constance7 Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 12.04.05, 12:45 WIELE MOŻE SIĘ ZMIENIĆ JEŚLI MY ZACZNIEMY SIĘ ZMIENIAĆ!!! Śmierć Ojca Świętego głęboko mnie dotknęła. Czułam smutek ale jednocześnie pokój i wiarę iż mamy teraz w Niebie Wielkiego Orędownika. Bardzo chciałam jechać na pogrzeb do Rzymu ale jednocześnie rozmyślałam, nad słowami Rzecznika Episkopatu, który prosił o rozwagę. Zastanawiałam się, co robić. Kiedy pojawiły się informacje że są dodatkowe rejsy organizowane przez LOT zadzwoniłam ale już nie rezerwowałam miejsca tylko spytałam o cenę biletu. Postanowiłam zamiast podróży do Rzymu, wykorzystać te pieniążki na pomoc ubogim, tak jak nauczał Ojciec Święty. Chcę się bardziej otworzyć na potrzeby innych i nieść Miłość tym, którzy są jej spragnieni. Pragnę pomagać tym, których Bóg postawi na mojej drodze. Stopniowo, dzień po dniu. Może to będzie ktoś z rodziny, sąsiad lub dowiem się o kimś kto potrzebuje zarówno pomocy materialnej jak i duchowej. To będzie mój hołd złożony Ojcu Świętemu. Odpowiedz Link Zgłoś
constance7 MIŁOŚĆ RODZI MIŁOŚĆ 12.04.05, 12:58 MIŁOŚĆ RODZI MIŁOŚĆ Jeżeli zaczniemy od prostych postanowień na dziś : - ustąpię miejsce w autobusie lub tramwaju - uśmiechnę się życzliwie do spotkanych osób - poczęstuję sąsiadkę ciastem, które upiekłam - powiem komplement koleżance z pracy czy ze studiów - zrobię komuś niespodziankę drobnym podarunkiem - zadzwonię do kogoś z kim dawno nie rozmawiałam to poprzez takie zachowanie będzie zaczynało być na świecie piękniej. I nie oglądajmy się na innych. Zacznijmy od siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
claudiusz bolesna prawda... 12.04.05, 13:12 Stalin sie w grobie przewraca z zazrdosci!!!!!....nowy kult powstajew Polsce ...tymczasem prawda gorzka jest taka:po smierci Arafata okazalo sie ,zw wiele spraw mozna zaczac regulowac i mam nadzieje,ze to samo stanie sie w Polsce po smierci papieza....kiedy Polacy obudza sie z letargu i zobacza to o czym caly swiat juz pisze?..kazdy kij ma dwa konce ... za Jana Pawla II kosciol zatrzymal sie w rozwoju...byly papiez byl inicjatorem wielkiej polityki i chwala mu za to....i wstecznikiem zarazem w samym Kosciele...pora na zmiany,na papieza jak Jan XXIII,ktory widzial potrzebe czasu...Polacy..obudzcie sie i czytajcie prase miedzynarodowa..... Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: bolesna prawda... 12.04.05, 14:16 nie musze sie zgadzac z punktem widzenia jaki reprezentujesz ale z cala pewnosia zgadzam sie z idea billy europa o powstaniu niezaleznego forum gdzie wzajemny szacunek i tolerancja nie beda ksztaltowane przez moderatorow GW gdzie mozna bedzie przeniesc ducha humanizmu Odpowiedz Link Zgłoś
aptos Kiedy portal Gazety odejdzie od żałobnej szaty? 12.04.05, 16:32 Kiedy wreszcie portal Gazety odejdzie od żałobnej szaty graficznej? Odpowiedz Link Zgłoś
kulag Re: Kiedy portal Gazety odejdzie od żałobnej szat 12.04.05, 17:46 strasznie Ci to przeszkadza?... Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 12.04.05, 16:57 Na wstępie: tytuł na czołówce jest inny niż tutaj i zapytuje czy w Polsce się coś zmieni bez papieża (nie via papież). Tak, ten tydzień był b. mocny i nie pozostanie bez śladu. Tylko prosze nie oczekiwać że zło zniknie i np. kibole przstaną chuliganić, a złodzieje kraść - marudzenie potem pomniejsza pozytywne przemiany w społeczeństwie, to takie histeryczne domaganie się 100% doskonałości... Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 12.04.05, 20:03 jezeli ktos jest dobrym czlowiekiem to taki bedzie, i smierc jednego czy 263 papiezy tego nie zmieni, zmienic to moze wychowanie, doswiadczenia zyciowe, zawiedzenie sie na ludziach czy na wartosciach. to ze ludzie zbierali sie zeby wyrazac szacunek dla JPII to piekne, ale to wciaz glownie emocje, powodowane moze nie tylko religijnoscia, ale tez nie tylko checia pokazania sie - pewnie prawda jest gdzies po srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Nic sie nie zmieni i moze dlatego wlasnie Papiez 12.04.05, 20:13 wykreslil opinie rodakow w sprawie swojego pochowka w testamencie.W tym kraju zmieni sie na dobre jak nie bedzie Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
dupkapawel Poswiecenie, czyzby? 12.04.05, 22:19 W kwestii calkowitego poswiecenia sie papieza dla nas, to chyba nie oddal on zycia tak jak Chrystus?. Zastanawiaja mnie takie kwestie: 1. Dlaczego nigdy i nigdzie nie publikuje sie zdjec mieszkania papieza? 2. Dlaczego nikt nie wie, ze papiez ma w mieszkaniu basen kapielowy i wszelkie inne wygody, jakie oferuje cywilizacja? Nie pomniejszajac w zaden sposob waznosci pracy jaka wykonuje papiez i koniecznosci zapewnienia mu odpowiednich warunkow...zastanawiam sie czy przemilczanie tych faktow nie jest ze strony kosciola hipokryzja? Wydaje sie ze papiez niczego sobie nie odmawial...moze z wyjatkiem seksu. A moze sie kiedys dowiemy, ze i seksualne potrzeby papieza sa zaspokajane na najwyzszym poziomie??? Jesli ktos moze mnie oswiecic w tej kwestii to z gory dziekuje, tylko prosze o konkretne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
errorek2005 Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 13.04.05, 01:29 Zmieni sie wszystko i nic. Rownowaga zostanie zachowana. A w szczegole konwersacji tej ze, to przede wszystkim, od NAS zalezy. Narodu Ludzi. A z polsko mentalnoscia jest jak jest i lepi nie bedzie. Cieszy mnie natomiast fakt, ze byl choc ten jeden moment, ta chwila...jednosci, sie nawet leska w oku pojawila nie raz. JPII bedzie w nas zyl zawsze. Jego mysli prawdy itd, tylko nie pozwolmy fali korestwa zwyciezyc. Odpowiedz Link Zgłoś
halszka17 Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 13.04.05, 01:41 Papież kochał Norwida, a Norwid napisał,że jesteśmy pierwszym na planecie narodem,a ostatnim społeczeństwem". ..Niestety, miał rację.. Odpowiedz Link Zgłoś
dupkapawel Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 13.04.05, 05:46 W kwestii calkowitego poswiecenia sie papieza dla nas, to chyba nie oddal on zycia tak jak Chrystus?. Zastanawiaja mnie takie kwestie: 1. Dlaczego nigdy i nigdzie nie publikuje sie zdjec mieszkania papieza? 2. Dlaczego nikt nie wie, ze papiez ma w mieszkaniu basen kapielowy i wszelkie inne wygody, jakie oferuje cywilizacja? Nie pomniejszajac w zaden sposob waznosci pracy jaka wykonuje papiez i koniecznosci zapewnienia mu odpowiednich warunkow...zastanawiam sie czy przemilczanie tych faktow nie jest ze strony kosciola hipokryzja? Wydaje sie ze papiez niczego sobie nie odmawial...moze z wyjatkiem seksu. A moze sie kiedys dowiemy, ze i seksualne potrzeby papieza sa zaspokajane na najwyzszym poziomie??? Jesli ktos moze mnie oswiecic w tej kwestii to z gory dziekuje, tylko prosze o konkretne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 13.04.05, 06:26 zdjecia byly (sorki byl reportaz) moze nie pokazano wszystkiego, ale ... co do wszytkich dostepnych wgod cywilizacji, prywatny basen nie jest niczym ndzwyczajnym, hehehe, pokazcie mi gdzie dzisiaj ich nie ma pytanie jesli juz postawione powinno brzmiec czy to on go wybudowal i czy korzystal, a jesli tak to czy to w jego wieku nie byla raczej (jesli juz rehabilitacja) ==================================== Zobacz Apel do mediow o swiat bez krwi i reklam republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
dupkapawel Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 13.04.05, 06:43 bardzocierpliwy napisał: > zdjecia byly (sorki byl reportaz) > moze nie pokazano wszystkiego, ale ... > > co do wszytkich dostepnych wgod cywilizacji, prywatny basen nie jest niczym > ndzwyczajnym, hehehe, pokazcie mi gdzie dzisiaj ich nie ma > > pytanie jesli juz postawione powinno brzmiec czy to on go wybudowal i czy > korzystal, a jesli tak to czy to w jego wieku nie byla raczej (jesli juz > rehabilitacja) > > ==================================== > Zobacz Apel do mediow > o swiat bez krwi i reklam > > republika.pl/dobre_media/ Zdjec zadnych nie bylo...nie oklamuj samego siebie. Widac tylko pokoj audiencyjny...wzglednie male okno z pokoju, z ktorego papiez sie wychylal...tyle!!! Jeszcze raz...nie wiesz to nie odpowiadaj. Jak chodzi o basen, to nie mowie ze nie mozna go miec. Mowie tylko o tym, zeby tego nie ukrywac, udajac ascete ktory poswieca cale zycie slozbie ludziom i Bogu. A propos..ten basen to wlasnie Wojtyla kazal wybudowac. Zadowolony??? Nie mow ludziom jak powinno byc postawione pytanie tylko sproboj na nie odpowiedziec, a jesli nie mozesz to nadstaw uszy i otworz oczy...moze ktos cie oswieci. A z tym apelem....jeszcze jeden polityk/hipokryta ktory sie lansuje przy okazji smierci czlowieka i hipokrytycznie wykorzystuje katolicyzm jako przykrywke dla swojego materializmu. Prosze o jakies informacje od ludzi prawdomownych i ktorzy maja cos do powiedzenia choc jestem prawie pewien ze postawilem pytania retoryczne. Nikt nigdy (swiecki) nie widzial mieszkania papieza. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 13.04.05, 06:52 A z tym apelem....jeszcze jeden polityk/hipokryta ktory sie lansuje przy okazji smierci czlowieka i hipokrytycznie wykorzystuje katolicyzm jako przykrywke dla swojego materializmu. Apel powstal spontanicnzie , a ty chba cierpisz na manie cynizmu, czy znalazles tam jakies nazwiska????????????? Prosze o jakies informacje od ludzi prawdomownych i ktorzy maja cos do powiedzenia choc jestem prawie pewien ze postawilem pytania retoryczne. Nikt nigdy (swiecki) nie widzial mieszkania papieza. Nie twierdze ze nie Wojtyla kazal wybudowac basen, ale czy mozesz mi podac zrodlo tej info, abym mogl ja sprawdzic? Pozdrawiam -------------------- Zobacz Apel do mediow republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
kajetan12 Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 13.04.05, 08:30 Bardzo mi przykro, ale ja nie jestem tka optymistyczny. Myślę, że nic się nie zmieni, ale teraz naturalnie wszystkim wydaje się, że to czas wyjątkowy. Czas wyjątkowy, który rozmyję się w końcu i tyle. Może się mylę, ale moim zdaniem nie należy się łudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
wojownik13 Zmiana w Duchu Świętym 13.04.05, 11:15 Zmiana, powinna dotyczyć nas samych i już się dokonała. Daliśmy dowód tego, będąc z Janem Pawłem II czy to na ulicach, na mszy czy zapalając lampkę. Byłem na pogrzebie Ojca Świętego w Rzymie w Watykanie. Udało mi sie dotrzeć na sam plac św. Piotra, za co dziękuje Bogu i opatrznośći Bożej. Widziałem reakcję ludzi i każdy z nas reaguje inaczej, jeden płacze drugi śpiewa. To samo dotyczy naszych przemian duchowych, niektórzy tak naprawdę przeżywali powierzchownie. Sam byłem świadkiem jak części osób bardziej zależało na zwiedzaniu Watykanu i Rzymu jak na obecności w czasie pogrzebu. A i ta część osób która była na pogrzebie w powrotnej drodze zrobiła awanture że nie można się zatrzymać w hiperze w Czechach i nie mogą kupić taniego alkoholu. Całe szczęscie, że tacy byli nieliczni, ale jednak byli. Wartośći duchowe nas wzmocnią i pomogą nieść naukę i światło JP II dalej w przyszłość. Różne mamy duchowe potrzeby, ale te nam wskazuje Duch Święty, sam tego doświadczyłem. Wyjazd do Rzymu był spontaniczny wyjechałem z grupą ludzi autokarem, potwierdzili mi wyjazd w dniu wyjazdu. Byłem w pracy i jak wróciłem do domu miałem pół godziny na zapakowanie rzeczy. Miałem wziąść kamerę, aparat fotograficzny ,zapomniałem. Miesiąc wcześniej zgubiłem telefon komórkowy, wziąłem swój stary telefon który działał bez zastrzeżeń do dnia wyjazdu gdzie poprostu się popsuł. Udało mi się dotrzeć na środek placu Piotrowego, byłem szczęśliwy, tak jak i inni chciałem się podzielić tą radosną nowiną z najbliższymi, ale niestety telefon nie dziłał, nie mogłem zrobić żadnego zdjęcia. Usiadłem i zacząłem się modlić i zrozumiałem że Bóg oczekuje odemnie modlitwy i refleksji , wyciszony jeszcze bardziej mogłem przeżyć tę mszę na którą zaprosił mnie Chrystus w osobie Jana Paweła II. To ta zmiana daje mi radość i chęć pojednania i poszukiwanie prawdy na przyszłość, a przede wszystkim mojej zmiany na lepsze, mojej a nie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 NASZA DRUGA KONKRETNA INICJATYWA? 13.04.05, 11:38 Wpisuje ten post jeszcze raz, zeby sie nam nie zgubił, bo moze wazny jest. bardzocierpliwy: > ale GW i tak mnie zaskakuje zostawiajac link na pierwszej stronie do dzis > chocby i po to by wyskrobac z tego jakis artykulik a ja na to: To może zbierajmy te wszystkie dobre drobinki, które nas w mediach na plus zaskakują? I zróbmy z tego listę TEGO CO W MEDIACH LUBIMY. punkt pierwszy: Gazeta trzyma ten link punkt drugi: Superexpress (ogladam codziennie pierwsza stronę w internecie)od poniedziałku nie daje na pierwszej kolumnie "gołej baby" jak to ma w zwyczaju, tylko "babe ubraną". (Jaz to pisze serio, moim zdaniem właśnie takie maleńkie kroczki maja najwieksze znaczenie.) Kto dołozy inne punkty? I czy McGoo moze Listę włozyc na stronę z Apelem? Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill.europy Re: Zmiana w Duchu Świętym 13.04.05, 15:24 powiem skromnie: Po prostu piękne. Nie rozpraszaj się... Ja odkrywam siebie na nowo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: Zmiana w Duchu Świętym 13.04.05, 15:41 nasze kochane medialne ludki z GW juz nas wywalily z pierwszej strony, a feeee chlopaki Odpowiedz Link Zgłoś
asula Na papierze 14.04.05, 19:09 HEj! Nie śledziłam dyskusji na forum. Dostałam link na strone >dobre media< od męża:) Gorąco popieram, wpsaniały pomysł!!!! Mam tylko pytanko, może już o tym pisaliście, a ja o tym nie wiem. CZy myśleiście o zbieraniu podpisów na papierze? Nie wszyscy mają dostep do Internetu. Myśłam też, żeby ułożyć listę tematów, które mogłyby poruszyć media. Ja już mam :sprawiedliwy handel, np. Pozdrawiam wiosennie! Asiek Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill.europy Re: Na papierze 14.04.05, 21:36 Asula, myślę, że z czasem cos sie z tego wykluje. Jeśli chodzi o zbieranie podpisów na papierze, to i tak każdy musiałby to zrobić w miejscu gdzie mieszka i ktoś musiałby to potem zebrać w całość, czyli koordnować zbieranie podpisów i potem wysyłkę. Teraz nie mam na to czasu, bo mam inne obowiązki, ale myślę, że to nie zginie. Jakby co to daj znać mailowo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 TO MAMY TRZY KOLEJNE POMYSŁY 14.04.05, 23:04 To mamy trzy kolejne pomysły: - papierowa wersja apelu z podpisami, do wysłania w miejsca, które ustalimy (to juz McGoo sugerował wczesniej, umkneło nam) - lista plusów, które zauważamy w mediach (link do naszego forum, obrazki w superexpressie itd) - lista tematów, które media mogłyby podejmowac (np.sprawiedliwy handel) Moze to juz czas, żeby troche podzielić sie pracą? Na przykłd Asula mogłaby wziac na siebie odpowiedzialnosc za to, zeby co jakis czas zapytac na forum czy ktos chce w swoim otoczeniu zbierac podpisy pod apelem - i zachęcic do tego, byc w kontakcie z osobami, kóre na to zareaguja. Ja mogłabym co jakis czas rzucac pytanie o to czy ktoś miałby cos do dodania do listy plusów w mediach - i uzupełniałabym te liste Trzecia osoba zrobiłąby to samo z lista tematów dla mediów... A Mcgoo, który na razie przepadł ale na pewno wróci, może zechciałby to dołożyć na stronę z apelem. Co myślicie? Żeby Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: TO MAMY TRZY KOLEJNE POMYSŁY 15.04.05, 07:36 zastanawiam sie czy nie byloby dorze gdyby przeniesc te dyskusje do osobnego watku - choc z drugiej strony - tutaj i teraz tworzy sie cos co ma poczatek i trwa i proponuje by je odwiedzac regularnie masz racje ze gdyby to bylo mozliwe dobrze bedzie umiescic link do tej dykusji na stronie z apelem, ale czy dociera do was swiadomosc jak niezmiernie trudno jest przebic sie - zmienic "oczywistosc idei" w zorganizowana - badz trwale spontaniczna dzialalnosc? =================================== Zobacz Apel do Mediow republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: TO MAMY TRZY KOLEJNE POMYSŁY 15.04.05, 11:26 ale czy dociera do was swiadomosc jak niezmiernie trudno > jest przebic sie - zmienic "oczywistosc idei" w zorganizowana - badz trwale > spontaniczna dzialalnosc? To jest zawsze najtrudniejsze, tutaj, na naszym forum tez to widac. Ale ja mysle, ze budowac trzeba na tym co jest, a nie na tym co by sie chciało, zeby było. Pewnie "chciałoby sie nam" zeby było nas tu tysiac osób, kazdy z wolnym czasem i parą do działania. A jest co? Jest kilka osób wciaz gotowych zagladac na forum i pisac do siebie, zastanawiac sie nad tym w czym uczestniczymy. Ja przyjmuje, ze to co jest - jest najlepsze. Jak ktos nie lubi małych kroków, to mu bedzie trudno. Ale jak przyjmie, ze widac mozemy robic tylko takie kroki - to moze tez dołaczy. Skoro jest jak jest, lepiej to przyjac niz sie na to złoscic czy obrażać. Pozdrawiam > ================================= > Zobacz Apel do Mediow > republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: TO MAMY TRZY KOLEJNE POMYSŁY 15.04.05, 13:12 mnie male kroczki odpowiadaja, jedyne co mnie martwi to to ze przez chwile poczulem ze odplywam od tej idei, a doprawdy szkoda by bylo rozproszyc chocby tych wszystkich ktorzy sie podpisali juz pod apelem ============================= Zobacz Apel do Mediow republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: TO MAMY TRZY KOLEJNE POMYSŁY 15.04.05, 13:57 Dobrze, że napisałeś, bardzocierpliwy, o 'odpływaniu' od jakiegoś pomysłu - miałam to samo; nie dlatego, żebym przez tych parę dni nie odzywania sie nic nie robiła, przeciwnie, własnie próbowałam coś robić - i to reakcje otoczenia były takie, że na moment ręce mi opadły. Oczywiście wiedziałam, że apelując o poparcie Apelu narażę się na śmieszność i wyjdę na pierwszą naiwną, ale pomyślałam, że trudno, trzeba zjeść tę żabę. Przy trzydziestej którejś żabie z rzędu miałam serdecznie dosyć. Dzięki, że Wam wciąż się chce, to mnie mobilizuje, podczas gdy inni robią wszystko, żeby mnie zdemobilizować... No, może nie wszystko, ale sporo ;) Co próbuję robić konkretnie: - tak jak parę dni temu the.bill.europy rozsyłam treść Apelu do różnych stacji i redakcji - zwracając się do każdej osobno - proszę redakcje o zamieszenie Apelu na łamach - korzystając z pomysłu bardzocierpliwego dołączam do postów i mejli link do strony z Apelem - poprosiłam znajomych, którzy uczą [na uczelniach i w szkołach jezykowych], żeby spróbowali zainteresować Apelem swoich studentów i uczniów Może trzeba by się też zwrócić do różnych organizacji/mediów/serwerów etc. religijnych z prośbą o poparcie, propagowanie, zamieszczanie linku, podejmowanie dyskusji. Myślę, że pomocne byłyby posty, podobne do tego, który kiedyś zamieścił McGoo - z konkretnymi adresami e-mailowymi [a może i snailowymi? - ale komu będzie się chciało biegać na pocztę i wysyłać list w papierku?] mediów, serwerów i w ogóle wszystkich podmiotów, jakie nam przyjdą do głowy, a które potencjalnie mogłyby pozytywnie zareagować. Zastanawiam się, czy z głupia frant nie pójść do parafii i nie pogadać z jakimś księdzem [najlepiej najmłodszym, bo miewają najwiecej pary ;], żeby np. zamieścił treśc Apelu w gablocie z ogłoszeniami, zachęcając wiernych do wziecia udziału w akcji. Pewnie znów ktoś popatrzy na mnie jak na upierdliwą i nawiedzoną, trudno... [przepraszam za słowo 'upierdliwą', ale naprawde nieźle mi sie od bliźnich dostało za 'zawracanie im głowy bzdurami'. "Nie masz nic ważniejszego do roboty?", pytali z politowaniem. K***, mam cholernie dużo do roboty - tak samo, jak wszyscy, ale nie mam ochoty stać się cyniczna, zgorzkniała, zdziadziała.] Pozdrawiam wszystkich. ------------------------------ Zobacz Apel do Mediów republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: TO MAMY TRZY KOLEJNE POMYSŁY 15.04.05, 15:19 Kongo, moze bedzie Ci łatwiej rozmawiac o naszym pomysle, jesli powiesz sobie mocno i wyraźnie, ze wolno Ci stac po własnej stronie. Wolno Ci stac po stronie pomysłu, który moze i nnym wydaje sie głupi ale Tobie sie wydaje potrzebny. WOLNO STAC PO SWOJEJ STRONIE! I jeszcze jedno. Żeby na wejsciu "osadzić" krytykantów, proponuje dopisac na poczatku Apelu hasło, które McGoo umieścił w tytule naszej strony, ale tak zbyt niesmiało. Mysle, ze wołami powinno byc na stronie (a nie w nazwie strony) napisane:BĄDŹ REALISTA, ŻĄDAJ NIEMOZLIWEGO. Stare hasło, działało przez lata peerelu w opozycji. Czas odkurzyc i uzywac. Bedzie dobrze! Ściskam Ja rozsyłam link do Apelu tak: Jesli podobał Ci sie świat bez reklam i głupoty - jak w tygodniu przed pogrzebem Ojca Świetego, wejdź, prosze na strone www.republika.pl/dobre_media i poprzyj nasz Apel. BĄDZ REALISTĄ -ŻĄDAJ NIEMOŻLIWEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: Zmiana w Duchu Świętym 13.04.05, 15:44 chwala ci wojowniku jesli mozesz to tu zagladaj i wspomagaj twoje wyznanie jest momentami piekne i szczere ze zaledwie powiem dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: Zmiana w Duchu Świętym 13.04.05, 16:03 Wojowniku, dzięki za danie wspaniałego świadectwa. Takie listy podtrzymują na Duchu. Tacy ludzie podtrzymują na Duchu. Niech zstępuje i odnawia oblicze tej ziemi, działając przez nas. Trzeba się tylko otworzyć na ten nieziemski przeciąg :) Jednym słowem - korekta: dwojgiem słów - potrzebujemy mistyków. Mówię serio. Wbrew temu, co się wielu wydaje, są to zdumiewająco skuteczne osoby. Swoją drogą, fakt, że dyskusja o Duchu Świętym i Jego działaniu toczy się na forum "Gazety Wyborczej" dodaje temu pewnej pikanterii ;) --------------------- Zobacz Apel o mediach republika.pl/dobre_media Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 KONKRETNIE SIE ZMIENIA I TRZEBA O TO DBAĆ! 13.04.05, 11:58 kika_19 napisała: > Jak długo to potrwa? Czy coś się w nas zmieni? W nas – wierzących i > niewierzących? W naszym narodzie? W moim pokoleniu? Właśnie obudziła się we > mnie wiara, że tak. A Wy? No i patrz kika_19, coś trwa. Nawet jesli to jest nieduze - warto na to chuchac i pielęgnowac. Kazdy wielki marsz zaczyna sie od pierwszego kroku. Najpierw powstała sobie strona z Apelem www.republika.pl/dobre_media Zaraz, byc może, bedzie Lista tego co w mediach lubimy. A potem bedzie cos nastepnego i nastepnego. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill.europy HIP-HOP o Papieżu - zastanawiające... (link) 13.04.05, 15:10 mp3.wp.pl/ftp/s/10/106764.mp3?fname=KaRRamBa-Musimy_Byc_Mocni_%28radio_edit%29 Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b APEL< APEL APEL - naprawde warto :-) 13.04.05, 22:20 Myślę, że jak ludzi będa sie wpisywać na stronie republika.pl/dobre_media/ to nastepnie można by było te wypowiedzi przesłąć do różnych stacji TV i Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: APEL< APEL APEL - naprawde warto :-) 14.04.05, 00:32 Warto, warto, na pewno. Moze od rana jakas nowa energia bedzie, bo na razie jakbysmy się pochowali. Na razie: dobrej nocy zycze. McGoo! odezwij sie jutro w kwestii listy, co? Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill.europy O WARTOŚCI TEGO WĄTKU! 14.04.05, 21:47 Myślę, że ten wątek wielu osobom coś uświadomił, wielu pobudził do przemyśleń, a niektórych nawet do skromnych PÓKI CO działań. Jest rzeczą naturalną, że wątki na forum wygasają powoli, ale myślę, że ten WĄTEK pozostanie w nas na zawsze, bo dotknął on w nas czegos fundamentalnego, podstawowego. Poruszył w nas strunę, która brzmi i brzmieć będzie najpiękniejszym dźwiękiem. Chodzi o to, aby wiedzieć, że Ci, którzy się tu szczerze otworzyli i wypowiadali w duchu miłości połaczyli się tym samym "duchową więzią", która ogarniała "w tych dniach" Polskę i większośc świata. Wierzę w to, że ta więx w nas pozostanie i prędzej czy później zrodzi swoje owoce. Pozdrawiam wszystkich! Nie dajmy się światu Profanum! Nie dajmy się tym, którzy czychają na Nas! Relacja z regionu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=22570282 No i strona naszego APELU republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: O WARTOŚCI TEGO WĄTKU! 15.04.05, 07:12 bez wzgledu na to co jest w glowie kazdego z nas, co jest fundamentem, laczy tu chyba wszystkich - wielka potrzeba budowania swiata w oparciu o wartosci, w zaleznosci od tego jakie to na podloze, bedzie ta potrzeba bardziej lub mniej trwala pozostawanie bezczynnym sprawi ze wszystko ulegnie stagnacji, a to trwanie i rozmienianie na drobne "dobra" tkwiacego w ludziach juz mnie denerwuje =========================== Apel do Mediow republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: O WARTOŚCI TEGO WĄTKU! 15.04.05, 14:24 Bill, piękny post. Posilny i pożywny, powiedziałabym. Mam ochotę porównać go do duchowego befsztyka :] Aż chciałoby się założyć jakąś Netotekę Dobrych Postów, w której byłby dostęp do pozbieranych pod różnych forach wartościowych i podnoszących na duchu wypowiedzi, pokazujących, że w ludziach jest wiele światła... [To tylko luźna uwaga, nie namawiam do rozpoczynania kolejnej akcji. Skupmy się na Apelu do mediów.] ------------------------------- Zawalczmy o wartościowe media republika.pl/dobre_media Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: O WARTOŚCI TEGO WĄTKU! 15.04.05, 17:12 Dobrze, że dałeś ten link do regionu - nie jesteśmy sami, parę osób nadaje dokładnie na tych samych falach :) Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill.europy Re: O WARTOŚCI TEGO WĄTKU! 15.04.05, 19:44 Myślę, że duuuużo więcej oób nadaje na tych samych falach, ale nie pisują na forum, bo maja różne obowiązki. Ja też mam ich trochę :-)) A który to "Twój" region? No chyba żeś księżniczka, to Twój bez cudzysłowu ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: O WARTOŚCI TEGO WĄTKU! 16.04.05, 01:01 mam nadzieje (prawie pewnosc) ze choc jeden klos wyda ziarno gdy tylko rano, moje rano otworzy mi kolejny dzien powroce tu i powiem znow dobro jest z tego swiata nie ze snow ==================================== Zobacz Apel do Mediow republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: O WARTOŚCI TEGO WĄTKU! 16.04.05, 01:45 the.bill.europy napisał: > Myślę, że duuuużo więcej oób nadaje na tych samych falach, ale nie pisują na > forum, bo maja różne obowiązki. Ja też mam ich trochę :-)) > A który to "Twój" region? No chyba żeś księżniczka, to Twój bez cudzysłowu ;- )) > ) ksieżniczką na szczęście nie jestem [one muszą spać na grochu] ;] 'mój' region? jam z piasków mazowieckich, które tak pięknie opiewał Baczyński [którego z kolei w tym wypadku nie rozumiem] a konkretniej - z betonów i asfaltów warszawskich Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill.europy W jednym gólalu już sie mocno zmieniło :-) 16.04.05, 22:59 Na Podhalu zanotowano cudowne nawrócenie właściciela... agencji towarzyskiej. Oświadczył, że "dutki to nie syćko", zamknął interes i wybiera się do spowiedzi. Zstąpienie ze złej drogi opisuje "Gazeta Wyborcza". calość: wiadomosci.wp.pl/prasaWiadomosc.html?wid=7010077 Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 A może by tak ZAŁOŻYĆ BLOGA ?? Co Wy na to? 17.04.05, 22:30 Słuchajcie, a może by tak ZAŁOŻYĆ BLOGA, gdzie każdy w wolnej chwili mógłby napisać, co się w jego przeżyciach i życiu zmienia na lepsze? Nie wiem GDZIE i jaki nadać mu TYTUŁ, ale fajnie byłoby doświadczyć czyichś myśli, zrodzonych z tego Ducha, który pojawił sie w Polsce. P.S W procesie zmian wewnętrznych zmieniłem nieco swego nicka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b ZAPRASZAM WSZYSTKICH TUTAJ!!! 18.04.05, 15:15 WYPOWIEDZCIE SIĘ Co sądzicie o takim pomyśle. Pozdrawiam serdecznie! cywilizacjamilosci.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: ZAPRASZAM WSZYSTKICH TUTAJ!!! 18.04.05, 20:47 Wygląda na to, że Leszko zaczyna realizować pomysł Billa - podobnie jak McGoo zaczął realizować pomysł Melby, zakładając stronę z Apelem. Pech chciał jednak, że pierwszy na strone Leszka trafił ktoś, kto nie zrozumiał idei. Zaproszenie Leszka zostało skierowane do osób, które chcą pomnażać dobro, piękno i miłość. One mają współtworzyć blog, a nie sceptycy, cynicy i zgorzkniali 'realiści'. Jeśli i oni będą zostawiac wpisy, z blogu zrobi się folejne forum. Pytanie - czy takie wpisy usuwać? Kto miałby to robić? Założyciel? I czy jest to możliwe technicznie? Ktoś to zapewne natychmiast nazwie cenzurą... Jakie macie zdanie? Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b Re: ZAPRASZAM WSZYSTKICH TUTAJ!!! 18.04.05, 23:46 Witaj kongo Ja własnie nie jestem dobry od strony technicznej. Chciałbym, aby ten blog to było własnie takie forum, o którym piszę, ale nie wiem jak to zrobić, aby każdy mógł czytać i wpisywać się. Moze jest tu ktos kto wie jak to zrobić? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: ZAPRASZAM WSZYSTKICH TUTAJ!!! 18.04.05, 23:52 Ja tez nie umiem, ale pewnie sie ktos znajdzie. Albo MCGoo w końcu wróci. Ale nie wiem czy zauważyliscie, ze na stronie z Apelem liczba wpisów przekroczyła 50. Wolno to sie toczy ale jednak! Emilka, która sie tam wpisała zaproponowała pomoc, napisałam do niej maila z prośba, żeby zestawiła dostepną dla wszystkich liste mailowych adresów 20 redaktorów naczelnych gazet, stacji radiowych i tv, zeby kazdy kto ma ochote mógł tyle razy ile chce posłac Apel pod te wszystkie adresy. Czekam na odpowiedź Emilki. Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: ZAPRASZAM WSZYSTKICH TUTAJ!!! 19.04.05, 03:26 owszem, zauważyliśmy i bardzo się ucieszyliśmy [my, kongo11 ;] KAŻDA OSOBA JEST BEZCENNA czekamy [niecierpliwie] na pomoc Emilki Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: ZAPRASZAM WSZYSTKICH TUTAJ!!! 