Dodaj do ulubionych

Zapamiętajcie tytuły papieża przed jego wizytą!!!

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 00:51
Tytuły przybierane przez kolejnych papieży z upływem wieków stawały się
liczniejsze i ozdobniejsze.

Poniższe cytaty znajdziemy w rzymsko-katolickim słowniku opracowanym przez
Lucjusza Ferraris, zatytułowanym Prompta Bibliotheca Canonica w tomie VI, na
stronach 438 I 442, w artykule zatytułowanym "Papież".
Warto jednocześnie dodać, że Katolicka Encyklopedia z 1913 roku w tomie VI na
stronie 48 wypowiada się z wielkim uznaniem o tym słowniku, jako o:
- "prawdziwej encyklopedii wiedzy religijnej", oraz
- "cennym kompendium informacji".
Ponadto "Papież posiada tak wielką dostojność i jest tak bardzo wyniesiony,
że nie jest już zwykłym człowiekiem, lecz jakby Bogiem, i zastępcą Boga".

Cytaty:

1) "Papież jest ukoronowany potrójną tiarą, jako król nieba, ziemi, oraz
świata podziemnego."

2) "Tak, że nawet aniołowie - gdyby możliwe było dla nich pobłądzić w wierze
lub mogli myśleć niezgodnie z wiarą - również oni podlegaliby osądowi i
ekskomunice papieża."

3) "Papież jest jakby Bogiem na ziemi, suwerennym rządcą wiernych Chrystusa,
wodzem nad królami, posiadającym pełnię mocy, któremu wszechmocny Bóg
powierzył kierownictwo nie tylko nad ziemskim, ale także nad niebiańskim
królestwem."

4) "Skoro moc papieża nie pochodzi od człowieka lecz od Boga, to może on
zmieniać prawo Boże, ..."

Czy czasem doktryna o zwierzchnictwie papieża nie jest jest sprzeczna z
naukami Pisma Świętego? Biblia przecież mówi:
"Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz"
(Łukasz 4,8).

W całym Piśmie Świętym nie ma wzmianki, aby Bóg wyznaczył głową kościoła
kogokolwiek oprócz Jezusa Chrystusa. Biblia natomiast wywyższa Boga, zaś
śmiertelnemu człowiekowi wyznacza właściwe dla niego miejsce.

Pytania do katolików:
1) Skąd zatem u biskupa rzymskiego znalazła się aż tak wielka moc sprawcza
nad Kościołem Chrystusa?
2) Czy czasem nie mamy tu do czynienie z uzurpacją.
Obserwuj wątek
    • Gość: Janko Re: Zapamiętajcie tytuły papieża przed jego wizyt IP: 5.2.1R1D* / 193.251.169.* 08.01.05, 00:58
      W tym wszystkim brakuje mi tylko tego jedynego prawdziwego okreslenia, ze
      papiez jest ojcem chrzestnym najwiekszej mafii oszustow na swiecie.
      • humbak Ed 08.01.05, 01:08
        Powedz mi. Po co Ty zakładasz te wątki? Poważnie pytam.
        • Gość: Janko humbak ! IP: 209.88.128.* 08.01.05, 01:12
          On to robi po to jak wszyscy inni podobni jemu aby wam rozjasnic w waszych
          ciemnych,baranich lbach. Teraz ponial,humbak ?!
          • humbak Re: humbak ! 08.01.05, 03:03
            A skąd pewność że wiesz o co jemu chodzi? I skąd wiesz co ja mam na myśli? I o jakich "nas" mówisz? Bo ja tu się wypowiadam jako jednostka.
        • Gość: Ed Re: Do humbak IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 01:53
          Pytasz poważnie, więc poważnie odpowiadam.
          Wszystko to by mi zupełnie wisiało, gdyby nie mająca precedensu w cywilizowanym
          świecie przyjęta forma funkcjonowania Krk w 3RP. Wierz mi, że wewnętrzne
          modelowanie zwolenników takiej czy innej ideologii jest mi zupełnie obojętne,
          dopóki jest realizowana w sposób nie narzucający konieczności znoszenia takich
          rozwiązań, które mnie absolutnie nie odpowiadają zarówno ze względów moralnych
          jak i logicznej budowy tej konstrukcji.

"[Jan Paweł II] podkreśla z naciskiem, że ludzkość nie może żywić żadnej
          nadziei na utworzenie trwałego ogólnoświatowego systemu, jeśli nie będzie miał
          za swą podstawę chrześcijaństwa rzymsko-katolickiego.... "

"Chcemy czy nie, gotowi czy nie, wszyscy jesteśmy zaangażowani..."

"Rywalizacja toczy się tylko o to, kto utworzy ten pierwszy ogólnoświatowy
          system rządów, jaki kiedykolwiek zaistniał wśród narodów ziemi. Dotyczy tego,
          kto pozyska i posłuży się siłą autorytetu i kontroli zarówno nad każdym z nas
          indywidualnie, jak nad nami wszystkimi w społeczeństwie...."

"Nasza droga życia, jako pojedyncze osoby i obywatele narodów; nasze rodziny i
          prace; nasz zawód, : pieniądze; nasze systemy szkolnictwa, nasze religie, a
          także nasze kultury; nawet symbole naszej narodowej tożsamości, które większość
          z nas zawsze traktowała jako coś oczywistego - wszystko to zostanie radykalnie
          i na zawsze zmienione. Nikt nie może być wolny od jego efektów. Ani jedna
          dziedzina naszego życia nie pozostanie nienaruszona."

(Za: Malachi Martin, The Keys Of This Blood, 1990, ss. 15, 492)

Czy na prawdę nic to Ci nie mówi???
          Przecież nawet pobieżna lektóra Biblii (a ja się jej dopiero trochę uczę)
          wykazuje sporo wcale nie błachych wątpliwości. Ja oczywiście mogę błądzić
          poszukując wyjaśniuenia, ale papieże typu Aleksander VI, Bonifacy VIII, Kalist
          III, Formozus, Jan VIII i wieli wielu innych wypowiadających się jeszcze w
          sprawach wiary ex catedra???

Przykre jest tylko jedno, że w ferworze tej krucjaty zapomina się o tym, co u
          innychtak usilnie się krytykuje. Może słuszniej było by uszczęśliwić siebie
          dając spokój innym? Osobiście proponuję zacząć budować tę własną domenę
          szczęśliwość w oparciu o poznanie Biblii a nie głoszenie tego, czego tam wcale
          nie ma.

Dla wyjaśnienia, autor Malachi Martin, który był profesorem Watykańskiego
          Papieskiego Instytutu Biblijnego, jest ekspertem w kwestiach związanych z
          kościołem rzymsko-katolickim.
          • humbak Re: Do humbak 08.01.05, 03:02
            Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem, ale odpowiem tak:
            "ludzkość nie może żywić żadnej nadziei na utworzenie trwałego ogólnoświatowego systemu"
            Ja szczerze mówiąc nie wierzę w możliwość utworzenia takiego sys. w dającej się przewidzieć przyszłości.

"przecież nawet pobieżna lektóra Biblii (a ja się jej dopiero trochę uczę)wykazuje sporo wcale nie błachych wątpliwości."
            Chodzi Ci o niemożność utworzenia takowego systemu ze wzgl. na owe wątpliwości?

I jeszcze coś... w sumie najważniejsze. Mnie chodziło głownie o to, do kogo są adresowane wątki wyrażające Twoje wątpliwości?
          • imagistyk Edzie !!!! 10.01.05, 18:04
            A czy mógłbyś wskazać miejsce przechowywania którejkolwiek z ksiąg Biblii ?
            • Gość: * Re: Edzie !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 09:43
              "Luksusowe wydanie Pisma Świętego", tak zwaną "Volksbibel" (Biblię dla Ludu) za
              jedyne 9,95 euro, waga 2,5 kilo, stron 1304, rozmiar 21x29cm przygotowywane
              jest właśnie dla tego typu zaciekawionych badaczy. Kręgi zbliżone do
              wydawnictwa informują, że Biblia ta ma być bardzo sexy nawet dla sknerusów
              intelektualnych :)
              • imagistyk Re: Edzie !!!! 13.01.05, 16:06
                CHODZI MI O O R Y G I N A Ł Y ! ! !
    • Gość: * Re: Zapamiętajcie tytuły papieża przed jego wizyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 11:16
      A Stalin - Słoneczko Wschodu!!! :)
      • Gość: czyzunia Re: Zapamiętajcie tytuły papieża przed jego wizyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:12
        ale stalin był be, a wojtyłą jest cacy.
        • Gość: Ed Re: Zapamiętajcie tytuły papieża przed jego wizyt IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 18:56
          Leon I (sprawujący urząd w latach 440-461) jako jeden z pierwszych biskupów
          Rzymu, zmusił innych biskupów do posłuchu. Przywłaszczył sobie dawny pogański
          tytuł pontifex maximus (najwyższy biskup), używany po dziś dzień przez papieży,
          a mniej więcej do końca IV stulecia noszony przez cesarzy rzymskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka