Gość: Katolik Polski + IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.05, 23:08 Dozywocie dla tego degenerata bylo by sprawiedliwa kara! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Misio Nie czytalem, ale sie obrazilem, co za baran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 23:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m A heroinę brałeś żeby sprawdzić czy zła, psie IP: *.crowley.pl 14.01.05, 23:33 Wystarczy mały cytat, nie trzeba czytać całego tego gówna. Czytałeś Mein Kampf? Nie? A masz wątpliwości czy można to polecić jako lekturę szkolną? Pewnie tak, boś dureń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja cenzura wraca IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.01.05, 00:13 Cenzura wraca, a wprowadzają ją ci, co z nią walczyli. Co za paradoks. Po tym, jakie ktoś ma poglądy, można kogoś oceniać, ale nie skazywać. Czy my żyjemy w Pn Korei? Czy o papieżu, jak o zmarłym, można mówić tylko dobrze albo wcale, jak o zmarłym? Może mi się pogląd Urbana nie podobać, tak jak nie podobają mi się poglądy wielu osób, ale żeby z tego powodu po sądach ludzi ścigać? Niech sądy zajmą się prawdziwymi przestępstwami, które się przedawniają, a nie pierdołami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter a niech wraca... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 01:06 ...dla oszołomów pokroju urbana. W innych gazetach są "jakieś" reguły, naczelny czuwa by bylo sensacyjnie, lecz by nie bylo prowokacji i zwyklych śwństw. Urbana można z tego od razu wyłączyć, bo tego nie potrafi kanalia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urban urban z gadzina leja pod plotem IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 04:03 - Co tak cicho lejsz? - pyta urban - Bo leje po spodniach. - I nie szkoda ci? - Nie, bo leje po twoich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: urban z gadzina leja pod plotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 11:14 urban to bardzo sprytny kretyn o jeszcze bardziej kretynskiej i wrednej mordzie. Po prostu dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Papiez jest czlowiekiem rzadnym wladzy IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 04:20 Gość portalu: ja napisał(a): > Cenzura wraca, a wprowadzają ją ci, co z nią walczyli. Co za paradoks. > Po tym, jakie ktoś ma poglądy, można kogoś oceniać, > ale nie skazywać. Czy my żyjemy w Pn Korei? Polska nie przypomina Korei Pln. Przypomina Irlandie gdzie tez kosciol katolicki dominuje nad panstwem. Jest rowniez troche podobienstwa do Arabii Saudyjskiej lub Iranu gdzie religia dominuje nad panstwem. Nie wiem co jest obrazliwego w artykule Urbana? Uraban pisze prawde twierdzac, ze Papiez kurczowo trzyma sie wladzy. Jan Pawel II wprowadzil prawo, ze ksieza katoliccy musza przejsc na emeryture w wieku 75 lat. Gdy dozyl tego wieku pytano, czy bedzie przestrzegal prawa przez siebie wprowadzonego. Okazalo sie, ze nie. Czlowiek, jak wszystkie stadne zwierzeta, dazy do dominacji nad innymi czlonkami stada. Efektem tego instynktu wladzy jest wiele dyktatur na swiecie. Papiez nie jest wyjatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Re: Papiez jest czlowiekiem rzadnym wladzy IP: *.net.autocom.pl 15.01.05, 07:16 Nie ma słowa "rządny". Może chciałeś napisac "żądnym" ? Widać, że nie rozumiesz kim jest papież. Jaką władze posiada ? W sensie politycznym praktycznie żadnej. Reguła przechodzenia na "emeryturę" w wieku 75 lat nie dotyczy papieża. Papież ma swojego "pracodawcę", który we właściwym momencie go odwoła. O to się nie martw. Zresztą papież często zatrzymuje na stanowisku biskupów takze po przekroczeniu tego wieku (np.kard.Macharski). Nie mam nic przeciwko krytykowaniu papieża. Jest on zwykłym człowiekiem. Jednak forma krytyki przyjeta przez Urbana budzi mój sprzeciw. Zresztą niczego innego po Urbanie sie nie spodziewałem. Skoro Urban chce traktować papieża jak każdego innego człowieka a nie swięta krowę niech przyjmie do wiadomości, ze również on (Urban) powinien być traktowany jak każdy inny i datego powinien ponieść odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Papież jest czlowiekiem żądnym wladzy IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 15:12 Gość portalu: Finwal napisał(a): > Widać, że nie rozumiesz kim jest papież. Jaką władze posiada ? Zgaduje, ze przez "rozumiec" masz na mysli miec taka sama opinie jak Ty. Papiez jest wybierany przez konklawe kardynalskie i na tym konczy sie demokracja w Watykanie. Dalej jest wladza absolutna gwarantowana przez doktryne niemylnosci papieza i oparta na wierze podwladnych, ze papiez jest ambasadorem Boga na ziemi. To ostatnie jest skuteczniejsze niz oparcie sie na armii czy tajnej policji. W historii kosciola tylko kilka razy zdarzyl sie rozlam. W historii panstw z wladza dyktatorska czesto sa zamachy stanu i wladze przejmuje ten kto ma wiecej poparcia w wojsku lub w sluzbach bezpieczenstwa. Krolowie tez kiedys korzystali z poparcia kosciola i ideologii opartej na bogu dla umocnienia swojej wladzy. Dlatego chrzescijanstwo rozpowszechnilo sie w Europie i na swiecie, ze stanowilo dobre poparcie dla rzadzacych utrwalajac ich wladze przez poparcie boga dla monarchii. W ZSRR i PRL wprowadzono instytucje oficerow politycznych, funcjonariuszy partyjnych i zebran zamiast ksiezy, mszy i kazan. Koncepcja boga jest jednak skuteczniejsza i trwalsza. Chociaz miliardowe Chiny byly rzadzone przez tysiaclecia przez cesarzy bez uzywania boga. W Chinach moze tylko z 5% ludzi wierzy w boga. Wracajac do "rozumienia". Poczytaj sobie o zwierzetach stadnych, np. ksiazki laureta nagrody Nobla Konrada Lorentza. Zrozumiesz, jak istotny jest instynkt dominacji. Psy potrafia zagryzc sie na smierc walczac o pozycje w stadzie. Podobnie ludzie zabijaja innych aby stlumic opor dla swojej wladzy. Niedawno Amerykanie bombardowali Falludze wyludniajac ja aby stlumic opor sunni dla rzadow premiera Allawiego i ambasadora Negroponte. Oczywiscie papiez nie zabija. Niedawno nawet potepil inkwizycje, ktora torturowala i palila na stowie przeciwnikow kosciola. Obecna wladza papieza jest oparta wylacznie na skutecznej ideologii wypracowanej w ciagu stuleci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Do kogo ta mowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 12:30 Żeby zrozumieć to, co napisałeś trzeba mieć otwarty umysł, wolny od dogmatów i fanatyzmu. Niestety, w populacji naszego kraju są to cechy niezbyt częste. Co ewidentnie widać w dyskusji na temat tego artykułu, ale nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: cenzura wraca IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 15.01.05, 12:15 "a nie pierdołami.." przepraszam bardzo, ale to nie sa "pierdoly" !!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewolucjonista Re: A heroinę brałeś żeby sprawdzić czy zła, psie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.01.05, 09:57 nikt nikomu nie każe czytać "nie" urbana nikt nikomu nie każe czytać "mein kampf" nikt nikomu nie każe czytać biblii nikt nikomu nie każe czytać katechizmu więc jeśli nie chcecie, nie czytajcie jeśli nie lubicie, nie brońcie jeśli nienawidzicie, skazujcie tylko po co nazywasz człowieka psem? czy naprawdę sądzisz że dzięki temu papiez poczuje się lepiej kler w polsce poczuje się mocniejszy urban mniej szczęśliwy a człowiek, którego tak nazwałeś bardziej przychylny twojej opinii ? to tyle pies nad psami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z144 Re: A heroinę brałeś żeby sprawdzić czy zła, psie IP: 194.74.105.* 15.01.05, 11:56 Heroina to pojmowanie katolicyzmu w twoim wykonaniu. Nie glupoty ktore pisze Urban. Jego moge nie czytac, ty wsadzisz mnie do wiezienia za urojony brak szacunku do czegos, co tobie wydaje sie wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Nie czytalem, ale sie obrazilem, co za baran IP: *.access.telenet.be 14.01.05, 23:37 Nie czytales to poczytaj. Dziwne dlaczego papiez sie nie obrazil tylko takie oszolomy jak ty. www.nie.com.pl/tekst_druk.php?id=719 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 08:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:26 Mis! Zapomnialem dodac, ze musisz czytac ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichemek Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:40 przeczytałem, i nie wiem o co ta checa, choć brutalnie ale jednak Urban napisal prawdę, w tekście nie znalazl niczego co nie byłby zgodne z prawdą, mógto zrobić w niecoinnej formie ale merytorycznie nie ma w tym tekście żadnych błedów. Katolom ciężko się pogodzić że ichni papież to już ko święte truchełko, ale to ich problem Odpowiedz Link Zgłoś
krzywywinkiel Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! 15.01.05, 12:47 Jak twoj tato lub mamusia bedzie umierac, tez bedzie truchelko, najlepiej dobij ich zawczasu, zeby wstydu nie przynosili na klatce, trzymaj ich w piwnicy, albo najlepiej w trumience, tam ich miejsce. Katole szanuje starszych, chorych cierpiacych... Sluchaja ich, onie czasem maja naprawde ciekawe rzeczy do powiedzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:51 Z pewnoscia nie bede ich ciagal po jarmarkach, aby ludkowie podziwiali jacy sa schorowani i niedolezni. Odpowiedz Link Zgłoś
krzywywinkiel Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! 15.01.05, 12:57 Nie za bardzo chyba wiesz o co chodzi w chrzescijanstwie, madlimy sie do faceta, ktory w zdycha na krzyzu, naprawde ZDYCHA w strasznych meczarniach. Cierpienie papieza jest dla wielu ludzi inspiracja. To nieprawda, ze chorych trzeba odseparowac od spoleczenstwa, a wtelewizji powinni pokazywac tylko fajne laseczki. Inaczej nie byloby w niej ochydnego Urbana, chory papiez ma dla mnie duzo wiecej godnosci, i jezeli juz tego chcesz "jest bardziej estetyczny" niz tlusty urban. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 13:01 krzywywinkiel napisał: > Nie za bardzo chyba wiesz o co chodzi w chrzescijanstwie, O sado-masochizm! Nie zapomnij, ze ojciec przygladal sie, nic nie robiac, jak jego syn umiera okropna smiercia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzywywinkiel Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! 15.01.05, 13:07 Sado-masochizm, jak zwal, tak zwal. To musi byc jakas seksual frustracja, panie urbanopodobny. Ludzie zawsze cos robia pomimo bolu, na ten przyklad zatwardzenie, lub porod. Jak tatus mogl to mamusi zrobic, zeby sie biedna mkeczyla rodzac Ciebie, no i potem do konca zycia ma z toba utrapienie. To tez sadomasochizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 13:14 Nie zanizaj problemu. Co myslisz o tatusiu, ktory pozwala w tak okrutny sposob umierac swojemmu synowi????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
krzywywinkiel Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! 15.01.05, 13:25 Jakim tatusiu, tym z mieszkania obok, co tlucze dziecko i patrzy jak sie wykrwawia, cz tym ktory wie rzeczy o ktorych ja nie mam pojecia, ma motywy, ktorych ja nie rozumiem. Jedyne co wiem, ze chce DOBRA, a ja nawet nie wiem co to jest to dobro. Stary nie t5akie glowy jak moja nad tym myslaly. Religia jest absurdem, dlatego jest sprawa wiary, nie wiedzy. Porownanie Boga z tatusiem, jest rownie prawdziwe jak z kanarkiem lub grudka cukru. Dyskusja toczy sie na temat inny, nie dogmaty tu dyskutujemy, ale prywatne uczucia milionow ludzi. Te zostaly tu urazone, nie w imie, artystycznej prowokacji, poznania prawdy lub jakiejkolwiek innej idei. Tylko zwykly zart, chec poirytowania spoleczenstwa, kierowala urbanem. Dosolicz komus, kto jest naszym powodem do dumy. Nastepni na liscie beda: Malysz, Sklodowska - Curie i Kopernik. Sorry Kopernik byla kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 13:51 Bredzisz jak w goraczce. Miliony ludzi zostalo urazone, a najbardziej zainteresowany milczy jak zaklety. Wy zawsze macie odpowiedz typu: "A u was Murzynow bija". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Nie czytalem, ale sie obrazilem, co za baran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 10:41 w calej rozciaglosci popieram tresc i sens artykulu Urbana.To nie jest artykul satyryczny, to dramatyczne wolanie o litosc nad ciezko chorym czlowiekiem. Wolanie o normalne rozumne traktowanie samych siebie.Sedzia tez powinna miec wiecej rozumu.Ale oni z reguly maja kapcie po amfetaminie!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard B+ Re: Nie czytalem, ale sie obrazilem, co za baran IP: *.pomorzany.v.pl 15.01.05, 08:14 Typowy głps przedstawiciela LPR !! Nie widziałem, ale film jest zły i obraża moje uczucia. Nie czytałem, ale jestem obrażony. Porażająca głupota !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cc Re: Spór księży o Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 23:25 Kara? Nie zrobił nic karalnego. Żarty były owszem, niesmaczne, ale gdyby za brak dobrego smaku zamykano, to twórcy Lichenia nie wyszli by z tiurmy do końca świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Spór księży o Urbana IP: *.access.telenet.be 14.01.05, 23:34 Talibowie Europy! :(( Jeszcze sprawa sie nie skonczyla, ale Sędzia Barbara Laskowska pokazala juz wyraznie po czyjej stronie stoi. To parodia, a nie sad. -" Nie widzę żadnego uśmiechu, widocznie ani ja, ani nikt na tej sali nie ma poczucia humoru - spuentowała". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiergjik Re: Spór księży o Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 03:00 czytaj uważniej. To powiedziała prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze katolik Re: Spór księży o Urbana IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:46 Dodaj bardzo glupi prokurator,kretynka ,nawet nie wspolczesny czlowiek.ZERO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FutureBoy Re: Spór księży o Urbana IP: *.238.78.119.adsl.inetia.pl 15.01.05, 12:26 uważaj, bo posądzą Cie za tą zniewagę tak samo jak Urbana :P Odpowiedz Link Zgłoś
