Dodaj do ulubionych

KARA ŚMIERCI

04.02.05, 12:22
Kilka dni temu mężczyzna, zgwałcił i zabił swojego 3 miesięcznego synka.
Tylko dlatego, że dziecko nie chciało przestać płakać. Współwięźniowie
zapowiadają:"Nie damy mu żyć tutaj. Zginie". Czy nie lepiej byłoby wprowadzić
w Polsce karę śmierci. Dlaczego mamy pracować i płacić podatki na skazanych
dożywotnio więźniów? Czy powinniśmy przesądzać o losie takich morderców jak
ten "tata"? Tak!!! On już przesądził o losie "swojego" synka!!!!
Czekam na Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • bez_mapy Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 12:30
      W pałni sie zgadzam. Moim zdaniem osoby, które są przeciwko karze śmierci
      powinni sami utrzymywać tych morderców w więzieniu (płacąc wieksze podatki niż
      ci, którzy są za likwidacją potworów).
      • nabukko Za szczególne przypadki ..... 04.02.05, 12:32
        okrucieństwa, gwałtu, zbrodnie wojenne jestem zdecydowanie ZA!
    • rudzia20 Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 12:54
      Myślę dokładnie tak samo jak Wy!
      • bez_mapy Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 13:40
        ...i przeważająca większość Polaków. Szkoda tylko, że rządu nie obchodzi głos
        opinii publicznej. To nie jest demokracja!
        • rudzia20 Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 17:16
          Czy żeby taki pomysł wszedł w życie potrzeba miliona podpisów? Pytanie
          skierowane do władz! Ja się podpiszę bez wachania!
    • bez_mapy Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 17:26
      Podpisów znalazłoby się wiele, wiele więcej. Niestety to nierealne, bo:
      1. UE jest przeciwko, a przecież nam nie wolno mieć własnego zdania
      2. Kler jest przeciwny karze śmierci (to może niech księża sami utrzymują
      zwyrodnialców - stać ich).
      3. Rząd ma w d..., co myśli jego elektorat.
      • piotr7777 Re: sprawa jest zamknięta 04.02.05, 18:16
        W społeczeństwch cywilizowanych nie ma miejsca dla kary śmierci.
        Trzeba to jasno powiedzieć.
        • bez_mapy Re: sprawa jest zamknięta 04.02.05, 18:21
          Kto tak powiedział? A może to aksjomat?
          • rudzia20 Re: sprawa jest zamknięta 04.02.05, 18:39
            A powiedz mi gdzie jest cywilizowany świat? Chętnie się tam przeniosę. Wszystko
            jest tylko na pokaz. Nie liczą się uczucia ani zdanie ludzi. Czy to jest
            demokracja? Czy to jest ten cywilizowany świat?
          • mn7 sprawa jest zamknięta 05.02.05, 12:10
            Tak, to aksjomat cywilizowanego świata.
            Wszystkie bez wyjątku kraje europejskie definitywnie wyrzekły się kary
            śmierci. Także te, które stały i stoją na cokolwiek niższym od Polski poziomie
            cywilizacyjnym. Kraje pozaeuropejskie też się stopniowo wyrzekają i jest to
            proces nieodwracalny.

• platformiak Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 19:31
      Kara śmierci jest dobra za niektore zbrodnie ale:
      Różne deklaracje, umowy itp: jak europejska karta praw człowieka czy Karta Praw
      Podstawowych zabrania kary smierci. Nawet w warunkach wojny.
      • bez_mapy Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 19:56
        Mnie nie było przy podpisywaniu tych deklaracji, bo na pewno nie zgodziłabym
        się na bezwarunkwy zakaz kary śmierci. Dlaczego mam się więc ślepo
        podporządkowywać decyzjom elit? 70% społeczeństwa jest za taką karą.
    • danka76 Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 20:52
      Właściwie to nie umiem jednoznacznie powiedzieć, czy jestem za czy przeciw.
      Raczej przeciw, bo jednak śmierć to dla skazanego żadna kara, gorszą byłaby
      konieczność ciężkiej , ale naprawdę ciężkiej pracy, bez możliwości oglądania
      telewizji, wylegiwania się przez cały dzień i szansy wyjścia za dobre
      sprawowanie. Ale jeśli nie ma pracy? Nie wiem...
      Skazany to przecież też człowiek. Czy bylibyście zdolni wykonać wyrok - zabić -
      człowieka, nawet jeśli byłby on winny i skazany na karę śmierci? Ja chyba nie...
      • bez_mapy Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 21:04
        Człowiek nie morduje bez powodu, ba, nawet zwierzęta zabijają tylko, by zdobyć
        pokarm. Osoba, która dokonuje zbrodni przestaje być człowiekiem, powinna zatem
        zostać pozbawiona praw człowieka, także prawa do życia.
        • mroofka2 Re: KARA ŚMIERCI 06.02.05, 12:39
          nie prawdą jest że zwierzęta zabijają tylko po to aby zdobyć pokarm.Lwy walczą
          o lwicę, by ją zdobyć i silniejszy zabija słabszego, a ponadto kiedy lwica
          urodzi lwiatka lew je zabija, by w przyszłości nie mogły mu zagrozić, dlatego
          lwica musi się z nimi ukrywać.Może to śmiesznie brzmi ale tak jest.Dużo by
          można znaleźć w przyrodzie takich przykładów.
      • rudzia20 Re: KARA ŚMIERCI 04.02.05, 21:31
        Postawmy takie założenie. Masz dziecko. Jak wiadomo dla normalnych ludzi
        dziecko jest całym skarbem i życiem. W pewnym momencie jakis obleśny psychol
        gwałci i morduje Twoje dziecko. Czy wtedy byś nie zabiła. Ja bez mrugnięcia
        okiem. Wprowadzcie karę śmierci, postawcie pod ścianą tych którzy mordują z
        zimną krwią bezbronne dzieci a ja ich wszystkich rozstrzelam. W dorosłym życiu
        każdy ma już ukształtowany umysł i tego już nikt nie zmieni. Morderca zostanie
        mordercą. A co powiesz o taki typie, który został skazany za pedofilię i w
        telewizji powiedział, że nadal będzie to robił jak wyjdzie. A ile jest takich,
        którzy mówią, że więcej tego nie zrobią, wychodzą wcześniej za dobre
        sprawowanie (dla mnie niezrozumiałe, czyżbyśmy tak małe podatki płacili, ze nie
        można ich utrzymać?) i gwałcą dalej. Ja nie każę Wam zabijać morderców.
        Zastanówcie się nad tym, bo niedługo na tym świecie będzie więcej przestępców
        niż normalnych ludzi!
        • danka76 Re: KARA ŚMIERCI 05.02.05, 09:19
          Gdyby takie nieszczęście spotkało mnie, albo kogoś mi bliskiego to nie
          wykluczam, że miałabym podobne poglądy. Dlatego nie umiem jednoznacznie
          określić swojego stanowiska. Masz dużo racji, ale ja w obecnej chwili uważam,
          że należy zmienić raczej system, np. nie wypuszczać na wolność przed odbyciem
          całej kary, nie pozwalać "nic nie robić" w więzieniu itp. Wydaje mi się, że
          wprowadzenie kary śmierci i tak nie jest możliwe, więc trzeba szukać innych -
          realnych rozwiązań. Pozdrawiam.
          • piotr7777 Re: KARA ŚMIERCI 05.02.05, 10:52
            Kara śmierci jest czymś głęboko nieludzkim. Oznacza bowiem pozbawienie życia
            bezbronnej osoby często po znacznym upływie czasu od dokonanej zbrodni. Czym
            innym jest zastrzelenie terrorysty stanowiącego realne zagrożenie dla życia i
            zdrowia wielu osób a czym innym zabicie z premedytacją kogoś, kto zagrożenia
            już nie stanowi (co najwyżej potencjalne a i to przy sprawnym systemie
            penitencjarnym można wykluczyć).
            Być może gdyby ktoś z moich bliskich został zamordowany chciałbym śmierci
            mordercy. To, że bliscy ofiar morderstw domagają się śmierci sprawców jest
            czymś zrozumiałym, ale czymś czego nie można zaakceptować. Stan traumy po
            stracie bliskiej osoby jest stanem patologicznym - bliscy ofiar potrzebują
            raczej terapii psychiatrycznej niż widoku sprawcy podłączanego do prądu.
            Teza, że kara śmeirci odstraszy potencjalnych przestępców jest absurdem, ale o
            tym pisałem już na forum wiele razy, wiec nie chcę się powtarzać.
            • bpos Re: KARA ŚMIERCI 05.02.05, 11:23
              Teza, że kara śmeirci odstraszy potencjalnych przestępców jest absurdem, ale o
              > tym pisałem już na forum wiele razy, wiec nie chcę się powtarzać.

Więc nie pisz więcej i nie powtarzaj się, bo nie masz racji.
              • piotr7777 Re: KARA ŚMIERCI 05.02.05, 11:24
                bpos napisał:

> Teza, że kara śmeirci odstraszy potencjalnych przestępców jest absurdem, ale
                o
                > > tym pisałem już na forum wiele razy, wiec nie chcę się powtarzać.
                >
                > Więc nie pisz więcej i nie powtarzaj się, bo nie masz racji.
                Udowodnij dlaczego.
                • platformiak Re: KARA ŚMIERCI 05.02.05, 11:57
                  piotr7777 napisał:

> bpos napisał:
                  >
                  > > Teza, że kara śmeirci odstraszy potencjalnych przestępców jest absurdem,
                  > ale
                  > o
                  > > > tym pisałem już na forum wiele razy, wiec nie chcę się powtarzać.
                  > >
                  > > Więc nie pisz więcej i nie powtarzaj się, bo nie masz racji.
                  > Udowodnij dlaczego.

chodzi o to że kara smierci ejst równie abstrakcyjna jak kara mandatu dla
                  kierowcy który przekracza prędkość wie że może go spotkać ale i tak ryzykuje bo
                  jest łatwiej. Kara śmierci ma też ta złą ceche że jak człowiek raz popełni
                  taka zbrodnie i wie że zginie bedzię robił wszystko żeby nie zostac złapanym
                  każdą nawet najgorszą zbrodnie...
                  • mn7 otóż to 05.02.05, 12:15
                    Zresztą wbrew powszechnemu mniemaniu taże inne kary nie odstraszają.
                    Cóż z tego, że w ostatnich latach sądy mają coraz cięższą rękę, jeśli wiadomość
                    o tym nie dociera do potencjalnych sprawców? Oni w ogóle nie czytają prasy, a
                    jesli już, to dowiadują się z niej, że w Polsce nastąpia
                    rzekomo "liberalizacja" prawa karnego i że sądy sa rzekomo "łagodne"!
                    Zresztą przestępcy nigdy (z małymi wyjątkami) nie kalkulują. Sprawca zawsze
                    zaklada, że i tak nie zostanie złapany, więc zagrożenie kara ma marginalne
                    znaczenie.
    • piotr7777 Re: KARA ŚMIERCI 05.02.05, 21:12
      Dzisiaj w TVP 3 jako zwolennik k.s. wypowiedział się p. Orszagh. Być może
      dzięki takim sprytnym demagogom 70 procent społeczeństwa błądzi.
      • mn7 Re: KARA ŚMIERCI 05.02.05, 22:55
        piotr7777 napisał:

> Dzisiaj w TVP 3 jako zwolennik k.s. wypowiedział się p. Orszagh. Być może
        > dzięki takim sprytnym demagogom 70 procent społeczeństwa błądzi.

I to jak się wypowiedział!
        Główny argument Orszagha byl taki, ze więzienia są przeludnione, więc
        przywrócenie kary śmierc miałoby rzekomo zlikwidowac to przeludnienie!
        Czy on ma wszystkich za idiotów? Jeśi by rzeczywiście wprowadzono k.ś. (załóżmy
        czysto teoretycznie, bo nie ma takiej możliwści) to byłoby to 5-7, góra 10
        egzekucji rocznie. W polskich więzieniach jest 60 000 miejsc (skądinąd bardzo
        dużo w przeliczeniu na liczbę mieszkańców), a brakuje w tej chwili ok. 30 000.
        Po prostu kretyn. Ciekaw jestem jak nazwac tych, którzy bezkrytycznie łapią się
        na takie "argumentacje"?
    • qwww Re: KARA ŚMIERCI 05.02.05, 22:58
      oczywiście-za morderstwo kara smierci jest jedyna adekwatna kara
    • mroofka2 Re: KARA ŚMIERCI 06.02.05, 00:08
      kara smierci???to jest rozwiązanie???jesteśmy ucywilizowanym i w miare
      rozwinietym krajem, a przez to staniemy sie jak 31 państw afrykańskich, które
      taką karę wymierzają.Zaraz odezwą się głosy że w USA też stosują karę śmierci,
      ale rozmyślają o jej zniesieniu w niektórych stanach.Np. w Teksasie jej
      wprowadzenie nie dało "wymiernych" skutków- o czymś to świadczy.Lepiej dać
      takiemu dożywocie bez możliwości wcześniejszego zwolnienia i do pracy go!!!Jest
      przecież mnóstwo roboty, której nikt sie nie chce podjąć, niech zarobi na swoje
      utrzymanie.
      • qwww Re: KARA ŚMIERCI 06.02.05, 00:37
        za morderstwo należy się kara śmierci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka