Dodaj do ulubionych

Borowski: SLD niewiarygodny

23.12.04, 17:13
Diabeł się w ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł [...] IP: *.golebia.clarus.com.pl 23.12.04, 17:25
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: elf CZERWONA LEWICA IP: *.chello.pl 23.12.04, 20:20
        Borowski kontynuuje chlubna tradycje Fiszbacha. Znowu jest taki "lepszy"
        SLDowiec jak Fiszbach byl lepszym PZPRowcem. Nic nowego. Nalecz tez mówi o tym
        ze sa otwarci na ludzi z SLD. Za 4 lata po odsiadce pozaparlamentarnej,
        zjednocza sie z Janikiem i porucznikiem 007 i znowu beda hasac.
        • Gość: miop Re: borowski-berman najpierw zlozcie samokrytyke IP: *.localdomain / 195.136.193.* 24.12.04, 04:35
          a potem dajcie sobie spoko z polityka
          bo doczekacie sie bliskiego spotkania IV stopnia z latarniami
    • Gość: obyw. Borowski: ostatnia nadzieja normalnej lewicy IP: 213.17.142.* 23.12.04, 17:27
      Z pożytkiem dla wszystkich, z pożytkiem dla całej, JAKŻE JESZCZE U NAS MŁODEJ
      demokracji parlamentarnej.
      • Gość: Vide Berman - Borowski nadzieją ? czarny żart !!! IP: *.icpnet.pl 23.12.04, 17:41
        ..nauczył się chyba czegoś od stryja
        • Gość: do vide Re: Berman - Borowski nadzieją ? czarny żart !!! IP: *.ztpnet.pl 23.12.04, 19:07
          lepiej byc synem Bermana niz jak ty-ALFONSA
        • Gość: polonus Re: Berman - Borowski nadzieją ? czarny żart !!! IP: *.z064220154.sjc-ca.dsl.cnc.net 23.12.04, 19:50
          i tu masz RACJE...wszystkich tych towarzyszy na drzewka ....beda jak znalazl
          dekoracjami na te Swieta....a i krajobraz ciekawszy bedzie....!
          MERRY CHRISTMAS .
          • Gość: pandada Re: Berman - Borowski nadzieją ? czarny żart !!! IP: *.ceron.pl 23.12.04, 20:15
            Polonusi! Jakże Polakom wstyd za was. Jesteście jedną z najbardziej pogardzanych mniejszości w Ameryce. Pewnie dlatego wstydzicie się pisać na amerykańskich forach i wchodzicie na polskie leczyć kompleksy.
            • Gość: Pawka55 Odpowiedz Polonusa IP: *.avlon.com / 199.3.20.* 23.12.04, 20:50
              Pandada ma racje wstydzac sie za amerykanska Polonie. Z calego serca popierala
              i popiera Busha, pomimo iz ten ma w tylku cala nasza nacje. Ale wy w Polsce tez
              nie macie sie czym pochwalic, a szczegolnie dojrzaloscia polityczna w wyborze
              swoich "przedstawicieli". Gdzie byli ci obecni antykomunisci, gdy odbywaly sie
              wybory do obecnego Sejmu??? Moze zatem przestanmy sobie wymyslac, bo jestesmy
              siebie warci, i tak wy zyjacy w kraju, jak i my zagranica.

Polak-Amerykanin
              • Gość: miop Re: cale szczescie ja ich nie wybieralem :-) IP: *.localdomain / 195.136.193.* 24.12.04, 04:37
            • Gość: polonus Re: Berman - Borowski nadzieją ? czarny żart !!! IP: *.z064220154.sjc-ca.dsl.cnc.net 23.12.04, 22:18
              chory jestesc czerwony ludku...:(
              • Gość: ALF Re do polonusa IP: *.ztpnet.pl 24.12.04, 00:54
                lepiej byc czerwonym ludkiem niz przefarbowanym kretynkiem
            • Gość: Win Re: Berman - Borowski nadzieją ? czarny żart !!! IP: *.proxy.aol.com 24.12.04, 17:58
              Pandada, ale ty jestes wredny i glupi....
      • Gość: cfl Re: Borowski: ostatnia nadzieja normalnej lewicy IP: *.crowley.pl 23.12.04, 19:08
        Prosze mnie oswiecic: Borowski jest bratankiem Berman'a?
        z gory dziekuje
        • Gość: miop Re:wejdz na jego strone i czytaj IP: *.localdomain / 195.136.193.* 24.12.04, 04:38
    • Gość: Jacek Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 17:32
      Tak SLD jest niewiarygodny! W żadnym układzie nie można układać się z
      kierownictwem SLD widzieliśmy jak było na kongresie!Nie po to stworzono SDPl
      aby znowu aparatczycy wszystko rozpieprzyli!
