Dodaj do ulubionych

Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmarka

01.02.05, 18:07
Teolog, publicysta, poeta, ks. prof. Jerzy Szymik został laureatem czwartej
edycji nagrody dziennikarskiej im. biskupa Jana Chrapka "Ślad". Natomiast
pierwszym laureatem prestiżowej nagrody "Diamentowy Ślad" - która będzie
przyznawana raz na trzy lata - został były premier Tadeusz Mazowiecki.
Czystego jak diament Mazowieckiego uhonorowano za "dorobek publicystyczny i
dziennikarski realizowany w skali całego życia". Jak całego, to całego, czyli
również do tego dorobku publicystycznego zalicza się szkalowanie księdza
biskupa Czesława Kaczmarka, ordynariusza kieleckiego, szykanowanego, a
następnie oskarżonego przez reżimowe władze o tak zwaną "działalność
dywersyjną" w interesie imperializmu USA i NRF. Zaraz potem, jak tylko biskup
Kaczmarek 22 września 1953 został bezprawnie skazany na 12 lat więzienia,
we "Wrocławskim Tygodniku Katolickim" ukazuje się artykuł Tadeusza
Mazowieckiego pt. "Wnioski". Księdzu biskupowi "obrywa się" w nim za rzekome
bycie "agentem imperializmu", jako że Mazowiecki już wtedy głosił "słuszne"
poglądy. Księdza biskupa nie oszczędzał, system chwalił: "przyszłość należy
do ustroju społecznego, w którym żyjemy". Ktoś, kto ma tak wstydliwy ślad w
życiorysie, zasługuje jednak zdaniem kapituły na nagrodę im. ks. bp. Chrapka,
na "Diamentowy Ślad".

- i on otrzymuje dziś katolicką nagrodę im Biskupa Chrapka....biedny Jan
pewnie w grobie sie teraz przewraca...
Obserwuj wątek
    • czyzunia Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 18:22
      dostał 12lat-widać mu sie należało.
      • oszolom.z.radia.maryja [...] 01.02.05, 18:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • czyzunia Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 18:26
          oszołku awansujesz i stajesz się q..a coraz bardziej bezczelny.
          a te 12 to temu katabasowi sie należało jak psu micha.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 18:41
            kto tu jest bardziej bezczelny chory z nienawiści klerofobie?
    • qwardian Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:04
      Podjęta przez bp. Kaczmarka na początku procesu próba zmiany treści zeznań
      skończyła się przerwaniem procesu i brutalnymi pogróżkami dyrektora
      departamentu śledczego MBP płk Józefa Różańskiego: "Ja już skułem mordy
      obrońcom i przestrzegam księdza biskupa, aby nie poważył się więcej na podobne
      postępowanie". Przypomnę, że Józef Różanski to nie kto inny jak słynny Żyd
      Goldberg, kat Polaków.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:16
        Józef Gruszka z PSL zadał pytanie czy Andrzej Rózański nie jest krewnym Józefa
        Rózańskiego..
        • bodo53 Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:34
          Wiesz Oszołomie...

Mimo wspólnie wyznawanej wiary dochodzę jednak do wniosku, że ty najzwyczajniej
          wyznajesz BOGA MŚCIWEGO. Pozwolisz mi przy tym, że pozostanę przy swoich
          schizmatycznych rojeniach, ponieważ wyznaję że tylko BÓG MIŁOSIERNY, pochylony
          nad każdym grzesznikiem, wybaczający błędy i zwątpienia, jest tą jedyną PRAWDĄ.

I pomimo różnic, jakie nas dzielą, życzę Ci jednak szczerej wytrwałości w
          dążeniu do samodoskonałości i zwykłego ludzkiego otrzeźwienia, abyś kiedyś w
          ewangeliach ujrzał BOGA PRAWDZIWEGO. Należy ci się to...
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:38
            szkoda że tego miłosierdzia nie okazałeś atakowanemu prałatowi Jankowskiemu
            gdyy faktycznie bezpodstawnie (co potwierdził prokurator) został przez media
            oskarżony o pedofilię...
            • bodo53 Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:40
              Kiedyś zrozumiesz moje słowa. Teraz jest na to stanowczo za wcześnie...

Pozdrawiam...
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:44
                mam nadzieję ze ty równiez zrozumiesz moje
            • bodo53 Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:44
              P.S. Prałat Jankowski nie jest z mojej bajki. Nie przepadam za sybarytami,
              którzy w dodatku mają takie niedobre mniemanie o kobietach. Dla mnie są one
              pięknem samym w sobie...
              • login39 Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 03.02.05, 11:01
                Czy to wystarcza, zeby kogos szkalowac?
                A ja myslelem, ze KAZDY obywatel ma te same prawa.
                Nawet Urban, Frasyniuk czy Jankowski.
                Zamiast demokracji ludowej mamy demokracje lubianych przez bodo53.
                Ja czekam na demokracje bezprzymiotnikowa.
                • bodo53 Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 03.02.05, 22:43
                  login39 napisał:

> Czy to wystarcza, zeby kogos szkalowac?
                  > A ja myslelem, ze KAZDY obywatel ma te same prawa.
                  > Nawet Urban, Frasyniuk czy Jankowski.
                  > Zamiast demokracji ludowej mamy demokracje lubianych przez bodo53.
                  > Ja czekam na demokracje bezprzymiotnikowa.

Ja bym tego ks. Jankowskiego może i nawet trochę pobronił, ale on mnie o to nie
                  poprosił. Nie to nie - bez łachy...
          • Gość: Romek Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark IP: *.chello.pl 01.02.05, 19:40
            A czy to prawda,że nawet biskup ma zmazy nocne i snią mu się anielice.
            • oszolom.z.radia.maryja Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:45
              a czy to prawda ze bijesz swoją żonę i wykorzystujesz seksualnie swojego psa?
              • bodo53 Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:47
                Oszołomie, na Boga...

Bez inwektyw...
                • oszolom.z.radia.maryja Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:48
                  II przykazanie brzmi:nie wzywaj Pana Boga swego nadaremno
                  • bodo53 Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:50
                    Wybacz, zgrzeszyłem...

• Gość: czyzunia Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 19:46
              czekajcie oszołek dorośnie, ustatkuje sie , zejda mu pryszcze, awansuje- może
              nauczy się używać rozumku.zreszta teraz idzie w awanse. juz nie bedzie za marne
              grosze szlojac sie po jakichs fiorumach gw.bedzia miał swoje, tam bedzie szlał
              z nozyczkami . przy nim giwi to dziecina.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:49
                własnie awansowałem...a problermów z pryszcami nie mam juz od jakichś dwóch
                trzech lat..w końcu w zeszłym roku stukneło mi ćwierćwiecze
                • bodo53 Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 01.02.05, 19:51
                  No to późno chopie zacząłeś, a to już se ne vrati...
                  • basia.basia Niestety to co napisał Oszoł to prawda:( 02.02.05, 11:08
                    A ja wyczytałam (chyba w Dzienniku Kisielewskiego a może Tyrmanda),
                    że Mazowiecki wyrzucił Herberta z pracy i niestety dlatego, że mu
                    kazano.

Nie uważam, żeby należało przemilczać takie rzeczy. Dla mnie np.
                    Herbert jest aytorytetem moralnym a Mazowiecki nie:(
                    • qwardian Autorytet moralny 02.02.05, 22:09
                      Jest to przykład wyjątkowego cynizmu - wszak zaledwie trzy miesiące wcześniej
                      Mazowiecki "z całym przekonaniem" zabrał głos w sprawie "trudnej i drażliwej".
                      Chodzi o wyjątkowo perfidnie sfingowany przez komunistów proces biskupa
                      Czesława Kaczmarka, ordynariusza kieleckiego, oskarżonego między innymi o
                      kierowanie "ośrodkiem antypaństwowym i antyludowym", o współpracę z Niemcami, o
                      to, że był zwolennikiem faszyzmu. Biskup został skazany na 12 lat więzienia.
                      Choć dla wszystkich było oczywiste, jak władza ludowa traktuje podejrzanych i
                      aresztowanych, Tadeusz Mazowiecki (przypomnijmy: niedoszły prawnik) -
                      wątpliwości nie miał. Na łamach "WTK" opublikował swoje wnioski, płynące z tego
                      sfingowanego od początku do końca procesu, które - jak to się dziwnie złożyło -
                      były wyjątkowo zgodne z wnioskami resortu bezpieczeństwa, owego "bijącego serca
                      partii". Nie były to wnioski człowieka uważającego, że komunizm jest epoką
                      przejściową i zbrodniczą. Przeciwnie - Mazowiecki tak bowiem wówczas
                      pisał: "Wierzymy bowiem najgłębiej, że nawet najbardziej bolesne i tragiczne
                      pomyłki nie mogą zmienić faktu, iż przyszłość należy do ustroju społecznego, w
                      którym żyjemy (...)". Nie trzeba dodawać, że panował wówczas komunizm i to w
                      najstraszniejszej, stalinowskiej odmianie.
                      • petrokles Re: Autorytet moralny 03.02.05, 22:50
                        No tak, ale dla gazeciarzy wybiórczych to Bender jest be...
                        P.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Tadeusz Mazowiecki szkalował biskupa Kaczmark 03.02.05, 15:45
                    lepiej późno niż wcale
                • nabukko to już oszołku nie bedziesz 02.02.05, 22:29
                  kibli sprzatał? Ty to umiesz sobie życie ułożyć.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: to już oszołku nie bedziesz 02.02.05, 23:21
                    ja nigdy kibli nie czysciłem..no chyba ze po sobie..
                    • grom3 Re: to już oszołku nie bedziesz 02.02.05, 23:26
                      No widzisz oszolomie na biskupa kablowal i zrobili jego premierem Polski.Jak ty
                      bedziesz na Rydzyka kablowal kto wie moze zrobia ciebie prezydentem.
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: to już oszołku nie bedziesz 03.02.05, 15:07
                        tylko kto to za komuny mógł przewiodzieć ze komuna w ogóle padnie za życia
                        naszych rodziców i za naszego życia
    • p_u_k A NAPISAŁ TAK: 03.02.05, 18:40
      Na rozprawie sądowej zaanalizowana została przestępcza działalność oskarzonych
      jak i jej skutki. Doprowadziły one do czynów skierowanych przeciw interesom
      własnego narodu. Doprowadziły ks. biskupa Kaczmarka do działalności wrogiej
      wobec interesu narodowego i postępu społecznego w okresie przedwojennym,
      okupacyjnym i w Polsce Ludowej, do uwikłania się się we współpracę z ośrodkami
      wywaidu amerykańskiego. Dlatego więc nie tylko bolejemy, ale i odcinamy się od
      błędnych poglądów ks. biskupa Kaczmarka, które doprowadziły go do akcji
      dywersyjnej wobec Polski Ludowej i kierowały w tej działalności jego postawą
      (...) koniec cytatu

pozdrawiam
      puk
      • oszolom.z.radia.maryja Re: A NAPISAŁ TAK: 03.02.05, 18:56
        podaj jeszcze źródło skąd ten cytat zaczerpnąłeś
        • p_u_k Re: A NAPISAŁ TAK: 03.02.05, 21:28
          oszolom.z.radia.maryja napisał:

> podaj jeszcze źródło skąd ten cytat zaczerpnąłeś

"Tygodnik Katolicki" 1953, 27.09., cyt.za: B. Urbankowski "Czerwona msza czyli
          uśmiech Stalina", t. 2, warszawa 1998, s. 163

• oszolom.z.radia.maryja Re: A NAPISAŁ TAK: 03.02.05, 22:22
            dobre..ale uwafga bo ci z TP powiedzą ze w1953 TP został przekazany PAXowi
            • p_u_k Re: A NAPISAŁ TAK: 03.02.05, 23:23
              oszolom.z.radia.maryja napisał:

> dobre..ale uwafga bo ci z TP powiedzą ze w1953 TP został przekazany PAXowi

Zgadza się - to było już w pax-owskim Tygodniku Katolickim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka