Gość: DA2 IP: *.pool.mediaWays.net 27.01.05, 21:15 Pamiec ofiarom zbrodni wojny, zabiegajmy teraz o wspolna przyszlosc Europy i swiata! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Katolik Polski + WSZYSTKO SIE UDALO IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.05, 21:57 Super organizacja. Prezydenci Polski,Rosji,Izraela zgodni. Pamiec poleglych uczczona. Prasa i telewizja tez stanely na progu zadania. Pogratulowac tylko koncepcji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek- niejadek tylko gwoli wyjasnienia IP: 80.55.5.* 27.01.05, 22:08 syjonisci w palestynie rowniez nie byli zainteresowani pomoca zydom w okupowanej europie- z jednej strony oburzeni ich bierna postawa wobec przesladowan a zdugiej swiadomi, ze ta ofiara nie bedzie na pewno zapomniana i zwycieskie mocarstwa beda przychylne stworzeniu panstwa zydowskiego- izraela ... nawet wyborcza pisala o tym, ze do czasow procesu eichmana /koncowka 1960tych/ holocaust byl w izraelu sprawa nieomal wstydliwa i ktora przemilczano, dopiero pozniej zaczeto go wykorzystywac do budowania wspolczesnej swiadomosci narodowej zydow ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek po co wciskać kit? IP: 193.111.166.* 28.01.05, 15:55 To, że ta była uwięziona sama, niespodziewanie wdarła sie na mównicę, to mozna między bajki włożyć. Czy ktos chce mi wcisnąć, że do przezydenta Izraela można ot tak sobie podejść? Co za kit! Cociaż trzeba przyznać, że jej przemówienie, nawet jeżeli zaplanowane, było przejmujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdude Re: W cieniu Zagłady IP: *.biosci.ohio-state.edu 27.01.05, 22:46 "Przed uroczystościami prezydent Francji Jacques Chirac otworzył pawilon poświęcony pamięcy 75 tys. fracuskich Żydów, w odróżnieniu od poprzedniej ekspozycji przypomina o współudziale niektórych Francuzów w łapankach na Żydów." Niektorych?? To przeciez byla francuska policja, aresztujaca Zydow w ramach zorganizowanej akcji, a nastepnie transportujaca ich w rece SS. Francuzi zrobili swoje male wlasne "ostateczne rozwiazanie kwestii zydowskiej". I nie byli to "niektorzy" i nie byl to "wspoludzial". Potem byly Indochiny, Algieria, Rwanda itp. Wspaniali stroze moralnosci i kultury! I ich wspanialy Czyrak handlujacy z Saddamem. No troche mnie znioslo z tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zir Re: W cieniu Zagłady IP: *.zuv.uni-jena.de 28.01.05, 14:06 <<"Niektorych?? To przeciez byla francuska policja, aresztujaca Zydow w ramach zorganizowanej akcji, a nastepnie transportujaca ich w rece SS. Francuzi zrobili swoje male wlasne "ostateczne rozwiazanie kwestii zydowskiej". I nie byli to "niektorzy" i nie byl to "wspoludzial".>> W tym momencie nie jest najważniejsze kto i w jakiej liczbie, kiedyś może będzie można to liczyć. Ale teraz najważniejsze jest, że różne narody zaczęły PRZYJMOWAĆ DO ŚWIADOMOŚCI fakty, zaczęły godzić się ze swoją przeszłością i wypuszczać prawdę na jaw. Jest za późno na to, żeby kogokolwiek karać albo nagradzać, teraz najważniejsze jest poznanie prawdy, zaakceptowanie jej i przekazanie następnym pokoleniom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Simon Veil, odpowiedzialna za niszczenie życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 23:22 Związek Ortodoksyjnych Rabinów Stanów Zjednoczonych i Kanady 235 East Broadway New York, N.Y. 10002 13 szwat 5765 r. 23 stycznia 2005 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Aleksander Kwaśniewski Szanowny Panie, W dniu 27 stycznia 2005 r. przedstawiciele rządów i obozowi ocaleńcy z całego świata zbiorą się w miejscu obozu koncentracyjnego Auschwitz, aby uczcić sześćdziesiątą rocznicę jego wyzwolenia. W czasie uroczystości przemawiać będzie Pani Simone Veil, była Minister Zdrowia Francji, była więźniarka Auschwitz pochodzenia żydowskiego. Pani Veil jest powszechnie znana jako osoba, która doprowadziła do legalizacji aborcji we Francji. Tak więc jest ona jedną z głównych odpowiedzialnych za trwające do dziś niszczenie ludzkiego życia w wymiarze daleko bardziej przekraczającym to, co zrobili naziści. Swoją pro-aborcyjną działalnością sprzeciwia się zasadom judaizmu. Biorąc pod uwagę powyższe, uważamy za wysoce niestosowne, że Pani Veil przemówi w czasie uroczystości upamiętniających wyzwolenie obozu w Auschwitz. Stanowczo przeciwko temu protestujemy. Z poważaniem Rabin Yehuda Levin Rzecznik Związku Ortodoksyjnych Rabinów Stanów Zjednoczonych i Kanady oraz Stowarzyszenia Rabinów Ameryki reprezentującego ponad 1000 ortodoksyjnych rabinów. Do wiadomości: Rada Ochrony Pamięci, Walk i Męczeństwa, prasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kildare Re: Simon Veil, odpowiedzialna za niszczenie życi IP: *.chello.pl 28.01.05, 00:07 Czytając takie coś - lubię ortodoksyjnych żydów.Myślę,że jest złe,by aborcjoniści występowali jako przedstawiciele eksterminowanych.Mam nadzieję,że ortograficzne rozróżnienie Żyda (narodowość)od żyda(religia) powinno się upowszechniać.Jeśli powyższe moje pisanie uznasz za antysemityzm to jesteś antypolonistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Redaktorze: literówka w tytule! b/t IP: *.pl / 193.24.200.* 27.01.05, 23:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.G. Różna cena życia IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.01.05, 07:07 Myślałem,że uroczystości w Oświęcimiu -Brzezince,bezsprzecznie największym cmentarzysku zbrodni XX wieku,będą symbolicznym miejscem złożenia hołdu wszystkim pomordowanym ,przynajmniej w latach 1939-1945.Auschwitz-Birkenau nie był jedynym obozem KL,nie był jedynym miejscem kaźni Żydów i innych narodów. Okazało się,że był to płacz po ofiarach tylko konkretnego miejsca i tylko Żydach,inni nie mieli takiego szczęścia,ich nie wspomniano,o nich zapomniano. Putin beznamiętnie przypomniał o 600 000 poległych czerwonoarmistach "wyzwalających" Polskę aż do Berlina,uważając zapewne,że nie była to cena zbyt wygórowana.Za agresję i zajęcie kawałka Finlandii w 1940 r. zapLacono życiem około 300 000 żołnierzy .Ale,myślę ,że obóz zrobił na nim wrażenie,że odbiegał od swego pierwowzoru,Wysp Sołowieckich. Pozostał jednak niedosyt.O jednych pamiętamy,nagłaśniamy,o innych nie.Różna cena ludzkiego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stawik Takie spostrzezenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 07:09 Ogladalem relacje z roczniczy ... na TVP1 i co przykulo moja uwage? Ci zolnierze ktorzy stali w tle. Tep wynosila ok -5stC wiatr wial dosc smialo a oni stali i stali, i stali. W tych letnich, galowych czapkach, na betonie. Tak tylko chcialme na to zwrocic uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Takie spostrzezenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:28 Ja też tam stałam na warcie.Gdy w latach sześćdziesiątych był odsłaniany Pomnik Ofiar w Oświęcimiu Brzezince byłam harcerką chodziłam do szkoły podstawowej nr 4 w Oświęcimiu na Osiedlu,było też bardzo zimno,staliśmy z harcerzami na warcie obok żołnierzy w czerwonych beretach,harcerze stali przy wszystkich tablicach.Pamiętam przyjechało wtedy też bardzo dużo byłych więźniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moochomor Re: W cieniu Zagłady IP: *.autocom.pl 28.01.05, 14:59 Tak jest zawsze: Nie zapomnijmy, aby to już nigdy się nie powtórzyło. Jednak moje spostrzeżenia są nieco inne: TO SIĘ POWTARZA, CODZIENNIE. Zmieniaja się miejsca i ludzie, ale chodzi o to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek niespodziewanie wdarła się? IP: 193.111.166.* 28.01.05, 15:55 To, że ta była uwięziona sama, niespodziewanie wdarła sie na mównicę, to mozna między bajki włożyć. Czy ktos chce mi wcisnąć, że do przezydenta Izraela można ot tak sobie podejść? Co za kit! Cociaż trzeba przyznać, że jej przemówienie, nawet jeżeli zaplanowane, było przejmujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iracki Sojusz Dem www.irak.pl-Wall Street finansowała Hitlera.Exxon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 16:58 www.irak.pl - bez cenzury lobby zbrojeniowego i naftowego o finansowaniu Hitlera przez Wall Street (m.in.Prescotta Busha, dziadka ob. prezydenta ) pod egidą CFR i rządu USA nb. Michnik zasiada w Adv. Board CFR.org, think-tanku Exxona (Exxon = dawna Standard OIL, partner handl. IG Farben Hitlera) Iracki Sojusz Dem www.irak.pl - "wybory w Iraku" ? Wybory w getcie do Judenratu pod wodzą gen. Stroopa -to pełna analogia do sytuacji w Iraku Zbrodniarz wojenny Cheney ma na rekach krew 140 tys. cywili irackich. 40 00o (przewaznie młodych poborowych) żolnierzy irackich . Kala w Auschwitz pamięc ofiar holocaustu. Abu Ghraib i Guantanamo - to wspólczesny Auschwitz Iracki Sojusz Dem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czołgista Re: W cieniu Zagłady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 21:39 Może mi ktoś wyjaśni do kogo były adresowane słowa tej ciężko doświadczonej pani: mamy czołgi,mamy armię.mamy kraj... Do Niemców? No to będzie wojna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Protest ortodoksyjnych rabinów do Kwaśniewskiego IP: *.pl / 193.24.200.* 28.01.05, 21:52 www.orthodoxrabbis.org/uor_veil050123.htm Zwiazek Ortodoksyjnych Rabinow Stanow Zjednoczonych i Kanady 235 EAST BROADWAY NEW YORK, N.Y. 10002 212 964-6337 23 Jan. 2005 Rzeczpospolita Polska: Prezydent Aleksander Kwasniewski Drogi Panie, 27. stycznia 2005 roku liderzy rzadow oraz ocaleli wiezniowie obozu koncentracyjnego z calego swiata zbiora sie w miejscu znanego powszechnie obozu Auschwitz, by uczcic szescdziesiata rocznice jego uwolnienia. Pani Simone Veil, byly francuski minister zdrowia, ktora byla zydowskim wiezniem obozu Aushwitz, takze zabierze glos na tym zebraniu. Pani Simone Veil jest dobrze znana jako ta, ktora spowodowala legalizacje aborcji we Francji. Jest ona zatem jedna z osob w glownej mierze odpowiedzialnych za trwajaca ciagle destrukcje ludzkiego zycia o wiele bardziej przekraczajaca zbrodnie nazistow. W swoich dzialaniach proaborcyjnych postepowala w diametralnej sprzecznosci z zasadami judaizmu. W perspektywie powyzszego jest nadzwyczaj nieodpowiednim by pani Veil zabierala glos na obchodach uwolnienia Auschwitz, skladamy stanowczy protest przeciwko temu. Z wyrazami szacunku, Rabbi Yehuda Levin Fax: 305 422-0557 ylevin@orthodoxrabbis.org Rzecznik Zwiazku Ortodoksyjnych Rabinow USA i Kanady oraz Rabinicznego Zwiazku Ameryki reprezentujacego ponad 1000 Rabinow Ortodoksyjnych (z ang. tl. Sulmeloth) Odpowiedz Link Zgłoś