Gość: Kot Behemot IP: *.client.comcast.net 08.01.05, 01:15 "volenti non fit injuria" Jeśli u nas prawo uzna, że ta podstawowa zasada nie ma zastosowania, to znaczy, że prawo schodzi na psy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Były palacz NIEPRAWDA. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 01:17 Bzdura, że 70 proc. palących chce rzucić palenie. Kto NAPRAWDĘ chce rzucić, to rzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blekot Re: NIEPRAWDA. IP: *.home.cgocable.net 08.01.05, 03:49 Masz racje. Kto chce rzucic, ten rzuci. Kiedys tez palilem. A tych pop... palaczy-pieniaczy to bym w d... kopnal. Nikt ich nie przymuszal do palenia, od dawna wiadomo, ze palenie szkodzi, wiec niech nie rzna glupa. Ale prawnicy to tez banda sk.... i jesli tylko wyczuja, ze na czyms mozna zarobic, to nic sie dla nich nie liczy. Dla mnie to umyslowe prostytutki. Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: NIEPRAWDA. 08.01.05, 08:11 Zgadzam sie z opinia o prawnikach ale co jest zlego w tym, ze firmy nikotynowe mialyby zaplacic jakies pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman Re: Pod jednym tylko warumkiem IP: *.crowley.pl 08.01.05, 08:30 pieniądze te otrzymają szpitale na leczenie płuc związane z paleniem i innymi czynnikami? (bierne palenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepalacy Cholera, od dzis zaczynam palic IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.01.05, 12:38 i bede domagal sie odszkodowania. W mojej rodzinie chodzi taka angdota: moj stryj jako male dziecko chcial konecznie zjesc ser. Matka nie chciala mu dac, ale bardzo glosno i placzliwie sie domagal, wiec w koncu mu dala. Potem go bolal brzuch, plakal i wolal: "czemu mamusia dala serka!". To ostatnie zdanie sluzy nam do lapidarnego opisania takich sytuacji, jak z tymi odszkodowaniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Cholera, od dzis zaczynam palic IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 13:19 Jednego ludziom się nie mówi - W POLSCE Z POWODU INNEJ NIŻ W USA KONSTRUKCJI PRAWA NIE MA SZANS NA WYGRANIE PROCESU Z FIRMAMI TYTONIOWYMI. Byli już tacy co próbowali i padli. Nie jestem prawnikiem, ale o ile pamiętam by skazać firmę trzeba spełnić na raz 3 warunki, których to warunków spełnić się nie da. (Niestety nie pamiętam ich (nie zmienia to faktu, że zasada, o której piszę pozostaje), ale chodzi mniej więcej to, by - wykazać związek przyczynowo skutkowy między działalnością firmy a KONKRETNĄ SZKODA ( a tego zrobić cię nie da, bo nie można powiedzieć, czy U DANEJ OSOBY rak jest wynikiem palenia (wiadomo tylko, że statystycznie palenie zwiększa ryzyko raka - (tu jestem jeszcze mniej pewien szczegółów) by wykazać, że dana firma z premedytacją chciała szkodę wywołać – trzeciego to trzeciego przyczyn oczywistych nie jest prawdą - trzeciego już zupełnie nie pamiętam tak więc ci ludzie są po prostu nabierani DLA KASY i ROZGŁOSU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Cholera, od dzis zaczynam palic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 15:31 Dla powstania odpowiedzialności odszkodowawczej w polskim prawie wymagane jest, w największym uogólnieniu,: - powstanie szkody - zdarzenie powodujące tę szkodę - instnienie związku przyczynowego między szkodą a zdarzeniem ją powodującym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Cholera, od dzis zaczynam palic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 15:34 Te trzy "rzeczy" trzeba w sposób przepisany prawem wykazać (udowodnić) przed sądem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l kogo to obchodzi...? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 09.01.05, 20:27 Kogo to obchodzi na tym forum? Tu się używa argumentów. "W Ameryce się udało, więc sąd musi wziąć pod uwagę amerykańskie wyroki.". Koszmar... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: NIEPRAWDA. IP: *.sieci.netglob.com.pl 08.01.05, 19:09 Owszem powinny zapłacić, ale tym biernym palaczom, którzy są zmuszani do wdychania dymu. Z jakiej racji ktoś kto mnie truje mimo mojej woli jeszcze ma dostać odszkodowanie - za co, za to , że innym szkodzi, bo sobie na własne życzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zikzak Re: NIEPRAWDA. IP: *.aster.pl 09.01.05, 20:39 Firmy rowerowe, motoc., samoch. powinny płacic za skutki wypadków. Wytwórnie broni, noży itp. jak wyżej. Rolnicy za cholesterolowe przypadłości, a słodycze też szkodzą zdrowiu, zębom. Nie widzę duśej różnicy z tytoniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P_RUT Re: NIEPRAWDA. IP: *.chello.pl 10.01.05, 20:26 A ja widzę róznicę. Koncerny tytoniowe robia rózne rzeczy by wypchnąć towar. Czy pamietasz np. papierosy Kenty? Otóż w ich filtrze były mikrogranulki azbestu (reklamowane jako świetna ochrona przed szkodliwymi substancjami - o ironio! Dodatkowym szaczkiem było, że juz wiadomo było, że abest jest silnie rakotwórczy - przez kilka lat firma próbowała udowodnić, że jest inaczej i że drobiny azbestu sa za małe by mogły być trujące). Gdyby nie takie procesy, to ludzie paliliby rózne świnśtwa nawet o tym nie wiedząc. Czy wiesz co jest w papierosach naprawde? No własnie - nikt nie wie! Dlatego koncerny nie boja się, że ich ktoś o to zapyta - a może warto? Gdyby nie tacy ludzie, kórzy robia zamieszanie, nawet nikt by nie wiedział, że palenie jest szkodliwe, bo kiedyś nie było ostrzeżeń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: NIEPRAWDA. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 11:15 Tak własnie precyzyjnie to ująłeś. Druga banda s.. to tzw. eksperci . Też napiszą to co potrzene i za co im zapłacą . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati To nie takie proste... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 14:56 W krótkim okresie rozmawiałem z dwoma dziewczynami, które były w zaawansowanej ciąży i obie cały czas paliły, zdając sobie sprawę z konsekwencji - po prostu nie były w stanie przestać (nawet ich ginekolodzy w tej sytuacji zalecili im jedynie ograniczenie palenia, by nie podbijać stresu, który przecież ze względu na samą ciążę jest ogromny). Jeśli nałóg palenia jest na tyle silny, że kobieta nie jest w stanie go rzucić dla swojego dziecka, teoretycznie w momencie największej motywacji, to gdzie tu jest wolna wola i wybór? Do tego oznacza to, że większość dziewczyn zaczynających palić w młodym wieku nieświadomie, ale w nieunikniony sposób, automatycznie skazuje swoje przyszłe dzieci na jakąś formę niedorozwoju. Przykre, ale bardzo prawdziwe. Palenie nie ma nic wspólnego z wolną wolą, a co najgorsze - jest uciążliwe dla osób niepalących. Dla mnie osobiście to jest podstawowy argumjent przeciw. Jak ktoś chce rujnować swoje zdrowie, proszę bardzo, tylko czemu zrujnowane ma być przy tej okazji także moje? Im prędzej się pozbędziemy barbarzyńskiego przeżytku palenia, tym lepiej. To, że dym się ładnie filmuje i fotografuje, nie przykryje faktu, że śmierdzi i szkodzi innym. Przykro mi, Palacze - śmierdzicie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5groszy.net Re: To nie takie proste... IP: *.tbaytel.net 08.01.05, 22:00 Ludzie robia WYBOR jezeli chodzi o palenie. Podobnie jak z kazdym innym wyborem, sa konsekwencje. Bardzo negatywne i nieodpowiedzialne jest palenie szczegolnie podczas ciazy. Nienarodzone dziecko nie ma WYBORU, skazane jest na uposledzenie umyslowe i fizyczne. Podobnie rowniez jest z drugorzednym wdychaniem spalin papierosowych, ktore sa WIECEJ SZKODLIWE nawet od tego co sam palacz wdycha sam!!!!! Ludzie ktorzy nie pala,lub ktorzy pracuja czy odwiedzaja zakopcone paleniem lokale tez sa ofiarami pluc raka itp. NIE ZE SWEGO WYBORU!!!!!! DZIECI ZYJACE W DOMACH GDZIE RODZICE PALA TEZ SA OFIARAMI NIE ZE SWEGO WYBORU!!! Takim wlasnie ludziom w PIERWSZEJ kolejnosci nalezy sie odszkodowanie, a nie tym swiadomym z wyboru palaczom. No ale zanim palacze zarzuca mnie tutaj papierosowymi petami, spiesze doniesc, ze i im tez odszkodowanie sie nalezy na pokrycie rachunkow kuracyjnych / szpitalnych / pogrzebowych / rodzinnych etc. Co do olbrzymich firm producentow papierosowych, nie mozna zwolnic ich od odpowiedzialnosci materialnej wobec WSZYSTKICH poszkodowanych, a szczegolnie kiedy ich zyski sa tak znaczne. CZAS ZNISZCZYC PRZEMYSL TYTONIOWY !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: To nie takie proste... IP: *.chello.pl 09.01.05, 15:44 Zamiast tej zabawy w pozwy o odszkodowania, organizacje promujące zdrowie powinny zaczać lobbować na rzecz zmiany w systemie ubezpieczeń, promując zdrowy styl życia niższymi składkami. Dlaczego ja, nie pijąc alkoholu ani kawy, nie paląc papierosów, i uprawiając sport mam płacić bajońskie składki po to by było za co leczyć nałogowców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Re: To nie takie proste... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:44 Widac rozmawiales z dziewczynami, dla ktorych palenie bylo wazniejsze niz dziecko. Ja znam dziewczyny (sama tez do nich naleze), ktore po kilkuletnim paleniu przestaly palic natychmiast dowiedziawszy sie, ze sa w ciazy. Silna motywacja moze pokonac nalog I to jest proste wbrew pozorom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: To nie takie proste... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.01.05, 23:09 To wspaniale, że Tobie się udało. Może masz mocniejszą psychikę, może ciąża była dokładnie zaplanowana, a może po prostu nie zapadłaś się jeszcze tak bardzo w nałóg (tamte dziewczyny paliły już ponad paczkę dziennie, często dwie - dla mniej zaawansowanych palaczy wyjaśniam, że po latach do takich wyników dochodzi chyba większość nałogowców, przynajmniej jak patrzę po zatopionych w dymie znajomych). Ogólnie - podtrzymuję to, że rzucanie palenia w czasie ciąży na pewno nie będzie dla wszystkich kobiet tak proste, a dla wielu - o czym się przekonałem - będzie niemożliwe. Jeśli jeszcze dwoje ginekologów tak łatwo to palenie zaakceptowało, mam prawo przypuszczać, że jest to zjawisko powszechne. I szkoda, że tak mało się o nim mówi. A sytuacja jest logiczna. Przecież zwykle rzucający palenie mówią "No tak, ale musiałem wrócić, bo się teraz te problemy pojawiły i stres był". Oczywiście stresy są w życiu zawsze. A ciąża to już nie stres wydumany, tylko całkiem realny i chyba niemały. Absolutnie nie dziwi mnie w tej sytuacji, że rzucanie palenia w takim momencie jest wyzwaniem ogromnym z tendencją do niewykonalności. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwiec2004 Re: NIEPRAWDA. 08.01.05, 05:46 nie jest to do końca prawda, ja również rzuciłem palenie, ale stało się to na skutek dwóch (trzech?) rzeczy, pierwsze wypadek z utratą pamięci, o tym, że się paliło (a paliłem 2-3 paczki biało - czerwonych marlboro dziennie przez 7 lat), ale również na skutek odbierania papierosów przez moją siostrę - mimo braku pamięcii, i tak chciałem zapalić. A potem, po jako takim wyleczeniu zadecydowało moje dobre chęci - rzucenia palenia, jakbym miał złe chęci - to nawet czołg by mnie nie zmusił do śmiania się z obciągających papierosy, jakby to były dobre fiu... do obciągania, jeszcze kobiety rozumiem, ale wszycy palący mężczyźni to pe..., przepraszam, homoseksualiści (a przynajmniej biseksualiści)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FeliksK Re: NIEPRAWDA. IP: *.broker.com.pl 08.01.05, 06:37 Zgadzam się z poprzednikiem, kto naprawdę chce rzucić palenie to przestaje palić!Ja5-rok nie palę, a paliłem 28 -lat po prostu rzuciłem ,pomógł mi w tym kurs w 5-dni rzucisz palenie.Pokazywano nam w próbówkach szkl. jak wygląda nikotyna,oraz filmy ze skutkami palenia papierosów- makabryczne ,każdy palacz powinien to zobaczyć,a palić zacząlem z głupoty ,jako młokos ,póżniej w pracy jako dorosły a zmądrzałem po 50-ce ,i powiem szczerze żałuje że tyle lat się trułem na własne życzenie. Kto jeszcze pali niech rzuci naprawdę warto,!Inaczej się oddycha ,w mieszkaniu pięknie pachnie ,i udałomi się w rodzinie 3-osoby uwolnićod tego nałogu.Pozdrawiam serdecznie byłych palaczy ,życzę wytrwałości!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiadomy palacz Re: NIEPRAWDA. IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 13:44 Dziekujemy za zyczenia. Ale chyba po 50-ce tez bym rzucil. :)) Bo w tym wieku to juz smierc do du** zaglada :-) Poki co mam jeszcze 15 lat czasu . Ale tak na serio to szkoda poza zdrowiem jest mi pienazkow. Przepalam co roku piekne wakacje w cieplych krajach. A to dla mnie duzo pienedzy na raz, a tak po troche nie odczuwa sie tego. pzdr wszystkich palaczy, rzuccie to swinstwo, ja bede probowal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FeliksK Re: NIEPRAWDA. IP: *.broker.com.pl 08.01.05, 16:26 W błędzie jesteś człowieku , bo śmierć nie wybiera można umrzeć młodo,masz przykładów bardzo wiele a ja nie myślę narazie o śmierci.Nieładnie się wyrażać że śmierć mi zagląda tam i tam,nie widząc osoby,zapewniam cię że czuję się młodo i chce mi się naprawdę żyć i namawiam Cię rzuć palenie już ! nie czekaj za 15-lat.Serdecznie pozdrawiam i do rzucenia palenia namawiam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beLLiCoSe im tez smierc do d.upy nie zagladała : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:47 whyquit.com/whyquit/BryanLeeCurtis.html whyquit.com/whyquit/A_Noni.html whyquit.com/whyquit/SeanMarsee.html za to zaglądnęła im do płuc, potem do wątroby i mózgu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyk Odszkodowanie za GŁUPOTĘ????...... IP: 217.173.203.* 08.01.05, 11:39 ......to już jest szczyt głupoty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metalgod Re: NIEPRAWDA. IP: *.36.11.univie.teleweb.at 08.01.05, 12:04 Psycholodzy mowia, ze Ci ktorym sie udaje rzucic palenie za pierwszym podejsciem nigdy nie byli prawdzie uzaleznieni... Jesli Ciebie ten temat interesuje,mozemy sobie chetnie o tym pogaworzyc, the_rager@gmx.at, to moj adres, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonymus Re: NIEPRAWDA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 15:52 Jeżeli ktoś naprawdę chce rzucić palenie to naprawdę rzuci. Nie mniej wydaje mi się że sprawa pozwu, nie dotyczy tego że, ktoś chce palić więc dostanie za to kasę, tylko trochę bardziej skomplikowanej sprawy, jaką są dodatki chemiczne stosowane do tytoniu. Gdyby koncerny sprzedawały czysty tytoń w papierosach, sprawa nie miała by szans powodzenia, ale przypuszczam że jest trochę inaczej. Do papierosów dodaje się co najmniej dwie substancje powodujące ok. 10 krotnie większe uzależnienie niż palenie czystego tytoniu. Są to bezwonny amoniak - który powoduje zwielokrotnione przyswajanie nikotyny przez organizm i specjalne odmiany tytoniu Y powodującego podobny efekt. Gdyby porównać ilość przyswajanej nikotyny w papierosie z lat 60-tych (tego śmierdzącego super mocnego) do dzisiejszego superlight, okazałoby się że po zapaleniu dzisiejszego super lekkiego mamy w organizmie 100 krotnie większą ilość nikotyny. Powoduje to duże trudności z zerwaniem z nałogiem i równomierną sprzedaż wyrobów tytoniowych przez koncerny. O to właśnie są do nich pretensje, a nie o to czy ktoś jest głupi bo pali, a ja nie. Jeżeli ktoś ma ochotę na jedzenie azbestu to jest jego sprawa, i nic nikomu do tego. Podstawy wolności eksploatacji własnego organizmu powinny obowiązywać wszędzie, jak ktoś chce go niszczyć to jego sprawa, płaci obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne więc nie piszmy bzdur o zwiększonych kosztach jego leczenia. Jak za mało się bierze składek, to zawsze można je zwiększyć dla palaczy, pijaków narkomanów, kierowców, informatyków i matek. Wszystkie te hobby powodują zwiększone ryzyko zachorowania, a jeżeli ktoś swoim hobby wpływa na zdrowie innych, to po prostu jest chamem i możemy mieć do niego pretensję indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu Żądam 100 tys. zł od firmy Jacobs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 22:38 bo przez picie ich kawy mam nadciśnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarema Re: Żądam 100 tys. zł od firmy Jacobs IP: *.client.comcast.net 09.01.05, 17:56 po hooj pijesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytoniowe IP: *.nwrk.east.verizon.net 08.01.05, 01:17 Za co? Zawlasna glupote! Kto im kazal palic! Czy przedstawiciewle firm produkujaczch papierosy przychodzili do Ich domow i na sile wkladali Im papierosy do buzi. Ludzie opamietajcie sie! Nigdy w zyciu nie palilem i nie bede palil,. niokt mnie do tego nie namowi, a jak ktos swiadomie puszcza zlotoweczki z dymkiem to teraz nie pora szukac winnyck. Przy najblizszej okazji ktoz poda zaklady produkujace slodycze lub cukiernie o odszkodowanie ze przytyl jedzac Ich produkty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bastian Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 01:54 Nie rozumiem twojego protestu. Sam nie palisz (więc odszkodowanie w ciebie - za pośrednictwem ew. zwyżki cen - nie uderzy), za to płacisz za leczenie tych milionów samobójców swoimi podatkami. To co ci przeszkadza ten proces? W twojej kieszeni tego odszkodowania szukać nie będą. A niech się procesują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 02:07 zatoński kłamie mówiąc "Papierosy są ostatnim czy prawie ostatnim produktem sprzedawanym w cywilizowanych krajach, który używany "zgodnie z instrukcją" prowadzi do raka." takich produktów jest od liku - na przykład woda w warszawskich kranach, która "oczyszczana" chlorem może powodować raka ciekawe, czemu nikt nie podnosi larum, na inne inne niezdrowe produkty - odpowiedź jest oczywista - tam nie można wyrwać tyle kasy WIĘC NIE CHRZAŃCIE O ZDROWIU, WYSOKICH PRZESŁANKACH WASZYCH DZIŁAŃ ITP - CHCECIE SIĘ NACHAPAĆ KASY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drea Re: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX IP: *.chello.pl 08.01.05, 02:32 Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista. Zakładając nawet, że cholorowana woda też może powodować raka, nie można nie zauważyć, że podstawowe cele jej używania (jak i tysiącach innych produktów "rakotwórczych") są ze wszech miar pożyteczne - chlorowanie jest natomiast tylko koniecznością, która jednak w pewnym zakresie szkodzi. Natomiast palenie papierosów przynosi jedynie złe skutki i nie jest człowiekowi potrzebne (pali bo musi - na tym polega uzależnienie). Jeśli używanie heroiny jest zabronione, czemu nikotyna ma przyzwolenie rządów państw ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur Re: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 02:55 > Natomiast palenie > papierosów przynosi jedynie złe skutki i nie jest człowiekowi potrzebne Nie tylko zle, proponuje porozmawiac na ten temat z palaczami. Niektorym fajeczka pozwala "ukoic" nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
life_like_hell Re: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX 08.01.05, 05:07 Gość portalu: Drea napisał(a): > Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista. > > Zakładając nawet, że cholorowana woda też może powodować raka, nie można nie > zauważyć, że podstawowe cele jej używania (jak i tysiącach innych produktów > "rakotwórczych") są ze wszech miar pożyteczne - chlorowanie jest natomiast tylk > o > koniecznością, która jednak w pewnym zakresie szkodzi. Natomiast palenie > papierosów przynosi jedynie złe skutki i nie jest człowiekowi potrzebne (pali b > o > musi - na tym polega uzależnienie). Jeśli używanie heroiny jest zabronione, > czemu nikotyna ma przyzwolenie rządów państw ? A co bys powiedzial o jezdzeniu samochodem. Jak stoisz w korku wachasz rure pelna swinstw jakie trudno znalezc w papierosach. Jestem za rzuceniem palenia, ale musi byc jakas logika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drea Re: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX IP: *.chello.pl 08.01.05, 12:16 >>> A co bys powiedzial o jezdzeniu samochodem. Jak stoisz w korku wachasz rure pelna swinstw jakie trudno znalezc w papierosach. Dokładnie to samo co o wodzie. Jazda samochodem ma jednak jakieś pozytywne aspekty. Papierosy ich nie mają. No chyba, że przyjmiemy, że koją nerwy, w które najpierw same wpędzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXXXXXXXXXXXXXXX Re: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 13:15 Palenie papierosów też ma wiele pozytywów dla tych, którzy się na palenie decydują. Osoba zaczynająca palić robi to po to, by sobie poprawić relacje ze swoim otoczeniem – są 2 główne powody - palę bo inni palą (jak nie palę to jestem niefajny) - palę, bo się prezentować dzięki marce papierosów jaką palę (marlboro – mam kasę, L&M jestem cool gość trendy) Należy podkreślić, że osoby zaczynające palić PODEJMUJĄ ŚWIADOMĄ DECYZJĘ, gdyż o szkodliwości palenia wie każdy (choćby z ogłoszeń na paczkach) Jest oczywiście grupa osób, która wypiera z siebie myśl o zagrożeniu. Trudno jest więc obarczać firmy tytoniowe odpowiedzialnością za czyjeś SWIADOME DECYZJE niezależne od mechanizmu podejmowania tej decyzji - w przypadku gdy osoba decyduje się świadomie korzystać z tego, co jej dają papierosy (patrz wyżej) ryzykując utratę zdrowia trudno firmą tytoniowym odpowiadać za jego preferencje i wybory - w przypadku, gdy ktoś wypiera myśl o szkodliwości palenia trudno firmom tytoniowym odpowiadać za jego „lekkomyślności” i brak odpowiedzialności za własne życie. Pozostają jeszcze 2 kwestie 1. Palący szkodzi sobie (palenie bierne jest szkodliwe w przypadku niemowląt (powinno być w 100% zakazane palenie w ich towarzystwie), poza tym teraz większość ludzi wychodzi na dwór „na papierosa” gdzie biernego palenia nie ma). Natomiast alkoholicy sprowadzają cierpienie na całą rodzinę – nikt gorzelnie po sądach nie ciąga. Używana zgodnie z przeznaczenie broń też „szkodzi” nie jej posiadaczowi – nikt producentów broni do sądu nie pozywa 2. palacz papierosów jest świadomy zagrożeń Jest wiele towarów, które ludzi używają w dobrej wierze zatruwając się przy tym. Jednym przykładem jest warszawska woda (chlorowanie nie jest koniecznością – można wodę jonizować), drugim jest PLEŚŃ (czarna i zielona lub żółta), która ma NAJWYŻSZY STOPIEŃ RAKORTWÓRCZOŚCI Z MOŻLIWYCH, - mniej więcej 5% owoców i warzyw kupowanych przez nas jest spleśniałych, nie wystarczy wykroić spleśniałej części, bo cały owoc/jarzyna są „zajęte” – kupujemy więc te owoce i warzywa i jemy je a nikt nie pozywa sklepów sprzedających spleśniałe towary do sądów, nikt nawet o tym nie mówi (a ludzi jedzą i chorują na raka) Podsumowując: moim zdaniem w przypadku tych procesów chodzi wyłącznie O KASĘ i gadanie o zdrowiu i trosce to tylko przykrywka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryter Re: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX IP: *.chello.pl 08.01.05, 17:01 >>> osoby zaczynające palić PODEJMUJĄ ŚWIADOMĄ DECYZJĘ <<< owszem są świadomi, że palenie szkodzi - dlaczego jednak koncerny nie kwapią się z informowaniem ich o tym, że uzależniani są nie tylko nikotyną, ale również innymi związkami chemicznymi służącymi tylko i wyłącznie do spotęgowania siły nałogu ? nie jest to więc w pełni ŚWIADOMY wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijau warszawska woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 17:06 scyzoryk się w kieszeni otwiera przy czytaniu tych wszystkich bredni na temat warszawskiej wody - chlorowana jest tylko z ujęcia południowego, więcej niż połowa miasta ma wodę ozonowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek To moze cpunom odszkodowanie od policji? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.01.05, 12:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhipokryta Ty XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX jestes głupi jak but IP: *.block.alestra.net.mx 09.01.05, 19:24 Gość portalu: XXXXXXXXXXXXXXXXXX napisał(a): > zatoński kłamie mówiąc "Papierosy są ostatnim czy prawie ostatnim produktem > sprzedawanym w cywilizowanych krajach, który używany "zgodnie z instrukcją" > prowadzi do raka." > takich produktów jest od liku - na przykład woda w warszawskich kranach, > która "oczyszczana" chlorem może powodować raka Czy to nie znaczy tym bardziej, ze lepiej zrezygnowac z papierosow? A czy Zatonski klamie, ze warto palenie rzucic? On nie dostaje za to pieniedzy od koncernow, glabie kapusciany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.01.05, 12:44 Cierpie na lekka depresje i czasem zdarza mi sie golnac. Jak wpadne w alkoholizam, pozwe Polmos o wysokie odszkodowanie. Namawiam do tego wszystkich spod budek z piwem. Alkoholicy calego swiata laczcie sie. Smierc frajerom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregorius Przez całe życie nie zapaliłem papieroska IP: *.olecko.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 15:22 Przez całe życie nie zapaliłem papieroska - kiedyś byłem za młody, a teraz jestem za mądry. Sporo palaczy się dziwiło - przecież to takie przyjemne! :) Czy ktoś może mi poradzić od kogo mam dochodzić odszkodowania za utracone przyjemności? Może od palaczy-cwaniaków (mam wybór między cwaniakiem a idiotą - wybieram nazywanie tych delikwentów cwaniakami) powinienem zażądać kilkudziesięciu tysięcy na początek? W końcu oni mieli lepiej przez całe życie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.arcor-ip.net 08.01.05, 01:24 A czemu amerykanskiemu chcacemu stala sie krzywda? Pewnie ma inne cenniejsze pluca niz reszta swiata. Dlatego inne kraje nie dostana zadnych powaznych odszkodowan - tego by jeszcze brakowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 01:34 ja palę i uważam że to bzdura...nikt nikogo do palenia nie zmusza, a o tym że papierosy uzależniają i to bez porównania bardziej niż np. marihuana wie nawet małe dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: 83.233.227.* 08.01.05, 01:41 Niech żąda odszkodowania od polskich firm tytoniowych i już widzę jak te firmy dają odszkodowanie dobre "polak potrafi robić z siebie palanta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drea Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.chello.pl 08.01.05, 02:38 Drogi Mentosie, pokaż więc swemu dziecku jak fantastyczną czynnością jest palenie - nie zmuszaj go rzecz jasna, bo przecież "nikt nikogo do niczego nie zmusza". Skoro dzieciak wie, że papierosy szkodzą, z pewnością Ci odmówi. Nie załamuj się jednak - odmówi raz i drugi, ale w końcu da się przekonać - pomogą mu w tym reklamy kowboja pędzącego na swym rumaku przez prerię albo Johnny Depp zaciągający się na kinowym ekranie kolejnym Lucky Strike'em. Powodzenia i dziury w krtani zamiast raka płuc ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafarafa Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 03:40 A ja głupi nie byłem i się przekonać nie dałem. Palaczu - za głupotę płać sam. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.01.05, 12:56 Jestem juz niemlodym czlowiekiem, a w czasach mojej mlodosci byl stalinizm i oczywiscie zanej reklamy. A mimo to dzieciaki palily, chyba nie mniej, niz dzis. Wiec nie wiem, czy to reklama, czy glupi obyczaj. Alkoholizm tez jest powazna choroba, uzaleznieniem chyba wiekszym niz nikotynizm. Czemu tu nikt nie daje odszkodowań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erg samowzbudnik do Leszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 13:56 A tyle "pijackich "rent to nic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepalacy Zadajmy odszkodowan od palaczy IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.01.05, 12:52 Siedzi taki np. na przystanku i dmucha ci prosto w nos. Uwage zbywa grubianstwem. I co, takiemu odszkodowanie? Chyba w postaci kopa w d... My, niepalacy, powinnismy zadac odszkodowania od palaczy za bierne palenie, do ktorego NAS ZMUSZAJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slaw Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 11:56 male dziecko to wie ze marihuana nie uzaleznia, poczytaj sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc sad IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 01:42 "Sąd musi wziąć pod uwagę amerykańskie wyroki, w których przyznano palaczom odszkodowania za zniszczone zdrowie" Nic nie musi. Polski sad jest niezawisly. Z a d n e panstwo na swiecie nie bedzie dyktowalo wyrokow polskiemu sadowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryter Re: sad IP: *.chello.pl 08.01.05, 01:53 Ochłońcie trochę i zastanówcie się czy pozew w ogóle ma jakieś szanse. Nie jest wykluczone, moim zdaniem, uznanie na gruncie odpowiedzialności deliktowej, że producenci papierosów są odpowiedzialni za szkody spowodowane ludziom w efekcie palenia tytoniu. Niewątpliwe jest przyczynienie się do wspomnnianej szkody przez samych palaczy, ale jeśli prawdą jest (i uda się tego dowieść - będzie ogromny lobbing na biegłych), że koncerny dodają do papierosów chemiczne środki powodujące większe uzależnienie niż sama nikotyna, to jak najbardziej będą ponosić z tego tytułu konsekwencje prawne. Zauważmy jednak, że odszkodowanie finansowe nie jest w polskim prawie podstawowym środkiem naprawienia szkody - skończy się więc prawdopodobnie jedynie na pokryciu kosztów leczenia pacjentów. Trzymam kciuki za wszystkich chcących dobrać się hydrze do d.u.py. Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: insultdog Re: sad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 02:06 ech... zamarzyly sie odszkodowania za palenie papierosow, oparzenie sie goracym napojem w mcdonaldzie itd... mam nadzieje, ze w tym obszarze podejscie naszego wymiaru sprawiedliwosci jest rozsadniejsze od amerykanskiego i pozew zostanie szybko oddalony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: sad IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 11:46 przeslanka odpowiedzialnosci z 444 i n. kc jest bezprawnosc czynu (i wina od grudnia 2002 - patrz SN). sprzedaz papierosow nie byla bezprawna. nie sadze, zeby polskie koncerny tytoniowe np w latach 60tych i 70tych kierowaly reklamy do mlodziezy i dodawaly srodki uzalezniajace, tak jak w usa. po co starac sie zwiekszac popyt, jezeli i tak nie ma mocy produkcyjnych na zwiekszenie podazy? wracajac do bezprawnosci czynu - jak wiesz w civil law wyglada ona troche inaczej niz w common law. w usa to raczej szeroko rozumiane equitatis, w pl naruszenie okreslonej normy prawnej. nie przychodzi mi do glowy zadna norma, ktora moglaby zostac naruszona w tym wypadku. ostrzezenia dotyczace szkodliwosci palenia pojawily sie o ile pamietam po roku 90tym, a w usa chodzilo o lata 60-70. prezd tym okresem nie bylo prwanego obowiazku umieszczania ostrzezen Co do odszkodowania pienieznego - to jest to jeden z dwoch podstawowych sposobow naprawienia szkody - 363 kc. poza tym, w tym przypadku chodzi o zadoscuczynienie, bo do szkoda niemajatkowa. nigdy nie mialem papierosa w rece, chcialbym, zeby cos z tego powodztwa wyszlo, ale w polskich warunkach to raczej obiektywnie niemozliwe. ale to w sumie dobrze, ze nie amerykanizujemy prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slaw Re: sad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 12:00 Alez o to chodzi, kazdy kto chce powinien miec refundowane koszty leczenia z nalogu az do skutku. Chce miec prawo refundowania sobie np. Zybanu nawet do usranej smierci byle nie palic. Kuracja zybanem kosztuje ok 300 zl miesiecznie. Bardzo chetnie przedstawie rachunki itp itd, niech tylko mi za to zwroca kase, a juz bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryter Re: sad IP: *.chello.pl 08.01.05, 12:21 Przesłanką nie da się uczynić 444 KC (papierosy produktem niebezpiecznym :-D ?) - będzie tu chodziło o zwykłą 415. Bezprawność czynu rzecz jasna jest - dodawanie substancji uzależniających, które nie pozwalają przerwać palenia, o czym konsument nie jest nawet informowany. Uda się ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryter Re: sad IP: *.chello.pl 08.01.05, 13:03 A bezprawność w polskim prawie nie musi wynikać z konketnie określonej normy - mogą to być również normy wynikające z zasad współżycia społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: sad IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 13:25 czemu niby papierosy nie maja byc produktem niebezpiecznym? jezeli maja substancje uzalezniajace, to nie zapewniaja bezpieczenstwa, jakiego mozna oczekiwac uwzgledniajac normalne ich uzycie (tj. uzaleznienie w przecietnym stopniu). sa produktem niebezpiecznym i mozna spokojnie za podstawe materialnoprawna uznac 449 i n. w zw z 444 w zw z 445. tak samo jak granat, ktory z poprawnie dzialajaca zawleczka bedzie produktem bezpiecznym, a z wypadajaca w kieszeni - produktem niebezpiecznym. patrz->Baginska, Nowe unormowanie odpowiedzialnosci cywilnej za produkt, PS 2000/nr9,Radwanski -system pr.pryw. itp /pomijam kwestie intertemporalne, czysto akademickie rozwazanie/ zreszta - podstawa prawna nie ma tu i tak znaczenia, kluczowe czy byly substancje uzalezniajace czy nie. a tu - ei incumbit probatio, qui dicit, non qui negat. nie chce dyskutowac z Toba o podstawie prawnej, bo przeciez nie za to Tobie zapewne i mi placa, zeby know-how wykladac za free na forum. Zamiast odszkodowania dla palaczy chetniej zobaczylbym zakaz palenia w miejscach publicznych. czy sie uda czy nie - prawdopodobnie i tak zadecyduje SN. nie znam stanu faktycznego, ale jezeli producenci papierosow w PRL w latach 60-80 byli przedsiebiorstwami panstwowymi, to wypada tylko sie zastanowic, z czyich srodkow wyplacone bylyby odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tad Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.proxy.aol.com 08.01.05, 02:30 W USA paczka Marlboro kosztowala ponizej $1 przed procesami teraz okolo $3 za paczke. Palacze placa te kary a milionerami w $ zostaja prawnicy ( prawdziwi krwiopijcy ). Kto urzadza ten proces...napewno ktos kto jest w kieszeni prawnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTEK Re: TO PRZEZ KOMUNE IP: *.sudbury.dyn.personainc.net 08.01.05, 03:39 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytoniowe WIDAC KOMUNA ZMUSZALA ICH DO PALENIA I TAK ZOSTALO. Marian Klimkowski z Nakła pod Bydgoszczą - Palę od 40 lat - mówi "Gazecie". - Kaszlę, że aż ściany drżą. Najgłośniej rano. JEST RADA,PALIC W MNOCY A MIESZKANIE ZAMIENIC NA POSOWIECKI BUNKIER. DOWIEDZIONO ZE PALENIE SZKODZI NA PLUCA, PRZEWOD POKARMOWY ,...,ALE ROZUMU NIE ODBIERA. JAK SIE TEGO ROZUMU NIE MIALO I PALI 40 LAT TO RACZEJ DO PSYCHIATRY A NIE DO SADU.JAK ZACZNIEMY SIE SADZIC O TAKIE RZECZY, TO DLACZEGO NIE SADZIC SIE O SZKODLIWOSC SMALCU Z CEBULKA ( I PO HODOWCACH BLONDYNEK I OGRODNIKACH),SZKODLIWOSC BIMBRU (I PO TYCH CO MAJA ZBOZE, BURAKI CUKROWE I CUKROWNIE),SZKODLIWY WPLYW ZORZY POLARNEJ NA POLUCJE U MLODZIEZY (NO TO PO PANU BOGU BO ON JEST ODPOWIEDZIALNY ZA NIEBO),SZKODLIWOSC ALKOHOLU ( I PO PRODUCENTACH WSZYSTKICH TRUNKOW,SZKODLIWOSC JABOLI ( I PO SADOWMIKACH), SZKODLIWOSC PREZERWATYW (I PO...., NO WLASNIE PO CZYM?). W PEWNYM MOMENCIE POWINNISMY WSZYSCY SIEDZIE W PIERDLU. STRAZNICY TEZ.POZNIEJ JUZ BEDZIE TYLKO SAD OSTATECZNY. Gość portalu: Tad napisał(a): > W USA paczka Marlboro kosztowala ponizej $1 przed > procesami teraz okolo $3 za paczke. MASZ RACJE NA TYCH PROCESACH NAJLEPIEJ ZARABIAJA ADWOKACI A ODSZKODOWANIA PLACA KONSUMENCI, CZYLI NASZ Marian Klimkowski z Nakła pod Bydgoszczą NAWET JAK DOSTANIE PARE GROSZY ZA SWOJA GLUPOTE TO JE PRZEPALI W NASTEPNYCH PARU LATACH PLACAC WIECEJ ZA PACZKE PAPIEROSOW.TRUDNO UWIERZYC ZE RZUCI PALENIE PO TAKIM OKRESIE.A ADWOKACI SWOJE ZGARNA, FIRMY TYTONIOWE TEZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.C Jesli wlozysz palec miedzy drzwi IP: *.ok.ok.cox.net 08.01.05, 02:38 nalezy podac do sadu ... producentow drzwi. A adwokaci zacieraja rece!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solo/ng LOL ku.. sam aple ale nie czaje IP: 195.116.59.* 08.01.05, 02:40 a kto komu kaze palic ? sam pale i nie mam pretensji do nikoog o to. chyba popierdzielilo na stare lata niektorych i zamiast 'do kosciola' chca za swoja glupote jeszcze pieniadze miec. kazal komu sktos palic, wkladali to rano do sniadania ? nie ? to nara! __ tak pale. lm light, palmal light, czasem te tanie z zabki po 3.60 whiteroysa czy jakos tak ; ) omijam z daleka red&withe niebawem ludzie beda chiceli odszkodowanie za to, ze urodzili sie idiotami, kazdy ma wybor i jest kowalem swojego losu. nara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly palacz BZDURA IP: *.abhsia.telus.net 08.01.05, 02:49 zamerykanizowali sie palacze i wzorem USA sadza sie. Jest to tylko ich opowiedzialnosc, ze siegnali po papierosy. Za nedlugo beda skarzyc za zbyt duzy brzuch skuli hamburger'a, za to siegaja po wode, a moze i za vigre, ktora mogla przyniesc extra dziecko. Zle sie dzieje w panstwie dunskim! Ja gore! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: BZDURA IP: *.ne.client2.attbi.com 08.01.05, 03:30 Pewnie podpisalo to 20% procent bezrobotnych. Lepiej palic niz pracowac. Ja pracuje i pale. Praca sucks!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blessing TO NIE jest tylko osobista odpowiedzialnosc!! IP: *.dc.dc.cox.net 08.01.05, 03:13 palaczy. Nikotyna jest silnie uzalezniajaca substancja, a dym papierosowy silnie toksyczny i kancerogenny. Firmy papierosnicze dodaja do papierosow dodatkowe uzalezniajace subtancje, zeby utrudnic palaczom rzucenie uzaleznienia. Wielu to sie nie udaje i placa za to zyciem. Te firmy powinny byc sadzone tak samo, jak dilerzy cocainy, amfetaminy czy heroiny. Te firmy to ludobojcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: TO NIE jest tylko osobista odpowiedzialnosc!! IP: 24.36.218.* 08.01.05, 03:38 Przepraszam... papierosy naleza do tzw. uzywek, alkohol tez. to moze ten, co po pijaku rozwali sie jadac autem (i jeszcze kogos przy okazji)powie , nie moja wina, jestem uzalezniony ! a w dodatku na butelkach z alkoholem nie ma ostrzezen - popijesz, nie jedz, pijesz nalogowo, watrobke szlag trafi albo i co innego... ale nic, ciekawe, jak sie prawnicy z tego wywiaza, bo w stanach sa niezle wygi (i hieny) i potrafia takie rzeczy robic :) ano tak, trza co predzej wystapic do sadu o odszkodowanie za glupote ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kor Re: TO NIE jest tylko osobista odpowiedzialnosc!! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.01.05, 04:59 szkoda ze tylko w glupocie nasladujemy u.s.a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rił Re: TO NIE jest tylko osobista odpowiedzialnosc!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 06:36 PRODUCENCI NOŻY TO TEŻ LUDOBÓJCY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vespucci o nozach IP: *.dc.dc.cox.net 08.01.05, 06:41 producenci nozy to nie ludobojcy, bo noze nie uzalezniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafarafa Re: o nozach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 12:01 Alkohol też uzależnia, ale na głupotę lekarstwa nie ma. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geest Re: o nozach IP: *.chello.pl 08.01.05, 13:07 Czy do alkoholu firmy go produkujące dolewają substancji, które wzmacniają uzależnienie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafarafa Re: o nozach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 14:08 Nie muszą, alkohol sam w sobie uzależnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geest Re: o nozach IP: *.chello.pl 08.01.05, 17:07 Zawsze może jednak uzależniać bardziej. Choćby tak by po wypiciu kilku piw wieczorem, następnego dnia sięgnąć po wódę. Dodanie odpowiednich związków chemicznych nie jest problemem, a jednak producenci alkoholu albo tego nie robią, albo jeszcze o tym nie wiemy. Nikotyna również uzależnia, ale w czystej postaci lżej niż w kontakcie ze sztucznymi substancjami zawartymi w papierosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafarafa 80 tysięcy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 03:35 Będą mieli na papierosy do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hejek Re: 80 tysięcy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:33 Ja bym im dal odszkodowanie w naturze, np wagon papierosow albo dozywotnia znizka dla palacza i jego rodziny na zakup papierosow ulubionej firmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tabaka Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.access.telenet.be 08.01.05, 03:57 A ja palilam , pale i bede palic ! Zaskarzyc moge jedynie za podwyzki bo monopol tytoniowy zarabia na ludziach krocie a w zamian jestesmy tepieni . Panstwo bez palaczy i pijakow poszloby szybko z torbami wiec troche szacunku ! Poza tym niech palacze-dorobkiewicze nie robia z siebie glabow bo ostrzezenia na papierosach sa i zawsze byly teraz duze , kiedys mniejsze ale zawsze byly wiec ten proceder jest smieszny rownie smieszny jak zakaz palenia w miejscach publicznych i biurach (chocby na korytarzu) Widzialam reportaz , ze w parlamencie europejskim urzadzono wlasnie palarnie z dobrym filtrem i wielu poslow lepiej sie poczulo jesli moga teraz zapalic w przerwie posiedzenia . Czy to nie powrot do normalnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfred Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.235.180.170.Dial1.Orlando1.Level3.net 08.01.05, 05:00 Jezeli sady zasadza odszkodowania dla tych palaczy to bedziemy drozej placic za papierosy. To nie sa odszkodowania od firm tytoniowych tylko od palaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.zie.pg.gda.pl / *.zie.pg.gda.pl 08.01.05, 08:23 jako niepalaca jestem zdecydowanie przeciw truciu mnie w biurze i wdychaniu smierdzacego dymu na korytarzu, ktorym MUSZE przechodzic. chcesz sie truc i smierdziec, rob to sam sobie lub innym chcacym w pomieszczeniu zamknietym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio 08.01.05, 14:05 oczywiście masz prawo się bulwersować. Ba, nawet sie z Tobą zgadzam. Tylko jak sie to ma do sprawy poruszanej w artykule? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cell Palta co chceta IP: *.238.84.16.adsl.inetia.pl 08.01.05, 19:05 tylko nie zmuszajcie innych do wdychania tego smrodu. Jestem ortodoksyjnie niepaląca i szlag mnie trafia, gdy muszę to świństwo wąchać. Ładny mi "powrót do normalności"! Twoim zdaniem mam maskę p-gaz zakładać wychodząc na korytarz czy do toalety, bo jakiemuś leniowi nie chce się zejść do palarni i kopci w wychodku? Mam nie korzystać z komunikacji miejskiej, aby nie wdychać odorów palacza? Palacz śmierdzi obrzydliwie, nawet jeśli w danej chwili nie pali. A co z tzw. biernym paleniem? Raczej tu należy kierować ewentualne odszkodowanie. Bo skoro palacz pisanego nie rozumie i mimo ostrzeżeń zaczyna palić, cóż, pozwać może najwyżej swoją nauczycielkę polskiego z podstawówki... Odpowiedz Link Zgłoś
life_like_hell A co bedzie jak ktos pozwie lekarza za dawanie 08.01.05, 05:04 zlych lekarstw. Mozna tak dalej, piekarza, kucharza, zone, brata, ojca, matke. Ktos tam zawsze czemus jest winny. No i bedziemy mieli demokracje jak w Ameryce gdzie pies goni swoj ogon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jendrek ALKOCHOLICY KOLEJ NA WAS IP: 5.5R* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 08.01.05, 05:21 alkocholicy zjednoczcie sie i tez wystapcie o odszkodowanie za zmarnowane zycie niech polmosy placa za rozpijanie narodu. pasazerowie komunikacji miejskiej terz sprobujcie morze iwam cos kapnie za straty moralne powstale w skutek meczacej jazdy.itd itp;;;;;;; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhipopkryta A TY EUNUCHU ZAZADAJ ODSZKODOWANIA OD IP: *.block.alestra.net.mx 09.01.05, 19:27 NAUCZYCIELI, ZE CIE NIE NAUCZYLI ORTOGRAFII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daktahu Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 05:10 a może pozwać sejm za to że pozwala w ogóle na sprzedaż fajek, i za sprzedaż samochodów i wódki, bo to jest prawdziwe zagrożenie. każdy chyba ma wolną wolę, to niech z niej korzysta... a może mi sie wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vespucci pozwanie sejmu jest dobrym pomyslem. IP: *.dc.dc.cox.net 08.01.05, 05:30 sprzedaz toksyn powinna byc nielegalna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CRACOV PALACZE !!!! Nałóg... IP: *.alan.krakow.pl 08.01.05, 06:58 Ale najgorsze to jest - Polski sad jest niezawisly. Z a d n e panstwo na swiecie nie bedzie dyktowalo wyrokow polskiemu sadowi. Tak najgorsze to również korupcja w Sądach , Prokuraturach,gdzie " po linii partyjno-układowej" wiele spraw się odbywa.Pon PREZES łatwiej "przekona" pona prokuratora o "umorzeniu" na podst. itd. Koniec zbliżający się SLD, widać na każdym kroku, ciepłe posadki dla kolesiów,nowi prezesi, w samym tylko UMKrakowa naprzyjmowano tłum "pociotków", tak na ostatnią chwilę. Bo po wyborach to już " U WADZY" koleś może nie być.A tu popieram, jest to walka z wiatrakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astefa Re: pozwanie sejmu jest dobrym pomyslem. IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 10:13 proponuje powołanie klejnej komisji sledczej. powód do sledzenia sami sobie znajdą:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demostenes Re: pazerne scierwo pokomuny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 05:41 Ależ się synku oplułeś... Czyli według ciebie, w Stanach byle redneck może skarżyć koncerny, a w Polsce już nie? I kto tu stosuje retorykę "czerwonego ścierwa"? Jak już tam siedzisz, to może rzeczywiście warto skorzystać z przysługujących ci praw? Wygrasz synku każdą sprawę, tylko wybierz kilka koncernów, których produkty wywołały u ciebie to odmóżdżenie. Będziesz bogaty - taka głupota to skarb! Może chociaż to wynagrodzi ci tą nędzę intelektualną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CRISTOFUS Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 06:31 O durny ,durny po dwakroc narodzie.to ,że niby biorąc papierosa do zapyziałej gęby żaden z 200 kretynów nie wiedział ,czym to może grozic? ,to gratulacje Panowie szlschta ,gratulacje.Oskarzanie kogos za własna głupote zawsze jest łatwiejsze mniej boli. Czy sens jest w tym ,by innym udowadniac własną głupotę?,bo na tym to chyba polega,przyznawanie sie ,że jest się debilem i oskarzanie o to innych. I ,żeby nie było watpliwosci - pale 2 paki dziennie , ale nigdy nie odwazyłbym sie nikogo o o to oskarzać , bo sam wiem jak jest to grożne. walcie się debilaji mało pozytywne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: 62.233.138.* 08.01.05, 10:05 Jeżeli tak twierdzisz to zapał sobie czysty tytoń bez dodatków chemicznych. Można kupić taki tytoń i zrobić skręta, a jaki jest tego efekt, palisz skręt jeden za drugim i nie możesz się napalić, dziwisz się co się dzieje (oczywiście jak się nad tym zastanawiasz), a zapewniam Cię że dostaje się do twojego organizmu więcej nikotyny niż od papierosa, tylko że nie ma w tym związków chemicznych ułatwiających wchłanianie się nikotyny, a mniej więcej jest tak jakby ktoś Ci bezpośrednio dawkował nikotynę do krwi gdy palisz papierosa. Więc powinieneś się zastanowić czy jest tak na pewno jak piszesz. Dla mnie wystarczającą karą dla koncernów nikotynowych będzie zmuszenie ich do zaprzestania truciem związkami chemicznymi, a wtedy każdy będzie mógł mówić, że pali z własnej woli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rił Czekolada też zabija! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 06:32 I prowadzi do raka. Wystarczy pożerać kilka tabliczek dziennie. Efekt gwarantowany. Czas szykować pozwy, w końcu na opakowaniu nikt nie ostrzega, że może wywołać ciężką chorobę... Odpowiedz Link Zgłoś
monika313 Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio 08.01.05, 06:38 szykuje sie skok na kasę, ciekawe ilu z pozywających palaczy rzuci papierosy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.client.comcast.net 08.01.05, 07:05 Ja na przyklad twierdze ze nie moga zaskarzyc OBECNYCH producentow papierosow (tj np malrboro) bo ci od poczatku, czyli od 89 roku informowali o problemie. Moga najwyzej zaskarzyc KLUBOWE albo POPULARNE. Moze rowniez STOLECZNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Do oburzonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 07:06 Zabawni jesteście. Poszukajcie sobie w internecie informacji o tych procesach amerykańskich (a osobliwie dokumentów, do ujawnienia których zostały zmuszone firmy tytoniowe). Zobaczycie na czym w istocie polega problem - wcale nie na nikotynie w papierosach (o czym wie każdy, ze tam jest) tylko: 1) na wieloletniej promocji palenia - rzecz jasna miało to większy wymiar w stanach niż u nas, 2) na promocji "mniej szkodliwych" papierosów typu light, \ 3) na dokładaniu do papierosów (zwłaszcza tych lekkich) dużej ilości rakotwórczej i uzależniajacej chemii, do czego koncerny za nic nie chciały się przyznać (nawet dziś na paczce petów nie ma ani słowa o tym, że prócz naturalnych składników jest w nich coś jeszcze...), 4) na upieraniu się, że palenie wcale nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Do oburzonych 08.01.05, 14:23 Gość portalu: Jaś napisał(a): > Zobaczycie na czym w istocie polega problem - wcale nie na nikotynie w > papierosach (o czym wie każdy, ze tam jest) tylko: > 1) na wieloletniej promocji palenia - rzecz jasna miało to większy wymiar w > stanach niż u nas, pozwij coca colę czy inną pepsi. Też od wielu lat promują swój produkt. > 2) na promocji "mniej szkodliwych" papierosów typu light, \ no bo naprawde są mniej szkodliwe. Nie rozumiem zarzutu. > 3) na dokładaniu do papierosów (zwłaszcza tych lekkich) dużej ilości > rakotwórczej i uzależniajacej chemii, do czego koncerny za nic nie chciały > się przyznać (nawet dziś na paczcepetów nie ma ani > słowa o tym, że prócz naturalnych składników jest w nich coś jeszcze...), rakotwórcze to papierosy sa same w sobie (nb. też ciekawe, że są ludzie kopcący jak kominy a dożywający setki lat, a są weganie (czy jak ich tam zwał) umierający na raka w wieku 30-40 lat. Natomiast masz rację: jeśli dodawano uzależniającej chemii bez podania tej informacji - za to koncerny powinny płacić solidne odszkodowania. > 4) na upieraniu się, że palenie wcale nie szkodzi. od kilkunastu (?) lat na paczkach papierosów widnieja odpowiednie ostrzeżenia. Ludzie sa ślepi? Zresztą szkodliwych jest mnóstwo innych rzeczy, ale jakoś dziwnym trafem nikt się ich nie czepia. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Do oburzonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 16:21 losiu4 napisał: > pozwij coca colę czy inną pepsi. Też od wielu lat promują swój produkt. Ale rzadziej sie od niego dostaje raka. > > > 2) na promocji "mniej szkodliwych" papierosów typu light, \ > > no bo naprawde są mniej szkodliwe. Nie rozumiem zarzutu. Z czego to wnosisz? Są jakieś badania? > > > > 4) na upieraniu się, że palenie wcale nie szkodzi. > > od kilkunastu (?) lat na paczkach papierosów widnieja odpowiednie ostrzeżenia. Co to jest kilkanaście lat ostrzeżeń dla ludzi, palących od lat 30 czy 40? > Pozdrawiam też pozdrawiam Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryter Re: Do oburzonych IP: *.chello.pl 08.01.05, 17:10 >>> od kilkunastu (?) lat na paczkach papierosów widnieja odpowiednie ostrzeżenia. <<< Z inicjatywy ich producentów ? Gdyby tylko mogli podawaliby nikotynę dożylnie kobietom w ciąży - zawsze to dwie pieczenie na jednym ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Do oburzonych 08.01.05, 17:44 Gość portalu: Jaś napisał(a): > losiu4 napisał: > > pozwij coca colę czy inną pepsi. Też od wielu lat promują swój produkt. > Ale rzadziej sie od niego dostaje raka. a skąd wiesz? daj mi parędziesiąt milionów dolarów i jak najbardziej dowiodę, że duża część przypadków raka żołądka i jelit od pepsi czy innej coli się bierze. > > > 2) na promocji "mniej szkodliwych" papierosów typu light, \ > > no bo naprawde są mniej szkodliwe. Nie rozumiem zarzutu. > Z czego to wnosisz? Są jakieś badania? a podaj wyniki badań które mówia, że papierosy light są bardziej szkodliwe od tych "ciężkich". Jesli podaje sie, że substancji smołowatych jest mniej w lightach, to chyba o czymś to świadczy. > > > 4) na upieraniu się, że palenie wcale nie szkodzi. > > od kilkunastu (?) lat na paczkach papierosów widnieja odpowiednie > > ostrzeżenia. > Co to jest kilkanaście lat ostrzeżeń dla ludzi, palących od lat 30 czy 40? widzisz, za komuny produkowało sie papierosy byle jak. Naprawdę nie było potrzeby dodawania jakichs drogich chemikaliów. Mowy nie było o reklamie papierosów. Ludzie palili, bo chcieli. Ba, powiem więcej, sami ludzie w przydomowych ogródkach tytoń chodowali i skręcali z niego papierosy i bywali przez to gnębieni przez MO. Nb. Trybyna Ludu niezła była :) chodziło mi o Polskę. I o sytuację, gdy prawnie nakazuje sie umieszczanie napisów o szkodliwości papierosów. O szkodliwości palenia lekarze trąbią od lat kilkudziesieciu. Jako ciekawostkę podam pewien przypadek niewielkiej fabryczki z południowego regionu Polski. Wiesz dlaczego wybuchnął tam jeden ze strajków za komuny? Bo w przyzakładowym sklepiku papierosy przestali sprzedawać. Mimo iż wszyscy pracwnicy zakładu w zakładowej przychodni zdrowia byli pouczani o szkodliwosci palenia. Notomiast niech podadzą listę tych, którzy zaskarżają. Jeśli są wsród nich tacy, którzy na pierwszych wypalonych paczkach papierosów mieli wydrukowane wołami o szkodliwości palenia, to teraz my, niepalacy winniśmy od nich żądać odszkodowania za wpłaty za opiekę zdrowotną. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PALACZ A KTO KOMU KAZAL PALIC??? SIE PYTAM !!!! IP: 81.210.122.* 08.01.05, 07:40 sam pale papierosy, jestem palaczem, ale do glowy nie przyszloby mi wnosic pozwu o odszkodowanie z tego tytulu. to jakas masowa schizofrenia wg mnie. to mniej wiecej tak, jakby popelnic przestepstwo, trafic do pierdla, a potem domagac sie odszkodowania: "bylem tak durny i siedzialem w brudnym wiezieniu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FlashMan To po co palą papierosy?!?!?! IP: *.access-net.pl 08.01.05, 07:46 Przecież wiadomo od dawien dawna, że palenie papierosów jest szkodliwe, nigdy nie było zdrowe, a teraz będą się palacze tłumaczyć z tego, że dodawane są substanecje, które powodują uzależnienie, a to wcale nie jest z tego o tym decyduje własna silna wola, bo np. mnie papierosy oferowano wiele razy, ale nigdy nie paliłem, podobnie z różnego rodzaju używkami (trawka) - jeżli ktos nei chce tego brać, nie będzie brał, a Ci, którzy chcą wyciągnąć pieniądze od koncernów tytoniowych to ludzie cwani... Odpowiedz Link Zgłoś
kichnij Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio 08.01.05, 07:50 Wezwijcie mnie na świadka, ja nie palę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sawa A może tak odszkodowanie od browarów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 07:52 Rodziny uzaleznionych od alkoholu powinny pozywać producentów różnych napitków (alkoholowych). A juz szczególnie pozywać o odszkodowanie browary, które bezczelnie reklamują się w telewizjach na wszystkich kanałach i na bilbordach. Jest to działanie zbrodnicze popełniane publicznie. Tysiące, setki tysięcy młodych ludzi wpychane jest w pułapkę nałogu.Tysiące, setki tysięcy rodzin w przyszłości skazanych jest na dysfunkcję. Płacimy za to i będziemy płacić my podatnicy, za leczenie i opiekę socjalną, za wypadki w pracy i na drogach... za społeczne otępienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: podobna historia IP: *.proxy.aol.com 08.01.05, 08:02 to tak samo jak w okresie goraczki zlota, poszukiwacze zlota to masa naiwnych i biednych nawiedzonych ktorzy gineli z glodu i chlodu i dynamitu a zarazem sprzedawcy kocow namiotow i zywnosci oraz ci co kupowali kruszec sie bogacili (tak powstal Wells Fargo Bank w USA) , identycznie tearz palacze to ci co naiwnie mysla ze skubna troche pieniedzy a tak naprawde to prawnicy zarobia krocie, i bizens sie kreci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonekrs Re: 2000 polskich palaczy pozwie koncerny tytonio IP: *.prz.rzeszow.pl 08.01.05, 08:01 A ja chciałbym doczekać podobnych procesów za reklamy "sportowej" jazdy autkami , skierowane do chłoptasiów w wieku 16-20, pozbawionych nawet niewielkiego ale własnego rozumku. 5 tysięcy ludzi ginie, dziesięciokrotnie więcej zostaje rannych co roku, i nie mieli oni żadnej możliwości "wyboru". Dziennikarze rozczulają się nad każdym naszym zabitym w Iraku - pojechali tam z własnego wyboru - ale tego nie ma ochoty nikt zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: podobna historia IP: *.proxy.aol.com 08.01.05, 08:03 to tak samo jak w okresie goraczki zlota, poszukiwacze zlota to masa naiwnych i biednych nawiedzonych ktorzy gineli z glodu i chlodu i dynamitu a zarazem sprzedawcy kocow namiotow i zywnosci oraz ci co kupowali kruszec sie bogacili (tak powstal Wells Fargo Bank w USA) , identycznie tearz palacze to ci co naiwnie mysla ze skubna troche pieniedzy a tak naprawde to prawnicy zarobia krocie, i bizens sie kreci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rawa Re: dlaczego 2000 IP: *.proxy.aol.com 08.01.05, 08:11 powinno 10 mln , przeciez tyle pali, zniszczyc te mafie , wyeksportowac producentow do rosji Odpowiedz Link Zgłoś