19.04.05, 08:17 pomysl jest Ok, mam wyrzuty sumienia ze jestem tak malo kreatywny, bede musial porozmawiac z corka o blogu i wowczas bede madrzejszy ale: zawsze jest jakies ale - w tym przypadku pozytywne: mozna pozostawic tego bloga jako NR 1 i zalozyc drugi Nr 2 z dobrze opisanym linkiem na stronie pierwszego - tam beda wpisywac sie sceptycy a na stronie biezacej (usilujacy cos zrobic) marzyciele ===================== 1. Zobacz Apel do Mediow republika.pl/dobre_media/ 2. W tym miejscu poza forum GW byc moze odywac sie beda spotkania pozytywnie zakreconych cywilizacjamilosci.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 ADRESY MAILOWE OD ARTEMY -DZIEKI! 19.04.05, 22:59 Artema zbiera adresy mailowe: tu pierwsza częsc. Jak nazbiera sie więcej, to zacznijmy wysyłać na te adresy tekst Apelu z linkiem do strony z Apelem - ok? telewizja publiczna prezes jan.dworak@waw.tvp.pl dyrektorzy oddziałów tvp andrzej.czaplinski@waw.tvp.pl robert.banasiak@wro.tvp.pl krzysztof.nowak@poz.tvp.pl boguslaw.nowak.@kra.tvp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: ADRESY MAILOWE OD ARTEMY -DZIEKI! 20.04.05, 09:27 nie potrafie robic stron www ale na poczatek zainspirowal mnie blog i w zwiazku z tym zrobilem maluska stonke - jednak poslugiwanie sie tym narzedziem dostepnym na serwerze jest utrudnione jesli tylko bede mial na kompie narzedzia dla laikow bede mogl te strone rozbudowac, chcialbym by stala sie tyglem dobrych mysli zajrzyjcie i napiszcie co tam zamieszczac i jak ta strone zmieniac ====================== 1. cywilizacjamilosci.w.interia.pl 2. Zobacz Apel do Mediow republika.pl/dobre_media/ 3. W tym miejscu poza forum GW byc moze odywac sie beda spotkania pozytywnie zakreconych cywilizacjamilosci.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 nasze miejsca internetowe poza forum gazety 20.04.05, 10:31 Mnie sie podoba i pomysł blogu i strony. Mysle, ze dobrze by było żeby te miejsca były połączone - blog jako czesc strony na przykład. Przy czym pieczę nad blogiem dalej miałby Leszko, piecze nad tym co pojawia sie na stronie Bardzocierpliwy. Czyli taka wirtualna redakcja strony z blogiem by była. Mam tylko watpliwosc co do nazwy czyli cywilizacji miłosci. Lepiej bym sie czuła - i mysle ze pare innych osób też - gdyby ta nazwa była skromniejsza, bo tak, moze stanowic za duze wyzwanie dla kogos kto miałby ochotę tam wejsc ale pomysli sobie, że to cos wielkiego, wymagajacego, generalnien-n nie dla niego. Nie mam pomysłu na nazwę prostszą ale krążę wokół "Świat na nasza miarę","Świat na miarę człowieka" , Świat po naszemu" - mogę pomysleć dalej, jesli w ogóle godzilibyscie sie na zmianę nazwy. Apel tez moznaby przenieśc na stronę, wtedy wszystko byłoby w jednym łatwo dostepnym miejscu. McGoo pewnie by wiedział jak to zrobic ale GDZIE PRZEPADŁ MCGOO? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Melba 20.04.05, 10:48 nazwa musi byc niezbyt dluga a moze ? prostyswiat lepszyswiat swiatinnaczej ?? ================================== 1 apel do mediow republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 nazwa strony i propozycje 20.04.05, 14:13 Mnie sie podoba lepszyswiat albo mojlepszyswiat Poczekałabym do wieczora, żeby zobaczyć czy ktos ma jeszcze jakies propozycje. Na nową stronę weszłam, bardzo mi sie podoba, dzielny jestes! To, co bym tam proponowała dołozyc - nie wszysto na raz, po trochu oczywiscie: 1. Autor, autor - czyli bardzocierpliwy, zeby sie pojawił gdzies na górze strony. Jak nam sie to rozrośnie, to mozemy tam podokłądac i swoje malutkie zdjecia i cos wiecej o kazdym z nas. Ale na razie chociaż ten nick żeby był. 2. Licznik, licznik - gdzies na górze, zeby każdy kto wchodzi widział ile osób było tu juz przed nim. Bo przeciez bedzie nas duzo a ma byc jeszcze wiecej, nie? 3. Dołozyłabym gdzies moje ukochane hasło BADŹ REALISTĄ - ŻĄDAJ NIEMOZLIWEGO 4. linki do stron o podobnym duchu np. dziecijanapawla 5. Pod linkiem do apelu i bloga dodałabym miejsce, w którym moznaby tworzyc liste plusów w mediach kóre zauwazamy 6. A takze liste tematów, którymi bysmy chcieli, zeby media sie zajeły 7. W jednym miejscu mogłyby byc wszystkie adresy mailowe, pod które mozna wysyłac tekst Apelu i link do nas. Oj! duzo tych propozycji. Co o nich sadzisz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: Melba 20.04.05, 16:15 1. Jezeli robic to do konca i coraz lepiej - moze warto zarejestrowac domene ? - to nie koniecznie kosztuje majatek. 2.Nazwa nie moze sie kojarzyc z czyms trywialnym, prostym badz czyms innym (to juz ma zupelni pokrecone konotacje) Moim skromnym zdaniem "Swiatlo w tunelu" albo samo "Swiatlo" badz "Iskra" to sie fajnie kojarzy. Mozna dorobic rozwiniecie typu "Iskra - historia nieagresywnie-konstruktywna" albo cos w tym guscie. 3.Nie mozna odpychac sceptykow 50% z nich to osoby, ktore maja wiele watpliwosci, ale mimo wszystko moga byc konstruktywne - pozatym odrzucaja sceptykow stawiamy sie po stronie tych lepszych, a przeciez sami nie wiemy czy rzeczywiscie jestesmy lepsi czy gorsi, a to nie wzbudzi zaufania ani nikogo nie zacheci. 4.Papier ponad wszystko - warto pomyslec o wordowej wersji apelu ktora kazdy sam moze zciagnac podpisac i wyslac zwyczajna poczta. 5.I to by byl ten sufit do ktorego mozna dobic poruszajac sie w swiecie iluzji i zludzen - czyli w necie - dalej mozna juz tylko tluc glowa w sciane. Zycie niestety jest realne i aby zdzialac cos wiecej potrzeba formalizacji - czyli statutu, rejestracji, programu itd itp. Chyba, ze nie chcemy isc ta droga i pozostac w obrebie wlasnych fascynacji. ps. nie dobrze sie stanie jezeli akcja kojarzona bedzie tylko z regionami . Warto byloby skupiac szeroko rozumiane kregi kultury chrzescijanskiej oraz ludzi ktorzy daza do czegos pozytywnego innymi drogami. Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: ZAPRASZAM WSZYSTKICH TUTAJ!!! 20.04.05, 14:14 Leszko, jak Ci sie podoba pomysł ze strona, nma kórej wszystko mamy w jednym miejscu? Daj znac! Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Do tych ktorzy jeszcze nie ustali 20.04.05, 12:24 poprawilem strone cywilizacjamilosci.w.interia.pl teraz czekam na nowa nazwe, pomysly i co mam zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: Do tych ktorzy jeszcze nie ustali 20.04.05, 14:42 Hello - to ja mowie - czym jeszcze moge sluzyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 McGoo 20.04.05, 16:25 Witaj, witaj! leszko miał jakieś kłopoty z blogiem, bardzocierpliwy ze stroną a ja sie chciałam spytac jak to zrobic żeby "Bądź realista..." pojawiało się na stronie z Apelem, bo ja widze je tylko w nazwie strony jak korzystam z Mozilli, jak z Explorera - to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: McGoo 20.04.05, 16:30 1. Jezeli robic to do konca i coraz lepiej - moze warto zarejestrowac domene ? - to nie koniecznie kosztuje majatek. 2.Nazwa nie moze sie kojarzyc z czyms trywialnym, prostym badz czyms innym (to juz ma zupelni pokrecone konotacje) Moim skromnym zdaniem "Swiatlo w tunelu" albo samo "Swiatlo" badz "Iskra" to sie fajnie kojarzy. Mozna dorobic rozwiniecie typu "Iskra - historia nieagresywnie-konstruktywna" albo cos w tym guscie. 3.Nie mozna odpychac sceptykow 50% z nich to osoby, ktore maja wiele watpliwosci, ale mimo wszystko moga byc konstruktywne - pozatym odrzucaja sceptykow stawiamy sie po stronie tych lepszych, a przeciez sami nie wiemy czy rzeczywiscie jestesmy lepsi czy gorsi, a to nie wzbudzi zaufania ani nikogo nie zacheci. 4.Papier ponad wszystko - warto pomyslec o wordowej wersji apelu ktora kazdy sam moze zciagnac podpisac i wyslac zwyczajna poczta. 5.I to by byl ten sufit do ktorego mozna dobic poruszajac sie w swiecie iluzji i zludzen - czyli w necie - dalej mozna juz tylko tluc glowa w sciane. Zycie niestety jest realne i aby zdzialac cos wiecej potrzeba formalizacji - czyli statutu, rejestracji, programu itd itp. Chyba, ze nie chcemy isc ta droga i pozostac w obrebie wlasnych fascynacji. ps. nie dobrze sie stanie jezeli akcja kojarzona bedzie tylko z regionami katolickimi. Warto byloby skupiac szeroko rozumiane kregi kultury chrzescijanskiej oraz ludzi, ktorzy daza do czegos pozytywnego innymi drogami. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: McGoo 20.04.05, 16:52 ad 1 domena tak tylko mysle ze jak juz zbierzemy formalnie grupe ktora wstepnie poprzez siec przebrnie przez faze paczkowania ad 2 zgadzam sie w 100% ad 3 jak wyzej ad 4 ja proponuje dodac pdf bo banalnie prosto sie tworzy dokument w open office tylko trzeba by taka akcje wykonac w tym samym czasie ad 5 formalizacja ok ale to musi chwile potrwac i na dodatek to rejestracja kosztuje kilka zloty no i musimy wczesniej wypracowac statucik itd ale to mozna zrobic tak jak do tej pory i jeszcze jedno - jak siegam pamiecia to zapewne w ramach o ktorych szeroko myslimy mozna cos z UE wydebic ad ps bezwzglednie Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 O rejestracji 20.04.05, 19:58 O rejestracji: Nie musimy sie rejstrowac, możemy wykorzystac moja fundację - "Zadbac o świat", załozyłam ją z Wojtkiem Eichelbergerem, psychologiem, koleżanką od PR, moim ksiegowym i kolezanką z pro-europejskiego pisma pozarządowej organiacji.Robilismy tam projekt mediacyjny, ekologiczny i kobiecy, od dwóch lat nie mozemy dostac zadnego grantu wiec fundacja jest troche uspiona. Ale rejestracja, strona w serwerze ngo.pl albo engo.pl - jedna juz jest, mozemy miec druga (wtedy domeny by nie trzeba kupować) Statut jest, ja jestem szefem 3 osobowego zarzadu, misją fundacji jest podnoszenie dojrzałosci emocjonalnej sppłęczeństwa, co bardzo do naszego projektu pasuje. Jakbyscie woleli formalizowac sie od nowa - tez jest ok ale jakbyście chcieli fundacje wykorzystac - bardzo prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: O rejestracji 20.04.05, 23:02 Drodzy faktycznie zbierzmy razem stronę i bloga, żeby nam się wszystko nie porozpełzało, Abmiros już napomknął, że nie wie, który z naszych pokoików jest do czego. Skoro Melba oferuje gotową infrastrukturę, byłabym za [i w ogóle pokłony za ofertę] - nie ukrywam, że głównie dlatego, że nie umiałabym wziąć udziału w formalnym organizowaniu tego od zera [kompletny brak talentów w tej dziedzinie], a nie chciałabym stać z boku, gdy inni pracują. [służę, jeśli jest potrzebny: - fotograf bez dyplomu, za to z mózgiem, okiem i sercem [profesjonalni mają często tylko aparat i studio] - tłumacz [najchętniej poezji - dobrej i trudnej :] - 'mistyk, poeta, czasu kurz' - trawestując Baczyńskiego] Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 o nazwie 20.04.05, 20:03 artema przysłała mailem propozycje www.naszswiat moje stare typy: www.lepszyswiat www.mojlepszyswiat Iskry, nawet rozwiniete nie bardzo mi pasują Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: o nazwie 20.04.05, 23:40 trudna sprawa z tą nazwą - dobrze, żeby była 'magnetyczna', przyciągająca, zachęcająca [dlatego faktycznie odpadają wszelkie 'cywilizacje miłości' - dziś miałam cynk od znajomych, że nawet nie weszli na stronę, jak zobaczyli nazwę linku] propozycje Melby mają te zalety, że są jasne, konkretne, proste za to MGoo z kolei proponuje coś nowoczesnego, mocnego, intrygującego nie przekonuje mnie jak dotąd żadna prozycja [sorry], ale szalenie podobają mi się oba sposoby myślenia! czy nie dalibyście rady dokonać jakiejś ich fuzji? gdyby dało się znaleźć frazę jednocześnie prostą i intrygującą, konkretną i z'powerem'... Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 o papierowej wersji 20.04.05, 20:06 proponuje dac i w wordzie i pdf - mnie sie na przykład pdf nigdy nie otwiera, choc oprzyrzadowanie jest Odpowiedz Link Zgłoś
abmiros Prawa natury. (Z upowaznienia Mcgoo). 20.04.05, 20:12 mcgoo napisał: > 3.Nie mozna odpychac sceptykow 50% z nich to osoby, ktore maja >wiele watpliwosci, ale mimo wszystko moga byc konstruktywne - poza tym >odrzucajac sceptykow stawiamy sie po stronie tych lepszych, a przeciez sami >nie wiemy czy rzeczywiscie jestesmy lepsi czy gorsi, a to nie wzbudzi zaufania >ani nikogo nie zacheci. Daruje Mu te "50%" i to "mimo wszystko" w zamian za pozostale swiete slowa. Poniewaz gubie sie ktory pokoik w ramach Waszej inicjatywy jest na co przeznaczony, a w szcegolnosci nie wiem, ktory dla sceptykow, pozwalam sobie ponizej wpisac to, co juz wpisalem do Waszego bloga. ______________________________________________________ A oto moj wpis do Waszego bloga: "Wierzacy" w ramach tego blogu proponuja zachowania i reakcje ktore powinny byc wynoszone ze szkoly podstawowej, albo wrecz z wychowania rodzinnego. Entuzjazm z jakim je proponuja i liczba tych ktorzy te propozycje akceptuja swiadczy o rozszerzajacym sie uswiadomieniu takiej potrzeby. Spoleczenstwo dojrzalo do zauwazenia korzysci z savoir-vivre'u, czyli usmiechu i uprzejmosci na co dzien, polaczonych z samokontrola. Smutno mi kiedy widze, ze do zrozumienia takiej potrzeby konieczne sa "wiara", swietosci, charyzmaty i kadzidla, a nie zwykly zdrowy rozsadek. Rownoczesnie czy to nie jest dywersja marnowac czas na mnozenie szarytek w spoleczenstwie ktoremu potrzeba mozgow krytycznych, a nie mozgow podporzadkowanych? Karmilem kiedys wiewiorki, bo serce mi sie krajalo ze sa chude. W wyniku zdolalem jedynie namnozyc chudych wiewiorek. Odstrzeliwanie wilkow za to ze zagryzaja sarny prowadzi do koniecznosci odstrzeliwania saren. Wielki Deistyczny Zegarmistrz uruchomil mechanizmy zwane prawami natury, ktore warto byloby poznac rozwniez i rozumem. Poznanie sercem mnozy chude wiewiorki i stwarza koniecznosc odstrzeliwania saren, mysliwi ktorzy to zrobia znajda sie zawsze. Do poznania rozumem potrzebny jest rozum krytyczny i sceptyczny. Prawa natury (nie mylic z prawami plemiennymi, jak to z reguly robia apologeci chrzescijanstwa, ktorzy prawa plemienne nazywaja prawami natury), sa bezwzgledne. To tyle co wpisalem do blogu. Tutaj chcialoby mi sie jeszcze dodac: w naturze nie ma milosci ani nienawisci. Wbrew Kosciolowi ksztaltujac prawa natury Wielki Deistyczny Zegarmistrz nie widzial aby byly potrzebne. Wylaczam sie na miesiac, (do 20 maja), bo moje czeste narzucanie sie nie wzbudzi zaufania ani nikogo nie zacheci. Zycze Wam wytrwania do tego kolejnego spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: McGoo 20.04.05, 16:31 ok postaram sie to zmienic zobacze jak w inet explorerze to bedzie :) papap Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b DO WSZYSTKICH AKTYWNYCH 20.04.05, 23:24 ostatnio mam tzw. urwanie głowy. Wypowiem się szerzej, jak znajde czas. teraz tylko co do nazwy strony: - cywilizacja milosci, jest znana na calym świecie. Nie oznacza to, że musimy pisać wielkie utopie. Milosc to nie tylko wielkie idee, to codzienne doświadczenia ale jeśli już nie chcecie tej nazwy jako nazwy strony, to może Światło Świata lub lepszy świat, ale i tak rezerwowałbym sobie miejsce na taki kącik pt. cywilizacja milosći. Strona mogłaby mieć rózne wątki tematyczne. pozdrawiam. Muszę lecieć :((( Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: DO WSZYSTKICH ...i z pozdrowieniami 20.04.05, 23:43 Ja tez dzisiaj pedze jak potłuczona wiec tylko najwazniejsze: to co pisze leszko >ale i tak rezerwowałbym sobie miejsce na taki kącik pt. > cywilizacja milosći.> Strona mogłaby mieć rózne wątki tematyczne. to jest dokładnie to, o co mi chodzi. www.lepszyswiat podoba mi sie bardziej niż to ze światłem Pozdrowienia dla Wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: DO WSZYSTKICH AKTYWNYCH 20.04.05, 23:57 Leszku, masz rację, że sformułowanie 'cywilizacja miłości' jest znane na całym świecie, ale ktoś tu już słusznie zauwazył, że może zniechęcać niewierzących - sama dziś miałam konkretny dowód na to [znajomych spłoszyła sama nazwa, nawet nie kliknęli na link :( ]. Obawiam się, że tak samo będzie ze Światłem Świata... Nie zrozum mnie źle, proszę - dla mnie te frazy są naprawdę piękne i doskonale zrozumiałe. Niestety, nie będą takie dla wszystkich. Bardzo wartościowi, lecz niewierzący ludzie nie są obeznani z takimi metaforami, one do nich nie trafiają, budzą ich nieufność. Jeszcze raz zapewniam - to wspaniałe nazwy, gdyby strona była tylko dla wierzących, byłabym absolutnie za! A to ma być strona ponad podziałami, prawda? Trzeba więc myśleć o czymś takim, żeby wszyscy czuli się zaproszeni. Najserdeczniej pozdrawiam. PS B. mi się podobał Twój wstęp do blogu. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: DO WSZYSTKICH AKTYWNYCH 21.04.05, 06:54 to do czego zmierzamy - lub moze lepiej chcemy zmierzac, jest tak naturalna potrzeba iz spektrum osob zainteresownych jest prawie rowne populacji w jakiej zyjemy nie wiem jakie jest zdanie innych ale moim skromnym zdaniem Melbo, nie ma sensu budowac czegos co dublowaloby cele Twojej fundacji, co do funduszy o ktore sie staralas, pamietam jak zachwalano projekt pewnego ZDZ- etu (zaklad doskonalania zawodowego) ktory otrzymal 2 mln euro, a ja smialem sie w duchu, bo smierdzialo to strarymi aparatczykami co do strony www musimy tam zainstalowac jakies male forum, bo wymiana pogladow w ksiegach gosci czy na blogu to ciut za malo Pozdrawiam ++++++++++++++++++++++ zobacz Apel do Mediow republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: DO WSZYSTKICH AKTYWNYCH 21.04.05, 09:15 No wlasnie, nie mozna odstraszac niekatolikow. Nazwa musi byc na tyle ogolna, zeby zachecic te wiekszosc zainteresowanych i nie zniechecic niezdeklarowanych. Tez uwazam, ze aby to mialo jakis sens to trzeba budowac od poczatku (nie wykorzystywac zadnych starych struktur). Ale podstawowe pytanie w jakim celu, dla kogo, jak i co chcemy osiagnac i w jaki sposob zamierzamy dazyc do realizacji. Jednym slowem - po co to chcemy robic. ++++++++++++++++++++++ zobacz Apel do Mediow republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 zakrecamy swiat? 21.04.05, 09:56 >uwazam, ze aby to mialo jakis sens to trzeba budowac od poczatku (nie > wykorzystywac zadnych starych struktur). Ja tylko pamietam ile to trwało, ile papierów trzeba było wyprodukowac, jaka kasę wyłozyc i ile czasu zmarnowac na produkcje statutu, kóry sąd zechciałby zarejestrować itd. Ale sie nie upieram nic a nic - jak potrzeba nowego, to trzeba bedzie zrobic nowe. NA dziś pewnie lepiej ulepszac strone "cywilizacyjną i przede wszystkim wymyślic jej dobra, z powerem, nazwę. www.zakrecamyswiat Na razie to mi przyszło do glowy Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: zakrecamy swiat? 21.04.05, 12:16 nazwa dla mnie najlepsza z dotychczas zaproponowanych moim skromnym zdaniem budowanie dzis wszystkiego od podstaw to syzyfowa praca ale mozna zalozyc ze z chwila kiedy inicjatywa przetrwa powiedzmy pol roku, rok to wowczas jesli takie bedzie zdanie wiekszosci - mozna podjac kroki by to ukonstytuowac jako odrebny byt szkoda juz dzis marnowac energie na czynnosci formalno prawne i rejestracyjne, lepiej je wykorzystac na konkretne dzialania gdy juz sie wykrystalizuje w jakim kierunku bedzie plynal ten strumyk na wstepie trzeba by znalezc jakis serwer gdzie nas umieszcza za free potem zbudowac Dobra Strone generalnie mozna by forum kraj wykorzystac do dyskusji bo ma ono spory zasieg razenia i latwo bedzie znalezc tym ktorzym czegos brakuje i nie moga znalezc pytanie brzmi czy nie rozpoczac nowego watku jesli ustali sie jakakolwiek grupa inicjatywna to musimy jeszcze ustalic sposob podejmowania jakichkolwiek decyzji i to taki ktory uwzgledni nowych "aktywnych" Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: zakrecamy swiat? 21.04.05, 16:11 hej melba24 - to bardzo dobra nazwa - to jest naprawde dobra nazwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: zakrecamy swiat? 21.04.05, 18:01 no to chyba jestesmy blisko konsensusu w tej kwestji proponuje powolutku popracowac nad tym czym chcemy sie zajac Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 czym się zając? po pierwsze apelem 21.04.05, 22:50 gdybysmy uznali, że nasz strona nazywa się www.zakrecamyswiat. to np.moglibyśmy polecać ja znajomym po to, żeby np. do końca kwietnia zbierac podpisy pod apelem, w rocznice pogrzebu przekazac to wszystko np.Krajowej Radzie RTV i podsumowac - np.naszymi komentarzami tę akcje. Nasze komentarze - ciekawie by było przeczytac po trzy zdania od każdego z nas na temat tegojak chce zakręcac świat, po comu to,z czym mu w tym świecie niewygodnie.I warto by byłozachęcac do pisania takich komentarzy osoby wchodzace na stronę. Blog- czyli wymiana myśli,opinii, dzielenie sie przeżyciami - to druga ważna rzecz.Pewnie warto by było reagowac na wpisy,wchodzić w dyskusje - troche jak na forum, którego przy stronie na razie nie mamy A poza tym to ja bym więcej nie planowała tylko raczej nastawiła sie na to,co sie będzie zdarzało,z czym przyjdą ludzie wchodzacy na strone.Życie jest zwykle duzo bogatsze od naszych wyobrażeń, tak że naszym najwazniejszym zadaniem wydaje mi sie zachowanie otwartości na to co bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: czym się zając? po pierwsze apelem 21.04.05, 23:12 mam nadzieje ze dolaczy do nas jakis profesjonalista potrafiacy szybko i bezbolesnie zarzadzac strona i jeszcze ja zobic, ja osobiscie nie stawialbym takich sztywnych terminow, najwazniejsze jest to ze wciaz rozmawiamy i chcemy to kontynuowac, oczywiscie rocznica to dobra chwila bez watpienia potrzebne jest wielowatkowe forum, ale takie mozna zalozyc na GW ja jestem tutaj niezbyt dlugo i raczej unikalem wdawania sie w dluzsze polemiki, jednak jak widac to wlasnie GW pozwolila na wylonienie sie tej naszej spontanicznosci powstaloby pytanie gdzie ten pokoj umiescic - w jakim dziale - bo na wlasciwej stronie wystarczy odpowiedni link, Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: czym się zając? po pierwsze apelem 21.04.05, 23:38 bardzocierpliwy napisał: > mam nadzieje ze dolaczy do nas jakis profesjonalista potrafiacy szybko i > bezbolesnie zarzadzac strona i jeszcze ja zobic, Póki co moze McGoo bedzie chciał robic to razem z Toba? - w takim tempie jakie jest mozliwe przy naszych zwykłych zajęciach. > > ja osobiscie nie stawialbym takich sztywnych terminow, najwazniejsze jest to ze > > wciaz rozmawiamy i chcemy to kontynuowac, oczywiscie rocznica to dobra chwila > Mnie sie wydaje ze główna wartoscc strony, forum, bloga, moze polegac na gadaniu, wymianie. Dlatego pomyslałam,że kwestie Apelu warto by domknąć, nie przeciagać. Podsumowac, skomentować, wyciagnac wnioski. Potem mozna wymyslić jakas inna formę - merytorycznie podobną ale jednak inna. Ale na to mamy jeszcze czas. Ja niestety juz kończę na dzis, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: czym się zając? po pierwsze apelem 21.04.05, 23:23 tak sie przygladalem pokojomna forum i doszedlem do wniosku ze idealem poza rozmowami na forum kraj byloby utworzenie pokoju "zakrecamy swiat" - rozmowy o wartosciach Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 gdzie forum 21.04.05, 23:32 To chyba dobry pomysł, do czasu kiedy forum bedzie mogło działac przy stronie Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: gdzie forum 22.04.05, 00:11 tylko ze ja znow w jakies takie patetyczne nastroje wpadam moze lepiej zabrzmi zakrecamy swiat - rozmowy o czlowieku no i chyba trzeba jakos skontaktowac sie z kims z GW czy byliby laskawi taki pokoj stworzyc Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 23.04.05, 05:32 coz bede mogl kliknac dopiero jutro, wiec chociaz kilka slow dzisiaj czytalem wczoraj info o holokauscie Ormian, polecam - znakomita lekcja historii tygodnikforum.onet.pl/1225066,0,8787,925,artykul.html utwierdzilo mnie to w przekonaniu ze dla mnie jakakolwiek rozmowa o przyszlosci musi rozpoczac od przestrogi przed tym co czlowiek juz czynil czlowiekowi, ====================================== Zobacz Apel do mediow republika.pl/dobre_media/ Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 o podlewaniu salaty 25.04.05, 10:27 Najwyraźniej mielismy cięzki koniec tygodnia a potem spalismy w ciepłych łózeczkach przez calutki weekend. No to teraz - odpręzeni i wyspani - wracajmy pomału do roboty, co? Jakby Was dopadły wątpliwosci co do sensu, to by było całkiem normalne. Ale przeciez z całą pewnościa nie jestesmy grupką kretynów, którzy mają głupie pomysły. Mamy tylko inne pomysły niż wiekszość. I tyle. Ja jestem za tym, żeby dbac o swoje pomysły, podlewac koneweczką jak sałatę w ogrodzie. W końcu wyrośnie. Zielona, chrupiaca, dorodna. Ściskam. p.s. Jak wklepuje stary adres strony czyli cywilizacjamilosci.w.interia.pl, to mi wciąz pokazuje, że błąd. Co jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: o podlewaniu salaty 26.04.05, 01:13 Dzięki za tę sałatę :) Kto spał, ten spał, ja ledwo na oczy widzę, tyle mam siedzenia w kompie, czasem do szóstej nad ranem :( - nadrabiam zaległości za te papieskie tygodnie, kiedy tak wspaniale po świecie i ludziach WIAŁO, że żal mi było tak pięknego czasu na wykonywanie niecierpianej roboty [niestety, mam takową - w odróżnieniu od Ciebie, Melba :] I faktycznie, trochę mnie ostatnio zniechęcono; może bardziej niż trochę; dobrze więc, że trwacie i zachęcacie :) Dziś padam na nos, ale obiecuję wrócić w przytomniejszym stanie, jak się wreszcie trochę wyśpię. Dobranoc; dobrze, że jesteście. Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: o podlewaniu salaty 26.04.05, 08:48 kongo11 napisała: > Dzięki za tę sałatę :) O sałacie przeczytałam 10 lat temu u buddyjskiego mnicha Thich Nhat Hanha, w ksiażce "Każdy krok niesie pokój". TNH ma mnóstwo lat, był członkiem woietnamskiej delegacji pokojowej podczas rozmów paryskich, od 1966 roku jest na wygnaniu we Francji, prowadzi osrodek Plum Village. Piekny, mądry człowiek. Kilka jego wierszy jest na stronie www.dlapokoju.republika.pl - próbowalismy wtedy zrobic coś w sprawie wojny w Iraku. Trzeba próbowac i próbowac i próbowac - tak mysle. Ściskam. Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: o podlewaniu salaty 26.04.05, 18:42 znam TNH, b. lubię, mam jego książki, ale akurat sałaty nie zapamiętałam: najważniejsza dla mnie była... pomarańcza :) konkretenie -sztuka jedzenia pomarańczy czyli ćwiczenie uważności pokój wszystkim uważnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: Czy coś się w Polakach i młodym pokoleniu zmi 25.04.05, 13:45 witaj Melbo mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi ze wykorzystalem twoj pomysl i zrobilem (niestety znow kiepska) stronke o nowym adresie i jako tymczasowy moze przetrwa republika.pl/zakrecamyswiat/ dlatego nie odpisalem wczesniej, poniwaz wciaz walczylem ze stronka powli powoli byle do przodu Pozdrawiam ps jesli masz pomysl co zamiescic na stronie to napisz, Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 www.republika.pl/zakrecamyswiat 25.04.05, 23:20 No i popatrz, nawet nie musze pisac nic nowego, tylko przeklejam Ci mojego posta z 20 kwietnia, który dotyczył strony cywilizacjamilosci. Oto on: Na nową stronę weszłam, bardzo mi sie podoba, dzielny jestes! To, co bym tam proponowała dołozyc - nie wszysto na raz, po trochu oczywiscie: 1. Autor, autor - czyli bardzocierpliwy, zeby sie pojawił gdzies na górze strony. Jak nam sie to rozrośnie, to mozemy tam podokłądac i swoje malutkie zdjecia i cos wiecej o kazdym z nas. Ale na razie chociaż ten nick żeby był. (to juz na zakręconej stronie jest!) 2. Licznik, licznik - gdzies na górze, zeby każdy kto wchodzi widział ile osób było tu juz przed nim. Bo przeciez bedzie nas duzo a ma byc jeszcze wiecej, nie? 3. Dołozyłabym gdzies moje ukochane hasło BADŹ REALISTĄ - ŻĄDAJ NIEMOZLIWEGO 4. linki do stron o podobnym duchu np. dziecijanapawla 5. Pod linkiem do apelu i bloga dodałabym miejsce, w którym moznaby tworzyc liste plusów w mediach które zauwazamy 6. A takze liste tematów, którymi bysmy chcieli, zeby media sie zajeły 7. W jednym miejscu mogłyby byc wszystkie adresy mailowe, pod które mozna wysyłac tekst Apelu i link do nas. (Teraz dokładam tylko, że mozna by przy linku do Apelu dodac zdanie o tym, ze jak ktos chce, to może go rozsyłąc do mediów - im więcej tym lepiej - i dac wszystkie adresy mailowe, które zgromadziła Emilka.Zdaje sie, że jeszcze kilka mam od niej w skrzynce, podeslę) Dzisiaj czyli 25 kwietnia dopisuje jeszcze to: NA końcu pierwszego, głównego tekstu (zaczęło sie od forum, gdzie znaleźli sie ludzie...... dopisałabym: kongo11, McGoo, the.bill.europy, melba24, leszko_b (jak kogoś pominęłam, dopisz, prosze) Na razie nie mam kiedy ale moze jutro uda mi sie napisac trzy zdania zakręconego ideolo - to wtedy dołozysz, bo rozumiem, ze jakos to umieszczanie tekstów na stronie umiesz, prawda. Super jest. Pozdrawiam P.s. Mamy kolejny wpis na stronie z Apelem! Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: www.republika.pl/zakrecamyswiat 26.04.05, 06:19 Witaj Melbo po tak milym mailu zabieram sie za prace i sprobuje zrobic kilka dodatkowych stron jak tylko ktoras z nich bedzie zaladawoana to dam znac na forum Dzieki za wsparcie nara Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 adresy mailowe od artemy 25.04.05, 23:24 adresy do mediow: a.strzesniewska@radiokolor.pl k.luszczewski@radiokolor.pl helena.luczywo@agora.pl piotr.pacewicz@agora.pl jerzy.wojcik@agora.pl jaroslaw.paszkowski@wawa.com.pl rafal.staszek@wawa.com.pl t.soltys@rmf.fm a.brzuszkiewicz@rmf.fm TVP prezes zarządu siezieniewski@polskieradio.pl przewod. rady programowej soltys@polskieradio.pl G.Gauden@rzeczpospolita.pl a.zalucki@zw.com.pl zycie warszawy j.baczynski@polityka.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy <a href="http://republika.pl/zakrecamyswiat" target="_blank">r 26.04.05, 09:47 troszke poprawilem - mam nadzieje ze z czasem bedzie tylko lepiej i zgadzam sie z tym wietnamskim mnichem, dlatego trzeba wykonywac te kroczki musze chyba archiwizowac twoje wpisy by zmieniac te strone :)))) no i udalo mi sie wstawic tresc apelu w pdf i pdf_zip zakrecenia Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b A propos strony zakrecamy swiat 26.04.05, 15:56 Ja bym nie wrzucał na strone zakręcamy świat żadnych holokaustów - takich czy innych - zleca sie różni anty-tacy czy owacy i zaczna psuć klimat. Pozostałbym w tematyce medialnej. Np załażył różne wątki tematyczne. Osobiście interesuje mnie manipulacja w mediach - jej sposoby, gdzie każdy mógłby podac linka i skomentować zauważoną manipulację. Dcelowo powstałaby książeczka sposobów manipulacji, na które warto zwrócić uwagę i je demaskować, niwelując ich wpływ. Potem możemy ja wydać w formie pdf na stronie www lub w formie papierowej. Dlatego trzeba napisać zastrzeżenie, że nie można treści z tej strony wykorzystywać w żadnych publikacjach, że prawa autorskie mamy do tego tylko my! Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: A propos strony zakrecamy swiat 26.04.05, 16:11 leszko_b napisał: > Ja bym nie wrzucał na strone zakręcamy świat żadnych holokaustów - takich czy > innych - zleca sie różni anty-tacy czy owacy i zaczna psuć klimat. Ale jak dla bardzocierpliwego to jest wazne, wiec trzeba wymyslic formułe, zeby i Tobie pasowało. Proponuje np. na głównej stronie umieścić - jak to się nazywa fachowo, nie wiem, więc napisze jak mi idzie - napisy: "wątki (tematy) bardzocierpliwego"; "wątki(tematy) leszka_b"; "wątki(tematy) melby" itd... Jak sie w taki napis kliknie, będzie sie wchodziło na stronę n[p. o holocauscie, o manipulacji, o nie wiem tam czym jeszcze. To sie wtedy zrobi dodatkowo bardziej osobiste, co dla czytelników strony chyba wazne, zaczną nas identyfikowac z konkretnymi zainteresowaniami. Co Ty na to? > Pozostałbym w tematyce medialnej. Np załażył różne wątki tematyczne. > Osobiście interesuje mnie manipulacja w mediach - jej sposoby, gdzie każdy > mógłby podac linka i skomentować zauważoną manipulację. > Dcelowo powstałaby książeczka sposobów manipulacji, na które warto zwrócić >uwagęi je demaskować, niwelując ich wpływ. Potem możemy ja wydać w formie pdf >na stronie www lub w formie papierowej. Mnie sie taki pomysł bardzo podoba. Świetny materiał mógłbys zebrac! Wygladałoby to technicznie na przykład tak, że na głównej stronie jest napisane WĄTKI LESZKA_B : manipulacja w mediach i jak sie w to klika, to wchodzi sie juz szczegółowo w strone o manipulacji. . ITD >Dlatego trzeba napisać zastrzeżenie, że ni> e > można treści z tej strony wykorzystywać w żadnych publikacjach, że prawa > autorskie mamy do tego tylko my! A moze uzywac nie tyle copyright ile copyleft jak robia od lat ekolodzy i inni alternatywni? Czyli pozwolic kopiowac ale zawsze z podaniem źródła. Mnie by bardziej tak pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: A propos strony zakrecamy swiat 26.04.05, 19:24 Przyznam, że też mam dość ambiwalentny stosunek do włączania do tego tematu ludobójstwa, chociaż z troche innego powodu niż Leszek [który zresztą ma rację, że mogą zlecieć się różni fanatycy i radykałowie i zrobi się mała e-zadyma] - mianowicie jakoś nie mogę pogodzić się z tematyką holocaustów pod nagłówkiem 'zakręcamy świat' - przepraszam, mnie to strasznie zgrzyta. To tak, jakby ktoś rzucał wesołym grepsem nad czyimś grobem. Z drugiej strony jednak temat jest bardzo ważny - podobną tematykę od kilku tygodni porusza dość intensywnie "Tygodnik Powszechny", choć robił to również i wcześniej - i myślę, że idea Bardzocierpliwego jest niezmiernie istotna. Nigdy dość przypominania o tym, co się wydarzyło i przestrzegania, że jeśli nie będziemy pamiętać, to to powróci... Może więc faktycznie skorzystać z salomonowej propozycji Melby? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy jeszcze troszke poprawilem 26.04.05, 12:34 na dzis chyba juz sobie odpusze zmienianie i rozbudowywanie strony choc kto wie ::))) Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: zakręcenia 26.04.05, 15:58 bardzocierpliwy napisał: > na dzis chyba juz sobie odpusze zmienianie i rozbudowywanie strony > choc kto wie ::))) No właśnie: kto wie jak właściwie zatrzymac w cudownym biegu bardzocierpliwego? Skoro nawet liczniki na stronach montuje! Super jest! Wieczorem roześlę po znajomych link do tej strony i napisze te trzy obiecaner zdania ideolo. Jesli bedziesz dalej biegł, dopisz koniecznie kongo11! I w ramach "Autor, Autor!" podpisz sie blizej głównego tekstu a nie tak na samym spodzie, że Cie prawie nie widać. Ja Cie prosze! zakrecenia Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b Re: zakręcenia 26.04.05, 16:09 Hej Melba! Ja bym hasło "bądź realistą...... dał na samą górę potem większą czcionka zakrecamy świat i wszystko uczynił bardziej symetrycznym. Porządek na stronie to porządek w nas samych :-))) Pozdrawiam Chyba pierwszy sie wpisałem do księgi! :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: zakręcenia 26.04.05, 16:14 leszko_b napisał: > Hej Melba! > Ja bym hasło "bądź realistą...... > dał na samą górę > potem większą czcionka > zakrecamy świat Ja chyba tez, ale niech bardzocierpliwy ciut odetchnie, bo naprawde narobił sie niezwykle. Mam jeszcze pare drobiazgów do korekty ale to małymi krokami. I tak mamy super strone! > i wszystko uczynił bardziej symetrycznym. Porządek na stronie to porządek w nas > samych :-))) Tak, tez jestem za. zakręcam! > > Chyba pierwszy sie wpisałem do księgi! :-) > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: zakręcenia 26.04.05, 16:17 Nie wiem jak Wam ale mnie sie bardzo podoba wersja stron z cegiełkowym tłem. Jesli tez to lubicie, to moze wszystkie tak zrobic? Albo przynajmniej głowną tez? Mnie sie te cegiełki kojarza z budowaniem czegoś, pasuje to do tego, co zaczynamy. z. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy ... zapomnialem 26.04.05, 12:37 dla tych ktorym nie podobaja sie media ksztatujace dzis nasze wyobrazenie o swiecie podaje adres strony republika.pl/zakrecamyswiat Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy melbo na twoje zyczenie 26.04.05, 13:18 nie wiem jakim cudem ale dodalem licznik i ksiege gosci juz od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b Do bardzo cierpliwy i ludzi dobrej woli :-) 26.04.05, 16:17 Słuchaj, moim zdaniem warto dodać kategorię "linki" jeśli ktos z nas znajdzie jakąś pozytywa stronę, to można byłoby tam dodac linki do takich fajnych stron. Mozna je podzielić na kategorie jak sie pojawi ich wiele. Pytanie brzmi jakie miałyby być to strony? Myślę, że takie, które piszą pozytywnie o świecie i człowieku, a jak nam sie spodoba jakas stacja TV lub Radio, to można byłoby dodac linka do jej internetowej strony. Trzeba tylko znaleźć kryterium wpisania linka na listę i określić kto ma o tym decydować. Druga wersja mozna zamieścic linki do stron o tematyce medialnej. Wchodząc na "nasza stronę" każdy mógłby znaleźć linki do stron o tematyce medialnej. To spowodowałoby większa oglądalnośc naszej strony i większa możliwośc, aby nasze przesłanie docierało do innych - Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b Re: ... zapomnialem 26.04.05, 17:11 nie można wyslac maila ze strony na adres zakrecamyswiat@op.pl - pokazuje, ze ni ma takiej strony... Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: ... zapomnialem 26.04.05, 22:23 Kongo zostala wprowadzona - przepraszam umknelo mi strona wycegielkowana adres mailowy juz dziala ale zostawilem sobie ramke na moje zbrodnie z linkiem do osobnej strony zakrecenia ================================ http:republika.pl/zakrecamyswiat/ Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: ... zapomnialem 26.04.05, 19:06 Bardzocierpliwy, kiedy Ty to wszystko robisz? Wykonujesz niesamowitą robotę, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że ledwie parę dni temu pisałeś, że w ogóle nie masz pojęcia, jak się robi strony! Jak kiedyś nie będę czegoś umiała zrobić, to przypomnę sobie, w jakim tempie Ty się nauczyłeś i mam nadzieję, że wpłynie to na mnie dopingująco. :) Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: ... zapomnialem 26.04.05, 19:46 fajnie ze zyjecie ::)))) sprawdze maila ale pozniej bo powiem szczerze nie moge patrzec na robienie stron dzis, bardzo sie ciesze ze was tu dzis znow przygnalo, poszperalem troszke w sieci i musze wam powiedziec ze zadziwia mnie ilosc pozytywnego materialu jednak okazuje sie ze najwiekszy wplyw na myslenie ludzi maja media, i chyba to najwlasciwszy kierunek dzialan, trzeba ludziom zakuwac pozytywne tresci i to z przeszlosci co obudzi swiadosc w nich samych to musimy wykorzystac to medium jakim jest internet, i mam nadzieje ze z pozytkiem dla nas i jak najwiekszej grupy szukajacych zakrecenia Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: ... zapomnialem 26.04.05, 23:08 jeśli szperasz i znajdujesz coś pozytywnego - piszesz, że jest tego dużo, to wspaniale! - to zachowuj wszystkie namiary na te pozytywy - może dobrze byłoby z czasem stworzyć na stronie 'zakręcania świata' taką pozytywną linkownię, dobrą sznurowalnię :) oczywiście trzeba będzie jakoś podzielić poszczególne gurpy linków - medialne, pozytywne, etc. tylko że każdy nowy pomysł oznacza obarczenie Cię kolejną robotą, w Ty już przecież i tak tyle robisz... zakręcenia dobranocne Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: ... zapomnialem 26.04.05, 23:20 bede nad wyraz szczery padam na pysk zakrecenia dobranocne - swietne:))))) ===================================== republika.pl/zakrecamyswiat/ Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: ... zapomnialem 27.04.05, 00:17 bardzocierpliwy napisał: > zakrecenia dobranocne - swietne:))))) > ===================================== I pozytywna linkownia czy sznurownia też! W ogóle idzie nam swietnie to wymyslanie! Moze za troche McGoo wspomoze bardocierpliwego w tym dłubaniu przy stronie - bedzie lzej. Nie napisałam tego co obiecałam, przepraszam ale kicham jak oszalała, chyba będe chora. Ide sie więc odizolować. zakrecenia jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: ... zapomnialem 27.04.05, 06:39 witajcie o przepraszam "zakrecenia" to owszem moje ale "dobranocne" to Kongo jak ja nie lubie tak wczesnie wstawac ============================== republika.pl/zakrecamyswiat/ Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy male zmiany na www 27.04.05, 17:02 zerknijcie i wybaczcie ze zapomnialem o stronie z mailami do wszystkich - poprawie i wstawie licznik plus ksiege gosci zakrecenia ------------------- republika.pl/zakrecamyswiat/ Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: male zmiany na www 27.04.05, 19:59 uporalem sie z licznikiem i innymi brakami zakrecenia --------------- republika.pl/zakrecamyswiat Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: male zmiany na www 27.04.05, 21:27 licznik bije, faktycznie :) strona rośnie w oczach miałam poważne wątpliwości co do tego tła z cegieł sugerowanego przez Melbę - moje gusty są bardziej 'zen' [jeśli mogę się tak wyrazić] - minimalistyczne & graficzne - ale może w tym murze rzeczywiście coś jest miałam problem z linkownią/sznurkownią/sznurowalnią [nie pamiętam, jak to zostało nazwane na stronie] - po moim wejściu na jakąś 'podstronę', a potem cofnięciu się do głównej część klawiszy się dezaktywowała: znikały, zostawały szare paski i już nie mogłam wchodzić dalej jutro spróbuję jeszcze raz, zobaczę, czy dalej się tak robi i jeszcze pytanie: Bardzocierpliwy, czy Ty w ogóle nie sypiasz? ;) dziś zakręcam Wszystkich wieczornie Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: male zmiany na www 27.04.05, 22:01 poprawilem, byly bledy literowki w url i dodalem przycisk na strone glowna alez skleroza czasami sypiam :)))) ale uważam to za strate czasu zakrecenia dobranocne Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: male zmiany na www 27.04.05, 22:40 o rany, jesteś siłami szybkiego reagowania :) tak, ja też uważam spanie za stratę czasu... zawsze mi się marzyło, żeby ktoś wymyślił takie pigułki, dzieki którym można obywać się kompletnie bez snu ;) zaraz z ciekawosci zajrzę na stronę, potem padam na nos, bo właśnie nieźle się nablogowałam w 'cywilizacji miłości' i chwilowo nie mam pary już na nic... jestem więc wyparowana :) mimo to, oczywiście: zakręcam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: male zmiany na www 28.04.05, 08:15 zajety zmianami www nie zauwazylem jak wartko zrobilo sie na Blogu, no ale mysle ze przynajmniej "na razie wystarczy" teraz trzeba to wypełnić trescia i mysle ze wkrotce nam sie to uda zakrecenia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 brazowym cegielkom nasze zdecydowane "nie"... 28.04.05, 08:37 Kongo, ja tez mam gust bardziej zen niz jakikolwiek inny - podobały mi sie strony z szarymi cegiełkami - takie były w poprzedniej wersji. Tak jak jest teraz: ze na górze i na dole strony sa jakies inne, mocne, nie bardzo mi pasuje. Ja bym wolała tamta wersje czyli lekko szare na całej stronie albo w górnej i dolnej "frakcji" ten sam wzór co w srodkowej tylko np. trochę intensywsniejszy odcień tego samego koloru. W każdym razie jakos bardzioej jednorodnie. Bardzocierpliwy, co Ty na to? (Jakbys cos zmieniał to przeciez nie musi byc dzis!) Zrobiłam korektę językowo-merytoryczną głównych stron, przesle Ci to w mailu, bo tak chyba łatwiej Ci będzie wprowadzić te drobiazgi-poprawki które sugeruję. I jeszcze jedno: mam teraz ze strona kłopot techniczny. Korzystam z Mozilli, bo Explorer mi nie działa. W Mozilli widze tylko główną czesc strony, a to z lewej wyswietla mi sie jako puste prostokąty. Musiałam iśc do innego komputera żeby zobaczyc - w Explorerze - całość. Przy poprzedniej wersji nie miałam tego kłopotu, nie wiem na czym to polega. Pozdrawiam oraz Z! Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: brazowym cegielkom nasze zdecydowane "nie"... 28.04.05, 10:27 Czesc zmienilem ale nie mam pojecia dlaczego to nie chce dzialac w mozilli, ale pewnie dlatego ze taki edytor i tu sie moje umiejetnosci koncza - niestety Mam nadzieje ze z czasem znajdzie sie jakis fascynat i pomoze zbudowac calkiem prof stronke, w miare czasu i mozliwosci beda ja uaktualnial Zakecenia dla wszystkich :))) ps jesli ktos ma gotowy jakis temat to niech podrzuci, moze byc w wordzie a ja to zamieszcze, no to pa -------------------------------------- http:republika.pl/zakrecamyswiat Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 co do tematów - 28.04.05, 11:18 - to miałam taki luźny pomysł - nie upieram sie, że dobry, więc jeśli uznacie, że nie jest to potrzebne, to spoko :) - pomysł, żeby pozbierać trochę wypowiedzi ludzi, którzy myślą podobnie w kwestii mediów i zamieścić je razem w jednym miejscu [kolejna podstrona] - po to, żeby było widać, że jest nas więcej - ludzie często ośmielają się do wzięcia udziału w czymś, gdy widzą, że inni to popierają myślałam o zebraniu i opublikowaniu na stronie a] postów z różnych forów [np. kiedyś Bill podał dobry link do podobnej dyskusji, mogłabym zebrać część głosów z niej, bo szkoda, żeby to wszystko tak się gubiło, rozpraszało, znikało] b] tekstów z publikacji papierowych - oczywiście zawsze z podaniem źródeł [np. znalazłam świetną wypowiedź Ogórka - dokładnie w temacie] to na razie taki drobny pomysł z-nia! :] Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 Re: co do tematów - 28.04.05, 11:33 Ja jestem bardzo za! Ale mam kłopot z komputerem, wciaz mi sie zawiesza i zawiesza - chyba go oddam do naprawy. Wiec się nie zdziwcie jak znikne na pare dni, bede sie starała wchodzic na strone i forum jak dopadne jakis sprzet u znajomych. z. Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 autor! autor! 28.04.05, 13:20 Czasem mi sie udaje podejsc mój komputer - explorer sie czasem otwiera jesli go włączam zaraz po właczeniu komputera. Udało mi sie chwile temu i ogladałam chwilkę nową wersję strony - zaraz sie explorer znów odłączył. Ale to co widziałam jest pyszne a bedzie przecież jeszcze pyszniejsze! Tylko jedno, bardzocierpliwy! Jesli nie chcesz zebym Cię wirtualnie zamęczyła, bardzo Cie prosze, nie zapominaj o sobie i podpisuj sie pod głównym tekstem na stronie - bo to przeciez Ty to wszystko zrobiłeś. I przeciez nie ma powodu, żeby inni o tym nie wiedzieli. za. Odpowiedz Link Zgłoś
melba24 do sznurowni 28.04.05, 16:07 Dwa linki do sznurowni, oba niestety angielskie: www.yesmagazine.org www.maitreyaproject.org Ja żle mówie po angielsku, więc ostatnio prawie nie czytam Yes - dawniej miałam wolontariuszki w fundacji, kóre robiły nam "prasówki" i tłumaczyły na żywo co ciekawsze materiały. Yes jest ogólnie inspirujace. A maitreyaproject jest dla mnie wzorem tego jak zmieniac cos w świecie robiąc duże przedsięwzięcie ale w harmonii z tym co jest. z. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: do sznurowni 28.04.05, 16:27 Ok, strone z wypowiedziami jak tylko bedzie cos pozbierane zrobie, Kongo, jesli mozesz to zbierz to razem w jakis plik razem Malbo, no i wiadomo jak te linki wstepnie dzielic, polsko i obcojezycznie zrobi sie Zakrecenia -------- republika.pl/zakrecamyswiat Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: do sznurowni 28.04.05, 17:00 Hej wiecie co? wklepalem w google "dobremedia" i wyskoczylo mi www.dobremedia.org.pl/ zajrzyjcie na stronke i powiedzcie czy mam do do sznurowni dodac ja niestety mono polaco, i chyba znow musze zaintalowac jakis translator zakrecenia --------------- republika.pl/zakrecamyswiat/ Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b Re: do sznurowni 28.04.05, 17:47 Cierpliwy, powiedz jak Ty to robisz,że załączasz automatycznie odniesienie do strony republika.pl/zakrecamyswiat/ Jeśli chodzi o klawisze w lewej kolumnie, to nie wiem czy nie zmienić ich koloru. Może na brąz - minimalnie jaśniejszy niż ten , który jest w liczniku. To pytanie. Strasznie małe litery sa na stronie głównej, ale to jak znajdziesz czas.... :)Fajnie, że jest strona o dobrych mediach. Widać skoncentrowani sa na działaniach prawnych. Dobrze, że jest więcej ludzi, którzy myślą podobnie. My, możemy pójśc w stronę wymiany myśli. Zresztą samo wyjdzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Re: do sznurowni 28.04.05, 18:54 1 Leszko jesli wejdzie sz po zalogowaniu w "moje forum" to na samym dole jest miejsce na sygnaturke 2 Co do przyciskow :))))) - jestem uposledzony barwnie zielony to dla mnie brazowy i odwrotnie :)))))) zobaczymy co z tymi kolorkami wyjdzie :))))))) a ta strone "dobremedia.org.pl" to ja dodam zakrecenie Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: do sznurowni 29.04.05, 14:42 aha, widzę, że z opinią nt. dołączania wyrwałam się po fakcie :)) to info o sygnaturce jest dobre - też mnie ciekawiło, jak Ty to robisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
kongo11 Re: do sznurowni 29.04.05, 14:40 zajrzałam na stronę dobremedia, faktycznie, robią coś podobnego, byłabym wiec za dołączeniem ich do sznurowni - niech będzie widać, że ludzi żądających niemożliwego jest więcej zakręcenia oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy Sygnaturka w moim forum po zalogowaniu 28.04.05, 19:03 no jak dopisywalem cywilizacje to mi nie zaakceptowalo ale to dziala Odpowiedz Link Zgłoś
leszko_b Re: Sygnaturka w moim forum po zalogowaniu 28.04.05, 20:12 Dzięki za info. Jak sie pokaże w tym poście sygnaturka, to znaczy, że działa :-) Jesli chodzi o kolory na stronie, to niech sie lepiej kobiety wypowiedzą.... ;-) Pisałeś o tekstach w Wordzie. Czy to znaczy, ze będzie można przeczytac wysłany Ci tekst na stronie czy tez ściagnąć plik i sobie przeczytac na kompie u siebie? Ja proponuje tematy z socjotechniki. mam kilka opracowanych zagadnień w plikach worda. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
bardzocierpliwy przyciski zmienione 28.04.05, 19:25 no i podpisalem ten wstep Melbo :)) Odpowiedz Link Zgłoś