      • Gość: janspruce Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.proxy.aol.com 23.12.04, 17:54
        Jezeli SLD jest niewiarygodna to rownie niewiarygodna jest SDPI. Borowski
        walczy o brakujacy mu 1% do progu wyborczego. Nie zdaje sobie jednak sprawy ze
        plyjac na SLD oslabia jednoczesnie wlasne ugrupowanie. Mysli naiwnie ze
        Giertych, Rokita,Kaczory i Lepper zostawia go w spokoju. Nie darmo Giertych
        wymienia go z nazwiska w swoim pseudo raporcie. Teraz jest czas topienia SLD
        potem przyjdzie czas na SDPI. Przykladajac reke do nagonki postepuje tak jak
        sanacja w sprawie Zaolzia. Potem zostanie tylko wstyd bez zadnych kozysci.
        • Gość: pandada Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: 82.160.65.* 23.12.04, 20:27
          Zgadzam się w dużym stopniu z przedmówcą. Borowski, a szczególnie Nałęcz, chcą grać obiektywnych krytyków SLD, ale w gruncie rzeczy dochodzą do krytykanctwa i wrażenia partyjniactwa.
          Borowski jako członek SLD był wzorem obiektywizmu i rozsądku. Teraz chyba ponosi go przywództwo i szuka taktyki, która zwiększyłaby poparcie dla SdPL. Początkowo byłem przekonany, że jest partia dla mnie, bo przeszli tam moi ulubieńcy z SLD: Celiński, Borowski, Sierakowska, do tego Nałęcz. Ceniłem ich za umiar w osądach i rzeczowość dyskusji, ale widocznie kierowanie partią wprowadziło chaos do ich poczynań.
          Lewica albo się pojedna albo zginie - tak jak to kiedyś było z prawicą - rozdrobnioną do czasu AWS.
          Mówiąc tylko o tym jak będzie ładniej wyglądało, a nie interesując się prawdą i nigdzie nie wspominając o przewinie Oleksego, SdPL dużo traci w moich oczach.
          Nie wiem, czy SdPL przypadkiem nie zerka w stronę UW.
    • Gość: hh Tak jakby ktokolwiek z PZPR był wiarygodny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 17:53
      • Gość: SB Re: Tak jakby ktokolwiek z PZPR był wiarygodny... IP: *.ztpnet.pl 23.12.04, 19:12
        hh,nie przesadzaj.Waserman chyba jest wiarygodny,
        • Gość: Kind Good Boys Re: Tak jakby ktokolwiek z PZPR był wiarygodny... IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 19:30
          Bingo.
    • Gość: zomo Re: Borowski: SLD Wiarygodny IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.12.04, 18:03
      Szkoada józefa.ALe to SLD go niszczy. Kolo niepotrzenie kandydowal. Janik
      okazal sie lisem, a jozef jest naiwny. Teraz janik wychodzi na wybawce.
      Smieszne. Janik i Pietruczuk, szef mlodziezowki SLD - najwiekszy beton w parti,
      ktory nawet nie przestrzega statutu swego stowarzyszenia.
      A wiec jedyna szansa dla lewicy to Socjaldemokracja Polska (SDPL). Czerwone
      nochale wszystko zniszczyly.
    • Gość: :))))) Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.12.04, 18:04
      Po co media sie tym SLD jeszcze zajmuja ??? szkoda na to czasu.
      • Gość: tedi Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 23.12.04, 18:37
        Panie Borowski
        Pan wychowany na zapleczu redakcji "Trubuna Ludu" mówi o wiarygodności.
        No, to proletariusze wszystkich krajów łączcie się......ale po co?
        No, bo Pan Borowski chce być rezydentem. Chce Polski.
    • Gość: _JeRRy_ Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 18:57
      Dlaczego w tytule artukulu jest dwukropek zamiast przecinka?
      Prosze poprawic
      • Gość: wyborca Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.ztpnet.pl 23.12.04, 19:03
        A jak moze byc wiarygodna partia w ktorej jest Nalecz
        • Gość: bom Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 19:36
          Może być.. nałęczką nakryta.
    • Gość: doradca Borowski znasz przysłowie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.12.04, 19:13
      o złym ptaszku i jego gniazdku??? Jak nie znasz to zapytaj się Tomusia N.
    • Gość: Hugo Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.12.04, 19:17
      Prawica zrobiła Oleksemu niespodziankę. Myslał, że opluwanie skupi się na
      Milerze. Nałęcz przebiera teraz nogami. Żałosne to, że tzw. lewica upadabnia
      się do prawicy. Trzeba na to wszystko patzreć w kategoriach szerszych,
      ułomności ludzkiej natury. Dość tej hucpy panie i panowie.
      • Gość: bom Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 19:27
        Fajny tekst ale przyznaję, że nic z niego nie zrozumiałem. Tak go
        zakamuflowałeś celowo?
    • Gość: żyd Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.12.04, 19:26
      Lewicę wykończył strach. Z prawicową tępą nienawistną hołotą trzeba walczyć jej
      metodami.
    • Gość: tomek 1 Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: 5.5D* / 213.40.67.* 23.12.04, 19:26
      A jaki jest powód, dla którego SDLP jest bardziej wiarogodna od SLD? (Kpiny
      jakies z historii Polski, czy co?) Chętnie bym się dowiedział.
      • p.smerf Re: Borowski: SLD niewiarygodny 23.12.04, 19:44
        Proszę bardzo. Wyobraź sobie, że prowadzisz na bazarze budkę z zieleniną. Po
        pewnym czasie stwierdzasz, że ci, co mają stoiska obok, handują narkotykami,
        podrabianymi adidasami, wódką z przemysłowego spirytusu itp. Najpierw mówisz im
        aby się zastanowili, a potem.... Jeśli nic nie pomaga, zwijasz swój majdan i
        wyprowadzasz się gdzie indziej.
        I teraz Twoje pytanie, czy handlowałeś na bazarze na którym robiono przekręty? -
        handlowałeś. Czy wiedziałeś o tych przekrętach? - wiedzialeś. Czy jesteś
        bardziej wiarygdny niż oni? - chyba tak.
        • Gość: bom Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 19:48
          Logika równie pokrętna jak w sprawie Rywina.
          • p.smerf Re: Borowski: SLD niewiarygodny 23.12.04, 20:05
            > Logika równie pokrętna jak w sprawie Rywina.

A mógłbyś przedstawić swoją, chętnie się czegoś nauczę.
            • Gość: bom Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 20:14
              p.smerf napisał:

> > Logika równie pokrętna jak w sprawie Rywina.
              >
              > A mógłbyś przedstawić swoją, chętnie się czegoś nauczę.
              Moja nie będzie pokrętna. Wierzę, że p. L. Rywin był u człowieka z
              Ga..ga..gazety. Wierzę, że jest grupa trzymająca władzę czyli GTW. Nie wiem
              jedynie: czy GTW w y s ł a ł a p.L.Rywina czy w e z w a ł a?
              • p.smerf Re: Borowski: SLD niewiarygodny 23.12.04, 20:23
                > Moja nie będzie pokrętna. Wierzę, że p. L. Rywin był u człowieka z
                > Ga..ga..gazety. Wierzę, że jest grupa trzymająca władzę czyli GTW. Nie wiem
                > jedynie: czy GTW w y s ł a ł a p.L.Rywina czy w e z w a ł a?

Z tym się jestem prawie gotów zgodzić. Choć to nie ten wątek. Natomiast GTW
                istnieją od zarania ludzkości, Nawet w jaskiniach musiała istnieć jakaś GTW.
                • Gość: bom Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 20:39
                  Oczywiście, masz rację. Jedynie ci, którzy przebierają nogami w kolejce do
                  władzy, usiłują grać rolę "pierwszej naiwnej". DORNowaci.
                  • Gość: tomek 1 Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: 5.5D* / 213.40.67.* 23.12.04, 20:55
                    Panowie bom i smerfp. Bardzo proszę odejść w spokoju od mojego postu.
                    • Gość: bom Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 20:58
                    • Gość: bom Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 21:00
                      Ponieważ nie zrozumiałem intencji, pozwolę sobie zadać klasycznie proste
                      pytanie - dlaczego?
                      • Gość: tomek 1 Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: 5.5D* / 213.40.67.* 24.12.04, 00:22
                        Kombinuj sobie sam. Po co Tobie mój post? Ja poruszyłem problem ciągłości etosu
                        PZPR i SLD w SDPL. Każde dziecko by na to wpadło. A Ty o czymś innym mówisz. No
                        to nie rób tego, dla jasności tematu, pod moim postem.
          • Gość: ja Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: 208.38.52.* 23.12.04, 21:24
            Nie pipeprz bez sensu. Uzywaj argumentacji na temat, a nie oceny...
            • Gość: bom Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 21:37
              Fajny jesteś gość, no, może trochę bezceremonialny. Ponieważ nie kumam różnicy
              pomiędzy argumentem a oceną, napisz własnymi słowami, o co ci chodzi.
        • Gość: Bodzio Mała wiarygodność, duże wyrachowanie Borowskiego IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 19:53
          Borowski jest najmniej wiarygodny choć wyrachowany.
          SLD ma potencjał który czy chcemy czy nie jest największy,
          to potencjał intelektualny i wyborczy.
          Borowskiego potencjał toflejtuch Nałęcz wieczny przechrzta
          no i paru ludzi w SLD takich jak Jeschke no ale z takimi
          to należy bund zakładać a nie partię polskiej lewicy.
          • p.smerf Re: Mała wiarygodność, duże wyrachowanie Borowski 23.12.04, 20:07
            Co do Nałęcza, to na prawdę trudno się nie zgodzić.
            • Gość: bom Re: Mała wiarygodność, duże wyrachowanie Borowski IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 20:16
              A co do p. J. Banach? :-))
              • p.smerf Re: Mała wiarygodność, duże wyrachowanie Borowski 23.12.04, 20:25
                > A co do p. J. Banach? :-))

Zdecyowanie mniej. Ona się tak ostentacyjnie i tak często nie wypowiada.
                Natomiast dla pana profesora, dzień bez naplucia to dzień stracony.
                • Gość: bom Re: Mała wiarygodność, duże wyrachowanie Borowski IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 20:35
                  Ok. Przypomnę Ci pewną sytuację. 1 - wyłania sie SDLP; 2 - P. Kalisz zostaje
                  ministrem SWiA; 3 - juwenalia w Łodzi (około tygodnia po objęciu funkcji przez
                  p. Kalisza) policja strzela do studentów. Kto w sejmie żąda dymisji ministra
                  MSWiA? Bingo. Wygrałeś. Pani posłanka Jolanta Banach. Czy Twoim zdaniem powinna
                  wypowiadać się częściej?
        • Gość: kosoń Re: p. smerfowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 20:50
          Masz rację, ale jak powiedział gazda Orłowski z Bukowiny: "Panocku, jak ja tych
          kurwów nienawidzę".
          • p.smerf Re: p. smerfowi 23.12.04, 21:10
            > Masz rację, ale jak powiedział gazda Orłowski z Bukowiny: "Panocku, jak ja tych
            >
            > kurwów nienawidzę".

No i gazda był uczciwy. Natomiast wiele osób usiłuje budować jakieś
            pseudouzasadnienia, zamiast szczrze powiedzieć jak gazda.
    • Gość: kosoń Re: Dla mnie Rorowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 20:41
    • Gość: kosoń Re: dla mnie Borowski to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 20:46
      wielki cynik. Ale trudno mu odmówic inteligencji. W sama pore dal dyla z SLD.
      Teraz gdy SLD zapada sie w politycznym niebycie jego (Borowskiego) partia
      redivivus !
      • Gość: bom Re: dla mnie Borowski to IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 20:49
        Jesteś uprzejmy żartować? Prędzej wielbłąd wejdzie do królestwa niebieskiego
        niż <aronki> do sejmu.
        • Gość: kosoń Re: bom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 20:56
          wielbłąd to ten od ucha igielnego ! Ale obyś z tym sejmem miał rację . Mazeł
          Tow.
    • Gość: bennt No to panie Borowski do ofensywy politycznej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 20:58
      Odbieraj Pan elektorat SLD tak aby zeszli ponizej 5%, i z tego już sie nie
      odbiją. Jeśli będzie pan im tylko przyganiał, to nic to nie da. Oni zrozumieją
      tylko wynik wyborczy - zero miejsc w Sejmie. Oni sami nie skończa, ktoś to musi
      zrobić.
      • Gość: bom Re: No to panie Borowski do ofensywy politycznej IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 21:04
        Rozumiem, że lubisz SDPL. Twoje prawo. Ale czy nie stosujesz zasady - na zachód
        od muru źli, na wschód - dobrzy.
    • Gość: jaka Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.proxy.aol.com 23.12.04, 21:20
      towarzysze,oszusci,zdrajcy,klamcy,szpiegi,lista jest dluga,jesli macie honor to
      sami sie rozwiazcie!!!juz nie ma miejsca dla bandy oszustow!!!!
      • Gość: 67042 Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 21:27
        Ortografia, kolego, ortografia. A tak przy okazji, czy to Twoja liga?
      • Gość: janspruce Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.proxy.aol.com 23.12.04, 21:46
        Wiesz jaka ze ty masz racje!!! Przeciez oszusci, zdrajcy, szpiedzy i inni z
        dlugiej listy rozwiazuja swoje skompromitowane partie i zakladaja nowe od wielu
        lat. Popatrz tylko: dawne PC to teraz PiS, LPR to dawny ZCHN i inne badziewie
        od Rydzyka, Platforma zebrala plewy z reszty dawnego AWS i kreuje sie na
        niepokalanie poczeta. Pamietasz rzady AWS i wczesniejsze? Przeciez to sa ci
        sami ludzie tylko ich partie zmienily nawy.
        • Gość: bom Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.sasiedzi.pl 23.12.04, 21:53
          Gość powinien uznać się za skasowanego. Ale tego nie oczekuję. To typowy
          produkt myślenia bez używania mózgu.
      • Gość: ALF Re: DO jaka IP: *.ztpnet.pl 23.12.04, 23:39
        wole zlodzieji bowiem czego sie po nich spodziewac.Boje sie glupcow bo sa
        nieobliczalni i moga narobic wiecej zlego niz zlodzieje
      • Gość: ALF Re: do jaka IP: *.ztpnet.pl 23.12.04, 23:42
        wole zlodzieji-wiem czego sie po nich spodziewac. Grozniejsi sa glupcy bo sa
        nieobliczalni
    • Gość: ubu_roy Wybor pomiedzy syfem a rzezaczka. IP: *.nyc.rr.com 23.12.04, 22:49
      To naprawde jest irytujace. Powinnismy powiesic troche czerwonych w '89 ale sie
      nie udalo. Powinnismy odsunac wszystkich czlonkow PZPR od wladzy na jakies 10-
      15 lat. Ta opcja tez nie zostala wykozystana. Teraz ta holota pokazala do czego
      jest zdolna. Musza odejsc, wszyscy i nie ma to roznicy czy to jest SLD czy
      jakis jej klon. Wynocha !
    • Gość: Pako Re: Borowski mentorem? IP: 82.160.8.* 23.12.04, 22:53
      To taki Donald Tusk lewicy. I zawsze tak samo pryncypialny w kwestiach ideolo.
      O Polsko, jakaś ty biedna. Kiedy skończą się Twoje nieszczęścia i zaczną Tobą
      rządzić mądrzy ludzie w miejsce tych groteskowych ludzików. Już pora! Już czas!
      Gorze nam i Rzeczypospolitej naszej, panowie bracia!
    • Gość: Olo Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.gorzow.mm.pl 23.12.04, 23:16
      Panie Borowski. Proszę najpierw poszukać u siebie tej belki w oku, a nie u
      swojego byłego towarzysza partyjnego. A FEEE!!! Przedtem pan się z nim
      przyjażnił , a teraz pan na niego pluje. A za kogo pan uważa siebie???.To,że
      zmienił pan gacie na różowe, to wcale pana nie wybiela ...
      Ani z pana druh ani zuch.
      • Gość: Faulencer Re: Borowski: SLD niewiarygodny IP: *.dabrowa-gornicza.sdi.tpnet.pl 24.12.04, 05:46
        Zgadzam się zupełnie.To że Borowski i Nałęcz uciekli ze swoich partii nie
        upoważnia ich do krytykowania tego w czym tkwili przez wszystkie lata.Panowie
        Borowski ale szczególnie Nałęcz zachowują sie tak jakby spadli na scenę
        polityczną wczoraj z księżyca.
    • kaszub11 Re: Borowski: SLD niewiarygodny 23.12.04, 23:38
      Trzeba przyznać, że bezczelność Borowskiego przekracza wszelkie granice.
      Działacz SLD, gdy tylko notowania spadły, natychmiast zmontował partyjkę - byle
      tylko u koryta. Tacy ludzie sa zaprogramowani na władzę. Za wszelką cenę. Nie
      liczą się żadne idee - tylko władza. Obrzydlistwo, że aż odrzuca.
    • Gość: magda., Re: Borowski: jestem wiarygodny ! IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 24.12.04, 03:39
      Nastepny rycerz stanu . Boze cos Polske przez tak liczne wieki... ocal nas od
      tych przebierancow.
    • Gość: jacek Odezwal sie kameleon: Borowski IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 24.12.04, 07:34
      taki sam wiarygodny koszerny oszust jak i Oleksy.
      Koniec z lewica. Ludzie wybierzcie jakis uczciwych ludzi jak sa tacy!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka