Dodaj do ulubionych

Ręce precz od prymasa !!!!!!!

04.04.05, 22:31
skoro prymas Józef Glemp miał wyznaczone przez papieża zadania opieki nad
Polonią w Argentynie to jest jasne, że je po prostu realizował.

Poza tym kto mógł przewidzieć, że Ojciec Święty odejdzie akurat w sobotę, co
to prymas jest Duchem Świętym ?????

i jeszcze jedno - w radio podano, że jak tylko prymas dowiedział się o
śmierci papieża podjął działania zmierzające do zakupu bletu.

Może układ linii lotniczych był taki a nie inny i po prostu nie dało sie
szybciej powrócić.
Obserwuj wątek
    • warka_strong Dzięki "pro...." 04.04.05, 22:37
      Przyjęto do wiadomości nie do zaakceptowania.

Zapomniałeś dodać na końcu "spocznij".
      • bladatwarz Prymas powinien zamienic sie w swiatlo 05.04.05, 10:49
        Wtedy bylby tu na czas!

Prymas przekonywał licznie zgromadzonych na warszawskim lotnisku Okęcie
        dziennikarzy, że nie miał możliwości wcześniejszego powrotu z Argentyny, gdzie
        przebywał z wizytą duszpasterską, ani do Warszawy, ani do Rzymu.

Prymas Glemp ma racje. Stamatad leci sie ponad 1,5 dnia, a czasami nawet dluzej
        i to wtedy, kiedy ma sie zgrane przeloty.
        Jesli zaczal zalatwiac powrot natychmiast w piatek, gdzy stan papieza byl
        krytyczny, to mial szanse CUDEM przyleciec na niedziele wieczorem. Przylecial w
        poniedzialek.

Wrocil i co? Co takiego sie zmienilo? Do czego byl tutaj tak bardzo potrzebny?
        ___________________________________________________________________________

Trzeba przyznac, ze wszyscy arcybiskupi staneli na wysokosci zadania, a ludzie
        spontanicznie sami ustalaja sobie etapy zaloby. Prymas tu nie jest specjalnie
        potrzebny.

Wypowiedz p.Bonieckiego uwazam za niestosowna.
        A udzielanie wypowiedzi Trybunie za nieporozumienie.

• slon2002 zimny i cyniczny drań, typ urzędnika pocztowego 05.04.05, 13:21
          z powiatowego urzędu pocztowego przed II Wojna Światową.
    • henryk.log Poprawniej będzie -"Rence precz od prymasa !!!":)) 04.04.05, 22:37
    • olewin Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 04.04.05, 22:47
      :P i nic więcej ..
    • rzewuski1 Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 04.04.05, 22:53
      niedługo tego prymasa zaszczuja za to ze biedak w chwili smierci papieza nie
      był w Polsce

to chyba lekka przesada
    • adax4 Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 04.04.05, 23:26
      Radio Maryja to nie CNN

Koło piątku spotkałem się z postem na forum że Radio Maryja skandalicznie
      przekazuje informacje z Watykanu. Po prostu zarówno TV PULS jak i tw Trwam
      podowały informacje w sposób ewyciszony, przypominam że włoska tv podała
      pierwszą informację o śmieci papieża już w piątek. Oglądałem TV Trwam, był
      różaniec, potem transmisja z Jasnej góry. W sobotę i niedzielę widziałem
      Rydzyka modlącego się wspólnie z redakcją za Papieża. Jeżeli chodzi o Glempa
      i zarzuty że się nie pojawia publicznie to myslę że się głęboko modli i
      przeżywa tę śmierć , zapewniam że przynajmniej tak głeboko jak ci których
      widzimy w telewizji. NA pewno media katolickie dawały przekaz wyciszony,
      stonowany . Mi realacje mediów komercyjnychw tej żałobie przeszkadzają.Nie
      interesuje mnie testament papieża, czym zajmowały się poszczególne
      pielęgniarki , jakie sensacje zna ksiądz Dziwisz itd itp Z godziny na godzinę
      relacje zaczynają się zmieniać. Coraz mnie bólu , coraz
      więcej nieistotnych ciekawostek. Z drugiej strony rozumiem, że trudno
      bezbłędnie zachować
      się w tak trudnej i nowej sytuacji. I media generalnie zdały egzamin.
      Miłość do papieża i realizowanie jego nauk nie może być oceniane kolorami
      portalu internetowego czy szaty graficznej gazety. Czy jeżeli Trybuna czy
      Gazeta Wyborcza będzie drukowana na czarno to będzie znaczyło że chce
      realizować i upowszechniać nauki Papieża?

gdanszczanin.blox.pl/html

• olewin Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 04.04.05, 23:42
        to prawda .. śmierć Papieża jest w TV komercyjnych wydarzeniem medialnym czymś
        w rodzaju towaru.. a szkoda ..
        • henryk.log Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 04.04.05, 23:46
          Nnoo!?- Panie "olewin" - jak Pan chcesz to gadasz(piszesz) Pan jak człowiek. ?? :-)
          • olewin Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 04.04.05, 23:52
            Panie Henryku jak gadam po linii partii albo neutralnie światopoglądowo to
            rozumiem że zyskuję Pana akceptację ??
            • henryk.log Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 05.04.05, 00:30
              Faktycznie - gdy Pan stara sie "gadać" neutralnie, bez tej "katolickiej(polskiej) zajadłości" to ,dobrze Pan rozumuje, zyskuje Pan moją akceptację :))
              • olewin Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 05.04.05, 00:51
                mówienie o zajadłości wogóle oraz stawianie przez Pana znaku równości między
                polską a katolicką budzi we mnie wielki niesmak oraz obliguje do wyrażenia
                dezaprobaty wobec Pana stanowiska ..
                • henryk.log Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 05.04.05, 01:13
                  Niech mi Pan "olewinie" wierzy, stereotyp "polaka-katolika" nie ja wymyśliłem i faktycznie jest on b. obraźliwy. Chyba pochopnie użyłem tego w stosunku do Pana "innych" wypowiedzi na forum, bardziej chyba obrazić, Polaka punkt widzenia, nie można.;-)
                  Jeśli Pan uważa, w swoim mniemaniu, że nie zasługuje na to "miano", to ja niniejszym Pana bardzo przepraszam. :))
      • warka_strong Re: Ręce precz od prymasa !!!!!!! 05.04.05, 00:26
        adax4 napisał:

> Jeżeli chodzi o Glempa
        > i zarzuty że się nie pojawia publicznie to myslę że się głęboko modli i
        > przeżywa tę śmierć , zapewniam że przynajmniej tak głeboko jak ci których
        > widzimy w telewizji
        >
        =====
        Nie zamierzam wdawać się w szczegóły typu "kto coś głębiej przeżywa".
        Istotniejsze jest dla mnie to, kto pomagał w tamtych trudnych chwilach, kto
        pocieszał, był blisko...

Nie uczęśzczam co niedzielę do kościoła, wiary nie utożsamiam z budynkami
        kościelnymi; ona jest we mnie. Zwykle też nie działają na mnie nazwiska
        hierarchów kościoła w Polsce. Jednak w te trudne dla wszystkich dni słyszałem
        słowa otuchy, które wygłaszał kard. Macharski. I muszę powiedzieć, że bliżej mi
        do niego niż do Glempa. Prymasa tu nie było, nie padło z jego strony żadne słowo...
    • czarny.rycerz Glemp sobie jednak nie radzi z Bonieckim 05.04.05, 00:18
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22389067&a=22393115

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22389067&a=22393037
    • neceser Czy chamstwo prymasa to nowa fala w KrK? 05.04.05, 00:46
      Slowa tego swiatobliwego meza:"Nie będzie mi żadna licha gazeta mówić, co ma
      robić prymas."
      To dobrze czytac jak katonazol dzieli a nie laczy swoje owieczki. Koniec
      kosciola zbliza sie tak jak to bylo w Irlandii. Niech zyje katochamstwo!
      Dolozyc nazizm i antysemityzm szmalcownika z Torunia i mamy piekny obraz
      katolandu w rozpadzie.
      • olewin [...] 05.04.05, 01:11
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • warka_strong Re: Czy chamstwo prymasa to nowa fala w KrK? 05.04.05, 01:50
          olewin napisał:

> Kim jesteś że śmiesz oceniać księdza Prymasa, skoro nawet nie jesteś osobą
          > wierzącą ??
          =====
          Od kiedy to człowiek nie ma prawa oceniać człowieka?
          • olewin Re: Czy chamstwo prymasa to nowa fala w KrK? 05.04.05, 02:08
            aby kogoś oceniać trzeba dysponować podobną do niego precepcją a przynajmniej
            zbliżonym systemem wyznawanych wartości ..
            • fromagreatheight Re: Czy chamstwo prymasa to nowa fala w KrK? 05.04.05, 02:54
              A tam chamstwo prymasa - pojechał załatwiać na papieża tego Argentyńczyka i
              tyle. Szkoda, bo myślałem, że nowy papieżem będzie Murzyn. Yo !
            • neceser [...] 05.04.05, 05:32
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • petrokles Re: arogancji nie zauwazasz? 05.04.05, 07:29
                Żałosny człowieczku z mentalnością z czasów PRL, nie możesz pojąć, że Michnik i
                polskojęzyczna nie będzie dyktować Kościołowi i jego hierarchom co mają robić,
                mówic i jak postepować? Jak Turnau zostanie prymoasem, to może wtedy.
                Ludzie spoza Kościoła niech Kościoła nie pouczają. To nieczasy, gdy tow.
                sekretarz wzywał na dywanik i wydawał dyspozycje. I to was najbardziej boli i
                doprowadza do wściekłości, stąd takie ataki na Radyjo, Prymasa i cały Kościół.
                A teraz wykorzystujecie śmierć Ojca Świętego, żeby zrobić z Niego totem, waszego
                pogańskiego bożka - Papież był dobry i mądry, ale Kościół jest zły. Papieża
                będziemy czcili, ale Kościół, wiarę i ludzi wierzących zwalczali.
                Diabeł się w ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni.
                teraz zapewne nastapią wściekłe ataki na mnie za tę wypowiedź. Nie żałuj sobie
                ani ty, ani twoi kompani, z tym, że ja wam odpowiadać nie myślę. NIe ma komu.
                P.
                • maaac Re: arogancji nie zauwazasz? 05.04.05, 08:17
                  > Ludzie spoza Kościoła niech Kościoła nie pouczają
                  a kto jest spoza Kościoła - to MY określamy!!! tak ?? :)
                  • janbezziemi Cierpi język polski! 05.04.05, 10:39
                    Nie "ręce precz", ale "precz z rękoma"! Tak sie mówi po polsku. "Precz z
                    rękoma" - to dosłowne tlumaczenie z jezyka rosyjskiego, spopularyzowane w
                    połowie ubiegłego roku,po wybuchu wojny na Połwyspie Koreańskim.Tak powiada mój
                    dziadek,a on spec od polskiego!
                    • jan2005 Kardynał Glemp nas poprowadzi ! 06.04.05, 14:39
                      Nie dał ukrzywdować o. Rydzyka ani Radia Maryja !
                      Chała mu za TO !!!
                      • henryk.log Re: Kardynał Glemp nas poprowadzi ! 09.04.05, 18:08
                        -"Chała mu za TO !!!",a jednak się dopytam - co!! - "..mu za TO !!!"?? :-))
    • biseks Re: Czy odnieśliście może takie wrażenie, że... 06.04.05, 14:44
      ... udzielając wywiadu TVP zaraz po przylocie na lotnisko Chopina w Warszawie, Glemp był... wstawiony??? Ja takie wrażenie odniosłem, że miał rozbiegany wzrok, plątał mu się język, w zasadzie bredził głupoty bez większego sensu. W zasadzie jego wypowiedź nie wiele różniła się od wypowiedzi zwykłego robotnika umęczonego całym dniem pracy. Od prymasa chyba można wymagać nieco więcej. A wczorajsza Msza Narodowa w jego wykonaniu... tragedia, tragedia, tragedia.

ciekaw jestem Waszych spostrzeżeń
      biseks
      • janbezziemi Re: Czy odnieśliście może takie wrażenie, że... 06.04.05, 16:16
        Temat na inny czas. Jak sie ma te 75 lat to jest inaczej niz przy 25 latach...
        • biseks Re: Czy odnieśliście może takie wrażenie, że... 06.04.05, 16:20
          Janiebezziemi, nie żebym był jakimś jednorazowym obserwatorem poczynań prymasa Glempa. Ale śledzę z uwagą wszystko co dzieje się w polityce, ekonomii i problemach społecznych tego kraju, więc mam często okazję przysłuchiwać się jego wypowiedziom. Ta ze środy wieczora była jednak zdecydowanie inna. Moim zdaniem Glemp był na rauszu. Z trudem odpowiadał na najprostsze pytania. I na pewno nie było to wynikiem smutku w związku ze śmiercią JP II, bo pytania były banalnie proste, a odpowiedzi bełkotliwe niemalże.

biseks
    • bladatwarz A co u Prymasa? 27.04.05, 23:47
      Bo nagonka na niego ucichla.
      • p8 ano nic 27.04.05, 23:54
        pewnie śpi.

pzdr

Bozia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka