Dodaj do ulubionych

Izraelici kim jest da was Goi

IP: 213.251.136.* 04.09.01, 15:02
Obserwuj wątek
    • Gość: Onyx Re: Izraelici kim jest da was Goi IP: 62.87.254.* 04.09.01, 15:39
      Tym czym dla Ślązaka "gorol" i dla górala "ceper".

Onyx
      • Gość: IZI Re: Izraelici kim jest da was Goi IP: *.war.novell.com 04.09.01, 19:00
        Pytanie bylo do Izraelitow wiec czemu sie wypowiadasz?
        Goj to znaczy po prostu narod, bez zadnego zabarwienia emocjonalnego czy
        kontekstowego. Usus tego slowa jest - nie-zyd ale takze bez zabarwienia.
        Oczywiscie jak w kazdej spolecznosci sa tej okreslenia obrazliwe ale slowo goj
        do nich nie nalezy. np w psalmie - "lo jisa goj el goj cherem" - narod narodowi
        nie bedzie czynil krzywdy.
        I taki tez jest moj stosunek do gojow - ludzie tak jak my.

IZI
        • Gość: JK Jesteś chlubnym wyjątkiem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 22:51
          • Gość: IZI Re: Jesteś chlubnym wyjątkiem IP: *.war.novell.com 05.09.01, 13:57
            Niezle znam srodowisko zydowskie i nie uwazam tak. Nie zetknalem sie nigdy z
            postawa rasistowska wsrod zadnego z moich znajomych. Mozliwe ze takie postawy
            istnieja ale nigdy nie zetknalem sie z tym zjawiskiem. Masz moze przyklady na
            cos przeciwnego?

IZI
        • Gość: 3kropek Re: Izraelici kim jest da was Goi IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 04.09.01, 23:07
          Gość portalu: IZI napisał(a):

> Pytanie bylo do Izraelitow wiec czemu sie wypowiadasz?

Izi, czy Ty wiesz o Onyxie coś, czego my nie wiemy?
          • Gość: JK Słuszne spostrzeżenie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 23:09
            • Gość: IZI Re: Słuszne spostrzeżenie IP: *.war.novell.com 05.09.01, 14:03
              Wydawalo mi sie ze fakt ze Onyx nie jest zydem jest oczywiste.

IZI
      • Gość: CCC Re: Izraelici kim jest da was Goi IP: 213.77.91.* 07.09.01, 12:13
        Gość portalu: Onyx napisał(a):

> Tym czym dla Ślązaka "gorol" i dla górala "ceper".
        Chyba "hanys" (tak "gorole" nazywają ślązaków)

Pozdrawiam CCC

• Gość: Janek Re: Tym czym dla Ciebie jest innowierca. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.01, 00:22
      Kolego . Jeżeli mowa o Goi to był taki sławny malarz hiszpański. Natomiast goj
      to z hebrajskiego "nie żyd", "innowierca", który nie jest synem przymierza i
      którego obowiązuje jedynie siedem praw Noachidów. W zasadzie to słowo ma
      pejoratywne znaczenie. Negatywne nastawienie wobec gojów znajdują wyraz w
      określeniach takich jak nochri/obcy/, orel i orelte /nieobrzezani/, szajgec i
      sziksa/wstrętny męzczyzna lub kobieta/. Małżeństwo mieszane z gojem prowadzi do
      asymilacji i uznawane jest za równoznaczne z wyrzeczeniem się religii Izraela,
      Rodzina osoby zawierającej takie małżeństwo dopełniała tygodniowej żałoby jak
      po umarłym, itd. Natomiast dobroczynnością należy obejmować także gojów i
      odwiedzać ich w czasie choroby.Sprawiedliwi wśród narodów świata będą mieli
      swój udział w przyszłym świecie/Olam Haba/, a w erze erze mesjańskiej wszystkim
      gojom dane będzie poznanie jedynego prawdziwego Boga. To wszystko
      skutkibarbarzyńskich prześladowań Żydów przez chrześcijan i muzułmanów oraz
      kabalistycznej wiaryw to, że goje nie posiadają boskiej duszy. Myślę, że to
      chyba teraz tylko u starozakonnych pozostało.
      • Gość: Stoik Do Janka - nie całkiem prawda IP: *.toya.net.pl 05.09.01, 01:06
        Janku, rzeczywiście słowo goj jest używane w znaczeniu "nie-Żyd", ale po
        hebrajsku oznacza po prostu naród. Przeczytaj wyjaśnienia IZI. Podobnie słowo
        sziksa (lub siksa) nie oznacza nic wstrętnego i chociaż źródłosłów jest
        hebrajski, to jest to słowo z jidisz, oznaczające na ogół młodą nie-Żydówkę.
        Przez ortodoksyjnych Żydów jest używane też na oznaczenie Żydówki, która nie
        prowadzi koszernego domu itp
        • Gość: Mentsh Re: Do Janka - nie całkiem prawda IP: *.chello.pl 05.09.01, 01:41
          Gość portalu: Stoik napisał(a):

> Janku, rzeczywiście słowo goj jest używane w znaczeniu "nie-Żyd", ale po
          > hebrajsku oznacza po prostu naród. Przeczytaj wyjaśnienia IZI. Podobnie słowo
          > sziksa (lub siksa) nie oznacza nic wstrętnego i chociaż źródłosłów jest
          > hebrajski, to jest to słowo z jidisz, oznaczające na ogół młodą nie-Żydówkę.
          > Przez ortodoksyjnych Żydów jest używane też na oznaczenie Żydówki, która nie
          > prowadzi koszernego domu itp

Podobnie słowo szejgec (szajgec) było w języku jidisz stosowane w stosunku do
          młodych Żydów w znaczeniu "łobuz", "urwipołeć" itp.

W ogóle, proponuję aby nasi "eksperci do spraw Żydów" zadali sobie trochę trudu w
          celu dowiedzenia się trochę o ich kulturze i języku, a dopiero później wyrażali
          sądy na ten temat. Tak się składa, że trochę znam kulturę żydowską a poza
          tym "ikh ret a bisl yidish" i puste śmiechy (pomieszane z przerażeniem) mnie
          ogarniają, kiedy widzę te bzdury, które wypisują.

Orem Mentsh
          • Gość: Janek Re: Do Janka - nie całkiem prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.01, 11:09
            Ekspertem w tych sprawach nie byłem i nie jestem. Przez ciekawośc sam chciałem
            sprawdzić co to oznacza słowo goj. Sięgnąłem do książki Alana Umtermana:
            "Encyklopedia tradycji i legend żydowskich" Książka i Wiedza 1998. Na tym
            źródle swoją wypowiedż opierałem. Jeżeli to jest nieprawda zainteresowanych
            przepraszam. Prawdą jest powiedzenie, że ciekawość to pierwszy stopień do
            piekła. Pozdrawiam.
            Za przekazane cenne uwagi dziękuję.
            • Gość: Aron Re: Do Janka - nie całkiem prawda IP: 212.191.36.* 05.09.01, 12:08
              Żydem jest każdy wyznania Mojżeszowego lub ateista. Żydem nie może być katolik
              muzułmanin lub innego wyznania, pomimo, że miałby rodziców Żydów. Gojem jest
              więc każdy nie-Żyd. Goja można traktować innaczej niż swojego i nie ma się
              grzechu. Dzięki temu naród żydowski przez tyle lat prześladowań zachował swoją
              wiarę, tradycję i kulturę.
              • Gość: IZI Re: Do A. - nie całkiem prawda- wyjasnienie dokladne IP: *.war.novell.com 05.09.01, 15:39
                Jak pewnie wiesz Talmud i powstale wokol niego pisma reguluja sprawy zwiazane
                ze stosunkami wewnatrz spolecznosci zydowskiej i wobec osob do niej nie
                nalezacych - czyli Gojow. Sa wiec specjalne reguly dot stosunku do innych zydow
                ale nie ma nic specjalnego jezeli chodzi o stosunek do niezydow. Pewne rzeczy
                sa oczywiste - odnoszenie zasad halachicznych do Gojow nie ma sensu.
                Powazniejsza probe opisu relacji z Gojami podejmuje Majmonides, ktory wlasnie
                definiuje owe Siedem Praw Noego.

Twierdzenie ze goje nie maja boskiej duszy jest bzdura rodem chyba ze sturmera.
                Boska iskra w czlowieku pochodzi z czasow stworzenia a woec jest w KAZDYM
                czlowieku niezaleznie od jego religii.

Zydzi roznia sie od Gojow jedynie i wylacznie przymierzem, ktore zawarli wiec
                co z tego wynika 1. przykazaniami dotyczacymi tylko zydow, 2. historia, ktora
                jest czescia B-skiego planu losow potomstwa Abrahama

"esencjonalnie" roznicy nie ma. Roznica jest wylacznie teologiczna.

IZI
                • Gość: can Re: Do A. - Do IZI IP: *.home.net.pl 05.09.01, 15:50
                  Czołem Izi. Udzielasz się w tym wątku - podglądam, wcześniej w Tradycji na
                  Info - czy mógłbyś się skontaktować na priv do Miriam? Ja tam póżniej dotrę -
                  mam pewną koncepcję, wspominałem jej o tym. Jeśli pozwolisz - przez M. pewne
                  idee przesłałbym.
                  Scan
                  • Gość: IZI Re: Do A. - Do IZI IP: *.war.novell.com 05.09.01, 18:01
                    Z pomyslow to najbardziej mi sie pododbalo to co napisales o chatce pod Sejnami.
                    Tak mi brakuje zielonosci ze az sie rozmarzylem jak to przeczytalem.
                    Wracajac do Miriam - nie mam adresu do niej i z drugiej strony nie jestem
                    pewien czy sie na mnie nie obrazila. Troche sie po niej przejechalem w jednym
                    mailu ;-), pozdrawiam,

IZI
                    • Gość: Scan Re: Do A. - Do IZI IP: *.home.net.pl 05.09.01, 19:02
                      Ona nie z tych co się obrażaja - serce na dłoni i talerzu. A że się przejechałeś -
                      to słusznie. Czytałem. Rozmawialiśmy o tym w ub. tygodniu u niej- ona chce ten
                      kaganek nieść bardziej "pod strzechy" a nie "kastowo". Adres dostępny w każdym
                      jej poście. Pisałem do niej, że być może się do niej odezwiesz w sprawie.
                      Wy to tam razem, no , tego ...(BBrother)
                      Sejny polecam. Chyba nawet się tam wybiore w piatek na ryby i grzyby.W zeszłym
                      roku zebrałem (we 2je) 5 kg ususzonych już... A w dawnej jesziwie w Sejnach
                      klezmerska kapela co wieczór grała. Grają co roku. Jak to Orkiestry. A propos -
                      dostałem wczoraj 2 CD - The soul of Klezmer", The Big Kibosh - New Orleans
                      Klezmer All Stars + Brave Old World - Beyond the Pale. Orgia u Nerona.
                      Pozdrawiam
                      Scan
                      PS>. Pozajączkowało mi się - Antoni Wydra, nadleśnictwo Posejnele. Oprócz tego,
                      jak ktoś lubi cywilizację - ma gosp. agro - 12zł osobołóżko + kuchnia. Ale tam
                      TV jest. I Rodacy.(kochani skądinąd)

> Z pomyslow to najbardziej mi sie pododbalo to co napisales o chatce pod Sejnami
                      > .
                      > Tak mi brakuje zielonosci ze az sie rozmarzylem jak to przeczytalem.
                      > Wracajac do Miriam - nie mam adresu do niej i z drugiej strony nie jestem
                      > pewien czy sie na mnie nie obrazila. Troche sie po niej przejechalem w jednym
                      > mailu ;-), pozdrawiam,
                      >
                      > IZI

• Gość: IZI Re: Do A. - Do IZI IP: *.war.novell.com 06.09.01, 12:54
                        > Wy to tam razem, no , tego ...(BBrother)
                        E! Panie! Bez takich!...;-)
                        Ja niestety ze wzgledu na prace znowy urlop przekladam na przyszly rok, no ale to
                        juz bedzie w nowym kraju, mam nadzieje.

> dostałem wczoraj 2 CD - The soul of Klezmer", The Big Kibosh - New Orleans
                        > Klezmer All Stars + Brave Old World - Beyond the Pale. Orgia u Nerona.
                        A "Barry Sisters" znasz?
                        IZI
                        • Gość: Scan Re: Do A. - Do IZI IP: *.home.net.pl 06.09.01, 16:27
                          > A "Barry Sisters" znasz?
                          > IZI

Żałuje, nie znam :-(
                          Scan

• Gość: IZI Re: Do A. - Do IZI IP: *.pl 07.09.01, 00:53
                            To zobacz: http://www.classiclub.org/jmusic/music.htm
                            jazzoworockendrolowe kawalki z lat 50 tych na motywach muzyki ludowej. teksty
                            w jidisz. Uwielbiam te klimaty. :-)

IZI
                            • Gość: Scan Re: Do A. - Do IZI IP: *.home.net.pl 07.09.01, 00:57
                              Dzieki. JUŻ pędzę. Ale tu tylko ew. MP3 zostało.
                              Podeślę Ci też jutro link - jak masz, wyrzucisz.
                              Pozdrawiam
                              Scan

> To zobacz: http://www.classiclub.org/jmusic/music.htm
                              > jazzoworockendrolowe kawalki z lat 50 tych na motywach muzyki ludowej. teksty
                              > w jidisz. Uwielbiam te klimaty. :-)
                              >
                              > IZI

• Gość: Janek Re: Sturmera nie czytałem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.01, 19:27
                  Z zarzutem, że cytuję Sturmera zgodzić się nie mogę. chyba, że pan Alan
                  Unterman z niego korzystał. Ale to już jego sprawa skąd niezbędne materiały do
                  swojej książki zbierał./Konsultacja naukowa i językowa: Michał Friedman i
                  Magdalena Bendkowska/. Na str. 102 wspomnianej już przeze mnie książki
                  "Encyklopedia tradycji i legend żydowskich" pisze:"...To rozgraniczenie nie
                  zyskało jednak powszechnej aprobaty ze względu na elementy bałochwalstwa
                  występujące w chrześcijaństwie oraz z powodu barbarzyńskich prześladowań,
                  jakich ofiarą padali Żydzi zarówno ze strony chrześcijan, jak i muzułmanów, a
                  także kabalistycznej wiary w to, że goje nie posiadają boskiej duszy....."
                  Rzeczą ludzką jest błądzić. Natomiast jeżeli ma sie wiadomości o Sturmerze to
                  należy to zgłosić odpowiednim organom. O ile wiem poglądy nazistowskie i ich
                  szerzenie są w Polsce zakazane i karane.
                  • Gość: IZI Re: Sturmera nie czytałem IP: *.war.novell.com 06.09.01, 12:46
                    Janku, nie obrazaj sie. Przepraszam jezeli z tego co napisalem mozna
                    wywnioskowac, ze cytujesz sturmera. Napisalem jedynie ze to poglad ze sturmera
                    i tym bardziej mi przykro ze w ksiazce firmowanej tak powaznymi nazwiskami
                    pojawiaja sie takie "dziwne" rzeczy.
                    W judaizmie, takze w mistyce zydowskiej w sposo zasadniczy wszyscy ludzie maja
                    B-ska dusze. ja wprawdzie jestem anonimem z internetu a ksiazke firmuja
                    skadinad powazni ludzie, ale to co zacytowales z tej ksiazki to tak koszmarna
                    bzdura ze sie szlaczki na mozgu prostuja z przerazenia. (to oczywiscie nie
                    twoja wina)

pozdrawiam,

IZI
      • Gość: karol Re: Tym czym dla Ciebie jest innowierca. IP: 212.160.238.* 05.09.01, 16:57
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> Kolego . Jeżeli mowa o Goi to był taki sławny malarz hiszpański. Natomiast goj
        > to z hebrajskiego "nie żyd", "innowierca", który nie jest synem przymierza i
        > którego obowiązuje jedynie siedem praw Noachidów. W zasadzie to słowo ma
        > pejoratywne znaczenie. Negatywne nastawienie wobec gojów znajdują wyraz w
        > określeniach takich jak nochri/obcy/, orel i orelte /nieobrzezani/, szajgec i
        > sziksa/wstrętny męzczyzna lub kobieta/. Małżeństwo mieszane z gojem prowadzi do
        >
        > asymilacji i uznawane jest za równoznaczne z wyrzeczeniem się religii Izraela,
        > Rodzina osoby zawierającej takie małżeństwo dopełniała tygodniowej żałoby jak
        > po umarłym, itd. Natomiast dobroczynnością należy obejmować także gojów i
        > odwiedzać ich w czasie choroby.Sprawiedliwi wśród narodów świata będą mieli
        > swój udział w przyszłym świecie/Olam Haba/, a w erze erze mesjańskiej wszystkim
        >
        > gojom dane będzie poznanie jedynego prawdziwego Boga. To wszystko
        > skutkibarbarzyńskich prześladowań Żydów przez chrześcijan i muzułmanów oraz
        > kabalistycznej wiaryw to, że goje nie posiadają boskiej duszy. Myślę, że to
        > chyba teraz tylko u starozakonnych pozostało.

----------------------------------------------
        Nie mieszaj , Goi z hiszpańskim malarzem Goya. To różnica jak z Warszawy do
        Moskwy. Do dyskusji trzeba się przygotować !!!
        • Gość: Janek Re: Tym czym dla Ciebie jest innowierca. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.01, 17:25
          Może masz rację. A jak się Goya odmienia - Goyi czy Goi. Myślałem, że to
          drugie. Być może i w gramatyce cienki jestem. Pozdrawiam.
          • Gość: Stoik Wszyscy błądzą IP: *.toya.net.pl 07.09.01, 04:16
            Również Aron, który napisał, że:
            >Żydem jest każdy wyznania Mojżeszowego lub ateista.
            Bardzo zabawne zdanie. Nie wiedziałem, że każdy ateista jest Żydem -:)
            • Gość: Yidl Re: Wszyscy błądzą IP: *.chello.pl 07.09.01, 07:28

> Również Aron, który napisał, że:
              > >Żydem jest każdy wyznania Mojżeszowego lub ateista.
              > Bardzo zabawne zdanie. Nie wiedziałem, że każdy ateista jest Żydem -:)

Pewnie chodziło o to, że za Żyda można uważać ateistę, który ma żydowskich
              rodziców.

Yidl
            • Gość: snajper Re: Wszyscy błądzą IP: *.waw.cdp.pl 10.09.01, 13:48

> Również Aron, który napisał, że:
              > >Żydem jest każdy wyznania Mojżeszowego lub ateista.
              > Bardzo zabawne zdanie. Nie wiedziałem, że każdy ateista jest Żydem -:)

Dla niektórych zdecydowanie tak. :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka