Gość: Onyx Re: Izraelici kim jest da was Goi IP: 62.87.254.* 04.09.01, 15:39 Tym czym dla Ślązaka "gorol" i dla górala "ceper". Onyx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Izraelici kim jest da was Goi IP: *.war.novell.com 04.09.01, 19:00 Pytanie bylo do Izraelitow wiec czemu sie wypowiadasz? Goj to znaczy po prostu narod, bez zadnego zabarwienia emocjonalnego czy kontekstowego. Usus tego slowa jest - nie-zyd ale takze bez zabarwienia. Oczywiscie jak w kazdej spolecznosci sa tej okreslenia obrazliwe ale slowo goj do nich nie nalezy. np w psalmie - "lo jisa goj el goj cherem" - narod narodowi nie bedzie czynil krzywdy. I taki tez jest moj stosunek do gojow - ludzie tak jak my. IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Jesteś chlubnym wyjątkiem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 22:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Jesteś chlubnym wyjątkiem IP: *.war.novell.com 05.09.01, 13:57 Niezle znam srodowisko zydowskie i nie uwazam tak. Nie zetknalem sie nigdy z postawa rasistowska wsrod zadnego z moich znajomych. Mozliwe ze takie postawy istnieja ale nigdy nie zetknalem sie z tym zjawiskiem. Masz moze przyklady na cos przeciwnego? IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3kropek Re: Izraelici kim jest da was Goi IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 04.09.01, 23:07 Gość portalu: IZI napisał(a): > Pytanie bylo do Izraelitow wiec czemu sie wypowiadasz? Izi, czy Ty wiesz o Onyxie coś, czego my nie wiemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Słuszne spostrzeżenie IP: *.war.novell.com 05.09.01, 14:03 Wydawalo mi sie ze fakt ze Onyx nie jest zydem jest oczywiste. IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCC Re: Izraelici kim jest da was Goi IP: 213.77.91.* 07.09.01, 12:13 Gość portalu: Onyx napisał(a): > Tym czym dla Ślązaka "gorol" i dla górala "ceper". Chyba "hanys" (tak "gorole" nazywają ślązaków) Pozdrawiam CCC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Tym czym dla Ciebie jest innowierca. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.01, 00:22 Kolego . Jeżeli mowa o Goi to był taki sławny malarz hiszpański. Natomiast goj to z hebrajskiego "nie żyd", "innowierca", który nie jest synem przymierza i którego obowiązuje jedynie siedem praw Noachidów. W zasadzie to słowo ma pejoratywne znaczenie. Negatywne nastawienie wobec gojów znajdują wyraz w określeniach takich jak nochri/obcy/, orel i orelte /nieobrzezani/, szajgec i sziksa/wstrętny męzczyzna lub kobieta/. Małżeństwo mieszane z gojem prowadzi do asymilacji i uznawane jest za równoznaczne z wyrzeczeniem się religii Izraela, Rodzina osoby zawierającej takie małżeństwo dopełniała tygodniowej żałoby jak po umarłym, itd. Natomiast dobroczynnością należy obejmować także gojów i odwiedzać ich w czasie choroby.Sprawiedliwi wśród narodów świata będą mieli swój udział w przyszłym świecie/Olam Haba/, a w erze erze mesjańskiej wszystkim gojom dane będzie poznanie jedynego prawdziwego Boga. To wszystko skutkibarbarzyńskich prześladowań Żydów przez chrześcijan i muzułmanów oraz kabalistycznej wiaryw to, że goje nie posiadają boskiej duszy. Myślę, że to chyba teraz tylko u starozakonnych pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Do Janka - nie całkiem prawda IP: *.toya.net.pl 05.09.01, 01:06 Janku, rzeczywiście słowo goj jest używane w znaczeniu "nie-Żyd", ale po hebrajsku oznacza po prostu naród. Przeczytaj wyjaśnienia IZI. Podobnie słowo sziksa (lub siksa) nie oznacza nic wstrętnego i chociaż źródłosłów jest hebrajski, to jest to słowo z jidisz, oznaczające na ogół młodą nie-Żydówkę. Przez ortodoksyjnych Żydów jest używane też na oznaczenie Żydówki, która nie prowadzi koszernego domu itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mentsh Re: Do Janka - nie całkiem prawda IP: *.chello.pl 05.09.01, 01:41 Gość portalu: Stoik napisał(a): > Janku, rzeczywiście słowo goj jest używane w znaczeniu "nie-Żyd", ale po > hebrajsku oznacza po prostu naród. Przeczytaj wyjaśnienia IZI. Podobnie słowo > sziksa (lub siksa) nie oznacza nic wstrętnego i chociaż źródłosłów jest > hebrajski, to jest to słowo z jidisz, oznaczające na ogół młodą nie-Żydówkę. > Przez ortodoksyjnych Żydów jest używane też na oznaczenie Żydówki, która nie > prowadzi koszernego domu itp Podobnie słowo szejgec (szajgec) było w języku jidisz stosowane w stosunku do młodych Żydów w znaczeniu "łobuz", "urwipołeć" itp. W ogóle, proponuję aby nasi "eksperci do spraw Żydów" zadali sobie trochę trudu w celu dowiedzenia się trochę o ich kulturze i języku, a dopiero później wyrażali sądy na ten temat. Tak się składa, że trochę znam kulturę żydowską a poza tym "ikh ret a bisl yidish" i puste śmiechy (pomieszane z przerażeniem) mnie ogarniają, kiedy widzę te bzdury, które wypisują. Orem Mentsh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Do Janka - nie całkiem prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.01, 11:09 Ekspertem w tych sprawach nie byłem i nie jestem. Przez ciekawośc sam chciałem sprawdzić co to oznacza słowo goj. Sięgnąłem do książki Alana Umtermana: "Encyklopedia tradycji i legend żydowskich" Książka i Wiedza 1998. Na tym źródle swoją wypowiedż opierałem. Jeżeli to jest nieprawda zainteresowanych przepraszam. Prawdą jest powiedzenie, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Pozdrawiam. Za przekazane cenne uwagi dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aron Re: Do Janka - nie całkiem prawda IP: 212.191.36.* 05.09.01, 12:08 Żydem jest każdy wyznania Mojżeszowego lub ateista. Żydem nie może być katolik muzułmanin lub innego wyznania, pomimo, że miałby rodziców Żydów. Gojem jest więc każdy nie-Żyd. Goja można traktować innaczej niż swojego i nie ma się grzechu. Dzięki temu naród żydowski przez tyle lat prześladowań zachował swoją wiarę, tradycję i kulturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Do A. - nie całkiem prawda- wyjasnienie dokladne IP: *.war.novell.com 05.09.01, 15:39 Jak pewnie wiesz Talmud i powstale wokol niego pisma reguluja sprawy zwiazane ze stosunkami wewnatrz spolecznosci zydowskiej i wobec osob do niej nie nalezacych - czyli Gojow. Sa wiec specjalne reguly dot stosunku do innych zydow ale nie ma nic specjalnego jezeli chodzi o stosunek do niezydow. Pewne rzeczy sa oczywiste - odnoszenie zasad halachicznych do Gojow nie ma sensu. Powazniejsza probe opisu relacji z Gojami podejmuje Majmonides, ktory wlasnie definiuje owe Siedem Praw Noego. Twierdzenie ze goje nie maja boskiej duszy jest bzdura rodem chyba ze sturmera. Boska iskra w czlowieku pochodzi z czasow stworzenia a woec jest w KAZDYM czlowieku niezaleznie od jego religii. Zydzi roznia sie od Gojow jedynie i wylacznie przymierzem, ktore zawarli wiec co z tego wynika 1. przykazaniami dotyczacymi tylko zydow, 2. historia, ktora jest czescia B-skiego planu losow potomstwa Abrahama "esencjonalnie" roznicy nie ma. Roznica jest wylacznie teologiczna. IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: can Re: Do A. - Do IZI IP: *.home.net.pl 05.09.01, 15:50 Czołem Izi. Udzielasz się w tym wątku - podglądam, wcześniej w Tradycji na Info - czy mógłbyś się skontaktować na priv do Miriam? Ja tam póżniej dotrę - mam pewną koncepcję, wspominałem jej o tym. Jeśli pozwolisz - przez M. pewne idee przesłałbym. Scan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Do A. - Do IZI IP: *.war.novell.com 05.09.01, 18:01 Z pomyslow to najbardziej mi sie pododbalo to co napisales o chatce pod Sejnami. Tak mi brakuje zielonosci ze az sie rozmarzylem jak to przeczytalem. Wracajac do Miriam - nie mam adresu do niej i z drugiej strony nie jestem pewien czy sie na mnie nie obrazila. Troche sie po niej przejechalem w jednym mailu ;-), pozdrawiam, IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Do A. - Do IZI IP: *.home.net.pl 05.09.01, 19:02 Ona nie z tych co się obrażaja - serce na dłoni i talerzu. A że się przejechałeś - to słusznie. Czytałem. Rozmawialiśmy o tym w ub. tygodniu u niej- ona chce ten kaganek nieść bardziej "pod strzechy" a nie "kastowo". Adres dostępny w każdym jej poście. Pisałem do niej, że być może się do niej odezwiesz w sprawie. Wy to tam razem, no , tego ...(BBrother) Sejny polecam. Chyba nawet się tam wybiore w piatek na ryby i grzyby.W zeszłym roku zebrałem (we 2je) 5 kg ususzonych już... A w dawnej jesziwie w Sejnach klezmerska kapela co wieczór grała. Grają co roku. Jak to Orkiestry. A propos - dostałem wczoraj 2 CD - The soul of Klezmer", The Big Kibosh - New Orleans Klezmer All Stars + Brave Old World - Beyond the Pale. Orgia u Nerona. Pozdrawiam Scan PS>. Pozajączkowało mi się - Antoni Wydra, nadleśnictwo Posejnele. Oprócz tego, jak ktoś lubi cywilizację - ma gosp. agro - 12zł osobołóżko + kuchnia. Ale tam TV jest. I Rodacy.(kochani skądinąd) Gość portalu: IZI napisał(a): > Z pomyslow to najbardziej mi sie pododbalo to co napisales o chatce pod Sejnami > . > Tak mi brakuje zielonosci ze az sie rozmarzylem jak to przeczytalem. > Wracajac do Miriam - nie mam adresu do niej i z drugiej strony nie jestem > pewien czy sie na mnie nie obrazila. Troche sie po niej przejechalem w jednym > mailu ;-), pozdrawiam, > > IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Do A. - Do IZI IP: *.war.novell.com 06.09.01, 12:54 > Wy to tam razem, no , tego ...(BBrother) E! Panie! Bez takich!...;-) Ja niestety ze wzgledu na prace znowy urlop przekladam na przyszly rok, no ale to juz bedzie w nowym kraju, mam nadzieje. > dostałem wczoraj 2 CD - The soul of Klezmer", The Big Kibosh - New Orleans > Klezmer All Stars + Brave Old World - Beyond the Pale. Orgia u Nerona. A "Barry Sisters" znasz? IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Do A. - Do IZI IP: *.home.net.pl 06.09.01, 16:27 Gość portalu: IZI napisał(a): > A "Barry Sisters" znasz? > IZI Żałuje, nie znam :-( Scan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Do A. - Do IZI IP: *.pl 07.09.01, 00:53 To zobacz: http://www.classiclub.org/jmusic/music.htm jazzoworockendrolowe kawalki z lat 50 tych na motywach muzyki ludowej. teksty w jidisz. Uwielbiam te klimaty. :-) IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Do A. - Do IZI IP: *.home.net.pl 07.09.01, 00:57 Dzieki. JUŻ pędzę. Ale tu tylko ew. MP3 zostało. Podeślę Ci też jutro link - jak masz, wyrzucisz. Pozdrawiam Scan Gość portalu: IZI napisał(a): > To zobacz: http://www.classiclub.org/jmusic/music.htm > jazzoworockendrolowe kawalki z lat 50 tych na motywach muzyki ludowej. teksty > w jidisz. Uwielbiam te klimaty. :-) > > IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Sturmera nie czytałem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.01, 19:27 Z zarzutem, że cytuję Sturmera zgodzić się nie mogę. chyba, że pan Alan Unterman z niego korzystał. Ale to już jego sprawa skąd niezbędne materiały do swojej książki zbierał./Konsultacja naukowa i językowa: Michał Friedman i Magdalena Bendkowska/. Na str. 102 wspomnianej już przeze mnie książki "Encyklopedia tradycji i legend żydowskich" pisze:"...To rozgraniczenie nie zyskało jednak powszechnej aprobaty ze względu na elementy bałochwalstwa występujące w chrześcijaństwie oraz z powodu barbarzyńskich prześladowań, jakich ofiarą padali Żydzi zarówno ze strony chrześcijan, jak i muzułmanów, a także kabalistycznej wiary w to, że goje nie posiadają boskiej duszy....." Rzeczą ludzką jest błądzić. Natomiast jeżeli ma sie wiadomości o Sturmerze to należy to zgłosić odpowiednim organom. O ile wiem poglądy nazistowskie i ich szerzenie są w Polsce zakazane i karane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: Sturmera nie czytałem IP: *.war.novell.com 06.09.01, 12:46 Janku, nie obrazaj sie. Przepraszam jezeli z tego co napisalem mozna wywnioskowac, ze cytujesz sturmera. Napisalem jedynie ze to poglad ze sturmera i tym bardziej mi przykro ze w ksiazce firmowanej tak powaznymi nazwiskami pojawiaja sie takie "dziwne" rzeczy. W judaizmie, takze w mistyce zydowskiej w sposo zasadniczy wszyscy ludzie maja B-ska dusze. ja wprawdzie jestem anonimem z internetu a ksiazke firmuja skadinad powazni ludzie, ale to co zacytowales z tej ksiazki to tak koszmarna bzdura ze sie szlaczki na mozgu prostuja z przerazenia. (to oczywiscie nie twoja wina) pozdrawiam, IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Tym czym dla Ciebie jest innowierca. IP: 212.160.238.* 05.09.01, 16:57 Gość portalu: Janek napisał(a): > Kolego . Jeżeli mowa o Goi to był taki sławny malarz hiszpański. Natomiast goj > to z hebrajskiego "nie żyd", "innowierca", który nie jest synem przymierza i > którego obowiązuje jedynie siedem praw Noachidów. W zasadzie to słowo ma > pejoratywne znaczenie. Negatywne nastawienie wobec gojów znajdują wyraz w > określeniach takich jak nochri/obcy/, orel i orelte /nieobrzezani/, szajgec i > sziksa/wstrętny męzczyzna lub kobieta/. Małżeństwo mieszane z gojem prowadzi do > > asymilacji i uznawane jest za równoznaczne z wyrzeczeniem się religii Izraela, > Rodzina osoby zawierającej takie małżeństwo dopełniała tygodniowej żałoby jak > po umarłym, itd. Natomiast dobroczynnością należy obejmować także gojów i > odwiedzać ich w czasie choroby.Sprawiedliwi wśród narodów świata będą mieli > swój udział w przyszłym świecie/Olam Haba/, a w erze erze mesjańskiej wszystkim > > gojom dane będzie poznanie jedynego prawdziwego Boga. To wszystko > skutkibarbarzyńskich prześladowań Żydów przez chrześcijan i muzułmanów oraz > kabalistycznej wiaryw to, że goje nie posiadają boskiej duszy. Myślę, że to > chyba teraz tylko u starozakonnych pozostało. ---------------------------------------------- Nie mieszaj , Goi z hiszpańskim malarzem Goya. To różnica jak z Warszawy do Moskwy. Do dyskusji trzeba się przygotować !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Tym czym dla Ciebie jest innowierca. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.01, 17:25 Może masz rację. A jak się Goya odmienia - Goyi czy Goi. Myślałem, że to drugie. Być może i w gramatyce cienki jestem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Wszyscy błądzą IP: *.toya.net.pl 07.09.01, 04:16 Również Aron, który napisał, że: >Żydem jest każdy wyznania Mojżeszowego lub ateista. Bardzo zabawne zdanie. Nie wiedziałem, że każdy ateista jest Żydem -:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yidl Re: Wszyscy błądzą IP: *.chello.pl 07.09.01, 07:28 Gość portalu: Stoik napisał(a): > Również Aron, który napisał, że: > >Żydem jest każdy wyznania Mojżeszowego lub ateista. > Bardzo zabawne zdanie. Nie wiedziałem, że każdy ateista jest Żydem -:) Pewnie chodziło o to, że za Żyda można uważać ateistę, który ma żydowskich rodziców. Yidl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Wszyscy błądzą IP: *.waw.cdp.pl 10.09.01, 13:48 Gość portalu: Stoik napisał(a): > Również Aron, który napisał, że: > >Żydem jest każdy wyznania Mojżeszowego lub ateista. > Bardzo zabawne zdanie. Nie wiedziałem, że każdy ateista jest Żydem -:) Dla niektórych zdecydowanie tak. :))) Odpowiedz Link Zgłoś