krzywywinkiel [...] 15.01.05, 12:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Spór księży o Urbana IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:35 krzywywinkiel napisał: > urban, wloz wlosienice, padnij na kolana w cannosie (czy jak jej tam), modl sie > > by ci Papiez wybaczyl... Nigdzie nie znalazlem, aby papiez czul sie obrazony, wiec dlaczego ma Urbanowi cos wybaczac? Na oszolomstwo, ktore zlozylo oskarzenie Urban olewa sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzywywinkiel Re: Spór księży o Urbana IP: 62.232.224.* 15.01.05, 12:42 pewnie, ze sie olewa, tak jak moj pieciomiesieczny siostrzeniec sie olewa. Tylko urbanowi nikt pieluchy nie zmiena, a smrody swoje kolportuje w tej swoje pielusze NIE, do tej pory jakos unikalem, ale nie mozna, dluzej. smrod jest smrod. roznosi sie sam. jakby ktos napisal: matka urbana byla dziwka, urodzila szmatlawa szuje, wrzoda itd. ... to tez byloby zenujace. ja sie troche tak czuje w zwiasku z jego artykulem. Obrazono goscia, ktory do mnie przyjechal, cierpiacego i chorego. jako gospodarz czuje sie w obowiazku nazwac urbana szuja i stanoc w obronie goscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Spór księży o Urbana IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:48 Napisz kontrartykul, o tym jak to papiez swietnie wyglada, czuje sie jak mlodzieniaszek, a jego umysl przewyzsza umysl A.Einstein'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichemek Re: Spór księży o Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:55 Obrazono goscia, ktory do mnie przyjechal, cierpiacego i chorego. jako gospodarz czuje sie w obowiazku nazwac urbana szuja i stanoc w obronie goscia te krzywywinkiel rozumiem że carskich sołdatów też byś bronił jako gości przed tymi szujami??? bo wiesz pape też nie każdy tu zapraszał Odpowiedz Link Zgłoś
krzywywinkiel Re: Spór księży o Urbana 15.01.05, 13:02 > te krzywywinkiel rozumiem że carskich sołdatów też byś bronił jako gości przed > tymi szujami??? bo wiesz pape też nie każdy tu zapraszał ale zpewnoscia wiekszosc. i tak przyjechal tu w troche innym celu niz carskie saldaty. Gdyby byli chazy, to raczej byloby mi ich zal. A tak na marginesie, nie widze zwiasku, prosze pana Odpowiedz Link Zgłoś
beyzyma Re: Spór księży o Urbana 16.01.05, 18:42 To ciekawe, że oburza wielu plugawy i agresywny język Urbana, a sami w tych postach posługują się jeszcze gorszym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Spór księży o Urbana 15.01.05, 09:13 Przeczytałem artykuł i zastanawiam się nad tym, dlaczego w linii obrony nie znalazło się w ogóle (chyba) stwierdzenie, że przecież Urban wyraźnie broni papieża przed znęcającymi się nad nim fanatykami religijnymi. Dla mnie to jest podstawowa myśl tego felietonu. A w ogóle to żałosne, że doszło do tej sprawy. I mam na myśli nie fakt, że Urban to napisał, bo jakkolwiek nie czytuję jego pisma i styl felietonu nie odpowiada mi specjalnie, to uważam że postrzeganie papieża poza granicami naszego kraju bywa o wiele bardziej negatywne, tylko my mamy takie różowe okulary i wydaje nam się, że nie wolno o papieżu powiedzieć nic negatywnego. Prokurator może np już zacząć się domagać zerwania stosunków dyplomatycznych ze Stanami Zjednoczonymi, skoro nie ścigają one twórców serialu South Park. W jednym z odcinków tego serialu papież został pokazany jako bezradny, zupełnie niedołężny staruszek, który stoi na straży utrzymania pedofilii wśród księży. Z calym szacunkiem dla osoby papieża, ten proces jest w równym stopniu wykorzystywaniem jego osoby do celów politycznych, co to obwoźne sado-maso, o którym pisze Urban. Przy okazji, czy ktoś zwrócił uwagę, że po ogłoszeniu parę dni temu przez Watykan, że na ten rok nie planowana jest podróż papieża do Polski, ksiądz Boniewicz powiedział dla TVNu bodajże coś bardzo podobnego? Że w tym stanie i w tym wieku wożenie ojca świętego po kraju byłoby znęcaniem się nad nim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m [...] IP: *.crowley.pl 14.01.05, 23:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remedium Re: Parszywy komunistyczny śmieć. Czas na niego.. IP: *.osowanet.pl 14.01.05, 23:36 Prokurator powołując się na prawo Włoch z XIX wieku - jest bardziej papieski, niż sam papież. Ten ostatni - gdyby mógł - to uśmiałby się na pewno aż do łez. Urban pokazał Mu przecież, jaka może być percepcja Jego wojaży w takim stanie Jego zdrowia. Papież ma prawo do emerytury, jak każdy człowiek, i powinien z niego skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natasza Re: Goebels PRL-u do kicia ! IP: *.ri.ri.cox.net 14.01.05, 23:32 Urban powinien dawno siedziec nie za obraze Papieza lecz za oplucie spoleczenstwa polskiego w okresie stanu wojennego. Niestety ! Ludek polski lubi p. Urbana (nasz "mis uszatek") i czyta masowo "Nie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda boli Re: Goebels PRL-u do kicia ! IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:24 Co cie bili kobieto rzeczywistosc ,bo wlasnie dokladnie Urban ja pokazuje.Mnie to smuci a nie obraza.Jestes zwykla kretynka uwazajaca ,ze jak o czyms nie napisano,nie powiedziano to tego nie ma a to jest i trzeba z temu stawic czola.Zenujace.Wcziraj w NY ogladajac polski progran pokazano papieza.Jedyne co czujesz to litosc bo ten czlowiek sie meczy.Gdzie wspolczucie dla tego wielkiego czlowieka ,nie macie serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Goebels PRL-u do kicia ! IP: *.100.63.81.cust.bluewin.ch 15.01.05, 11:00 Gość portalu: Prawda boli napisał(a): > Co cie bili kobieto rzeczywistosc ,bo wlasnie dokladnie Urban ja pokazuje.Mnie > to smuci a nie obraza. Mozesz zanurkowac z kamera w pierwszym lepszym szambie bedziesz mial prawdziwa rzeczywistosc jak sie patrzy. Tyle ze swiat to nie tylko szambo >Jestes zwykla kretynka uwazajaca ,ze jak o czyms nie > napisano,nie powiedziano to tego nie ma a to jest i trzeba z temu stawic > czola.Zenujace. Przeczytaj jeszce raz bo uwazam ze obrzasz kobiete. Wcziraj w NY ogladajac polski progran pokazano papieza.Jedyne co > czujesz to litosc bo ten czlowiek sie meczy.Gdzie wspolczucie dla tego > wielkiego czlowieka ,nie macie serca. Meczy sie, ale zyje i jest w pelni sil intelektualnych. Co wiecej doswiadczenie z wiekiem rosnie. Jesli nawet nie jest zawsze w stanie publicznie przeczytac to nadal pisze i ma duzo do powiedzenia. Choroba Parkinosona to smierc jakich 100 tys neuronow dopowiedzialnych za czynnosci motoryczne, czlowiek w sumie ze 100 miliardow. Nikt nie zmusza papierza do startu na olimpiadzie..., ale Papiez jest wielkim czlowiekiem przeciez dzieki sile mysli a nie medalom olimpijskim. Zreszta rowniez sport polega wlasnie na pokonywaniu psychika wlasnych ograniczen fizycznych. (Za RP):"Po raz pierwszy od siedemnastu lat człowiek stanął w zimie na wierzchołku ośmiotysięcznika. W piątek na szczyt Shisha Pangma (8027 m) weszli Piotr Morawski i Włoch Simone Moro." wniosek: "Jedyne co czujesz to litosc bo ci ludzie sie meczyli" to mniej wiecej sposob myslenia Twoj i telewizji w NY. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Jestem zażenowany postawą księdza Lempy 14.01.05, 23:49 Ani chybi to dowód na to ze w kosciele są zainstalowani agenci majacy na celu rozwalać jedność kościola od wewnątrz..sztandarowy przykłąd katolewicy...moim zdaniem powinien być on natychmiast wydalony z szeregów duchowieństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwatywny Re: Jestem zażenowany postawą księdza Lempy IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 15.01.05, 07:57 Popieram kolege. Nie ma miejsca na rozdwojenie myslenia w zawartym monolicie katolickiej masy. Zjednoczeni z partia tfu koscilem katolickim myslmy w jednakowy sposob. Wywrotowcom traktujacym wiare jako osobista droge pelna milosierdzia, milosci blizniego i podobnym parowkowym skrytozercom mowimy nie! Kosciol to religia zakazow i nakazow. Precz z mysleniem. Kler niechaj nam wytycza szlaki. Trawm nasza TV, LPR nasza partia, Radio Maria naszym radiem a Kumy spod znaku moherowych beretow naszymi matkami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasza Marysia Litoś i trwoga IP: *.comnet.krakow.pl 15.01.05, 09:03 Nie kpij, moja matka to moherowy beret walczący z całym światem. Nie wiesz nawet, jak mnie to boli. Dziękuj losowi, że Cie to nie spotkało. Ile zła może mieszkać w człowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Jestem zażenowany postawą księdza Lempy IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:38 A co na to Watykan? Sorry zapomnialem, reakcja Watykanu nie liczy sie. Czarownioce na stos, tak chce oszolomstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał dla kogo? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.01.05, 23:52 > Dozywocie dla tego degenerata bylo by > sprawiedliwa kara! Którego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolnosc slowa Re: Spór księży o Urbana IP: *.compower.pl 14.01.05, 23:53 nie popieram pana Urbana , jednak nie moze zapasc wyrok w tej sprawie < 15 lat temu wywalczylismy takie cos jak wolnosc slowa wiec nie ograniczajmy jej > jak ktos popiera "nie" to juz jest prywatna sprawa. Kosciol zreszta juz we wszytko cche ingerowac ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 00:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berger Re: Spór księży o Urbana IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.01.05, 00:08 tolerancja w polsce dla inaczej myslacych jest podziwu godna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Spór księży o Urbana IP: *.dialup.online.no 15.01.05, 00:25 ...nie chcialem pisac, bo i poco, ale nacisnalem "powiekszenie" i zobaczylem lyse SADO-MACHO. Gosciu jest tak brzydki, chyba brzydszy od psiego gowna (to jest pisane bez zlosci). Juz z tego powodu nie powinien ukarany!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe polskie sadownictwo to kabaret IP: 81.0.238.* 15.01.05, 00:33 Mecenas "tego typu pism nie czyta", wiec po cholere znalazl sie na sali sadowej ?Mogl iisc odmawiac zdrowaski w kosciele ale na wlasny koszt. Za jego bezuzyteczna obednosc placa podatnicy. Prokurator powoluje sie na prawo wloskie z XIXw. wieku !!! Ksieza sie kloca, bo jeden specjalista jest integrysta, a drugi mysli rzeczowo ! Cyrk na kolkach,ktory moze zaistniec tylko w glupim katolandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Spór księży o Urbana IP: *.pool.mediaWays.net 15.01.05, 00:36 dozywocie temu pzprowskiemu goebbelsowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JULIUSZ Z DANII "SMIEJMY SIE Z GLUPICH, CHOCBY PRZEWIELEBNYCH"... IP: *.73.59.212.ip.tele2adsl.dk 15.01.05, 01:09 NO COMMENTS............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian z Australii Głos z Australii IP: *.vic.bigpond.net.au 15.01.05, 01:38 Na tą sprawę trzeba spojrzeć inaczej. Urban powinien gnić w więzieniu przede wszystkim za to, że był "Goebbelsem stanu wojennego". Czy powinien siedzieć za obrazę papieża? W Australii, w przeciwieństwie do Polski, nikt nie jest sądzony za "obrazę" głowy państwa czy polityka (nie mam na myśli złośliwego zniesławienia, które jest karalne sądownie). Ja mogę powiedzieć, że premier Australii jest głupi. To jest moja opinia, do której mam prawo. W Polsce za nazwanie publiczne "głupkiem" Kwaśniewskiego grozi kara więzienia! Urban obraził papieża. W Australii nie byłby za to karany. Ale gdyby Urban mieszkał w Australii i tak jak o papieżu napisał o głównym rabinie Australii, sprawa NA PEWNO znalazłaby się w sądzie! Zydzi by mu tego nie darowali! Poza tym kiedy mówimy o obrazie papieża przez Urbana, to jest istotne kim jest Urban. Jest od Zydem. Dlatego na jego wyskok należy patrzeć jako na walkę żydostwa z chrześcijaństwem. Jeśli Zydom wolno znieważać chrześcijaństwo i papieża, to nich chrześcijanie przestaną nastawiać drugi policzek (jest to źródło słabości Kościoła, wykorzystywane przez jego wrogów!!!), a zaczną walczyć z judaizmem. Wówczas zobaczymy kto wygra. 15 milionów Zydów czy 1500 milionów chrześcijan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takrzy Re: Głos z Australii IP: *.dyn.optonline.net 15.01.05, 02:31 Hej gosciu jedna rzecz mi sie u ciebie naprawde podoba - to, ze wyjechales i takiego debila nie musi juz nosic nasza europejska ziemia. Siedz wiec tam w tej dalekiej Australii, idz do kosciola, padnij na kolana przed krzyzem na ktorym powieszono Zyda i modl sie o zdrowie, bo wydaje mi sie, ze w twoim przypadku o rozum juz za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian z Australii Re: Głos z Australii IP: *.vic.bigpond.net.au 15.01.05, 02:58 To ty nie tylko że nie grzeszysz mądrością, ale jest pradziwym palantem. I to właśnie przez takich jak ty ta wasza III Rzeczypospolita jest taka jaką jest: plugawym krajem. I tu masz rację, że dobrze że w tym kraju - pełnym prawdziwych homo sovieticus, afer, korupcji i pijaństwa, a przede wszystkim rasizmu - nie mieszakm. Dzięki ci Boże! Wybacz, ale ja tobie nie życzę nawet zdrowia. Bo to co jest plugastwem nie powinno mieć racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanguru Pozdrowienia dla Urbana z Australii!! IP: 220.237.128.* 15.01.05, 07:55 Kochany panie Urban!!! Emigruj ze skansenu pod nazwa Polska. Jeszcze jaki Talib made in Poland rzuci klatwe jak sobie Salmona Rushti, autora Szatanskich Wersetow przypomni. PS Kochani byli rodacy!!! Australia jest chyba jedeynm krajem na swiecie gdzie wizyta Papieza (jedyna) zrobila olbrzymia klape. Poza paroma krociutkimi wzmiankamiw gazetach i oszolomionej czesci polskiej emigracji olano to wydarzenie ale tolerancyjnie. O zgrozo, poza paroma setkami dzieciakow z rodzicami nikomu sie na spotkanie nie chcialo przyjsc. Tu przymusu witania nie ma. Najzabawniejszy byl konkurs na pomnik papieza. Bezrobotni (a jakze) polscy artysci pogryzli sie o podzial pierwszej nagrody zanim okazalo sie ze nikt nie chce dac zlamanego grosza na nagrody. Klotnie trwaly (miedzy Polakami) gdzie postawic ten pomnik!!! Szkoda ze nie widzielicie min oszolomow kiedy sie okazalo ze nikt z nimi nie chce rozmawiac w sprawie lokalizacji. Podobno Australia jest zadupiem swiata, ale gdzie tam Polsce do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Pozdrowienia dla Urbana z Australii!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:54 Gość portalu: kanguru napisał(a): > Kochani byli rodacy!!! > Australia jest chyba jedeynm krajem na swiecie gdzie wizyta Papieza (jedyna) > zrobila olbrzymia klape. Mylisz sie! W Belgii bylo jeszcze gorzej! W dodatku istnialo wielkie zagrozenie zamachu na niego. Doszlo do tego, ze na trasie jego przejazdu musiano nawet ZASPAWAC wszystkie studzienki kanalizacyjne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mariana kangura Re: Głos z Australii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:21 To ty nie tylko że nie grzeszysz mądrością, ale jesteś prawdziwym palantem. I to właśnie przez takich jak ty mówi się, że niektórzy Marianie są plugawi. I tu masz rację, że dobrze że w tym kraju już nie mieszkasz. Dzięki ci Boże! Wybacz, ale ja tobie nie życzę nawet zdrowia. Bo to co jest plugastwem nie powinno mieć racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !@do Mariana z Aus Re: Głos z Australii IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 20:22 do Mariana z Australii. to ty wypowiedziales sie na jakims forum ze Polacy to sa podludzie i powolales sie na opinie eksperta w dziedzinie podludzi - Adolfa Hitlera! Dzis znowu wypoiadasz swoje "zlote Mysli: ze III POlska jest plugawa. A jak myyslisz czym jest III RZeczpolpolita??he?? Twor abstrakcyjny?? Nie,;i ta Polske tworza ludzie ,tacy sami jak w II RZeczpospolitej czy jeszcze wczesniej Wciaz obrazasz Polakow nazywajac ich podludzmi albo plugawymi. Po co w ogolw sie wypowiadasz jaeli masz tyle obrzydzenia do tego Narodu. Jestes typowym przedstawiecielem starej emigracji; nie nauczyles sie szacunku dla Narodu z ktorego sie wywodzisz i nie masz go tez dla Australii,ktorej jestes obywatelem. Przez obrazanie starasz sie poprawic swoje samopoczucie,bo tak naprawde nie czujesz sie dobrze ani tam ani tu. To pewnw,ze uwazasz sie za Polaka, kiedy masz w tym interes, i kiedy mozesz na tym zarobic pieniadze. Ale tak naprawde ponizasz aby sie wyniesc ponad wlasna malosc i smiesznosc. I nawet nie widzisz jaki jestes zalosny. I to jest twoja tragedia. Maly zalosny emigrant,ktory stal sie Australijczykim i mysli ze wygladanie zza kangurzego ogona daje mu prawo do lzenia. Smieszny i zalosny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glupkow w nadmiarz Re: Głos z Australii IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:35 Ty to chyba ztej glupoty musiales wyjechac z Polski,nie miesciles sie nawet w polskich normach.Zyj tam nadal bo do normalnego swiata ty sie nie nadajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek/z Zabrza/ Re: Głos z Australii IP: 212.106.128.* 15.01.05, 08:21 Kazda reakcja na wyglupy Urbana, to woda na jego mlyn i wzrost sprzedazy gazety. Reszta sie nie liczy. Co do "okresu PRL", to spojrz na to inaczej. Ja to, w tamtych latach, odbieralem jako "wentyl" na stresy spoleczenstwa. I wtedy ludziom sie to podobalo. Bylo biednie, ale za to weselej.Stawiajac bariery wyznaniowe, budujesz nienawisc pomiedzy ludzmi. Za jakis czas nie bedzie zadnej religii i moze przez to i wojen, bo spojrz na historie, wojowalismy zawsze za "wiare". "Got mit uns" znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też Krzyżak Re: Głos z Australii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 14:07 Koleś! Ja też tak jak Ty jestem zwolennikiem katolickiej krucjaty. Szkuj więc ferajnę i jedziemy ewangelizować (podbijać) Świat. Jeżeli chodzi o zbrodnie, no wiesz...... chyba znasz takie przysłowie "nie sąź abyś nie był sądzony". Krzyżak Ps.Za wyczyny Kościoła obecny J.P.II już przepraszał. Kloeś, Krzyżacy coś wadliwie ewangelizowali Polskę, że jeszcze nas zostało tych ładnych parę milionów Polaków. Ostatnia z 1939 roku też się nie powiodła. Wracaj tu do Polski LPR czeka na Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Głos z Australii IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 14:11 Gość portalu: Też Krzyżak napisał(a): > Ps.Za wyczyny Kościoła obecny J.P.II już przepraszał. Kloeś, NIGDY NIE PRZEPROSIL ZA "WYCZYNY" KOSCIOLA. Baknal jedynie cos o bladzeniu slug Kosciola i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: "SMIEJMY SIE Z GLUPICH, CHOCBY PRZEWIELEBNYCH IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 01:42 Wlasnie. smiejmy sie z glupich chocby przewielebnych potwierdza teze, ze w Polsce sredniowiecze w tym aspekcie zycia wciaz istnieje. Sedziwy bozek??? Czyzby dzisiaj papiezom swietosc boska juz na wieki zabrali? Jezeli tak, to Urban sie z ta boskoscia pomylil, ale.........papiez ponoc wciaz jest Chrystusem na ziemi i glowa kosciola. Chrystusa uwazamy za Boga, czyz nie? W czym wiec tu problem. Pewnie chodzi o to, by sady kwitly i pewna elitarna grupa na nich robila kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COCO I TAK TO GŁUPIE ŚRODOWISKO GAZETY NIE ZAUWAŻA ŻE . IP: *.piotrowice.net / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 08:33 I TAK TO GŁUPIE ŚRODOWISKO GAZETY NIE ZAUWAŻA ŻE SĄ KSIĘŻA NORMALNI KTÓRYCH SIĘ POWINNO CHWALIĆ ZA UCZCIWE PODEJSCIE I SĄ BARANY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs [...] IP: *.k29.webspeed.dk 15.01.05, 01:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: A co maja ksieza do naszego prawa ? IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 01:58 "Nie widze zadnego usmiechu............. Niby kto i dlaczego mial sie na tej sali smiac? W "powaznych" miejscach , normalni ludzie sie nie spotykaja na "rozrywki", wiec i smiechu tam nie ma. Raczej tam trzeba bylo plakac (nie tylko dla Urbana), ze za takie cos grozi kara do trzech lat wiezienia. Jej slowa przypominaja mi czasy "milczenie oznacza zgode" ( wypowiedziane w sejmie, chyba przez Ankwicza okolo 300 lat wstecz). Tak jakos to skojarzylem. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: A co maja ksieza do naszego prawa ? 15.01.05, 01:59 Nie będe uzywac slownictwa poprzednika,ale ten proces to parodia,a jak znam Urbana nie skonczy sie przed odejsciem z tego swiata mniej lub bardziej zaintesowanych sprawą,nie mniej wszystkim im zycze 2oo lat zycia.A bez Urbana nasze zycie byloby jeszcze bardziej szare. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amk Re: A co maja ksieza do naszego prawa ? IP: *.dot / *.dot-com.net.pl 15.01.05, 10:49 To Ty wypi.... na Grenlandie.. Moze otrzezwiejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska "Katolik polski" - brawko! 15.01.05, 02:02 Gość portalu: Katolik Polski + napisał(a): > Dozywocie dla tego degenerata bylo by > sprawiedliwa kara! Katoliku polski- wolę buddystów! Czy "katolik polski" oznacza tyle,co idiota? Mam nadzieję,że nie.Choc - jak tu - są wyjatki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: "Katolik polski" - brawko! Odpowiedź IP: *.net-serwis.pl 15.01.05, 10:49 Widzę, ze jesteś bardzo postępowa. Grunt to tolerancja, szczególnie dla tych którzy opluwają świętości, i to tylko w odniesieniu do chrześcijaństwa. Wara im od islamu, buddyzmu, hinduizmu. Bo tamci się nie patyczkują, tylko obcinają głowy, kamienują lub podpalają żywcem tyhc, którzy opluwają ich świętości. Katolik polski ma rację i prawo, zeby się oburzać, plucie na Ojca Świętego oczywiście, nie obraża Go osobiście, bo on jest ponad to, ale obraża nas wszystkich, którzy jesteśmy katolikami z wyboru, a nie tylko dlatego, że kiedyś nas ochrzczono. Zresztą tolerancja takich osób, jak ty, jest zwykle bardzo ograniczona, przeczytaj sobie wczorajszy artykuł o lustracji i TW w Rzeczpospolitej, to zrozumiesz, o czym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmasterj ten lempa wybral sobie kiepska smierc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 02:18 Babcie juz wydaly wyrok...sciecie przez rzut beretem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turfiorg Re: ten lempa wybral sobie kiepska smierc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 03:08 HAHA, dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rydzyk Re: Spór księży o Urbana IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:11 Wiecej klopotow niz radosci z tym naszym tatusiem.Aon albo juz nie kontaktuje albo naprawde ma tych polskich nawiedzonych dosyc.Dlaczego to tato nie wniosl skargi do sadu tylko dzikusy polskie dlaczego nie zareagowal na zbrodnie Jankowskiego dlaczego niechce przywolac do porzadku podleglych mu ksiazecych pedalow,dlaczego chowa glowe w piasek a moze z tata jest tak jak z Brezniewem nic nie kontaktowal a czasami przeczytal cos co mu podsuneli a wszyscy bili brawo.Zycze tacie dlugiego zycia ale w spokoju nieh ten urzad przekaze innym silniejszym i moze ktos naprawde zajmie sie ta rozwydrzona zgraja darmozjadow.Jatez czasami nielubie glupich zartow urbana ale zeby cholota go brala do sadu to wielka przesada lepiej niech nawiedzeni wezma sie za robote bo nie beda mieli sily na paplanine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky CZY URBAN STANIE PRZED SADEM ZA NAZISTOWSKI SALUT? IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 03:20 Ciekawym jakiej ekwilibrystyki slownej uzyje pan Urban, zwany przez niektorych "Goebbelsem stanu wojennego," w zwiazku z tym wyrokiem? Hmmm... mowiono mi, ze w krotkim wywiadzie telewizyjnym z Najsztubem, w listopadzie lub grudniu ub.r., pan Urban uniosl lapke w nazistowskim pozdrowieniu. Czy to prawda? Jesli to prawda, czy glowny komediant komuchow nie powinien stanac przed sadem za ten nazistowski salut? Jesli stanie, mam nadzieje ze skonczy sie to dla niego calkowicie egalitarna, kosmopolityczno-lewicowa, regularna odsiadka w zbiorowej celi, a nie uprzywilejowanym zawieszeniem? Chyba ze to zawieszenie dotyczyloby poprzeczki i sznurka z petelka?... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kipasku Re: Spór księży o Urbana IP: *.proxy.aol.com 15.01.05, 03:27 Moze pan Urban tez liczy na nagrode Nobla i idzie sladem Dario Fo ??? Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,18 36 Dario Fo porusza w swych utworach bardzo drażliwe tematy i dlatego jego twórczość w pewnych kręgach orbitujących wokół Watykanu spotyka się z obrzydzeniem. Swoją twórczością naraził się rządzącym niegdyś we Włoszech chadekom, a także prawicy Berlusconiego i Kościołowi katolickiemu, który uważa dzieła Noblisty za herezje raniące uczucia religijne, w dodatku propagujące niemoralne (sic!) treści, tak przecież nieobecne w katolickiej Italii. Fo często pisze o nadużyciach księży i Watykanu, o ich nałogach i krzywdach, jakie wyrządzili i wyrządzają. Atakuje także satanistów, rewizjonistów, syndykalistów i, co może dziwić, bo Fo ma wyraźnie lewicowe poglądy, komunistów przede wszystkim za hipokryzję i egoizm. Fo jest swego rodzaju "kler-asilem" próbującym oczyszczać świat z, delikatnie mówiąc, ludzi o troszkę zwichrowanym poczuciu dobra i zła. Dario Fo był mile zaskoczony przyznaniem mu nagrody, o której otrzymaniu dowiedział się od dwóch dziennikarzy lewicowego dziennika włoskiego "La Reppublica", którzy przejechali przed samochodem pisarza z wielkim transparentem "Dario zdobyłeś Nobla". Zaskoczony był również syn Noblisty, który w wywiadzie dla tegoż dziennika stwierdził, że jeśli jego ojciec zdobył Nobla, to jest to dowód na to, że Bóg istnieje i jest komunistą. Dla Fo jest to szczególne wyróżnienie, ponieważ Akademia nagrodziła nie tylko pisarza, ale i aktora, czyli zarówno słowo pisane, jak i mówione. Jest to Nobel dla człowieka wytrwałego ideologicznie, odważnego, konsekwentnego i społecznie zaangażowanego literata, a jest to szczególnie ważne, gdyż Fo uważa, że sztuka nie ma prawa być apolityczna, a artysta nie ma prawa być poza społeczeństwem, musi bowiem walczyć z niesprawiedliwością, stawać po stronie słabszych i upokarzanych. Dzieła Noblisty tłumaczone są na niemal wszystkie języki i wystawiane na największych scenach świata, a sam Fo stawiany jest przez niektórych obok najwybitniejszych pisarzy XX stulecia. "Literacka nagroda Nobla za rok 1997 została przyznana Włochowi, Dario Fo, który zgodnie z tradycją średniowiecznych błaznów biczuje władzę i rehabilituje godność upokarzanych" - głosi uzasadnienie Akademii. Pięć lat po wręczeniu nagrody uzasadnienie jest jak najbardziej aktualne. Trzeba nam więcej takich "błaznów”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Spór księży o Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 03:29 komuno wróć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus TO JAKIS IDIOTYZM IP: *.ipt.aol.com 15.01.05, 03:30 ... nie jestem zwolennikiem p. Urbana. Pamietam go za komuny - i teraz tez czasami jest "dziwny", ale zadanie takiej kary wiezienia to absurd. Zwlaszcza, ze dotyczy osoby papieza. (Nie wiem, czy Wojtyla bedzie dumny jak sie dowie, ze ktos kto go obrazil poszedl siedziec.) Gdzie milosierdzie chrzescijanskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 04:26 re: > ... nie jestem zwolennikiem p. Urbana. Pamietam go za komuny - i teraz tez > czasami jest "dziwny", - Wiec za komuny pan Urban byl jedynie i po prostu - "dziwny"? Ciekawostka. :) re: >ale zadanie takiej kary wiezienia to absurd. - A to dlaczego? re: > Zwlaszcza, > ze dotyczy osoby papieza. - A moze raczej Urban powinien pojsc za kratki zwlaszcza gdyz sprawa dotyczy papieza? re: >(Nie wiem, czy Wojtyla bedzie dumny jak sie dowie, ze > > ktos kto go obrazil poszedl siedziec.) - To nie tak, Tytusku. Pan Urban poszedlby siedziec nie za to, ze obrazil Papieza, ale za to ze wypisujac potwornosci pod adresem Papieza obrazil uczucia religijne wielu ludzi dla ktorych Papiez jest swieta osoba - Ojcem Swietym. Zatem nie ma tu znaczenia co Papiez by sadzil na temat skazania Urbana. Wyobraz sobie ze ktos wyzwalby publicznie od najgorszych twoja matke, a ty bylbys tak oburzony ze podalbys oczerniajacego do sadu. Twoja matka moglaby wybaczyc oczerniajacemu, ale ty nie musialbys tego zrobic. re: >Gdzie milosierdzie chrzescijanskie! - Wlasnie sie skonczylo. Chrzescijanie juz zrozumieli ze nadstawianie drugiego policzka jest skonczonym balwanstwem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.fas.harvard.edu 15.01.05, 07:43 >Wlasnie sie skonczylo. Chrzescijanie juz zrozumieli ze nadstawianie drugiego > policzka jest skonczonym balwanstwem. Marky, i dlatego bys poslal samego Jezusa za kratki! Ty bardziej obrazasz uczucia Chrzescijan niz Urban... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 09:24 re: > Marky, i dlatego bys poslal samego Jezusa za kratki! - Twierdzisz ze stwierdzilem ze dlaczegos tam poslalbym samego Jezusa za kratki? Gdzie niby to stwierdzilem? re: >Ty bardziej obrazasz uczucia Chrzescijan niz Urban... -Udowodnij. A w ogole to dlaczego tak sie martwisz o chrzescijan? Przeciez zaden z ciebie chrzescijanin - ktory chrzescijanin by uzywal imienia Panu Jezusa tak jak ty? Poszol won do swoich majmonidesow, smieciu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 14:07 Gość portalu: Marky napisał(a): > Poszol won do swoich majmonidesow, smieciu. > :) Rozumku ci brakuje, ale najwazniejsze, ze ojczystego jezyka nie zapomniales. Pozdrow Putina ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky DLACZEGO, CZARNIUSZKU? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 19:33 Hej, Czernidelko. re: > Rozumku ci brakuje - Dlaczego? :) re: >ale najwazniejsze, ze ojczystego jezyka nie zapomniales - Czemu mialbym go zapomniec? I dlaczego to najwazniejsze ze nie zapomnialem? Czyzbys ty mial jakies negatywne doswiadczenia z zapomnieniem ojczystego jezyka? Wiec polski to nie twoj jezyk ojczysty, Czarniuszku?... re: > Pozdrow Putina ode mnie - Czy sugerujesz ze ja mam bliskie kontakty z Putinem? Jesli tak, to na jakiej podstawie? Hmmm... skoro prosisz o pozdrowienie Putina od ciebie, znaczy ze go lubisz. A zatem jesli polski to nie twoj jezyk ojczysty, lubisz Putina, i twoja ksywka to "Czarny," wnioskuje ze jestes ruskim kocmoluchem. Pros kogos innego o pozdrawianie twojego idola, ruskie czernidlo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: DLACZEGO, CZARNIUSZKU? :) IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 20:00 Widzisz mialem racje z tym twoim rozumkiem. Nawet nie zrozumiales o co mi chodzi. Amerykanie prawde mowia o kanadolach, jestes tego potwierdzeniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: DLACZEGO, MURZYNKU WLADIMIRA WIELKIEGO? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 22:47 re: > Widzisz mialem racje z tym twoim rozumkiem. - Dlaczego? :)Czy masz dosc, ahem, oleju w twojej glowce-makowce zeby to uzasadnic? re: > Nawet nie zrozumiales o co mi chodzi. - Bo piszesz jak pol-analfabeta. Dlatego zadalem ci pare pytan (slyszal ty powiedzenie: "Kto pyta nie bladzi," a?). Nie potrafisz na nie odpowiedziec, z czego wniosek, ze sam nie wiesz o co ci "chodzi." Jesli wiesz,udowodnij to - wyjasnij co miales na mysli,albo przynajmniej odpowiedz na moje pytania z poprzedniego postingu. Patrzecie go,matola - nadyma sie,robi madre miny, porobuje wmowic ze to Marky'emu zbywa na inteligencji, a chylkiem chce zwiac z pola bitwy, bo Marky zapedzil go w kat, jak szczura - i liczy w swojej tepocie ze Marky da sie nabrac na jego oszukanstwo retoryczne. re: > Amerykanie prawde mowia o kanadolach, jestes tego potwierdzeniam. - Ja jestem potwierdzeniem czegos co Amerykanie mowia o kanadolach? Dlaczego? Przy okazji, Jankesi(wlaczajac kanadolow) mowia o Polakach najbardziej rasistowskie rzeczy na ziemi. Pewnie sie z nimi zgodzisz, Czarnorusinku? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: DLACZEGO, MURZYNKU WLADIMIRA WIELKIEGO? :) IP: *.access.telenet.be 16.01.05, 10:18 Gość portalu: Marky napisał(a): > Poszol won do swoich majmonidesow, smieciu. > :) Trzeba byc naprawde durniem, aby dalej nie rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky CZARNORUSEK UZYWA RETORYKI SKUNKSA :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 16.01.05, 13:19 re: > Trzeba byc naprawde durniem, aby dalej nie rozumiec. - Dlaczego? Jesli ty palnales cos niezrozumialego,ja cie zapytalem cio masz na mysli, ty nie odpowiedziales, bo odpowiedziec nie potrafiles, i w rezultacie ja dalej nie rozumiem cos mial na mysli,czy to znaczy ze ja jestem "durniem," czy ze to ty nim jestes? Rada: jesli od razu nie zlapiesz sensu mojego zdania, przeczytaj je ponownie - czytaj je tak dlugo, az w koncu zrozumiesz o cio pytam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assdf Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 11:05 "Papiez jest swieta osoba" wolne zarty. Jeszcze nie byl beatyfikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 19:36 re: > "Papiez jest swieta osoba" wolne zarty. - Papiez jest "Ojcem Swietym," a wiec swieta osoba. Coz w tym smiesznego? re: > Jeszcze nie byl beatyfikowany. - To wcale nie oznacza ze nie jest swieta osoba. - Papiez Odpowiedz Link Zgłoś
beyzyma Re: TO JAKIS IDIOTYZM 16.01.05, 18:54 Czy papież odwiedzi Urbana w więzieniu jak odwiedził Ali Agczę??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: *.sympatico.ca 15.01.05, 03:37 "...Choruj z godnością, gasnący starcze, albo kończ waść, wstydu oszczędź" - ========== Zyczenie komus rychlej smierci to nie to samo co nawolywanie do morderstwa. Nie ma podstaw do wsadzenia za kratki. Ten Urban to chyba tych wszystkich swoich felietonow na trzezwo nie pisze. Na razie jeszcze sie dziadek trzyma, ma zdrowe nogi i nawet przed tsunami dziarsko umykal ;-) Zycze Urbanowi aby w przyszlosci dalej z zadnego wozka korzystac nie musial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boob Re: diabelek IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:51 Zgadzam sie z Toba. Podstaw do kary wiezienia nie ma. Ale grzywna powinna byc znacznie wyzsza i przeznaczona na pomoc biednym dzieciom lub bezdomnym. Ten czlowiek przezyl cale zycie jak swinia. Wstret mnie ogarnia gdy patrze na ten ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: diabelek IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 14:13 Gość portalu: boob napisał(a): > Wstret mnie ogarnia gdy patrze na ten > ryj. Nie patrz na to, patrz w serce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cotynato Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:38 .Choruj z godnością, gasnący starcze, albo kończ waść, wstydu oszczędź co w tym jest obrazliwego ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: *.sympatico.ca 15.01.05, 04:48 Roznych ludzi cechuje rozna wrazliwosc. Samemu Urbanowi przeciwnicy tez skladaja podobne zyczenia. PS. Podobno Ojciec Swiety polozyl na to wszystko swoja duszpasterska laske. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natocoty Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:40 widze ze cenzura dalej dziala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nabru Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:44 nabru tsej ikleiw. whouk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 14:09 Gość portalu: diabelek napisał(a): > Na razie jeszcze sie dziadek trzyma, ma zdrowe nogi i nawet przed tsunami > dziarsko umykal ;-) Papiez to chyba nawet nie wie, ze cos takiego bylo. Nie dal ani grosza na ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z CIEKAWOSCI Gdyby slowa Urbana zostaly wypowiedziane .... IP: *.proxy.aol.com 15.01.05, 03:47 Gdyby slowa Urbana w identycznym brzmieniu zostaly wypowiedziane w Izraelu przez Polaka o jednym z naczelnych rabinow Izraela... jaka kare wymierzylby sad izraelski takiemu nieszczesnikowi ???? Ciekaw jestem kiedy Bog zacznie realizowac to co jest napisane w ksiedze Daniela???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Gdyby slowa Urbana zostaly wypowiedziane .... IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 15:29 Gość portalu: Z CIEKAWOSCI napisał(a): > Gdyby slowa Urbana w identycznym brzmieniu zostaly wypowiedziane w Izraelu > przez Polaka o jednym z naczelnych rabinow Izraela... jaka kare wymierzylby > sad izraelski takiemu nieszczesnikowi ???? Gdyby Urban zyl w Arabii Saudyskiej i powiedzial identyczna slow o krolu, to poszedlby do wiezienia plus dostalby 150 batow. Na takie kary zostali skazani kilka dni temu demonstranci w Arabii Saudyjskiej. Ale czy Polska ma stac sie Arabia Saudyjska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urban Dlaczego urban nosi zolte krawaty? IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 04:05 Bo mu pasuja do zebow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muchomorek Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:31 masz na mysli bialego pape ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzyk Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:34 innych problemow w tym kraju nie ma . i wszyscy zdrowi , czego i wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:46 cenzura zatrzymala co ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otnaytoc Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:50 poprzednie dwa posty nie pasowaly do wizerunku co ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:51 widze ze nie dostane odpowiedzi od cenzora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justusz Re: Spór księży o Urbana IP: *.stnet.pl 15.01.05, 14:17 Urban to kretyn i swinia ale zaden z was szanowni dyskutanci do piet mu nie dorasta. Kim wiec jestescie...Odpowiedzcie sami....bo ja słowa własciwego nie znajduje .Jakiz ubogi ten nasz jezyk polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Spór księży o Urbana IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 04:57 A mnie zdziwil juz sam tytul tego artykulu. Spor kisiezy o Urbana? Tu mozna sie troche wlasnie smiac (ale nie na sali sadoowej). Spor ksiezy o papieza, bym bardziej to widzial. A tak do tematu, to w obecnej Polsce wyglada na to, mozna za byle co na lata do wiezienia trafic. Az strach bierze. Komune znam, ci tez straszni byli, ale wydaje mi sie, ze troche mniej. Po jaka cholere te przemiany byly. Ach, rozumiem...........wtedy publikacji nie bylo........dzisiaj na tym robi sie kase. Ciekaw jestem ile spraw sadowych ma Polska podobnego pokroju. Przeciez nawet tu w necie rozne sprawy sie wyprawia dla frajdy czasami. Byc moze z czasem zabraknie wiezien w Polsce, bo kto wie czy moja obecna wypowiedz kogos nie urazi. Ktos pisal wczesniej, ze obrazajac papieza jakoby obrazil wszystkich chrzescijan czy katolikow. G...o prawda!! Mnie nie obrazil wcale, bo ja mam swoje zdanie. Zeby kogos obrazic trzeba miec podstawy!!!. Kto chce mnie opluc bez podstaw -pluje na samego siebie, nie na mnie!! W Biblii tez jest powiedziane, ze Bog porugany nie jest. Ci, ktorzy Boga opluwaja, tak naprawde opluwaja tylko i wylacznie samego siebie. W tej tutaj sprawie ktos chce na tym robic pieniadze. Polskie sady sie osmieszaja, ze zajmuja sie takimi trywialnymi sprawami, kiedy wlasciwa zyjaca osoba (Papiez) nie wystapil w swojej obronie (jezeli to slowo tu pasuje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vbn A CO Z ZASADA :UDERZA CIE W POLICZEK-NADSTAW DRUGI IP: *.rosvle01.mi.comcast.net 15.01.05, 05:41 ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: A CO Z ZASADA :UDERZA CIE W POLICZEK-NADSTAW IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 06:18 Z ta zasada policzkowa sprawa wyglada podobnie jak wyzej napisalem. Ten, ktory chce spotwarzyc kogos bez powodu, tak naprawde spotwarza tylko i wylacznie samego siebie. Nadstawianie wiec drugiego policzka mialoby byc symbolem czy rozjasnieniem dla nich co tak naprawde czynia, policzkujac kogos "podwojnie" Chrystus raczej nie mial na mysli nadstawiania policzka dla zloczyncow, mordercow, oszustow itp. O tych mowil raczej - uwazajcie na nich, czy unikajcie ich itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvb Re: A CO Z ZASADA :UDERZA CIE W POLICZEK-NADSTAW IP: *.rosvle01.mi.comcast.net 15.01.05, 06:58 Nie uwazam Urbana za zloczynce,morderce czy oszusta.Moze byc tym,ktory spotwarza.Ale wtedy wedlug Ciebie,spotwarza samego siebie.Po coz wiec go karac??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: A CO Z ZASADA :UDERZA CIE W POLICZEK-NADSTAW IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 07:21 cvb, pytasz po co go karac? Ja tez wlasnie sie nad tym zastanawiam, szczegolnie kiedy to ukaranie ma nastapic z powodu uzycia wolnych slow przez Urbana jak tez z "nakazu"osob milosierdzie glaszacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky ZASADA DRUGIEGO POLICZKA JUZ NIE OBOWIAZUJE IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 09:26 No i cio zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś