Dodaj do ulubionych

Spór księży o Urbana

IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.05, 23:08
Dozywocie dla tego degenerata bylo by
sprawiedliwa kara!
Obserwuj wątek
    • Gość: Misio Nie czytalem, ale sie obrazilem, co za baran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 23:22
      • Gość: m A heroinę brałeś żeby sprawdzić czy zła, psie IP: *.crowley.pl 14.01.05, 23:33
        Wystarczy mały cytat, nie trzeba czytać całego tego gówna.
        Czytałeś Mein Kampf? Nie? A masz wątpliwości czy można to polecić jako lekturę
        szkolną?
        Pewnie tak, boś dureń.
        • Gość: ja cenzura wraca IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.01.05, 00:13
          Cenzura wraca, a wprowadzają ją ci, co z nią walczyli.
          Co za paradoks.

Po tym, jakie ktoś ma poglądy, można kogoś oceniać,
          ale nie skazywać. Czy my żyjemy w Pn Korei?

Czy o papieżu, jak o zmarłym, można mówić tylko dobrze
          albo wcale, jak o zmarłym? Może mi się pogląd Urbana nie
          podobać, tak jak nie podobają mi się poglądy wielu osób,
          ale żeby z tego powodu po sądach ludzi ścigać? Niech
          sądy zajmą się prawdziwymi przestępstwami, które się
          przedawniają, a nie pierdołami.
          • Gość: piter a niech wraca... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 01:06
            ...dla oszołomów pokroju urbana. W innych gazetach są "jakieś" reguły, naczelny
            czuwa by bylo sensacyjnie, lecz by nie bylo prowokacji i zwyklych śwństw. Urbana
            można z tego od razu wyłączyć, bo tego nie potrafi kanalia.
            • Gość: urban urban z gadzina leja pod plotem IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 04:03
              - Co tak cicho lejsz? - pyta urban
              - Bo leje po spodniach.
              - I nie szkoda ci?
              - Nie, bo leje po twoich.
              • Gość: Polak Re: urban z gadzina leja pod plotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 11:14
                urban to bardzo sprytny kretyn o jeszcze bardziej kretynskiej i wrednej
                mordzie. Po prostu dramat.
          • Gość: Miś Papiez jest czlowiekiem rzadnym wladzy IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 04:20
            Gość portalu: ja napisał(a):
            > Cenzura wraca, a wprowadzają ją ci, co z nią walczyli. Co za paradoks.
            > Po tym, jakie ktoś ma poglądy, można kogoś oceniać,
            > ale nie skazywać. Czy my żyjemy w Pn Korei?

Polska nie przypomina Korei Pln. Przypomina Irlandie gdzie tez kosciol
            katolicki dominuje nad panstwem. Jest rowniez troche podobienstwa do Arabii
            Saudyjskiej lub Iranu gdzie religia dominuje nad panstwem.

Nie wiem co jest obrazliwego w artykule Urbana? Uraban pisze prawde twierdzac,
            ze Papiez kurczowo trzyma sie wladzy. Jan Pawel II wprowadzil prawo, ze ksieza
            katoliccy musza przejsc na emeryture w wieku 75 lat. Gdy dozyl tego wieku
            pytano, czy bedzie przestrzegal prawa przez siebie wprowadzonego. Okazalo sie,
            ze nie.

Czlowiek, jak wszystkie stadne zwierzeta, dazy do dominacji nad innymi
            czlonkami stada. Efektem tego instynktu wladzy jest wiele dyktatur na swiecie.
            Papiez nie jest wyjatkiem.
            • Gość: Finwal Re: Papiez jest czlowiekiem rzadnym wladzy IP: *.net.autocom.pl 15.01.05, 07:16
              Nie ma słowa "rządny". Może chciałeś napisac "żądnym" ?

Widać, że nie rozumiesz kim jest papież. Jaką władze posiada ? W sensie
              politycznym praktycznie żadnej. Reguła przechodzenia na "emeryturę" w wieku 75
              lat nie dotyczy papieża. Papież ma swojego "pracodawcę", który we właściwym
              momencie go odwoła. O to się nie martw. Zresztą papież często zatrzymuje na
              stanowisku biskupów takze po przekroczeniu tego wieku (np.kard.Macharski).

Nie mam nic przeciwko krytykowaniu papieża. Jest on zwykłym człowiekiem. Jednak
              forma krytyki przyjeta przez Urbana budzi mój sprzeciw. Zresztą niczego innego
              po Urbanie sie nie spodziewałem. Skoro Urban chce traktować papieża jak każdego
              innego człowieka a nie swięta krowę niech przyjmie do wiadomości, ze również on
              (Urban) powinien być traktowany jak każdy inny i datego powinien ponieść
              odpowiedzialność.
              • Gość: Miś Re: Papież jest czlowiekiem żądnym wladzy IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 15:12
                Gość portalu: Finwal napisał(a):
                > Widać, że nie rozumiesz kim jest papież. Jaką władze posiada ?

Zgaduje, ze przez "rozumiec" masz na mysli miec taka sama opinie jak Ty. Papiez
                jest wybierany przez konklawe kardynalskie i na tym konczy sie demokracja w
                Watykanie. Dalej jest wladza absolutna gwarantowana przez doktryne niemylnosci
                papieza i oparta na wierze podwladnych, ze papiez jest ambasadorem Boga na
                ziemi. To ostatnie jest skuteczniejsze niz oparcie sie na armii czy tajnej
                policji. W historii kosciola tylko kilka razy zdarzyl sie rozlam. W historii
                panstw z wladza dyktatorska czesto sa zamachy stanu i wladze przejmuje ten kto
                ma wiecej poparcia w wojsku lub w sluzbach bezpieczenstwa.

Krolowie tez kiedys korzystali z poparcia kosciola i ideologii opartej na bogu
                dla umocnienia swojej wladzy. Dlatego chrzescijanstwo rozpowszechnilo sie w
                Europie i na swiecie, ze stanowilo dobre poparcie dla rzadzacych utrwalajac ich
                wladze przez poparcie boga dla monarchii. W ZSRR i PRL wprowadzono instytucje
                oficerow politycznych, funcjonariuszy partyjnych i zebran zamiast ksiezy, mszy
                i kazan. Koncepcja boga jest jednak skuteczniejsza i trwalsza. Chociaz
                miliardowe Chiny byly rzadzone przez tysiaclecia przez cesarzy bez uzywania
                boga. W Chinach moze tylko z 5% ludzi wierzy w boga.

Wracajac do "rozumienia". Poczytaj sobie o zwierzetach stadnych, np. ksiazki
                laureta nagrody Nobla Konrada Lorentza. Zrozumiesz, jak istotny jest instynkt
                dominacji. Psy potrafia zagryzc sie na smierc walczac o pozycje w stadzie.
                Podobnie ludzie zabijaja innych aby stlumic opor dla swojej wladzy. Niedawno
                Amerykanie bombardowali Falludze wyludniajac ja aby stlumic opor sunni dla
                rzadow premiera Allawiego i ambasadora Negroponte.

Oczywiscie papiez nie zabija. Niedawno nawet potepil inkwizycje, ktora
                torturowala i palila na stowie przeciwnikow kosciola. Obecna wladza papieza
                jest oparta wylacznie na skutecznej ideologii wypracowanej w ciagu stuleci.
                • Gość: Nowak Do kogo ta mowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 12:30
                  Żeby zrozumieć to, co napisałeś trzeba mieć otwarty umysł, wolny od dogmatów i
                  fanatyzmu. Niestety, w populacji naszego kraju są to cechy niezbyt częste. Co
                  ewidentnie widać w dyskusji na temat tego artykułu, ale nie tylko.
          • Gość: Andrzej Re: cenzura wraca IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 15.01.05, 12:15
            "a nie pierdołami.." przepraszam bardzo, ale to nie sa "pierdoly" !!!!!!!!!!!!1
        • Gość: rewolucjonista Re: A heroinę brałeś żeby sprawdzić czy zła, psie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.01.05, 09:57
          nikt nikomu nie każe czytać "nie" urbana
          nikt nikomu nie każe czytać "mein kampf"
          nikt nikomu nie każe czytać biblii
          nikt nikomu nie każe czytać katechizmu

więc

jeśli nie chcecie, nie czytajcie
          jeśli nie lubicie, nie brońcie
          jeśli nienawidzicie, skazujcie

tylko po co nazywasz człowieka psem?
          czy naprawdę sądzisz

że dzięki temu

papiez poczuje się lepiej
          kler w polsce poczuje się mocniejszy
          urban mniej szczęśliwy
          a człowiek, którego tak nazwałeś
          bardziej przychylny twojej opinii
          ?

to tyle

pies nad psami
        • Gość: z144 Re: A heroinę brałeś żeby sprawdzić czy zła, psie IP: 194.74.105.* 15.01.05, 11:56
          Heroina to pojmowanie katolicyzmu w twoim wykonaniu. Nie glupoty ktore pisze
          Urban. Jego moge nie czytac, ty wsadzisz mnie do wiezienia za urojony brak
          szacunku do czegos, co tobie wydaje sie wiara.
      • Gość: Czarny ;-) Re: Nie czytalem, ale sie obrazilem, co za baran IP: *.access.telenet.be 14.01.05, 23:37
        Nie czytales to poczytaj. Dziwne dlaczego papiez sie nie obrazil tylko takie
        oszolomy jak ty.

www.nie.com.pl/tekst_druk.php?id=719
        • Gość: miś Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 08:41
          • Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:26
            Mis!
            Zapomnialem dodac, ze musisz czytac ze zrozumieniem.
          • Gość: ichemek Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:40
            przeczytałem, i nie wiem o co ta checa, choć brutalnie ale jednak Urban napisal
            prawdę, w tekście nie znalazl niczego co nie byłby zgodne z prawdą, mógto
            zrobić w niecoinnej formie ale merytorycznie nie ma w tym tekście żadnych
            błedów. Katolom ciężko się pogodzić że ichni papież to już ko święte truchełko,
            ale to ich problem
            • krzywywinkiel Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! 15.01.05, 12:47
              Jak twoj tato lub mamusia bedzie umierac, tez bedzie truchelko, najlepiej dobij
              ich zawczasu, zeby wstydu nie przynosili na klatce, trzymaj ich w piwnicy, albo
              najlepiej w trumience, tam ich miejsce. Katole szanuje starszych, chorych
              cierpiacych... Sluchaja ich, onie czasem maja naprawde ciekawe rzeczy do
              powiedzenia!!!
              • Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:51
                Z pewnoscia nie bede ich ciagal po jarmarkach, aby ludkowie podziwiali jacy sa
                schorowani i niedolezni.
                • krzywywinkiel Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! 15.01.05, 12:57
                  Nie za bardzo chyba wiesz o co chodzi w chrzescijanstwie, madlimy sie do
                  faceta, ktory w zdycha na krzyzu, naprawde ZDYCHA w strasznych meczarniach.
                  Cierpienie papieza jest dla wielu ludzi inspiracja. To nieprawda, ze chorych
                  trzeba odseparowac od spoleczenstwa, a wtelewizji powinni pokazywac tylko fajne
                  laseczki. Inaczej nie byloby w niej ochydnego Urbana, chory papiez ma dla mnie
                  duzo wiecej godnosci, i jezeli juz tego chcesz "jest bardziej estetyczny" niz
                  tlusty urban.
                  • Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 13:01
                    krzywywinkiel napisał:

> Nie za bardzo chyba wiesz o co chodzi w chrzescijanstwie,

O sado-masochizm!
                    Nie zapomnij, ze ojciec przygladal sie, nic nie robiac, jak jego syn umiera
                    okropna smiercia.
                    • krzywywinkiel Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! 15.01.05, 13:07
                      Sado-masochizm, jak zwal, tak zwal. To musi byc jakas seksual frustracja, panie
                      urbanopodobny. Ludzie zawsze cos robia pomimo bolu, na ten przyklad
                      zatwardzenie, lub porod. Jak tatus mogl to mamusi zrobic, zeby sie biedna
                      mkeczyla rodzac Ciebie, no i potem do konca zycia ma z toba utrapienie. To tez
                      sadomasochizm?
                      • Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 13:14
                        Nie zanizaj problemu. Co myslisz o tatusiu, ktory pozwala w tak okrutny sposob
                        umierac swojemmu synowi?????????????????
                        • krzywywinkiel Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! 15.01.05, 13:25
                          Jakim tatusiu, tym z mieszkania obok, co tlucze dziecko i patrzy jak sie
                          wykrwawia, cz tym ktory wie rzeczy o ktorych ja nie mam pojecia, ma motywy,
                          ktorych ja nie rozumiem. Jedyne co wiem, ze chce DOBRA, a ja nawet nie wiem co
                          to jest to dobro. Stary nie t5akie glowy jak moja nad tym myslaly. Religia jest
                          absurdem, dlatego jest sprawa wiary, nie wiedzy. Porownanie Boga z tatusiem,
                          jest rownie prawdziwe jak z kanarkiem lub grudka cukru.
                          Dyskusja toczy sie na temat inny, nie dogmaty tu dyskutujemy, ale prywatne
                          uczucia milionow ludzi. Te zostaly tu urazone, nie w imie, artystycznej
                          prowokacji, poznania prawdy lub jakiejkolwiek innej idei. Tylko zwykly zart,
                          chec poirytowania spoleczenstwa, kierowala urbanem. Dosolicz komus, kto jest
                          naszym powodem do dumy.
                          Nastepni na liscie beda: Malysz, Sklodowska - Curie i Kopernik. Sorry Kopernik
                          byla kobieta.
                          • Gość: Czarny ;-) Re: przeczytałem, skazałbym go bez zawiasów!!!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 13:51
                            Bredzisz jak w goraczce. Miliony ludzi zostalo urazone, a najbardziej
                            zainteresowany milczy jak zaklety.
                            Wy zawsze macie odpowiedz typu: "A u was Murzynow bija".
        • Gość: el Re: Nie czytalem, ale sie obrazilem, co za baran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 10:41
          w calej rozciaglosci popieram tresc i sens artykulu Urbana.To nie jest artykul
          satyryczny, to dramatyczne wolanie o litosc nad ciezko chorym czlowiekiem.
          Wolanie o normalne rozumne traktowanie samych siebie.Sedzia tez powinna miec
          wiecej rozumu.Ale oni z reguly maja kapcie po amfetaminie!!!!!!!!!!
      • Gość: Ryszard B+ Re: Nie czytalem, ale sie obrazilem, co za baran IP: *.pomorzany.v.pl 15.01.05, 08:14
        Typowy głps przedstawiciela LPR !! Nie widziałem, ale film jest zły i obraża
        moje uczucia. Nie czytałem, ale jestem obrażony. Porażająca głupota !!!
    • Gość: Cc Re: Spór księży o Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 23:25
      Kara? Nie zrobił nic karalnego. Żarty były owszem, niesmaczne, ale gdyby za brak dobrego
      smaku zamykano, to twórcy Lichenia nie wyszli by z tiurmy do końca świata.
      • Gość: Czarny ;-) Re: Spór księży o Urbana IP: *.access.telenet.be 14.01.05, 23:34
        Talibowie Europy! :((
        Jeszcze sprawa sie nie skonczyla, ale Sędzia Barbara Laskowska pokazala juz
        wyraznie po czyjej stronie stoi. To parodia, a nie sad.

-" Nie widzę żadnego uśmiechu, widocznie ani ja, ani nikt na tej sali nie ma
        poczucia humoru - spuentowała".
        • Gość: wiergjik Re: Spór księży o Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 03:00
          czytaj uważniej. To powiedziała prokurator.
          • Gość: jeszcze katolik Re: Spór księży o Urbana IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:46
            Dodaj bardzo glupi prokurator,kretynka ,nawet nie wspolczesny czlowiek.ZERO.
            • Gość: FutureBoy Re: Spór księży o Urbana IP: *.238.78.119.adsl.inetia.pl 15.01.05, 12:26
              uważaj, bo posądzą Cie za tą zniewagę tak samo jak Urbana :P
              • krzywywinkiel [...] 15.01.05, 12:30
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: Czarny ;-) Re: Spór księży o Urbana IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:35
                  krzywywinkiel napisał:

> urban, wloz wlosienice, padnij na kolana w cannosie (czy jak jej tam), modl
                  sie
                  >
                  > by ci Papiez wybaczyl...

Nigdzie nie znalazlem, aby papiez czul sie obrazony, wiec dlaczego ma Urbanowi
                  cos wybaczac?
                  Na oszolomstwo, ktore zlozylo oskarzenie Urban olewa sie.
                  • Gość: krzywywinkiel Re: Spór księży o Urbana IP: 62.232.224.* 15.01.05, 12:42
                    pewnie, ze sie olewa, tak jak moj pieciomiesieczny siostrzeniec sie olewa.
                    Tylko urbanowi nikt pieluchy nie zmiena, a smrody swoje kolportuje w tej swoje
                    pielusze NIE, do tej pory jakos unikalem, ale nie mozna, dluzej. smrod jest
                    smrod. roznosi sie sam. jakby ktos napisal: matka urbana byla dziwka, urodzila
                    szmatlawa szuje, wrzoda itd. ... to tez byloby zenujace. ja sie troche tak
                    czuje w zwiasku z jego artykulem. Obrazono goscia, ktory do mnie przyjechal,
                    cierpiacego i chorego. jako gospodarz czuje sie w obowiazku nazwac urbana szuja
                    i stanoc w obronie goscia
                    • Gość: Czarny ;-) Re: Spór księży o Urbana IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:48
                      Napisz kontrartykul, o tym jak to papiez swietnie wyglada, czuje sie jak
                      mlodzieniaszek, a jego umysl przewyzsza umysl A.Einstein'a.
                    • Gość: ichemek Re: Spór księży o Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:55
                      Obrazono goscia, ktory do mnie przyjechal, cierpiacego i chorego. jako
                      gospodarz czuje sie w obowiazku nazwac urbana szuja i stanoc w obronie goscia

te krzywywinkiel rozumiem że carskich sołdatów też byś bronił jako gości przed
                      tymi szujami??? bo wiesz pape też nie każdy tu zapraszał
                      • krzywywinkiel Re: Spór księży o Urbana 15.01.05, 13:02
                        > te krzywywinkiel rozumiem że carskich sołdatów też byś bronił jako gości
                        przed
                        > tymi szujami??? bo wiesz pape też nie każdy tu zapraszał
                        ale zpewnoscia wiekszosc. i tak przyjechal tu w troche innym celu niz carskie
                        saldaty. Gdyby byli chazy, to raczej byloby mi ich zal. A tak na marginesie,
                        nie widze zwiasku, prosze pana
                    • beyzyma Re: Spór księży o Urbana 16.01.05, 18:42
                      To ciekawe, że oburza wielu plugawy i agresywny język Urbana, a sami w tych
                      postach posługują się jeszcze gorszym językiem.
      • mmaly Re: Spór księży o Urbana 15.01.05, 09:13
        Przeczytałem artykuł i zastanawiam się nad tym, dlaczego w linii obrony nie
        znalazło się w ogóle (chyba) stwierdzenie, że przecież Urban wyraźnie broni
        papieża przed znęcającymi się nad nim fanatykami religijnymi. Dla mnie to jest
        podstawowa myśl tego felietonu.
        A w ogóle to żałosne, że doszło do tej sprawy. I mam na myśli nie fakt, że Urban
        to napisał, bo jakkolwiek nie czytuję jego pisma i styl felietonu nie odpowiada
        mi specjalnie, to uważam że postrzeganie papieża poza granicami naszego kraju
        bywa o wiele bardziej negatywne, tylko my mamy takie różowe okulary i wydaje nam
        się, że nie wolno o papieżu powiedzieć nic negatywnego.
        Prokurator może np już zacząć się domagać zerwania stosunków dyplomatycznych ze
        Stanami Zjednoczonymi, skoro nie ścigają one twórców serialu South Park. W
        jednym z odcinków tego serialu papież został pokazany jako bezradny, zupełnie
        niedołężny staruszek, który stoi na straży utrzymania pedofilii wśród księży.
        Z calym szacunkiem dla osoby papieża, ten proces jest w równym stopniu
        wykorzystywaniem jego osoby do celów politycznych, co to obwoźne sado-maso, o
        którym pisze Urban. Przy okazji, czy ktoś zwrócił uwagę, że po ogłoszeniu parę
        dni temu przez Watykan, że na ten rok nie planowana jest podróż papieża do
        Polski, ksiądz Boniewicz powiedział dla TVNu bodajże coś bardzo podobnego? Że w
        tym stanie i w tym wieku wożenie ojca świętego po kraju byłoby znęcaniem się nad
        nim?
    • Gość: m [...] IP: *.crowley.pl 14.01.05, 23:30
      • Gość: remedium Re: Parszywy komunistyczny śmieć. Czas na niego.. IP: *.osowanet.pl 14.01.05, 23:36
        Prokurator powołując się na prawo Włoch z XIX wieku - jest bardziej papieski,
        niż sam papież. Ten ostatni - gdyby mógł - to uśmiałby się na pewno aż do łez.
        Urban pokazał Mu przecież, jaka może być percepcja Jego wojaży w takim stanie
        Jego zdrowia. Papież ma prawo do emerytury, jak każdy człowiek, i powinien z
        niego skorzystać.
    • Gość: Natasza Re: Goebels PRL-u do kicia ! IP: *.ri.ri.cox.net 14.01.05, 23:32
      Urban powinien dawno siedziec nie za obraze Papieza lecz za oplucie
      spoleczenstwa polskiego w okresie stanu wojennego. Niestety ! Ludek polski lubi
      p. Urbana (nasz
      "mis uszatek") i czyta masowo "Nie".
      • Gość: Prawda boli Re: Goebels PRL-u do kicia ! IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:24
        Co cie bili kobieto rzeczywistosc ,bo wlasnie dokladnie Urban ja pokazuje.Mnie
        to smuci a nie obraza.Jestes zwykla kretynka uwazajaca ,ze jak o czyms nie
        napisano,nie powiedziano to tego nie ma a to jest i trzeba z temu stawic
        czola.Zenujace.Wcziraj w NY ogladajac polski progran pokazano papieza.Jedyne co
        czujesz to litosc bo ten czlowiek sie meczy.Gdzie wspolczucie dla tego
        wielkiego czlowieka ,nie macie serca.
        • Gość: abc Re: Goebels PRL-u do kicia ! IP: *.100.63.81.cust.bluewin.ch 15.01.05, 11:00
          Gość portalu: Prawda boli napisał(a):

> Co cie bili kobieto rzeczywistosc ,bo wlasnie dokladnie Urban ja pokazuje.Mnie
          > to smuci a nie obraza.

Mozesz zanurkowac z kamera w pierwszym lepszym szambie bedziesz mial prawdziwa
          rzeczywistosc jak sie patrzy. Tyle ze swiat to nie tylko szambo

>Jestes zwykla kretynka uwazajaca ,ze jak o czyms nie
          > napisano,nie powiedziano to tego nie ma a to jest i trzeba z temu stawic
          > czola.Zenujace.

Przeczytaj jeszce raz bo uwazam ze obrzasz kobiete.

Wcziraj w NY ogladajac polski progran pokazano papieza.Jedyne co
          > czujesz to litosc bo ten czlowiek sie meczy.Gdzie wspolczucie dla tego
          > wielkiego czlowieka ,nie macie serca.

Meczy sie, ale zyje i jest w pelni sil intelektualnych. Co wiecej doswiadczenie
          z wiekiem rosnie. Jesli nawet nie jest zawsze w stanie publicznie przeczytac to
          nadal pisze i ma duzo do powiedzenia. Choroba Parkinosona to smierc jakich 100
          tys neuronow dopowiedzialnych za czynnosci motoryczne, czlowiek w sumie ze 100
          miliardow. Nikt nie zmusza papierza do startu na olimpiadzie..., ale Papiez jest
          wielkim czlowiekiem przeciez dzieki sile mysli a nie medalom olimpijskim.
          Zreszta rowniez sport polega wlasnie na pokonywaniu psychika wlasnych ograniczen
          fizycznych.
          (Za RP):"Po raz pierwszy od siedemnastu lat człowiek stanął w zimie na
          wierzchołku ośmiotysięcznika. W piątek na szczyt Shisha Pangma (8027 m) weszli
          Piotr Morawski i Włoch Simone Moro." wniosek: "Jedyne co czujesz to litosc bo ci
          ludzie sie meczyli" to mniej wiecej sposob myslenia Twoj i telewizji w NY.
    • oszolom.z.radia.maryja Jestem zażenowany postawą księdza Lempy 14.01.05, 23:49
      Ani chybi to dowód na to ze w kosciele są zainstalowani agenci majacy na celu
      rozwalać jedność kościola od wewnątrz..sztandarowy przykłąd katolewicy...moim
      zdaniem powinien być on natychmiast wydalony z szeregów duchowieństwa!
      • Gość: konserwatywny Re: Jestem zażenowany postawą księdza Lempy IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 15.01.05, 07:57
        Popieram kolege. Nie ma miejsca na rozdwojenie myslenia w zawartym monolicie
        katolickiej masy. Zjednoczeni z partia tfu koscilem katolickim myslmy w
        jednakowy sposob. Wywrotowcom traktujacym wiare jako osobista droge pelna
        milosierdzia, milosci blizniego i podobnym parowkowym skrytozercom mowimy nie!
        Kosciol to religia zakazow i nakazow. Precz z mysleniem. Kler niechaj nam
        wytycza szlaki. Trawm nasza TV, LPR nasza partia, Radio Maria naszym radiem a
        Kumy spod znaku moherowych beretow naszymi matkami!
        • Gość: Wasza Marysia Litoś i trwoga IP: *.comnet.krakow.pl 15.01.05, 09:03
          Nie kpij, moja matka to moherowy beret walczący z całym światem. Nie wiesz
          nawet, jak mnie to boli. Dziękuj losowi, że Cie to nie spotkało. Ile zła może
          mieszkać w człowieku!
        • Gość: Czarny ;-) Re: Jestem zażenowany postawą księdza Lempy IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:38
          A co na to Watykan?
          Sorry zapomnialem, reakcja Watykanu nie liczy sie. Czarownioce na stos, tak
          chce oszolomstwo.
    • Gość: Rafał dla kogo? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.01.05, 23:52
      > Dozywocie dla tego degenerata bylo by
      > sprawiedliwa kara!

Którego?
    • Gość: wolnosc slowa Re: Spór księży o Urbana IP: *.compower.pl 14.01.05, 23:53
      nie popieram pana Urbana , jednak nie moze zapasc wyrok w tej sprawie < 15 lat
      temu wywalczylismy takie cos jak wolnosc slowa wiec nie ograniczajmy jej > jak
      ktos popiera "nie" to juz jest prywatna sprawa. Kosciol zreszta juz we wszytko
      cche ingerowac ...
      • Gość: czyzunia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 00:03
    • Gość: berger Re: Spór księży o Urbana IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.01.05, 00:08
      tolerancja w polsce dla inaczej myslacych jest podziwu godna
      • Gość: zwykly Re: Spór księży o Urbana IP: *.dialup.online.no 15.01.05, 00:25
        ...nie chcialem pisac, bo i poco, ale nacisnalem "powiekszenie" i zobaczylem
        lyse SADO-MACHO. Gosciu jest tak brzydki, chyba brzydszy od psiego gowna (to
        jest pisane bez zlosci). Juz z tego powodu nie powinien ukarany!.
    • Gość: hehehe polskie sadownictwo to kabaret IP: 81.0.238.* 15.01.05, 00:33
      Mecenas "tego typu pism nie czyta", wiec po cholere znalazl sie na sali
      sadowej ?Mogl iisc odmawiac zdrowaski w kosciele ale na wlasny koszt. Za jego
      bezuzyteczna obednosc placa podatnicy. Prokurator powoluje sie na prawo wloskie
      z XIXw. wieku !!! Ksieza sie kloca, bo jeden specjalista jest integrysta, a
      drugi mysli rzeczowo ! Cyrk na kolkach,ktory moze zaistniec tylko w glupim
      katolandzie.
    • Gość: kazik Re: Spór księży o Urbana IP: *.pool.mediaWays.net 15.01.05, 00:36
      dozywocie temu pzprowskiemu goebbelsowi.
    • Gość: JULIUSZ Z DANII "SMIEJMY SIE Z GLUPICH, CHOCBY PRZEWIELEBNYCH"... IP: *.73.59.212.ip.tele2adsl.dk 15.01.05, 01:09
      NO COMMENTS.............
      • Gość: Marian z Australii Głos z Australii IP: *.vic.bigpond.net.au 15.01.05, 01:38
        Na tą sprawę trzeba spojrzeć inaczej.
        Urban powinien gnić w więzieniu przede wszystkim za to, że był "Goebbelsem
        stanu wojennego".
        Czy powinien siedzieć za obrazę papieża?
        W Australii, w przeciwieństwie do Polski, nikt nie jest sądzony za "obrazę"
        głowy państwa czy polityka (nie mam na myśli złośliwego zniesławienia, które
        jest karalne sądownie). Ja mogę powiedzieć, że premier Australii jest głupi. To
        jest moja opinia, do której mam prawo. W Polsce za nazwanie
        publiczne "głupkiem" Kwaśniewskiego grozi kara więzienia!
        Urban obraził papieża. W Australii nie byłby za to karany. Ale gdyby Urban
        mieszkał w Australii i tak jak o papieżu napisał o głównym rabinie Australii,
        sprawa NA PEWNO znalazłaby się w sądzie! Zydzi by mu tego nie darowali!
        Poza tym kiedy mówimy o obrazie papieża przez Urbana, to jest istotne kim jest
        Urban. Jest od Zydem. Dlatego na jego wyskok należy patrzeć jako na walkę
        żydostwa z chrześcijaństwem. Jeśli Zydom wolno znieważać chrześcijaństwo i
        papieża, to nich chrześcijanie przestaną nastawiać drugi policzek (jest to
        źródło słabości Kościoła, wykorzystywane przez jego wrogów!!!), a zaczną
        walczyć z judaizmem. Wówczas zobaczymy kto wygra. 15 milionów Zydów czy 1500
        milionów chrześcijan!
        • Gość: takrzy Re: Głos z Australii IP: *.dyn.optonline.net 15.01.05, 02:31
          Hej gosciu
          jedna rzecz mi sie u ciebie naprawde podoba - to, ze wyjechales i takiego
          debila nie musi juz nosic nasza europejska ziemia. Siedz wiec tam w tej
          dalekiej Australii, idz do kosciola, padnij na kolana przed krzyzem na ktorym
          powieszono Zyda i modl sie o zdrowie, bo wydaje mi sie, ze w twoim przypadku o
          rozum juz za pozno.
          • Gość: Marian z Australii Re: Głos z Australii IP: *.vic.bigpond.net.au 15.01.05, 02:58
            To ty nie tylko że nie grzeszysz mądrością, ale jest pradziwym palantem.
            I to właśnie przez takich jak ty ta wasza III Rzeczypospolita jest taka jaką
            jest: plugawym krajem. I tu masz rację, że dobrze że w tym kraju - pełnym
            prawdziwych homo sovieticus, afer, korupcji i pijaństwa, a przede wszystkim
            rasizmu - nie mieszakm. Dzięki ci Boże!
            Wybacz, ale ja tobie nie życzę nawet zdrowia. Bo to co jest plugastwem nie
            powinno mieć racji bytu.
            • Gość: kanguru Pozdrowienia dla Urbana z Australii!! IP: 220.237.128.* 15.01.05, 07:55
              Kochany panie Urban!!!
              Emigruj ze skansenu pod nazwa Polska.
              Jeszcze jaki Talib made in Poland rzuci klatwe jak sobie Salmona Rushti, autora
              Szatanskich Wersetow przypomni.
              PS
              Kochani byli rodacy!!!
              Australia jest chyba jedeynm krajem na swiecie gdzie wizyta Papieza (jedyna)
              zrobila olbrzymia klape.
              Poza paroma krociutkimi wzmiankamiw gazetach i oszolomionej czesci polskiej
              emigracji olano to wydarzenie ale tolerancyjnie.
              O zgrozo, poza paroma setkami dzieciakow z rodzicami nikomu sie na spotkanie
              nie chcialo przyjsc. Tu przymusu witania nie ma.

Najzabawniejszy byl konkurs na pomnik papieza. Bezrobotni (a jakze) polscy
              artysci pogryzli sie o podzial pierwszej nagrody zanim okazalo sie ze nikt nie
              chce dac zlamanego grosza na nagrody.
              Klotnie trwaly (miedzy Polakami) gdzie postawic ten pomnik!!!
              Szkoda ze nie widzielicie min oszolomow kiedy sie okazalo ze nikt z nimi nie
              chce rozmawiac w sprawie lokalizacji.

Podobno Australia jest zadupiem swiata, ale gdzie tam Polsce do niej.
              • Gość: Czarny ;-) Re: Pozdrowienia dla Urbana z Australii!! IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 12:54
                Gość portalu: kanguru napisał(a):
                > Kochani byli rodacy!!!
                > Australia jest chyba jedeynm krajem na swiecie gdzie wizyta Papieza (jedyna)
                > zrobila olbrzymia klape.

Mylisz sie! W Belgii bylo jeszcze gorzej! W dodatku istnialo wielkie zagrozenie
                zamachu na niego. Doszlo do tego, ze na trasie jego przejazdu musiano nawet
                ZASPAWAC wszystkie studzienki kanalizacyjne....
              • Gość: Gość Re: Miłłło czytaćććć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 14:21
            • Gość: do mariana kangura Re: Głos z Australii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:21
              To ty nie tylko że nie grzeszysz mądrością, ale jesteś prawdziwym palantem.
              I to właśnie przez takich jak ty mówi się, że niektórzy Marianie są plugawi. I
              tu masz rację, że dobrze że w tym kraju już nie mieszkasz. Dzięki ci Boże!
              Wybacz, ale ja tobie nie życzę nawet zdrowia. Bo to co jest plugastwem nie
              powinno mieć racji bytu.
            • Gość: !@do Mariana z Aus Re: Głos z Australii IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 20:22
              do Mariana z Australii.

to ty wypowiedziales sie na jakims forum ze Polacy to sa podludzie i powolales
              sie na opinie eksperta w dziedzinie podludzi - Adolfa Hitlera!

Dzis znowu wypoiadasz swoje "zlote Mysli: ze III POlska jest plugawa.

A jak myyslisz czym jest III RZeczpolpolita??he?? Twor abstrakcyjny??

Nie,;i ta Polske tworza ludzie ,tacy sami jak w II RZeczpospolitej czy jeszcze
              wczesniej
              Wciaz obrazasz Polakow nazywajac ich podludzmi albo plugawymi.

Po co w ogolw sie wypowiadasz jaeli masz tyle obrzydzenia do tego Narodu.

Jestes typowym przedstawiecielem starej emigracji; nie nauczyles sie szacunku
              dla Narodu z ktorego sie wywodzisz i nie masz go tez dla Australii,ktorej
              jestes obywatelem.
              Przez obrazanie starasz sie poprawic swoje samopoczucie,bo tak naprawde nie
              czujesz sie dobrze ani tam ani tu.

To pewnw,ze uwazasz sie za Polaka, kiedy masz w tym interes, i kiedy mozesz na
              tym zarobic pieniadze. Ale tak naprawde ponizasz aby sie wyniesc ponad wlasna
              malosc i smiesznosc. I nawet nie widzisz jaki jestes zalosny. I to jest twoja
              tragedia. Maly zalosny emigrant,ktory stal sie Australijczykim i mysli ze
              wygladanie zza kangurzego ogona daje mu prawo do lzenia.

Smieszny i zalosny.
        • Gość: Glupkow w nadmiarz Re: Głos z Australii IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:35
          Ty to chyba ztej glupoty musiales wyjechac z Polski,nie miesciles sie nawet w
          polskich normach.Zyj tam nadal bo do normalnego swiata ty sie nie nadajesz.
        • Gość: Irek/z Zabrza/ Re: Głos z Australii IP: 212.106.128.* 15.01.05, 08:21
          Kazda reakcja na wyglupy Urbana, to woda na jego mlyn i wzrost sprzedazy
          gazety. Reszta sie nie liczy. Co do "okresu PRL", to spojrz na to inaczej. Ja
          to, w tamtych latach, odbieralem jako "wentyl" na stresy spoleczenstwa. I wtedy
          ludziom sie to podobalo. Bylo biednie, ale za to weselej.Stawiajac bariery
          wyznaniowe, budujesz nienawisc pomiedzy ludzmi. Za jakis czas nie bedzie zadnej
          religii i moze przez to i wojen, bo spojrz na historie, wojowalismy zawsze
          za "wiare". "Got mit uns" znasz?

• Gość: Też Krzyżak Re: Głos z Australii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 14:07
          Koleś! Ja też tak jak Ty jestem zwolennikiem katolickiej krucjaty. Szkuj więc
          ferajnę i jedziemy ewangelizować (podbijać) Świat.
          Jeżeli chodzi o zbrodnie, no wiesz...... chyba znasz takie przysłowie "nie sąź
          abyś nie był sądzony".
          Krzyżak
          Ps.Za wyczyny Kościoła obecny J.P.II już przepraszał. Kloeś, Krzyżacy coś
          wadliwie ewangelizowali Polskę, że jeszcze nas zostało tych ładnych parę
          milionów Polaków. Ostatnia z 1939 roku też się nie powiodła. Wracaj tu do
          Polski LPR czeka na Ciebie!
          • Gość: Czarny ;-) Re: Głos z Australii IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 14:11
            Gość portalu: Też Krzyżak napisał(a):
            > Ps.Za wyczyny Kościoła obecny J.P.II już przepraszał. Kloeś,

NIGDY NIE PRZEPROSIL ZA "WYCZYNY" KOSCIOLA. Baknal jedynie cos o bladzeniu slug
            Kosciola i to wszystko.
      • Gość: U Re: "SMIEJMY SIE Z GLUPICH, CHOCBY PRZEWIELEBNYCH IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 01:42
        Wlasnie. smiejmy sie z glupich chocby przewielebnych potwierdza teze, ze
        w Polsce sredniowiecze w tym aspekcie zycia wciaz istnieje. Sedziwy
        bozek??? Czyzby dzisiaj papiezom swietosc boska juz na wieki zabrali?
        Jezeli tak, to Urban sie z ta boskoscia pomylil, ale.........papiez
        ponoc wciaz jest Chrystusem na ziemi i glowa kosciola. Chrystusa
        uwazamy za Boga, czyz nie? W czym wiec tu problem. Pewnie chodzi o
        to, by sady kwitly i pewna elitarna grupa na nich robila kase.
        • Gość: COCO I TAK TO GŁUPIE ŚRODOWISKO GAZETY NIE ZAUWAŻA ŻE . IP: *.piotrowice.net / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 08:33
          I TAK TO GŁUPIE ŚRODOWISKO GAZETY NIE ZAUWAŻA ŻE SĄ KSIĘŻA NORMALNI KTÓRYCH SIĘ
          POWINNO CHWALIĆ ZA UCZCIWE PODEJSCIE I SĄ BARANY!!!
    • Gość: cs [...] IP: *.k29.webspeed.dk 15.01.05, 01:36
      • Gość: U Re: A co maja ksieza do naszego prawa ? IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 01:58
        "Nie widze zadnego usmiechu............. Niby kto i dlaczego mial sie
        na tej sali smiac? W "powaznych" miejscach , normalni ludzie sie nie
        spotykaja na "rozrywki", wiec i smiechu tam nie ma. Raczej tam trzeba
        bylo plakac (nie tylko dla Urbana), ze za takie cos grozi kara do
        trzech lat wiezienia. Jej slowa przypominaja mi czasy "milczenie oznacza
        zgode" ( wypowiedziane w sejmie, chyba przez Ankwicza okolo 300 lat
        wstecz). Tak jakos to skojarzylem.
      • joannabarska Re: A co maja ksieza do naszego prawa ? 15.01.05, 01:59
        Nie będe uzywac slownictwa poprzednika,ale ten proces to parodia,a jak znam
        Urbana nie skonczy sie przed odejsciem z tego swiata mniej lub bardziej
        zaintesowanych sprawą,nie mniej wszystkim im zycze 2oo lat zycia.A bez Urbana
        nasze zycie byloby jeszcze bardziej szare.
      • Gość: amk Re: A co maja ksieza do naszego prawa ? IP: *.dot / *.dot-com.net.pl 15.01.05, 10:49
        To Ty wypi.... na Grenlandie.. Moze otrzezwiejesz.
    • joannabarska "Katolik polski" - brawko! 15.01.05, 02:02
      Gość portalu: Katolik Polski + napisał(a):

> Dozywocie dla tego degenerata bylo by
      > sprawiedliwa kara!
      Katoliku polski- wolę buddystów! Czy "katolik polski" oznacza tyle,co idiota?
      Mam nadzieję,że nie.Choc - jak tu - są wyjatki!
      • Gość: Karolina Re: "Katolik polski" - brawko! Odpowiedź IP: *.net-serwis.pl 15.01.05, 10:49
        Widzę, ze jesteś bardzo postępowa. Grunt to tolerancja, szczególnie dla tych
        którzy opluwają świętości, i to tylko w odniesieniu do chrześcijaństwa. Wara im
        od islamu, buddyzmu, hinduizmu. Bo tamci się nie patyczkują, tylko obcinają
        głowy, kamienują lub podpalają żywcem tyhc, którzy opluwają ich świętości.
        Katolik polski ma rację i prawo, zeby się oburzać, plucie na Ojca Świętego
        oczywiście, nie obraża Go osobiście, bo on jest ponad to, ale obraża nas
        wszystkich, którzy jesteśmy katolikami z wyboru, a nie tylko dlatego, że kiedyś
        nas ochrzczono. Zresztą tolerancja takich osób, jak ty, jest zwykle bardzo
        ograniczona, przeczytaj sobie wczorajszy artykuł o lustracji i TW w
        Rzeczpospolitej, to zrozumiesz, o czym mowa.
    • Gość: jmasterj ten lempa wybral sobie kiepska smierc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 02:18
      Babcie juz wydaly wyrok...sciecie przez rzut beretem
      • Gość: turfiorg Re: ten lempa wybral sobie kiepska smierc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 03:08
        HAHA, dobre.
    • Gość: Rydzyk Re: Spór księży o Urbana IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:11
      Wiecej klopotow niz radosci z tym naszym tatusiem.Aon albo juz nie kontaktuje
      albo naprawde ma tych polskich nawiedzonych dosyc.Dlaczego to tato nie wniosl
      skargi do sadu tylko dzikusy polskie dlaczego nie zareagowal na zbrodnie
      Jankowskiego dlaczego niechce przywolac do porzadku podleglych mu ksiazecych
      pedalow,dlaczego chowa glowe w piasek a moze z tata jest tak jak z Brezniewem
      nic nie kontaktowal a czasami przeczytal cos co mu podsuneli a wszyscy bili
      brawo.Zycze tacie dlugiego zycia ale w spokoju nieh ten urzad przekaze innym
      silniejszym i moze ktos naprawde zajmie sie ta rozwydrzona zgraja
      darmozjadow.Jatez czasami nielubie glupich zartow urbana ale zeby cholota go
      brala do sadu to wielka przesada lepiej niech nawiedzeni wezma sie za robote bo
      nie beda mieli sily na paplanine.
    • Gość: Marky CZY URBAN STANIE PRZED SADEM ZA NAZISTOWSKI SALUT? IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 03:20
      Ciekawym jakiej ekwilibrystyki slownej uzyje pan Urban, zwany przez
      niektorych "Goebbelsem stanu wojennego," w zwiazku z tym wyrokiem?

Hmmm... mowiono mi, ze w krotkim wywiadzie telewizyjnym z Najsztubem, w
      listopadzie lub grudniu ub.r., pan Urban uniosl lapke w nazistowskim
      pozdrowieniu.

Czy to prawda?

Jesli to prawda, czy glowny komediant komuchow nie powinien stanac przed sadem
      za ten nazistowski salut?

Jesli stanie, mam nadzieje ze skonczy sie to dla niego calkowicie egalitarna,
      kosmopolityczno-lewicowa, regularna odsiadka w zbiorowej celi, a nie
      uprzywilejowanym zawieszeniem?

Chyba ze to zawieszenie dotyczyloby poprzeczki i sznurka z petelka?...
      :)
    • Gość: kipasku Re: Spór księży o Urbana IP: *.proxy.aol.com 15.01.05, 03:27
      Moze pan Urban tez liczy na nagrode Nobla i idzie sladem Dario Fo ???

Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,18 36

Dario Fo porusza w swych utworach bardzo drażliwe tematy i dlatego jego
      twórczość w pewnych kręgach orbitujących wokół Watykanu spotyka się z
      obrzydzeniem. Swoją twórczością naraził się rządzącym niegdyś we Włoszech
      chadekom, a także prawicy Berlusconiego i Kościołowi katolickiemu, który uważa
      dzieła Noblisty za herezje raniące uczucia religijne, w dodatku propagujące
      niemoralne (sic!) treści, tak przecież nieobecne w katolickiej Italii. Fo
      często pisze o nadużyciach księży i Watykanu, o ich nałogach i krzywdach, jakie
      wyrządzili i wyrządzają. Atakuje także satanistów, rewizjonistów, syndykalistów
      i, co może dziwić, bo Fo ma wyraźnie lewicowe poglądy, komunistów przede
      wszystkim za hipokryzję i egoizm. Fo jest swego rodzaju "kler-asilem"
      próbującym oczyszczać świat z, delikatnie mówiąc, ludzi o troszkę zwichrowanym
      poczuciu dobra i zła.

Dario Fo był mile zaskoczony przyznaniem mu nagrody, o której otrzymaniu
      dowiedział się od dwóch dziennikarzy lewicowego dziennika włoskiego "La
      Reppublica", którzy przejechali przed samochodem pisarza z wielkim
      transparentem "Dario zdobyłeś Nobla". Zaskoczony był również syn Noblisty,
      który w wywiadzie dla tegoż dziennika stwierdził, że jeśli jego ojciec zdobył
      Nobla, to jest to dowód na to, że Bóg istnieje i jest komunistą.

Dla Fo jest to szczególne wyróżnienie, ponieważ Akademia nagrodziła nie tylko
      pisarza, ale i aktora, czyli zarówno słowo pisane, jak i mówione. Jest to Nobel
      dla człowieka wytrwałego ideologicznie, odważnego, konsekwentnego i społecznie
      zaangażowanego literata, a jest to szczególnie ważne, gdyż Fo uważa, że sztuka
      nie ma prawa być apolityczna, a artysta nie ma prawa być poza społeczeństwem,
      musi bowiem walczyć z niesprawiedliwością, stawać po stronie słabszych i
      upokarzanych. Dzieła Noblisty tłumaczone są na niemal wszystkie języki i
      wystawiane na największych scenach świata, a sam Fo stawiany jest przez
      niektórych obok najwybitniejszych pisarzy XX stulecia.

"Literacka nagroda Nobla za rok 1997 została przyznana Włochowi, Dario Fo,
      który zgodnie z tradycją średniowiecznych błaznów biczuje władzę i rehabilituje
      godność upokarzanych" - głosi uzasadnienie Akademii. Pięć lat po wręczeniu
      nagrody uzasadnienie jest jak najbardziej aktualne. Trzeba nam więcej
      takich "błaznów”.
    • Gość: qwerty Re: Spór księży o Urbana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 03:29
      komuno wróć
    • Gość: Tytus TO JAKIS IDIOTYZM IP: *.ipt.aol.com 15.01.05, 03:30
      ... nie jestem zwolennikiem p. Urbana. Pamietam go za komuny - i teraz tez
      czasami jest "dziwny", ale zadanie takiej kary wiezienia to absurd. Zwlaszcza,
      ze dotyczy osoby papieza. (Nie wiem, czy Wojtyla bedzie dumny jak sie dowie, ze
      ktos kto go obrazil poszedl siedziec.) Gdzie milosierdzie chrzescijanskie!
      • Gość: Marky DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 04:26
        re:
        > ... nie jestem zwolennikiem p. Urbana. Pamietam go za komuny - i teraz tez
        > czasami jest "dziwny",

- Wiec za komuny pan Urban byl jedynie i po prostu - "dziwny"? Ciekawostka. :)

re:
        >ale zadanie takiej kary wiezienia to absurd.

- A to dlaczego?

re:
        > Zwlaszcza,
        > ze dotyczy osoby papieza.

- A moze raczej Urban powinien pojsc za kratki zwlaszcza gdyz sprawa dotyczy
        papieza?

re:
        >(Nie wiem, czy Wojtyla bedzie dumny jak sie dowie, ze
        >
        > ktos kto go obrazil poszedl siedziec.)

- To nie tak, Tytusku. Pan Urban poszedlby siedziec nie za to, ze obrazil
        Papieza, ale za to ze wypisujac potwornosci pod adresem Papieza obrazil uczucia
        religijne wielu ludzi dla ktorych Papiez jest swieta osoba - Ojcem Swietym.
        Zatem nie ma tu znaczenia co Papiez by sadzil na temat skazania Urbana. Wyobraz
        sobie ze ktos wyzwalby publicznie od najgorszych twoja matke, a ty bylbys tak
        oburzony ze podalbys oczerniajacego do sadu. Twoja matka moglaby wybaczyc
        oczerniajacemu, ale ty nie musialbys tego zrobic.

re:
        >Gdzie milosierdzie chrzescijanskie!

- Wlasnie sie skonczylo. Chrzescijanie juz zrozumieli ze nadstawianie drugiego
        policzka jest skonczonym balwanstwem.
        • Gość: Adam Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.fas.harvard.edu 15.01.05, 07:43
          >Wlasnie sie skonczylo. Chrzescijanie juz zrozumieli ze nadstawianie drugiego
          > policzka jest skonczonym balwanstwem.

Marky, i dlatego bys poslal samego Jezusa za kratki! Ty bardziej obrazasz uczucia Chrzescijan
          niz Urban...

• Gość: Marky Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 09:24
            re:
            > Marky, i dlatego bys poslal samego Jezusa za kratki!

- Twierdzisz ze stwierdzilem ze dlaczegos tam poslalbym samego Jezusa za
            kratki? Gdzie niby to stwierdzilem?

re:
            >Ty bardziej obrazasz uczucia Chrzescijan niz Urban...

-Udowodnij.

A w ogole to dlaczego tak sie martwisz o chrzescijan? Przeciez zaden z ciebie
            chrzescijanin - ktory chrzescijanin by uzywal imienia Panu Jezusa tak jak ty?

Poszol won do swoich majmonidesow, smieciu.
            • Gość: Czarny ;-) Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 14:07
              Gość portalu: Marky napisał(a):
              > Poszol won do swoich majmonidesow, smieciu.
              > :)

Rozumku ci brakuje, ale najwazniejsze, ze ojczystego jezyka nie zapomniales.
              Pozdrow Putina ode mnie.
              • Gość: Marky DLACZEGO, CZARNIUSZKU? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 19:33
                Hej, Czernidelko.

re:
                > Rozumku ci brakuje

- Dlaczego? :)

re:
                >ale najwazniejsze, ze ojczystego jezyka nie zapomniales

- Czemu mialbym go zapomniec? I dlaczego to najwazniejsze ze nie zapomnialem?

Czyzbys ty mial jakies negatywne doswiadczenia z zapomnieniem ojczystego
                jezyka?

Wiec polski to nie twoj jezyk ojczysty, Czarniuszku?...

re:
                > Pozdrow Putina ode mnie

- Czy sugerujesz ze ja mam bliskie kontakty z Putinem? Jesli tak, to na jakiej
                podstawie?

Hmmm... skoro prosisz o pozdrowienie Putina od ciebie, znaczy ze go lubisz.

A zatem jesli polski to nie twoj jezyk ojczysty, lubisz Putina, i twoja ksywka
                to "Czarny," wnioskuje ze jestes ruskim kocmoluchem.

Pros kogos innego o pozdrawianie twojego idola, ruskie czernidlo!

• Gość: Czarny ;-) Re: DLACZEGO, CZARNIUSZKU? :) IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 20:00
                  Widzisz mialem racje z tym twoim rozumkiem. Nawet nie zrozumiales o co mi
                  chodzi.
                  Amerykanie prawde mowia o kanadolach, jestes tego potwierdzeniam.
                  • Gość: Marky Re: DLACZEGO, MURZYNKU WLADIMIRA WIELKIEGO? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 22:47
                    re:
                    > Widzisz mialem racje z tym twoim rozumkiem.

- Dlaczego? :)Czy masz dosc, ahem, oleju w twojej glowce-makowce zeby to
                    uzasadnic?

re:
                    > Nawet nie zrozumiales o co mi chodzi.

- Bo piszesz jak pol-analfabeta. Dlatego zadalem ci pare pytan (slyszal ty
                    powiedzenie: "Kto pyta nie bladzi," a?). Nie potrafisz na nie odpowiedziec, z
                    czego wniosek, ze sam nie wiesz o co ci "chodzi." Jesli wiesz,udowodnij to -
                    wyjasnij co miales na mysli,albo przynajmniej odpowiedz na moje pytania z
                    poprzedniego postingu.

Patrzecie go,matola - nadyma sie,robi madre miny, porobuje wmowic ze to
                    Marky'emu zbywa na inteligencji, a chylkiem chce zwiac z pola bitwy, bo Marky
                    zapedzil go w kat, jak szczura - i liczy w swojej tepocie ze Marky da sie
                    nabrac na jego oszukanstwo retoryczne.

re:
                    > Amerykanie prawde mowia o kanadolach, jestes tego potwierdzeniam.

- Ja jestem potwierdzeniem czegos co Amerykanie mowia o kanadolach? Dlaczego?

Przy okazji, Jankesi(wlaczajac kanadolow) mowia o Polakach najbardziej
                    rasistowskie rzeczy na ziemi.

Pewnie sie z nimi zgodzisz, Czarnorusinku?

• Gość: Czarny ;-) Re: DLACZEGO, MURZYNKU WLADIMIRA WIELKIEGO? :) IP: *.access.telenet.be 16.01.05, 10:18
                      Gość portalu: Marky napisał(a):
                      > Poszol won do swoich majmonidesow, smieciu.
                      > :)

Trzeba byc naprawde durniem, aby dalej nie rozumiec.
                      • Gość: Marky CZARNORUSEK UZYWA RETORYKI SKUNKSA :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 16.01.05, 13:19
                        re:
                        > Trzeba byc naprawde durniem, aby dalej nie rozumiec.

- Dlaczego?

Jesli ty palnales cos niezrozumialego,ja cie zapytalem cio masz na mysli, ty
                        nie odpowiedziales, bo odpowiedziec nie potrafiles, i w rezultacie ja dalej nie
                        rozumiem cos mial na mysli,czy to znaczy ze ja jestem "durniem," czy ze to ty
                        nim jestes?

Rada: jesli od razu nie zlapiesz sensu mojego zdania, przeczytaj je ponownie -
                        czytaj je tak dlugo, az w koncu zrozumiesz o cio pytam.
        • Gość: assdf Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 11:05
          "Papiez jest swieta osoba" wolne zarty. Jeszcze nie byl beatyfikowany.
          • Gość: Marky Re: DLACZEGO, TYTUSKU? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 19:36
            re:
            > "Papiez jest swieta osoba" wolne zarty.

- Papiez jest "Ojcem Swietym," a wiec swieta osoba. Coz w tym smiesznego?

re:
            > Jeszcze nie byl beatyfikowany.

- To wcale nie oznacza ze nie jest swieta osoba.

- Papiez
      • beyzyma Re: TO JAKIS IDIOTYZM 16.01.05, 18:54
        Czy papież odwiedzi Urbana w więzieniu jak odwiedził Ali Agczę??!!
    • Gość: diabelek Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: *.sympatico.ca 15.01.05, 03:37
      "...Choruj z godnością, gasnący starcze, albo kończ waść, wstydu oszczędź" -
      ==========
      Zyczenie komus rychlej smierci to nie to samo co nawolywanie do morderstwa.
      Nie ma podstaw do wsadzenia za kratki.
      Ten Urban to chyba tych wszystkich swoich felietonow na trzezwo nie pisze.
      Na razie jeszcze sie dziadek trzyma, ma zdrowe nogi i nawet przed tsunami
      dziarsko umykal ;-)
      Zycze Urbanowi aby w przyszlosci dalej z zadnego wozka korzystac nie musial.
      • Gość: boob Re: diabelek IP: *.ny325.east.verizon.net 15.01.05, 03:51
        Zgadzam sie z Toba. Podstaw do kary wiezienia nie ma. Ale grzywna powinna byc
        znacznie wyzsza i przeznaczona na pomoc biednym dzieciom lub bezdomnym. Ten
        czlowiek przezyl cale zycie jak swinia. Wstret mnie ogarnia gdy patrze na ten
        ryj.
        • Gość: Czarny ;-) Re: diabelek IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 14:13
          Gość portalu: boob napisał(a):
          > Wstret mnie ogarnia gdy patrze na ten
          > ryj.

Nie patrz na to, patrz w serce :)
      • Gość: cotynato Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:38
        .Choruj z godnością, gasnący starcze, albo kończ waść, wstydu oszczędź
        co w tym jest obrazliwego ?????????
        • Gość: diabelek Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: *.sympatico.ca 15.01.05, 04:48
          Roznych ludzi cechuje rozna wrazliwosc.
          Samemu Urbanowi przeciwnicy tez skladaja podobne zyczenia.
          PS.
          Podobno Ojciec Swiety polozyl na to wszystko swoja duszpasterska laske.
      • Gość: natocoty Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:40
        widze ze cenzura dalej dziala
      • Gość: nabru Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:44
        nabru tsej ikleiw.
        whouk
      • Gość: Czarny ;-) Re: Uraban-papiez, czyli Miedzy nami staruszkami. IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 14:09
        Gość portalu: diabelek napisał(a):
        > Na razie jeszcze sie dziadek trzyma, ma zdrowe nogi i nawet przed tsunami
        > dziarsko umykal ;-)

Papiez to chyba nawet nie wie, ze cos takiego bylo. Nie dal ani grosza na
        ofiary.
    • Gość: Z CIEKAWOSCI Gdyby slowa Urbana zostaly wypowiedziane .... IP: *.proxy.aol.com 15.01.05, 03:47
      Gdyby slowa Urbana w identycznym brzmieniu zostaly wypowiedziane w Izraelu
      przez Polaka o jednym z naczelnych rabinow Izraela... jaka kare wymierzylby sad
      izraelski takiemu nieszczesnikowi ???? Ciekaw jestem kiedy Bog zacznie
      realizowac to co jest napisane w ksiedze Daniela????
      • Gość: Miś Re: Gdyby slowa Urbana zostaly wypowiedziane .... IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 15:29
        Gość portalu: Z CIEKAWOSCI napisał(a):
        > Gdyby slowa Urbana w identycznym brzmieniu zostaly wypowiedziane w Izraelu
        > przez Polaka o jednym z naczelnych rabinow Izraela... jaka kare wymierzylby
        > sad izraelski takiemu nieszczesnikowi ????

Gdyby Urban zyl w Arabii Saudyskiej i powiedzial identyczna slow o krolu, to
        poszedlby do wiezienia plus dostalby 150 batow. Na takie kary zostali skazani
        kilka dni temu demonstranci w Arabii Saudyjskiej. Ale czy Polska ma stac sie
        Arabia Saudyjska?
    • Gość: urban Dlaczego urban nosi zolte krawaty? IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 04:05
      Bo mu pasuja do zebow.
    • Gość: muchomorek Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:31
      masz na mysli bialego pape ?
      • Gość: rydzyk Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:34
        innych problemow w tym kraju nie ma .
        i wszyscy zdrowi , czego i wam zycze
        • Gość: toja Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:46
          cenzura zatrzymala co ????
          • Gość: otnaytoc Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:50
            poprzednie dwa posty nie pasowaly do wizerunku co ????
            • Gość: toja Re: Spór księży o Urbana IP: 64.178.137.* 15.01.05, 04:51
              widze ze nie dostane odpowiedzi od cenzora
              • Gość: justusz Re: Spór księży o Urbana IP: *.stnet.pl 15.01.05, 14:17
                Urban to kretyn i swinia ale zaden z was szanowni dyskutanci do piet mu nie
                dorasta. Kim wiec jestescie...Odpowiedzcie sami....bo ja słowa własciwego nie
                znajduje .Jakiz ubogi ten nasz jezyk polski
        • Gość: U Re: Spór księży o Urbana IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 04:57
          A mnie zdziwil juz sam tytul tego artykulu. Spor kisiezy o Urbana?
          Tu mozna sie troche wlasnie smiac (ale nie na sali sadoowej). Spor
          ksiezy o papieza, bym bardziej to widzial. A tak do tematu, to w
          obecnej Polsce wyglada na to, mozna za byle co na lata do
          wiezienia trafic. Az strach bierze. Komune znam, ci tez straszni byli,
          ale wydaje mi sie, ze troche mniej. Po jaka cholere te przemiany
          byly. Ach, rozumiem...........wtedy publikacji nie bylo........dzisiaj na
          tym robi sie kase. Ciekaw jestem ile spraw sadowych ma Polska
          podobnego pokroju. Przeciez nawet tu w necie rozne sprawy sie
          wyprawia dla frajdy czasami. Byc moze z czasem zabraknie wiezien w
          Polsce, bo kto wie czy moja obecna wypowiedz kogos nie urazi. Ktos
          pisal wczesniej, ze obrazajac papieza jakoby obrazil wszystkich
          chrzescijan czy katolikow. G...o prawda!! Mnie nie obrazil wcale, bo
          ja mam swoje zdanie. Zeby kogos obrazic trzeba miec podstawy!!!. Kto
          chce mnie opluc bez podstaw -pluje na samego siebie, nie na mnie!! W
          Biblii tez jest powiedziane, ze Bog porugany nie jest. Ci, ktorzy
          Boga opluwaja, tak naprawde opluwaja tylko i wylacznie samego siebie.
          W tej tutaj sprawie ktos chce na tym robic pieniadze. Polskie sady
          sie osmieszaja, ze zajmuja sie takimi trywialnymi sprawami, kiedy
          wlasciwa zyjaca osoba (Papiez) nie wystapil w swojej obronie (jezeli
          to slowo tu pasuje).
    • Gość: vbn A CO Z ZASADA :UDERZA CIE W POLICZEK-NADSTAW DRUGI IP: *.rosvle01.mi.comcast.net 15.01.05, 05:41
      ???????
      • Gość: U Re: A CO Z ZASADA :UDERZA CIE W POLICZEK-NADSTAW IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 06:18
        Z ta zasada policzkowa sprawa wyglada podobnie jak wyzej napisalem.
        Ten, ktory chce spotwarzyc kogos bez powodu, tak naprawde spotwarza
        tylko i wylacznie samego siebie. Nadstawianie wiec drugiego policzka
        mialoby byc symbolem czy rozjasnieniem dla nich co tak naprawde
        czynia, policzkujac kogos "podwojnie" Chrystus raczej nie mial na mysli
        nadstawiania policzka dla zloczyncow, mordercow, oszustow itp. O tych
        mowil raczej - uwazajcie na nich, czy unikajcie ich itp.
        • Gość: cvb Re: A CO Z ZASADA :UDERZA CIE W POLICZEK-NADSTAW IP: *.rosvle01.mi.comcast.net 15.01.05, 06:58
          Nie uwazam Urbana za zloczynce,morderce czy oszusta.Moze byc tym,ktory
          spotwarza.Ale wtedy wedlug Ciebie,spotwarza samego siebie.Po coz wiec go
          karac???
          • Gość: U Re: A CO Z ZASADA :UDERZA CIE W POLICZEK-NADSTAW IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 07:21
            cvb, pytasz po co go karac? Ja tez wlasnie sie nad tym zastanawiam,
            szczegolnie kiedy to ukaranie ma nastapic z powodu uzycia wolnych slow
            przez Urbana jak tez z "nakazu"osob milosierdzie glaszacych.
      • Gość: Marky ZASADA DRUGIEGO POLICZKA JUZ NIE OBOWIAZUJE IP: *.dialup.sprint-canada.net 15.01.05, 09:26
        No i cio zrobisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka