakieś pochodzenie ma. Jakie?
        • Gość: Normalna PRPŚCIARA Środa jest LEZBIJKĄ czy starą panną? IP: *.twmi.rr.com 17.12.04, 00:05
          Ten co ją mianował na urzad, to chyba jakiś HOMOSEKSUALISTA lub stary kawaler
          bez jaj.

Jakby w USA jakiś urzędnik państwowy tak BEZ UZASADNIENIA KŁAMAŁ jak ta
          GŁUPIA Środa to by ludzie strzelai się na ulicach bo tu w Ameryce tyle róznych
          sekt religijnych KTÓRYCH PRAWAO KATEGORYCZNIE ZABRANIA BEZPODSTAWNIE
          OBWINIAĆ.

W USA jest tyle róznych religi i narodowosci, a gdyby polityk KŁAMAŁ tak jak ta
          PROŚCIARA Środa to by wzniecało konflikty społeczne na tle religijnym czy
          rasowym.

Ona zachowuje sie jakby była starą panną co ma KOMPLEKSY PSYCHICZNE, albo
          nie miała normalnego życia seksualnego i dlatego jest WALNIETA, co objawia się
          sie jej jakąś DZIWACZNA AGRESJĄ.

WYŻUCCCIE tą PROSCIARĘ na ZBITY PYSK i lepiej na jej miejsce postawcie
          Beger z Samobrony, bo Beger ma o wiele wiecej wyrobienia w obcowaniu z ludzmi
          o różnych sytuacjach i pogladach religijnych czy seksualnych.

Ta PROSCIARA Środa niech swoje "dyplomy profesorskie" wsadzi sobie pod swój
          OSZCZANY SIENNIK i się na nim na nim śpi dalej, bo się zachowuje jak ZWYKŁA
          PROŚCIARA.
    • Gość: Młody literat Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.piotrkow.net.pl 19.12.04, 19:20
      kretyńskie pytanie...

ani katoliczka, ani Żydówka, tylko stuknięta feministka, pewnie córka jakiegoś
      ubeka, który przed wojną łaził po wsi usmarkany i na bosaka, a po wojnie
      dostał "pi..let" i władzę!
    • Gość: Kafar Atakującym prof. Środę pod rozwagę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 19:28

A oto zdanie KK o kobiecie:

Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80.
      Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych
      wiatrów.”
      (św. Tomasz z Akwinu)
      ¤ ¤ ¤
      „Kobiety są przeznaczone głównie do zaspokajania żądzy mężczyzn.”
      (Jan Chryzostom, 349–407, gr.)
      ¤ ¤ ¤
      „Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i
      podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć
      mężczyźnie.”
      (św. Augustyn 354–430 – jeden z najznakomitszych ojców
      Kościoła)
      ¤ ¤ ¤
      „Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości
      wykorzystania do prac domowych”
      (św. Tomasz z Akwinu, mędrzec Kościoła, 1225–1275)
      ¤ ¤ ¤
      „Kobieta winna zasłaniać oblicze, bowiem nie zostało ono
      stworzone na obraz Boga.”
      (Ambroży, mędrzec Kościoła, 339–397)
      ¤ ¤ ¤
      „Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj, to diabeł! Ona jest swoistym piekłem!”
      (Papież Pius II, 1405–1464)
      ¤ ¤ ¤
      „Kobiety ze swej natury są przeznaczone do wspólnych uciech.”
      (Kapokrates, założyciel klasztoru)
      ¤ ¤ ¤
      „Kobiety są błędem natury...z tym ich nadmiarem wilgoci i ich temperaturą ciała
      świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu... są rodzajem kalekiego,
      chybionego, nieudanego mężczyzny... Pełnym urzeczywistnieniem rodzaju ludzkiego
      jest mężczyzna.”
      (św. Tomasz z Akwinu)
      ¤ ¤ ¤
      „W żadnej religii czy światopoglądzie kobieta nie jest tak szanowana i uważana,
      jak w chrześcijaństwie.”
      (Bernard Häring, teolog katolicki, XX wiek)
      ¤ ¤ ¤
      „Dziewczęta noszące spódniczki mini, pójdą do piekła.”
      (Wild, SJ, XX w.)
      ¤ ¤ ¤
      „Kobiecie przystoi jedynie szata żałobna. Skoro tylko przekroczy próg wieku
      dojrzałego, winna zasłonić swe gorszące oblicze, by nie utracić szczęśliwości
      wiecznej.”
      (Tertulian, pisarz chrześcijański)
      ¤ ¤ ¤
      „W miejscu, w którym zatrzyma się ksiądz, nie powinna przebywać żadna kobieta”
      (Synod Paryski, 846)
      ¤ ¤ ¤
      „Kobiecie nie wolno mieszkać w pobliżu kościoła.”
      (Synod w Coyaca, 1050)
      ¤ ¤ ¤
      „Księża, którzy udzielają noclegu kobietom i doznają przy tym podniety, muszą
      zostać ukarani. Kobiety natomiast mają zostać sprzedane przez biskupa jako
      niewolnice.”
      (2. Synod w Toledo)
      ¤ ¤ ¤
      „U kobiety sama świadomość jej istnienia powinna wywoływać wstyd.”
      (Clemens Alexandrinus, 215)
      ¤ ¤ ¤
      „Kobietom nie wolno we własnym imieniu pisać ni otrzymywać listów”
      (Synod w Ewirze, IV w. n.e.)
      ¤ ¤ ¤
      „Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna. Uświęcona zostaje jedynie poprzez
      macierzyństwo.”
      (św. Jan Chryzostom, 349–407)
      ¤ ¤ ¤
      „Kobietom nie wolno śpiewać w kościele.”
      (św. Bonifacy, misjonarz benedyktyński, 657–754)
      ¤ ¤ ¤
      „Żona nie chce, chodź ty, dziewczę!”
      (Marcin Luter)
      ¤ ¤ ¤
      „Największym zaszczytem, jaki spotyka kobietę, jest to, że przez nią zrodzony
      jest mężczyzna

-------------------
      Czyż nie są to rojenia chorych umysłów? Umysłów zdegenerowanych przez religię.
      • Gość: elle Kafarze, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.04, 13:46
        jeszcze raz z rozwagą przeczytaj lata życia cytowanych przez Ciebie autorów.
        Zechciej też zasięgnąć opinii współczesnych znawców Zakonu, tzn. prawa, jak się
        mają Twoje przytoczenia do dzisiejszego poglądu na temat. Nie sądzę, abyś miał
        umysł zdegenerowany, nie wiem skąd taka opinia u Ciebie dotycząca m.in.mnie.
      • Gość: jarek Było kiedys i nie w Polsce. IP: *.marketscore.com / 216.148.246.* 20.12.04, 20:53
        Masz coś w związku z wypowiedzią Środy o polskim katolicyzmie?
      • Gość: Andrzej Jaka ona profesor? IP: *.fiber.net.pl 21.12.04, 15:48
        Zobacz na stronie Uniwersytetu Warszawskiego jaka ona profesor. Tylko doktor, i
        to zdaje się niehabilitowany.
        Oj cienka musi być ta etyka na UW, jeśli tacy naukowcy jak Środa tam wykładają!
    • Gość: kat Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 21:19
      Nie mylcie wyznania ( katoliczka ) z narodowością ( Żydówka )
    • Gość: asldsjd Środa jest po prosu PROSTACZKĄ czy IP: *.twmi.rr.com 20.12.04, 23:04
      PROSCIARĄ co powinna być sprzątaczka bo wyglada na ŚMIECIARĘ
    • Gość: doradca Nie ma znaczenia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.04, 23:30
      jakiego jest wyznania i jakiego jest pochodzenia. Znaczenie ma za czyje
      pieniądze ta jordolnieta baba wypowiada swoje idiotyzmy.
    • Gość: Andrzej Ani jedno, ani drugie IP: *.fiber.net.pl 21.12.04, 15:43
      Z całą pewnością jej ojciec nie jest Żydem, matka chyba też nie (tego do końca
      nie jestem pewien). Pochodzi z rozbitej rodziny (rodzice się rozeszli, gdy była
      jeszcze dzieckiem). Wychowywała się w warunkach, nazwijmy to areligijności.
      Rodzice jej, chociaż nie byli działaczami PZPR, wyznawali wówczas podobne
      poglądy jak ona dzisiaj. Myslę, że to wszystko wpłynęło na jej antykatolicką i
      antyludzką postawę. Nie była jednak w dzieciństwie bita. Skąd więc jej
      dzisiejsze poglądy, że wszsytkie dzieci są bite?
      • Gość: muszal345 Re: Ani jedno, ani drugie IP: *.faktyimity.pl / *.crowley.pl 04.01.05, 22:28
        widzę że badanie pochodzenia pani ministrer Środy idzie całkiem całkiem, no to
        ustalajmy jakie pochodzenie miał praprapraprapraprapraprapra..........pra
        dziadek jedynego prawdziwego POlaka czyli Giertycha, dodajmy do tego ks.
        Jankowskiego& Rydzyka. Mogą wyjść całkiem fajne rzeczy.
        michał powolny z rodziny w której byli czesi, żydzi, austriacy i orminie.
        Mnie też zlustrujesz?
        • imagistyk Re: Ani jedno, ani drugie 05.01.05, 15:27
          Gdyby przeciwnicy p.Środy byli katolikami to wierzyliby swojej siostrze(jako pochodzącej od Adama i Ewy),ale to są zwykli heretycy i bezbożnicy więc obrzucają JĄ inwektywami.Jak to heretycy i bezbożnicy.Pani Środa jest bardzo mądrą kobietą i tego nigdy jej nie wybaczą ludzie przesiąknięci nienawiścią do mądrzejszych od siebie.Takich na tym forum odezwało się dużo...
          • Gość: elle Re: Ani jedno, ani drugie IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 18:54
            nie wspominasz o jej urodzie. Ale co ma piernik do wiatraka - gwoli
            wytłumaczenia - Środa jako wiatrak. Albo i piernik nawet. A może jedno i drugie?
            • imagistyk Re: Ani jedno, ani drugie 06.01.05, 14:48
              Uważam,że płeć piękna jest piękna ! Podobnie jak moi Mistrzowie wrażenia wzrokowe łączę ze słuchowymi.I dlatego lubię słuchać i oglądać P.Srodę.
              • Gość: elle Re: Ani jedno, ani drugie IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 16:58
                "wtorek środę wziął pod brodę
                chodzmy sitkiem czepać wodę".

Więc czerpcie z tego zdroju! Jak na razie - sitkiem! pozdro, elle
    • Gość: Jo-jo Trzecia opcja nie istnieje? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.01.05, 18:46
      Potrafisz sobie w swoim pustym łebku wyimaginować, że może - ani jedno, ani
      drugie?
      Ile ty masz lat?
      • Gość: justusz Re: Trzecia opcja nie istnieje? IP: *.stnet.pl 06.01.05, 15:36
        O ludzie. Wstyd mi za kraj w którym zyjemy. QA cóz wspólnego maja Pani Środa,
        zasciankowosc koscioła katolicjkiego i ewentualne zydowskie korzenie. przeciez
        chrystus to zyd, matka boska zydówka, wielu polskich biskupów to zydzi. A
        kosciól jest kosciołem własnie zacofanym w traktowaniu kobiety. pani Sroda
        miała przede wszytkim bodwage ze by to wstecznictwo wskazać a ewentualne
        korzenie nie maja tutaj jakiegokolwiek znaczenia. To tylko i wyłacznie wyssany
        z palca argument dla ludzi malutkich w swej zasciankowiości ,prymitywizmie i
        braku pogładów i argumentów.
        • Gość: elle Re: Trzecia opcja nie istnieje? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:02
          środa miała odwagę, nagle jej zabrakło tej odwagi, bo brzydko mówiąc -
          odszczekała wszystko, przekręciła, przeinaczyła. Odwagę ma się do końca. A
          środa jest po prostu głupia,i tu przyznję rację - pochodzenie nie ma z tym nic
          wspólnego. Wstyd byłoby mi , gdyby z drugiej, atakowanej strony nikt nie miał
          odwagi zaoponować. Pomyśl o tym w ten sposób również. Że w konflikcie są dwie
          strony.
          • imagistyk Re: Trzecia opcja nie istnieje? 06.01.05, 17:28
            P.Środa konsekwentnie od lat wypowiada się o sytuacji kobiet w Polsce i na wiele innych tematów.Jej wypowiedzi należy traktować w całości,a nie wyrywać pojedyńcze zdania z kontekstu(tym sposobem można wypaczyć każdą myśl każdego człowieka).P.Środa podtrzymuje swoje opinie i nie słyszałem,aby stała się piewcą miłości Kościoła do kobiet.To ,że kobiety mają taką swobodę wypowiedzi (i inne także)jest zasługą feministek,a nie czarnych.
            • Gość: elle Re: Trzecia opcja nie istnieje? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:35
              nie jestem wielbicielką księży ani ich wyznawczynią. Tych, których znam -
              niewielu - lubię i cenię i wiem, że są uczciwi. Jestem katoliczką i nigdy nie
              pozwalam, aby z tego powodu ktoś mnie krzywdził,poniżał czy obrażał, bo takie
              wyniosłam wychowanie, a Środa chyba tak to przedstawiała, czyli gadała
              głupoty. Bardzo mętnie tłumaczyła potem swój występ. Nie zacytuję, nie śledzę
              jej kroków.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Trzecia opcja nie istnieje? 08.01.05, 22:37
                Módlmy się o rozum dla pani Środy
                • Gość: elle Re: Trzecia opcja nie istnieje? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 09:35
                  niechby się pomodliła sama. O zdrowie. Na rozum za pózno.
                  • imagistyk Re: Trzecia opcja nie istnieje? 09.01.05, 15:14
                    elle ! Na miłość Boską !!! To,że nie znasz historii Polski i Kościoła nie powinno wpędzać Ciebie w kompleksy wobec mądrości p.Środy.Na naukę nigdy nie jest za póżno !!! Trzeba być optymistą i wierzyć,że kiedyś coś tam będziesz wiedziała !!! Najpierw dowiedz się co p.Środa powiedziała,a potem wygłaszaj swój sprzeciw.Kościół ma taką historię jaką ma i nawet Giertych z JP II nie są w stanie jej zmienić : na cenzurę w Polsce już za póżno!!!
                    • Gość: elle Re: Trzecia opcja nie istnieje? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 15:36
                      imagistyk, na miłość boską! To u Ciebie zdawałam egzaminy? Jeśli tak, sięgnij
                      trochę wstecz, jeśli nie, nie oceniaj zbyt pochopnie. Optymistką jestem,
                      niepoprawną wręcz, ale - to się chyba nie wyklucza - dość twardo stoję na
                      ziemi. Na Środę szkoda czasu, uwierz mi. I z łaski swojej, błagam - nie
                      porównuj mnie z tą panią , robisz mi wielką przykrość. O mądrości już nie pisz.
                      Niczyjej. pozdr
                      • imagistyk Re: Trzecia opcja nie istnieje? 09.01.05, 17:37
                        elle ! Chodzi mi tylko o to,że wg mnie polemizujesz(mówiąc oględnie) z prasowymi newsami,a nie z rzeczywistą wypowiedzią p.Środy.Natomiast temat stosunku Kościoła do kobiet jest bardzo obszerny.Jeżeli byłaś studentką p.Środy to nie będę z Tobą na ten temat dyskutować.W przeciwnym przypadku jesteśmy w tej samej sytuacji.Ja najbardziej zapamiętałem Ją z "Co pani na to ".Moim zdaniem bardzo dobrej audycji,w której interesujące panie wypowiadały się na różne tematy w bardzo ciekawy sposób.Dlatego ta audycja została zlikwidowana-była za dobra(dzięki kobietom).
                        • Gość: elle imagin, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:05
                          Bogu dziękować , nie byłam studentką Środy, skończyłam dobrą alma mater.
                          Programu nie oglądałam, mało oglądam, wolę inne rozrywki. Może zle oceniłam tę
                          panią, może się mylę (okazuje się , że to nie p. profesor jednak, też nie wiem
                          dlaczego tak się ją gdzieś tytułuje).
    • Gość: zulus Re: Czy OLA JEST PIGMEJEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:49
    • Gość: oz Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.avenel01.nj.comcast.net 09.01.05, 17:51
      antykatolicyzm tej pani jest porównywalny z przekonaniami morderców, którzy
      topili księży podczas rewolucji francuskiej, którzy burzyli kościoły i
      mordowali podczas rewolucji bolszewickiej i następnie podczas rewolucji
      hiszpańskiej. nienawiść przeciwko katolicyzmowi powinien być karalny.
      • Gość: eloy Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 18:05
        A ja się pytam- jak ukarać Rydzyka za to co czyni ludowi polskiemu?!
        • Gość: jergus Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.stnet.pl 09.01.05, 18:18
          tepic i pietnowac nalezy zacofanie zasciankowośc i wstecznictwo. Wszyscy Ci
          dyaskutanci nawulujacy do karania i pietnujacy zacofanie pani Srody Do piet jej
          nie dorastaja. Ona jest kobieta z doktoratem filozofem kobieta inteligentna i
          wykształcona w odróznieniu od np takiej dyskutantki Eile której tylko
          inkwizyvcja sie marzy i stosy z płonacymi czarownicami. Okazuje sie ze
          rzeczywiscie niewiele trzeba zeby ludzie mogli cofnac sie w rozwoju myslowym o
          kilkaset lat do chlubnej epoki sredniowiecz,. A to wszystko dlatego ze w
          czasazch kiedy swiat i nauka podaza w postepie geometrycznym do prziodu,
          kosciólkatolicki zatrzymał sie w miejscu i ciagnie za soba balast wierzacych w
          swoja madrosc zdewociałych i zaslepionych nienawiscia
          • Gość: elle jergus, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:07
            może zacytujesz jakiś mój tekst o inkwizycji, stosach , itp. Bo zaczynam
            podejrzewać, że nie rozumiesz pisanego. pozdr.
          • imagistyk Czy jergus umie czytać ? 10.01.05, 17:24
            elle nigdy nie pisała o wysyłaniu kogokolwiek na stosy !!! Ma własne poglądy,z którymi masz prawo się nie zgadzać,ale nie przypisuj JEJ nieprawdziwych intencji!!! Natomiast popieram Twoją opinię o szkodliwości postępowania Kościoła.Z drugiej strony pragnę zauważyć,że wprawdzie Kościół palił mądrych ludzi na stosach,ale korzystał potajemnie z ich osiągnięć.
            • Gość: elle Re: Czy jergus umie czytać ? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:32
              dzięki, imagine, bo już zaczęłam podejrzewać spisek. Poza tym - forum traktuję
              jako zabawę raczej , dlatego staram się nikogo nie obrazić. Trudno też wymagać,
              by wszyscy mieli jednakowe poglądy,bo i po co? Zabawa kończy się , gdy
              wkraczają niektorzy i zaczynają walczyć ze swymi kompleksami w sposób, w jaki
              prawdopodobnie robią wszystko inne. pozdr
    • Gość: oz Re: Czy pani Środa jest katoliczką czy Żydówka? IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 18:02
      żydowska propaganda od wszechczasów uderzała w katolików. nie należy się tym
      przejmować, tylko należy przyjąć ich styl i robić to samo. oto kilka przykładów
      z brzegu, żeby nie być gołosłownym.
      www.dws.xip.pl/reich/zaglada/getto.html
    • Gość: jr GŁUPOTA NIE ZNA KONFESYJNYCH GRANIC IP: *.olsztyn.mm.pl 11.01.05, 14:53
      mało mnie obchodzi jakiej konfesji jest Sroda, obchodzi mnie tylko to, aby
      urzędnik państwowy, nie wygłaszał głupot; czy nie lepiej tego "szpetactwa" nie
      odwołać, a nie marnować tyle forsy z państwowej kasy
      • Gość: elle Re: GŁUPOTA NIE ZNA KONFESYJNYCH GRANIC IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 14:56
        !
      • imagistyk Uderz w stól ,a nożyce się odezwą 11.01.05, 17:44
        Twoim zdaniem walka z przemocą w rodzinie to be,a zabieranie pomocy ofiarom przemocy to cacy ? Kościół Cię za to ozłoci !
        • Gość: elle Re: Uderz w stól ,a nożyce się odezwą IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:46
          no wiesz, co Ci przychodzi do głowy? Złota nie lubię, wolę srebro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka