wujaszek_joe 14.02.05, 10:09 wreszcie. biedni ludzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerry21 Re: "Śląski skok stulecia" - uniewinnienia 14.02.05, 10:15 redakcja powinna wyslac dobrego dziennikarza, niech przejrzy akta i tzw. material dowodowy- niech opisze jak dziala ten tzw. wymiar sprawiedliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony1 Re: "Śląski skok stulecia" - uniewinnienia 14.02.05, 10:59 bzdura - świętoszków nie oskarżono - to też pewnie niezłe śmiecie - tyle że im nic nie udowodniono... póki co... może tego napadu nie zrobili i odszkodowanie im sie należy - ale nie sądzę żeby współczucie im się należało.. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnamamba1 Re: Debilku..... 14.02.05, 11:21 Za taaaką wypowiedź, dostaniesz podwyżkę i będziesz mógł, nie raz, ale dwa razy dziennie wyczyścić komendantowi buty. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz [...] 14.02.05, 13:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nikkisix1 Re: "Śląski skok stulecia" - uniewinnienia 14.02.05, 11:55 teraz zamknąć prokuratora, sędziów decydujących o przedłużaniu aresztu i całą resztę idiotów którzy chłopakom złamali życie. No i odszkodowania, odszkodowania,odszkodowania!!!! Puścić z torbami cały tzw, "wymiar sprawiedliwości" Odpowiedz Link Zgłoś
ricofederico Brak dowodów - nie zamykac..... 14.02.05, 12:29 Paranoja... Chociaż rzadko w POlsce się zdarza, żeby sąd uniewinnił kogoś któ już tyle odsiedział... i argumentował, że wszelkie niejasności rozpatrujemy na korzyść oskarżonego... Jestem posiadaczem tzw. wyroków ... wiem jak funkcjonuje wymiar sprawiedliwości... Przez sześć lat jeździłem do sądu jako oskarżony a sprawa ciągnęła się i wiecie co wybrałem??? Dobrowolnie poddałem się karze, dostałem rok w zawiasach za czyn, któtrego nie popełniłem, ale miałem już dość niekończoncych się rozpraw i tej sądowej "smyczy" - nawet dłuższy wyjazd był niemożliwy... przecież nie stawię się na rozprawę w trakcie podróży po np.Australii.... Chory kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Prokuratura i sądownictwo wymagają uzdrowienia! 14.02.05, 14:15 Prokuratorów powinno być tylu aby bardzo rzadkie były przypadki zwłoki spowodowanej nadmiarem spraw jakie prowadzi dany prokurator. A nawet powinno być prokuratorów więcej bo nigdy nie wiadomo czy w którymś okresie nie wypłynie większa ilość spraw niż zwykle. Ze względu na mizerię budżetową środki na przyjęcia nowych prawników na aplikacje prokuratorskie powinny pochodzić z systematycznego obniżania pensji prokuratorów o 1% miesięcznie co pozwoli na przyjmowanie aplikantów w ilości 1,5% ilości kadry prokuratorskiej miesięcznie (18% rocznie) - pieniędzy starczy bo pensje nowo przyjmowanych są o wiele mniejsze od średniej pensji prokuratorskiej. Proces zmniejszania pensji należy zatrzymać w momencie gdy pensje prokuratorów staną się na tyle nieatrakcyjne, że pojawią się przypadki odchodzenia prokuratorów do innych profesji. Podobną sanację powinno przejść sądownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-sk Re: Prokuratura i sądownictwo wymagają uzdrowieni 14.02.05, 15:40 Ten sposób "uzdrawiania" przez obniżanie pensji doprowadzi tylko do jeszcze większego łapownictwa. Moim zdaniem wystarczyłoby, gdyby urzędnicy "wymiaru sprawiedliwości" ponosili osobistą odpowiedzialność za swoje decyzje. obecnie odpowiedzialność ponoszą podatnicy. Chociaż te proste rozwiązanie też pewnie nie musi być takie idealne, jakim mi się wysaje Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Re: Prokuratura i sądownictwo wymagają uzdrowieni 14.02.05, 21:53 Jak prokurator ma słabe morale to się uchytrzy na 100 zł łapówki choć zarabia 5000. A jak ma silne morale to nie weźnie nawet miliona choćby zarabiał 2000 zł. Poza tym jak są rezerwy kadrowe to do jednej sprawy można skierować dwóch czy nawet trzech prokuratorów, a to nie utrudnia wzięcia łapówki dwa czy trzy razy tylko dziesiątki i setki razy. Po drugie dopływ młodych ambitnych na pewno wpłynie mobilizująco na wszystkich bo awans będzie trudniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: "Śląski skok stulecia" - uniewinnienia 14.02.05, 14:22 Dziwi mnie że w takich przypadkach nie sprawdza się majatku oskarżonych. Gdy skromny ochroniarz ma w szufladzie (albo jego żona woźna, czy nauczycielka) pół miliona złotych, których pochodzenia nie umie wyjasnić, to, co ma do rzeczy kształt małzowiny? Odpowiedz Link Zgłoś
muklo A skąd wiesz że sąd tego nie sprawdził? 14.02.05, 15:00 Było nagranie z kamery, której zadaniem jest rejestrowanie właśnie takich zdarzeń. Przez 2,5 roku sąd analizował ten film, żeby dojść do wniosku, że na filmie bandyci mają inny wzrost i uszy. czy to nie jest jakaś paranoja? a kto zapłaci odszkodowanie? między innymi ja i ty. Odpowiedz Link Zgłoś
polonif Taka jest manipulacja.... 14.02.05, 15:35 Jak nie ludzkie metody stosują w ..... Kiedy miały miejsce najgorsze czasy różnych ustrojów politycznych, kiedy nie było wolności słowa, kiedy nikt nie mógł korzystać z pełni praw obywatelskich, społeczeństwo było zastraszane przez władze polityczne. Niektórym z nas wydaję się, że te straszne czasy już minęły . Trzeba jednak przełknąć gorzka prawdę i usłyszeć...”nic z tego, wcale nie jest lepiej, zastanówmy się czy jednak nie jest jeszcze gorzej!!!” Kiedy w czasach historycznych chciano udowodnić komuś winę, nie było to takie trudne bo wystarczyło kogoś przegłodzić, pobić bądź jeszcze bardziej nie ludzko potraktować usadzając kogoś na przyrządach do rozciągania kończyn czy krępując komuś ciało. W dzisiejszych czasach wydaje nam się , że te straszne czasy już minęły. Mi jednak wydaję się, że jest gorzej niż myślimy. Wszyscy z nas wiedzą jakie postępy w dziedzinie nauki i medycyny wykonała ...psychologia. Często widzimy wśród nas osoby, które wykazują w większym bądź mniejszym stopniu problemy z własną psychiką. Co kilka lat temu, zwrot „idę do psychologa był wstydem to dziś jest normalnością”. W niektórych przypadkach bóle i cierpienia psychiczne przewyższają straty fizyczne. Na szczęście rola psychologii zaznacza się wśród obywateli świata, a niektóre organizacje kładą specjalny nacisk na potrzeby ludzkie w tejże dziedzinie ich zdrowia. Psychologie można wykorzystać w inny sposób. Mianowicie wykorzystać ją przeciw ....człowiekowi. Nikt z nas nie lubi mieć uczucia bólu, żalu, tęsknoty za innymi a przede wszystkim poczucia niesprawiedliwości. Niestety nadal żyjemy w takich czasach gdzie społeczeństwo nadal jest skrępowane, polityka ucieka się do wyzyskiwania społeczeństwa a obywatele maja być narzędziem do władzy politycznej! Wszystko to co ma miejsce wokół nas działa na zasadzie manipulacji poprzez np. media. Wystarczy obejrzeć wydanie tych samych wiadomości w różnych stacjach telewizyjnych a większość z nas potrafi już spostrzec jak te same fakty są przedstawione z różnych stron...czyli nic bardziej trafnego jak powiedzenie „punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia”. Manipulacja ta odbywa się tak jakby na wolnym powietrzu gdzie nikt nie jest zobligowany do oglądania bądź słuchania tych informacji. Natomiast jest coś co bardziej potrafi zdruzgotać człowieka....manipulacja dosłownej wolności człowieka!!!! Nie ma nic gorszego jak utrata zdrowia i wolności! Nie przekona się o tym tylko ten którego to nie doświadczyło!!! Manipulacja wolnością człowieka w dzisiejszych czasach posunęła się do tego stopnia, że wygląda ona gorzej niż kiedykolwiek miało to miejsce. Dawniej nie znano się na kruczkach psychologii. O wiele bardziej były rozwinięte metody zadawania cierpień fizycznych. Problem stanowiło to, że cierpienia fizyczne miały zasadniczą wadę. Pozostawiały widoczny ślad na ciele oskarżonego!!! Metody psychiczne o wiele bardziej sprawdzają się w tych warunkach gdyż nie pozostawiają dowodów działania „przełożonych” co sprawia, że każdy od swojej winy może „umyć ręce”. Tylko co to będzie gdy do ich umycia zabraknie „wody”? Co będzie gdy społeczeństwo zrozumie, że staje się przedmiotem manipulacji? Działania organów państwowych pod przykrywką „porządku prawa” stosuje metody zastraszeń i przetrzymują osoby pod przykrywką „trwania śledztwa”. Bo jak to inaczej nazwać gdy do wycieńczonych, niejednokrotnie zupełnie niewinnych osób używa się zwrotów „wyjdziesz na wolność wtedy jak przyznasz się do zarzucanej Ci winy”. Czy to jest działanie humanitarne czy może dążenie do prawdy???? Takie niestety działania są bliżej niż myślisz. Ostatnio mogliśmy się przekonać i domyślać się jak przesłuchują osoby. Ktoś mógłby powiedzieć, że diler narkotyków był „na haju” no i ...sobie wyskoczył. Takie rozumowanie mogłoby wystąpić ale istnieją ku temu wątpliwości. Jak zrozumieć metody przesłuchiwania świadków gdy podczas przesłuchań występują zwroty „pójdziesz siedzieć”, „co ty myślisz...ja dostaje premie od każdej osoby które wylądują w areszcie, więc mam się premii pozbywać??, „przyjdziemy po Ciebie, zakujemy w kajdanki i poprowadzimy Cię przez całe osiedle aby sąsiedzi widzieli”. Takich zwrotów do przesłuchiwanych można by przytaczać wiele bo nikt nie wie dokładnie ile ich pada podczas jednego przesłuchania w miejscach gdzie ludzie wyskakują z okien! Jeśli takie zwroty stosowane są do świadków to można sobie wyobrazić jakie metody maja do tych którym chce się winę udokumentować. Wiem, że za kilka lat społeczeństwo może będzie sądzić tych „ważnych” przełożonych tak jak teraz sądzeni są Ci „ważni” z poprzednich systemów politycznych... ale aby do tego doszło to ile jeszcze potrzeba ofiar? Ile jeszcze potrzeba będzie ludzi którzy wyskoczą oknami i ile trzeba ofiar maltretowanych psychicznie którzy są przetrzymywani bez wyroku w aresztach? Odpowiedz Link Zgłoś
pastof Skontrolowac katowicka prokurature!!!! 14.02.05, 15:46 Jak widac prokuratorzy wykorzystuja swoja wladze i manipuluja wolnoscia czlowieka!!!!Niech sami sobie posiedza a dopiero pozniej niech podejmuja decyzje o aresztowaniach niewinnych ludzi!!!! W areszcie w Katowicach jest jeszcze wielu niewinnych osob!!!!! Niech ktos w koncu skontroluje Katowicka Prokurature!!!! No i niech prokuratorzy z wlasnej kasy wyplacaja odszkodowania!!!! Odpowiedz Link Zgłoś